ales nedir / ALES Nedir? ALES'e Kimler Katılır? - Bkmkitap

Ales Nedir

ales nedir

ALES Nedir?

ales-sinavi

Öncelikle “ALES Nedir?” sorusuna cevap verelim. Daha çok yüksek lisans başvuruları için girilen bir sınav olarak bilinen ALES, Yükseköğretim kurumlarında öğretim görevlisi, okutman, araştırma görevlisi, uzman, çevirici ve eğitim öğretim planlamacısı kadrolarına açıktan veya öğretim elemanı dışındaki kadrolardan naklen atanabilmek için ve doktora eğitimi için girilmesi gereken bir sınavdır.

ALES’in açılımı Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı’dır.

ALES, Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından ilkbahar  döneminde ALES/1 ve sonbahar dönemlerinde ALES/2 ve ALES/3 şeklide yılda üç kez yapılmaktadır.

ALES Başvuru Tarihleri

ALES Sınav Tarihleri

ALES Başvuru İşlemleri

    • Yükseköğretim kurumlarında öğretim görevlisi, okutman, araştırma görevlisi, uzman, çevirici ve eğitim öğretim planlamacısı kadrolarına açıktan veya öğretim elemanı dışındaki kadrolardan naklen atamalarda,
    • Ülkemizde lisansüstü eğitime girişte,
    • Yurtdışına lisansüstü eğitim için gönderilecek adayların seçiminde,ilgili kurumların kullanacakları puanları veren bir sınavdır.

Sınavda alınan puanlar, adaylara Sınav Sonuç Belgesiyle duyurulacak ve istenildiğinde yukarıda sayılan amaçlar için ilgili kurumlara adaylar tarafından verilecektir.

ALES Sonuç Sayfası İçin Tıklayın

ALES’in Önemi

Eskiden tezsiz yüksek lisans programlarının başvurularında istenen ALES artık sadece tezli yüksek lisans için istenmektedir. Tezli yüksek lisans başvuruları için oldukça önemli bir kriterdir.

Üniversiteler tezli yüksek lisans başvurularında ALES sonucuna çok önem vermekteler.  Eğer iyi bir ALES puanına sahipseniz yüksek lisans başvurunuzda size önemli bir avantaj sağlar.  Üniversiteler yüksek lisans başvurusu yapan öğrencilere ALES sonuçları, diploma notları, mülakat sonuçları ve bazen bilim sınavı sonuçlarını da dahil ederek bir puanlama oluştururlar. Bu puanlamada en yüksek oran ALES sonucuna aittir.  Genelde ALES sonucu %50’lik bir paya sahiptir.   Bu oran bazen %50’den fazla olmakla birlikte Lisansüstü Eğitim Öğretim Yönetmeliği’ne göre daha az olamaz.  YÖK Lisansüstü Eğitim Öğretim Yönetmeliği’nde şöyle der:

ALES puanının %50’den az olmamak koşuluyla ne kadar ağırlıkla değerlendirmeye alınacağı, ilgili senato tarafından belirlenir.

Yükseköğretim kurumlarının öğretim elemanı ihtiyacının karşılanması amacıyla, lisansüstü öğrenimi görmek üzere yurt dışına gönderilecek adayların seçiminde de ALES sonuçları kullanılmaktadır. Bu yolla yurt dışında lisansüstü öğrenim görmek isteyen adayların bu sınava girmeleri zorunludur. Mecburi hizmet yükümlülüğü olmaksızın, kendi imkanlarıyla yurt dışında lisansüstü öğrenim göreceklerin bu sınava girmelerine gerek yoktur. Çünkü sonucu sadece Türkiye’de kabul edilen bir sınavdır.

Ayrıca bazı kamu kurum ve kuruluşları, yurtdışında lisansüstü öğrenim görecek öğrencilere burs verirken ALES sonuçlarından yararlanmaktadırlar. Yurt dışındaki öğretim kurumları lisansüstü öğrenim görmek üzere kendilerine başvuran adaylardan ülkemizde yapılmış bir sınavın sonuçlarını da istedikleri takdirde, adaylar bu sınavın sonuç belgelerini bu kurumlara verebileceklerdir.

DEVAMI İÇİN BİR SONRAKİ SAYFA:

Diğer Sayfalar:Diğer Sayfa 1, Diğer Sayfa 2, Diğer Sayfa 3, Diğer Sayfa 4, Diğer Sayfa 5, Diğer Sayfa 6

ALES Açılımı Nedir? Neyin Kısaltması, ALES Açılımı Nedir, Ne Anlama Gelir, ALES Sınavı Ne İçin Gereklidir?

ALES, ÖSYM'nin yaptığı bir sınav olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu sınava üniversite öğrencileri ya da üniversiteden mezun olmuş kişiler genellikle lisansüstü programa başvurmak için katılmaktadırlar. ALES sınavına öğretim üyesi hariç akademik kadrolara girmek isteyen bireyler de katılmak zorundadır.

ALES Açılımı Nedir?

Kısaltmalar dünya üzerinde bulunan her ülkeden insanlar tarafından sıklıkla kullanılmaktadır. Kısaltmaları sıkça kullanan bir ülke olarak kısaltmaları özellikle sınav isimlerinde kullanmaktayız. Öğrencilerin girdiği, hatta girmek zorunda kaldıkları sınavlardan bir tanesi olan ALES 'i de kısaltmış durumdayız. Bu neden ile bu sınavın açılımı sınava girecek ya da sadece açılımını merak eden kişiler tarafından merak edilmekte. ALES 'in açılımı "Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitim Giriş Sınavı" şeklinde karşımıza çıkmaktadır.

ALES Nedir?

ALES, ÖSYM (öğrenci seçme yerleştirme merkezi) tarafından düzenlenen ve açılımı "Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitim Giriş Sınavı" şeklinde karşımıza çıkan bir sınavdır. Bu sınav KPSS gibi bir sınav değildir. Bilgiden çok analitik düşünme üzerine dayanan bir sınavdır. Bilgi ağırlıklı olmaması bu sınavın kolay bir sınav olduğu anlamına gelmez. ALES içerisinde bulunan farklı soru tarzlarına alışılmadığı taktirde bu sınavda başarılı olmak zordur. İçerisinde bulunan mantık soruları ile eleyici bir sınav olarak karşımıza çıkar. Bu sınava lisans programında eğitim görmekte olan ya da mezun olmuş herkes katılabilir. ALES puanı açıklandıktan sonra ise geçerliliğini 3 yıl boyunca korumaktadır.

ALES Sınavı Ne İçin Gereklidir?

Okulunu bitirmiş kişilerin genellikle ALES sınavına gireceklerini sıklıkla duymaktayız. Ve ALES sınavına girecek kişilerin bu sınava ne için girdiklerini merak etmekteyiz. ALES sınavı Yükseköğrenim kurumlarında akademik personel yani; öğretim görevlisi, okutman, araştırma görevlisi, uzman çevirici ve eğitim öğretim planlamacısı olarak çalışmak isteyen kişilerin ya da lisansüstü programa başvuracak kişilerin (yüksek lisans yapmak isteyen kişilerin) girmek zorunda olduğu sınavlardan bir tanesidir. ALES sınavında başarılı sayılmak için yüz üzerinden en az yetmiş puan almak gerekmektedir. Eğer ALES puanınız yetmişin üzerinde ise akademik personel kadrolarına atanabilir veya lisansüstü eğitime başvurabilirsiniz.

kaynağı değiştir]

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir