önlisans mezunları öğretmen olabilir mi / Soru-Cevap Formu

Önlisans Mezunları Öğretmen Olabilir Mi

önlisans mezunları öğretmen olabilir mi

2 Yıllık Üniversite Mezunları Ücretli Öğretmenlik Yapabilir mi? Önlisans Mezunları Ücretli Öğretmenlik Başvurusu Yapabilir mi, Şartlar Ne?

Ücretli öğretmenlik yapmak isteyen kişiler gerekli şartları ve ilanları yakından takip ediyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ücretli öğretmenlerin ek ders ücretlerine zam yapıldığını duyurdu. Buna göre, her beş ders için ilave bir ek ders ödemesi yapılacak. 2 yıllık üniversite mezunu olanlar ücretli öğretmen olarak başvuru yapıp yapamayacaklarını araştırıyor. Peki 2 yıllık üniversite mezunları ücretli öğretmenlik yapabilir mi? Önlisans mezunları ücretli öğretmenlik başvurusu yapabilir mi, şartlar ne? İşte detaylar

2 YILLIK ÜNİVERSİTE MEZUNLARI (ÖNLİSANS) ÜCRETLİ ÖĞRETMENLİK BAŞVURUSU YAPABİLİR Mİ?

Üniversitelerin 2 yıllık önlisans bölümlerinden mezun olan ve diplomasını alan adaylar ücretli öğretemenlik başvurusu yapabilir.

Ülkemizde öğretmen açığını kapatmak için her branştan ücretli öğretmen görevlendirilmektedir. Sadece 4 yıllık lisans mezunları değil, 2 yıllık ön lisans mezunları da ücretli öğretmenlik yapabilir.

ÖNLİSANS MEZUNU ÜCRETLİ ÖĞRETMEN OLABİLİR Mİ?

Üniversitelerin Lisans, önlisans programlarından mezun olanların başvuruları kabul edilecek.

LİSE MEZUNLARI ÜCRETLİ ÖĞRETEMENLİK YAPABİLİR Mİ?

Lise veya dengi (ortaöğretim mezunu) olan adayların ücretli öğretmenlik başvuruları kabul edilmez. Ücretli öğretmenlik için en az önlisans mezunu olmak gerekmektedir.

ASKERLİĞİNİ YAPMAMIŞ OLANLAR ÜCRETLİ ÖĞRETMEN OLABİLİR Mİ?

Öğretim Yılında Ders Ücreti Karşılığı Öğretmen olarak müracaatta bulunan erkek adaylardan askerlik ile ilişkisi bulunmaması şartı aranacaktır. (Terhis, tecil ya da muaf olmak)

ÜCRETLİ ÖĞRETMENLİK BAŞVURU ŞARTLARI

  • Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak. (Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti için Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları için bu şart aranmayacaktır.)
  • Kamu haklarından mahrum bulunmamak.
  • Türk Ceza Kanunu'nun 53'üncü maddesinde belirtilen süreler geçmiş olsa bile; kasten işlenen bir suçtan dolayı bir yıl veya daha fazla süreyle hapis cezasına ya da affa uğramış olsa bile devletin güvenliğine karşı suçlar, Anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine karşı suçlar, millî savunmaya karşı suçlar, devlet sırlarına karşı suçlar ve casusluk, zimmet, irtikâp, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, güveni kötüye kullanma, hileli iflas, ihaleye fesat karıştırma, edimin ifasına fesat karıştırma, suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama veya kaçakçılık suçlarından mahkûm olmamak.
  • Sağlık durumunun öğretmenlik görevini yapmasına engel olmadığını sağlık ocaklarından son altı aylık süre içinde alacağı Sağlık Raporu ile belgelendirilmek.
  • Askerlik yükümlüsü olan adayların askerlikle ilişkisi bulunmamak.
  • Askerlikten muaf olmak*,
  • Askerliğini yapmış olmak*,
  • Askerliği tecil edilmiş olmak şart*.
  • Yurt dışındaki yükseköğretim kurumlarından mezun olanlar bakımından, öğreniminin yurt içindeki yükseköğretim kurumlarına veya programlarına denkliği yapılmış olmak.
  • Sabıka durumu ile ilgili Adliyeden veya (e-devletten) son altı aylık süre içinde alacağı Adli Sicil Kayıt belgesi ile belgelendirmek.
  • Eğitim Öğretim döneminde Ders Ücreti Karşılığı ücretli öğretmenlik başvurusu yapan adayların müracaatları Eğitim Öğretim yılı içerisinde geçerlidir.
  • Herhangi bir sosyal güvenlik kurumuna bağlı olarak çalışmamak.
  • Başvuru esnasında yanlış beyanda bulunduğu sonradan anlaşılan adaylar görevlendirilmişlerse görevlendirmeleri iptal edilir ayrıca haklarında yasal işlem başlatılır. (KPSS sonuç belgesindeki puan ile sisteme girilen puanın bire bir tutması gerekmektedir.)

EK DERS ÜCRETİ NE KADAR OLDU?

Ücretli çalışan öğretmenlere ve usta öğreticilere de müjde veren Erdoğan, "Her 5 ders için ilave 1 saat ek ders ödemesi yapacağız" dedi.

Erdoğan, konuya ilişkin şunları kaydetti:

"Milli Eğitim Bakanlığına bağlı resmi eğitim kurumlarında ek ders ücreti karşılığı görev yapan öğretmenlere ve usta öğreticiler ile Kur'an kurslarında görevlendirilen öğreticilere her 5 ders için ilave 1 saat ek ders ödemesi yapacağız. Bu düzenlemenin ardından haftada 30 saat derse giren bir öğretmenin, usta öğreticinin ve Kur'an kursu öğreticisinin alacağı ücret 3 bin liradan yüzde 68 artışla 5 bin liraya yükselmektedir. Usta öğreticilerimizin 40 saat üzerinden alacakları ücret de 4 bin liradan yüzde 64 artışla 7 bin liraya çıkmaktadır. Yeni düzenlemenin ücretli çalışan öğretmenlerimize, usta öğreticilerimize ve Kur'an kursu öğreticilerimize hayırlı olmasını diliyorum."

DERS SAATİ        MEVCUT ÜCRET               YENİ ÜCRET

Yeni düzenlemeye göre, ücretli öğretmen, usta öğreticil ve Kur'an kursu öğreticilerine ders saatine göre yüzde 64 ila 68 zam yapıldı.

30                           3 BİN TL                       5 BİN TL (Yüzde 68 zam)

40                           4 BİN TL                       7 BİN TL (Yüzde 64 zam)

Türkiye&#;nin ücretli öğretmenlik krizi: “Pedagojik formasyonu olmayan önlisans, açıköğretim mezunları öğretmenlik yapıyor”

Türkiye’de önlisans ve açıköğretim mezunları sınıf öğretmenliği, sosyal bilgiler, matematik, din kültürü ve diğer branşlarda eğitim verebiliyor. Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası&#;nın (Eğitim Sen) araştırmasında döneminde Türkiye genelinde 69 bin ücretli öğretmen olduğu ve bunlardan yalnızca 28 bin ’ünün eğitim fakültesi mezunu olduğu ortaya konuldu. 

Eğitim Sen, pedagojik formasyona sahip olmayan, öğretmenlik bilgi ve becerisinden uzak önlisans mezunu ücretli öğretmenlerin sayısını 7 bin , eğitim fakültesi hariç lisans mezunu ücretli öğretmenlerin sayısını ise 33 bin olarak açıkladı. Diğer yandan Türkiye&#;de atanmayı bekleyen binlerce öğretmen var. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) 3 Eylül tarihinde eğitim öğretim yılı için 20 bin öğretmen atadı. Daha sonra AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ek 15 bin öğretmen ataması daha yapılacağını duyurdu. Ancak ek 15 bin atamanın yılı Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS) sonuçlarına göre yapılacağı açıklandı.

Türkiye&#;deki ücretli öğretmenlik yapan kişilerin öğretmenlik için yetersiz olduğunu ve yapılan ek atamanın KPSS sonuçlarına göre yapılmasının adaletsizlik olduğunu belirten din kültürü öğretmeni Ayşe (*), “Çok düşük puanlarla, öğretmenlikle uzaktan yakından ilgisi olmayan bireyler ücretli öğretmenlik yapabiliyor. Hakkımız olan atama için mücadele etmeye devam edeceğiz” dedi. Medyascope’a konuşan bir başka öğretmen Mehmet (*) ise birçok öğretmenin kendi branşı dışında derslere girdiğini ve önlisans mezunlarının sınıf öğretmenliği yaptığını söyledi. Eğitim Sen Genel Başkanı Prof. Dr. Nejla Kurul, konuyu Medyascope’a &#;Öğretmen açığının ücretli öğretmenlerle karşılanmaya çalışılması hem eğitim hakkı hem de çalışma hakkı açısından yanlış bir uygulamadır” diyerek değerlendirdi.  

Türkiye’de önlisans, açıköğretim mezunlarının okullarda eğitim verdiğini ve bu kişilerin bir kısmının kümes hayvancılığı, kanatlı hayvan yetiştiriciliği, at bakımı gibi bölümlerden mezun olduğunu belirten öğretmenler, Türkiye&#;de öğretmene ve eğitime değer verilmediğini söyledi. Medyascope’a konuşan Ayşe (*) ve Mahmut (*), ücretli öğretmenlik sistemiyle birçok öğretmenin mağdur edildiğini vurguladı. Medyascope’a konuşan Eğitim Sen Genel Başkanı Nejla Kurul ise “Sayıştay’ın yılında yayınladığı denetim raporuna göre salgın yokken bile bin öğretmene gereksinim olduğu belirtilmiştir. Salgın ile birlikte kalabalık sınıflar sorununun öğrenciler arasına iki metre mesafe konulduğunda çok daha arttığı ortadadır. Bu nedenle 15 bin ek öğretmen ataması yeterli değildir” dedi. 

“Öğretmen açığının ücretli öğretmenlerle karşılanmaya çalışılması hem eğitim hakkı hem de çalışma hakkı açısından yanlış bir uygulamadır” 

Öğretmenlerin kendi branşları dışında derslere girmesinin eğitim ve öğretim niteliğini düşürdüğünü belirten Kurul, şöyle devam etti: “Öğretmen açığının ücretli öğretmenlerle karşılanmaya çalışılması hem eğitim hakkı hem de çalışma hakkı, ekonomik, demokratik ve özlük hakları açısından yanlış bir uygulamadır. Öğretmenlikte kadrolu ve güvenceli istihdam esas alınmalıdır. MEB’in öğretmen açığını KPSS sınavında gerekli puanı almamış, kimi zaman öğretmenlik formasyona sahip olmayan, eğitim fakültesi mezunu olmayan öğretmenlerle çözmeye çalışması bir yandan kendi yasa, yönetmelik ve kurallarıyla çelişme yaratırken bir yandan da emekçilerin eşit ekonomik ve sosyal koşullarda çalışma haklarının ihlalidir.”

“Öğretmenlikle uzaktan yakından ilgisi olmayanlar ücretli öğretmenlik yapıyor”

Medyascope’a konuşan ve daha önce dört dönem ücretli öğretmenlik yapan din kültürü öğretmeni Ayşe, eğitim fakültesi dışında lisans-önlisans mezunlarının okullarda öğretmenlik yaptığını belirterek şunları söyledi: 

“Lisans-önlisans mezunları sınıf öğretmeni olarak görev yapıyor. Aslında gerçekte olan ne idüğü belirsiz insanların sadece lisans ve önlisans mezunu oldukları için sınıf öğretmeni olarak görev yapabiliyor olması. Kümes hayvancılığı, kanatlı hayvan yetiştiriciliği, at bakımı gibi önlisans mezunları ücretli öğretmen olarak görev yapabiliyor. Bu bilgiler devletin resmi belgelerinde de var. Çok düşük puanlarla, öğretmenlikle uzaktan yakından ilgisi olmayan bireyler ücretli öğretmenlik yapabiliyor.” 

“Öğretmenler ucuz işçi olarak çalıştırılıyor” 

Ücretli öğretmenlik sistemiyle eğitim fakültesinden mezun öğretmenlerin çok ciddi mağduriyet yaşadığını ve eğitim vermeye yetkinliği olmayan kişilerin okullarda çocuklara eğitim verdiğini söyleyen Ayşe öğretmen, “Nesilleri harcamaya devam ediyoruz. Örneğin, din kültürü öğretmeni bir tanıdığım sınıf öğretmeni olarak derslere giriyor. O kadar ciddiye alınmıyor ki bu konu, tek bir kelime İngilizce bilmeyen ve eğitim fakültesinden mezun olmayan kişiler İngilizce öğretmenliği yapıyor. Ne yazık ki MEB bu konudan haberdar, ucuz işçiliğe göz yumuyor. Nesiller bu şekilde yok olup gidiyor. Veliler de okullarda beyaz önlük giyen herkesin eğitimci sanıyor” dedi. 

“Rezillik diz boyu, bakan değişti ancak sistemde hiçbir değişiklik yok” 

Cumhurbaşkanı Erdoğan&#;ın açıkladığı ek atamayla atanmayı beklediğini söyleyen Ayşe öğretmen, ek atamaya yılında KPSS’ye giren kişilerin de dahil edildiğini belirterek, Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer ile konuşmak için bugün (10 Eylül) bakanlığa gittiklerini ancak 15 polisin kendilerini ablukaya aldığını söyledi. Ayşe öğretmen Biz Türkiye’nin değişik vilayetlerinden öğretmen arkadaşlarımızla hakkımız olan atamayı almak için bugün bakanlığın önüne geldik. Üç öğretmenin başında 15 polis bekliyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan ek 15 bin atamayı açıkladıktan bir gün sonra bu atamanın KPSS sonuçlarına göre yapılacağı açıklandı. KPSS sonucu henüz açıklanmadı. yılında yapılan KPSS ile yılında yapılan KPSS sınavının soruları aynı değil, nasıl adaletli bir şekilde atamayı yapacaklar bilmiyoruz. Gerçekten rezillik diz boyu, bakan değişti, ne değişti, hiçbir şey. 13 aydır mücadele veren KPSS’sine girenler için atama yapılmasını talep ediyoruz” diye konuştu.  

“Sigortanın yarım yattığı, özlük haklarına sahip çıkmayan bir sistem var” 

Dört yıldır ücretli öğretmenlik yapan ve ek atama ile atanmayı bekleyen sosyal bilgiler öğretmeni Mahmut, ücretli öğretmenlik ile kişilerin özlük haklarının yok sayıldığını belirtti. Branşı dışında ve iki yıllık önlisans mezunlarının öğretmenlik yaptığını vurgulayan Mahmut öğretmen şunları söyledi: 

“Ücretli öğretmen dört hafta tam çalışsa ve derse girse yaklaşık 2 bin lira civarı bir ücret alıyor. Matematik, tarih, sosyal Bilgiler öğretmenleri başka branşlarda derslere girebiliyor. Diğer yandan sigorta yarım yatıyor yani özlük haklarına sahip çıkmayan bir sistem. Alanla ilgili bir öğretmen başvurmamış ise başka branşlardan öğretmenlerle iletişime geçiliyor ve farklı alanlardan alım yapılıyor. Ben kendi alanımda KPSS’de derece yaptım ve Türkiye oldum ancak sosyal bilimler bölümü alanında kontenjanı yüzde 60 oranında düşürdüler. Şimdi bir de ek 15 bin atamayı yılı için atama yapacaklarını söylediler. Şu an ne olacağını biz de tam olarak bilmiyoruz. Karmakarışık bir sistem yaptılar.” 

(*) Röportaj yaptığımız kişilerin ismi değiştirilmiştir.

Bu yıl okullarda görev yapan ücretli öğretmenlerin yalnızca 28 bin ’ü eğitim fakültesinden mezun oldu. İki yıllık meslek yüksekokulunu bitiren ücretli öğretmenlerin sayısı 7 bin Eğitim fakültesi hariç lisans mezunu ücretli öğretmenlerin sayısı ise 33 bin

Araştırmada ayrıca, zihinsel-görme-işitme engelliler sınıf öğretmeni olarak Kars’ta çalıştırılan 2 ücretli öğretmenin ikisinin de ön lisans mezunu olduğu ifade edildi. Özel uzmanlık gerektirdiği belirtilen bu alanda ön lisans mezunu ücretli öğretmenlerin görevlendirilmesinin hatalı bir karar olduğu açıklandı.

Norm kadro açığının bin olduğu açıklanan araştırmada, şu ifadeler kullanıldı: “Ankara’da norm kadro açığı 4 bin iken, ücretli öğretmen sayısı 4 bin ’dir. İstanbul’da 34 bin norm kadro açığı varken, ücretli öğretmen sayısı 21 bin ’tir. Manisa’da norm kadro açığı bin iken, ücretli öğretmen sayısı bin 22’dir. Özetle birçok ilimizde ücretli öğretmen sayısı norm kadro ihtiyacını bile kapatmamaktadır. Bu da ülkemizde öğretmen açığının boyutlarını gözler önüne sermektedir. Hemen hemen tüm illerimizde öğretmen açığı kadrolu öğretmenlerin branş dışında derse girmeleriyle de kapatılmaktadır.”

***

Ücretli öğretmenlik nedir?

Ücretli öğretmenler öğretmen açığı bulunan okullara atanır ve ders başı ücret alırlar. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından atanan ücretli öğretmenler, hastalık ya da doğum iznine ayrılmış öğretmenlerin yerine de derse girebilir. Ücretli öğretmenler, idarecilik yapamaz ve hizmet puanları yoktur. Sadece bir eğitim dönemi boyunca okullarda eğitim verebilirler. İhtiyaç duyulduğu takdirde sözleşmeleri, okul yönetimi tarafından yenilenebilir.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir