şecere i şerif fazileti / Secere i serifi (islamic book in turkish) by Islamic Library - Issuu

Şecere I Şerif Fazileti

şecere i şerif fazileti

Peygamberimizin (asm) soy ağacı / şeceresi nasıldır?

Cenâb-ı Hak, insanlığın babası Hz. Âdem (as)'i yaratmıştı. Başını kaldırıp bakan Âdem (a.s.), Arş-ı A'lâda muazzam bir nur ile bir isim yazılı gördü: "Ahmed." Merak edip sordu:

"Ya Rabbi, bu nur nedir?" Allah Teâla buyurdu:

"Bu senin zürriyetinden bir peygamberin nûrudur ki, onun ismi göklerde Ahmed ve yerlerde Muhammed'dir. Eğer, o olmasaydı, seni yaratmazdım!"1

İmanımızla kabul ettiğimiz bu muazzam gerçeği, milyarlar sene sonra gelen o nûrun sahibi de, bütün açıklığıyla ifade buyurmuşlardır. Bir gün Ashabdan Abdullah bin Câbir (r.a.),

"Yâ Resûlallah, bana, Allah'ın her şeyden evvel yarattığı şey nedir, söyler misin?"dedi, Şu cevabı verdiler:

"Her şeyden evvel senin Peygamberinin nûrunu, kendi nurundan yarattı. Nur, Allah'ın kudreti ile dilediği gibi gezerdi. O zaman ne Levh-i Mahfuz, ne kalem, ne cennet, ne cehennem, ne melek, ne semâ, ne arz, ne güneş, ne ay, ne insan ve ne de cin vardı."2

Semâyı bütün haşmetiyle aydınlatan nûr, sonra ilk olarak Hz. Âdem'in alnında parladı. Sonra peygamberlerden peygambere geçerek İbrâhim'e (a.s.) kadar geldi. Ondan da oğlu Hz. İsmâil'e intikal etti…

Peygamberlerin babası olarak anılan Hz. İbrahim (as)'in iki oğlu vardı: İshak (a.s) ve İsmâil (a.s.). O, oğlu İshak'ın neslinden bir çok peygamberin geleceğini Cenâb-ı Hakk'ın ilhâmıyla bilmişti. Ancak çok sevdiği Hacer'den dünyaya gelen oğlu İsmâil'in (a.s.) neslinden peygamber gelip gelmeyeceği meçhûlü idi.
Bununla birlikte âhir zamanda bir büyük peygamberin gönderileceğini de biliyordu. Bu sebeple de, son peygamberin çok sevdiği oğlu İsmâil'in neslinden gelmesini şiddetle arzu ediyordu.

İlk bânisi Hz. Âdem (a.s) olan yeryüzünün ilk ma'bedi Kâbe, uzun zamanın geçmesiyle yıkılmış, âdeta yerle bir olmuştu. Hz. İbrâhim (a.s), bu mukaddes binânın tekrar inşası için Cenâb-ı Hakk'tan emir aldı ve oğlu İsmâil'le birlikte derhal çalışmaya koyuldu.

Kâbe'nin inşâsı tamamlanınca, baba oğul ellerini dergâh-ı İlâhîye açarak şöyle yalvardılar:

"Ey Rabbimiz! Neslimizden gelen Müslüman ümmet içinden bir peygamber gönder. Ki o, onlara âyetlerini okusun, Kitabı ve hükümlerini öğretsin. Onları günâhlardan temizlesin!"3

İşte, Cenâb-ı Hak, yapılan bu samimi duâyı cevapsız bırakmadı ve Hz. İsmâil (a.s)'in neslinden peygamberlerin reisi Hz. Muhammed'i (a.s.m.) göndererek kabul etti. Bu gerçeği Kâinatın Efendisi (a.s.m.),

"Ben, babam İbrâhim'in duâsıyım..."4 buyurarak ifade etmişlerdir.

Hz. İsmâil (a.s)'in evlâd ve torunları gittikçe çoğaldı ve Arap Yarımadasının her tarafına dağıldı. İçlerinden Adnanoğulları, onlar içinden Mudaroğulları ve onlar içinden de Kureyş Kabilesi diğerlerinden üstün ve farklı oldu. Kureyş Kabilesi içinde ise Hâşimîler kolu hepsinden daha çok fazilet ve şeref buldu. Bu gerçeği de bizzat kendileri şu şekilde ifade buyururlar:

"Allah, İbrâhimoğullarından İsmâil'i, İsmâiloğullarından Kinâneoğullarını, Kinâneoğullarından da Kureyş'i, Kureyş'ten de Beni Hâşim'i, Benî Hâşim'den de beni seçmiştir."5

"Ben devirden devire, (nesilden nesile, âileden âileye) seçilerek intikal eden Âdemoğulları soylarının en temizinden naklolundum, sonunda içinde bulunduğum 'Hâşimoğulları' âilesinden neş'et ettim."

"Allah beni, dâima helâl babaların sulbünden, temiz anaların rahmine naklederek, sonunda babamla annemden ızhâr etti. Âdem'den, anne-babama gelinceye kadarki nesebim içinde nikâhsız birleşen olmamıştır."

Bütün kaynakların ittifakla belirttikleri, Kâinatın Efendisinin (a.s.m.) yirminci dedesine kadar uzanan neseb silsilesi şöyledir:

"Muhammed (a.s.m.), Abdullah, Abdülmuttalib (asıl ismi Şeybe), Hâşim, Abd-i Menâf (Muğîre), Kusay, Kilab, Mürre, Kâb, Lüeyy, Galib, Fihr (Kureyş), Mâlik, Nadr, Kinâne, Huzeyme, Müdrike (Amir), İlyas, Mudar, Nizar, Maad, Adnan."6

Annesinin nesebi de şöyledir:

"Vehb, Abdümenâf, Zühre, Kilâb, Mürre..."

Görüldüğü üzere her iki tarafın nesebi Kilâb'da birleşmektedir.

İşte, Fahr-i Kâinat Efendimizin (a.s.m.) büyük dedeleri bu zâtlardı. Herbirinin zürriyeti çoğalmış ve herbiri pekçok cemaatların reisi ve birçok kabile ve aşîretlerin dedesi ve babası olmuşlardır. Ancak, ne vakit birinin iki oğlu olsa veya bir kabile iki kola ayrılsa, sevgili Peygamberimizin (a.s.m.) soyu en şerefli ve en hayırlı olan tarafta bulunur ve her asırda onun büyük dedesi kim ise, yüzünde parlayan müstesnâ nûrdan bilinirdi.

Yirminci Dededen Sonraki Neseb Çizgisi:

Neseb âlimlerince, Peygamber Efendimizin (a.s.m.) yirminci dedesi olan Adnan'ın Hz. İbrâhim (a.s)'in neslinden olduğu ittifakla kabul edilmektedir. Adnan ile İbrâhim (a.s.) arasında uzun bir zaman mesafesi vardır. Bir kısım neseb âlimleri arada kırk batın (göbek) bulunduğunu belirtirler. Buna göre aradaki zaman biriminin ne kadar uzun olduğunu az çok tasavvur etmek mümkündür.

Bu sebeple, Resûl-i Ekrem Efendimizin (a.s.m.) yirminci dedesi Adnan'dan Hz. İbrâhim (a.s)'e kadar olan ikinci kademe neseb silsilesi, basamak basamak tesbit edilememiştir. Bazı neseb âlimleri Peygamber Efendimizin (a.s.m.) nesebini yedi, bazısı da dokuz göbekte Hz. İsmâil'e bağlarlar. Bu, haliyle arada birçok basamakların atlandığını ortaya koyar.

Adnan'dan Hz. İbrâhim'e Kadar Olan Nesep Çizgisi

Bazı âlimler, Peygamber Efendimizin (a.s.m.), Adnan'dan Hz. İbrâhim (a.s)'e kadar olan ikinci kademe neseb silsilesini şöyle sıralarlar:

Adnan, Udd (veya Udad), Mukavvim, Nahur (veya Sârih), Teyrah, Ya'rub, Yeşcub, Nabit, İsmâil (a.s.), İbrâhim (a.s.)

Ayrıca, İbn-i İshâk, bundan sonra da, Resûl-i Ekrem Efendimizin (a.s.m.) neseb silsilesini tâ Âdem'e (a.s.) kadar götürür. Ancak belirtelim ki, diğer kaynaklar bu silsile üzerinde ittifak etmiş değillerdir.

Dipnotlar:

1. Kastalanî, Mevabibü'l-Ledünniye: 1/6.
2. a.g.e. 1/7
3. Bakara Sûresi, 129
4. İbni Hişâm, Sîre: 1/175; Taberî, Tarih: 2/128.
5. İbni Sa'd, Tabakât: 1/20. Müslim: 7/58
6. Sîre, 1/1-3; Tabakât, 1/55-56; Ensâbü'l-Eşraf, 1012 vd; Taberî, 2/172-180.

Cübbeli Ahmet Hoca Yayıncılık Şecere-i Nebeviyye Risalesi - Cübbeli Ahmet Hoca 9786059010382

Cübbeli Ahmet Hoca Yayıncılık Şecere-i Nebeviyye Risalesi - Cübbeli Ahmet Hoca

Kurumsal Fatura

Satıcı : Sinan Kitabevi

Koleksiyona Ekle

Son 1 ürün

Tahmini Kargoya Teslim: 2 gün içinde

  • 15 gün içinde ücretsiz iade. Detaylı bilgi için tıklayın.
  • Bu ürün Sinan Kitabevi tarafından gönderilecektir.
  • Bu üründen en fazla 25 adet sipariş verilebilir. 25 adetin üzerindeki siparişleri Trendyol iptal etme hakkını saklı tutar.
  • Kampanya fiyatından satılmak üzere 5 adetten az stok bulunmaktadır.
  • İncelemiş olduğunuz ürünün satış fiyatını satıcı belirlemektedir.
  • Bu ürün indirim kampanyasına dahil değildir.
  • Bir ürün, birden fazla satıcı tarafından satılabilir. Birden fazla satıcı tarafından satışa sunulan ürünlerin satıcıları ürün için belirledikleri fiyata, satıcı puanlarına, teslimat statülerine, ürünlerdeki promosyonlara, kargonun bedava olup olmamasına ve ürünlerin hızlı teslimat ile teslim edilip edilememesine, ürünlerin stok ve kategorileri bilgilerine göre sıralanmaktadır.

ÜRÜNÜN TÜM ÖZELLİKLERİ

Ürünün Diğer Satıcıları (1)

İlkHarf

9.4

merchant-badge-imagemerchant-badge-image

Tahmini Kargoya Teslim: 2 gün içinde

Ürün Değerlendirmeleri

Henüz Yorum Yazılmamış.

Ürün Bilgileri

Cübbeli Ahmet Hoca Yayıncılık Şecere-i Nebeviyye Risalesi - Cübbeli Ahmet Hoca

  • Bu üründen en fazla 25 adet sipariş verilebilir. 25 adetin üzerindeki siparişleri Trendyol iptal etme hakkını saklı tutar.
  • Kampanya fiyatından satılmak üzere 5 adetten az stok bulunmaktadır.
  • İncelemiş olduğunuz ürünün satış fiyatını satıcı belirlemektedir.
  • Bu ürün indirim kampanyasına dahil değildir.
  • Bir ürün, birden fazla satıcı tarafından satılabilir. Birden fazla satıcı tarafından satışa sunulan ürünlerin satıcıları ürün için belirledikleri fiyata, satıcı puanlarına, teslimat statülerine, ürünlerdeki promosyonlara, kargonun bedava olup olmamasına ve ürünlerin hızlı teslimat ile teslim edilip edilememesine, ürünlerin stok ve kategorileri bilgilerine göre sıralanmaktadır.

Ürün Özellikleri

ALTIN SİLSİLE NEDİR?

Tarîkat-ı Aliyye’de “Altın Silsile”, o yolun Peygamber Efendimiz (Sallâllâhu Aleyhi ve Sellem)e ulaşan meşâyihini ifade eder. Birbirine icâzet vermek suretiyle Tarîkat-ı Aliyye’nin muhafazasını ve sonraki nesillere ulaşmasını sağlayan meşâyihin isimlerinden müteşekkil bu listeye, “silsilenâme” denilir.

Silsile-i Şerif

Silsile-i Aliyye Hazerâtı hakkında bilgi sahibi olmak, onların örnek ve rehber şahsiyetinden istifade etmeyi sağlar. Onların sadece isimlerini anmak dahi büyük bir berekete vesiledir. Nitekim Peygamber Efendimiz (Sallâllâhu Aleyhi ve Sellem)den şöyle rivâyet edilmiştir: “Sâlihleri anmak günahlara keffarettir.”(İmam es-Süyûtî, el-Câmi‘u’s-Sağîr, 3/564, No. 4331) Tâbiîn devri müctehidlerinden Sufyân ibni Uyeyne (Rahimehullâh) şöyle demiştir: “Sâlihlerin zikredildiği meclislere rahmet iner.”(Ahmed ibni Hanbel, ez-Zühd, s. 264; Ebû Nu‘aym, Hilyetül-Evliyâ, 7/285)

Aşağıda yer alan silsilenâme; mürşidimiz Mahmud Efendi Hazretlerinin, Nakşibendî tarikatının Hâlidiyye koluna nispetini içermekte ve Peygamber Efendimiz (Sallâllâhu Aleyhi ve Sellem)e ulaşan manevî nesebini ihtivâ etmektedir.

Listede bulunan köprüleri kullanarak silsilemizde yer alan meşâyihimizin hâl tercemesi, şemâili, menâkıbı ve sözlerini ihtivâ eden içeriklerimize ulaşabilirsiniz. Muteber kaynaklardan özenle hazırlanmış anlatımlardan azamî istifadenizi dileriz.

Önemli: Silsile-i Şerîf sayfalarımızda içerik yazım ve genişletme çalışmalarımız devam etmektedir.

  1. Seyyidünâ ve Senedünâ ve Mevlânâ Muhammedü’r-Rasûlüllâh (Sallâllâhü Aleyhi ve Sellem)
  2. Mevlânâ Ebû Bekr es-Sıddîk (Radıyallâhü Anh)
  3. Mevlânâ Selmân el-Farisî (Radıyallâhü Anh)
  4. Mevlânâ Kâsım ibnü Muhammed ibni Ebî Bekr es-Sıddîk (Radıyallâhü Anhüm)
  5. Mevlânâ Câ’fer ibnü Muhammed es-Sâdık (Radıyallâhü Anhümâ)
  6. Mevlânâ Ebû Yezîd el-Bestâmî (Kuddise Sirruh)
  7. Mevlânâ Ebû’l-Hasan el-Harkânî (Kuddise Sirruh)
  8. Mevlânâ Ebû Ali el-Fâremedî (Kuddise Sirruh)
  9. Mevlânâ Yûsuf el-Hemedânî (Kuddise Sirruh)
  10. Mevlânâ Abdülhâlık el-Ğucdüvânî (Kuddise Sirruh)
  11. Mevlânâ Ârif er-Rîvegerî (Kuddise Sirruh)
  12. Mevlânâ Mahmûd el-İncîr Fağnevî (Kuddise Sirruh)
  13. Mevlânâ Hâce Ali er-Râmîtenî (Kuddise Sirruh)
  14. Mevlânâ Muhammed Baba es-Semmâsî (Kuddise Sirruh)
  15. Mevlânâ Emir Külâl (Kuddise Sirruh)
  16. Mevlânâ ve Seyyidünâ İmâmu’t-Tarîkati el-Hâce Muhammed Behâuddîn Şâh-ı Nakşibend el-Buhârî (Kuddise Sirruh)
  17. Mevlânâ Alâuddîn el-Attâr (Kuddise Sirruh)
  18. Mevlânâ Yâ’kûb el-Çerhî el-Hısârî (Kuddise Sirruh)
  19. Mevlânâ Ubeydullâh el-Ahrâr (Kuddise Sirruh)
  20. Mevlânâ Muhammed ez-Zâhid (Kuddise Sirruh)
  21. Mevlânâ Derviş Muhammed (Kuddise Sirruh)
  22. Mevlânâ Hâcegî es-Semerkandî (Kuddise Sirruh)
  23. Mevlânâ Muhammed el-Bâkî (Kuddise Sirruh)
  24. Mevlânâ Ahmed el-Fârûkî es-Serhendî el-Ma’rûf bi’l-İmâmi’r-Rabbânî Müceddîdi’l-Elfi’s-Sânî (Kuddise Sirruh)
  25. Mevlânâ Muhammed Ma’sûm es-Serhendî (Kuddise Sirruh)
  26. Mevlânâ Seyfüddîn Ebû’l-Berekât Ahmed (Kuddise Sirruh)
  27. Mevlânâ Muhammed el-Bedâvunî Seyyid Nûr (Kuddise Sirruh)
  28. Mevlânâ Habîbullâh Cân-ı Cânân el-Mazhâr (Kuddise Sirruh)
  29. Mevlânâ Abdullâh ed-Dehlevi (Kuddise Sirruh)
  30. Mevlânâ Muhammed Hâlîd Ziyâüddîn (Kuddise Sirruh)
  31. Mevlânâ Abdullâh el-Mücâvîr fî Beledillâh (Kuddise Sirruh)
  32. Mevlânâ Muhammed Mustafâ İsmet Ğarîbullâh (Kuddise Sirruh)
  33. Mevlânâ Halîl Nûrullâh ez-Zeğravî (Kuddise Sirruh)
  34. Mevlânâ Ali Rızâ el-Bezzâz (Kuddise Sirruh)
  35. Mevlânâ Ali Haydar el-Ahıshavî (Kuddise Sirruh)
  36. Mevlânâ Mahmûd el-Ôfî (Kuddise Sirruh)

Mevlânâ Ali Haydar el-Ahıshavî Hazretleri

Tarih: 8 Aralık 2019

Ali Haydar el-Ahıshavî Hazretleri

İstanbul-Fâtih-Çarşamba’daki İsmet Efendi Dergâhının postnişini. Nakşibendî tarikatının Hâlidî kolundan gelen silsilenin 35. altın halkasıdır. İsmi, Ali Haydar olup, babası Molla Şerif Efendidir. Ahıskalı Ali Haydar….

Devamını oku

Mevlânâ Ali Rızâ el-Bezzâz (Kuddise Sirruhû)

Tarih: 2 Aralık 2019

Mevlânâ Ali Rızâ el-Bezzâz (Kuddise Sirruhû)

Tarîkat-ı Nakşibendiyye-i Aliyye’nin otuz dördüncü altın halkası Mevlânâ Ali Rızâ el-Bezzâz Hazretleridir. Kumaş ticaretiyle uğraştığı için kendisine “Bezzâz” denilmiştir. Yaşadığı dönem, Osmanlı’nın son zamanları ve….

Devamını oku

Mevlânâ Halîl Nûrullâh ez-Zeğravî (Kuddise Sirruhû)

Tarih: 28 Ekim 2019

Mevlânâ Halîl Nûrullâh ez-Zeğravî (Kuddise Sirruhû)

Tarîkat-ı Nakşibendiyye’nin otuz üçüncü altın halkası, Mevlânâ Halîl Nûrullâh ez-Zeğravî (Kuddise Sirruhû) hazretleridir. Kaynaklarda hayatıyla alâkalı çok malûmat bulunmamaktadır. Yüce emaneti Mevlânâ Mustafa İsmet Ğarîbullâh….

Devamını oku

Derviş Muhammed Hazretleri

Tarih: 20 Ekim 2019

Derviş Muhammed Hazretleri

Mevlânâ Derviş Muhammed (Kuddise Sirruhû) hazretleri Silsile-i Aliyye’nin (Kaddesallâhu Esrârahum) yirmi birinci altın halkasıdır. Buhara’nın Emkene köyünde yaşamıştır. Orta boylu, güler yüzlü, buğday tenli, beyaz….

Devamını oku

Ârif er-Rîvegerî Hazretleri

Tarih: 25 Eylül 2018

Ârif er-Rîvegerî Hazretleri

Tarîkat-ı Nakşîbendiyye-i Aliyye Silsile-i Sâdâtı’nın (Kaddesallâhu Esrârahum) on birinci halkası, sünnet-i nebeviyyeyi ihyâ eden, asrının bir tanesi, rabbânî ilhamlar ve kerametler sahibi Mevlânâ Arif Rîvegerî….

Devamını oku

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır