salmonella guvercinlerde / Kuşlarda Salmonella Enfeksiyonu - Evcil Kuşlar - VetRehberi

Salmonella Guvercinlerde

salmonella guvercinlerde

Salmonella

 

salmonella3

 

Güvercinlerde Salmonella Hastalığı ve Tedavisi

Güvercin yetiştiricilerinin sıklıkla karşılaştığı çok ciddi bir hastalıktır. Bakteri kaynaklı bir hastalık olup ciddi kayıplara neden olabilir. Salmonella; cins, tür, ırk, yaş gözetmeksizin her tür güvercinde görülebilen ve son derece öldürücü olan bakteri kaynaklı bir hastalıktır. Hastalığın sebebi adından da anlaşılabileceği gibi Salmonella bakterisidir. Evcil güvercinlerde hastalık kendini çoğalma ve hareket kabiliyetlerinin kısıtlanması şeklinde gösterir. Kimi zaman çok basit hastalıklar bile Salmonella hastalığına çevirebilir. e yakın farklı tipi bulunan hastalığın bazı tipleri başka hayvanlarda ve insanlarda da hastalığa neden olabilmektedir.

Hastalık bağırsak içinde ürer ve dışkı yoluyla dışarı çıkar. Her dışkılama ile beraber milyonlarca bakteri açığa çıkmış olur. Bağırsak çeperini zayıflatan bakteriler bir süre sonra dışarı çıkarak kalp, ciğer gibi organlara yerleşir. Solunum yoluyla alınan bakteri ise direk solunum borusuna yerleşerek buradan yayılım gösterir. Bir süre sonra tüm vücuda dağılan hastalık genellikle de ölümle sonuçlanır.

Bazı güvercinler hasta oldukları halde bakteriye karşı aşırı direnç gösterir. Salmonella olmalarına rağmen hastalık belirtilir göstermezler.

Salmonella Belirtileri Nelerdir?

salmonella2salmonella1

 

Salmonella hastalığının çok fazla belirtisi bulunmaktadır;

*En önemli belirtisi yeşil dışkıdır.

*Hasta güvercinlerde çiftleşme isteği görülmez. Çok nadir olarak yumurtlama gerçekleşse bile yumurtalar boş çıkar.

*Yavru güvercinler hastalığa yakalandıklarında gelişimleri hızlı bir şekilde durur ve sarı olan gagaları renk değiştirerek yeşile döner. İştahsızlık nedeni ile 8 ile 14 gün arasında ölürler.

*Genç güvercinlerde hastalık kendini sersemleme şeklinde gösterir yine 8 ile 14 gün arasında ölüm gerçekleşir.

*Hasta güvercin bitkin bir görünümdedir. Üşüyormuş gibi tüylerini kabartırlar

*Hastalığa yakalanan güvercinler uçma yetilerini kaybederler.

*Çok fazla su tüketimi görülür

*Hasta kuşta bir süre sonra ishal görülür. Dışkıları yeşil renkli ve balgamımsı bir görünümdedir ve çok kötü kokuludur. Ancak her yeşil dışkı Salmonella belirtisi değildir.

Hastalığın eklem yerlerini tutan türleri ölüme sebebiyet vermeyebilir. Bu tür genellikle dişi ve yaşlı güvercinlerde gözlenir. Eklemlere yerleşen Salmonella hastalığı dışarıdan gözlemlenemeyebilir. Tek tük belirtileri şu şekilde gözlemlenebilir.

*Kanatları aşağı doğru tutmaları ve rahat hareket ettirememeleri önemli belirtilerden biridir.

*Bakteri parmak eklemlerini tutmuşsa, eklemlerde bezelye büyüklüğünde şişlikler olabilir.

* Ayaklarına basamazlar ve kanatlarıyla sürünme şeklinde yürümeye çalışırlar.

* Bakterinin beyine yerleşmesi, sinir sistemini etkiler. Güvercin başını tutamaz ve sürekli öne arkaya hareket ettirir. Halk dilinde buna sallabaş hastalığı da denir.

Salmonella ’ya Karşı Önlemler

Salmonella hastalığı yalnızca erken evrede tedavi edilebilen bir hastalık olduğu için önlem almak çok önemlidir. Hastalıkla mücadelede kafes temizliği ilk sırayı tutmaktadır. Güvercinlerin dışkılarının senede bir kez tahlil ettirilmesi alınabilecek başka bir önlem olabilir. Hasta olduğundan şüphelenilen kuş, hemen diğerlerinden ayrılmalı ve gözetim altında tutulmalıdır. Bu hastalıktan ölen kuş hemen bu konuda uzman bir veterinere götürülmeli ve gerekli tetkikleri yaptırılarak hastalığın cinsi belirlenmelidir. Bu hastalık çok hızlı yayıldığı için hasta kuşun temas ettiği tüm eşyalar mutlaka dezenfekte edilmelidir.

Salmonella Tedavisi

Salmonella tedavisinde verilebilecek çok çeşitli ilaçlar piyasada mevcuttur. Bu ilaçlar genellikle suya karıştırılarak içirilir ya da kuşa enjekte edilebilir. Kullanılabilecek ilaçlar yalnızca hastalığın erken teşhisinde tedaviye yardımcı olabilir. Hastalık ilerlemişse pek etkili olmayacaklardır. Hasta hayvanı veteriner bir hekimin görmesi bu açıdan çok önemlidir. Salmonella maalesef, çok etkin tedavisi bulunmayan bir hastalıktır. Tedavilerin çoğu önlem önceliklidir. Bu hastalık için ve diğer hastalıklar için sayfamızda bulunan ilaçlar bölümüne bakabilirsiniz.

Tüm Kanatlı Hayvanlarda Kullanabilirsiniz

Salmo Stop - Probiyotik ve Antibiyotik  mg

Ölümleri durdurur, durgun, kırgın, puskun ve büzüşen hasta hayvanları iyileştirir ve canlandırır.

Sallabaş, titrebaş, Ayak ve kanat tutulması, kanatlarda ur çıkması ve yeşil ishale yol açan salmonella mikrobuna karşı özellikle tedavi ve koruma içindir.

Formülüyle Dünyada bir ilk olan bu ürün kümesinizin vaz geçilmez bir parçası olacak.

Probiotikler sağlık üzerinde olumlu etki yaptıkları düşünülen yararlı mikro organizmalardır.

Antibiyotikler bakteriyel enfeksiyon hastalıklarının tedavisinde farklı bakteri türü ile savaşabilecek doğal veya yapay ilaçlardır.

Bu ürün A.B.D de yapılan araştırmalar ve kuşlar üzerinde uzun denemeler sonucu etkisi kanıtlanmış formülü ve isminin sır gibi saklandığı şuşlardan meydana gelmektedir.

Ziraat Bankası

Tek Çekim

TL

TL

2 Taksit

TL

TL

3 Taksit

TL

TL

6 Taksit

TL

TL

9 Taksit

TL

TL

Yapı Kredi

Tek Çekim

TL

TL

3 Taksit

TL

TL

6 Taksit

TL

TL

9 Taksit

TL

TL

Deniz Bank

Tek Çekim

TL

TL

3 Taksit

TL

TL

6 Taksit

TL

TL

Finans Bank

6 Taksit

TL

TL

9 Taksit

TL

TL

Teb

Tek Çekim

TL

TL

3 Taksit

TL

TL

6 Taksit

TL

TL

9 Taksit

TL

TL

Akbank

Tek Çekim

TL

TL

3 Taksit

TL

TL

6 Taksit

TL

TL

9 Taksit

TL

TL

VakıfBank

Tek Çekim

TL

TL

Anadolubank

Tek Çekim

TL

TL

Kuşlarda salmonella enfeksiyonu etkeni iki farklı Salmonella türü olan S. Enterica ve S. Bongor &#;nin &#;den fazla serovar &#; bilinmektedir. Salmonellosis insidensi ve etkilenen türler yıl ve bölgeye göre değişir. Yeni ve bilinmeyen varyeteler kolaylıkla yeni yakalanan vahşi papağanlarla bulaşır. Salmonellananın patogenitesi farklı serotipler arasında ve içinde değişim gösterir. S. Enteritidis gibi bazı serotipler, zoonotikdir ve özel öneme sahiptir. Salmonella ’lı çoğu papağanlar, S. Typhimurium ile enfektedir.

Salmonella yumurta ve dışkı ile yayılır. Enfeksiyon ağız yoluyla ve bağırsaklara doğru yayılır. Enfeksiyon bağırsaklarda oluşur ve bağırsak duvarının penetrasyonundan sonra birkaç organ etkilenebilir. Latent enfekte kuşlar ve vektörler (kemiriciler) diğer sürülere enfeksiyonu yayabilir. Salmonella çoğu dezenfektanlara hassastır ve 60 derecenin üstündeki ısıda yıkımlanır.

Salmonellosis, çoğunlukla bağırsak florasının bozulması, yiyecek kalitesinin iyi olmaması ve bağışıklık sistemin zayıflaması ile ortaya çıkar. İthal edilen kuşlarda daha yaygındır.

Kuşlarda Salmonella Enfeksiyonunun Klinik Belirtileri

Etkilenen evcil kuşlar genellikle iyi görünmez. Nadir olgularda özellikle civcivler de ani ölüm oluşur. Hastalık hijyenin zayıf olduğu, kuş sayısının fazla olduğu ve kuşların stres altında olduğu karantinadaki ithal kuşlarda akut olarak gözükür.

Hasta kuşlarda yeşil renkli ishal vardır. Bu kuşlar kanatları düşmüş bitkin halde dururlar. Genellikle birkaç gün sonra ölürler. Bu durumlarda morbidite ve mortalite oranı yüksek olabilir. Bu kuşların bazıları iyileşir ve taşıyıcı olurlar. Tek olarak beslenen evcil kuşlarda kronik hastalık tablosu daha yaygındır.

Kuşlarda salmonella enfeksiyonuna yakalanmış olanlarda ilk belirtiler ishal, merkezi sinir sistemi belirtileri ve ağırlık kaybıdır. Eklemler etkilenebilir ve topallık oluşabilir. İlginç şekilde topallık diğer belirtiler olmaksızın oluşabilir. Kabarmış tüyler ve hafif zayıflık hariç tutulursa diğer belirtiler olmaksızın topallık oluşur. İlave olarak embriyonik ölüm oranı yada yeni kuluçkadan çıkmış kuşlarda omfalitis artabilir.

Salmonellosis Hastalığının Tanısı Nasıl Yapılır?

Radyografide karaciğer, dalak ve böbreklerde büyüme gözlenir. Eklemlerde yumuşak doku şişmeleri görülür. Endoskopi yada nekropside, karaciğer ve dalakta multiple beyaz noktalar (nekroz) görülebilir. Enteritis yaygın olarak gözlenir. Süt benzeri hava keseleri, asites, salpingitis ve yangınlaşmış ovaryum follükülleri diğer belirtiler olarak sıralanır.

Evcil kuşlarda salmonella enfeksiyonu tanı da eklem sıvı aspirasyonları ve organ biyopsileri ile elde edilecek patojen izolasyonu yolu ile yapılır. Dokulardan agar üzerine doğrudan sürüntü alınır ve bu önce ön zenginleştirme sıvısına (pepton), daha sonra zenginleştirme (rappaport sıvısı) ve Salmonella selectiv agar üzerine yerleştirilir. Doğrudan agar üzerine yerleştirme negatif sonuçlar verir.

Dışkıdan Salmonella izolasyonu, klinik hastalık tanısını doğrulamaz. Çünkü bazen kuşa zarar vermeden etken sindirim sisteminden geçebilir. Tersine olarak tek bir negatif sonuç da hastalık olmadığını göstermez. Çünkü etkenler aralıklı yayılabilir. Serum aglütinasyon kullanılarak antikor tanımlanması mümkündür. Sonuçların güvenilirliği Salmonella türlerine bağlıdır. Sınırlı sayıda ticari antijen kullanımı mevcuttur. En yaygın anti Salmonella antikorları, polivalant antijen kullanılarak tanımlanabilir. Döllenmemiş yumurtalar her zaman Salmonella açısından muayene edilmelidir.

Salmonellosis Enfeksiyonunda Tedavi ve Korunma

Sağaltım için mutlaka Veteriner Hekim &#;inize başvurun. Burada yazılan tedaviler bilgi amaçlıdır. Burada verilen bilgilerle tedavi edilmeye çalışılan hastanın oluşabilecek olumsuz tüm sonuçlar için hiçbir sorumlukluk kabul edilmez.

Salmonella genellikle birden fazla sayıda antibiyotiğe direnç gösterir. İlk seçim enrofloxacin ve tylosin olabilir. Antibiyotik sağaltımının klinik belirtileri ve patojenlerin atılımını azalttığı, fakat her zaman onun eliminasyonunu sağlamadığı bilinmelidir. Sağaltım sonunda birkaç (en az üç) muayene tavsiye edilir. Etkilenen eklemler, antibiyotikli sıvılarla yıkanır. Probiyotikler bağırsaktaki organizma miktarını azaltabilir. Klinik belirtiler azalabilir ama etkilenen eklemler tam fonksiyonel olarak nadiren iyileşir.

Kronik Salmonella olgularında sağaltım nadiren başarılı olur. Hastalığın tekrarı olağan değildir. Patojenin özellikle evcil kuş topluluklarında kalıcı olması olağan bir durumdur. Etkilenen sürülerdeki pozitif kuşlar serum aglütinasyon yoluyla test edilerek belirlenir ve ayrılır.

Otolog aşıların üretimi mümkündür ve pozitif sonuçlar elde edilmiştir. Böyle bir aşı kullandıktan sonra klinik belirtiler ortadan kaybolur ve taşıyıcıların hastalık yayması durur. Bununla birlikte aşı kullanımı antikor düzeyleri vasıtasıyla enfekte kuşları belirlemeyi imkansız hale getirir. Ticari olarak kullanılan aşılar pozitif sonuçlar sağlamayabilir. Tipler arasında çapraz antijenite olmakla birlikte S. Typhimurium &#;a karşı bazı aşılar korunma sağlayacaktır.

Yeni bir kuşun karantinada tutulması ve birkaç dışkı örneğinin bakteriyolojik muayenesi ve serum agglutinasyonu yolu ile test edilmesi önemlidir. Bazı üreticiler, kuluçka öncesi yumurtaların bir antibiyotik solusyona batırılması yada spreylenmesinin yararlı olduğunu ileri sürmektedir.

Kuşlardan izole edilen bir Salmonella tipi insanlar için patojenik ise kuş ayrılmalı ve sağaltım denenmemelidir. Sağaltım, patojenin eliminasyonu anlamına gelmez. Bu nedenle kuş yeniden test edilmelidir. Tekrar eden pozitif sonuçlarda ötenazi düşünülmelidir. Çocuklar ve yaşlılarla aynı evde yaşıyorlarsa böyle kuşların ötenazisi düşünülmelidir.

Kaynakça

Kaynakları görüntülemek için tıklayın

Papağangil ve Ötücü Kafes Kuşu Hastalıkları, seafoodplus.info Serhat Özsoy, Nobel Tıp Kitabevleri,

Tags:Bülbül HastalıklarıGüvercin HastalıklarıKanarya HastalıklarıMuhabbet Kuşu HastalıklarıPapağan HastalıklarıSalmonellaSalmonella BongorSalmonella Entericasalmonella ishalleriSalmonella typhimurium

Prozyme F5 Probiyotik ve Multienzimler

Türkiye ve avrupanın en kaliteli probiyotik canlı maya bakterilerini barındıran ve multi enzimler ile güçlendirilen ürünümüz oldukça etkili bir sindirim sistemi düzenleyicidir. İçerisindeki etkin probiyotik miktarı sayesinde güvercinlerimizin sindirimde ihtiyaç duyduğu bakteri miktarını yeterince barındırmaktadır. Prozyme F5 kullanımında güçlü bir sindirim sistemi , güçlü bir bağışıklık sistemi oluşturmaktadır. Bu sayede E-Coli , Salmonella ve Campylabacter gibi bağırsak enfeksoyonu etkenlerin üremisini durdurur ve tedavide yardımcıdır. Probiyotik her antibiyotik kullanımından sonra mutlaka kullanılması gereken bir üründür. Probiyorikler hayvanlarımızın barsak filorasını düzenleyerek ahenk içersinde tutar bu sayede ölümcül hastalıklardan korumaya yardımcı olur. Özellikle yavru geliştirilen kümeslerde yavruluktan itibaren kullanımlar oldukça önemlidir. Bilindiği üzere yavruların bağışıklık sistemi ve sindirim sistemini düzende tutmak ölümsüz bir kümes demektir. Probiyotikler ishal problemlerini de çözmektedir. Prozyme F5 sayesinde güvercinleriniz yedikleri yem ve yem katkıları ürünlerinden aldıkları enerji ve protein miktarını kat ve kat arttırmaktadır. Güçlü bir sindirim demek aldıkları besinin kalitesini maximuma çıkartmak demektir. Prozyme F5 yumurta ve döl veriminde de etkilidir. Sağlıklı döl verimi ve yavru gelişimi sağlar. Kümeslerimizde hastalıklardan ve aşırı stresden korumaya yardımcıdır.

KULLANIMI :

Prozyme F5 Kullanımı 1 Kg ( 1 tas ) yeme içerisindeki ölçek ile 1 yada 2 ölçek şeklinde uygulanır. Uygulamadan önce yemi mutlaka sarımak limon kürü yada sarımsak yağı ile nemlendirmenizi tavsiye ederiz.

Suda kullanım ise 2 Lt suya 1 Ölçek şeklindedir. Ürün Suda Kullanıma Uygun Formattadır. Ürünümüz Üretim ve Son Kullanım Tarihi Her Zaman Günceldir. Depovit Fabrika Tesisimizde Özenle Paketlenmektedir.

Ürün Plastik Ambalaj İçerisinde 1 KG Şeklindedir.

Türkiye ve avrupanın en kaliteli probiyotik canlı maya bakterilerini barındıran ve multi enzimler ile güçlendirilen ürünümüz oldukça etkili bir sindirim sistemi düzenleyicidir. İçerisindeki etkin probiyotik miktarı sayesinde güvercinlerimizin sindirimde ihtiyaç duyduğu bakteri miktarını yeterince barındırmaktadır. Prozyme F5 kullanımında güçlü bir sindirim sistemi , güçlü bir bağışıklık sistemi oluşturmaktadır. Bu sayede E-Coli , Salmonella ve Campylabacter gibi bağırsak enfeksoyonu etkenlerin üremisini durdurur ve tedavide yardımcıdır. Probiyotik her antibiyotik kullanımından sonra mutlaka kullanılması gereken bir üründür. Probiyotikler hayvanlarımızın barsak filorasını düzenleyerek ahenk içersinde tutar bu sayede ölümcül hastalıklardan korumaya yardımcı olur. Özellikle yavru geliştirilen kümeslerde yavruluktan itibaren kullanımlar oldukça önemlidir. Bilindiği üzere yavruların bağışıklık sistemi ve sindirim sistemini düzende tutmak ölümsüz bir kümes demektir. Probiyotikler ishal problemlerini de çözmektedir. Prozyme F5 sayesinde güvercinleriniz yedikleri yem ve yem katkıları ürünlerinden aldıkları enerji ve protein miktarını kat ve kat arttırmaktadır. Güçlü bir sindirim demek aldıkları besinin kalitesini maximuma çıkartmak demektir. Prozyme F5 yumurta ve döl veriminde de etkilidir. Sağlıklı döl verimi ve yavru gelişimi sağlar. Kümeslerimizde hastalıklardan ve aşırı stresden korumaya yardımcıdır.

KULLANIMI :

Prozyme F5 Kullanımı 1 Kg ( 1 tas ) yeme içerisindeki ölçek ile 1 yada 2 ölçek şeklinde uygulanır. Uygulamadan önce yemi mutlaka sarımak limon kürü yada sarımsak yağı ile nemlendirmenizi tavsiye ederiz.

Suda kullanım ise 2 Lt suya 1 Ölçek şeklindedir. Ürün Suda Kullanıma Uygun Formattadır. Ürünümüz Üretim ve Son Kullanım Tarihi Her Zaman Günceldir. Depovit Fabrika Tesisimizde Özenle Paketlenmektedir.

Ürün Plastik Ambalaj İçerisinde 1 KG Şeklindedir.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir