toki zam oranları / TOKİ evlerini alanların ödeme sisteminde şok detay

Toki Zam Oranları

toki zam oranları

TOKİ’nin aidat zammı isyan ettirdi

TOKİ aidatına yapılan yüzde 86'lık zam vatandaşları isyan ettirdi. Denizli’nin Merkezefendi ilçesindeki Kayaköy TOKİ sitesinde yaşayan vatandaşlar, aidatlara yapılan fahiş zamma tepki gösterdi.

Yayınlanma: - 08 Ocak Güncellenme:

TOKİ’nin aidat zammı isyan ettirdi

Denizli Merkezefendi'deki Kayaköy TOKİ sitesinde yaşayan vatandaşlar, aidatlara yapılan fahiş zammı bugün protesto etti.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gülizar Biçer Karaca ve Merkezefendi Belediye Başkanı Şeniz Doğan'ın da destek verdiği vatandaşlar adına açıklamayı okuyan Mustafa Sarıkaya, “Bizler, Kayaköy TOKİ 1. bölgede ikamet etmekteyiz. Kayaköy TOKİ 1.bölgenin emlak yönetimi tarafından yılında yüzde 30 oranında zam yapılırken yılında yüzde 87 zam yapılmıştır. Sitemizde ikamet edenler; emekli, dul, engelli ve asgari ücretliden oluşmaktadır. Enflasyon oranın yükselmesi ve ülkemizin ekonomik şartları göz önüne alındığında yüzde 87 zam oranı kabul edilemez. Kabul etmemiz mümkün değildir. Yetkililerin sesimizi duymasını ve yılı emlak yönetim aidat zammının geri çekilmesini rica ediyoruz” dedi.

“ASGARİ ÜCRET ZAMMI BAHANE EDİLİYOR”

Bilal Özdemir isimli site sakini ise şunları söyledi:

“ yılında aidatlara yüzde 86,5 oranında zam yapılmıştır. Yıllık tüketici fiyatları artış oranı ise yüzde 64,27'dir. Yapılan asgari ücret zammı bahane edilerek yüksek oranda zam yapılmıştır.

*Ancak birçok faktör, aidatların bizler tarafından sorgulanmasına neden olmaktadır. Toplam bin daire, yaklaşık olarak aylık bin, yıllık olarak 4 milyon bin TL aidat ödemektedir.

*Aslında 3 ayrı kısım (site) var, tek bir yönetimde toplanıyor. Her kısmın daire sayısı, blok sayısı, asansör sayısı ve toplam metrekaresi birbirinden farklı. Ancak nasıl oluyorsa tüm kısımların aidat metrekare birim fiyatı 3,10 TL'dir.

*Her kısma gelen elektrik faturaları, su faturaları tamamen farklı. Muhtemelen hangi kısmın bütçesi yüksek çıkıyorsa diğer iki kısmı da yüksek bütçeye göre eşitliyorlar. Benzer bir şekilde kamera takılması için fiyat çalışması yapıldı, bu fiyat çalışmasında her kısmın ödeyeceği ücret farklılaşmıştı.

*Çünkü her kısımdaki blok sayısı, daire sayısı birbirinden farklı. Ancak aidatlarda metrekare birim fiyatı eşitleniyor, muhtemelen en yüksek kısma göre diğer iki kısmı eşitliyorlar. Toplam 11 blok görevlisi var.

*Kısımların bazısında 4 blok görevlisi, bazılarında ise 3 blok görevlisi varken nasıl olur da aynı aidat ödenir? Toplam 2 teknik personel var, 3 ayrı kısımda nasıl bütçelenebilirler? SGK olarak 3 ayrı iş yeri mi gözüküyor bu personellerin? Bizlerle şeffaf bir şekilde yılının SGK bildirgelerinin paylaşılmasını istiyoruz.

*Toplam 11 blok görevlisi bütçelenip buna göre aidat belirleniyor. Ancak çoğu zaman aynı anda 11 personel çalışmıyor, sürekli işten ayrılanlar oluyor, yerine yeni birisi başlayana kadar zaman geçiyor.

*Dolayısı ile 11 personel bütçelemek, en üst baremden bütçelemek demektir. Çünkü dönem dönem bu sayı e kadar inebiliyor. Geçen yılın SGK dökümleri incelenip geçen yıl aylık kaç personel ortalaması ile çalışıldı ise bu sene ona göre bütçeleme yapılmalıdır.

*Resmi tatil günlerinde yapılan çalışmalar bütçenin şişmesine neden olmaktadır. Resmi tatillerde çalışma yapılmaması aidatların düşmesi için fayda sağlayacaktır. Yapılan giderlerin kontrol edilmesi için sadece gider kalemleri ana başlıklarda yazılıp asılmamalı.

*Mesela, kaç asansör arızası oldu, hangi asansörler arızalandı? Kaç cam kırıldı, nerelerde kırıldı? Tüm bunlar şeffaf bir şekilde blok girişlerine asılmalı. Örneğin G11 kapı arızası 4 Ocak tarihinde 50 TL'ye yapıldı gibi.

*Bizlere asılan liste, genel bir şekilde ‘toplam arıza bakımları şu kadar tuttu' şeklinde yazılıp geçiliyor. Emlak yönetime ait olan yönetişim uygulaması geliştirilmeli, site için yapılan tüm harcama kalemleri aylık olarak buradan erişime açılmalıdır.

“SİYASET İSTEMİYORUZ, HİZMET İSTİYORUZ”

TOKİ'de yaşadıkları mağduriyeti anlatan vatandaşlar, “Biz, siyaset güden bir yönetim istemiyoruz. Merkezefendi Belediyesi olarak burada temizlik işlerini yapacaklar ama maalesef yönetim pek fazla oralı olmuyor. Kendi elemanlarına yaptırmaya çalışıyorlar. Daha önce de aynı sorunlar yaşanmıştı. Biz, burada, sadece müdürse müdürlüğünü yapacak bir insan istiyoruz. Yani herhangi bir şekilde siyaset yapmasın istiyoruz” diyerek yönetime olan tepkilerini dile getirdiler.

“BU EŞİTSİZLİĞİ GİDERMEK İÇİN ELİMİZDEN GELENİ YAPACAĞIZ”

TOKİ sakinlerine destek için gelen CHP Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca ise şöyle konuştu:

*Çoğu dar gelirli, emekli, asgari ücretle geçimini sağlamaya çalışan; zar zor, kıt kanaat karnını doyurmaya çalışan vatandaşlar var burada. Enflasyonu yüzde 60 açıklayıp zammı yüzde 80'in üzerinde yapmak hangi akla sığıyor?

*Emekliye yüzde 30 zam verip site giderlerine yüzde 'e yakın, yüzde 80'in üzerinde zam yapmak, aslında Türkiye'de gerçek enflasyonun hiç de onların iddia ettiği olmadığını açık ve net bir şekilde ortaya koyuyor.

*Başka bir şey daha söylemek gerekirse; çok zor bir şey değil, emlak yönetim şeffaf olsun. Burada milletin cebinden toplanan paraların nereye ne kadar harcandığını burada bulunan arkadaşlarımız görmek istiyor. Neden saklıyorsunuz, neden vatandaşların cebinden, alın terinden, çoluğunun çocuğunun rızkından ödediği aidatların nereye nasıl harcandığını ilan etmeye korkuyorsunuz?

*Yoksa harcamalarınızda bir usulsüzlük mü var? Yoksa insanların, parayı verenlerin bilmesini istemediğiniz, başka başka yerlere aktarılan kaynaklar mı var? Burada bir dünya insan oturuyor. Emlak yönetim olarak değil, burada yaşayan insanlar kendilerini, kendilerinin sitesini yönetebilecek kabiliyette ve yetenektedir.

*Merkezefendi Belediye Başkanı'mız burada, o da az önce söz verdi ‘Temizlik işlerini ben yaparım, belediye olarak ücretsiz yaparım’ diyor. O zaman dar gelirli vatandaşlara bu eziyet reva değil. Eğer enflasyon yüzde 60'sa neden yüzde 80 zam yaptınız?

*Emekliye, işçiye yüzde 30 zam vermişsen neden yüzde 30 zam yapmıyorsun, neden yüzde 80'in üzerinde? İnsanların artık bu yükü kaldıracak gücü yok. İnsanlar çocuğuna ekmek almaktan, su almaktan, süt almaktan, et almaktan, maalesef ki bakkalın önünden geçemez hale gelmiş.

*Hiç merak etmeyin değerli arkadaşlar, burada en azından bir hukukçu olarak, Cumhuriyet Halk Partisi'nin insan haklarından sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve Denizli Milletvekili olarak sizlerin hakkını, hukukunu korumak bizlerin boynunun borcudur.

*Hep birlikte emin olun, her birimizin bütçeden, bu dar gelirli vatandaşların daha çok pay almasını sağlayacak adaletli Bir Türkiye'yi sizlerle beraber kuracağız.

*Ve bu olayın da hem avukat olarak hem de siyasetçi olarak arkadaşlarımızla birlikte takipçisi olacağız. Bu zammın geri alınması için üzerimize ne düşüyorsa hem biz hem de belediye başkanım gerekeni yapacağız.

“TOPLANAN PARALAR HİZMET OLARAK GERİ DÖNMÜYOR”

Yaşadıkları sıkıntıları anlatan vatandaşlardan bir diğeri, “Hiçbirimiz yüzde zam almıyoruz. Biz, alt gelirli vatandaşlarız. Emekliyiz, aldığımız 3 bin TL emekli maaşı. Biz bununla zaten kıt kanaat geçiniyoruz. Onun için diyecek lafım yok, sizlere geldiğiniz için çok teşekkür ederiz, yardımlarınızı bekliyoruz” dedi.

Bir diğer vatandaş ise “Bin konut var, bugün minimum TL'den toplanırsa ayda bin para yapıyor. bin nereye gidiyor, bize hiçbir bilgi vermiyorlar. Ne yapılıyor, ne yapılmıyor? Bir şey söyledik mi hemen bir fotoğraf çekiyorlar, ‘Temizlik yapıyoruz' diyorlar. Nerede temizlik yapıyorlar? Bizleri kandırıp duruyorlar, yalan söylüyorlar bunların hepsi, paralarımızı yiyorlar” diye konuştu.

Site sakini bir kadın, “Bu kadar ayda toplanıyor, ama ne iş yapılıyor? Toplanan aidatların hakkı veriliyor mu gerçekten? Şu peyzaj alanlarımızı bir çekmenizi rica ediyorum öncelikle. Her tarafımız, bakın görüldüğü gibi pislik içerisinde. Ne site olabiliyoruz -biz güya siteyiz- ne mahalle olabiliyoruz. Hiçbir can güvenliğimiz ve mal güvenliğimiz yok. Bloklarımıza hırsız giriyor, arabalarımız çiziliyor. Burası ana yol gibi kullanılıyor” dedi.

“GİDER KALEMLERİ AÇIKLANSIN”

Bir TOKİ sakini ise, “Aldıkları TL paranın dökümünü de bize versinler. Fatura istiyoruz yani, ‘Biz şuraya şuraya harcadık' desinler. Çünkü bir A4 kağıdına, mesela atıyorum ‘Diğer giderler 20 bin TL' diyorlar. Bu diğer giderler nedir, kalem kalem bunları yazmak zorundalar, bunları bilmek istiyoruz. Ayrıca mesela evde petekler yanmıyor, telefon ettiğimizde gelip bakmıyorlar bile yani. Evimizdeki ya da binadaki bir arızaya gelip bakmıyorlar. Bina su almış, pislik içinde, bakan yok yani. Her ay bu kadar para gidiyor, evim buz gibi” diye konuştu. (ANKA)

TOKİ orta gelir grubu konut ödeme planı nasıl olacak, başvuru şartları neler?İlginizi ÇekebilirTOKİ orta gelir grubu konut ödeme planı nasıl olacak, başvuru şartları neler?Üç yıldır tek çivi çakılmayan TOKİ projesi yeniymiş gibi sunulduİlginizi ÇekebilirÜç yıldır tek çivi çakılmayan TOKİ projesi yeniymiş gibi sunuldu

AvukatCHPCumhuriyetDenizliDünyaemeklienflasyonKadınparaprotestoSGKsüttatilTürkiyezam

TOKİ taksitleri zam oranı belli oldu!

TOKİ taksitleri zam oranı TOKİ'den ev alan vatandaşlar tarafından en çok aratılan ve en çok merak edilen sorular arasında yer alıyor.
TOKİ taksitleri zam oranı açıklandı mı? İşte merak edilen soruların yanıtları
TOKİ taksitleri zam oranı ne kadar?
TOKİ'nin resmi internet sitesinde zam oranları ile ilgili şu ifadelere yer verildi: 
yılı birinci altı aylık dönemde, geri ödemelere aşağıda belirtilen endeksler  uygulanacak.
TOKİ tarafından inşa ettirilen ve bir önceki altı aylık memur maaş artış oranına bağlı olarak satışa sunulan yeni projelerin, geri ödemelerine esas borç bakiyeleri ve taksit bedelleri, bir önceki altı aylık dönemdeki (1 Temmuz 31 Aralık dönemi) memur maaş artış oranı ile güncellenecek olup, bu oran yüzde 8,45’ dir. 
İdare’ce inşa ettirilen ve satışa sunulan eski projeler ile 03/04/ tarih ve sayılı Resmi Gazetede yayımlanan / sayılı Bakanlar Kurulu Kararı gereği, T. Emlak Bankası A.Ş.’den İdaremize intikal eden projelerin, geri ödemelerine esas borç bakiyeleri ve taksit bedelleri, bir önceki altı aylık dönemdeki (1 Temmuz 31 Aralık dönemi) Memur maaş artış oranı (yüzde 8,45), TÜFE (yüzde 25,47) ve Yİ-ÜFE (yüzde 47,04) Oranları arasından en düşük olanı alınarak güncellenecek olup, bu oran yüzde 8,45’dir.
İdare’ce satılan arsaların geri ödemelerine esas borç bakiyeleri ve taksit bedelleri, bir önceki altı aylık dönemdeki (1 Temmuz 31 Aralık dönemi) Yİ-ÜFE oranı ile güncellenecek olup, bu oran 47,04 dir. Ancak, bu oran yılı birinci altı aylık dönem için İdaremizce yüzde 30 olarak uygulanacaktır. 
İdare tarafından açılan konut kredilerinin kullanım ve geri ödemelerine uygulanacak artış oranı yüzde 8,45 şeklinde belirlendi. (Kooperatifler, Kooperatif Birlikleri, Sosyal Yardımlaşma Kurumları, Belediyeler ve Yapımcılar)

TOKİ taksitleri zam oranı ne kadar

Dar gelirli aileleri düşük taksitler ve peşinatlarla ev sahibi yapmaya devam eden Toplu Konut İdaresi Başkanlığı yılına kadar 1 milyon bin konut inşa etmeyi hedefliyor.

TOKİ projelerinden ev alan vatandaşlar yılı taksitlerindeki zam oranını merak ediyor. Peki TOKİ taksitleri zam oranı belli oldu mu? TOKİ taksitleri zam oranı ne kadar?

TOKİ taksitleri zam oranı ne kadar sorusunun yanıtı hakkında bilgi vermeden önce TOKİ projeleri hakkında bilgi verelim.

Dar gelirliler için yeni konut projeleri hayata geçirmeye devam eden TOKİ bu hafta itibariyle 4 ildeki 6 projesi için başvuru dönemini başlattı.  TOKİ'nin 4 ilde satışa çıkardığı projelerden lira taksitle konut sahibi olmak mümkün.

TOKİ'nin bu hafta itibariyle başvurularını başlattığı projeler Antalya, Denizli, Konya, Giresun illerinde yer alıyor. Projeler

TOKİ her 6 ayda ne kadar artış yapıyor: ’dan bu yana zam oranı ve enflasyon nasıl değişti?

Toplu Konut İdaresi Başkanlığı’nın (TOKİ) Bin Sosyal Konut Projesi için başvurular sürüyor. Projede aylık taksit ödemeleri sabit değil. Artış oranı, enflasyon oranına bağlı memur maaşı artışı doğrultusunda TOKİ tarafından belirlenecek.

Yıllık resmi enflasyonun yüzde 80’i aşması endişeyi de beraberinde getiriyor. Ancak talepler yine de yüksek. Peki, geçmişe baktığımızda TOKİ her 6 ayda ne kadar artış uyguladı? ’dan bu yana TOKİ’nin artış oranını ve ilgili dönemdeki enflasyonu çıkardık.

TOKİ her 6 ayda bir hak sahiplerinin kalan borçlarına ne kadar artış uygulanacağını internet sitesinden ilan ediyor. Konut, arsa, işyeri ve farklı türlere göre farklı artış oranları uygulanıyor. Yeni inşa edilen konutlarda çoğunlukla memur maaş zam oranına bağlı artış yapılıyor. Proje başlangıcında artış için neyin esas alınacağı zaten açıklanıyor.

TOKİ’nin yeni açıkladığı bin sosyal konut projesinde de “yeniden değerleme” adı verilen artışlar için memur maaş artış oranı esas alınacak. TOKİ memur maaş artış oranı kadar veya bunun altında bir oranı belirleyebilir. Artışlar her sene ocak ve temmuz aylarında yapılıyor. Ocak artışı için önceki senenin temmuz-aralık dönemindeki memur zammı; temmuz artışı için ise bir önceki ocak-haziran dönemindeki memur zammı esas alınıyor. Memur zammının belirlenmesinde ise enflasyon belirleyici.

TOKİ’nin internet sitesinde ’dan bu yana her 6 ayda ne kadar artış oranı uygulandığı bilgisi yer alıyor. Bu son 17 yıla baktığımızda 6 aylık artış oranının çoğunlukla yüzde civarında olduğu görülüyor. ’ın ilk yarısı için fiyatlar yüzde 5,3 artarken Temmuz-Aralık için yüzde 6,3 artış uygulanıyor. Son 17 yılda sadece bir kez, yılının ilk yarısı için fiyatlar değişmiyor.

Merkez Bankası’nın politika faizini düşürdüğü yeni ekonomik modelle birlikte enflasyon yükselirken bu durum TOKİ’nin fiyat artışlarına hemen yansıyor. başında kalan borçlara yüzde 8,45 artış geliyor. ’nin ikinci yarısı için ise temmuz başındaki yeniden değerlemede yüzde 16,55 zam kararı çıktı. Aslında bu güncellemede bir önceki altı aylık dönemdeki (1 Ocak 30 Haziran dönemi) memur maaş artış oranı esas alınması gerekiyor. Bu oran yüzde 33,86 olmasına rağmen TOKİ bunun yarısı kadar artış takdir ederek yüzde 16,55’te karar kılıyor.

Yıllık artış oranı ise yüzde civarında seyrediyor. En düşük oran yüzde 3 ile yılında görüldü. Ancak yılında rekor bir artış yaşandı. ’de yıllık artış oranı yüzde 10,3 olurken ’de bu oran yüzde 26,4’e kadar yükseldi.

TOKİ artış oranı enflasyondan yüksek mi?

TOKİ’nin “yeniden değerleme” adını verdiği artış oranının enflasyondan yüksek mi yoksa daha mı düşük olduğu en çok merak edilen sorulardan birisi. İncelediğimiz 17 yılda 34 artış dönemi var. Bunların 14’ünde TOKİ artışı enflasyondan yüksek gerçekleşirken diğer 20 dönemde ise Tüketici Fiyat Enflasyonundan (TÜFE) daha düşük seyrediyor.

TOKİ önceki 6 aylık dönemdeki memur maaşı zammına bakıyor. Bu yüzden ilk yarısı için geçerli artış oranı için Temmuz-Aralık ’teki enflasyon; ’nın ikinci yarısı için ise Ocak-Haziran ’daki enflasyon ile karşılaştırdık.

’den sonra TOKİ’nin artış oranı önceki 6 aylık dönemdeki enflasyondan hep düşük gerçekleşiyor. ’ye kadar TOKİ artışı ile enflasyon arasında aşırı fark yok; birbirine yakın seyrediyor. Ancak ’de durum radikal şekilde değişiyor. Önceki 6 aylık dönemde enflasyon yüzde 25,47 olmasına rağmen TOKi ilk yarısı için yüzde 8,45 artış yapıyor. Önceki 6 aylık dönemde enflasyon yüzde 42,35’e çıkınca ’nin ikinci yarısı için yüzde 16,55 artış uygulanıyor.

’te TL taksit ödeyen bugün bin ödüyor olurdu

TOKİ’nin son 17 yılda uyguladığı artış oranlarını dikkate alarak çeşitli projeksiyonlar yapmak mümkün. yılında TOKİ’nin bin TL ile bir daire sattığını düşünelim. Hak sahibi yüzde 10 peşinat ödeyeceği için borcu 90 bin liraya düşüyor. ay vade yapıldığında ilk taksit TL oluyor. Ödemeler Temmuz ’te başlasa ve ilk artış Ocak ’da uygulansa bu hak sahibi yılının ikinci yarısında bin TL taksit ödüyor olurdu.

Bu kişinin taksit ödemeleri yılının ikinci yarısında biterdi. döneminde artış oranını bilmiyoruz. Kalan dönem için her 6 ayda yüzde 7,5 artış uygulansa bu kişi ’in ikinci yarısında 2 bin TL taksit ödüyor olurdu. bin başlangıç fiyatı olan daire için yapılacak toplam ödeme ise bin lira olurdu.

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır