hisseli tarla tapu örneği / Hisseli tapu nedir, nasıl bölünür?

Hisseli Tarla Tapu Örneği

hisseli tarla tapu örneği

BLOG

Hisseli Tapu Nedir?

Hisseli Tapu, bir taşınmazda birden fazla mülküyetin var olması halini tanımlamaktadır. Genelikle hukukumuzda kişiler iradeleriyle taşınmazı birden fazla kişi satın alabilir birden fazla satın alım olduğu taktirde de bu taşınmaz hisseli tapu haline çevirilir, herkesin belli bir hissesi ve belli bir yüzdesi vardır.

Yine miras hukukundaki bir kişinin vefatı halinde mirascılarının o mülkiyetteki hakları hisseli tapu haline getirilmiştir. Hisseli tapuda dikkat edilmesi gereken nokta kişiler hisselerini satmak istedikleri taktirde öncelikli olarak diğer hissedarlara teklif etmesi gerekmektedir.

Buna 'Şüfa ön alıma hakkı' diyoruz. Yine eğer bu satış iradi olarak gerçekleşmezse ve taraflar satışa önem vermedikleri taktirde ortaklığın giderilmesi suretiyle hisseli tapu bağımsız bir mülkiyet haline çevirilmekte ve ortaklık sona erdire bilmektedir.

Hisseli tapu ne demek? 

Hisseli Tapu; herhangi bir taşınmaz mal sahibi olan ortakların isimlerinin ve sayılarının belirtildiği, resmi belgeye denir. Bu tapularda taşınmaz mal üzerinde hangi bölgesinin hangi hissedara ait olduğu belirtilmez.

Hisseli tapularda satış biri hissesini satmak istediğinde izalei şüyu davası açar. Bu dava da hissesini satmak isteyen hissedarın açmış olduğu davadır. Dava açılırken tüm hissedarlara haber ve bilgi vermek zorundadır.

Hisseli Tapu, bir taşınmazda birden fazla mülkiyetin var olması halini tanımlamaktadır. Genellikle hukukumuzda kişiler iradeleriyle taşınmazı birden fazla kişi satın alabilir birden fazla satın alım olduğu takdirde de bu taşınmaz hisseli tapu haline çevrilir, herkesin belli bir hissesi ve belli bir yüzdesi vardır.

Yine miras hukukundaki bir kişinin vefatı halinde mirasçılarının o mülkiyetteki hakları hisseli tapu haline getirilmiştir. Hisseli tapuda dikkat edilmesi gereken nokta kişiler hisselerini satmak istedikleri takdirde öncelikli olarak diğer hissedarlara teklif etmesi gerekmektedir.

Buna 'Şufa ön alma hakkı' diyoruz. Yine eğer bu satış iradi olarak gerçekleşmezse ve taraflar satışa önem vermedikleri takdirde ortaklığın giderilmesi suretiyle hisseli tapu bağımsız bir mülkiyet haline çevrilmekte ve ortaklık sona erdire bilmektedir.

Hisseli tapu iki şekilde olabilir:

Elbirliği mülkiyeti söz konusu ise; ortakların belli paylara ayrılmış hissesi söz konusu değildir.(Örneğin; miras ile intikal eden gayrimenkullerin mülkiyeti paylı mülkiyet haline getirilmediyse; mirasçıların her birinin ayrılmış hisseleri yoktur, gayrimenkule hepsi birden ortak olarak maliktir.

Paylı mülkiyet söz konusu ise; gayrimenkul belli paylara ayrılmıştır ve her malik kişinin payı oransal olarak belirlenmiştir. Malikler gayrimenkule paydaş olarak, payları oranında maliktir.

Hisseli satışlarda İmar Kanunu tarafından getirilen kısıtlamalar

İmar Planı bulunmayan alanlarda,
Her türlü yapılaşma amacıyla arsa ve parselleri hisselere ayırarak, özel parselasyon planlarına dayalı olarak hisseli satışlar yasaklanmıştır. Aynı şekilde satış vaadi sözleşmeleri de yapılamaz.

Hisseli satışa getirilen kısıtlamanın istisnaları

  • Vesaret yolu ile intikal eden

  • İmar uygulaması nedeniyle şuyulandırma

  • Daha evvel satılmış hisselerin bölünmeden aynen devri

  • Kat mülkiyet kanunu uygulamaları

  • Cebri satış yoluyla yapılan hisselendirme

  • Mahkeme ilamına dayanarak ilam gereği hisse verme

Hisseli tapu alırken neye dikkat edilmeli?

Hisseli satışlarda tapu üzerinde hissesi olan tüm hissedarların satış günü orada bulunması gerekir. Gelemeyecek olan hissedarlar diğer hissedarlara veya bir vekile vekaletname vermek zorundadır. Hissedarlardan biri dahi satış işlemini onaylamazsa, tapu iptal davası açabilir.

Hisseli tapu müstakil tapuya nasıl çevrilir? 

Müstakil tapu, tek bir kişinin bir gayrimenkul üzerindeki sahiplik durumunu gösterir. Hisseli tapunun müstakil tapuya çevrilmesi için bazı şartlar gerekiyor.

Bu aşamada ilk olarak yapılması gereken tapu kaydının dikkatli bir şekilde incelenmesi ve sonrasında da gayrimenkulün inşaatında herhangi bir imar sorununun olup olmadığı, ruhsatlı ve ruhsata uygun olarak yapılıp yapılmadığının belediyeden kontrol edilmesidir.

Gayrimenkul imara uygun ve ruhsatlı olduğu durumlarda belediye ayırma işleminin olabilirliğine onay verdikten sonra taşınmaz malın bölünme işlemleri yapılıyor ve müstakil tapuya çevrilebilir. Bunun için ise taşınmaz malın tüm hissedarlarının onayının olması gerekiyor. 

Hisseli tapu satışı nasıl yapılır? 

Hisseli tapu her zaman için satışı en zor olan tapudur. Toplu satış yapılıyorsa bütün hissedarların satışta bizzat bulunması gerekir veya toplu olarak avukata verilen vekaletname ile satış gerçekleşir.

Hisse sahiplerinden biri hissesini satmak istemezse satış iptali davası açılabilir Böyle bir durumun yaşanmaması için satış günü hissedarların tamamının paylarını satması gerekir.

Hissedarlardan sadece bir kişi satış yapmak istiyorsa, satış işlemi gerçekleştirmek isteyen hisse sahibi öncelikle eski hissedarlara almak isteyen var mı diye sormalıdır. Almak isteyen olursa ilk satış hakkı eski hissedarlara uygundur.

Hissedarlardan hisse satışını almak isteyen çıkmazsa, dışarıdan yeni hissedar bularak hisse devri gerçekleştirilir.

Hisseli tapu nasıl bölünür? 

Hisseli tapunun bölünmesi için öncelikle bazı belgelerin temin edilmesi gerekiyor. 

  • Bölme işlemi için mühendisler tarafından düzenlenen ve tapu kadastro müdürlüğü tarafından kontrol edilerek onaylanan plan, eki ve belgeler, 

  • Söz konusu taşınmaz malın sahibine ait ya da yetkilendirilen temsilcilerin nüfus cüzdanı ile temsil belgeler, 

  • Bölme işleminde talep edilmesi durumunda tapu senetlerine yapıştırılabilmesi için ayrılması istenen parça miktarı kadar mal sahibinin son 6 ay içinde çekilmiş vesikalık fotoğrafı, 

  • Söz konusu taşınmaz malın bulunduğu yere göre belediye encümeni veya il idare kurulu tarafından verilen olumlu karar. 

Hisseli tapunun bölünmesini yapan kişi serbest harita mühendisidir. Bölme işlemi yapılacak olan alana ait çap ve aplikasyon krokisi ilgili müdürlük tarafından düzenlenerek verilir.

Söz konusu arsanın yer aldığı alana göre yetkili kurumlardan karar alınmasının akabinde ayırma işlemi başlatılır. Taşınmaz arsanın köşe noktaları zemine uygulanır.

Kaynak: seafoodplus.info

  • Paylaş

Hisseli tapu nedir, nasıl bölünür?

Birçok hissenin bulunduğu işlemler her zaman sorun yaşatabiliyor. Bu nedenle birçok kişi hisselerin nasıl bölünebileceğini araştırmaktadır. Birden fazla hissesi bulunan tapularda ise hisse bölümünün nasıl yapılacağı merak ediliyor.İşte hisseli tapu hakkında merak edilen tüm detaylar…

HİSSELİ TAPU NEDİR?

Bir taşınmaz malın ortaklarını ifade eden tapuya hisseli tapu adı verilir. Hisseli tapularda gayrimenkul sahiplerinin isimleri açık bir şekilde yazılarak kaç ortağın bulunduğu yer alır. Bu belge ile gayrimenkulün kaç ortağının yer aldığı belli olur. Hisseli tapuda yer almayan tek konu hangi ortağın hangi bölümün sahibi olduğudur.

Taşınmaz mallar tek kişiye ait olabileceği gibi birden fazla kişiyi de ait seafoodplus.info nedenle hisseli tapular ile kişilerin ortaklıkları belli seafoodplus.info tür hisseli tapu yer almaktadır. Bunlar şu şekildedir:

El Birliği Mülkiyeti: Bu tapuda hangi hissedarın hangi bölgeye ne kadar hakim olduğu bilinmez. Yani paydaşların hangi bölüm için ne kadar hak sahibi olduğu belli değildir.

Paylı Mülkiyet: Bu belgede ise taşınmaz üzerinde hak sahibi olan kişilerin hangi oranda ve hangi bölüm için pay sahibi oldu açıkça belirtilmiştir.

Hisseli Tapu NAsıl Bölünür

HİSSELİ TAPUDA SATIŞ NASIL GERÇEKLEŞİR?

Hisseli tapu için satış işlemlerinde tüm hisselerin sahiplenirinin tapuda yer alması gerekmektedir. Eğer tapuda yer alamayacak bir durumda ise yerine bir avukat ya da vekalet ile başka birini gönderebilir. Hisseli tapularda en çok karşılaşılan sorun ise hissedarlardan biridir sözleşmeyi onaylamamasıdır. Hisselerinin satılmasını istemeyen bir kişinin bulunması durumunda satış iptali davası açılabilmektedir. Satış işleminin gerçekleşmesi için tüm hissedarların ortak kararı gereklidir. Anlaşma sağlanamaması durumunda ise ortaklardan bir tanesi İzale-i Şuyu Davası açma hakkına sahiptir. Bu noktada mahkeme bütün hissedarları haberdar ederek icra yoluyla fiyat belirlemesi ve satış işlemi yapılır. Elde edilen satış ücreti ise mahkeme tarafından tüm hissedarları eşit bir şekilde paylaştırılır. Bu davanın açılabilmesi için bir kişinin rızası bile yeterlidir. Tüm paydaşların ortak kararı ile anlaşma sağlanması durumunda ise davaya gerek kalmadan işlemler halledilir.

HİSSELİ TAPU NASIL BÖLÜNÜR?

Hisseli tapunun nasıl bölüneceği en çok araştırılan konulardan bir tanesidir. Hisseli tapunun bölünebilmesi için tapu kütüğünde yapılan ayırma işlemi olarak bilinen ifraz yönteminin uygulanması gerekir. Hisseli tapu ayırma işlemine ifraz denirken tapuları birleştirme işlemini tevhid denir. Bir taşınmaz üzerinde birden fazla kişinin olması durumunda hisseli tapu ayırma yöntemi uygulayabilirsiniz.

Hisseli Tapu İŞlemleri Nelerdir

HİSSELİ TAPU AYIRMAK İÇİN NELER YAPILIR?

Hisse ayrımı yapmak isteyen kişiler öncelikle harita ve kadastro mühendislerine arsa ayrım planı hazırlatması gerekir. Arsa için çap Bakırköy ölçümlerini tamamlanması ile birlikte Tapu ve Kadastro Müdürlüğü'ne gönderilir. Hisseli tapu ayırmak için gerekli belgeler şu şekildedir:

Kadastro Müdürlüğü tarafından onaylanan plan ve ek belgeler,

Mal sahibinin ya da temsilcilerin nüfus cüzdanları ve temsil belgeleri,

Son 6 ay içerisinde çekilmiş fotoğraf (bölünmek istenilen parça sayısı kadar),

Gayrimenkulün olduğu yerde bulunan belediye encümeni onayı,

Tüm bu belgeler toplandıktan sonra hisseli tapu bölme süreçleri başlayabilir.

Hisseli tapu, adı üstünde hisseli işte. Yani tapunun hepsi senin değil, bir kısmı da başkasının.

Hisseli tapuyu şöyle anlatalım.

Diyelim ki m² bir arsa var, senin de 1/10 hissen var. Yani m² si senin ama hangi ’in senin olduğu belli değil. Yani yerler belirtilmemiş, sadece 1/10’unun senin olduğu belli.

Bu örneği eski binalarda da görüyoruz. Emekli Salih öğretmen müteahhitliğe soyundu ve arsanın üzerine 10 daireli bir bina yaptı. İnşaatı yaparken bir yandan da sattı. Herkese 1/10 oranında hissesini verdi, tapularını da verdi. Sonra kat irtifakıymış, iskanmış hiç uğraşmadı.

Şimdi o bina 35 senedir hala ayakta ve 10 dairenin de 1/10 hisseli tapusu var. Herkes oturduğu daireyi biliyor ama tapuda kimsenin yeri belli değil.

Bu binadaki birisi dairesini satacakken çok uğraşır, kimse almak istemez vs vs.

Peki niye çok uğraşır, niye kimse almak istemiyor? Tapuysa tapu kardeşim. Tapusuz yer mi satıyoruz sanki. İnceleyelim.

Hisseli bir yerin satışında öncelikli alım hakkı diğer hissedarlarındır. Bu önalım hakkına hukuk dilinde şufa hakkı derler.

Hisseli Tapu

Diyelim ki Ali amcamız hiçbir şeyden habersiz, seafoodplus.infomanı, Kanal-İstanbul projeleri duyumlarından sonra İstanbul/Arnavutköy’deki bir arsanın bir kısmına yıllardır yaptığı birikimle talip olmuştur. Bu arsanın 1/10’unu almak için TL’ye anlaşmış olsun. Tapu alım-satım masrafı fazla çıkmasın diye tapudaki satışı emlak rayiç bedeli üzerinden göstermişler. Rayiç bedel de TL olsun.

Olaylar tam da burada patlak veriyor. Diğer hissedarlardan biri, “Ali amcaya dava açıyor ve diyor ki benim önalım hakkım vardı, TL’yi ben Ali amcaya geri veririm, Ali amcaya verilen tapu iptal edilsin ve benim üstüme geçsin.” diyor. Mahkeme de, satışı yapılan hissenin Ali amcadan iptaline ve davacı adına tapuya tesciline karar verir.

Sonra şöyle bir diyalog oluyor:

– Ali amca: Sağlık olsun, ’imi geri verin o zaman bana.
– Satıcı: Ne ’i amca, TL’ye sattım ya ben sana. Bak bu da tapudaki satış bedeli.
– Ali amca: Delikanlı iyi güzel diyorsun da biz onu harçlar düşük çıksın diye yapmadık mı? Ben sana vermedim mi?
– Satıcı: Ne söylediğin hakkında hiç bir fikrim yok amca.
Böylece Ali amca TL’ sinden olur.

Bu davayı açmak için gerekli süre 2 yıldır. 2 yıldan sonra daha dava açılamaz.

Ali amcamın yapması gereken; tapudaki satış bedelini gerçek değerinden göstermek ve satıştan sonra diğer hissedarlara noterden ihtarname çekerek ben burayı aldım, dava açacaksanız hemen açın ya da sonsuza kadar susun demektir.

Hadi Ali amca yaşlı, bu işlerden de çok anlamıyor, tek düşüncesi oğullarına, torunlarına bir şeyler bırakabilmek. Ama çocukları gidip X bir avukata sorsa, avukat her şeyi söylerdi, en kötü internete girip baksa yeterdi. Peki Ali amca bu satışı sorunsuz bir şekilde nasıl yapardı? Amcamın hisse satışını yapan kişi dışındaki hissedarlardan önalım hakkından feragat ettiğine dair imzalı bir yazı alması gerekiyor. Şöyle bir yazı: Şu kişinin, bu kişiye, şu hissesini satması halinde ön alım hakkımı kullanmayacağım ve imza. Bütün hissedarlardan böyle bir yazı aldıktan sonra artık şufa davası falan da açılamaz.

Burada Ali amcaya kızmamak lazım, adam gelmiş 80 yaşına. Kızılacak biri varsa çocuklarıdır. Son olarak diyelim ki Ali amca fazla yaşamadı ve tapuyu kendi adına yaptıktan sonra öldü. Mirası 5 çocuğuna kaldı. Bu 5 çocuk bu tapuya 1/50 hisse sahibi olur.

Bu hikaye çok sıradan oldu ve size bir atraksiyon mu lazım, hikayemiz şöyle olsun.( gerçekten alıntıdır.)
Ali amca şufa hakkından habersiz bir şekilde arsayı kendi adına aldı. Aldıktan 1 ay sonra kalp krizinden vefat etti. Sonra Ali amcanın tapudaki bu hissesi 5 çocuğuna kaldı. Bu çocuklardan biri Almanyada birisiyle evlendi ve çocukları oldu sonra boşandı ve başka adamla evlendi. Diğeri Finlandiya’ya taşındı ve Türk vatandaşlığından çıktı. Bir diğeri zihinsel engelli. Anlayacağınız hepsi sorunlu. Daha çocuklar kendi aralarında anlaşamazken bir de arsanın hissedarlarından biri dava açıyor. Ne kadar zevkli dimi 

Not: Hisseli tapuya banka kredisi çıkmıyor.

Mikail KARACA
İnş. Y. Müh.

Kaynak:okumusamele

Etiketler:hissedarhisseli tapuhisseli tapu nedirhisseli tapu satışışufa hakkıtapu alım-satım masrafı

Tapuda b&#;y&#;k tuzak! Arsa ve tarla alacaklar dikkat! ' bin liraya aldığınız arsayı 10 bin liraya elinizden alırlar'

İstanbul, İzmir, Ankara başta olmak üzere büyük kentlerde artan ev fiyatları, yatırım yapmak isteyenleri arsa ve tarlalara yöneltti. Ancak 'hisseli tapu' 'irtifak hakkı' gibi terimleri bilmeyen ve satış işlemi sırasında yeterince araştırmayanlar, çeşitli mağduriyetlerle karşı karşıya kalıyor.

EN ÇOK KARŞILAŞILAN SORUNLAR

En çok mağdur olunan konu ise satın alınan arazinin imar planının olup olmaması. Bir başka mağduriyet başlığı ise satın alınan yerin Hisse durumu. Uzmanlara göre bir arazi satın almada ilk dikkat edilecek husus arsa üstündeki imar planı. Ancak arsa üzerinde imar planı olsa bile herhangi bir çalışma olup olmadığına ve ruhsat verilip-verilmediğini kontrol etmek de gerekiyor. Ayrıca arsa üzerinde özellikle bir kamu kurumunun bir irtifak hakkı tesisi kurulmuş mu buna da bakılması şart.

En önemli noktalardan biri de satıcıların çok yanaşmadığı ‘aplikasyon krokisi'nin incelenmesi. Aplikasyon krokisi, alacağınız parselde herhangi bir hak talebi var mı ya da arsanızın yanındaki ve çevresindeki arsadan sizin payınıza bir taşma var mı, yok mu öğrenmenizi sağlıyor.

İNTERNETTEKİ İLANLARA DİKKAT

Ev fiyatlarının fahiş oranda artış göstermesiyle birlikte, insanların yatırım amaçlı arsa ve tarlalara yöneldiğini belirten Harita Mühendisi ve Emlak Uzmanı Hakan Efe özellikle internet aracılığıyla verilen ilanlara dikkat çekti.

" BİN LİRAYA ALDIĞINIZ YERİ ELİNİZDEN 10 BİN LİRAYA ALABİLİRLER"

"İnsanlar, hisseli ne demek müstakil parsel ne demek bilmeden alışveriş yapıyor. Burada da birtakım sıkıntılar ortaya çıkıyor" diyen Efe şunları vurguladı;

"Sınırların belli olmaması nedeniyle hisseli tarlalarda biz, tüm hissedarların uyum içinde hareket ettiklerini göremiyoruz. Bir de girdiğiniz arsada hiçbir kişi, şufa (önalım) hakkını korumuyor. Art niyetli bir sistem kurulduğu zaman size şufa hakkı dediğimiz ön alım hakkı davası açıyorlar, sonra da aldığınız parayla tarlayı sizden almaya çalışıyorlar. Hatta sizin bin liraya aldığınız yeri 10 bin liraya elinizden alabiliyorlar. Böyle davalarla karşılaşıyoruz. Ama tabii baktığımız zaman da ucuz. Bu işe çanak tutanlar da var. Güzel gösterip muvafakatname imzalatıyorlar. Herkesin yeri belirli diyorlar ama öyle devam etmiyor."

"TÜM MASRAFLARINIZI BOŞA GİDEBİLİR"

Arazi satışlarının metrekare bazında farklılık gösterdiğini hatırlatan Efe "30 metrekare hisse de var bin metrekare hisse de. Ya da çok değerli bir yerde 3 metrekare hisse de. Metrekareden ziyade yerin kullanım amacı önemli. 10 metrekarenin altındaki yere tarla yapılamayacağını zaten devlet biliyor. Bir kişiye 10 dönüm olarak bir hesaplama var çünkü. İnsanlar buraları ev yapacakmış gibi alıyor. Belediye bir ceza kestiği ya da yıktığı zaman sizin masraflarınızın hepsi boşa gidiyor" diye konuştu.

Tapuda büyük tuzak Arsa ve tarla alacaklar dikkat bin liraya aldığınız arsayı 10 bin liraya elinizden alırlar

"ASLA ACELECİ DAVRANMAYIN"

Efe şunları vurguladı: "Müstakile yönlenmek gerekiyor onlar da pahalı geliyor. Herkesin şunu bilmesi gerekiyor, hisseli bir arazide ev yapmak isteniyorsa, kanunen bunu bir kişi yapabilir. Diğer yapılan evler kaçak duruma düşecektir. Arsa alımı yaparken kesinlikle ya bilgi sahibi olmalısınız ya da bilen birinden destek alarak süreci öyle yürütmelisiniz. Çünkü evi gördüğünüz gibi alabiliyorsunuz, prosedürleri çok basit ve anlaşılır. Ama arsayı gördüğünüz şekilde alamazsınız. Gerekli incelemeleri ve araştırmaları yapmanız gerekir. Arsa aldığınız zaman sizi bağlayan kurallar ve kaideler var. Bunlara imar çapı diyoruz. Üstündeki imar planları, o arsayı nasıl kullanacağınızı belirler ve kısıtlar. Durum böyle olunca da arsanızı istediğiniz gibi kullanamazsınız. Bu nedenle alım yaparken asla acele edilmemeli."

HUKUKÇU BAŞKAN MADDE MADDE SIRALADI

Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı Ali Güvenç Kiraz da vatandaşlara madde madde şu uyarılarda bulundu:

*Hisseli arsa satın almışsak taşınmazsın tamamına ilişkin bir özel parselasyon planı olup olmadığını mutlaka öğrenin. Yani taraflar veya arsayı satan grup/şirketin satın aldığınız bölümle ilgili fiili taksim yaptığını bunu tapuya şerh ettirdiğini ve size o bölüm sattığını öğrenin. Bu şekilde fiili taksimi yapılmış ve amaca özgüleme sözleşmesi ile satılmış bir hisseli arsa satın alırsanız hissedarların birbirine ortaklığın giderilmesi davası (izale-i şuyu davası) açma hakkı yoktur. Hisseli arazilerde en fazla karşılaşılan sorun bu ortaklığın giderilmesi davasıdır. Dolayısı ile fiili taksim sözleşmesi veya amaca özgüleme sözleşmesi olmayan bir yerden arsa alırsanız her hissedarın ortalığın giderilmesini isteme hakkı doğar.

*Yine hisseli mülkiyette siz kendi payınızı satmak isterseniz diğer içerideki hissedarların öncelikle alma hakkı vardır. Biz buna şufa (ön alım hakkı) diyoruz. Siz hisseli bir mülkiyete tabi bir yer aldınız sonra payınızı satmak istediniz, düşük tapu harcı ödemek istediniz sattınız işte bu durumda içerideki diğer hissedarlar sizin tapuda gösterdiğiniz bedeli tapudaki satış tarihinden itibaren 2 yıl içerisinde dava açıp depo ederek bu payı sizden alabilirler. Örneğin gerçek satış değeri 1 milyon TL bir hisse aldınız belediye rayiç değeri bin TL siz de bu bin TL değer üzerinden tapu harcı fazla olmasın diye tapuda değer gösterdiniz işte diğer hissedarlar bu bin TL’yi mahkemeye depo ederek sizden alabilirler. Fiili taksim sözleşmesi veya amaca özgüleme sözleşmesi var ise şufa hakkı kullanılamaz.

HİSSELİ MÜKİYET SATIŞI NE ANLAMA GELİYOR

* Hisseli mülkiyet de bir hissedarın tüm taşınmazda o payı oranında hakkı vardır yani 10 dönüm bir arsada sizin /1 payınız 10 m2 yeriniz olsa dahi bu taşınmazın her yeri için geçerlidir. O nedenle de fiili taksim sözleşmesi veya amaca özgüleme sözleşmesi yapılır ise artık her hissedarın kullanım alanı ve yeri belli olmuş olur. Bu noktada da dizin bulunduğunuz yere müdahale olduğunda men-i müdahale hakkınız oluşur. Tarlaların hisseli bir şekilde bölünmesi ve satılması arsa niteliğindeki taşınmazlara göre daha zordur. Tarla vasıflı arazilerde 20 dönüm altında hisselendirme olamaz. Yine dikili tarım arazilerinde m2 ve seralarda m2 altında hisselendirme yapılamaz.

HOBİ BAHÇELERİNE DİKKAT!

* Özellikle hobi bahçeleri adı altında tarım arazilerine yapılaşmanın önünü açma eksenli hisse satışları aslında tapu devri şeklinde değil fiili kullanım şeklinde yapılmıştır. Bu nedenle de yılında düzenleme çıkarılmış ve bu şekilde yapılan hobi bahçelerinin yıkılması aksi takdirde idare tarafından yıkılması halinde ise yıkım masrafı % fazlası ile tahsil edilmektedir. Bu şekilde tarım arazilerini kooperatif veya şirket kurarak kooperatif üyeliği/şirket hissesi verenlerde TCK’ya göre cezalandırılmaktadır. Vatandaşların gerçekten de tarım konusunda iştigal edecekler veya tarım arazilerinin son yıllardaki değer artışı nedeniyle yatırım yakmak istemeleri dışında tarım arazileri ve tarlaları yapılaşma maksatlı kesinlikle almamalarını söylemek isteriz. Dolayısı ile tarımsal arazilerde hisse satışı hem kolay değil belli limitlere sahiptir hem de arazi sadece size ait değil ise (plansız alanlar imar yönetmenliğine göre çok ufak bir m2 köy evi yapma Hakkı verilmiştir tüm arazi içerisinde) yapılacak yapılaşma da yasal değildir. (Tuğba Öztürk-Hürriyet)

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir