lazerle burun eti yakma / Burun Eti Büyümesi | Koru Hastaneleri

Lazerle Burun Eti Yakma

lazerle burun eti yakma

Lazer ile Burun Eti Ameliyatı

Konka, burun boşluğunun yan duvarlarındaki alt burun boşluğu olarak bilinen yapılardır. Bu yapıların iç kısmı kemiğin mukoza zarı adı verilen dış kısmından ve aralarındaki yumuşak dokudan oluşur. Konkalar havayı ısıtmak, nemlendirmek ve filtrelemek için kullanılır. Ek olarak, intranazal mukoza ile birlikte immün fonksiyonunu sağlar ve çeşitli enzimler ve koruyucu proteinler üretir.

Buruna giren hava, burun geçişlerinin alanına ulaşana kadar 25 santigrat derece ve% 90 neme ulaşır. Bu işlevi gerçekleştirirken, bazen alt kabuk daralır. Kan dolaşımı bozulduğunda büyüme ve daralma meydana gelir. Sağlıklı yetişkinlerin % 80'inde burun eti adı verilen bir yapı vardır. Bu etli yapı, burnun bir tarafında alt kabukta, diğer tarafta ise daha az büyür. Bu döngü her 3-6 saatte bir tekrar eder. Bu döngü genellikle göz ardı edilir, çünkü burundan geçen genel hava değişmez.

Burunda Hangi Kabuklar Bulunur?

Sağ ve sol burun boşluğunda altı tane kabuk vardır. En yaygın olanı burnun dibinde bulunan alt kabuktur. Sıcak, soğuk veya kirli havaya bağlı olarak büyür ve büzülür. Alerjik maddelerin (toz, polen, küf, mantar vb.) olunması halinde burun eti şişer. Hava kirliliği, sigara içmek yine burun etinin şişmesine neden olur. Ayrıca sinüzit, burun iltihabı, burun kemiğinin eğriliği de etin şişmesine neden olabilir.

Burun eti sigara içenlerde ve alerjilerde en fazla görülen rahatsızlıktır. Ayrıca burun kemiği kırılmaları dolayı sürekli tıkalı burun deliklerinden biri nedeniyle et şişmesi en sık görülen nedenler arasındadır. Bu nedenle, bir süre sonra, tüm burun delikleri tıkanır.

Burunda Et Olduğu Nasıl Anlaşılır?

En belirgin semptom burun tıkanıklığıdır. Burundan yeterince hava alınamadığından, ağzından nefes alınır. Bu nedenle, ortamdaki hava ağız ve üst solunum yollarını kurutur. Bu uyku sırasında belirginleşir. Nazal solunum yeterli olmadığı için, akciğerler yeterince hava alamaz, böylece vücut yeterli oksijen sağlayamaz. Sonuç olarak, dokular ve organlar yeterli oksijen alamazlar, çünkü vücut yeterince oksijen alamaz. Sabah yorgun uyanılır. Ağızdan solunum nedeniyle solunum ve tat rahatsızlığı görülür.

Lazer ile Burun Eti Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Burun eti ameliyatlarında sık tercih edilen yöntem, geniz etinin kazınarak alınmasıdır. Günümüzde pek tercih edilmeyen bir yöntem olarak, geniz etinin kesilerek alınması yöntemi de mevcuttur. Başka bir yöntem olarak, ısı enerjisi verme yoluyla da geniz eti dokusunun alınması mümkündür.

Geniz eti ameliyatı sonrası geniz eti tekrar büyüyebilmektedir. Ancak tekrar büyüme daha çok, erken yaşlarda ameliyatlarda, alerjik çocuklarda ya da geniz etinin tamamen alınmadığı durumlarda ortaya çıkabilmektedir.

Hangi Durumlarda Ameliyat Gerekir?

1. Tıkanma Durumları

  • Sürekli olarak devam eden burun tıkanıklığı ve bu nedenle ağız yoluyla solunum yapılması
  • Uyku apnesi, uykuda sürekli olarak ağızdan nefes alınması sonucu oluşan uyku problemleri, diş problemleri, üst damakta meydana gelen problemler geniz etinin tıkayıcı nitelikte büyümesi sonucu ortaya çıkmaktadır ve bu durumlarda geniz etinin alınması gerekmektedir.
  • Kalp Yetmezliği, sağlıklı şekilde solunum gerçekleştirilememesi ve vücuda ağız yoluyla yapılan solunumla yeterli oksijen alınamamasına bağlı olarak ortaya çıkan problemlerdir. Burun eti ameliyatını gerekli kılmaktadır.
  • Diş ve çene bölgelerindeki gelişimsel bozukluklar, üst damakta meydana gelen problemlerdir. Bu problemler sonucunda, üst çene yeterince gelişememekte, üst çene arka çeneye oranla daha arkada yerleşmekte ve bu sebeple ortaya ortodontik problemler çıkabilmektedir.
  • Büyüme ve gelişme gerilikleri
  • Konuşma Bozukluğu, orta kulakta oluşan hasar ve ortodontik problemlerle bağlantılı olarak gelişmektedir.

2. Enfeksiyonel Durumlar

  • Kronik olarak gerçekleşen ya da tekrarlanan geniz akıntıları ve sinüzit durumları geniz etinin alınmasını gerekli hale getiren birtakım ataklara sebep olabilmektedir. Sürekli olarak gerçekleşen sinüzit atakları, öksürük ve ateşe sebep olan durumlardır.
  • Kronik olarak gerçekleşen ya da tekrar eden orta kulak enfeksiyonları burun etinin alınmasını gerekli hatta çoğu zaman zorunlu kılan durumlardır. Orta kulak enfeksiyonları sürekli tekrar etmesi ya da kronik olması durumunda, işitme kaybına sebep olabilecek nitelikte sonuçlar doğurduğundan geniz eti ameliyatı yoluyla alınması daha sağlıklıdır.

3. Diğer Durumlar

  • Tümör şüphesi
  • Ağız kokusunun bulunması.

Ameliyat Sonrası Hangi İlaçlar Kullanılır?

Şişmiş etin ilaçla tedavi edilmesi için uzun prosedürler gerekir. Kortizonlu nazal spreyler kullanılmalıdır. Bununla birlikte, uzun süreli kullanım kuru kanama gibi yan etkilere neden olabilir. Genellikle, ilaç tedavisi özel sonuçlar vermez, bu nedenle önleyici tedbirler almak daha önemlidir. Tedavi etin şişmesine neden olan durumun tanımına bağlıdır. Sigaranın bırakılması, çevresel faktörler nedeniyle yaşamın ve çalışma koşullarının iyileştirilmesi durumu iyileştirebilir.

Bu açıdan bakıldığı zaman profilaktik anti-alerji burun spreyleri rahatlama sağlar. Ek olarak, pamuklu ve alerjik olmayan giysiler yerine yünlü çamaşırları çıkarmak gerekir. Ev içinde sigara dumanından kaçınılmalı, tozdan uzak kalınmalıdır. Kalıcı nazal stimülasyonu ve şişkinlik için koruyucu önlemleri önlemek için evcil hayvanların alerjik vücutlardan uzak durulması da önemlidir.

Ameliyat Şartları Nelerdir?

Tıbbi tedavi yeterli olmadığında ve burun tıkanıklığı devam ettiği zaman cerrahi müdahale tercih edilir. Burun vücut için önemli ve gerekli olan organlardandır. Anormal olarak büyüdükleri ve ilaçlarla tedavi edilemeyecekleri durumlarda, burun eti ameliyatı düşünülmelidir.

Geçmişte ameliyat olmak için bu et kesilirdi ve tamamen çıkarılırdı. Bununla birlikte, yan etkilere neden olduğu bilinir. Bu nedenlerden dolayı, bu et bir lazer veya radyo frekansı yöntemi ile alınmaya başlanmıştır. Nazal etin çok büyük olduğu durumlarda, bu büzülme için iki veya üç seans gerekebilir. Ameliyatın riski, cerrahi yönteme bağlı olarak değişir. Genel anestezi ile yapılan ameliyatlarda risk çok nadirdir.

BURUN ETİ TEDAVİSİNDE RADYOFREKANS UYGULAMASI

Radyofrekans nedir?

Radyofrekans tıpta son yıllarda gittikçe artan kullanım alanı bulunan bir teknolojidir. Bu yöntemde dokunun içine elektrotlar aracılığıyla belli frekanslarda radyo dalgaları verilir. Bu radyo dalgaları sayesinde dokuda kontrollü, yerel bir ısı artışı oluşur. Kullanıldığı yerin mukozasında herhangi bir zarar vermeden dokuda büzülme ve sertleşme oluşur. Böylece uygulandığı dokuda hacminde azalma meydana getirir.
GÜNCEL VİDEOLARIMIZ İÇİN YOUTUBE KANALIMIZI TAKİP EDİN.

RADYOFREKANS İLE KONKA (BURUN ETİ) TEDAVİSİ

VİDEO TIBBİ İÇERİKLİ OLDUĞUNDAN GÖRÜNTÜLER RAHATSIZ EDİCİ OLABİLİR.

RADYOFREKANS İŞLEMİ (TIBBİ GÖRÜNTÜ)

Burun eti şişliği (konka hipertrofisi) ne demektir?
Konkalar burun her iki tarafında üçer adet bulunurlar. Klinik olarak en sık karşılaşılan rahatsızlık konka hipertrofisi (büyüme) olup hemen her zaman alt konkada meydana gelmektedir. Alt konkadaki bu büyüme sıklıkla yumuşak doku kaynaklı olmakla beraber kemik büyümesi veya her iki yapının birden büyümesi şeklinde de olabilmektedir.

Alt konka hipertrofisi kronik burun tıkanıklığının en önemli nedenlerinden biridir. Konka hipertrofisinin tedavisinde ilaç tedavisine cevap alınamazsa cerrahi tedavi uygulan­malıdır. Alt konka şişliklerinin radyofrekans (RF) ile tedavisi başarılı sonuçları ve komplikasyon oranın düşük olması nedeniyle son yıllarda sıklıkla kullanılır hale gelmiştir.

Radyofrekans KBB alanında hangi durumlarda yapılır?

• Özellikle konka denen burun etlerinin şişip nefes almayı engellediği hastalarda uygulanır.
• Horlama ve basit apnesi olup küçük dil, yumuşak damağında sarkma ve kalınlaşma olan hastalarda; daha nadir olarak da dil kökünde şişlik olan hastalara uygulanabilir.
• Radyofrekans enerjisi ile dokuda oluşturulan ısı, mukoza altında yer alan salgı hücrelerinin de sayıca azalmasına neden olur. Bu da örneğin alerjik nezleli hastalarda istenmeyen aşırı burun akıntısının azaltılmasını sağlar.

Radyofrekans ile burun eti yada damak küçültme nasıl yapılır?

Doku içine özel bir elektrot yardımıyla belirli frekans ve güçte enerji verilir. İşlem sırasında burun etinde veya damakta herhangi bir kesi yapılmaz. Operasyon sonrası dikiş atılmaz. Yaklaşık 5-10 dakikalık bir işlemdir. Operasyonda burna tampon konulmaz.

Radyofrekans uygulaması tekrar yapılabilir mi?

Yaşam kalitesini etkileyen alt burun eti büyümelerinin tedavisinde son derece güvenli ve konforlu olarak uygulanabilen radyofrekans işleminin tek seansta başarılı sonuç verme oranı %80 civarındadır. Yeterli sonuç elde edilmezse 3 aylık bekleme dönemini takiben işlemin tekrarlanmasında sakınca yoktur.

Operasyon ve sonrası süreçte hastayı neler bekler?

• Radyofrekansın en önemli avantajı kontrollü bir yöntem olduğu için, etkisini doku içinde gösterip, doku yüzeyine zarar vermemesidir.
• Ameliyat sonrası ağrı olmaz veya hafif şiddette ağrı olur. Basit ağrı kesiciler kullanılabilir.
• Hastanın koku fonksiyonları bozulmaz.
• Burun eti küçültme ameliyatı sonrası gözlerde morarma ve şişlik görülmez.
• Burna alçı konulmaz.
• Ameliyat sonrası hasta gözlük kullanabilir ve güneşe çıkabilir.
• Hastanın burnunda bir şekil bozukluğu yada çökme olmaz.
• Burunda konkalara radyofrekansla ilgili beslenme kısıtlaması yoktur.
• Hastanemizde radyofrekans işlemi ameliyathanede steril şartlarda yapılmaktadır.
• Operasyon esnasında çok hafif anestezi verilerek hastanın ağrı duyması engellenmektedir.
• Operasyondan 3-4 saat sonra hasta evine gidebilmektedir.
• Operasyon esnasında buruna tampon konulmaz.
Op. Dr. Cenk EVREN
KBB Uzmanı
Medilife Beylikdüzü Hastanesi

Lazer Konkaplasti Operasyonu

Lazer Konkaplasti Operasyonu

Lazer konkaplasti nedir?

Cerrahi yöntemler esnasında birçok sıcak enerji tekniği kullanılmaktadır. Bu teknikler; elektrokoter, radyofrekans, plazma ve lazer olarak sıralanmaktadır. En sık bilinen ve diğer alanlarda da çok fazla kullanılıyor oluşu nedeni ile en alışık olunan enerji türü lazer ışınıdır. Lazer; ışımanın uyarılmış yayılımı yolu ile ışımanın kuvvetlendirilmesi olayıdır. NdYAG, Holmiyum YAG, Diode, CO2 lazerler olmak üzere; farklı türlerde lazerler bulunmaktadır.

Burun eti küçültmede; lazer tekniğinin diğer yöntemlere göre en iyi avantajları; daha az kabuk oluşması, iyileşme sürecinin hızlı olması, bu süreçte burunda koku oluşumunun az olması, burun eti üzerinde amaçlanan küçülmenin sağlanmasında yüksek başarı oranının yakalanması, burun eti mukozasında oluşacak hasarın minimal olmasının sağlanması olarak sıralanabilir.

Burun eti küçültme operasyonu çok etkilidir. Bu işlem sürecinde; kanama ve ağrı gerçekleşmez. Tampon gerektirmediği için daha konforludur. İşlem sonrası aynı gün günlük rutin işler ile ilgilenilebilir. Kişinin operasyon sonrasında koku alma kalitesi artar. Yaşamsal kalite bütünüyle yükselir.

Lazer konkaplastinin işlem süresi ne kadardır?

İşlem süresi; 12-15 dakika arasında değişiklik gösterebilmektedir. İşlem süresinin kısa olması avantajı ile sıklıkla tercih edilebilen bir yöntemdir. Yaş değişikliği farketmeksizin, çocuklarda da uygulanabilmesi mümkündür.

Burun tıkanıklığının ana nedeni; konka büyümesidir. Burundan geçen havayı yönlendiren ve nemlendiren bu doku zaman içinde büyüme gösterebilir ve bu büyüme kalıcı olabilir.

Burun eti büyümesinde kişi ne hisseder?

Burun etinin büyümesi durumunda kişinin yaşayacağı olumsuz durumlar şunlardır;

  • Burun kanallarında tıkanıklık,
  • Burun kanallarında dolgunluk,
  • Genel sağlık durumunda enerjisizlik,
  • Genel sağlık durumunda yorgunluk,
  • Hapşırma,
  • Genel sağlık durumunda zindelik kaybı,
  • Atletik performansta gözlemlenen kayıp,
  • Cinsel güçte gözlemlenen düşüş.

Burun eti büyümesi neden olur?

  • Sağlıksız hava koşulları,
  • Burun açıcı spreylere olan bağımlılık,
  • Damar genişletici ilaçların kullanımı gibi durumlar neticesinde burun eti büyümesi gözlemlenir.

 

Konka (Burun Eti) Nedir, Ne İşe Yarar?

Konkalar her iki burun boşluğunun yan duvarlarında aşağıdan yukarıya doğru üçer adet (alt, orta, üst konka) sıralanmış yapılardır. Bu yapıların iç kısmı kemik dış kısmı mukoza denen örtü ve her ikisi arasında yumuşak dokudan oluşur. Konkaların en büyüğü en altta ve önde olan alt konkadır. Konkalar havanın ısıtılması, nemlendirilmesi ve filtre edilmesine yarar. Ayrıca konka mukozası burun içi mukozayla beraber immunglobulin, lizozim, laktoferrin gibi çeşitli enzimler ve koruyucu proteinler üreterek burnun immun fonksiyonunu  sağlar.  Burundan giren hava geniz bölgesine ulaşana kadar 25 derece sıcaklığa ve %90 neme ulaşır. Bu işlevi yaparken özellikle alt konka zaman zaman büyür veya küçülür. Büyüme ve küçülme konkanın kan dolaşımının artıp azalmasıyla olur. Sağlıklı erişkinlerin %80 inde nazal siklus denen bir döngü vardır. Bu döngüde burnun bir tarafındaki alt konka büyürken diğer tarafdaki küçülür. Bu döngü 3-6 saatte bir tekrarlanır. Burundan geçen toplam hava değişmediğinden bu döngü sıklıkla fark edilmez.

Konka Hipertrofisi (Burun Eti Büyümesi) Neden Olur?

• Alerjik Rinit; Konka hipertrofisinin en önemli nedeni burun alerjisi (alerjik rinit) dir.
• Hormonal nedenler; Hipotiroidi, Şeker Hastalığı, Akromegali (büyüme hormonunun aşırı salgılanması)

• İlaçlar; Tansiyon ve Kalp ilaçlarının bazıları (Alfa antagonistler, Beta blokürler, Anjiyotensin Converting Enzim (ACE) inhibitörleri), Metil Dopa, Oral Kontraseptifler (doğum kontrol hapları), Psikotropik ilaçlar, Aspirin ve diğer nonsteroid antiinflamatuar ilaçlar(NSAİ), Rinitis medikamentoza (kısa sürede burnu açan burun spreylerinin uzun süre kullanımı sonrası rebound etki oluşur. Yani normalde burun etlerini büzüştürecekken tam tersi etki ile burun etlerini şişirmeye başlar.)

• Kompansatris hipertrofi; Septum deviasyonu olanlarda deviasyon olan tarafın karşı tarafındaki konkanın şişmesidir.

• Yapısal büyüme; Alt konkanın kemik kısmı yapısal olarak büyük olabilir, Orta konkada gelişimi esnasında içi hava dolu balonlaşma (konka bülloza) oluşabilir.

• Enfeksiyonlar; Nezle, Grip, Sinüzit gibi enfeksiyonlarda burun etleri şişer.

• Çevresel faktörler; Kirli hava, Sigara dumanı, Boya, Çamaşır suyu, bazı parfüm kokuları, Kimyasal gazlar

• Vazomotor rinit; Özellikle 35-40 yaşından sonra soğuk ve kuru hava, yüksek nem, sigara, kimyasal irritan kokular, yorgunluk, stres, ani ısı ve nem değişimi ile burun etlerinin sinirsel uyarılımında ani değişim olur. Buna bağlı olarak burun etleri şişer ve burun mukozasından aşırı salgı üretilir. Burun tıkanıklığı ve burun akıntısı olur. Semptomlar ani başlar ve kısa sürer.

• Fizyolojik ve geçici büyüme yapan nedenler; Nazal siklus, Egzersiz (sempatik deşarja bağlı olarak konkalarda kan toplanır ve şişer), Gebelik (gebeliğin özellikle son haftalarında artar, gebelerin %15-20 sinde olur, doğumdan 2 hafta sonra geçer), Ergenlik (hormonal değişime bağlı olarak konkalar şişer), Pozisyonel (yan yatma durumunda altta kalan konkada kan göllenir ve şişmesine neden olur, dik pozisyona geçince göllenen kan boşalır ve burun tıkanıklığı azalır), Cinsel Uyarılma ve Orgazm(genitonazal reflex denen bir mekanizma ile konkalar şişer)

Ne Gibi Şikayetlere Neden Olur?

• Burun tıkanıklığı, ağzı açık uyuma, horlama; Genellikle yatar pozisyonda burun tıkanıklığı artar. Nedeni yatar pozisyonda konkaların daha çok kanlanmasıdır. Ağzı açık uyumaya bağlı olarak özellikle sabahları boğazda kuruma, yapışıklık hissi olur. Uyku kalitesi olumsuz etkilenir ve genellikle dinlenmemiş uyanılır. Ayrıca burundan rahat nefes alamama durumu efor kapasitesini bir miktar düşürür.
• Koku alma güçlüğü; Burun tıkanıklığı yapan diğer nedenler gibi konka hipertrofisi de koku moleküllerinin burun içinin üst kısmındaki koku bölgesine ulaşmasını engelleyerek koku alma güçlüğüne sebep olabilir.
• Yüz bölgesinde ağrı; Mukozal temas bölgeleri oluşturarak kontakt baş ağrısına neden olabilir. Bu tür ağrılar genelde yüzün ön bölgesinde ve künt karakterlidir. Çok şiddetli değildir ancak rahatsız edicidir.
• Geniz akıntısı

Teşhis Nasıl Konulur?

Burun spekulumu denen aletle burun kanatları biraz açılarak burun içi muayene edilir. Bu muayene ile alt konkaların ön ve orta kısmı, orta konkanın ön kısmı rahatça görülebilir. Burun etlerinin arka kısmının görülmesi için endoskopik muayene yapılır. Endoskopik muayenede burun endoskopu denen, ucunda minik kamera ve ışık bulunan 2,7 veya 4 mm kalınlığında bir aletle burun içinden muayene yapılır. Her iki muayene yöntemi de ağrısızdır ve kısa sürer. Konka hipertrofisi teşhisi sıklıkla tetkik gerektirmez, ancak burun etlerinin kemik kısmındaki büyümelerin veya konka bülloza dediğimiz orta konkanın içi hava dolu balonlaşmasını görebilmek için sinüs tomografisi çekilerek detaylı değerlendirme yapılabilir.

Tedavi Nasıl Yapılır?

• Önlemler; Yatak başını yükseltmek, Odayı nemlendirmek, Tuzlu su ile burun yıkama yapmak,

• İlaç Tedavisi; Kortizonlu burun spreyleri, Dekonjestanlar (ağızdan veya burun spreyi şeklinde kullanılabilir. 5 günden fazla kullanılmamalı, ağızdan hap şeklinde olanları; yüksek tansiyon, kalp hastalığı, ritim bozukluğu, prostat, göz tansiyonu olanlarda ve gebelikte kullanılmamalı), Antihistaminikler (alerji ilaçları)

• Radyofrekans uygulaması; Lokal anesteziyle kolaylıkla yapılabilir. Alt konkaya 3 farklı noktadan bir iğne batırılır. İğnenin ucunda sınırlı bir alanda ısı oluşur. Isı oluşumu sınırlı bir alanda olduğundan konka mukozasına zarar vermez. İşlem her bir konka için ortalama 5-10 dakika sürer. Önce konka ödemlenerek şişer, 3. haftadan sonra uygulama alanlarında büzüşme başlar ve 1,5 ay sonra büzüşme tamamlanır. Kanama pek olmaz. Hastanede yatış gerektirmez, ertesi gün işinize dönebilirsiniz. Literatürde %80-90 lara varan etkinliği olduğu söylense de kişisel deneyimim bundan daha az olduğu ve birkaç kez tekrar gerektirdiği, uzun vadede de cerrahi küçültmenin yerini tutmadığıdır. Konkalar tekrar şişerse 2 şer ay arayla 2-3 kez tekrarlanabilir. Radyofrekans uygulamasından hemen sonra konkaların yanlara doğu kırılması etkinliğini artırır. Kişisel olarak radyofrekansı; çocuklarda, kan sulandırıcı kullanan hastalarda, burun tıkanıklığının sebebinin sadece konka hipertrofisi olduğunu düşündüğüm hastalarda, konka kemiğinin büyük olmadığı hastalarda, genel anestezi alması riskli olan hastalarda, cerrahi tedaviyi istemeyen veya kısa sürede işine dönmesi gereken hastalarda tercih ediyorum.

• Cerrahi Tedavi; Konka cerrahisi genel anestezi, lokal anestezi veya sedasyon dediğimiz tam uyutulmadan yapılabilir. Günümüzde konka mukozasını koruyarak burun etinin içerden küçültüldüğü teknikler; yan etkisi en az, iyileşme süresi daha kısa, ameliyat sonrası kanama ve kabuklanmanın daha az ve sonuçlarının daha başarılı olduğu tekniklerdir. Endoskopik submüköz konka redüksiyonu dediğimiz ameliyatta; mikrodebrider denen aletle konkanın üzerini örten mukozaya zarar vermeden altındaki yumuşak doku fazlalığı bir yandan traşlanır bir yandan vakumla çekilerek ortamdan uzaklaştırılır. Konka kemiğinin büyük olduğu durumlarda kemiğinde bir kısmı alınır. Ameliyat her bir konka için ortalama 10-15 dakika sürer. Ameliyat sonrası burun içine 1-2 gün durmak üzere tampon konur. Hasta aynı gün evine gönderilebilir. Tamponlar çıkarıldıktan sonra 2-3 gün hafif sızıntı şeklinde kanama olabilir. İyileşme süresince birkaç hafta burun içinde kabuklanma olabilir. Bu kabuklar serum fizyolojik ile yumuşatılarak temizlenebilir. Ameliyat sonrası 5-7 gün istirahat önerilir. Ancak efor gerektirmeyen bir iş yapacaksanız ve ameliyat sonrası herhangi bir olumsuzluk yaşamadıysanız 5. günden sonra çalışabilir, seyahat edebilirsiniz. Ameliyattan 10 gün sonra burnunuza normal su çekebilirsiniz, hafifçe sümkürebilirsiniz. Geçmiş yıllarda küçültme için  sıkça lazer kullanılmış ancak, ameliyat sonrası kabuklanma, ağrı, ek maliyeti nedeniyle ve günümüzde kullanılan tekniklere üstünlüğü olmadığından artık tercih edilmemektedir. Konkalar burun fonksiyonlarının vazgeçilmez yapılarıdır. Bu nedenle aşırı küçültme veya tamamının alınması çok sakıncalıdır. Böylesi bir durumda “boş burun sendromu” oluşur. Burundan rahat hava geçse bile kişi havanın geçtiğini hissetmez, burunda sürekli kuruma, kabuklanma ve kötü koku oluşur. Çocuklarda cerrahi tedavi yerine radyofrekans ile küçültme tercih edilir. Cerrahi tedavi daha etkili ve daha kalıcıdır, ancak radyofrekansa göre iyileşme süresi daha uzundur.

Konka Ameliyatından Sonra Ne Gibi Komplikasyonlar Görülebilir?

Konka ameliyatında komplikasyon nadirdir, olası komplikasyonlar;
• Kanama; Müdahale gerektiren kanama oranı %1 in altındadır.
• Enfeksiyon
• Burun içinde yapışıklık
• Boş burun Sendromu; Burun etinin aşırı veya tamamının alınması durumunda gelişir. Burundan rahat hava geçse bile kişi havanın geçtiğini hissetmez, burunda sürekli kuruma, kabuklanma ve kötü koku oluşur.

Konka Hipertrofisi (Burun Eti Büyümesi) Ameliyattan Sonra Tekrarlar mı?

 Ameliyatta konka mukozası korunduğundan özellikle alerjik riniti olan hastalarda nadir de olsa konkalar tekrar büyüyebilir. Radyofrekans yönteminde tekrar büyüme oranı daha yüksektir.

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır