sürekli uyku gelmesi neden olur / Sürekli Uyku Hali Hangi Vitamin Eksikliğinde, Neden Olur? - Nefis Yemek Tarifleri

Sürekli Uyku Gelmesi Neden Olur

sürekli uyku gelmesi neden olur

Uyuma isteğine bu taktiklerle direnin

Modern yaşamanı getirdiği uyaranlar her tarafımızı sarmış durumda. Korna sesleri, metropollerdeki insan kalabalığı, gürültü ve bitmek bilmeyen bir koşuşturma. Günün sonunda evinize gidip uyuduğunuz halde yorgunluğunuz ve uykusuzluğunuz bir türlü geçmiyor mu? Gün ışığının azaldığı ve havaların soğumaya başladığı kış günlerinde hareketsizliğin de etkisiyle vücudumuzun bir nevi kış uykusuna hazırlanır. İşte bu uyku haline karşı alınması gereken 8 önlem


1- Uykusuzluğa karşı su içmeyi ihmal etmeyin

Soğuk havalarda susama hissi azaldığı için gün içerisinde tüketilen su miktarı hayli düşüyor. Susuzluk ise tansiyonu düşürerek ve birçok enzimatik reaksiyonu yavaşlatarak uyku hissini artırıyor. Uyanınca içeceğiniz 2 bardak ılık su ile güne daha dinç başlayabilirsiniz.

2- Çay ve kahveyi sabahları tüketin

Gün içinde tüketilen çay ve kahve birçoğumuz için şüphesiz vazgeçilmezler arasında yer alıyor. Oysa içerdikleri kafein nedeniyle çarpıntı ve uykusuzluk yapabildiklerinden gece uyku düzenimizi bozarak gündüz uyuklamamıza neden olabiliyorlar. Çay ve kahveyi sabah saatlerinde tüketmek, hatta kafeini düşük yeşil çayı tercih etmek bu durumu düzeltmeye yardımcı olabiliyor.

3- Gazlı, şekerli içeceklerden uzak durun

Gazlı, şekerli içecekler ile meyve suları tüketmek yağ dokusunu artırıyor. Bu içecekler yüksek kalori nedeniyle hem kilo aldırıyor hem içtikten sonra şeker dalgası oluşturarak uyku hali yapabiliyor. O nedenle bu tür içeceklerden uzak durun. Meyve suyu yerine ara öğün olarak az miktarda meyve tüketin.

4- Hareket edin

Özellikle ofis çalışanları için önemli olan bu durum tam bir kısır döngüdür. Oturdukça enerjimiz düşer, enerjimiz düştükçe hareket isteği azalır. Ofis içinde bile yapacağımız hareket ile birlikte kan akışı artacağından daha verimli ve enerjik hale geliriz.

5- Kahvaltı yapmak uyku isteğinizi azaltır

Hepimiz birbirimizden farklıyız, o yüzden herkes için tek bir formül vermek doğru değil. Kimimiz hiç kahvaltı yapmıyor iken, kimimiz kahvaltısız adım atamıyor. Ancak sağlıklı ve özenle seçilmiş bir kahvaltı enerjimizi artırarak gün içi uyuklamalarını azaltıyor.

6- Kan şekerinizi dengede tutun

Gün içinde şekerli gıdalardan uzak durmaya çalışın. Öğün miktarını düşük tutarken, seçiminizi güzel yapın. Çok dolduracağınız bir mide enerjik hissetmek yerine bitkinlik ve uyuklamaya yol açıyor. Ara öğünlerde ise yiyeceğiniz bir çikolata o anda iyi hissettirirken kısa süre sonra bitkinlik ve uyuklama hali yapabiliyor. Onun yerine tahıllı kraker gibi daha karmaşık karbonhidratları tercih edin.

7- Temiz hava alın

Az ışıklı, havasız ortamlar rehavet ve uyku hali oluşturur. Ortamınızı her zaman aydınlık tutun ve havalandırın, hatta aralıklı olarak dışarı çıkıp temiz hava almak enerjinizi yükselteceğinden buna zaman yaratın.

8- Geçmeyen uyku haliniz varsa sebebini arayın

Gereken önlemleri almanıza rağmen uyuklama isteği geçmiyorsa doktorunuzdan destek isteyebilirsiniz. Genellikler kansızlık, uyku apne sendromu, tiroidin yavaş çalışması, vitamin eksikliği gibi nedenler uyku hali, uyuklama isteği nedeni olabilir.

*Bu içeriğin geliştirilmesinde Tıbbi Direktörlük katkı sağlamıştır.
*Web sitemizdeki bilgiler kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemlerinizi doktorunuza danışmadan uygulamayınız. İçeriklerde Acıbadem Sağlık Grubu'nun tedavi edici sağlık hizmetlerine yönelik bilgiler yer almamaktadır.

RANDEVU AL  

Sürekli Uyku Hali Hastal&#;k M&#;d&#;r?

Güçlü ba&#;&#;&#;&#;kl&#;k sistemi ve sa&#;l&#;kl&#; bir beden için verimli &#;ekilde uyumak gereklidir. Uykusuz kal&#;nan günlerde dikkat eksikli&#;i ve yorgunluk ba&#; gösterir. Uzmanlar günün en verimli saatlerinde (gece aras&#;) uyuman&#;n vücut hormonlar&#; için sa&#;l&#;kl&#; olaca&#;&#;n&#; söylerler.

Çok geç uyuyup geç saatlerde uyanmak ise bir zaman sonra obeziteye ve çe&#;itli hastal&#;klara davet ç&#;kar&#;r. Peki siz günde kaç saat uyuyorsunuz? Uyku ile vedala&#;makta güçlük çekiyor musunuz? Verece&#;iniz cevaplar çok önemli. Çünkü vücudunuzun ihtiyac&#;ndan fazlas&#;n&#; uyumak, baz&#; hastal&#;klara davet ç&#;karabilir.

Gün içinde sürekli uyku halindeyseniz bu konuyu ele alman&#;n vakti geldi. Çünkü sürekli uyku hali psikolojik bir rahats&#;zl&#;k olarak kabul edilmektedir. Uykucu hastal&#;&#;&#; olarak bilinen sürekli uyuma iste&#;i t&#;p literatüründe “narkolepsi” olarak ifade edilmektedir.

Halsizlik ve uyuma iste&#;i uzun süre devam eden ki&#;ilerde bu hastal&#;k tespit edilmektedir. E&#;er sizde de sürekli uyku hali ve halsizlik görülüyorsa haz&#;rlad&#;&#;&#;m&#;z yaz&#; size yard&#;m edebilir. Sürekli uyku hali nedenleri bulunduktan sonra tedavisi olan bir rahats&#;zl&#;kt&#;r.

En do&#;ru bilgiler ve sa&#;l&#;kl&#; sonuçlar için doktor deste&#;i al&#;n&#;z. &#;çeri&#;imizde yer alan bilgiler reçete niteli&#;i ta&#;&#;maz.

Sürekli Uyku Hali Neden Olur?

Gün boyu kendinizi uykulu hissetmenizin nedeni uzun saatler yo&#;un çal&#;&#;ma temposu, düzensiz bir ya&#;am program&#;, alkol ve kafein tüketimi, ilaç kullan&#;m&#;, psikolojik rahats&#;zl&#;klar, çok çal&#;&#;an bir zihin gibi etmenler olabilir. &#;&#;te, sürekli uyku halinin genel nedenleri:

  • Düzensiz uykular gözlerde ve bedende uyku halinin nedenidir; uykuyu düzenlememek sürekli uyku haline neden olur.
  • Psikolojik ve zihinsel rahats&#;zl&#;klar sürekli uyku haline davetiye ç&#;karabilir: Anksiyete, &#;izofreni, Parkinson hastal&#;&#;&#;, panik atak, stres, kayg&#; ve yo&#;un mutsuzluk hali vs.
  • Huzursuz bacak sendromu olarak ifade edilen uyurken bacaklarda görülen a&#;r&#; ve uyu&#;ma, sabahlar&#; uykulu gözlere neden olur. Gece uyu&#;ma ve sanc&#; ile uyanarak uykunuzu bölmü&#; olursunuz. Yeniden uykuya odaklanma ise biraz vakit al&#;r. Bu &#;ikayetlerin sonucunda gözlerinizde uyku hali meydana gelirken, tüm gün uyuma iste&#;i çekebilirsiniz.
  • Yo&#;un miktarda kafein tüketimi vücudunuzda demir emilimini s&#;n&#;rlad&#;&#;&#; için gözlerde uyku hali görülür. Demir eksikli&#;inin bir belirtisi de göz alt&#; çevresinde meydana gelen morluklard&#;r.
  • Alkol al&#;&#;kanl&#;&#;&#; olan ki&#;ilerde uykudan sonra göz alt&#;nda &#;i&#;lik ya&#;an&#;r. Gözlerde görülen bu durum ise uyku iste&#;ini daha da tetikler. Alkolün verdi&#;i etki ile de gün boyunca uyumak isteyebilirsiniz.
  • Kronik olarak kullan&#;lan baz&#; ilaçlar&#;n yan etkisi uykudur. Düzenli &#;ekilde al&#;nan ilaçlar size gün içinde uyku iste&#;ini hat&#;rlatacakt&#;r. Al&#;&#;kanl&#;k haline geldi&#;inden gözlerinizde uyku hissedilir.
  • Yo&#;un çal&#;&#;ma temposu ve uzun saatler çal&#;&#;ma rutini ki&#;ide sürekli uyku iste&#;ini uyand&#;r&#;r. Bu &#;ekilde devam eden i&#; hayat&#; ise ki&#;ide gözlerde uyku halini b&#;rak&#;r.
  • Uyku apnesi ad&#; verilen uykunun solunum nedeniyle bölünmesi, ki&#;iye gün içinde uykuyu hat&#;rlat&#;r. Verimli uyuyamayan ki&#;i sürekli uykuyu dü&#;ünecektir ve gözlerde bu yorgunluk hissedilecektir.

&#;lginizi çekebilir: Demir Eksikli&#;ine &#;yi Gelen En Etkili 11 Besin

sürekli uyku hali neden olur

Sürekli Uyku Hali Hangi Vitamin Eksikli&#;inde Olur?

Bir süredir sürekli uyku hali ya&#;&#;yorsan&#;z B2, B6, B12 vitamini eksikli&#;iniz olabilir. Özellikle B grubu vitaminlerinde eksiklik kans&#;zl&#;k ve demir eksikli&#;i yapabilir. Bu durum yorgunluk, halsizlik ve sürekli uyku hali yarat&#;r.

Çok uyudu&#;unuzda ba&#; a&#;r&#;s&#; ile uyanabilirsiniz. Sürekli uyku hali ve ba&#; a&#;r&#;s&#; genellikle kans&#;zl&#;k problemi ya&#;ayan ki&#;ilerde görülür. Kans&#;zl&#;&#;&#;n temel nedeni de demir eksikli&#;idir. Demir eksikli&#;i ise ülkemizde s&#;kça görülen bir rahats&#;zl&#;kt&#;r. Beslenme ve ilaç takviyesi ile tedavisi mümkündür.

Gayet sakin geçen ve enerji harcanmayan günlerde görülen uyku iste&#;i, zaman zaman kalsiyum eksikli&#;inden meydana gelir. Kan oran&#;ndaki kalsiyum yetersizli&#;i sürekli uyku halinde olmak yönünde enerjinizi dü&#;ürebilir ve sizi uyumaya te&#;vik eder. Demir ve kalsiyum a&#;&#;rl&#;kl&#; beslenilmedi&#;i durumlarda uyku hali kaç&#;n&#;lmaz sondur.

Bu tip durumlarda sürekli uyku hali çözümü için gerekli vitamin ve minerallerin daha yo&#;un oldu&#;u bir beslenme düzenine geçilmeli, takviye formunda da destek al&#;nmal&#;d&#;r.

&#;lginizi çekebilir: Vitamin Eksikli&#;i Belirtileri: 8 Sinyale Dikkat!

sürekli uyku hali nedenleri

Sürekli Uyku Hali Neyin Belirtisi?

1) Susuzluk

Sa&#;l&#;kl&#; bir vücut için en önemli &#;eylerden biri de su! Kula&#;&#;n&#;za çok basit gelebilir ama sürekli uyku hali ve ac&#;kma hissiniz birlikte seyrediyorsa bunun nedeni yeterli su içmiyor olman&#;z olabilir. Su, vücudun enerji ak&#;&#;&#;n&#; da dengeler.

sürekli uyku hali nas&#;l geçer

2) Fazla Kilolar

Her ya&#;ta görülme ihtimali olan narkolepsi, sürekli uyku hali sersemlik gibi etkiler meydana getirir. Uyuyan ki&#;inin metabolizmas&#; da yava&#;lar. Metabolizma yava&#;lad&#;&#;&#;nda ise kan ak&#;&#;&#; çok yava&#; gerçekle&#;ir.

Enerjili ve dinamik olmak için kan ak&#;&#;&#;n&#;n h&#;zl&#; gerçekle&#;mesi gereklidir. Uyku hali ve halsizlik ayn&#; zamanda ya&#;an&#;yorsa k&#;sa süre içinde çok fazla yemek yemi&#; olabilirsiniz. E&#;er bu &#;ikayetiniz uzun bir zaman dilimi için geçerliyse; fazla kilonuz bedeninizi etkiliyor demektir.

obezite

3) Hareketsizlik

Hareketsiz ya&#;ama sahip olan ki&#;ilerde görülen sürekli uyku hali ve yorgunluk sebebi de apaç&#;k ortadad&#;r. Duran metabolizma ve hareketsiz kalan bünye, harcayacak enerji bulamaz. Bu faktörlere haz&#;r g&#;da tüketimi de eklendi&#;inde ki&#;i tek çareyi sürekli uyumakta bulabilir. Uyand&#;&#;&#;nda ise yorgun ve bitkin bir bedenle güne merhaba diyebilir. Bu durum ise ciddi hastal&#;klara davet ç&#;kar&#;r.

stres

4) Depresyon

Sürekli uyku hali ve unutkanl&#;k depresyon belirtisi olarak kabul edilmektedir. Stresli ve zor bir süreçten geçen ki&#;i, uykuda rahat edece&#;ine inan&#;r. Psikolojik ara&#;t&#;rmalar sonucunda çok uyuyan ki&#;ilerin toplumdan kaçma iste&#;i de belirtiliyor. Ya&#;anan olumsuz durumlardan kaçmak için ki&#;i tek ba&#;&#;na kalmak ve uzunca uyumak ister.

&#;lginizi çekebilir: Depresyona Ne &#;yi Gelir? Bitkiler, Do&#;al Yiyecekler

depresyon

5) Hamilelik

Sürekli uyku hali hamilelik belirtisi midir sorusuna da yan&#;t verelim. Gebelik döneminde de&#;i&#;en hormonlardan kaynakl&#; uyku hali görülebilir. Vücutta salg&#;lanan progesteron hormonu, sakinle&#;tirici etkiye sahiptir. Hamilelik ile salg&#;lanan bu hormon da anne aday&#;nda yorgunluk ve uykuya neden olmaktad&#;r. Gebelik &#;üphesinde olan kad&#;nlarda sürekli uyku hali oldukça normaldir.

hamile

6) Ya&#;l&#;l&#;k

Ya&#;l&#;larda sürekli uyku hali s&#;kça görülen bir durumdur. Ya&#;lanma ile beraber uyku kalitesi de de&#;i&#;mektedir. Uyku ritmi eskisine göre daha farkl&#; hal al&#;r. Gün içinde k&#;sa süreli uykular, sürekli uyku halini davet eder. Ya&#;lanma ile beraber görülen rahats&#;zl&#;klar&#;n gece uykusunu bölmesi de, gündüz uykusuna neden olur.

ya&#;l&#;

Sürekli Uyku Hali Nas&#;l Geçer? Ne Yapmal&#;?

Sürekli uyku hali, halsizlik ve yorgunluk hissi altta yatan hastal&#;k iyile&#;tirildi&#;inde otomatik olarak düzelebilir. Örne&#;in kalsiyum eksikli&#;ine veya kans&#;zl&#;&#;a ba&#;l&#; bir sürekli uyku hali varsa ilaç tedavisi ve takviyelerle bu durum çözülebilir.

Yeni do&#;an bir bebe&#;in sürekli uyku hali oldukça normaldir. Geli&#;imini sa&#;l&#;kl&#; &#;ekilde devam ettirmesi için uyumas&#; gereklidir. Uyku esnas&#;nda büyüme hormonlar&#; salg&#;land&#;&#;&#; için yeti&#;kinler ile uyku saati bir tutulamaz.

Okul ça&#;&#;ndaki bir çocu&#;un sürekli uyku hali ise erken uyanma ve gün içindeki aktivitelerden dolay&#; ya&#;anmaktad&#;r. Çocuklarda görülen uyku halleri yorgunluktan kaynaklanabilir. Uyku haliyle beraber ciltte leke ve &#;&#;&#;&#;a kar&#;&#; hassasiyet ba&#;lad&#;ysa doktor gözlemi &#;art olacakt&#;r. Menenjit hastal&#;&#;&#;n&#;n bir habercisi olabilir.

Sürekli Uyku Hali Nas&#;l Geçer?

  • Gün içinde bol bol su tüketin.
  • Düzenli ve dengeli beslenmeye özen gösterin.
  • Kahve ve çay gibi kafeinli içecekleri gün içinde erken saatlerde tüketin.
  • Temiz havada yürüyü&#; ve egzersiz yap&#;n; nefesinizi düzenleyin.
  • Kan &#;ekerinizi dengede tutacak besinler tüketin.
  • Hareket halinde ve aktif olmaya çal&#;&#;&#;n.
  • &#;ekerli, gazl&#; içecekler ve haz&#;r g&#;dalardan uzak durun.
  • Demir eksikli&#;i, kans&#;zl&#;k ve kalsiyum gibi durumlarda takviye al&#;n.
sürekli uyku hali nas&#;l geçer

Sürekli Uyku Hali &#;çin Ne Yapmal&#;?

  • Gün içindeki halsizlik ve uyku hali için ise bol C vitaminli g&#;dalar&#; tüketmesi iyi olacakt&#;r.
  • Yeti&#;kinlerde görülen sürekli uyku hali ve ü&#;üme kans&#;zl&#;k belirtisi oldu&#;undan, kan yapan yiyeceklerin tüketilmesi tavsiye edilir.
  • Kuru yemi&#; ve k&#;rm&#;z&#; meyveler kan de&#;erini yükselten besinlerdendir.
  • Düzenli kahvalt&#;, bol su tüketimi, sebze ve meyve yeme al&#;&#;kanl&#;&#;&#; ile ü&#;üme ortadan kald&#;r&#;l&#;r.
  • Kan de&#;erleri ideal dengeye gelince uyku hali ortadan kalkacak; düzenli uyku saatleri meydana gelecektir.
  • Uyand&#;&#;&#;n&#;zda limonlu su içmek metabolizmay&#; harekete geçirecektir. Aktif metabolizma ise uyku iste&#;ini ortadan kald&#;r&#;r.
  • Protein içeren kahvalt&#;lar ile dinamik olabilirsiniz. Yumurta ve süt ürünlerini tercih edip sürekli uyku halini üzerinizden atmak çok kolay.
  • Yüzünüzü so&#;uk su ile y&#;kay&#;p kan dola&#;&#;m&#;n&#; harekete geçirebilirsiniz.
  • Uyku saatlerinizi belirleyin ve ayn&#; saate uyumaya çal&#;&#;&#;n. Düzen al&#;nd&#;&#;&#;nda ayn&#; saate uyuyup uyanabilirsiniz.
  • Evde sürekli uyku hali içindeyseniz bunun nedeni hareketsizlik olabilir. Sevdi&#;iniz bir sporla u&#;ra&#;&#;n. Zevk alarak yapaca&#;&#;n&#;z sporla vücudunuz harekete geçecek ve halsizlik ortadan kalkacakt&#;r.
  • T&#;bbi destek isteyen durumlarda yani depresyon gibi nedenlerde uzman ile yola ç&#;kmak en sa&#;l&#;kl&#; ve do&#;ru karar olacakt&#;r.

&#;lginizi çekebilir: Kan Yapan Yiyecekler, Kans&#;zl&#;&#;a Birebir 20 Do&#;al Yiyecek

sürekli uyku haline ne iyi gelir

Sürekli Uyku Hali &#;çin Hangi Doktora Gidilmeli?

Uykuyu kontrol eden sinirler beyin sisteminde yer ald&#;&#;&#; için sürekli uyku problemini çözmek için “nöroloji” bölümüne gitmeniz gereklidir. Uzun süre devam eden sürekli uyku hali ve halsizlik sorunu ancak bir doktor denetimi ile iyile&#;tirilebilir. Uykuya neden olan faktörler gerekli testler sonucunda belirlenir. Uygun görülen ilaçlar ve tedavi yöntemi ile uyku hali çözülebilir.

Sürekli uyku hali bitkinlik ve yorgunluk gibi &#;ikayetler genellikle sa&#;l&#;kl&#; beslenme ve düzenli spor ile geçen rahats&#;zl&#;klar olsa da bazen altta yatan daha ciddi sebepler olabilir. Sürekli uyku hali beyin tümörü gibi ciddi hastal&#;klar&#;n habercisi ise genellikle a&#;&#;r ba&#; a&#;r&#;lar&#; gibi ciddi semptomlar da görülür. Bu durumla ilgili tan&#;lar da nöroloji bölümünde konur ve gerekli tedaviler uygulan&#;r.

Sürekli uyku hali psikolojik etkenlerden dolay&#; ki&#;iyi rahats&#;z ediyorsa psikolojik destek almak gerekecektir. Bu amaçla bir psikiyatr ile ileti&#;ime geçebilirsiniz. Doktor gerekli incelemelerden sonra sizi ilgili uzmana sevk edecektir. Sürekli uyku hali depresyon gibi psikolojik sebeplere dayanan bir rahats&#;zl&#;&#;&#;n göstergesi ise hem fiziksel hem de zihinsel süreçler aç&#;s&#;ndan tetkiklere göre ilerlemek gerekecektir.

Sürekli uyku hali eklem a&#;r&#;lar&#; ve hatta tüm vücut a&#;r&#;lar&#; ile birlikte seyrediyorsa fibromiyalji hastal&#;&#;&#; ya&#;&#;yor da olabilirsiniz. Bununla ilgili tetkikler yapt&#;rmak için fizik tedavi ve rehabilitasyon bölümlerine ba&#;vurabilirsiniz.

sürekli uyku hali tedavisi

Kronik Yorgunluk Sendromu Nedir?

Migren Nedir? Belirtileri ve Nedenleri

Göz Yorgunlu&#;una &#;yi Gelen 8 Do&#;al Tedavi

Hangi Vitamin Ne &#;&#;e Yarar? En Çok Hangi Besinde Var?

Uykuyu Ne Açar? Sizi An&#;nda Canland&#;racak H&#;zl&#; Etkili 10 Besin

Ani uyku bastırması neden olur, nasıl baş edilir?

Çoğunlukla uykunuzu alamadığımız zamanlarda ama bazen de nedenini anlayamadığınız bir biçimde, gün ortasında kendinizi aniden gözlerinizin kapanmasına karşı koyamaz halde bulabilirsiniz. Peki bu durum neden olur? Yakından bakıyoruz&#;

Uyku alışkanlıkları

Aniden uyku bastırmasının en yaygın nedeni yeterince uyumamak. Ortalama bir yetişkin her gün saat uykuya ihtiyaç duyar ve uykusunu alamadığında gün içinde vücut kişiyi bu eksiği tamamlamaya zorlayabilir. Her gün aynı saatte yatmamak, uykudan önce elektronik cihazlar kullanmak veya büyük öğünler yemek uykuyu bozabilir. Düzenli bir uyku programı oluşturmak ve buna bağlı kalmak, genellikle uyku kalitesini artırmaya yardımcı olur.

Gece vardiyası

Bu konuda yapılmış araştırmalara göre gece vardiyasında çalışanların yüzde ’ü gün içinde kendini aşırı yorgun hissediyor, yüzde ’i de uykusuzluk çekiyor. Çünkü her ne kadar gece işlerinde çalışanlar uyku programını buna göre ayarlasa da gece boyu çalışıp gündüzleri uyumak, normal uyku-uyanıklık döngüsüne aykırı.

Gürültü kirliliği

Otobüsler, trenler, kamyonlar, sürekli kornaya basan otomobiller, inşaatlardan gelen gürültü… Modern şehir yaşamında uyumaya çalışmak bazen dünyanın en zor şeyi olabilir. Çevresel gürültü veya gürültü kirliliği olarak adlandırılan bu tür sesler, zaman içinde uyku kalitesini önemli ölçüde azaltabilir. Kulaklığınızı takıp uykuya dalmayı kolaylaştıran doğa seslerini dinleyerek uyumayı deneyebilirsiniz.

Sıcak veya soğuk ortamlar

Vücudun kendi sıcaklığı ve ortam sıcaklığı, uykuyu ciddi biçimde etkiler. Çok sıcak veya soğuk uyku kalitesini bozabilir. Herkesin sıcaklık tercihleri ​​​​ farklı olsa da araştırmalara göre uyurken odayı °C aralığında tutmak en doğrusu.

Işık

Vücudun uyku-uyanıklık döngüsüyle güneşin günlük ritmi arasında güçlü bir bağ var. Yatmadan iki saat önce veya uyku sırasında ışığa maruz kalmak bu dengeleri bozabiliyor. Aydınlık ortamlarda uykuya dalmak ve uykuda kalmak da zorlaşıyor. Işık bir sorunsa karartma perdeleri veya göz maskeleri gibi engelleyici malzemeler kullanmayı deneyin.

İnsomnia

Ya da uykusuzluk hastalığı&#; Bu hastalıktan mustarip olanlar uykuda kalmakta veya uykuya dalmakta zorlanırlar. Ayrıca çok erken uyanıp tekrar uyuyamayabilirler. Uykusuzluğun en yaygın gündüz semptomlarından biri de gün içinde çok uykulu olmaktır. İnsomnia mutlaka doktor kontrolünde tedavi gerektirir.

Obstrüktif (tıkayıcı) uyku apnesi

Obstrüktif uyku apnesi mağdurları, üst solunum yollarındaki tıkanma nedeniyle soluk almakta zorluk çekerler. Uyurken periyodik olarak horlama veya nefes nefese kalma sesleri çıkarırlar. Bu nefes alma ve horlamalar uykuyu bozar, bu da birkaç kez uyanmaya neden olabilir. Obstrüktif uyku apnesi geç kalınmadan ve uzman kontrolünde tedavi edilmesi gereken bir hastalıktır.

Huzursuz bacak sendromu

Uykuyla ilgili yaygın bir hareket bozukluğudur. Bu kişiler, özellikle de akşamları hareketsizlik kalınan dönemlerde bacaklarını hareket ettirmek için rahatsız edici bir dürtüye sahip olurlar. Semptomları azaltmayı veya ortadan kaldırmayı, uykuyu ve yaşam kalitesini iyileştirmeyi amaçlayan ilaçlarla tedavi edilir ve çoğunlukla tedaviye iyi cevap alınır.

Elektrolit dengesizlikleri

Elektrolitler, elektrik yükleri taşıyan ve vücutta birçok hayati süreç için gerekli olan minerallerdir. Sodyum, potasyum, kalsiyum, fosfat, magnezyum gibi önemli elektrolitlerdeki dengesizlikler, kişinin aşırı yorgun hissetmesine neden olabilir. Dengeli ve sağlıklı bir beslenme benimsenerek bu eksiklikler telafi edilebilir.

Anemi

Anemi (kansızlık), organ ve dokulara yeterli oksijeni taşımak için gerekli miktarda sağlıklı kırmızı kan hücresi bulunmadığı zaman ortaya çıkan bir durum. Hemoglobin de kırmızı kan hücrelerinde bulunan ve oksijenin taşınmasından sorumlu molekül. Vücutta az sayıda veya anormal yapıda kırmızı kan hücresi varsa, hemoglobin düşükse anemi belirtileri ortaya çıkıyor. Anemisi olan insanlar genellikle her zaman bitkin hissederler. Dolayısıyla ani uyku bastırmalarınızın açıklanamayan bir nedeni varsa basit bir kan testiyle sorumlunun kansızlık olup olmadığını tespit edebilirsiniz.

Yüksek veya düşük kan şekeri

Kan şekeri (glikoz) seviyelerindeki değişiklikler uykuyu etkileyebilir. Bu seviyeler çok yüksek olduğunda sinirlilik ve ateş görülebilir, uyku idrara çıkma ihtiyacıyla birden çok kez kesilebilir, ayrıca gün içinde kişinin kendini çok uykulu hissetmesine neden olabilir. Uyku sırasında kan şekeri seviyesinin düşük olması ise uyanmayı zorlaştırabilir ve gündüz aşırı uyuşukluğa neden olabilir. Kan şekeri seviyeleri yaşam tarzı değişiklikleri ve ilaçlarla kontrol edilebilir.

Narkolepsi

Narkolepsi, aşırı gündüz uyuşukluğu ve ani uyku ataklarıyla kendini belli eden kronik bir uyku bozukluğu. Hastalar genellikle, koşullar ne olursa olsun, uzun süre uyanık kalmakta zorlanıyor. Bu durum elbette günlük rutinde ciddi aksamalara neden olabiliyor. Bazen buna ani kas fonksiyonu kaybı yani katapleksi eşlik edebiliyor. İkisinin birlikte seyrettiğine ‘tip 1’, katapleksi olmadan ortaya çıkana ise ‘tip 2’ narkolepsi deniyor. Bir diğer temel semptom da uyku felci. Yani uyanınca meydana gelen geçici konuşma veya yürüme yetisi kaybı. Aslında bu geçici paraliz, sağlıklı kişilerin yaklaşık dörtte birinde görülen, yaygın bir sorun. Ancak narkolepsi hastaları bunu çok daha sık ve ciddi boyutta yaşıyorlar. Farklı yöntemler, ilaçlar ve yaşam tarzı değişiklikleri narkolepsi semptomlarını yönetmeye yardımcı olabiliyor.

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır