belediye kurulması için nüfus kaç olmalı / Belediye Kanunu - 1

Belediye Kurulması Için Nüfus Kaç Olmalı

belediye kurulması için nüfus kaç olmalı

Kuruluş

         Madde 4- Nüfusu ve üzerinde olan yerleşim birimlerinde belediye kurulabilir. İl ve ilçe merkezlerinde belediye kurulması zorunludur.

İçme ve kullanma suyu havzaları ile sit ve diğer koruma alanlarında ve meskûn sahası kurulu bir belediyenin sınırlarına metreden daha yakın olan yerleşim yerlerinde belediye kurulamaz.

Köylerin veya muhtelif köy kısımlarının birleşerek belediye kurabilmeleri için meskûn sahalarının, merkez kabul edilecek yerleşim yerinin meskûn sahasına azami metre mesafede bulunması ve nüfusları toplamının ve üzerinde olması gerekir.

Bir veya birden fazla köyün köy ihtiyar meclisinin kararı veya seçmenlerinin en az yarısından bir fazlasının mahallin en büyük mülkî idare amirine yazılı başvurusu ya da valinin kendiliğinden buna gerek görmesi durumunda, valinin bildirimi üzerine, mahallî seçim kurulları, onbeş gün içinde köyde veya köy kısımlarında kayıtlı seçmenlerin oylarını alır ve sonucu bir tutanakla valiliğe bildirir.

İşlem dosyası valinin görüşüyle birlikte İçişleri Bakanlığına gönderilir. Danıştayın görüşü alınarak müşterek kararname ile o yerde belediye kurulur.

Yeni iskân nedeniyle oluşturulan ve nüfusu ve üzerinde olan herhangi bir yerleşim yerinde, İçişleri Bakanlığının önerisi üzerine müşterek kararnameyle belediye kurulabilir.

Sınırların tespiti

         Madde 5- Yeni kurulan bir belediyenin sınırları, kuruluşu izleyen altı ay içinde aşağıdaki şekilde tespit edilir:

  1. a) Eskiden beri o yerleşim yerine ait sayılan tarla, bağ, bahçe, çayır, mera, otlak, yaylak, zeytinlik, palamutluk, fundalık gibi yerler ile kumsal ve plajlar belediye sınırı içine alınır.
  2. b) Belediye sınırlarını dere, tepe, yol gibi belirli ve sabit noktalardan geçirmek esastır. Bunun mümkün olmaması durumunda, sınır düz olarak çizilir ve işaretlerle belirtilir.
  3. c) Belediyenin sınırları içinde kalan ve eskiden beri komşu belde veya köy halkı tarafından yararlanılan yayla, çayır, mera, koru, kaynak ve mesirelik gibi yerlerden geleneksel yararlanma hakları devam eder. Bu haklar için sınır kâğıdına şerh konulur.
  4. d) Çizilen sınırların geçtiği yerlerin bilinen adları sınır kâğıdına yazılır. Ayrıca yetkili fen elemanı tarafından düzenlenen kroki sınır tespit tutanağına eklenir.

Sınırların kesinleşmesi

         Madde 6- Belediye sınırları, belediye meclisinin kararı ve kaymakamın görüşü üzerine valinin onayı ile kesinleşir.

Kesinleşen sınırlar, valilikçe yerinde uygulanmak suretiyle taraflara gösterilir ve durum bir tutanakla belirlenir. Kesinleşen sınır kararları ile dayanağı olan belgelerin birer örneği; belediyesine, mahallî tapu dairesine, il özel idaresine ve o yerin mülkî idare amirine gönderilir.

Kesinleşen sınırlar zorunlu nedenler olmadıkça beş yıl süre ile değiştirilemez.

Sınır uyuşmazlıklarının çözümü

         Madde 7- Bir il dâhilindeki beldeler veya köyler arasında sınır uyuşmazlığı çıkması hâlinde ilgili belediye meclisi ve köy ihtiyar meclisi ile kaymakamın görüşleri otuz gün süre verilerek istenir. Vali, bu görüşleri değerlendirerek sınır uyuşmazlığını karara bağlar. Büyükşehir belediyesi sınırları içinde kalan ilçe ve ilk kademe belediyelerinin sınır değişikliklerinde büyükşehir belediye meclisinin de görüşü alınır.

İl ve ilçe sınırlarının değiştirilmesini gerektirecek sınır uyuşmazlıklarında sayılı İl İdaresi Kanunu hükümleri uygulanır.

Birleşme ve katılma

         Madde 8- Belde, köy veya bunların bazı kısımlarının bir başka beldeye katılabilmesi için bu yerlerin meskûn sahalarının katılınacak beldenin meskûn sahasına uzaklığı metreden fazla olamaz.

Bir belde veya köyün veya bunların bazı kısımlarının meskûn sahasının, komşu bir beldenin meskûn sahası ile birleşmesi veya bu sahalar arasındaki mesafenin metrenin altına düşmesi ve buralarda oturan seçmenlerin yarısından bir fazlasının komşu beldeye katılmak için başvurması hâlinde, katılınacak belde sakinlerinin oylarına başvurulmaksızın, katılmak isteyen köy veya belde veya bunların kısımlarında başvuruya ilişkin oylama yapılır. Oylama sonucunun olumlu olması hâlinde başvuruya ait evrak, valilik tarafından katılınacak belediyeye gönderilir. Belediye meclisi evrakın gelişinden itibaren otuz gün içinde başvuru hakkındaki kararını verir. Belediye meclisinin uygun görmesi hâlinde katılım gerçekleşir. Büyükşehirlerde birleşme ve katılma işlemleri, katılınacak ilçe veya ilk kademe belediye meclisinin görüşü üzerine, büyükşehir belediye meclisinde karara bağlanır. Katılma sonrası oluşacak yeni sınır hakkında, 6 ncı maddeye göre işlem yapılır ve sonuç İçişleri Bakanlığına bildirilir.

Bir beldenin bazı kısımlarının komşu bir beldeye katılmasında veya yeni bir belde ya da köy kurulmasında, beldenin nüfusunun &#;den aşağı düşmemesi gerekir.

Büyükşehir belediyesi bulunan yerlerde ayrılma yoluyla yeni bir belde kurulması için belde nüfusunun &#;den aşağı düşmemesi ve yeni kurulacak beldenin nüfusunun &#;den az olmaması şarttır. (1)

Bu madde uyarınca gerçekleşen katılmalarda, katılınan belde ile bazı kısımları veya tümü katılan köy veya belde arasında; taşınır ve taşınmaz mal, hak, alacak ve borçların devri ve paylaşımı, aralarında düzenlenecek protokolle belirlenir.

Birleşme ve katılma işlemlerinde bu maddede düzenlenmeyen hususlarda 4 üncü madde hükmüne göre işlem yapılır.

Mahalle ve yönetimi

         Madde 9- Mahalle, muhtar ve ihtiyar heyeti tarafından yönetilir.

Belediye sınırları içinde mahalle kurulması, kaldırılması, birleştirilmesi, bölünmesi, adlarıyla sınırlarının tespiti ve değiştirilmesi, belediye meclisinin kararı ve kaymakamın görüşü üzerine valinin onayı ile olur.

Muhtar, mahalle sakinlerinin gönüllü katılımıyla ortak ihtiyaçları belirlemek, mahallenin yaşam kalitesini geliştirmek, belediye ve diğer kamu kurum ve kuruluşlarıyla ilişkilerini yürütmek, mahalle ile ilgili konularda görüş bildirmek, diğer kurumlarla iş birliği yapmak ve kanunlarla verilen diğer görevleri yapmakla yükümlüdür. (Ek cümle: 12/11//15 md.) Belediye sınırları içinde nüfusu ’ün altında mahalle kurulamaz.

Belediye, mahallenin ve muhtarlığın ihtiyaçlarının karşılanması ve sorunlarının çözümü için bütçe imkânları ölçüsünde gerekli ayni yardım ve desteği sağlar; kararlarında mahallelinin ortak isteklerini göz önünde bulundurur ve hizmetlerin mahallenin ihtiyaçlarına uygun biçimde yürütülmesini sağlamaya çalışır.

Belde adının değiştirilmesi

         Madde Bir beldenin adı, belediye meclisi üye tam sayısının en az dörtte üç çoğunluğunun kararı ve valinin görüşü üzerine İçişleri Bakanlığının onayı ile değiştirilir. Bu karar Resmî Gazetede yayımlanır. Beldenin adının değişmesi ile belediyenin adı da değişmiş sayılır.

Tüzel kişiliğin sona erdirilmesi

         Madde Meskûn sahası, bağlı olduğu il veya ilçe belediyesi ile nüfusu ve üzerinde olan bir belediyenin sınırına, metreden daha yakın duruma gelen belediye ve köylerin tüzel kişiliği; genel imar düzeni veya temel alt yapı hizmetlerinin gerekli kılması durumunda, Danıştayın görüşü alınarak, İçişleri Bakanlığının teklifi üzerine müşterek kararname ile kaldırılarak bu belediyeye katılır. Tüzel kişiliği kaldırılan belediyenin mahalleleri, katıldıkları belediyenin mahalleleri hâline gelir. Tüzel kişiliği kaldırılan belediye ile köylerin taşınır ve taşınmaz mal, hak, alacak ve borçları katıldıkları belediyeye intikal eder.

Nüfusu &#;in altına düşen belediyeler, Danıştayın görüşü alınarak, İçişleri Bakanlığının önerisi üzerine müşterek kararname ile köye dönüştürülür. Tüzel kişiliği kaldırılan belediyenin tasfiyesi il özel idaresi tarafından yapılır. Bu belediyenin taşınır ve taşınmaz malları ile hak, alacak ve borçları ilgili köy tüzel kişiliğine intikal eder. İntikal eden borçların karşılanamayan kısımları il özel idaresi tarafından üstlenilir ve vali tarafından İller Bankasına bildirilir. İller Bankası bu miktarı, takip eden ayın genel bütçe vergi gelirleri tahsilat toplamının belediyelere ayrılan kısmından keserek ilgili il özel idaresi hesabına aktarır.

(Ek fıkra: 6/3//3 md.) Tüzel kişiliği kaldırılan belediyelerin bulunduğu yerleşim birimlerinde, hizmetlerin aksamadan yürütülmesi amacıyla, ilgili belediye veya büyükşehir belediyesi ve köye dönüşen yerlerde il özel idaresi veya köylere hizmet götürme birlikleri tarafından içme suyu, kanalizasyon, temizlik, çöp toplama, ulaşım, itfaiye ve diğer hizmetlerin yürütülmesi için gerekli tedbirler alınır ve ihtiyaç durumuna göre bu hizmetleri yürütmek üzere hizmet birimleri kurulabilir. Büyükşehir belediye sınırları içinde açılacak hizmet birimlerini yönetmek üzere, büyükşehir belediye meclis üyeleri veya diğer belediye personeli arasından görevlendirme yapılabilir. Mahalli hizmetlerin aksamadan yürütülmesi için vali veya kaymakamlar ilgili kuruluşlar arasında koordinasyonu sağlar ve gerekli tedbirleri alır.

Kararlarının uygulanması ve nüfus

         Madde 4, 6, 7, 8 ve 9 uncu maddelerde belirtilen kararlar kesinleşme tarihini takip eden yılın ocak ayının birinci gününden itibaren yürürlüğe girer. 4 üncü maddeye göre belediye kurulan yerlerde sayılı Mahallî İdareler ile Mahalle Muhtarlıkları ve İhtiyar Heyetleri Seçimi Hakkında Kanunun 29 uncu maddesine göre seçim yapılır.

8 inci maddede geçen birleşme ve katılmalara, 9 uncu maddede geçen mahalle kaldırılmasına, 11 inci maddede geçen belediye ve köy tüzel kişiliğinin kaldırılmasına veya bir beldenin köye dönüştürülmesine dair kararlar ilk mahallî idareler seçimlerinde uygulanır ve seçimler bu yerlerin yeni durumlarına göre yapılır.

(Ek fıkra: 6/3//2 md.) Birleşme, katılma veya tüzel kişiliğin kaldırılması sonucu tüzel kişiliği ilk mahallî idare seçimlerine kadar devam edecek olan belediye ve köylerde, birleşme ve katılma işleminin gerçekleşmesi veya müşterek kararnamenin yayımlandığı tarihten itibaren yeni nazım ve uygulama planı yapılmaz; mevcut planlarda yapılması gereken zorunlu değişiklik ve her türlü imar uygulaması katılınacak belediyenin uygun görüşü alınarak yapılır. Uygun görüş verilmeyen plan değişiklikleri yapılamaz.

(Ek fıkra: 6/3//2 md.) Tüzel kişiliği sona erecek belediye ve köylerin taşınmazlarının satılması ile vadesi tüzel kişiliğin sona ereceği tarihi aşan borçlanma yapılması İçişleri Bakanlığının onayına tabidir.

(Ek fıkra: 6/3//2 md.) Belediye ihbar ve kıdem tazminatlarının ödenmesi konusunda, 68 inci maddenin (d) bendinde öngörülen sınırlamaya bağlı olmaksızın İçişleri Bakanlığının onayı ile borçlanma yapabilir. Bu amaçla yapılan borçlanmalar ihbar ve kıdem tazminatı dışında hiçbir gider için kullanılamaz.

Bu Kanunda öngörülen nüfus büyüklüğü için Devlet İstatistik Enstitüsü Başkanlığınca bildirilen nüfus esas alınır.

         (Ek fıkra: 12/11//16 md.) Mevzuatla orman köyleri ve orman köylüsüne tanınan hak, sorumluluk ve imtiyazlar orman köyü iken mahalleye dönüşen yerler için devam eder.  (Ek cümle: 20/2//28 md.) Bu hüküm, belde iken sakinleri orman köylüsüne tanınan hak, sorumluluk ve imtiyazlardan yararlanan mahalleye dönüştürülen beldeler için de geçerlidir. Bir belediyeye katılarak mahalleye dönüşen köy, köy bağlısı ve belediyelerce kullanılan mera, yaylak, kışlak gibi yerlerden bu mahalle sakinleri ve varsa diğer hak sahipleri 25/2/ tarihli ve sayılı Mera Kanunu hükümleri çerçevesinde yararlanmaya devam eder.

Hemşehri hukuku

         Madde Herkes ikamet ettiği beldenin hemşehrisidir. Hemşehrilerin, belediye karar ve hizmetlerine katılma, belediye faaliyetleri hakkında bilgilenme ve belediye idaresinin yardımlarından yararlanma hakları vardır. Yardımların insan onurunu zedelemeyecek koşullarda sunulması zorunludur.

Belediye, hemşehriler arasında sosyal ve kültürel ilişkilerin geliştirilmesi ve kültürel değerlerin korunması konusunda gerekli çalışmaları yapar. Bu çalışmalarda üniversitelerin, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarının, sendikaların, sivil toplum kuruluşları ve uzman kişilerin katılımını sağlayacak önlemler alınır.

Belediye sınırları içinde oturan, bulunan veya ilişiği olan her şahıs, belediyenin kanunlara dayanan kararlarına, emirlerine ve duyurularına uymakla ve belediye vergi, resim, harç, katkı ve katılma paylarını ödemekle yükümlüdür.



Türkiye’de Belediye Nüfusları- Hüsniye AKILLI

Yrd. Doç. Dr. Hüsniye AKILLI

sayılı Belediye Kanununda bir yerleşmeye belediye tüzel kişiliğinin verilebilmesi için, son nüfus sayımına göre o yerleşimin ’den fazla olması gerekmekte, bir köy veya meskûn sahaları arasında merkez ittihaz edilecek yere azami metre mesafesi bulunan birkaç köy veya köylerle, köy kısımlarının birleşerek belediye kurabileceği ifade edilmektedir. Bu ölçütleri yerine getirerek bir kez belediye tüzel kişiliği kazanan bir yerleşme genel olarak birleştirmeler dışında hiçbir koşulda bu statüyü yitirmemektedir, çünkü kanun bunu geri alınamaz bir hak olarak görmüş ve tüzel kişiliğin kaybı konusunda herhangi bir hüküm getirmemiştir.

sayılı Belediye Kanunu yerine kabul edilen sayılı Belediye Kanunu’nun 4. maddesine göre ise; il ve ilçe merkezlerinde belediye kurulması zorunludur ve belediye tüzel kişiliğini kazanmak isteyen yerleşim yerinin nüfusunun ve üzerinde olması gerekir. Nüfus artışı nedeniyle belediyelerin sayısal artışını ve kaynak israfını önlemek amacıyla nüfus ölçütünü ’den ’e çıkaran kanunun aynı maddesinde, içme- kullanma suyu havzaları ile sit ve diğer koruma alanlarında ve meskûn sahası kurulu bir belediyenin sınırlarına 5 kilometreden daha yakın olan yerleşim yerlerinde belediye kurulamayacağı hükmü de getirilmiştir.

sayılı Büyükşehir Belediye Kanunu’nda büyükşehir belediyesi tüzel kişiliğini kazanabilme koşulu olarak nüfus ölçütüne ilişkin hükme yer verilmemişken, sayılı kanunun 4. maddesinde; son nüfus sayımına göre toplam nüfusu ’den fazla olan il belediyelerinin, fizikî yerleşim durumları ve ekonomik gelişmişlik düzeyleri de dikkate alınarak, kanunla büyükşehir belediyesine dönüştürülebileceği ifade edilmiştir.
sayılı kanunun maddesinde nüfusu ’in altına düşen belediyelerin, Danıştay’ın görüşü alınarak, İçişleri Bakanlığının önerisi üzerine müşterek kararname ile köye dönüştürüleceği ifade edilmiş, geçici 3. maddesinde de; kanunun yayımlandığı tarihte yılı genel nüfus sayımına göre nüfusu ’in altına düşen belediyelerin tüzel kişiliklerinin kaldırılarak köye dönüştürme işleminin tarihine kadar uygulanmayacağı hükmü getirilmiştir. Ancak belediyelerin tüzel kişiliklerinin bu tarihe kadar kaldırılmasına ilişkin hüküm Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi (ADNKS) çalışmaları nedeniyle ertelenmiştir ve yılında yürürlüğe giren sayılı kanun ile de nüfusu ’in altına düşen küçük belediyelerin köye dönüştürülmesi işlemi yasal bir zemine kavuşturulmuştur.

Devamı için tıklayınız.

İncelemeler kategorisindeki diğer başlıklar

Kamu taşeronlarında yeni toplu sözleşme düzeni

MERKEZ BANKASI AÇIKLADI: SU TARİFELERİNDE TARİHSEL YÜKSELİŞ

SAYILI YASANIN BELEDİYE PERSONELİNE ETKİLERİ

Sizler orman mühendisleri misiniz?

Bitmeyen Seçim

30 Mart, Kimleri Seçiyoruz?! -Zühal DÖNMEZ-

"Ankara Çayından 6 Milyon Ton Çamur Temizledik"

KPSS mi? O da Ne? / Avukat Zuhal DÖNMEZ

Kaldırım standartlarını bilme hakkımız yok, çünkü paralı!

Yol Harcamalarına Katılma Payı

8 mart dünya kadınlar günü: işte ve yaşamda şiddet dursun!

Ahmet Müfit: “Kur Savaşlarının” Gölgesinde “Bağımsızlık” Tartışmaları

Ormanlar ve Ormancılık Üzerine Sessiz Tartışmalar - Yücel ÇAĞLAR

BELEDİYE OPERASYONLARINA BİR DE BU AÇIDAN BAKALIM!

Ey belediyeler dava açarsanız yılına kadar açık kalırsınız

Belediye Hizmetleri Kime Emanet?

Büyükşehirlerde Kapanacak Orman Köyleri

KAPANACAK KÖY ve BELDELER LİSTESİ (BÜYÜKŞEHİRLER)

“Çok Sayıda Boş Ev Kriz Habercisi Sayılır” (Ahmet Müfit BAYRAM)

Büyükşehir Kanunu Ne Getirmektedir?

Nüfusu 'in altında olan ve belediyelikleri düşen belediyeler ( Belediye)

SU Politik Çalışma Grubu Bilgi Notu: Su Kanunu

Oğuz Oyan'ın “Büyükşehir Belediyesi Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı” na ilişkin basında çıkan değerlendirmesi

Kurthan Hoca'nın Ardından (Ozan Zengin)

BÜTÜNŞEHİR YASASI ÜZERİNE

YAYED'den Çamlıca Tepesi Projesi

Kamu Yönetiminde Yönetim Karmaşası Ve Siyasileşme: Bakan Yardımcıları - Nihat KAYAR

AYBYK : Türkiye ile İlgili Kararlar Nelerdir?

Kariyer Sisteminden Kaçış

Normkadro Dava Dilekçesi Örneği

Ajanslar Sistemi Üzerine, B. A. Güler

Ajanslar Sistemi Nasıl Değerlendirilmeli?

Yerel Seçim Sistemi Çalıştayı Özet Rapor

Kalkınma Ajansları Hakkında TMMOB Görüşü

Rant Teorisi ve Tekelcilik

Geçici İşçilikten Sözleşmeliliğe Geçme Sorunu Üzerine

İmo'dan Su Bildirgesi

Sosyal Güvenlik

TMMOB: İller Bankası'nı Savunmak Tüm Belediye Başkanlarının Görevidir!

Bütçesi Hakkında CHP Görüşü

Belediye Başkanlığı Ahlakı Üzerine

12 Eylül'ün İçyüzü Açıkta!

İller Bankasını Ortadan Kaldırmak Kime Yarayacak? Ziya Çoker

Memur - Sen Dayanaksızdır!

Ankara'da Yaya Olmak Zor İki Gözüm, Ayten Alkan

Hastane Birlikleri Sorunu, Dr. Faruk Ataay

Turuncu Gericiliğe Karşı Ankara'dayız/daydık

Cumhurbaşkanı Sandığı Olur mu?

Neden Sandık Görevlisiyim?

Ölüme Neden Olan Şehircilik Hataları Nelerdir?, Yücel Aydınoğlu

Takipçisiyiz: Bağımsızlık ve Eşitlik Reformları

Peyzaj Mimarları Odası Basın Açıklaması: Melih Gökçek'ten Bir Trajedi - Komedya Daha

Meteoroloji Mühendisleri Odası Küresel Isınma - İklim Değişikliği Hakkında Bir Rapor ve Akarsuların Özelleştirilmesi ile İlgili Görüşlerini Açıkladığı Bir Basın Açıklaması Yayınlamıştır.

Anayasa Taslağı Ne Diyor?

21 Ekim Hezeyan Sandığından Kaosa

Edirne'de Su ve Atıksu Tesislerinin Özelleştirilmesine Karşı Sendikalar Ortak Basın Açıklaması Yaptı

Ankara’da Sulama Hortumları Kimin Cebine Uzanıyor!

Ankaram Platformu Su Broşürleri

AKP Yardımlarının Finansman Kaynakları Nelerdir?

AKP Günümüzde Beklenti - Umut Odağı Mıdır?

AKP ve Yerel Yönetimler İlişkisi Nedir?

Su Politiktir: Küresel Su Politikalarının Ulusal ve Yerel Ölçekte Yansımaları

Barbarlık ile Uygarlık: Birgül Ayman Güler

Yerel Yönetim Seçimleri Öncesinde “vaziyet ve Manzara - İ Umumiye”: Serhat Salihoğlu

Hayalin Tasfiyesi: Zühal Dönmez

Bazı Belediyelerin Kapatılmasına İlişkin Anayasa Mahkemesi Ne Dedi?

Konut Hamlesi, Konut Vurgunu

Sol Parti Adayları Belediye İstihdamı Üzerine Düşünüyor mu?

Kent Yönetimini Arıyor, Mustafa Durna

'Bazı' Varlıklar Milli Ekonomiye Nasıl Kazandırılır

Bu Telaş Niye?

Davranış Biçimleri Leziz Onaran - Başlarken

Davranış Biçimleri Leziz Onaran - Umudumuzu Yitirmemeliyiz

Gözüme Çarpanlar A. Müfit Bayram - Kentsel Dönüşüm Uygulamaları Yasal mı?

Yargı Reformu Stratejisi

Gözüme Çarpanlar A. Müfit Bayram - 17 Ağustos’un Yıldönümünde

Dikmen Vadisi’nde Yapılanlar ve Yapılmayanlar kamusal Bir Suçtur! - Yücel Çağlar

Köylere Ne Oluyor? Taslak Burada

Köy Taslağı Üzerine - 1

İller Bankası'nda Aralık

Hal Sisteminde Özelleştirme ve Hipermarket Egemenliğinin Yükselişi

Büyük Mağazalar ve Merkezin Dönüşümü

Personelin 10bini

%42 ile 58% Nedir?

Anayasa Değişikliği İncelemesi, Ömer Faruk Eminağaoğlu, Yarsav

İş Güvencesini Kaldırmak İçin 'yi Değiştirmek

CHP'ye

Taşeronlaştırma Nasıl Bir Şey?

Yerel Seçimlerinde Kadın Temsilci Oranı %1,23 Oldu

Khk Cumhuriyeti`nde Çevre ve Ormancılık - Yücel Çağlar

“2b Arazileri”, Batan Geminin Malları Mıdır? - Yücel Çağlar

Ormancılığımız da Çökertildi… - Doç Dr Yücel Çağlar

İkiB Aymazlığı Bitti, Şimdi İkiA Serüveni Başladı - Yücel ÇAĞLAR

Bölgeleşme Adımı: İbbs Ya da Nuts

Bölgeleşme Adımı – I: İbbs – Nuts

AB Tarafından Yönetilen Bölgesel Programlar

Kalkınma Ajansı: Tasarı ve Önceki İki Taslak

Bölgelere Bölünüşün Haritaları

AB'ci Kalkınma Birliği Nasıl Kurulur?

AB'ci Kalkınma Birlikleri Hangileridir?

Kalkınma Ajansları Kurulmasını Kimler Destekliyor?

Bka Türkiyeye Uymaz Diyenler Kimler?

AB Fonları Ne Kadar Büyük?

Çöp Yönetimi ve Çokuluslu Şirketler, Ferhunde H. Topçu

Yerelden Küresele Çöp Hizmetleri, Serhat Salihoğlu

Belediyelerde İstihdam Üzerine Anket Çalışması

Ulusal Bütçeden Yerel Yönetim Payları: -

Kentsel Dönüşüm Yasa Tasarısı Üzerine, A. Müfit Bayram

Mortgage, Sizi Ev Sahibi Yapmak İçin Değil, Mevcut Evinizi Elinizden Almak Üzere Geliyor

AB ve Kamu Reformları, B. Ayman Güler

Belediye İstihdam Öyküleri, Engin Sezgin

Hkmo: Tasfiye Sürecinde İller Bankası Gerçeği Kitabı

Sözleşmeli Personel Üzerine Bir İnceleme

Geçici İşçilik Üzerine Bir İnceleme

21 Mart Su Yönetimi Sempozyumu

Avrupa Yaya Hakları Bildirgesi,

Yaya Hakları Bildirgesi, İhd

Merkezden Yönetim Nedir?

Yerinden Yönetim Nedir?

Geçici İşçi Yasasının Sonucu Nedir?

Bilişim Treninde Giderken Raydan Çıkmak, Erdem Erkul

Suda Neler Oluyor? Çokuluslu Şirketler ve Özelleştirmeler

Kamu ve Özel Sektör Su Hizmetlerinin Karşılaştırmalı Verimliliği

Neo - Liberal Politikalar Doğrultusunda İller Bankası DSİ ve Belediyelerin Değişen Rolü

Dünya Su Konseyi

4. Dünya Su Forumu ve İstanbul‘da Düzenlenecek 5. Forum Üzerine

Şili'de Su Özelleştirmeleri

Kaynağa Geri Dönüş Grenoble'da Su Hizmetlerinin Tekrar Belediyeleştirilmesi

Türkiye‘de Belediye Su ve Atık Su Sektörü: Temel Sorunlar ve Olası Çözümler

Yerinden Yönetimde İki Tür: Üniterlik ile Federallik

Amerika Birleşik Devletleri’nde Ortaya Çıkan Borç Konut (Mortgage) Krizinin Ülkemiz Ekonomisi ve Gayrimenkul Sektörüne Olası Etkileri

Özelleştirme, Yap - İşlet - Devret, Kamu Özel Sektör İşbirliği

Migros Neden Satıldı ? Kriz Mi Var?

Sayısı / Doğal ve Kültürel Varlıklar, Yücel Çağlar

Sayısı Ülke Tapusunu Şirketlere Devir Kanunu

A. Argun Akdoğan'ın Memleket Mevzuat Dergisinin Sayısında Yayımlanan "Avrupa Birliği ve Demokrasi" Başlıklı Yazısı Ektedir.

Antalya Su Yönetimi

Antalya İli ve Yerel Yönetimleri Hakkında

Dosya - 08/8: Kentsel Yönetime Katılımda ‘mahalle’ - Adalet B. Alada

Dosya - 08/5: Kent Yönetimine Katılımda Yeni Bir Sorun Alanı: Kentsel Rantların Yönetimi - Dr. Menaf Turan

Dosya - 08/2: Bugün Gelinen Yerde kent Konseyleri ve Yerel Gündem 21 - Atilla Göktürk

Yerel Yönetimlerle İlgili Yasal Değişiklikler - Fikret Gülen

Dosya - 08/3: Yeni Yerel Yönetim Yasalarında Katılım - A. Argun Akdoğan

Dosya - 08/1: Katılımcılık ve Demokrasi: Ağır Bir İpoteği Kaldırmak - Birgül Ayman Güler

Dosya - 08/4: Hizmet Sunumuna Katılım ve Kamu Özel Ortaklıkları - F. Eda Çelik

Konut Sektöründeki Kriz, tüm Ekonomik Dengeleri Alt Üst Edecek şekilde Derinleşiyor

Msy Su Dosyası

Türkiye’de Belediye Nüfusları- Hüsniye AKILLI

İl Özel İdareleri- Hüsniye AKILLI

Mahalli İdare Birlikleri- Hüsniye AKILLI

Sbf`yi Kuşatmak Kuşatanı Yorar!

Faruk Ataay: Yerel Yönetim Reformu ve Hizmetlerin Özelleştirilmesi

Ahmet Müfit Bayram: Seçim Bildirgesi ve CHP `nin Konut Politikalarında İdeolojik Dönüşüm

Faruk Ataay - Ergül Acar: Devletin Yeniden Yapılandırılması ve Yerelleşme

Ahmet Müfit Bayram: Ekonomideki Kara Bulutlar Konut Fiyatlarını Nasıl Etkileyecek?

Seçimlerden Sonra Göreve Başlayan Belediye Başkanlarının Yapması Gerekenler - Belediye Başkanının Görevleri

Antalya'da Borçluluk Hesabı

4b'ye Memurdan Büyük Reddiye

A. Müfit Bayram: Konutta Durum

Belediye Başkanlarının; Mal Bildiriminde Bulunması, Birleşemeyecek Görevler ve Yapamayacağı İşler ile Katılacağı Kurul - Komisyonlar



Sayılı Kanuna Göre Büyükşehir Yetki Alanı

Sayılı Büyükşehir Belediyelerinin Yönetimi Hakkında Kanuna göre Büyükşehir, Belediye sınırları içinde birden fazla ilçe bulunan şehir olarak tanımlanmış ve bu şehirlerde kurulan belediyeler de Büyükşehir Belediyesi olarak adlandırılmıştı. Buna göre; Büyükşehir Belediyelerinin sınırları, ismini aldıkları büyükşehirlerin belediye sınırları, ilçe belediyelerinin sınırları ise, bu ilçelerin, büyük şehir belediyesi içinde kalan kısımlarının mülki sınırları olarak kabul ediliyordu. İstanbul Belediyesi’nin Sayılı Kanun yürürlüğe girmeden önceki sınırları da, İstanbul Büyükşehir Belediyesinin sınırları olarak belirlenmişti.

Sayılı Kanuna Göre Büyükşehir Yetki Alanı

10/07/ tarihinde kabul edilerek 23/07/ tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanan Büyükşehir Belediyelerinin görev ve yetki alanlarını yeniden düzenleyen sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanunu “5. Maddesine göre, Büyükşehir belediyelerinin sınırları, adını aldıkları büyükşehirlerin belediye sınırları olarak belirlenmesine karşın, geçici 2. Madde ile İstanbul ve İzmit illeri için istisnai bir uygulama yapılarak büyükşehir belediye sınırları, Kanunun yürürlüğe girdiği tarihi itibariyle il mülkî sınırı olarak genişletildi. Bu hükümle birlikte İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin yetki alanı ,85 km² (,22 km² kara alanı + ,63 km² göl alanı) oldu. Daha önce büyükşehir yetki alanında bulunan ilçe sayısı da 27'den 32'ye çıktı.

Sayılı Kanuna Göre Büyükşehir Yetki Alanı

06/03/ tarihinde kabul edilen sayılı “Büyükşehir Belediyesi Sınırları İçerisinde İlçe Kurulması ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun” 22/03/ tarihli ve sayılı mükerrer Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Bu kanuna göre İstanbul’daki ilk kademe belediyelerinin tüzel kişilikleri kaldırılmış, kanunda ekli listede belirtilen ilçe belediyelerine mahalleleri veya mahalle kısımları ile birlikte katılmış, Eminönü Belediyesinin tüzel kişiliği kaldırılarak mahalleleriyle birlikte Fatih Belediyesine katılmış ve Arnavutköy, Ataşehir, Başakşehir, Beylikdüzü, Çekmeköy, Esenyurt, Sancaktepe, Sultangazi isimleri ile yeni ilçeler kurulmuştur. İstanbul ilinde 32 olan ilçe sayısı 39 olmuştur.

Sayılı Kanun ile İdari sınır ve Yapılanmalarda Düzenlemeler Yapıldı

12/11/ tarihinde Kabul edilen sayılı “On Üç İlde Büyükşehir Belediyesi ve Yirmi Altı İlçe Kurulması ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun” ile İstanbul il mülki sınırları içerisinde bulunan köylerin tüzel kişiliği kaldırılarak bağlı bulundukları ilçe belediyesine mahalle olarak katılmıştır. Bir diğer düzenleme ile de Arnavutköy ilçesine bağlı Nakkaş ve Bahşayış mahalleleri ile Büyükçekmece ilçesine bağlı Muratbey Mahallesi Çatalça ilçesine bağlanarak Çatalca Belediyesine katılmış; Şişli ilçesine bağlı Ayazağa, Maslak ve Huzur mahalleleri Sarıyer ilçesine bağlanarak Sarıyer Belediyesine katılmıştır.

İstanbul ili ve Büyükşehir Alanı

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin yetki alanı içerisindeki İstanbul'un toplam kara alanının %35'i ( km²) Anadolu Yakasında, %65'i ise ( km²) Avrupa yakasında bulunmaktadır.

BELEDİYELERİN KAPATILMASI KONUSUNUN DEĞERLENDİRİLMESİ ()

Hazırlayan: Halil MEMİŞ

I- KONU:

Kamuoyunda yer alan ve nüfusu ’in altında bulunan belediyelerin kapatılması yönündeki çalışmalar.

II- RAPORUN AMACI:

Düzenlenen bu raporun amacı,

Kamuoyunda oluşan kanaate açıklık getirmek, kamuoyunda yer alan haberler çerçevesinde nüfusu ’in altında olan üye belediyelerimizden birliğimize ulaşan talepleri dile getirmek, ülkemiz genelinde bu olaydan etkilenecek belediyelerle ilgili görüşlerimizi ortaya koymak,

Bu rapor, resmi hiçbir kurumun görüşü niteliğinde olmayıp, tamamen güncel bir konu hakkındaki görüşlerimizi ifade etmek amacıyla hazırlanmıştır.

III- HUKUKİ YÖNÜ:

sayılı Belediye Kanunu:

Kuruluş

Madde 4- Nüfusu ve üzerinde olan yerleşim birimlerinde belediye kurulabilir. İl ve ilçe merkezlerinde belediye kurulması zorunludur.

İçme ve kullanma suyu havzaları ile sit ve diğer koruma alanlarında ve meskun sahası kurulu bir belediyenin sınırlarına metreden daha yakın olan yerleşim yerlerinde belediye kurulamaz.

Köylerin veya muhtelif köy kısımlarının birleşerek belediye kurabilmeleri için meskun sahalarının, merkez kabul edilecek yerleşim yerinin meskun sahasına azami metre mesafede bulunması ve nüfusları toplamının ve üzerinde olması gerekir.

Bir veya birden fazla köyün köy ihtiyar meclisinin kararı veya seçmenlerinin en az yarısından bir fazlasının mahallin en büyük mülki idare amirine yazılı başvurusu ya da valinin kendiliğinden buna gerek görmesi durumunda, valinin bildirimi üzerine, mahalli seçim kurulları, on beş gün içinde köyde veya köy kısımlarında kayıtlı seçmenlerin oylarını alır ve sonucu bir tutanakla valiliğe bildirir.

İşlem dosyası valinin görüşüyle birlikte İçişleri Bakanlığına gönderilir. Danıştayın görüşü alınarak müşterek kararname ile o yerde belediye kurulur.

Yeni iskan nedeniyle oluşturulan ve nüfusu ve üzerinde olan herhangi bir yerleşim yerinde, İçişleri Bakanlığının önerisi üzerine müşterek kararnameyle belediye kurulabilir.

Birleşme ve katılma

Madde 8- Belde, köy veya bunların bazı kısımlarının bir başka beldeye katılabilmesi için bu yerlerin meskun sahalarının katılınacak beldenin meskun sahasına uzaklığı metreden fazla olamaz.

Bir belde veya köyün veya bunların bazı kısımlarının meskun sahasının, komşu bir beldenin meskun sahası ile birleşmesi veya bu sahalar arasındaki mesafenin metrenin altına düşmesi ve buralarda oturan seçmenlerin yarısından bir fazlasının komşu beldeye katılmak için başvurması halinde, katılınacak belde sakinlerinin oylarına başvurulmaksızın, katılmak isteyen köy veya belde veya bunların kısımlarında başvuruya ilişkin oylama yapılır. Oylama sonucunun olumlu olması halinde başvuruya ait evrak, valilik tarafından katılınacak belediyeye gönderilir. Belediye meclisi evrakın gelişinden itibaren otuz gün içinde başvuru hakkındaki kararını verir. Belediye meclisinin uygun görmesi halinde katılım gerçekleşir. Büyükşehirlerde birleşme ve katılma işlemleri, katılınacak ilçe veya ilk kademe belediye meclisinin görüşü üzerine, büyükşehir belediye meclisinde karara bağlanır. Katılma sonrası oluşacak yeni sınır hakkında, 6 ncı maddeye göre işlem yapılır ve sonuç İçişleri Bakanlığına bildirilir.

Bir beldenin bazı kısımlarının komşu bir beldeye katılmasında veya yeni bir belde ya da köy kurulmasında, beldenin nüfusunun &#;den aşağı düşmemesi gerekir.

Büyükşehir belediyesi bulunan yerlerde ayrılma yoluyla yeni bir belde kurulması için belde nüfusunun &#;den aşağı düşmemesi ve yeni kurulacak beldenin nüfusunun &#;den az olmaması şarttır.

Bu madde uyarınca gerçekleşen katılmalarda, katılınan belde ile bazı kısımları veya tümü katılan köy veya belde arasında; taşınır ve taşınmaz mal, hak, alacak ve borçların devri ve paylaşımı, aralarında düzenlenecek protokolle belirlenir.

Birleşme ve katılma işlemlerinde bu maddede düzenlenmeyen hususlarda 4 üncü madde hükmüne göre işlem yapılır.

Tüzel kişiliğin sona erdirilmesi

Madde  Meskun sahası, bağlı olduğu il veya ilçe belediyesi ile nüfusu ve üzerinde olan bir belediyenin sınırına, metreden daha yakın duruma gelen belediye ve köylerin tüzel kişiliği; genel imar düzeni veya temel alt yapı hizmetlerinin gerekli kılması durumunda, Danıştayın görüşü alınarak, İçişleri Bakanlığının teklifi üzerine müşterek kararname ile kaldırılarak bu belediyeye katılır. Tüzel kişiliği kaldırılan belediyenin mahalleleri, katıldıkları belediyenin mahalleleri haline gelir. Tüzel kişiliği kaldırılan belediye ile köylerin taşınır ve taşınmaz mal, hak, alacak ve borçları katıldıkları belediyeye intikal eder.

Nüfusu &#;in altına düşen belediyeler, Danıştay’ın görüşü alınarak, İçişleri Bakanlığının önerisi üzerine müşterek kararname ile köye dönüştürülür. Tüzel kişiliği kaldırılan belediyenin tasfiyesi il özel idaresi tarafından yapılır. Bu belediyenin taşınır ve taşınmaz malları ile hak, alacak ve borçları ilgili köy tüzel kişiliğine intikal eder. İntikal eden borçların karşılanamayan kısımları il özel idaresi tarafından üstlenilir ve vali tarafından İller Bankasına bildirilir. İller Bankası bu miktarı, takip eden ayın genel bütçe vergi gelirleri tahsilat toplamının belediyelere ayrılan kısmından keserek ilgili il özel idaresi hesabına aktarır.

Geçici Madde 3- Bu Kanunun yayımlandığı tarihte yılı genel nüfus sayımına göre nüfusu &#;in altına düşen belediyelerin tüzel kişiliklerinin kaldırılarak köye dönüştürme işlemi, bu Kanunun 8 inci maddesi uygulamasından faydalanmak isteyen belediyeler için 31/12/ tarihine kadar uygulanmaz. Tüzel kişiliğin kaldırılmasında, birleşme veya katılma sonrasında yılı genel nüfus sayımı sonucuna göre oluşan toplam nüfus esas alınır.

sayılı Belediye Kanununun geçici 4 üncü maddesine göre yapılan işlemler bu maddeye göre yapılmış sayılır.

IV- BELEDİYELERDEN BİRLİĞİMİZE ULAŞAN KONULAR:

Ordu İlimize dahil belediye başkanlarımızın toplu olarak yazdıkları yazı:

“Sayın Başbakanımızın şok bir kararla nüfusu ’in altına düşen belediyelerin kapatılması yönündeki talimatı biz belediye başkanlarını ve belde halkını ciddi manada zora sokmuştur.

Hal böyle iken; siz devlet büyüklerinden bu tip beldelerin kurtarılması adına bir takım taleplerimiz olacaktır. Bunlardan,

a) Karadeniz Bölgesindeki arazi yapısına göre her vatandaş kendi tarla ve arazisi üzerine evini yapmıştır. Karadeniz Bölgesindeki beldeler kurulunca, ortak bir yerde belde kurulması kararlaştırılmış. İmar planı yapılmış komşu köylerden dahi vatandaşlar gelerek arasa satın almış, üzerlerine katlı apartmanlar yapmışlardır. İşyeri açmış, pazar kurmuşlardır. Beldelerimiz civarın eğitim, kültür ve ticaret merkezi durumuna gelmiştir. Bu oluşumlar belediyeler kurulduktan sonra gerçekleştirilmiştir. Belediyelerimizin kapatılmasıyla işyerleri de kapanacak işsizlik artacaktır. katlı binalar işe yaramaz beton yığınları olarak kalacaktır.

b) Nüfusu ’in altına olan belediye sayısı , nüfusu ’ün altında olan belediye sayısı dir. Öncelikle nüfusu ’in altında olan belediyelerin kapatılmasının düşünülmesi,

c) Belde belediyelerinin merkezine metre mesafedeki mahalle ve köyleri birleştirmek suretiyle beldelerimizin bir defaya mahsus olmak üzere kapatılmaması ve bununla ilgili süre verilmesi,

d) Kapatılması düşünülen belde belediyelerinin nüfuslarının yılı sonu itibariyle değerlendirmeye alınmasını,

e) Bir beldeyi kapatmak için sadece nüfus kriterine bakılmamalı, o beldenin coğrafi ve gelişmişlik durumu da göz önüne alınmalıdır.

Takdir ve tensiplerinize arz ediyoruz. ”([1])

V-DEĞERLENDİRME:

A) Durum Tespiti:

Adrese Dayalı Nüfus Sayımı sonucunda açıklanan resmi rakamlara göre; nüfusları ’den az belediyelerin sayısı, aynı durumdaki ilçe belediyeleri hariç olup bunlardan nüfusu;

&#; ile arasında olanların sayısı ,

&#; ile arasında olanların sayısı ,

&#; ile arasında olanların sayısı ,

&#; ’den az arasında olanların sayısı 14’tür.

Bu tablodan anlaşılacağı üzere, nüfus sayısı ’ün altında olan belediyeler de söz konusudur.

Kamu hizmetlerinde hiçbir zaman karlılık gözetilemez. Önemli olan, hizmetin sunumunda verimliliğin bulunmasıdır.

Kamuoyunda olay, sanki kapatılan belediyeler kaderlerine terk edilecekmiş gibi bir algılama olmasının yanında, kapatılan belediyelerin özel idarenin bir şubesi gibi halen bulunduğu yerde faaliyet göstereceği gibi algılamalarda mevcuttur.

Öncelikle şunu ifade etmeliyiz ki, konunun hukuki boyutuna vakıf olanlar sonucun az çok ne olacağını kestirebilmekte, onun haricinde konuya hukuki olarak vakıf olmayanlar nezdinde ise büyük bir bilgi kirliliği mevcuttur.

Nüfusu az olan birçok belediyemizin gelir kaynağı sınırlıdır, hatta sadece İller Bakması kanalıyla aktarılan Genel Vergi Gelirleri payından ibarettir.

Buna karşılık, benzer nitelikte olan bazı belediyelerin kendi özel durumlarından dolayı farklı gelir kaynakları olabilmektedir.

Kısacası, konunun sadece gelir kaynakları ile ifade edilmesi ve değerlendirilmesi veya kamuoyunda öyle algılanması doğru sonuçlar doğurmayacaktır.

Özellikle, nüfusu düşük olmakla beraber, merkez haline gelmiş, komşu birçok yerleşimlerin (belediye, köy, mezra) alışveriş ve kültür merkezi haline gelmiş belediye niteliğine haiz yerleşimlerimiz de mevcuttur.

Yıllardır, ülkemizdeki belediyelerin yarısından çoğu henüz tüzel kişilik kazanmadan belediye statüsünde bulunan kasabalarımız mevcuttur.

Bu gibi kasabalarımızın etrafında bulunan, bu kasabalarla ticaret ve diğer nedenlerle bağı bulunan birçok yerleşim merkezi politik birçok nedenle belediye haline dönüştürülmüş, bu durum çekim merkezi halinde olan eski kasabalarımızın çekim noktası olmaktan çıkmasına vesile olmuş, bu durum ise bu günkü sonu doğurmuştur.

Belediyelerin kapatılması değerlendirilirken, özellikle sadece nüfus üzerinden gidilmemesi;

&#; Belediyelerin coğrafik özelliklerinin gözetilmesi,

&#; Merkez olma niteliklerinin dikkate alınması,

&#; Kamuoyunda özellikle turizm, kültür ve tarihi açılardan çekim noktası olup olmamalarına dikkat edilmesi,

&#; Yıllardır belediye hizmetlerini almaya alışmış vatandaşın, bu hizmetlerden mahrum olmasının doğuracağı sonuçlar psikolojik ve sosyolojik olarak değerlendirilmesi,

&#; Sayımda bugün ortaya çıkan nüfusların, yılın ortalamasının neresinde olduğunun dikkate alınması,

&#; Belediyelerin hizmetlerinin sadece yerleşik nüfus için değil, aynı zamanda her ne şekilde olursa olsun o beldede ikamet etmediği halde sürekli o beldeden ticari, sosyal ve iktisadi olarak yararlananların da belediyenin hizmet sunmak durumunda kaldığı kitleler olduğu,

&#; Yapılacak olan kapatma işleminin göçleri daha da hızlandıracağı, kentlerdeki nüfusun kapanan belediyelerden gelenlerle artacağı ve bu durumun göç alan belediyeler açısından imardan diğer hizmetlere kadar sorunlar yaratacağı,

gözönünde bulundurulmalıdır.

Bu hususları çoğaltmak mümkündür.

Yukarıda verilen mevzuat hükümlerinden de anlaşılacağı üzere, sayılı Belediye Kanunu bundan böyle belediye kurulabilmesi için en az nüfus kriterini getirmiştir.

Yine Kanunun maddesinin ikinci fıkrasında, nüfusu ’in altına düşen belediyelerin kesin olarak kapatılacağı hüküm altına alınmış ve bunun usulü de aynı fıkrada hükme bağlanmıştır.

Öncelikle objektif olarak şu tespiti çok iyi yapmamız gerekmektedir:

sayılı Belediye Kanununun maddesinin ikinci fıkrası, bu hükümleri uygulayan veya uygulamak zorunda olanlar için hukuki bir zorunluluktur. Burada, yönetimin içinde olanlar açısından takdire dayalı bir durum söz konusu değildir.

Bu hukuk devleti olmanın da bir gereğidir.

Çıkartılan ve Sayın Cumhurbaşkanımız tarafından onaylanan ve Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren “Büyükşehir Belediyesi Sınırları İçerisinde İle Kurulması ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun” ile birçok alt kademe belediyemiz, başka belediyeler ile birleştirilmiş, birçok kasaba belediyemizde kapatılmıştır. Çıkarılan bu Kanun ile yapılan uygulama ise, sayılı Belediye Kanunundan ayrı bir uygulamadır. Karşı karşıya olduğumuz durum tamamen farklı bir yasal düzenlemedir.

B) Sonuç:

Kaynakların rasyonel ve hizmetlerin daha etkin olarak gördürülmesi amacıyla düşünülen bir tedbir olan belediye kapatma işlemlerinin şu hususlar veya kriterler dikkate alınarak yapılmasının amaca daha iyi hizmet edeceğini düşünmekteyiz.

a) Öncelikle yapılacak kapatma işleminde tek başına nüfus kriteri esas alınmamalı, bulunacak objektif bir formülle o belediyenin turistik, sanayi, ticaret ve eğitim merkezi gibi;

&#; Çevre insanının

&#; İç ve dış turistlerin

&#; Kırsal ekonomiyi canlı tutan çevre köylerin üreticilerin ticaret merkezi olup olmadığının,

&#; Uygulanmakta olan toplu taşımalı eğitimde merkez niteliğinde olup olmadığının,

&#; Tarihi ve kültürel olarak durumunun ne olduğunun,

&#; Coğrafik olarak hizmet götürme imkanlarının ne olduğunun değerlendirilmesi gerekmektedir.

Ülkemizde büyük yerleşimlere çok uzak olan, ancak buna karşılık nüfusu da ’nin altında kalan bazı belediyeler, etraflarındaki köylere, mezralara ve diğer yerleşimlere ambulans, toplu taşıma, itfaiye, içme suyu gibi temel birçok hizmeti sunduğunu gözlerden uzak tutmamak gerekmektedir.

b) Coğrafik olarak nüfusu ’nin altında kalan belediyelerin tüzel kişiliklerinin kaldırılmasından ziyade;

&#; Çekim alanları içerisinde kalan yerleşimlerin tespit edilerek resen birleştirme yoluna gidilmesi ve böylece belediye hizmeti almayan birçok yerleşimin belediyelerin bünyesine katılması suretiyle belediyecilik hizmeti almasının sağlanması,

&#; Bunun mümkün olmadığı veya mümkün olabilecek olsa bile nüfusu düşük olan belediyelerin yakınlarında bulunan diğer belediyelerle birleştirilmeleri yoluna gidilmesi, böylece belediye hizmeti almaya alışmış olan mevcut halkın belediyecilik hizmetlerinden mahrum bırakılmaması

Yoluna gidilmesi de, bir seçenek olarak değerlendirilebilir.

c) Nihai olarak, yukarıda dile getirdiğimiz veya dile getirmemekle beraber benzer nitelikte olabilecek bazı alternatifler değerlendirildikten sonra nüfusu ’nin altında kalan ve bulunduğu coğrafyada kendi sınırlarındaki kısıtlı nüfustan başka bir kitleye hitap edemeyecek durumda olan belediyelerin durumu kapatılma açısından değerlendirilmelidir.

d) Yapılacak bu değerlendirme sonucunda nüfusu ’nin altında kalmasına rağmen öngörülen objektif kriterlere göre kapatılmaması yoluna gidilen belediyelerde, kullandırılan yetkilerde kısıntıya gidilmesi, ekonomik olarak ve hizmetin etkinliği açısından verimsiz olabilecek hizmetlerin bu belediyelerden görevsel olarak alınması, bu hizmetlerin özel idarelere devredilmesi suretiyle yürütülmesi, bu belediyelerde belediye organlarının üyelerinin sayısından teşkilat yapısına kadar daha dar bir yapılanma tercih edilmelidir.

[1] Geyikçeli, Direkli, Yalıköy, Pelitözü, Alanyurt, Karahasan, Eskiköy, Yokuşdibi, Kırlı, Yeşilkent, Yenikent, Hanyanı, Kösebucağı, Kaynartaş ve Topçam Belediye Başkanları.

Paylaş:

fb-share-icon
Tweet
fb-share-icon

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir