saglikcilara ek odeme / Sağlık çalışanlarına ek ödemede 'kaos'

Saglikcilara Ek Odeme

saglikcilara ek odeme

\n

Sağlık Personeline Döner Sermaye Ek Ödemesi Yönetmeliği, Resmî Gazete’de yayımlandı. Bir süredir konuşulan sağlık personeline ek ödeme hakkındaki detaylar netleşti. Sağlık personeli ek ödemesinin tarihini ve ne kadar olacağını merak eden çalışanlar, konuyla ilgili araştırmalar yapmaya başladı. Peki, sağlık çalışanlarına ek ödeme ne kadar, ne zaman yapılacak?

\n

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, \"Sağlık Personeline Döner Sermaye Ek Ödemesi Yönetmeliği Resmi Gazete’de yayınlandı. 'Yönetmelik dili' hepimiz için açık olmayabilir. Günlük hayata tercüme her ayın 15’inde yapılacak. Hayırlı olsun\" ifadelerini kullandı. 

\n

Sağlık çalışanlarına ek ödeme ne zaman yapılacak?

\n

Sağlık personeline ek ödeme, her ayın 15'inde yapılacak. 

\n

Sağlık çalışanlarına ek ödeme ne kadar?

\n

Sağlık - Sen Başkanı Semih Durmuş, bir televizyon kanalının canlı yayınında ''Uzman hekim ve üzerine yapılmış olan düzenleme net olarak 10 bin liraya tekabül ediyor. Aynı düzenlemeyle beraber asistan arkadaşlarımızın 7 bin liraya yakın bir ilave ücretleri olacak. Pratisyen hekimlere de yansıması 5 bin lirayı bulacak. Diş hekimleri için de aynı düzenleme geçerli olacak'' dedi.

Uygulama ayırt etmeksizin bütün uzman hekimlerin hekimleri kapsadığını söyleyen Durmuş, ''Diş hekimleri de aynı düzenlemeden faydalanıyorlar. Diş hekimleri 5 bin lira uzmanları da 10 bin lira ilave taban ücreti almış olacaklar'' açıklamasını yaptı.

\n

Durmuş, \"Öncelikle aralık ayında yapılan düzenleme bütüncül bir düzenleme değildi. Biz Sağlık-Sen olarak buna itiraz etmiştik. Buradaki düzenleme bir hemşire için liraya, teknikerler için de liraya varan bir düzenleme gerçekleştirilmiş oldu. Sağlık çalışanlarına derece, unvan ve kademelerine göre; liradan başlayarak 10 bin liraya kadar gidebilecek ek ödeme yapılacak'' şeklinde konuştu.

\n

TIKLAYIN 

6 soruda sağlıkçılara 'ek ödeme'

Sağlık Bakanı Koca "Ek Ödeme Yönetmeliği" hakkında merak edilen soruları yanıtladı. Koca, "Yeni yönetmelik, döner sermaye hak eden herkese taban ek ödeme getirdi. Sağlık çalışanlarına yapılan her ödeme kalemi ayrı ayrı olacak, hiçbiri diğerinden mahsuplaşılmayacak" dedi.

-

Haberler - Anadolu Ajans&#x;

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Sağlık Bakanlığı Ek Ödeme Yönetmeliği ile döner sermaye hak eden tüm sağlıkçılara taban ek ödeme getirildiğini vurguladı.

Koca, sosyal medya hesabından, geçen hafta yayımlanan yönetmelikle ilgili merak edilen sorular ve cevaplarını paylaştı.

Yönetmeliğe ilişkin sorular ve yanıtları şöyle:

1- Performans sistemi gerçekten kalktı mı?

Cevap: Performansa göre ek ödeme yönetmeliği tamamen kaldırıldı. Yeni yönetmelik, döner sermaye hak eden herkese taban ek ödeme getirdi. Hastanelerimizde ise ayrıca, kaynak kullanım verimliliği, finansal sürdürülebilirlik ile çalışanların bireysel ve klinik iş yükleri, görev tanımları ve görev yaptıkları birim ile hizmetin elde edilme maliyeti dikkate alınarak değişen miktarlarda teşvik ödemesi yapılacak.

2- Sabit ve taban ödemesi genel bütçeden çıkmıyor ve emekliliğe yansımıyor mu?

Cevap: Sabit ödeme ve taban ödemesinden emeklilik primi kesilmiyor. Kesilmesinin emekliliğe zaten bir katkısı yok. Zira Haziran 'de çıkan Sayılı Kanun'la doktorların emekli aylığı, 'den sonra göreve başlayanları da kapsayacak şekilde prime bağlı olmaksızın artırıldı.

3- "Uygulamada mahsuplaşma tamamen kaldırıldı." deniyor oysa metinde "mahsuplaşma" ifadesi yer alıyor. Bu çelişki değil mi?

Cevap: Sağlık çalışanlarına yapılan her ödeme kalemi ayrı ayrı olacak, hiçbiri diğerinden mahsuplaşılmayacak. Bahsi geçen "mahsuplaşma" ifadesi, döner sermaye hesabı ile merkezi yönetim bütçesi arasındaki teknik bir hususla ilgilidir. Sağlık çalışanı için pratikte anlamı yoktur.

4- Taban ödeme olarak belirtilen kısmın çoğu genel bütçe sabit mahsuplaşmasına mı gidiyor?

Cevap: Hayır. Böyle bir durum söz konusu değil. Eskiden performans ödemesi içinde döner sermayeden verilen sabit ek ödeme, merkezi yönetim bütçesinden maaşa eklenerek verilecek. Ancak mahsuplaşma, bu hesapların muhasebeleştirilmesi ile ilgili bir husustur, kişilerin geliri ile ilgisi yoktur.

5- İzin kullanınca, taban ek ödeme ile verilen paradan kesinti olacak mı?

Cevap: Yıllık iznin 12 gününde hiçbir kesinti olmayacak. Ayrıca hastalık nedeniyle raporlu olunan günlerde de kesinti yapılmayacak.

6- Teşvik ödemesini kimlerin alabileceği konusu ile ilgili tartışma var. Teşvik ödemesi kimleri kapsıyor?

Cevap: Teşvik ödemesinden ikinci ve üçüncü basamak sağlık kuruluşlarında görev yapan sağlık çalışanları yararlanacak.

TÜRK&#x;YE HABERLER&#x;

Sağlık çalışanlarına ek ödeme nasıl yapılacak?

Sağlık personelinin özlük haklarına ilişkin hazırlanan Ek Ödeme Yönetmeliği Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yönetmelikle sağlık çalışanlarının ek ödemelerinde ne kadarlık bir artışa gidildiği ise henüz belli değil.

Yönetmeliğin ayrıntılarının yakında netleşmesi beklenirken Sağlık Bakanı Fahrettin Koca Pazartesi gününe işaret etti. Koca, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada "Yönetmelik dili hepimiz için açık olmayabilir. Günlük hayata tercüme her ayın 15'inde yapılacak" ifadesini kullandı.

Sağlık meslek örgütlerinden alınan bilgiye göre uzman hekimlerin ek ödemelerinde yaklaşık 8 bin TL'lik bir artış bekleniyor. Asistan ve pratisyen hekimlerin maaşlarına ise 4 ile 6 bin TL arasında bir farkın yansıyacağı belirtiliyor. Sağlık çalışanlarının ek ödemelerinde de derece ve unvanlarına göre en az TL olmak üzere belirli miktarlarda artışa gidileceği ifade ediliyor.

Ek ödemelerle ilgili net rakamlar Pazartesi günü ortaya çıkacak.

TTB: Performans sistemini daha da yaygınlaştıracak

Türk Tabipleri Birliği (TTB) ve Sağlık Emekçileri Sendikası (SES) gibi meslek örgütleri de bir yandan yönetmeliğin ayrıntıları üzerinde çalışıyor. Sağlık meslek örgütlerinin yeni yönetmeliğe, performans sistemini daha da yaygınlaştıracağı iddiasıyla itirazları var.

TTB Merkez Konsey Üyesi Kazım Doğan Eroğulları, iktidarın bu tür yasa ve yönetmelikleri kendilerine danışmadan hazırlamasını eleştirdi. Eroğulları, sağlıkta şiddet ve malpraktis yasasını örnek gösterdi. Sağlık çalışanları, sağlıkta şiddet olaylarının artması üzerine yurt genelinde eylemler yapmış, tepkiler üzerine Mayıs ayında TBMM Genel Kurulu'nda sağlıkta şiddet ve malpraktis yasası kabul edilmişti. Ancak sağlık çalışanları, bu yasanın kendilerine danışılmadan hazırlandığını ve yetersiz olduğunu dile getirmişti.

Malpraktis, tıbbi müdahalenin standartlara uygun yapılmayarak hastanın zarar uğratılmasını ifade ediyor.

"Daha önce şiddet ve malpraktis yasasında olduğu gibi meslek örgütleriyle, derneklerle, sendikalarla görüşmeden ve performans sisteminin devamını sağlayacak bir yönetmelik çıkarıldığını" ifade eden Eroğulları, performans sisteminin sakıncalarına dikkat çekti. Eroğulları, "Belirtilen performansı sağlamak için hekimin gerçekten çok çok insan üstü bir çaba sarf etmesi gerekiyor. Hak ettiğini alabilmek için normalin bir kaç katı çalışması gerekebilir ve bu çalışma barışını da bozuyor" diye konuştu.

Sağlık çalışanları çalışma koşullarına ilişkin geçtiğimiz aylarda eylemler düzenlemişti

SES: Rekabet ve angarya çalışması demek

SES Genel Eğitim Genel Örgütlenme Sekreteri Sıddık Akın da bir yandan yönetmeliği incelemeye devam ettiklerini belirterek "Ancak ilk gördüğümüz performans sisteminin devamı sağlanıyor hatta daha da genişletiliyor" değenlendirmesini yaptı.

Döner sermayenin kaldırılmasını ve yoksulluk sınırının üzerine giydirilmiş temel bir ücret talep ettiklerini hatırlatan Akın da yönetmeliğin kendilerine danışılmadan hazırlanmış olmasını eleştirdi. Akın, "En azından sağlık iş kolunda örgütlü olan kurumların temsilcileri dinlenmeliydi" dedi.

Performans sisteminin "rekabet ve angarya çalışması" demek olduğunu kaydeden Akın sözlerini "Bir de teşvik puanı getiriliyor. Sağlık emeçileri zaten işlerini yapıyor. İşlerini yapmaları için teşvik uygulamasına gerek yok" diye sürdürdü.

Sağlık çalışanları ne istiyor?

"Ek ödeme değil emekliliğe yansıyacak, emeklerinin karşılığını alacakları bir tek ödeme" istediklerini ifade eden TTB Merkez Konseyi Üyesi Eroğulları, "Dallanıp budaklandırmadan hekimlere şu kadar ücret veriyoruz denebilir. Emekliliğe de şu yansıyacak şeklinde çok basit bir düzenlemeyle bu giderilebilir" şeklinde taleplerini dile getirdi.

Bize yazın

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir

© 2024 Toko Cleax. Seluruh hak cipta.