karında şişlik ve gaz nasıl giderilir / Gaz Sancısı Nedir, Gaz Sancısına Ne İyi Gelir?

Karında Şişlik Ve Gaz Nasıl Giderilir

karında şişlik ve gaz nasıl giderilir

Karın şişmesi ve gaz hissi sıkça karşılaşılan sorunlar. Karnım şişiyor neden olabilir? Karın şişkinliğine ne iyi gelir? gibi soruların cevaplarını Yeditepe Üniversitesi Kozyatağı Hastanesi Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Meltem Ergün  anlatıyor...

Karnım Şişiyor Neden Olabilir?

Yeditepe Üniversitesi Kozyatağı Hastanesi Gastroenteroloji Bölümünden Prof. Dr. Meltem Ergün sık sık yaşanan karın şişkinliği sorununa karşı şu yanıtları veriyor:“Ne yesem şişiyorum", "Sabahları karnım dümdüz akşam ise 6 aylık hamile gibi şişiyor” hastalarımız bu yakınmalarla oldukça sık olarak gelmektedirler.  Bazen sadece bu yakınmalar olurken bazı hastalarımızda eşlik eden midede ekşime yanma, ağza acı su gelmesi ve bazı hastalarda da kabızlık bu belirtilere eşlik edebilmektedir.

 

Karın Şişliğine Neden Olabilecek Faktörler Nelerdir?

Şişkinlik ve gaza sebep olabilecek faktörler şu şekilde sıralanabilir:

  • Gastrit ve mide mikrobu (Helikobakter)
  • Hassas barsak sendromu (Irritable kolon)
  • Kalın barsak diğer hastalıkları (Divertikül, aşırı bakteri çoğalması vb.)

 

Bu Belirtiler Varsa Dikkat!

Öncelikle dikkat edilmesi gereken alarm belirtileri varsa hemen doktorumuza başvurmaktır. Bunlar;

  • İstemsiz kilo kaybı
  • Kansızlık
  • Dirençli bulantı kusmalar
  • Dışkıda kan gelmesi

 

Karın Şişliğini Azaltmak İçin Neler Yapılabilir?

Alarm belirtileri olmayan hastalarda gastrit mevcut ise gastrite yönelik tedavi vermek ve helikobakter mikrobunu öldürmek hastaların %70-75’inde gaz şikâyetinin geçmesine sebep olacaktır.

Kabızlığı belirgin olan hastalarda, haftada 2-3 kere tuvalete çıkan ve yeterince boşalma olmayan hastalarda barsak ritmini düzenlemek şişkinlik ve gazın geçmesi için önemlidir.

Karın operasyonu veya jinekolojik operasyon geçirmiş hastalarda daha sonra karın içi yapışıklıklar olabilmekte ve bunlarda bağırsaklarda ritim bozulmasına, aşırı bakteri çoğalmasına sebep olabilmektedir. Bu durumda bağırsak florası düzenleyici ilaçlar ve probiyotiklerin faydası olur.

 

Karın Şişmesine İyi Gelen Diyet: Akdeniz Diyeti

Dünyada uygulanan çok sayıda diyet programları içinde insan ömrünü uzatan ve kanser gelişimini engellediği ispatlanmış tek rejim: Akdeniz diyetidir. Bol sebze meyve, bol su, zeytinyağlı yiyecekler yenilmesi ekmek hamur işi gibi yiyeceklerin azaltılması et balık tavuk gibi protein içeren gıdaların günde 1 sefer (her gün 1 çeşidi olmak üzere) dönüştürülerek tüketilmesi önerilir.

  • Akdeniz diyetinde klasik Türk tipi kahvaltı yani peynir, zeytin, domates ve yumurta bulunur.
  • Öğle yemeğinde çorba, 1 porsiyon et, balık veya tavuk ile salata ya da yoğurt
  • Akşam yemeğinde çorba zeytinyağlı yemek ve yoğurt tüketilebilir.
  • Diyabeti olmayan hastalar istedikleri kadar meyve tüketebilirler.




Pilates, Jimnastik Gibi Sporlar da Şişkinliği Azaltıyor

Bu rejime ilaveten günde yarım saat yürüyüş veya evde yapılacak pilates, jimnastik gibi sporlar da bağırsak hareketlerini arttırıp gaz ve şişkinliğe iyi gelecektir.

Şişkinlikle mücadelenin 3 anahtarı:

Basın Yansımaları: elele.com


Kullanıcılar bunları da aradı:

 

Yayın Tarihi : 05/02/2021

GAZ SANCISI NEDİR? GAZ SANCISINA NE İYİ GELİR?

Gaz Sancısı Nedir?

Herkesin vücudunda gaz vardır. Gaz varlığı rahatsız edici ve utanç verici olabilir, ancak gaz sancısı yaşamı tehdit edici bir problem değildir. Vücuttaki gaz, ağız aracılığıyla geğirme yoluyla veya rektumdan geçirilerek dışarı atılır. Çoğu insan günde yaklaşık 1 ila 4 litre gaz üretir ve günde yaklaşık 14 kez gaz çıkarır.

Gaz karbondioksit, oksijen, nitrojen, hidrojen ve metan gibi çoğu kokusuz buharlardan oluşur. Kalın bağırsaktaki bakteriler ise kükürt içeren gazları salgılayarak hoş olmayan bir gaz kokusu üretir.


Sindirim sisteminde gaza ne sebep olur?

Sindirim sistemindeki gaz iki kaynaktan gelmektedir:

  • Aerophagia (hava yutma). Hava yutmaya genellikle hızlı yemek veya içmek, sakız çiğnemek, sigara içmek veya gevşek takma dişler takmak neden olur.

Geğirme, yutulan havanın mideden ayrılmasını en çok sağlayan aktivitedir. Geğirme sonucu atılamayan gaz kısmen ince bağırsakta emilir ve küçük bir kısmı kalın bağırsağa girerek rektumdan atılır.

  • Kalın bağırsakta (kolon) doğal olarak bulunan zararsız bakteriler tarafından bazı sindirilmemiş gıdaların parçalanması

Bazı karbonhidratlar (şeker, nişastalar ve lif), belirli enzimlerin eksikliği veya yokluğu nedeniyle ince bağırsakta sindirilmez. Sindirilmemiş veya emilmemiş yiyecek daha sonra, zararsız ve normal bakterilerin bu maddeleri parçaladığı kalın bağırsağa geçer. Bu işlem hidrojen, karbondioksit ve tüm insanların yaklaşık üçte birinde rektumdan salınan metan gazları üretir.


Aşırı Gaz Oluşumu Nedeni Olan Yiyecekler

Ulusal Diyabet ve Sindirim ve Böbrek Hastalıkları Enstitüsü'ne göre, karbonhidrat içeren gıdaların çoğu gaz çıkarma nedeni olabilirken, yağ ve protein içeren besinler daha az gaz çıkarmaya neden olur. Gaza neden olan yiyeceklerden bazıları şunlardır:

  • Rafinoz. Fasulye, lahana, Brüksel lahanası, brokoli, kuşkonmaz, diğer sebzeler ve tam tahıllarda bulunan karmaşık bir şeker.
  • Laktoz. Peynir, dondurma gibi süt ve süt ürünlerinde, ekmek, tahıl gevreği ve salata sosu gibi işlenmiş gıdalarda bulunan doğal bir şekerdir. Bu yiyecekleri yedikten sonra gaz sancısı oluşumu, laktoz intoleransınız olduğu anlamına gelebilir.
  • Fruktoz. Soğan, enginar, armut ve buğdayda bulunan bir şekerdir. Fruktoz ayrıca bazı alkolsüz içeceklerde ve meyveli içeceklerde tatlandırıcı olarak kullanılmaktadır.
  • Sorbitol. Elma, armut, şeftali ve kuru erik gibi meyvelerde doğal olarak bulunan bir şekerdir. Sorbitol ayrıca birçok diyet gıdasında, şekersiz sakızlarda yapay tatlandırıcı olarak kullanılmaktadır.
  • Nişastalar. Patates, mısır, erişte ve buğday gibi çoğu nişasta kalın bağırsakta parçalandıkça gaz üretir. (Pirinç, gaza neden olmayan tek nişastadır.)
  • Çözünür lif. Suda kolaylıkla çözünen ve bağırsaklarda yumuşak, jel benzeri bir doku alan lif; yulaf kepeği, fasulye, bezelye ve çoğu meyvede bulunur.
  • Çözünmez lif. Buğday kepeğinde ve bazı sebzelerde bulunan, esasen değişmeden bağırsaklardan geçen ve çok az gaz üreten bir lif türü.

Gaz Sancısının Belirtileri Nelerdir?

Aşırı gaz nedeni ile kronik semptomların oluşması nadirdir. Aşağıdakiler gaz sancısı nedeniyle oluşabilecek semptomlarıdır. Bununla birlikte, her birey semptomları farklı şekilde yaşayabilir. Gaz sancısının belirtileri şunları içerebilir:

  • Geğirme. Yemek sırasında veya sonrasında geğirme normaldir.

Kronik sürekli geğirme, peptik ülser hastalığı, gastroözofageal reflü hastalığı (GERD) veya gastrit gibi bir üst gastrointestinal bölge hastalığının belirtisi olabilir.

  • Gaz Çıkarma. Günde 14 ila 23 kez gaz geçişi normal kabul edilir.
  • Karın şişkinliği. Şişkinlik genellikle irritabl bağırsak sendromu (IBS) gibi bir bağırsak hareketliliği bozukluğunun sonucudur. Motilite bozuklukları, bağırsak kaslarının anormal hareketleri ve kasılmaları ile karakterizedir. 

Crohn hastalığı, huzursuz bağırsak sendromu, kolon kanseri veya bağırsak tıkanmasına neden olan herhangi bir hastalık da karın şişkinliğe neden olabilir.

Ameliyattan kaynaklanan fıtıklar veya yara dokuları da şişkinliğe ve ağrıya neden olabilir.

Yağlı yiyecekler midenin boşalmasını geciktirerek şişkinlik ve rahatsızlığa neden olabilir, ancak çok fazla gaz sancısına neden olmaz.

  • Karın ağrısı ve rahatsızlık hissi. Bağırsaktaki gaz bazı kişilerde ağrıya neden olur. Ağrı, kolonun sol tarafında olduğunda kalp hastalığı ile, sağ tarafında toplandığında ise, safra kesesi taşları veya apandisit ile karıştırılabilir.
  • Kabızlık. Düşük lifli diyet, opioid ilaçları veya antikolinerjik ilaç kullanımı gibi sindirim sürecini yavaşlatarak kabızlığa sebep olabilecek herhangi bir şey, bağırsak fonksiyonunu frenleyerek gaz sancısı oluşumuna sebep olabilir.

Gaz sancısı semptomları diğer tıbbi durumlar veya sorunların belirtileri ile benzerlik gösterebilir. Kesin teşhis için daima doktorunuza danışın.


Sindirim sistemindeki aşırı gaz nasıl teşhis edilir?

Gaz sancıları, keşfedilmesi ve tanı konulması gereken ciddi bir rahatsızlıktan kaynaklanabilir. Doktorunuz tanı koymak için önce fizik muayene gerçekleştirecektir. Fizik muayene sırasında doktorunuz, herhangi bir hassasiyet olup olmadığını ve herhangi bir anormallik hissedip hissetmediğini belirlemek için karnınıza dokunabilir. Karnınızın sesini bir stetoskopla dinlemek, doktorunuzun sindirim sisteminizin ne kadar iyi çalıştığını belirlemesine yardımcı olabilir. Muayenenize ve kilo kaybı, dışkıda kan veya ishal gibi diğer belirti ve semptomların varlığına bağlı olarak doktorunuz teşhise yardımcı olmak için aşağıdaki bahsedilen bazı ek testleri isteyebilir:

  • Kan testi
  • Karın röntgeni
  • Beslenme aktiviteleriniz hakkında bilgi. Belirli bir süre boyunca tüketilen yiyecek ve içeceklerin bir günlüğünü tutmanız ve / veya gün içinde kaç kez gaz çıkardığınızı saymanız istenebilir.
  • Kolonoskopi. 50 yaş ve üstü kişiler ve ailesinde kolon kanseri öyküsü olan kişilerde kolorektal kanser olasılığı düşünülmektedir. Kolonoskopi, doktorun kalın bağırsağın tüm uzunluğunu görmesine izin veren ve genellikle anormal büyümeleri, iltihaplı dokuları, ülserleri ve kanamayı belirlemeye yardımcı olabilen bir prosedürdür. Uzun, esnek, ışıklı bir tüp olan bir kolonoskopun rektumdan kolona kadar sokulmasını içerir. Kolonoskop, doktorun kolonun astarını görmesine, daha fazla inceleme için doku çıkarabilmesine ve keşfedilen bazı sorunları tedavi etmesine izin verir.
  • Sigmoidoskopi. Sigmoidoskopi, doktorun kalın bağırsağın bir kısmının içini incelemesine izin veren ve ishal, karın ağrısı, kabızlık ve kanamanın nedenlerini belirlemede yardımcı olan bir teşhis prosedürüdür. Sigmoidoskop adı verilen kısa, esnek, ışıklı bir tüp rektum yoluyla bağırsağa yerleştirilir. 

Gaz Sancısı Tedavisi

Gaz sancısının kesin çözümü yoktur. Sindirim sistemindeki gaz sancısı için özel tedavi, aşağıdakilere göre doktorunuz tarafından belirlenecektir:

  • Yaşınız, genel sağlığınız ve tıbbi geçmişiniz
  • Durumun kapsamı
  • Belirli ilaçlara, prosedürlere veya tedavilere toleransınız
  • Durumun seyri için beklentiler
  • Fikriniz veya tercihiniz

Gaz ağrılarınız başka bir sağlık sorunundan kaynaklanıyorsa, altta yatan durumu tedavi etmek rahatlama sağlayabilir. Aksi takdirde, gaz sıkışması genellikle diyet değişiklikleri, yaşam tarzı değişiklikleri veya reçetesiz satılan gaz giderici ilaçlarla tedavi edilir. Çözüm herkes için aynı olmasa da, küçük bir deneme yanılma sonrasında çoğu insan biraz rahatlama bulabilir.


Gaz Sancısına Ne İyi Gelir

Gaz Sancısı Tedavisinde Diyet

Beslenme değişiklikleri vücudunuzun ürettiği gaz miktarını azaltmaya veya gazın sisteminizde daha hızlı hareket etmesine yardımcı olabilir. Diyetinizin ve gaz sancısı belirtilerinin günlüğünü tutmak, doktorunuza yardımcı olur ve diyetinizdeki değişiklikler için en iyi seçenekleri belirlemenize olanak sağlar. Bazı besinleri tüketmeyi bırakmanız veya daha küçük porsiyonlar yemeye başlamanız gerekebilir.

Aşağıdaki diyet tavsiyelerine uymak gaz sancısının belirtilerini iyileştirebilir:

  • Yüksek Lifli Yiyecekleri Tüketmemek. Gaza neden olabilen yüksek lifli yiyecekler arasında fasulye, soğan, brokoli, Brüksel lahanası, lahana, karnabahar, enginar, kuşkonmaz, armut, elma, şeftali, kuru erik, tam buğday ve kepek bulunur. Hangi yiyeceklerin sizi en çok etkilediğini deneme yanılma yoluyla keşfedebilirsiniz. Yüksek lifli gıdalardan birkaç hafta uzak durabilir ve yavaş yavaş tekrar tüketmeye başlayarak sorunun yüksek lifli gıdalardan kaynaklanıp kaynaklanmadığını araştırabilirsiniz. Lifli besin alımını sürdürebileceğiniz sağlıklı bir diyet planı için doktorunuzla konuşun.
  • Süt Ürünlerinden Uzak Durmak. Diyetinizdeki süt ürünlerini azaltmak gaz sancısı semptomlarını azaltabilir. Ayrıca, sindirime yardımcı olması için laktoz içermeyen süt ürünlerini deneyebilir veya laktaz takviyeli süt ürünleri alabilirsiniz.
  • Kızarmış veya yağlı yiyeceklerin tüketimini azaltın. Yağ, bağırsaklardan gazın temizlenmesini geciktirir. Kızarmış veya yağlı yiyecekleri azaltmak gaz sancısını azaltabilir.
  • Gazlı içecek tüketimini azaltın. Gazlı içecek tüketmeyin veya azaltın.
  • Lif takviyeleri hakkında bilgi alın. Bir lif takviyesi kullanıyorsanız, sizin için en iyi olan lif takviyesinin miktarı ve türü hakkında doktorunuzla konuşun.
  • Su tüketimini arttırın. Kabızlığı önlemeye yardımcı olmak için, gün boyunca ve öğünlerinizle birlikte su için.

Gaz Sancısı Tedavisinde Reçetesiz İlaçlar ve Takviyeler

Aşağıdakiler bazı kişilerde gaz sancısı semptomlarını azaltabilir:

  • Fasulye ve diğer sebzelerdeki karbonhidratların parçalanmasına yardımcı olan alfa galaktosidaz
  • Laktoz intoleransınız varsa, süt ürünlerindeki (laktoz) şekeri sindirmenize yardımcı olarak gaz sancılarını azaltan laktaz takviyeleri. Hamileyseniz veya emziriyorsanız, laktaz takviyeleri kullanmadan önce doktorunuzla konuşun.
  • Gazdaki baloncukları parçalamaya yardımcı olarak gazın sindirim sisteminizden geçmesine yardımcı olabilen simetikon. Gaz semptomlarını hafifletmedeki etkinliğine dair çok az klinik kanıt vardır.

Gaz Sancısı Tedavisinde Yaşam Tarzı Değişiklikleri

Yaşam tarzı değişiklikleri yapmak aşırı gaz varlığı ve gaz sancısını azaltmaya veya hafifletmeye yardımcı olabilir.

  • Daha küçük porsiyonlarla yemek tüketin. Sağlıklı bir beslenme programının içindeki bir çok besin gaz oluşumuna neden olabilir. Gaz oluşturabilecek yiyecekleri daha küçük porsiyonlarda tüketmeyi deneyin.
  • Yavaş yiyin ve yemeğinizi iyice çiğneyin.
  • Sakız çiğnemekten, sert şekerleri emmekten ve içecekleri pipetle içmekten kaçının. Bu aktiviteler daha fazla hava yutmanıza neden olabilir.
  • Sigara içmeyin. Sigara içmek, yuttuğunuz hava miktarını artırabilir. Bırakmak için yardıma ihtiyacınız varsa doktorunuzla konuşun.
  • Egzersiz yapın. Düzenli egzersiz, kolonunuzdan gazın salınmasını önleyebilecek bir problem olan kabızlık riskini azaltır.

Gaz Sancısı Nasıl Önlenir 

  • Sağlıklı beslenme alışkanlıkları
  • Gaz giderici ilaç kullanımı
  • Yutulan hava miktarını azaltmak

Lif açısından zengin besinlerle beslenmek, susuz kalmamak ve egzersiz yapmak, gaz sancıları yaşamamak için uzun vadede iyi bir yaklaşımdır. Bu önlemlerin gaz sancısı problemini iyileştirmediği durumlarda, polietilen glikol müshil kullanımı düşünülebilir.

Gaz Sancısı Nedir? Gaz Sancısına Ne İyi Gelir? Hakkında Bizimle İletişime Geçin

Mide Şişkinliğine Ne İyi Gelir? Evde En Hızlı Karın Ve Midedeki Şişkinlik Nasıl Geçer? En Çabuk Ne Keser?

Mide şişkinliği neden olur? Bu sorunun birçok farklı yanıtı olabilir. Yaralı bağırsak ya da mide bakterileri bir miktar gaz oluşturur. Bu, kişiyi rahatsız etmemekle birlikte kişinin sağlığı açısından da sorun teşkil etmez. Fakat vücuttaki gaz miktarı artarak hava, organların duvarlarında gerginlik yaparsa o zaman tahliye etmekte zorluk çekilir. Bu durum da kişide nefes almada zorluk, çarpıntı, sürekli geğirme isteği gibi etkilere neden olur. Midede şişkinlik hissi oluşur. Peki bu durumda mide şişkinliğine ne iyi gelir, şişkinlik nasıl giderilir? İşte mide şişkinliği neden olur ve nasıl soruları başta olmak konuyla ilgili merak edilen detaylar...

MİDE ŞİŞKİNLİĞİNE NE İYİ GELİR?

Mide şişkinliği her üç insandan birinde meydana gelebilen bir durumdur. Kimileri tedavileri evde uygulayarak mide şişkinliğinden kurtulur kimileri de geçmeyen şişkinlikler için hastaneye başvurur. Eğer sizde de hafif mide şişkinlikleri varsa mide şişkinliğine iyi gelen doğal ve bitkisel çözümler listemizi evde uygulayabilirsiniz. İşte o liste:

  • Taze zencefil tüketerek bağırsakta oluşan parazitleri temizleyebilirsiniz.
  • Nane çayı karın ve mide bölgesindeki rahatsızlığa iyi gelir. Kuru nane ile evde çay yapabilirsiniz.
  • Rezene çayı mide ile ilgili problemlerde çok sık tüketilen bitkisel çözümdür.
  • Limonlu su içerek sindirim sistemi hastalıklarına karşı önlem alabilirsiniz.
  • Ananas tüketmek mide şişkinliklerini azaltır.
  • Maydanoz sindirimi harekete geçirerek kabızlık problemini giderir. Salatalarda kullanmayı ihmal etmeyin.
  • Salatalık idrar söktürücü olarak bilinir. Toksinleri temizler. Salata ve yemeklerde kullanabilirsiniz.
  • Limon ve karbonat suyunu yemekten sonra içerek rahatlama sağlayabilirsiniz. Bir bardak ılık suyun içine 2 3 tatlı kaşığı karbonat atın. 2 3 damla da limon damlatın. Daha sonra karıştırarak için.

Mide şişkinliği evde tedavi yöntemlerden biri de egzersizlerdir. Düzenli yürüyüş, karın ve bağırsak bölgesini harekete geçirerek hareketler, yemeklerden sonra sindirimi destelemek için sporlar gibi yöntemleri de uygulamamız gerekir. Bir soda içerek arından bulunduğumuz ortamda yürüyüşler yaparak fazla gazı vücudunuzdan atabilmeniz mümkündür.

MİDE ŞİŞKİNLİĞİ NASIL GEÇER?

Mide şişkinliğine neden etkenin en çok gaz sıkışması yüzünden olduğuna değinmiştik. Bu bağlamda midede oluşan gazı çıkarabilmek için öncelikle gazı oluşturan etkeni azaltmamız gerek. Genelde yemek yerken soluduğumuz fazla hava gaz olarak geri atılıyor. Çözüm yöntemi için ilk adım yemek yerken acele etmemeli ve yavaş yemeliyiz. Yemek yerken konuşmamak gerekir.

Gazlı içeceklerden faydalanarak gazı dışarı atabiliriz. Özellikle sodalardan yararlanabiliriz. Yürüyüş ve bazı egzersizler midede oluşan gazı dışarı atmaya yardımcı olur. Düzenli egzersizler yapabiliriz. Mide şişkinliğine iyi gelen şeyler arasında evde uygulayabileceğiniz bitkisel ve doğal çözümlerde vardır.

MİDE ŞİŞKİNLİĞİNE HANGİ İLAÇ İYİ GELİR?

Mide şişkinliği için önerilen sabit bir ilaç yoktur. Uzmanlar genelde bağırsakları çalıştıracak ve sindirimi harekete geçirecek ilaçlar tavsiye etmektedir. Özellikle gaz sancısı çekenler için lavman tedavisi uygulanarak fazla olan gazın dışarı atılması sağlanır.

MİDE ŞİŞKİNLİĞİ NEDEN OLUR?

Mide neden şişer dersek; mide ve karın şişkinliklerine neden olan en belirgin etken sindirim sistemi bozuklukları diyebiliriz. Buna en çok kendimiz etken oluruz. Düzensiz ve bilinçsiz beslenme gibi kişisel etkenler diyebiliriz. Kabızlık, ülser, Çölyak, safra kesesi gibi birçok rahatsızlık ve hastalıklar mide şişkinliğine neden olabilmektedir. İşte mide şişkinliği nedenleri:

  • Sindirim sistemi hastalıkları
  • Ödem
  • Sağlıksız beslenme alışkanlıkları
  • Besin alerjileri
  • Stres
  • Aşırı yemek yeme
  • Aşırı su içme

MİDE ŞİŞKİNLİĞİ VE BULANTI

Dengesiz beslenme veya yanlış beslenme sonucu hem mide bulantısı hem de mide şişkinliği gibi rahatsızlıklar ortaya çıkar. Bu iki durumun aynı anda olması da günlük yaşantımızı tamamıyla olumsuz etkileyebilir. Bu sorunun önüne geçebilmek için yemek yerken dikkat etmemiz gereken bazı kurallar vardır. Bunlar arasında; hızlı yemek yememek, mideyi yoracak gıdalardan uzak durmak, yağlı ve katı gıdalardan uzak durmak ve hamur işi yemek türlerini fazla tüketmemek gibi dikkat etmemiz gereken durumlar yer alır.

MİDE ŞİŞKİNLİĞİNE İYİ GELEN İBRAHİM SARAÇOĞLU KÜRÜ

Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu mide şişkinliği nasıl giderilir sorusuna yanıt olarak kür önerisinde bulundu. Eğer sürekli mide şişkinliği yaşıyorsanız ve ilaçlar işe yaramıyorsa bu kürü deneyebilirsiniz. İşte Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu'nun önerdiği o kür tarifi…

  1. Malzemeler için yarım limon ve yarım bardak su yeterli olacaktır.
  2. Önce limon ile suyu karıştırın.
  3. Sabah uyandığınızda aç karna bu karışımı için.
  4. Gaz sancınıza iyi gelerek mideniz rahatlayacaktır.
  5. Eğer yemeklerden sonra şişkinlik hissi yaşıyorsanız bu karışımı yemeklerden sonra deneyebilirsiniz.

KULLANICILARIN MERAK ETTİĞİ DİĞER SORULAR

Mide ve karın şişliği neden olur?

Çölyak, irritabl bağırsak sendromu, ülser, gastrit, dispepsi, kabızlık, mide ve bağırsak kanserleri, safra kesesi bozuklukları, mide fıtığı gibi hastalıklar bağırsak ve mide de gaz birikimine neden olarak şişkinlik oluşturur. Ödem: Vücutta biriken fazla sıvı da şişkinliğe neden olabilir.

Mide şişkinliğine ne iyi gelir ibrahim saraçoğlu?

Melisa çayı: Limonlu su önerisine ek olarak melisa çayının da şişliklerde oldukça etkili olduğunu ifade eder İbrahim Saraçoğlu. Gün içinde 1 fincan melisa çayı içenlerin karın şişliği şikayetlerinin son bulduğunu söylemektedir. Aynı zamanda her sabah bir fincan yoğurt suyu içilmesinin de iyi geleceğini belirtiyor.

Soda şişkinliğe iyi gelir mi?

Mide şişkinliğine hazımsızlığa iyi gelen bitkisel ve doğal yöntemler şöyledir: 1- Soda: Maden suyu, içerdiği minerallerle mide asidini dengeleyerek mide yanmasına ve şişkinliğine iyi gelmektedir. Maden suyu, çok fazla yemek yemekten kaynaklı ortaya çıkan mide şişkinliğini hafifleterek hazmı kolaylaştırmaktadır.

Mide Şişkinine ne iyi gelir?

Temel amacı bağırsaktaki parazitleri yok etmek olan zencefil, aynı zamanda hazımsızlığa bağlı olarak şişkinliğe de iyi gelir. Ayrıca zencefil tüketiminin sağlı faydalı birçok artısı da bulunur. NANE: Nane çayı, sindirim sisteminde oluşan parazitlere karşı güçlü bir bitkisel yöntemdir.

Karın Şişliğine Ne İyi Gelir? Evde Doğal Çözüm İle Üst ve Alt Karın Şişkinliği Nasıl Geçer?

Toplumda neredeyse çoğunda görülebilen yaygın sağlık problemi olan karın şişliği yani diğer adı ile mide şişkinliği sorunu birçok nedende kaynaklı olabilmektedir. Karın şişliği sorunu olduğu zaman midede hassasiyet ve o bölgede ağrı meydana gelmektedir. Göbeğin normalden daha büyük gözükmesine neden olabilmektedir. Karın şişkinliği sorunları genellikle yüksek sodyum tüketimi, hareketsiz yaşam, yetersiz potasyum tüketimi ve ödem gibi sorunlardan kaynaklıda olabilmektedir. Karın şişkinliği neden olur? Merak edilen bu soruyu yanıtlayacağız. İşte detaylar.

KARIN ŞİŞLİĞİ NEDEN OLUR?

Karın şişliği nedenleri arasında genellikle sindirim sistemi hastalıkları bulunmaktadır. Bunlar genellikle;

  • Çölyak, irritabl bağırsak sendromu, ülser, gastrit, dispepsi, kabızlık, mide ve bağırsak kanserleri, safra kesesi bozuklukları, mide fıtığı gibi hastalıklar bağırsak ve mide de gaz birikimi sonucu meydana gelmektedir. Karın şişliği eğer ki alt karın şişliği bölgesinde bulunuyorsa bu rahatsızlıklardan kaynaklı olabilmektedir.
  • Bir diğer nedenler arasında ödem bulunmaktadır. Ödem vücutta biriken fazla sıvı da şişkinliğe neden olabilir.
  • Sağlıksız bir şekilde beslenen kişilerde de bu rahatsızlık sorunu meydana gelmektedir. Yüksek karbonhidratlı besinlerin fazla tüketilmesi mide ve bağırsaklarda şişkinliğe yol açabilir.
  • Besin alerjisi de karın şişkinliği sebepleri arasında olmaktadır. Bazı insanların mide ve bağırsak floraları bazı besinlere karşı hassasiyet göstermektedir. Genellikle süt, şeker, yumurta, soya, glüten, buğday ve mısır gibi gıdaları tüketmek hazımsızlık ve buna bağlı olarak da şişkinlik gözlenebilmektedir.
  • Son olarak ise fazla strese kapılmakta karın şişkinliği ve ağrısı meydana getirmektedir. Sindirim sistemi üzerinde olumsuz etkileri olan stres, yemek borusu, mide ve bağırsakların düzenli olarak çalışmasını engellemektedir.
Spazm giderici tavsiyeler ile bitkisel ve doğal yöntemlerle midedeki gaz sıkışması nasıl geçer? Gaz ağrısına ne iyi gelir?

KARIN ŞİŞLİĞİNE NE İYİ GELİR?

Karın şişliğine evde ne iyi gelir? Diye merak eden insanlar için şunu diyebiliriz:

Öncelikle karında şişlik sorunu için, bu şişkinliği gidermeye en büyük yardımcı rezene çayı tüketmektir. Rezene çayı demleyerek günde 1 defa içtiğiniz takdirde şişkinliğin gittiği ve rahatladığınızı göreceksiniz. Bir diğer şişkinlik gidermeye yardımcı olan tedavi yöntemi ise taze zencefil tüketerek bağırsakta oluşan parazitleri temizleyebilirsiniz.

• Nane çayı demleyerek karın ve mide bölgesindeki rahatsızlığa iyi gelmektedir. Nane çayı ayrıca sindirim sistemindeki kaslarda spazm ve kasılmaları engelleyen, aynı zamanda gazın atılımını da kolaylaştıran mucizevi bir besindir.

•Papatya çayını günlük tükettiğini zaman midede oluşan şişliği ve karın ağrısını giderir, sindirimi kolaylaştırır.

•Anason çayını düzenli bir şekilde tükettiğiniz takdirde midenize ve bağırsaklarınıza iyi gelmektedir.

•Limonu bir bardak suya dilimleyip sabah ve akşam düzenli bir şekilde tükettiğiniz vakit hem midenize iyi gelir hem de doğal bir diyet dostu olmaktadır.

KARIN ŞİŞLİĞİ NASIL GEÇER?

Karın şişliğinin geçmesi için aşırı hava yutmamaya özen gösterin Aksi takdirde mide şişkinliğine neden olmaktadır.

•Az yağlı yiyecekler tüketin.

•Yemek sonrası hemen uzanmayın

•Yürüyüş ve egzersizler yapın

•Laktoz içeren besinleri gereğinden fazla tüketmeyiniz.

•Sebze, meyve ve lifli gıdada gereğinden fazla tüketmemeye özen gösteriniz.

•Gazlı, asitli, şekerli içecekler ve tatlandırıcılardan uzak durun.

•Bitki çayları tüketin.

Eğer ki geçmeyen karın şişliği sorunu oluşuyorsa mutlaka bir doktorunuza danışınız.

Halsizlik belirtileri, evde halsizliğe iyi gelen şeyler! Halsizliğe ne iyi gelir ve nasıl geçer?

KULLANICILARIN MERAK ETTİĞİ DİĞER SORULAR

Gaz ve şişkinlik nasıl geçer?

Gaz ve şişkinlik nasıl geçer?1- Aşırı hava yutmayın. ... 2- Az yağlı ve küçük porsiyonlar tüketin. ... 3- Yemek sonrası uzanmayın. ... 4- Yürüyüş ve egzersiz yapın. ... 5- Laktoz intoleransına dikkat. ... 6- Sebze, meyve ve lifli gıdada aşırıya kaçmayın. ... 7- Gazlı, şekerli içecekler ve tatlandırıcılardan uzak durun.Daha fazla öğe...

Kadınlarda karın şişliği neden olur?

Çölyak, irritabl bağırsak sendromu, ülser, gastrit, dispepsi, kabızlık, mide ve bağırsak kanserleri, safra kesesi bozuklukları, mide fıtığı gibi hastalıklar bağırsak ve mide de gaz birikimine neden olarak şişkinlik oluşturur. Ödem: Vücutta biriken fazla sıvı da şişkinliğe neden olabilir.

Şu an karnım çok şiş ne yapmalıyım?

Şeker hastaları gibi bazı insanlar için mide sadece yavaş boşalır, bu nedenle yemek yedikten hemen sonra şişkinlik hissedebilir ve bazı insanlar kilo aldıktan sonra şişkinlik hissedebilir.1- Bitki bazlı süte geçin. ... 2- Yemeğinizi yavaş yiyin. ... 3- Sakıza ara verin. ... 5- Diyetinizdeki karbonhidratları yeniden düşünün.Daha fazla öğe...

Karında şişkinlik ve sertlik neden olur?

Karında sertlik oluşumu hayat kalitesini olumsuz yönde etkileyen bir sağlık sorunudur. Gaz ve şişkinlik, kabızlık hassas bağırsak sendromu, mide kanseri ve hamilelik karında sertlik oluşumunun başlıca nedenleridir.

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır