sentetik deri nakli / Yanığa yeni çözüm: Yapay deri - Mahmure

Sentetik Deri Nakli

sentetik deri nakli

kaynağı değiştir]

Diğer hayvanlardan alınan greftler heterogreft veya ksenograft olarak adlandırılır. Tanım olarak, bu greftler vücudun günler ila birkaç hafta içinde reddedeceği geçici biyolojik pansumanlardır ve açık bir yaradaki bakteri yoğunluğu ile sıvı kaybını azaltmada faydalıdırlar.

Daha derin doku kayıplarında derinin tüm katlarını içeren tam kalınlıkta deri grefti gerekli olabilir. Genellikle greftin uzun dönemde kontraksiyonunun en aza indirilmesi gereken yüz ve el kusurları için bu greft tercih edilir. Genel kural, greft ne kadar kalın olursa, kontraksiyon ve deformite o kadar az olur.

Hücre kültürlüyle üretilen epitelyal otogreft (CEA), Greft ihtiyacı olan kişiden deri hücrelerini alınarak laboratuvar ortamında üretilir. Bu hücreler aynı kişiden alındığı için o kişinin bağışıklık sistemi grefti reddetmez. Ancak bu tabakalar çok ince olduğundan (sadece birkaç hücre tabakası kalınlığında) travmalara karşı dayanıksızdırlar ve tutma oranı genellikle %'den azdır.

Kısmi kalınlıkta deri grefti alındıktan 8 gün sonra verici bölge

İnce ve iyi korunmuş cilt dilimleri ve şeritlerini donörden çıkarmak için cerrahlar dermatom adı verilen özel bir cerrahi alet kullanır. Bu genellikle dermisin sadece bir kısmı ile epidermisi içeren bölünmüş kalınlıkta bir deri grefti üretir. Donör bölgesinde geride kalan dermis, her ikisi de yeni bir epidermis tabakası oluşturmak için yavaş yavaş çoğalan epidermal hücreler içeren saç folikülleri ve yağ bezleri içerir. Donör bölgesi aşırı derecede ağrılı ve enfeksiyona karşı savunmasız olabilir. Donör bölgesi ağrısını tedavi etmenin birkaç yolu vardır. Bunlar arasında deri altı anestezik ajanlar, topikal anestezik ajanlar ve belirli tipte yara örtüleri bulunur.[13]

Greft alındıktan sonra kaplanacak olan bölgeye dikkatlice yayılır. Birkaç küçük sütür veya cerrahi zımba ile yerinde tutulur. Greft başlangıçta, plazmatik imbibisyon adı verilen difüzyonla beslenir. Yeni kan damarları, alıcı bölgeden nakledilen cilde 36 saat içinde kılcal aşılama adı verilen bir süreçte büyümeye başlar. Greft altında sıvı birikmesini önlemek ve revaskülarizasyonu sağlamak için greft alıcı alana dikkatlice sabitlenmeli ve gerekirse greft üzerinde sıvıların dışarıya çıkması için küçük kesiler açılmalıdır. Bu kesiler sıvı drenajı sağlamanın yanısıre greftin kapladığı alanı genişletmektedir. Bununla birlikte, kesiler kozmetik açıdan güzel olmayan kesikli görüntüye neden olmaktadır.[14]

Hem ameliyat öncesi yara bakımı hem de ameliyat sonrası greft iyileşmesi için giderek yaygınlaşan bir yöntem, negatif basınçlı yara tedavisi kullanımıdır. Bu sistem, yaranın üzerine köpük formunda bir malzeme yerleştirilir, sonra köpüğün üzerine delikli bir tüp yerleştirerek cihaza bağlanır. Düzenek daha sonra bandajlarla sabitlenir. Vakum ünitesi negatif basınç oluşturur, pansuman hava sızdırmaz hale getirilir ve cihaz yara üzerindeki fazla kan ve sıvıları dışarı atar. Bu işlem tipik olarak greft bölgesinde temizliğin korunmasına yardımcı olur, yeni kan damarlarının gelişimini destekler ve greftin başarılı bir şekilde tutma şansını artırır. Negatif basınçlı yara tedavisi ayrıca, enfekte olmuş bir yaranın greft uygulanmadan önce greft uygulanabilir seviyeye gelmesine yardımcı olmak için de kullanılabilir. Deri grefti uygulaması deri nakli olarak da düşünülebilir.

Riskler[değiştir Son Güncellenme:

#Eğitim

LinkedinFlipboardLinki Kopyala

MİNE ÖZDEMİR GÜNELİ  - ABD ve birçok Avrupa ülkesinde yapay deri üzerine başarılı adımlar atıldı. Türkiye’de de çalışmalara başlanıldı ancak henüz insanların ulaşabileceği aşamaya gelinmedi. O nedenle yurt dışındaki benzer çalışmalardan birini gerçekleştirmek amacıyla 3 yıl önce yola çıkan Boğaziçi Üniversitesi Biyomedikal Mühendisliği doktora öğrencisi Bilal Enes Okatar, yüksek lisans yaparken arkadaşı Bezmialem Vakıf Üniversitesi Tıp Fakültesi öğrencisi Yusuf Sürücü ile planladığı araştırmayla, yeni bir yöntem bularak en ucuz maliyette ve en ulaşılabilir şekilde gerçek insan derisi hücresiyle yapay deri geliştirmeyi başardı. Hastadan alınan sağlıklı deri örneğiyle 25 santimetrekare büyülüğünde üretilen yapay deri, hayvan ve insan deneylerini de başarıyla geçerse doku reddi riski olmaksızın vücutta istenilen boyutlarda kullanılabilecek. 

Haberin Devamı

‘Kolay olmadı’ 

Araştırmalarıyla ilgili Milliyet’e bilgi veren Okatar, Türkiye’de bu konuda hastaların ulaşabileceği bir alternatifin bulunmadığını, o nedenle araştırmaya başladıklarını ve bunun kolay olmadığını belirterek şunları söyledi: “Deneylerde bazı maddelere ulaşamadık, satın alamadık. Hücreleri ayrıştırmak için bir cihaz var ve bu cihaz kullanabileceğimiz yerde yoktu. Türkiye’de olmayan bir cihaz değil ama herkes kullanmamıza izin vermiyor. Biz de metodu değiştirdik. En hızlı yöntemle, en ucuz maliyetle, en ulaşılabilir halini yapmak zorunda kaldık.” 

Yapay deri çalışmalarını geliştirmek için laboratuvar arayışına girdiklerini belirten Okatar, bu aşamada Bezmialem Vakıf Üniversitesi Plastik Cerrahi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ethem Güneren’in aynı üniversitede Tıbbi Biyokimya Anabilim Dalı öğretim üyesi olan Abdürrahim Koçyiğit’in laboratuvarını kullanmaları için kendilerine yardımcı olduğunu dile getirdi. Araştırma için Bezmialem Vakıf Üniversitesi’nden 67 bin TL tutarında Bilimsel Araştırmaları Projeleri (BAP) desteği aldıklarını aktaran Okatar, deney aşamasında Bezmialem Vakıf Üniversitesi Biyokimya Anabilim Dalı’ndan öğretim üyesi Ebru Kanımdan ile araştırma görevlisi Fatmanur Babalı Balıbey’in katılımıyla 25 santimetrekare büyülüğünde sağlıklı insan derisi üretmeyi başardıklarının altını çizdi. Laboratuvar aşamasının tamamlandığını belirten Okatar, ikinci aşama olan hayvanlar üzerinde deney ve üçüncü aşama olan insanlar üzerinde deneyin de tamamlanmasının ardından yapay derinin kullanılabileceğine dikkat çekti. 

Haberin Devamı

‘Doku reddi riski yok’ 

Yapay derinin hastadan alınacak küçük bir sağlıklı deri örneğinden üretildiği için şiddetli yanıkların tedavisinde doku reddi riski olmadan kolayca kullanılabileceğini söyleyen Okatar, elde ettikleri yapay deriyle ilgili şu bilgileri verdi: “Hastadan alınan küçük bir deri numunesinden geliştirilebilen yapay deriyi, bağışıklık sisteminden kaynaklı herhangi bir doku reddi olmadan kolayca kullanabileceğiz. Bu yöntemle hiç yanık yokmuş gibi izler iyileşiyor. Ürettiğimiz deride vücuda zarar verecek madde yok. Vücut sıcaklığında 37 santigrat derecede, kanda bulunan glikozdan aminoasitlere, proteinlerden suya kadar 20 çeşit organik madde kullanıyoruz.” 

Haberin Devamı

Yapay derinin hayvan ve insanlar üzerinde çeşitli uygulamalarını görebilmek, belli ölçekte üretimini yapabilmek için desteğe ihtiyaç duyduklarına dikkat çeken Okatar, “Boğaziçi Üniversitesi Biyomedikal Mühendisliği Enstitüsü’nde öğretim üyesi Prof. Dr. Cengizhan Öztürk’ün danışmanlığında gerçekleştirdiğimiz projemizin bu aşamada kalmasını istemiyoruz. İleri aşamalar için destek bekliyoruz. Boğaziçi Kandilli Health Yaşam Bilimleri Merkezi’nde ticarileşme için faaliyetlere başlamak da istiyoruz” dedi. 

Yanığa yeni &#;&#;z&#;m: Yapay deri

Britanyalı bir biyoteknoloji firması yaraları iyileştirebileceği umulan yapay bir deri üretti. Hücre terapisinde uzmanlaşmış olan Intercytex Group tarafından üretilen deri, insan vücuduna tamamen ve kalıcı olarak entegre oluyor. Uzmanlar, yeni derinin geçmişteki ürünlerden daha iyi olduğu görüşünde. Yapay deri üzerine yapılan deneylerin sonuçları Regenerative Medicine adlı dergide yayımlandı.28 gün sonra vücuda entegre oluyorÇalışmalarda Intercytex'in ürettiği yapay deri ICX-SKN'in kapalı ve iyileşmiş bir bölge oluşturarak 28 gün sonra vücuda entegre olduğu gösterildi.Şu ana kadar ciddi yaraları iyileştirmek için en iyi formül, hastanın vücudunun başka bir yerinden alınan deri parçasının yaralı bölgeye eklenmesiydi. Ancak bu yöntem hem çok acı veriyor, hem de bir yarayı tedavi ederken bir başka yaraya sebep oluyor. King's College'dan hücre biyolojisi uzmanı Stephen Minger "Çok sayıda hastaya uygulanabilecek deri değiştirme ürününe sahip olursak bu yanma ve deri hasarı olan hastaların tedavisinde çığır açacak" dedi.Hastanın kendi derisi gibi Intercytex'in kurucusu Dr. Paul Kemp "Yaraların bu kadar çabuk iyileşmesine şaşırdım. Yapay deri, yara ve yanık tedavisinde devrim olacak" dedi. Manchester Wythenshawe Hastanesi yanık tedavisi bölümünden Ken Dunn da "Ürün, hastanın kendi derisi gibi davranıyor" seafoodplus.info deri, fibrinden (iyileşen yaralarda bulunan bir protein) yapılma bir matristen yaratıldı. Buna 'insan fibroblastları' (vücut tarafından yeni doku sentezlemekte kullanılan hücreler) eklendi. Vücudun yeni deri üretmesini taklit eden süreçte, hücreler kolajen üretiyor. Yapay deri bu formda yaraya naklediliyor. Uzmanlar, sabit bir formu olduğu için matrisin yapay derinin iyileşme sürecindeki değişikliklere karşı daha dayanıklı olduğunu söylüyor. Kolajenin hücrelerce sentezlenmesi doğal iyileşme sürecini yansıtıyor.(Reuters, bbc)

False kaynağı değiştir]

Deri greft ameliyatı için riskler:

Ksenogreftlarde ret görülebilir. Bunu önlemek için, greft alan kişi genellikle uzun süre immünosüpresan ilaçlarla tedavi edilmelidir.

Gidişat[değiştir

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir