rojin tasmimi / Trabzonspor kalecisi Uğurcan Çakır'ın belgeseli çıkıyor | Goal.com Türkçe

Rojin Tasmimi

rojin tasmimi

Etiket :tag : rojin tasmimi

Ergenlik ve Gelişim Semineri

Okul psikoloğumuz Rojin Tasmimi G.O.P. kampüs 8. sınıf öğrencilerimiz için ergenlik ve gelişim konulu bir...

Okul Psikoloğumuzun Yazısı Hürriyet Gazetesinde

Okul psikoloğumuz Rojin Tasmimi Hürriyet gazetesinde yayımlanan yazıda "Koronafobiyle Mücadele"yi anlattı.

Çocuğum Çok İnatçı

Çocuğum Çok İnatçı Öncelikle ebeveynlerin bu dönemin, çocuklarının duygusal gelişimlerinin bir sonucu olduğunu kabullenmeleri gerekir....

Canlı Yayın: Uzm Dr. Rukiye Çolak Sivri

Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Rukiye Çolak Sivri canlı yayında...

Çocuk Gelişiminde Babanın Rolü

Bir çocuğun gelişiminde baba figürü de en az anne kadar önem taşıyor. Çocuklar için baba...

Çalışan Annelere Tavsiyeler

ÇALIŞAN ANNELERE TAVSİYELERAnneler, bu yoğun iş temposu sırasında çocuklarıyla olan iletişimleri konusunda vicdan azabı duyarak,...

Çocuklarda Yemek Yeme Davranışı

ÇOCUKLARDA YEMEK YEME DAVRANIŞIÇocukların yeme alışkanlıkları üzerine çok farklı konular olmasına rağmen, bu haftayı tamamen...

Sınav Kaygısı

Uzm. Psk. Rojin Tasmimi yaklaşan LGS sınavı öncesinde sınav kaygısı üzerine tavsiyelerini paylaştı. Kendisine teşekkür...

Jale Tezer Koleji

Şenol Kalyoncu Gaslighting’e dair

Şenol Kalyoncu

Sevgili Hürriyet okurları... Gaslighting, bireyi, kendi akıl sağlığını veya gerçekliğini sorgulayacak derecede psikolojik olarak manipüle etmek olarak tanımlanıyor.

Gaslighting’e maruz kalan kişi, kendini sürekli eksik hissediyor, yaptığı her şeyin yanlış olduğunu düşünüyor ve fazla alınganlıkla suçlanıyor. Gaslighting uygulayanlar ise sıklıkla ‘Senin problemin ne?’, ‘Fazla alıngansın’, ‘Böyle bir şey yaşanmadı’ gibi cümleler kuruyor ve psikolojik manipülasyon yaptıkları kişide kontrol sahibi olmayı ve dengesizlik yaratmayı amaçlıyordur. En zararlı psikolojik manipülasyon budur aslında... Gaslighting ile ilgili merak edilenleri Uzman Psikolog Rojin Tasmimi’ye sordum.

* Gaslighting uygulayan kişiler nasıl bir tutum sergiler?

Bugüne kadar en çok rastladığım sorunların temelinde, insanları en çok üzen şeylerin başında diğer insanların onlara yaptıkları ya da yapmadıkları şeyler geliyor. Yani hak etmediğiniz bir şeye maruz kaldığınızda ya da umduğunuz güzel şeyleri göremediğinizde üzülüyorsunuz. Gaslighting uygulayan kişilerin çoğu, karşı tarafa zarar veren davranışlarının farkındadır. Bununla da yetinmeyip diğer insanların hayatları üzerinde kontrol sahibi olmayı ve dengesizlik yaratmayı amaçlamaktadırlar. Gaslighting’e maruz kalan kişilerde ciddi öz güvensizlik, kendini ifade edememe, her zaman suçluymuş gibi hissetme ve kendini çevreye kapatmak gibi sorunlar ortaya çıkabilir.

* Gaslighting uygulayan kişiler genellikle hangi cümleleri kullanırlar? Nasıl davranırlar?

- Senin problemlerin var.

- Sen çıldırmışsın.

- Fazla alıngansın.

- Gereksiz tepki veriyorsun.

- Seninle ilgili bir sorun var.

- Her şeyi fazla dramatize ediyorsun.

- Çok iyi bildiğiniz bir konuda bile sizin yanıldığınızı, kafanızda kurduğunuzu söylerler.

- Böyle bir şey asla yaşanmadı, uyduruyorsun.

- En iyi olduğunuz konularda bile yemeğinizi sorgular.

- Başarılı olduğunuz konularda sizi eleştirir.

* Gaslighting’e maruz kalındığı nasıl anlaşılır?

Uygulayan kişi karşıdaki kişiye kendi gerçekliğini sorgulatır. Bu durum kişinin kendisinden şüphe etmesine yol açarak benlik algısında zayıflığa neden olur. Maruz kalmayı şöyle anlayabilirsiniz.

- Her zaman özür dileyen konumundaysanız.

- ‘Fazla hassas’ olmakla eleştiriliyor, kendinizi bundan dolayı rahatsız hissediyorsanız.

- Duygularınız görmezden geliniyor ve karşınızdaki kişiden sık sık ‘Sen çıldırmışsın’, ‘Bunları uyduruyorsun’ cümlelerini duyuyorsanız.

- Karşınızdakinin davranışı nedeniyle kendinizi sürekli sorguluyorsanız, yaptığınız her şeyin yanlış olduğunu hissediyorsanız.

- İlişkinizin içinde kendinizi sıklıkla gergin ve güvensiz hissediyorsanız.

- Gerçekte kim olduğunuzu unutmaya başladığınızı hissediyorsanız.

* Gaslighting ile nasıl mücadele edilir?

Hayatınızı tek kişi üzerine inşa etmemeniz gerekmektedir. Sağlıklı bir birey sağlıklı sosyallik, arkadaşlıklar ve çevre barındırır. Birisi size ‘sadece hayatında ben olmalıyım’ diye diretiyorsa orada sınırlarımızı çizmemiz gerekmektedir. Gaslighting’e uğrayan kişiye öncelikle, sağlıklı ilişkilerin nasıl olması gerektiğinin hatırlatılması çok önemli. Böylece kişinin gerçeklikle teması sağlanır. Unutmayın ki sağlıklı ilişkiler, saygı, güven, dürüstlük, açık iletişim temellidir. Duygularınızı fark edin, eğer sevdiğiniz kişilerin yanında rahatsız hissediyorsanız bu ilişkinize dair bir sıkıntı olduğuna işaret edebilir. Kendinizi ispat etmeye çalışmak yerine, kendiniz üzerinde duygusal bütünlüğünüzü geliştirmek için çabalayın. Gaslighting’e maruz kalındığının fark edildiğinde yapılacak ikinci ve en önemli adım Gaslighting uygulayan kişiyle ilişkiyi sonlandırmak. Gaslighting uygulayan kişiyle iletişimin koparılması sonucunda, kişi gündelik yaşamına adapte olmakta zorluk yaşıyorsa psikolojik destek almayı ihmal etmemelidir.

Ve benim hep söylediğim bir cümle vardır; önce kendiniz, hayatınızın direksiyonu kendi elinizde olsun. İşte o zaman hayat rotanızı kendiniz belirleyebilirsiniz.

Gaslighting’e dairŞenol KalyoncuGaslighting’e dairGaslighting’e dairGaslighting’e dair

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir