tüm harflerin kullanıldığı cümle / Büyük Harflerin Kullanıldığı Yerler ve Yazımı Hakkında Bilgi

Tüm Harflerin Kullanıldığı Cümle

tüm harflerin kullanıldığı cümle

Büyük harflerin kullanıldığı yerler nerelerdir

A. Cümle büyük harfle başlar: Ak akçe kara gün içindir.

Hayatta en hakiki mürşit ilimdir, fendir. (Atatürk)

UYARI: İki çizgi arasındaki açıklama cümleleri büyük harfle baş­lamaz:

Bir zamanlar -bu zamanlar çok da uzak değildir, bundan on, on iki yıl önce- Türk saltanatının maddi sınırları uçsuz bucaksız denilecek ka­dar genişti. (Yakup Kadri Karaosmanoğlu)

B. Dizeler büyük harfle başlar:

Halk içinde muteber bir nesne yok devlet gibi
Olmaya devlet cihanda bir nefes sıhhat gibi.
 (Muhibbi)

Korkma! Sönmez bu şafaklarda yüzen al sancak
Sönmeden yurdumun üstünde tüten en son ocak.
 (Mehmet Akif Ersoy)

C. Özel adlar büyük harfle başlar:

1. Kişi adlarıyla soyadları büyük harfle başlar: Mustafa Kemal Atatürk, İsmet İnönü, Kâzım Karabekir, Ahmet Haşim, Sait Faik Abasıyanık vb.

Takma adlar da büyük harfle başlar: Muhibbi (Kanuni Sultan Süleyman), Demirtaş (Ziya Gökalp), Tarhan (Ömer Seyfettin) vb.

2. Kişi adlarından önce ve sonra gelen unvanlar, saygı sözleri, rütbe adları ve lakaplar büyük harfle başlar: Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Atatürk, Kaymakam Erol Bey, Dr. Alâaddin Yavaşça.

Akrabalık adı olup lakap veya unvan olarak kullanılan kelimeler büyük harfle baş­lar: Baba Gündüz, Dayı Kemal, Hala Sultan vb.

UYARI: Akrabalık bildiren kelimeler küçük harfle başlar: Tülay ablama gittim. Ayşe teyzemin keki çok güzel.

3. Cümle içinde özel adın yerine kullanılan makam veya unvan sözleri büyük harfle baş­lar: Uzak Doğu’dan gelen heyeti Vali dün kabul etti.

4. Saygı bildiren sözlerden sonra gelen ve makam, mevki, unvan bildiren kelimeler büyük harfle başlar:

Sayın Bakan,
Sayın Başkan,

Mektuplarda ve resmî yazışmalarda hitaplar büyük harfle başlar:

Sevgili Kardeşim,
Aziz Dostum,

5. Hayvanlara verilen özel adlar büyük harfle başlar: Boncuk, Fındık, Minnoş, Pamuk vb.

6. Millet, boy, oymak adları büyük harfle başlar: Alman, Arap, Türk; Kazak, Kırgız, Oğuz vb.

7. Dil ve lehçe adları büyük harfle başlar: Türkçe, Almanca, İngilizce vb.

8. Devlet adları büyük harfle başlar: Türkiye Cumhuriyeti, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Amerika Birleşik Devletleri, vb.

9. Din ve mezhep adları ile bunların mensuplarını bildiren sözler büyük harfle başlar: Müslümanlık, Müslüman; Hristiyanlık, Hristiyan; Musevilik, Musevi; Budizm vb.

 Din ve mitoloji ile ilgili özel adlar büyük harfle başlar: Tanrı, Allah, İlah, Cebrail, Zeus, Osiris, Kibele vb.

 Gezegen ve yıldız adları büyük harfle başlar: Merkür, Neptün, Satürn; Halley vb.

 Düşünce, hayat tarzı, politika vb. anlamlar bildirdiğinde doğu ve batı sözlerinin ilk harfleri büyük yazılır: Batı medeniyeti, Doğu mistisizmi vb.

 Yer adları (kıta, bölge, il, ilçe, köy, semt vb.) büyük harfle başlar: Afrika, Asya; Güneydoğu Anadolu, İç Anadolu; İstanbul  vb.

 Yer adlarında ilk isimden sonra gelen ve deniz, nehir, göl, dağ, boğaz vb. tür bildiren ikinci isimler büyük harfle başlar: Ağrı Dağı, Aral Gölü, Asya Yakası vb.

 Mahalle, meydan, bulvar, cadde, sokak adlarında geçen mahalle, meydan, bulvar, cadde, sokak kelimeleri büyük harfle başlar: Halit Rifat Paşa Mahallesi, Yunus Emre Mahallesi, Karaköy Meydanı vb.

 Saray, köşk, han, kale, köprü, kule, anıt vb. yapı adlarının bütün ke­limeleri büyük harfle başlar: Dolmabahçe Sarayı, İshakpaşa Sarayı, Çankaya Köşkü vb.

 Yer bildiren özel isimlerde kısaltmalı söyleyiş söz konusu olduğunda, yer adının ilk harfi büyük yazılır: Hisar’dan, Boğaz’dan, Köşk’e vb.

 Kurum, kuruluş ve kurul adlarının her kelimesi büyük harfle başlar: Türkiye Büyük Millet Meclisi, Türk Dil Kurumu, Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Devlet Malzeme Ofisi, Millî Kütüphane  vb.

 Kanun, tüzük, yönetmelik, yönerge, genelge adlarının her kelimesi büyük harfle başlar: Medeni Kanun, Türk Bayrağı Tüzüğü vb.

 Kurum, kuruluş, kurul, merkez, bakanlık, üniversite, fakülte, bölüm, kanun, tüzük, yönetmelik ve makam sözleri asılları kastedildiğinde büyük harfle baş­lar:

Türkiye Büyük Millet Meclisi her yıl 1 Ekim’de toplanır. Bu yıl ise Meclis, yeni döneme erken başlayacak.

Türk Dil Kurumu çalışmalarını titizlikle sürdürüyor. Atasözleri ve Deyimler Sözlüğü, Kurumun 21 Mayıs tarihinde Kars’ta düzenlediği toplantıda kullanıma açıldı.

sayılı Kanun bu yıl yeniden gözden geçiriliyor.

Yazarlara ödenecek telif ücreti, Telif Hakkı Yayın ve Satış Yönetmeliği’ne göre düzenlenmektedir. Yapılan işlem Yönetmelik’in 4’üncü maddesine aykırı düşmektedir.

 Kitap, dergi, gazete ve sanat eserlerinin (tablo, heykel, beste vb.) her kelimesi büyük harfle başlar: Nutuk, Safahat, Kendi Gök Kubbemiz, Anadolu Notları, Sinekli Bakkal; Türk Dili, Türk Kültürü vb.

 Ulusal, resmî ve dinî bayramlarla anma ve kutlama günlerinin adları büyük harfle başlar: Cumhuriyet Bayramı, Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı, Ramazan Bayramı, Kurban Bayramı, Nevruz Bayramı, Miraç Kandili; Anneler Günü, Öğretmenler Günü, Dünya Tiyatro Günü, 14 Mart Tıp Bayramı, Hıdırellez vb.

 Kurultay, bilgi şöleni, çalıştay, açık oturum vb. toplantıların adlarında her kelimenin ilk harfi büyük yazılır: VI. Uluslararası Türk Dili Kurultayı, Kitle İletişim Araçlarında Türkçenin Kullanımı Bilgi Şöleni, Karamanlı Türkçesi Araştırmaları Çalıştayı vb.

 Tarihî olay, çağ ve dönem adları büyük harfle başlar: Kurtuluş Savaşı, Millî Mücadele, Cilalı Taş Devri, İlk Çağ, Lale Devri, Cahiliye Dönemi, Buzul Dönemi, Millî Edebiyat Dönemi, Servetifünun Dönemi’nin, Tanzimat Dönemi’nde vb.

 Özel adlardan türetilen bütün kelimeler büyük harfle başlar: Türklük, Türkleşmek, Türkçü, Türkçülük, Türkçe, Avrupalı, Avrupalılaşmak, Asyalılık, Darvinci, Konyalı, Bursalı vb.

 Yer, millet ve kişi adlarıyla kurulan birleşik kelimelerde sadece özel adlar büyük harfle başlar: Antep fıstığı, Brüksel lahanası, Frenk gömleği, Hindistan cevizi, İngiliz anahtarı, Japon gülü, Maraş dondurması, Van kedisi vb.

Ç. Belirli bir tarih bildiren ay ve gün adları büyük harfle başlar: 29 Mayıs Salı günü, 29 Ekim , 28 Aralık ’de göreve başladı. Lale Festivali 25 Haziran’da başlayacak.

Belirli bir tarihi belirtmeyen ay ve gün adları küçük harfle başlar: Okullar genel­likle eylülün ikinci haftasında öğretime başlar. Yürütme Kurulu toplantı­larını perşembe günleri yaparız.

D. Tabela, levha ve levha niteliğindeki yazılarda geçen kelimeler büyük harfle başlar: Giriş, Çıkış, Müdür, Vezne, Başkan, Doktor, Otobüs Durağı, Dolmuş Du­rağı, Şehirler Arası Telefon, 3. Kat, 4. Sınıf, 1. Blok vb.

E. Kitap, bildiri, makale seafoodplus.info ana başlıktaki kelimelerin tamamı, alt başlıktaki kelimelerin ise yalnızca ilk harfleri büyük olarak yazılır.

F. Kitap, dergi seafoodplus.info bulunan resim, çizelge, tablo seafoodplus.info altında yer alan açıklayıcı yazılar büyük harfle başlar. Açıklayıcı yazı, cümle niteliğinde değilse sonuna nokta konmaz.


Büyük Harflerin Kullanıldığı Yerler İle İlgili Örnek Cümleler

Bu yazımızda sizler için büyük harflerin kullanıldığı yerler ile ilgili örnek cümleler yazacağız. Önce kural ardından da örnekleri yazacağız.

1. Cümleler büyük harfle başlar

- Yarın okul çıkışı kütüphanede araştırma yapacağız.

- Türkçe dersinin zevkli geçmesi için elimizden gelen gayreti gösteriyoruz.

- Kolay elde edilen hiçbir şeyin kıymeti olmuyor.

- Yıllar sonra geriye dönüp baktığımızda pişman olacağımız şeylerin az olması için mücadele etmeliyiz.

2. Şiirlerde diziler büyük harfle başlar.

Acı çekmek özgürlükse
Özgürdük ikimiz de
O yuvasız çalıkuşu
Bense kafeste kanarya

3. Kişi adları, lakaplar, unvanlar, hayvanlara verilen özel adlar, millet adları, dil adları, devlet adları, din ve mezhep adları, gezegen ve yıldız adları, yer adları (kıta, bölge, il, ilçe, köy vb.), &#;mahalle , cadde, sokak vb.&#; adları, &#;saray, köşk, han vb.&#; yapıların adları, &#;kurum, kuruluş ve kurul&#; adları, &#;Kanun, tüzük, yönetmelik, yönerge, genelge adlarının her kelimesi&#;, &#;kitap, dergi, gazete&#; adları, &#;ulusal, resmi ve dini bayramların adları&#;, &#;tarihi olay, çağ ve dönem&#; adları büyük harfle başlar.

- Bugün Ahmet okula gelmedi.

- Tarihin gördüğü ilginç karakterlerden birisi de Deli Petro&#;dur.

- Cumhuriyetin kurulması aşamasında Mareşal fevzi Çakmak büyük katkılar sağlamıştır.

- Kedimiz Pamuk birkaç gündür keyifsiz gözüküyor.

- Tarih boyunca İngilizler birçok entrikanın içerisinde olmuştur.

- Dünya üzerinde en çok kullanılan dillerden birisi de Türkçe&#;dir.

- Son yıllarda Amerika Birleşik Devletleri diğer ülkeler üzerindeki baskısını artırdı.

- Barış ve hoşgörü dini olan İslamiyet kısa sürede tüm dünyaya yayıldı.

- Bilim insanları Mars yüzeyinde yapılan araştırmaların artırılacağını söyledi.

- Açlık ve yoksulluk Afrika kıtasının en önemli sorunlarından biri olmaya devam ediyor.

- Evimiz Kayacan Caddesi, Sümbül Sokak&#;ta.

- Osmanlı Devleti uzun yıllar Topkapı Sarayı&#;ndan yönetildi.

- Bu yıl yapılan spor müsabakalarında Danişment Ortaokulu büyük başarılar elde etti.

- Toplantının açılışında İlköğretim Kurumları Yönetmeliği okundu.

- Beni derinden etkileyen kitaplardan birisi de Küçük Ağacın Eğitimi olmuştur.

- Bu yıl Anneler Günü&#;nde güzel sürprizlerimiz olacak.

- Avrupa Orta Çağ&#;da büyük bir cehaletin pençesinde kıvranıyordu.

4. Belirli bir tarih bildiren ay ve gün adları büyük harfle başlar.

- Fatih Sultan Mehmet 29 Mayıs Salı günü İstanbul&#;a girdi.

- Yeni Türk devleti 29 Ekim &#;te kuruldu.

5. Tabela ve levhalarda geçen kelimeler büyük harfle başlar.

- Müdür

- Danışma


nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir