görsel zekası yüksek olanlar / Görsel zeka nedir? - Habervakti, son dakika haber, haber, güncel haberler, gazeteler

Görsel Zekası Yüksek Olanlar

görsel zekası yüksek olanlar

G&#;rsel Zeka Nedir? &#;ocuklarda G&#;rsel Zekayı Geliştirmenin &#;nemi

 

Görsel Zeka Nedir?

 

Görsel zeka, kişinin etrafındaki renkleri, şekilleri, görselleri, objeleri beyninde anlayabilme ve yorumlayabilme yeteneğine denir. Görülebilen bu renkler ve objeler görsel zekamızla imgelenerek anlam kazanmaktadır. Kişiler bu sayede hayal kurabilmekte ve nesnelerin fonksiyonlarını fark edebilmektedir. Kişiler öğrendikleri şeylerin çoğunu görsel zeka kullanarak öğrenmektedir. Kişiler, bebekken ellerine aldıkları ilk nesneleri ve iletişim kurdukları ilk kişileri görsel zekayla öğrenirler. Çocukken görsel zekasının kazandırdıklarıyla hayaller kurarlar. Bu nedenle görsel zekayı etkin kullanabilmek çok önemlidir. Çocuklar okul hayatlarında matematik, geometri sorularını çözerken gördükleri şekilleri gerçek hayattaki nesnelerle görsel zekaları sayesinde anlamlandırabilmektedir. Çocuktan bir küp çizmesi istendiğinde çocuk daha önceden görerek beyninde anlamlandırdığı küpün şeklini çizmekte zorlanmamaktadır. Çocuk hayal gücünü kullanması gerektiğinde görsel zekasından faydalanmaktadır.

 

 

 

Çocuklarda Görsel Zeka Nasıl Geliştirilir?

 

Çocuğun görsel zekasını anlayabilmek için çocuğun resim yapmaya teşvik edilmesi gerekmektedir. Okulu bitince eve gelen çocuğa günün nasıl geçtiğini resimle anlatması istenebilir. Sohbet esnasında olayları kendi düşünceleriyle canlandırması istenebilir. Ödevlerini yaparken geometrik şekiller veya nota gibi görsel ikonlar kullanmaya teşvik edilmesi gerekir. Görsel zekasını geliştirmeye katkı sunacak oyunlar oynamasını sağlamak gerekir. Çocuk ile birlikte satranç oynamak çocuğun görsel potansiyelini fark etmesini sağlayacaktır. Satranç oynamak aynı zamanda çocuğun hafızasını da güçlendirecektir.

 

Ä°lginizi çekebilir: Çocuklarda Hafıza Güçlendirme Teknikleri Nelerdir?

 

 

Çocuğun görsel zekasını geliştirmek için anne babaların çocuklarından gözlem yapmasını istemesi gerekmektedir. Anne babalar çocuktan okula giderken, eve dönerken ya da dışarıda gezerken mümkün olduğunca binaları, panoları ve afişleri gözlemlemesini istemelidir. Eğer çocuk anaokulu ve kreş gibi okul öncesi eğitim veren bir kuruma gidiyorsa resim aktivitelerinde neler yaptığına bakmakta fayda vardır. Yapılan resimler çocukların hayal güçleriyle şekil kazanmaktadır. Bu nedenle çocuğun yaptığı resimleri anne babanın eleştirmemesi gerekir. Çocuk resim yaparken yanlış yaptığını düşünüp müdahale etmek ya da çocuğu eleştirmek çocuğun hayal kurma becerisine zarar verecektir. Çocuğun yaratıcılığını gösterebilmesi için anne babası tarafından destek görmesi gerekmektedir.

 

Görsel zekası gelişmiş çocuğun hayalini kurduğu olayların resmini yaparak anne babasıyla paylaşma isteği fazla olur. Çocuklarının bu tarz yaklaşım gösterdiğini fark eden anne babaların çocuklarına karşı ilgisiz kalmamaları gerekmektedir. Çünkü görsel zekası gelişmiş çocuklar genellikle kendilerini bu şekilde ifade etmeye çalışmaktadır. Bu durum karşısında anne babalar çocuğa ilgi göstermeli ve teşvik etmelidir.

 

 

 

Görsel Zekayı Geliştirmek Çocuğa Neler Kadar?

 

Görsel zekası gelişmiş olan çocukların tiyatro, sinema ve resim gibi sanatlara ilgisi artar. Genellikle iyi resim çizerler ve yorumlarlar. Yap boz oynamayı severler. Zihinlerindeki görüntüleri hızlı hatırlar. Gördüklerini kolay öğrenirler. Görsel zekasını geliştirmiş kişilerin hayal kurma yeteneği çok yüksektir. Görsel zekası gelişmiş çocuk yaşıtlarına göre daha hayalcidir. Kitap ya da dergi okurken kelimelerden ziyade görselleri inceleyerek öğrenir. Defterde bulduğu her boşluğu resim çizerek değerlendirir. Sanatsal etkinliklerden aşırı derecede zevk alır. Desen çizme ve boyama yapmakta oldukça başarılıdır. Harita okumayı çok iyi yaparlar.

 

 

Ä°lginizi çekebilir: Çocuk Gelişimine Oyunların Etkileri

 

 

 

Çocuklarda Görsel Zekayı Geliştirmenin Önemi

 

 

Görsel zekayı geliştirmek genellikle çocukların renklere ve şekillere çok duyarlılık göstermesini, bir ortamda kimsenin fark edemediği detayları fark etmesini sağlamaktadır. Görsel zekası gelişmiş çocuk, içinde görsel ya da çizim barındıran içerikleri daha rahat aklında tutarlar. Tablo, grafik, harita gibi şekilli görsellerle daha kolay algılar ve bu şekilde daha kolay öğrenirler. Okul hayatında muhakeme ve sözel mantık sorularını kolaylıkla çözebilmektedir. Bu sorular genellikle tablo ve grafik çizilerek çözülen sorulardır. Görsel zekası gelişmiş çocuklar bu tarz soruları çözerken hiç zorlanmazlar. Görsel zekasını geliştirmiş çocuklar ilerde mühendislik, mimarlık, ressam, tasarım, sinema, tiyatro, fotoğrafçılık gibi teknik ve sanatsal meslek dallarında başarı göstermektedirler.

 

Görsel zekanın fotografik hızlı okuma üzerinde etkisi büyüktür. Görsel zeka temel derslerde ve beceri gerektiren bir çok alanda çocuğun başarısını artırmaktadır. Eğitim hayatında görsel zeka değerlendirme ölçütü olarak kullanılmaktadır. Bilgiyi düşünce yöntemiyle kullanma, analiz etme, yorumlama, problem çözme gibi görsel zekanın etken olacağı şekilde sorular oluşturulmaktadır. Bu tarz sorularla görsel zekanın ne kadar önemli bir yer tuttuğu da ortaya çıkmaktadır. Bu nedenle anaokulundan başlayarak ilkokul ve ortaokul çağı çocuklarının ilerleyen eğitim hayatları için görsel zekalarının gelişimine destek olunması gerekmektedir.  

Küçük">

Kendi görsel zekanızı daha iyi keşfetmek için aşağıdaki alıştırmaları yapın:

•    İşe giderken çevrenizde sizi etkileyen görsel uyarıcılara dikkat edin; reklamlardaki göruntüler ve resimler, mimari modeller, şekiller ve tasarımlar ve işe giderken sürekli gördüğünüz şekiller, tasarımlar gibi.
•    Öğle yemeğinizi yerken çevrenizdeki renklerin ve sizi nasıl etkilediklerinin daha çok farkına varmaya çalışın; yediğiniz şeylerin renkleri, "yemek yediğiniz yerde" gözüken renkler ve çevrenizdeki insanların elbiselerinde, makyajlarında, mücevherlerinde, saçlarında ve benzeri seylerinde gördüğünüz çeşitli renk kombinasyonları gibi.
•    Arkadaşınızla konuşurken onun söylediği şeyleri hayalinizde canlandırın; örneğin bir önceki gece başlarına gelenler, size anlattıkları bir deneyimleri ya da size betimlemeye çalıştıkları gördükleri herhangi şey. Onu zihin gözünüzle görmeye calışın!
•    Kendi kendinize not yazdığınızda bunun yanına bir de görsel sembol çizin; örneğin eve giderken bakkaldan almanız gereken bir şey, yarına hazırlanmak için bu gece yapmanız gereken bir sey ya da yapmanız gereken bir telefon görüşmesi gibi.
•    Akşam eve giderken, yaşadığınız alanı mümkün olduğunca eksiksiz olarak hayalinizde canlandırmaya çalışın. Eve geldiğinizde kapıdan girip gözlerinizi kapayın ve yaşadığınız alandaki "sezgilerinizi" denemek amacıyla evinizin tüm bölümlerinde dikkatlice dolaşın.
Her bir zekanın farklı boyutlarını tanımlayan "temel işlemleri" ya da özellikleri vardır.

Görsel zekanın temel özellikleri şunlardır:

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır