kan tahlilinde biotin simgesi / Saçlarınızı dökülüyorsa - Estetik

Kan Tahlilinde Biotin Simgesi

kan tahlilinde biotin simgesi

Tıbbi Aromatik Bitkilerin Kullanımı

Özet Dinî tecrübe Friedrich Schleiermacher (ö) ile önem kazanan ve William James’in (ö) eserleriyle din felsefesinde teistik delillerin içine dahil olan bir delildir. Dini tecrübelerin birçok şekilde meydana geldiği iddia edilmektedir. Bunlardan biri de sezgidir. Bu bildirinin amacı sezgisel bilginin Tanrı’nın varlığına delil olup olmadığını ortaya koymaktır. Sezgisel yetenek, insanın fiziksel gelişimine (yani beyin) paralel olarak gelişen bir yetidir ve zihnin gelişmesiyle birlikte kapasitesi artmaktadır. Önce çocukta duygusal bir sezgi hakim iken ( yaş), daha sonra çocuğun somut işlemlere geçmesiyle sezgisel yetenek somutla ilişkili hale gelir. ( yaş) Ve somut nesne ve durumlar (deney ve pratikler) çocuğun sezgisel yeteneğinin gelişmesine yol açar. En son aşamada yani soyut işlemler döneminde ( yaş) çocuğun beyninde prefrontal lobun gelişmesine bağlı olarak akli muhakeme gelişir ve bunun etkisiyle sezgisel yetenek, akli verileri kullanarak soyut sezgiye yönelir. Sezgisel yetenek böylece üç dönemin özelliklerini gösterebilir; çocukluktan aldığı duygusal sezgi ve somut/nesnenin çağrıştırdığı somut sezgi ve aklın dış dünyadan aldığı bilgileri zihinsel süreçlerden geçirerek işlemesi sonucu gelişen akılcı sezgi. O nedenle insanlarda tek bir sezgiden bahsetmek yanlıştır. Sezginin üç türü birbiriyle eş güdümlü olarak bilgiyi elde etmek için çalışır. Bu üç sezgi türünden akılcı sezgiye önem veren İbn Sina, sezgi bilgisini rasyonel, epistemolojik alana dahil eder. Yaptığı ilim sınıflamasında sezgi bilgisini deneye dayalı bilgi türü olarak görür ve akla/deneye dayalı bir sezgi anlayışı geliştirir. Bu sezgi anlayışı, peygamberliği rasyonel bir temele oturtmak ve irrasyonel olmadığın açıklamak için de kullanır. Kudsi akla sahip peygamberler üstün zekalarının etkisiyle güçlü sezgiye sahip olurlar ve vahiy alırlar. Vahiy alan sezgisel yetenek diğer insanlarda ortaya çıkıp dini tecrübeleri şekillendirebilir mi? Peygamberlerin vahiy tecrübesini taklit ederek kendilerinde yüksek sezgisel yeti olduğunu savunan bazı kişiler (veli) ilham yoluyla bilgi elde ettiklerini iddia etmişlerdir. Dini tecrübe delilinde bu tür tecrübeler dini delil olarak sayılmaktadır. Fakat bu sezgisel bilginin kaynağı duygu mudur, somut bir gösterge (deney) midir yoksa akıl mıdır? İlham ürünü olan eserlerde her zaman duygu vardır ve bu tür ifadeler insanı duygunun hakim olduğu zihinsel bir duruma götürür. Fakat vahiy tecrübesinde duygunun yanında, somut dünyanın varlığı ve akla dayalı bir sezginin olduğu da vurgulanmaktadır. O nedenle sezgisel bilgi ürünü vahiy üç tür sezgi bilgisine dayalı iken, ilham ürünü olan sezgisel bilgi sadece duyguya dayalıdır. O nedenle ‘dini’ bir delil olarak değil ‘mistik’ bir delil olarak değerlendirmeyi hak eder. Anahtar Kelimeler: Dini tecrübe, sezgi, ilham, teistik delil

Biotin eksikliği nedir? Biotin eksikliği nedenleri ve belirtileri nelerdir?

Biotin eksikliği; nadir görülen bir eksikliktir. Ancak vücut için önemli olan bir eksiklik olması, kaslarda güçsüzlük, ağız kenarında yara, saç dökülmesi,  mantar hastalığı, anemi ve doğum kusurları hastalıklarının oluşmasına neden olur. Doğum kusurlarına önlem olması açısından 25 ülkede doğumdan önce biotin eksikliği testi yapılmaktadır.

Nadir görülmesinin nedeni ise; biotin içeren gıdaların tüketilmesinin sağlanmasıdır. Ancak alınmasına rağmen bazen biotin vücutça işlenmez ve eksiklik oluşur.

Biotin Eksikliği Nedenleri:

  • Çiğ yumurta akı; bazı diyetlerde kullanılır ve tüketilmesi biotin eksikliği yapar.
  • Yetersiz beslenme; besin değeri açısından eksik tüketim olması vitamin ve minerallerin de eksik alınmasına ve biotin eksikliğine yol açmaktadır.
  • Protein; az tüketildiği zaman biotin eksikliği nedeni olabilmektedir.
  • Antibiyotik kullanımı; uzun süre devam ederse biotin eksikliği olmasına etken olur. Biotinin işlenmesine negel olmaktadır.
  • Bazı ilaçlar; istem dışı kas ve sara nöbetleri için kullanılan ilaçlar biotin eksikliğini yaratır işlenmesini engeller.
  • Sigara ve Alkol; kullanılması kadınlarda daha çok biotin eksikliği oluşturur.
  • Gebelik; olması halinde biotin eksikliği artmaktadır, takviye alınması gereklidir.

Biotin Eksikliği Belirtileri:

  • Mantar enfeksiyonları
  • Cilt kuruluğu
  • Saç kaybı veya kellik
  • Deri döküntüleri hali
  • Kırılan ve cansız saçlar
  • Sinir siteminde sorunlar (kas ağrıları, sürekli uyku hali, hafif depresyon, halsizlik, duygularda değişme)
  • Mide ve bağırsaklarda sorun olması (Bulantı, kusma ve anoreksi oluşur)

Biotin takviyesi haplarda kullanılmaktadır. Ancak doğal yoldan alınması daha sağlıklı olacaktır.

Tam Kan Sayımı ve Kısaltmaların Anlamları

Hemogram diğer adıyla tam kan sayımı; hemoglabin konsantrasyonu, eritosit hacmi, beyaz ve kırmızı kan hücrelerinin sayısı ile birlikte trombositlerin kanda bulunma oranını gösteren bir parametredir.

Anemi, genel sağlık veya akut enfeksiyon durumunun saptanması gibi çeşitli bozuklukların taranması ve izlenmesi amacıyla tıbbi muayenenin parçası olarak yapılan bir testtir.

Tam Kan Sayımı Testinin Sonucu Nasıl Yorumlanır?

Kırmızı kan hücre sayımı, hemoglobin ve hematokritin sonuçlarından oluşur. Çıkan sonuç normalden düşükse anemi olma ihtimaliniz yüksektir. Normalden daha yüksek bir kırmızı kan hücresi sayısı veya yüksek hemoglobin veya hematokrit seviyeleri, polisitemia vera veya kalp hastalığı gibi tıbbi bir duruma işaret edebilir.

Düşük beyaz kan hücresi sayısı; kemik iliği sorunlarını veya kanseri yok eden otoimmün bir bozukluk gibi tıbbi bir durumdan kaynaklanabilir. Bazı ilaçlar da beyaz kan hücre sayısının düşmesine neden olabilir. Beyaz kan hücre sayısı normalden yüksekse; enfeksiyon, iltihaplanma, bağışıklık sistemi bozukluğu veya kemik iliği hastalığının olduğunu gösterebilir.

Normalden düşük (trombositopeni) veya normalden yüksek olan (trombositoz) trombosit sayısı, temelde bir tıbbi durumun bir işaretidir veya ilaçtan kaynaklanan bir yan etki olabilir. Trombosit sayısı normal sınırların dışında ise, nedeni teşhis etmek için muhtemelen ek testlere ihtiyaç duyarsınız.

Tam kan sayımı kesin bir tanı testi değildir. Normal aralığın dışındaki tam kan sayımı sonuçları, doktorunuz ile birlikte değerlendirmeniz gereken bir durumdur. 

Birçok hastalığın tanısı için yapılan hemogram testi basit, hızlı ve güvenilir sonuçlar verdiği için doktorlar tarafından sıklıkla istenen bir kan tahlilidir. Hemogram testinin özel hastanedeki maliyeti ortalama  TL ve üstüdür. Özel hastanede muayene ve tahlil işlemlerinizi fark ücreti ödemeden tamamlayıcı sağlık sigortası sayesinde yaptırabilirsiniz.

Tam Kan Sayımında Hangi Değerlere Bakılır?

  • Kandaki kırmızı hücre, beyaz hücre ve trombosit sayısı ölçülür.
  • Kırmızı kan hücrelerinin boyutu ve ortalama boyu hesaplanır.
  • Kırmızı kan hücrelerinden (hematokrit) oluşan kan oranı hesaplanır.
  • Kırmızı kan hücrelerindeki hemoglobin miktarı ölçülür.

Tahlil sonuçlarını aldığımızda doktora göstermeden önce, kısaltmaların anlamlarını tam olarak bilmesek de anlamaya çalışırız. Kan testini yorumlamak için, özellikle kalın harfle yazılan ortalama değerlerin neyle ilgili olduğunu öğrenme ihtiyacı duyarız.

Yazımızın devamında  tam kan sayımında ölçülen değerlerin ne anlama geldiğini bulabilirsiniz.

WBC Nedir?

WBC; beyaz kan hücresi yani lökosit demektir. WBC, vücutta savunma ve bağışıklık sistemi için gerekli olan hücrelerin diğer bir ifadeyle de lökositlerin sayısını gösterir. Kan içinde dolaşan renksiz hücreler kemik iliğinde üretilir.

Beyaz kan hücreleri, kanda bulundukları gibi lenf sistemi, dalak ve diğer vücut dokularında da büyük oranda bulunmaktadır. Lökositlerin normal miktarı –/mm3'tür. Ortalama miktar ise 7,/mm3'tür.

WBC miktarı artığında veya azaldığında;

  • Lökosit miktarı 'inin altındaysa, lökopeni olarak bilinen durum meydana gelir. Bu durum bağışıklık sisteminin gücünü kaybettiğini gösterir. Anemi, verem veya hipertiroidi gibi hastalıklardan kaynaklanabilir.
  • Lökosit miktarı 'den fazla ise bu lökositoz olarak tanımlanır. Gebelik, bakteriye bağlı enfeksiyonlar veya sindirim sisteminde oluşan kanamalar lökosit miktarını artırabilir.

    Nötrofil, lenfosit, eozinofil, monosit ve bazofil olarak 5 ana türü bulunan beyaz kan hücrelerinin bağışıklık için farklı görevleri bulunur:

Monositler Nedir?

Diğer beyaz kan hücrelerinden daha uzun ömürlü olan monositler bakterilerin ortadan kaldırılmasında görev yapar. Normal monosit değeri %2-%8 aralığıdır.

Lenfositler LYM Nedir?

LYM, lenfosit olarak bilinen bir değerdir. Vücudumuzda bulunması gereken lenfosit miktarı kişiden kişiye özellikle yaşa göre değişiklik gösterecektir. LYM düşüklüğü de LYM yüksekliği de birtakım sağlık sorunlarına işaret ediyor olabilir. LYM yüksekliğine neden olan rahatsızlıklardan birkaçı; grip, kızamık, hipotiroid, lenfoma, hepatit gibi rahatsızlıklar olabilir. LYM düşüklüğüne neden olan hastalıklardan birkaçı ise; yetersiz beslenme, tüberküloz, radyasyon ve kemoterapi tedavileri ve bazı kalıtsal hastalıklar olabilir.

Bakteri, virüs ve diğer potansiyel zararlı istilacılara karşı vücut direncini artırmak için antikor üretirler. Normal lenfosit değeri aralığı %%40'tır.

Nötrofiller Nedir?

Nötrofiller bakterileri öldürerek sindirir. Sayı olarak diğer beyaz kan hücrelerinden daha fazladırlar ve vücudun enfeksiyona karşı savaşında ilk olarak nötrofiller görev yapar. Normal nötrofil değeri %%60 aralığıdır.

Bazofiller Nedir?

Bu hücrelerin görevi kanda enfeksiyon görüldüğünde bağışıklık sistemine haber vermektir. Örneğin alerjik bir reaksiyon sırasında histamin salgılanmasını sağlayarak bağışıklık sistemini vücutta istenmeyen bir madde olduğu konusunda uyarır. Normal bazofil değeri % ile %1 arasıdır.

Eozinofiller EOS Nedir?

Eos Eozinofil olarak bilinen bu hücre, bir tür beyaz kan hücresidir. Eozinofil hücrelerinin ana görevi parazitleri öldürmek ve alerjiye bağlı olarak gelişen iltihabı önlemektir. Kanser hücrelerinin yok edilmesinde de kullanılırlar. Normal eozinofil değeri %1-%4 arasındadır.

Eozinofil yüksekliği genellikle alerjik reaksiyona ya da kansere işaret edebilir. Eozinofil yüksekliğine neden olan faktörlerden birkaçı; mantar hastalıkları, alerjik reaksiyonlar, cilt hastalıkları ya da tümörler sayılabilir.

EOS değerinin düşük olması esasen herhangi bir anlam ifade etmez ancak bazı durumlarda ilgili hekim tarafından olumsuz olarak da değerlendirilmesi söz konusu olabilir. Eozinofillerin düşük seviyede olmasının birkaç nedeni; aşırı alkol kullanımı, yoğun stres altında olmak ya da böbrek ve karaciğer hastalıkları olabilir.

RBC Nedir?

RBC; kanda sayı olarak en fazla bulunan kırmızı kan hücresi yani eritrosit demektir. RBC testi, dokular ile akciğer arasında oksijen taşıyan hücrelerin sayısını gösterir. Kırmızı kan hücreleri kemik iliğinde üretilir.

RBC miktarı artığında veya azaldığında;

  • Kırmızı kan hücresi düşüklüğünde demir eksikliği, anemi (kansızlık),kan kaybı, folik asit yetmezliği ve B12 eksikliği gibi problemler mevcut olabilir.
  • Yüksek rakımlı yerlerde yaşayan kişilerde, böbrek, KOAH veya mesleki akciğer hastalığı olanlarda kırmızı kan hücresinin sayısı yükselebilir.
  • Eritrositoz yani polisitemi durumunda da kırmızı kan hücre sayısı artar. Bu durum kanın yoğunlaşması, akışkanlığın azalması anlamına gelir ve birçok hastalıktan kaynaklanabilir.

Hemoglobin Nedir?

Kırmızı kan hücreleri, akciğerler aracılığı ile alınan oksijeni vücudun diğer kısımlarına ve soluk vererek attığımız karbondioksiti akciğerlere taşıyan hemoglobin adlı özel bir proteini içerirler. Kırmızı kan hücrelerinin yaklaşık % 90 ını hemoglobin oluşturur.

Tüm kandaki hemoglobin oranı; erkeklerde ile gm/dL ve kadınlarda ile gm/dL arasındadır. Çocuklardaki normal seviye yaşa ve cinsiyete göre farklılık gösterir.

Düşük hemoglobin genellikle tam kan sayımı testi sonucunda farkedilir. Eğer aşağıdaki belirtileri gösteriyorsanız bu testin yapılmasını doktorunuzdan isteyebilirsiniz:

  • Kronik yorgunluk
  • Nefes darlığı
  • Enerji yoksunluğu
  • Hızlı kalp atışı
  • Soluk deri, tırnak ve diş etleri

Hematokrit Nedir?

HCT (Hematokrit), kırmızı kan hücrelerinden oluşan kanın hacimce oranıdır. HCT yüzde olarak ifade edilir. Örneğin,% 25'lik bir hematokrit, ml'lik kandaki 25 mililitre alyuvar hücresi olduğu anlamına gelir.

Hematokrit Düşüklüğü Belirtileri:

  • Bitkinlik, çabuk yorulma
  • Solgun görünüm
  • Saç kaybı
  • Nefes darlığı

MCV Nedir?

MCV, kırmızı kan hücrelerinin boyutlarını gösteren bir parametredir. MCV yüksekliği ya da MCV düşüklüğü pek çok hastalığın tipik göstergelerindendir. Kan sayımı sırasında bakılan MCV değeri “Mean Corpuscular Volume”'ün kısaltılmasıdır ve dilimize “Ortalama Hücresel Hacim” olarak çevrilir.

MCV'nin yüksek ya da düşük olması kanda oksijenin taşınmasını direkt olarak etkiler. Bu nedenle normal değerlerden farklı olan MCV değerleri mutlaka takip edilmelidir.

MCH Nedir?

MCH açılımı şu şekildedir; Mean Corpuscular Hemoglobin. Dilimize ortalama eritrosit hemoglobin olarak çevirmek mümkündür. Eritrosit, kandaki kırmızı kan hücrelerini ifade eden bir kavramdır. İçinde hemoglobin adı verilen demir içerikli proteinleri vardır. Bu proteinler sayesinde akciğerlerimizden aldığımız oksijen, vücudumuzun geri kalan dokularına taşınır.

MCH değeri ise taşınan bu değerler hakkında bize ışık tutar. Vücuttaki toplam hemoglobin miktarı hakkında bilgi verir. MCH düşüklüğü ya da MCH yüksekliği ciddi sağlık sorunlarını işaret ediyor olabilir bu nedenle takip edilmesi gereken değerlerden biridir.

MCHC Nedir?

MCHC'nin açılımı şu şekildedir; korpüsküler hemoglobin konsantrasyonu. MCHC tam kan sayımlarında bakılan değerlerden biridir. Kanda bulunan her bir kırmızı kan hücresinin içinde bulunan hemoglobin miktarını belirlemek için bakılan bir ölçümdür.

MCHC yüksekliği ya da MCHC düşüklüğü birtakım sağlık sorunlarını işaret ediyor olabilir. Anemi, MCHC düşüklüğünün bir sebebi olabilir. Kan kaybı, adet kanamalarının çoğalması ya da mide ülseri gibi sebepler MCHC düşüklüğüne yol açabilir. MCHC değerinin yüksek çıkmasının sebepleri arasında B 12 eksikliği, kan kaybı, aşırı kafein tüketimi ya da normalin üstünde sıvı alımı sayılabilir.

PLT Nedir?

PLT veya trombosit olarak adlandırılan hücre pulcukları; kanın pıhtılaşmasını sağlar. PLT, renksiz bir yapıya sahiptir. Trombositlerin normal değer aralığı her mikro litrede ile arasıdır.

Trombosit, kırmızı ve beyaz kan hücrelerinden daha küçüktür, sayıları kan tahlilleri ile saptanır. Yapılan tam kan sayımı testinde PLC miktarının düşük veya yüksek olması bazı hastalıkların belirleyicisi olabilir.

  • Kanda trombosit sayısının düşüklüğüne trombositopeni denir. Trombositopeni; kemik iliğinde yeterince platelet üretilmemesinden, otoimmün hastalıklardan veya virüslerden kaynaklanabilir. Trombosit sayısı 'in altına düştüğünde hayati tehlike gelşebilir.
  • Kanda trombosit sayısının 'den yüksek olması durumuna trombositoz denir. Trombositoz; demir eksikliğinden, ameliyat ile dalağın alınmış olmasından, iltihaplı hastalıklardan veya kullanılan ilaçlara karşı tepkisel bir durumdan kaynaklanabilir.
  • Trombosit sayısında değişiklik olmaması ancak fonksiyonlarında bozulma olması durumuna trombasteni denir. Burunda veya sindirim sisteminin parçası olan organlarda normalden uzun süren kanamalar olabilir.

PDW Nedir?

PDW açılımı “Platelet Distribution Width” olarak yapılır ve dilimize platelet dağılım genişliği olarak çevrilir. Bu değerle çeşitli hastalıkların mevcut durumu takip edilebilir. PDW testi ile trombositlerin büyüklüğünü ölçer ve hastalıkların güncel durumu hakkında bilgi verir.

PDW yüksekliği ya da PDW düşüklüğü bazı hastalıkların neticesinde görülebilir. PDW değerinin yüksek çıkmasının nedenleri arasında anemi, bağırsak hastalıkları ve bazı kanser türleri gelebilir. PDW değerinin düşün çıkmasının nedenlerinden birkaçı da; uzun süren kanamalar, kemoterapi ya da radyasyon tedavisi ya da B12 vitamini eksikliği olabilir.

Tam Kan Sayımı Testi Nasıl Yaptırılır?

Tam kan sayımı testi için kan alımı gereklidir; hastanın damarından, parmak ucundan ya da yenidoğanlar için topuktan alınan kan örneği ile tam kan sayımı testi gerçekleştirilir.

Tam Kan Sayımı Nasıl Raporlanır?

Tam kan sayımı yani hemogram testinde hücrelerin sayısı ve oranları bazı kısaltmalarla ifade edilir örneğin; RBC, HGB, HCT, MCV, RDW, MCH, MCHC, PLT, WBC gibi… Tüm bu değerler tam kan sayımı için bir sonuç niteliğindedir. Raporda yer alan sınır değerler erişkin yaş grubuna göre hazırlanıp, doktorunuz tarafından değerlendirilir.

Önemli Not: Bu içerik yalnızca bilgi amaçlıdır; herhangi bir tavsiye ya da tedavi önermez. Olası sağlık sorunlarını önlemek ve yanlış tedavilerden kaçınmak için en doğru bilgiyi mutlaka doktorunuzdan alınız.

Sağlıkla kalın.

Yayımlanma Tarihi: 28 Ağustos Salı

Güncellenme Tarihi: 5 Mayıs Cuma

Sa&#;larınızı d&#;k&#;l&#;yorsa

Özellikle aşırı çiğ yumurta yiyenleri ve sigara içenleri tehdit eden biotin eksikliğine karşı bol bol süt için, karaciğer, ceviz, tahıllar, soya fasulyesi ve yumurta yiyin

Medical Park Bahçelievler Hastanesi Dermatoloji Uzmanı Dr. Gökhan Okan; eksikliğinde saç ve tırnaklarda ciddi sağlık sorunlarına neden olan biotin vitaminin önemini ve etkilerini anlattı:

•Cilt sağlığı için gerekli bir vitamin olan biotin (Vitamin H); yağ ve karbonhidrat metabolizmasında rol oynayan, suda eriyen bir vitamindir. Birçok saç ve deri kozmetik ürünlerinin içerisinde bulunur. Biotin; B7 vitamini olarak da bilinir. Gıdalar yoluyla alınabileceği gibi bağırsak bakterileri de vücudumuza gerekli olan biotini sağlamaktadır.

•Biotinin bu kadar popüler olmasının nedeni, saç ve tırnaklara kazandırmış olduğu olumlu etkidir. Karbonhidrat, protein metabolizmasında ve diğer vitaminlerin kullanımında gereklidir. Birçok enzimin yapısına girer. Bu enzimler, gıdaların vücuda yararlı hale getirilmesini sağlarlar. Saç dökülmesini ve beyazlamasını yavaşlatır. Cilt sağlığı için gereklidir. Birçok saç ve deri için kozmetik ürünlerde biotin katkısı vardır. Biotin eksikliği, saç dökülmesi ve kalite kaybına yol açabilir. Saç kaybı, biotin eksikliğinde görülen bir bulgudur.

BEBEĞİNİZİN SAÇLARINI TAKİP EDİN

•Biotin eksikliği doğumsal olabilir ya da sonradan gelişebilir. Doğumsal biotin eksikliği genetik kökenlidir. Vücutta bulunan biotinin geri kazanılmasında olan bir bozukluk söz konusudur. Diyetle alınan biotinden vücut faydalanamaz. Bulgular, doğum sonrası ilk aylarda başlar. Bebeklerde saç dökülmesi, saçlarda kırılganlık, tırnaklarda soyulma, ekzematöz bulgular bulunurken; ileriki haftalarda nörolojik bozukluklar buna eklenir. Yeni doğanlarda eksiklik tespit edilip tedavinin hemen başlanması gerekir. Tedaviye geç başlanması yakınmaların kalıcı olmasına neden olabilir.

•Erişkinlerde görülen biotin eksikliği çok sayıda nedenle gelişebilir. Çiğ yumurta tüketilmesi biotin eksikliğinin en önemli nedenidir. Çiğ yumurtada bulunan bir madde biotinin emilimini bozar. Yanık hastaları, epilepsi ilaçları kullanan hastalar, gebeler, uzun süreli antibiyotik tedavisi alan kişiler, yoğun alkol tüketenler ve lohusalar biotin eksikliği açısından riskli kişilerdir. Yapılan çalışmalarda yoğun sigara içen kadınlarda biotin yıkımının arttığı saptanmıştır.

BİR DAMLA KANLA BİOTİN TESTİ

•Biotin eksikliği düşünülen bir vakada, klinik bulgular önceliklidir. Hekim, hastanın şikâyetleri doğrultusunda biotin eksikliğinden şüphelenmelidir. Biotin eksikliği tanısını koymanın en etkili yolu kandan yapılan biotin testidir. Kandaki biotin değeri ölçümü, eksikliği doğrular. Biotin testi, laboratuarda az miktarda alınan kandan Vitamin H değerinin ölçümüdür. Eksikliğin derecesi test sonucunda tespit edilir. Eksiklik hafif, orta şiddet ya da şiddetli olarak raporlanır. Eksikliğin derecesine göre tedavinin dozu ve süresi düzenlenir.

•Çocukluk çağı biotin eksikliklerinde enzim düzeylerine bakılır. Enzim eksikliğinden kaynaklanan biotin eksikliklerinde tedaviye hemen başlanmalıdır. Tedaviye yüksek doz biotin ile başlanılmalı, biotin değeri normale dönünce doz düşürülmelidir. Erişkinlerde olan biotin eksikliklerinde ise öncelikle biotin eksikliğine neden olan sebep varsa o ortadan kaldırılmalıdır. Daha sonrada medikal tedavi başlanır.

ERKEN TEŞHİS ETKİLİ TEDAVİ

•Biotin tabletleri, tedavi edicidir. Tedaviye yüksek dozlarla başlanmalı, kandaki biotin değeri normale dönene kadar tedavi devam ettirilmelidir. Tedaviden alınacak yanıtın hemen olmayacağı hastalara bildirilmelidir. Yakınmalar genellikle hafta sonra azalmaya başlar, ay gibi sürede de ortadan kalkar. Lohusalık döneminde biotin tabletleri kullanılabilir. Alınacak biotin dozu hastanın yaşı, eksikliğin derecesine göre değişir. Biotin tedavisi vücudun diğer kıl köklerine etki edip tüylenmeye neden olmaz. Hastaların bu konudaki endişeleri ortadan kaldırılmalıdır.

•Düzensiz beslenen ve biotin metabolizmasındaki sorundan dolayı ihtiyacın fazla olduğu kişiler aralıklı olarak takip edilmelidir. Biotin eksikliği daha çok dermatoloji ve pediatri hekimlerinin karşılaştığı bir durumdur. Teşhisinin erken konulup tedavinin çabuk başlanması yakınmaların çabuk ortadan kalkmasına neden olur.

BU BELİRTİLER VARSA BİOTİN VİTAMİNİNİZ EKSİK OLABİLİR!

•Biotin eksikliği; cilt, saç, tırnak, sinir sistemi ve bağırsaklar üzerinde kendini gösterir. En sık dermatolojik bulgular görülür.

•Saç dökülmesi, saçlarda mat görüntü, kırılma ve ekzematöz yakınmalar biotin eksikliğini düşündüren önemli dermatolojik şikayetlerdir.

•Saçlarda kalite kaybına yol açar. Saçlar hacimsiz görünür.

•Tırnaklarda kırılmalar, soyulmalar görülür.

•Yüzde, özellikle ağız çevresinde ve burun çevresinde ekzematöz bulgular gelişir.

•Ellerde ayaklarda uyuşmalar, kas ağrıları, mide bulantısı ve iştahsızlık yakınmaları ise çocukluk çağında görülen doğumsal kökenli biotin eksikliklerinde görülen bulgulardır.

BİOTİN EKSİKLİĞİNE KARŞI ÖNLEMİNİZİ ALIN

•ÇİĞ YUMURTAYI UNUTUN: Çiğ yumurta tüketimi olmamalıdır.

•ANTİBİYOTİĞE DİKKAT: Yoğun antibiyotik kullanımı varsa ya antibiyotik değiştirilmeli ya da antibiyotik tedavisi ile birlikte biotin tedavisi başlanmalıdır.

•EPİLEPSİ İLAÇLARINA TAKVİYE: Epilepsi tedavisi alan kişiler ya ilaçlarında değişiklik yapmamalılar ya da ilaçlarına ilaveten biotin takviyesi almalıdırlar.

•BESLENMENİZİ DÜZENLEYİN: Kişiler beslenme alışkanlıklarını biotin bakımından yoğun olan gıdalara yönelmelidirler.

•KARACİĞER VE CEVİZ YİYİN: Süt, karaciğer, ceviz, tahıllar, soya fasulyesi ve yumurta; biotin bakımından yoğun olan gıdalardır.

•FAZLA TÜTTÜRMEYİN: Yoğun sigara içenler sigarayı azaltmalıdır.

•BİOTİNLİ ÜRÜN KULLANIN: Kullandığınız kozmetik ürünlerde biotin katkılı olmasına özen gösterin. Birçok saç ve deri için kozmetik ürünlerde biotin katkısı vardır.

AŞIRI ÇİĞ YUMURTA YİYENLER KANDAKİ BİOTİNİNİZE BAKTIRIN!

Biotin eksikliğinin tanısında kullanılan biotin testinin gerekli olduğu durumlar:

•Saç dökülmeleri

•Alkolizm

•Büyüme gelişme geriliği olan bebekler

•Ailede biotin eksikliği hikayesi olan kişiler

•Aşırı çiğ yumurta yiyenler

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir