kafein koması / kafein koması - uludağ sözlük

Kafein Koması

kafein koması

bu kafein koması gercekten başarması zor bir iş. gr lık bir çözünebilir kahve paketinde 1 ila gram arasında kafein oldugundan, bunu tüketmen ancak sende zehirlenme belirtileri gösterebilir. işi abartıp enerji içeceklerinede saldırırsan, bünyen zayıfsa 3 gr kafein seni komaya sokar. yinede yalnızken denememek lazım böyle şeyleri. bir de dikkat edilecek husus kafeinin yarılanma süresi en az 8 saat, bu süre 12 saate kadarda uzayabilir bünyeye göre. bu işkence süresi tamamlandıgında da sarfedecegin enerjiden dolayı uyuyacağın için uyku süresinide ekleyip kimseye randevu verme. öyle bayılıp kalmıyorsun bu durumda, uyumak isteyip uyuyamayacaksın, kusmak isteyipte kusamayacaksın. hastaneye gitmek isteyip gidemeyeceksin. yürümek isteyeceksin koşacaksın koşmak isteyip uyucaksın. bunlara dayanamayıp bir an önce bitsin bu işkence diyorsan hastaneyede gidemiyorsan bol su iç. zamanın geçmesini bekle şu ana kadar kafein komasına girebilmiş ve hayatını kaybetmiş biri yok.

öldürür.

titreten sadece kafeindir.

kandaki kafein miktarının 1 gramı aşması sonucu ölürsünüz, 1 fincan türk kahvesi ile değil.

Kafein Zehirlenmesi Nasıl Gerçekleşir?

4 dakika

Kafein Zehirlenmesi Nasıl Gerçekleşir?

Son Güncelleme: 21 Aralık,

Kafein, birçok bitkinin yapraklarında ve tohumlarında doğal olarak ortaya çıkan bir maddedir. Ayrıca yapay olarak üretilip bazı yiyeceklere ve içeceklere de eklenir. Merkezi sinir sistemini harekete geçirip uyanıklık seviyesini arttırdığı için uyarıcı bir madde olarak kabul edilir.

Kafein çay, kahve, birçok spor içeceği, ağrı kesiciler ve diğer reçetesiz ilaçlarda bulunur. Kafeinin doğal tadı oldukça acıdır. Bununla birlikte, çoğu kafeinli içecek, bu acı tadı gizlemek işlemden geçer.

Kafein, çoğu insana yüksek bir enerji “enjeksiyonu” gibi gelir. Geçici bir süre için ruh halini iyileştirebilir. Bununla birlikte, kafeinden yüksek enerji bazında fayda göremeyen ve bu nedenle kullanımına son verenler de vardır.

Öte yandan, birçok kişi kafeinin uyanıklık seviyemizi arttırdığına inanıyor. Ölçülü olabilmek, kafein tüketiminin sırrıdır. Bununla birlikte, yüksek dozda kafein bireyde anksiyete, baş dönmesi, baş ağrısı ve sinirliliğe neden olabilir. Kafein, normal uyku düzeninize müdahale edebilir ve vücudunuzun biyolojik uyku ritminden şaşmasına neden olabilir.

Kafein bağımlılık yaratabilir

Çoğu uzman, ölçülü bir şekilde tüketildiği takdirde kafeinin güvenli bir bileşen olduğunu kabul eder. Uzmanlar, bir yetişkin için günde mg ile mg arasında kafein tüketimini ideal kabul etmektedir.

kahve

Bununla birlikte, düzenli olarak günde sadece mg kafein tüketmek bir insanın bağımlılık geliştirmesine nede olabilir. Bu, aniden kafein tüketmeyi bırakırsanız, yoksunluk semptomları (yorgunluk, sinirlilik ve baş ağrısı gibi) geliştirebileceğiniz anlamına gelir.

Tükettiğimiz kafein kahve, çay, soda, enerji içecekleri, ağrı kesiciler, soğuk algınlığı ilaçları, enerji takviyeleri, kilo verdiren ilaçlar ve çikolata gibi çeşitli kaynaklardan gelmektedir.

Üreticiler vitamin ve gıda ürünlerinde bir katkı maddesi olarak kafeini giderek daha fazla kullanıyor. Çocukların ve yetişkinlerin %85’inden fazlası düzenli olarak kafein tüketiyor. Bu oran, bazı kafein kullanıcılarının tolerans ve yoksunluk da dahil olmak üzere sorunlu madde kullanımına benzer belirtiler göstermesine açıklık getirir.

Kafein zehirlenmesi

Kafein zehirlenmesini, yakın zamanda kafein tüketimiyle ortaya çıkan beş ya da daha fazla belirti veya semptomla karakterize ediyoruz. Bu belirtiler kafein tüketimi sırasında veya kafein tüketiminden kısa bir süre sonra gelişir. Kafein zehirlenmesinin belirtileri şunlardır: gerginlik, sinirlilik, heyecan, uykusuzluk, yüz kızarması, idrarda artış ve gastrointestinal rahatsızlıklar. Bunlara ek olarak, bu belirtiler, çocuklar, yaşlılar veya düzenli olarak kafeine maruz kalmayan insanlar gibi savunmasız bireyler düşük dozlarda kafein tükettiklerinde bile ortaya çıkabilir.

Genellikle günde 1 gram kafein tükettikten sonra ortaya çıkan belirtiler arasında kas spazmları, düşünce ve konuşmada tutarsızlık, taşikardi ya da kardiyak aritmi, dönem dönem huzursuzluk, psikomotor gerginlik yer alır.

Bu maddeye karşı toleransınız yüksekse kafein zehirlenmesi meydana gelmeyebilir. Kafein zehirlenmesi teşhisi için, ilgili işaretler ve semptomlar hayatımızdaki sosyal, mesleki ve diğer önemli alanlarda gözle görülür rahatsızlık veya bozulmalara neden olmalıdır.

Buna ek olarak, işaretler ve semptomlar diğer tıbbi problemlere atfedilemez. Ayrıca bir başka zihinsel bozukluk ya da bir başka madde zehirlenmesi daha olası bir senaryo olmamalıdır. Belirttiğimiz kriterler, Ruhsal Bozuklukların Tanısal ve İstatistiksel El Kitabından (DSM-5) alınmıştır.

kafein zehirlenmesi

Anahtar nokta ölçülülük

Hayattaki diğer her şey gibi burada da anahtar nokta ölçülü olmaktır. Duyusal bozukluklar (örn. kulak çınlaması ve yanıp sönen ışıklar) yüksek dozda kafein tüketimiyle ortaya çıkabilir.

Yüksek miktarda kafein tüketimi bireyin kalp atış hızını artırabilir, ancak daha küçük dozlar azaltabilir. Bilim insanları, aşırı kafein tüketiminin baş ağrılarına neden olup olmadığı konusunda henüz kesin bir kanıya varmadılar.

Fiziksel muayenede gerginlik, huzursuzluk, terleme, taşikardi, yüz kızarıklığı ve artan bağırsak hareketliliği görülebilir. Daha önce de söylediğimiz gibi, kafeini ölçülü bir şekilde tüketmek işin anahtar noktasıdır.

Kafein bağımlılığına nasıl son verebilirim?

Kafeinin yarı ömrü yaklaşık olarak saattir. Bu nedenle, kafein zehirlenmesinde ortaya çıkan semptomlar genellikle ilk birkaç gün içerisinde geçer ve bilinen hiçbir kalıcı hasar yoktur.

Bununla birlikte, yüksek dozda kafein tüketen insanlara (örn. 5 ila 10 gram) tıbbi müdahale gerekebilir. Bu derece yüksek dozlar ölümcül olabilir. Ve artan yaşla birlikte, bireyler kafeine karşı daha yoğun reaksiyonlar gösterme eğilimindedir.

karnı ağrıyan kadın

Kafein zehirlenmesi sonucu ortaya çıkan en temel şikayetlerin başında uyku problemi ve hiperaktivite gelir. Araştırmacılar, yüksek kafein içeriğine sahip ürünler tüketen gençlerde kafein zehirlenmeleri gözlemlediler. Bu ürünlere enerji içecekleri de dahil olmak üzere.

Çocuklar ve ergenlerde çeşitli faktörlerden dolayı zehirlenme riski daha fazla olabilir. Düşük vücut ağırlığı, tolerans eksikliği ve kafeinin farmakolojik etkilerine dair sahip oldukları bilginin azlığı onları ekstra risk altına sokar.

Sonuç olarak, kafeinin gücünü hafife almayın. Onu aşırıya kaçmadan tüketin. Kafein zehirlenmesi, kişisel ve profesyonel yaşamlarımızda bozulmalara neden olabilir. Bireylerin iş ya da okul performanslarında düşüklüğe neden olmanın yanı sıra aynı zamanda duygularını düzenleyen ya da yükümlülüklerine uymasını sağlayan yetilerine engel olabilir.

İlginizi çekebilir

Kahve ve çay oldukça sağlıklı içeceklerdir. Bu içeceklerin çoğu kafein içerir. Kafein; ruh halini iyileştiren, metabolizma çalıştıran, mental ve fiziksel performansı arttıran bir maddedir. Araştırmalar düşük ila orta miktarda tüketildiğinde, çoğu insan için zararsız olduğunu da göstermiştir. Aşırı kafein tüketiminin ise kötü, hatta tehlikeli yan etkileri olabilmektedir.

Araştırmalar, kahve tolerasında genetiğin büyük bir etkisi olduğunu gösterdi. Bazı kişiler, diğerlerinden çok daha fazla kafein tüketmesine rağmen hiçbir olumsuz etki yaşamayabilir. Ayrıca, alışkın olmayan kişiler orta miktarda bile tükettiğinde kötü yan etkiler gösterebilirler.

kahve

İşte aşırı kafein tüketmenin 9 yan etkisi:

1. Anksiyete

  • Kafeinin uyanıklığı arttırdığı bilinmektedir.
  • Yorgunluk hissi veren adenozin kimyasalarının etkilerini engelleyerek çalışır. Aynı zamanda, artan enerjiyle ilişkilendiren ve “savaş veya kaç” hormonu olan adrenalin salınımını da tetikler.
  • Bununla beraber, daha yüksek dozlarda tüketildiğinde bu etkiler daha belirgin hale gelebilir. Bu da anksiyete ve gerginliğe sebep olabilir.
  • Kafein kaynaklı anksiyete bozukluğu; Amerikan Psikiyatri Birliği tarafından yayımlanan Ruhsal Bozuklukların Tanısal ve İstatiksel El Kitabı’nda (DSM) listelenen kafeinle alakalı ilk dört sendromdan biridir.
  • Günde 1, gram veya daha fazla tüketimin çoğu insanda; gerginlik, sinirlilik ve benzeri etkilere sebep olduğu belirtilirken, kafeine duyarlı kişilerde orta miktarda tüketim bile aynı etkilere neden olabilmektedir.
  • Ayrıca, tek seferde tüketildiğinde az miktarda bile stres seviyelerini arttırdığı ve hızlı nefes alışverişine yol açtığı gösterilmiştir.
  • 25 sağlıklı erkekte yapılan bir çalışmada, ortalama mg kafein tüketen kişilerin, plasebo alanlara göre iki kat daha fazla stres yaşadıkları tespit edildi.
  • İlginç şekilde, düzenli ve daha az sıklıkta kafein tüketen kişilerin stres seviyeleri benzerdi. Bu da, düzenli olarak tüketilip tüketilmemesine bakmaksızın kafeinin stres seviyesini aynı şekilde etkileyebileceğini düşündürüyor.
  • Ancak bunlar geçici sonuçlar. Kahvelerin kafein içeriği çok çeşitlidir. Örneğin, Starbucks’taki büyük bir kahve (grande) mg kafein içermektedir.
  • Sıklıkla asabi olduğunuzu fark ediyorsanız, kafein alımınızı kontrol edip azaltmak iyi olacaktır.

Özet: Düşük ila orta miktarda kafein tüketimi uyanık olmanızı sağlayabilir. Daha fazla miktarlarda ise anksiyete ve sinirliliğe yol açabilir. Ne kadar toleransınız olduğunu anlamak için vücudunuzun tepkilerini gözlemleyin.

2. Uykusuzluk

Uykusuzluk

  • Kafeinin uyanık tutma etkisi insanlar tarafından en çok önemsenen özelliğidir.
  • Diğer yandan, aşırı kafein tüketimi gereken uykuyu almanızı zorlaştırabilir.
  • Çalışmalar yüksek miktarda kafein alımının uykuya dalma süresini uzattığını gösterdi. Özellikle daha ileriki yaşlarda, toplam uyku süresini de azaltabiliyor.
  • Bunun aksine, düşük veya orta miktarda kafein alımı “iyi uyuyan” veya uykusuzluk çektiğini söyleyen kişilerin uykularını pek de etkilediği söylenemez.
  • Aldığınız kafein miktarını önemsemiyorsanız, kafeinin uykunuzu ne kadar etkilediğini fark etmiyor olabilirsiniz.
  • Kahve ve çay, kafeinin en çok bulunduğu kaynaklar olmalarına rağmen; gazlı içecekler, kakao, enerji içecekleri ve bazı ilaç türleri de kafein içermektedir.
  • Örneğin, ufak bir enerji içeceği (shot) mg’a kadar kafein içerebilirken, bazı enerji içecekleri kutu başına mg kafein sağlamaktadır.
  • Daha da önemlisi, uykunuzu etkilemeden tüketeceğiniz kafein miktarı genetiğinize ve diğer faktörlere bağlıdır.
  • Ek olarak, etkisinin geçmesi saatler sürebileceğinden günün ilerleyen saatlerinde tüketilen kafein uykunuzu daha çok etkileyebilir.
  • Araştırmalar kafeinin vücutta ortalama 5 saat boyunca kalırken, bu sürenin kişiye bağlı olarak 1,5 saatten 9 saate kadar değişebileceğini gösteriyor.
  • Bir çalışma kafein alımında saatin uykuyu nasıl etkilediğini araştırdı. Araştırmacılar 12 sağlıklı yetişkine uyumadan 6 saat önce, 3 saat önce veya hemen önce mg kafein verdi.
  • Üç grubun da hem uykuya dalma süresi hem de gece uyanık kalma süresi önemli ölçüde arttı.
  • Bu sonuçlar, uykunuzu en iyi şekilde alabilmek için kafein alımınızın zamanına ve miktarına dikkat etmenizin önemini vurguluyor.

Özet: Kafein gün içinde sizi ayakta tutabilir. Fakat uykunuzun süresinde ve kalitesinde kötü etkilere yol açabilir. Uyku problemlerini önlemek için öğleden sonraya kadar kafein tüketiminizi azaltın.

3. Sindirim Problemleri

sindirim problemi

  • Çoğu insan sabahları bir fincan kahvenin bağırsaklarını çalıştırdığını düşünüyor.
  • Kahvenin müshil etkisi, kalın bağırsaktaki hareketliliği hızlandıran ve midenin ürettiği bir horman olan gastrinin salgılanmasına bağlanmıştır. Üstelik, kafeinsiz kahvenin de aynı etkiyi gösterdiği belirtilmiştir.
  • Bununla birlikte, kafeinin kendisi de, yiyecekleri sindirim sistemi boyunca hareket ettiren kasılmalar olan peristalsisi arttırarak bağırsak hareketlerini hızlandırmaktadır.
  • Buna bağlı olarak, yüksek dozlarda kafein tüketilmesinin bazı kişilerde ishale neden olabileceği pek de şaşırtıcı değildir.
  • Senelerdir kahvenin ülsere neden olduğuna inanılsa da, 8, kişiyle yapılan geniş kapsamlı bir çalışmada ikisi arasında bir bağlantı bulunamadı.
  • Diğer yandan, bazı araştırmalar ise kafeinli içeceklerin gastroözofageal reflü hastalığını (GERD) daha kötüleştirdiğini öne sürüyor. Bu durum özellikle kahve için geçerli gibi görünüyor.
  • Ufak bir çalışmada, 5 sağlıklı bireye kafeinli su içirildiğinde, midedeki şeylerin boğaza gitmesini engelleyen bir kas gevşemesi (GERD belirtisi) yaşadıkları görüldü.
  • Kahve sindirimde büyük etkilere sahip olduğundan, herhangi bir problem yaşadığınız takdirde içmeyi azaltabilir veya onun yerine çay içebilirsiniz.

Özet: Düşük ila orta miktarda tüketilen kahve bağırsaklarınızı çalıştırsa da daha yüksek miktarda tüketilirse ishale veya reflüye yol açabilir. Kahve alımınızı azaltmak veya yerine çay içmek faydalı olabilir.

4. Kas Yıkımı

kahve

  • Rabdomiyoliz, zarar görmüş kas dokularının kan dolaşımına karıştığı, böbrek yetmezliği ve diğer sorunlara neden olabilecek ciddi bir durumdur.
  • Rabdomiyolizin yaygın nedenleri arasında incinme, enfeksiyon, madde bağımlılığı, zehirli böcek veya yılan ısırıkları vardır.
  • Ayrıca, diğerlerine oranla nadir görülse de rabdomiyolizin aşırı kafein tüketimiyle alakalı olduğuna dair birkaç çalışma bulunmaktadır.
  • Bir vakada, bir kadın yaklaşık mg kafein içeren 1 litre kahveyi içtikten sonra bulantı ve kusma yaşayıp koyu idrar çıkarmıştır. Neyse ki ilaçlarla ve sıvılarla tedavi edilerek iyileşmiştir.
  • Daha da önemlisi bu, özellikle alışık olmayan veya etkilerine karşı çok hassas olan kişiler için kısa bir zamanda tüketilecek çok yüksek bir dozdur.
  • Rabdomiyoliz riskini azaltmak için, daha fazlasına alışkın değilseniz günlük kafein alımınızı mg ile sınırlandırmalısınız.

Özet: İnsanlarda yüksek miktarda kafein tükettikten sonra, rabdomiyoliz veya kas yıkımı görülebilir. Toleransınızın yeterliliğinden emin değilseniz, günlük kafein alımını mg ile sınırlandırın.

5. Bağımlılık

bağımlılık

  • Tüm yararlarına rağmen, kafeinin alışkanlık haline gelebileceğini inkar etmek mümkün değildir.
  • Detaylı bir çalışma kafeinin, kokain ve amfetamine benzer şekilde belirli beyin kimyasallarını tetiklediğini öne sürmesine rağmen, uyuşturucuların yaptığı gibi klasik bir bağımlılığa neden olmamaktadır.
  • Bununla birlikte, özellikle yüksek dozlarda alındığında psikolojik veya fiziksel bağımlılıklara neden olabilir.
  • Bir çalışmada, genel olarak yüksek ve orta miktarda kafein tüketen veya hiç tüketmeyen 16 kişi bir gece kafein tüketmeden bir sözcük testine katıldı. Yalnızca yüksek miktarda kafein kullanıcıları kafeinle alakalı kelimelere eğilim gösterdi ve güçlü kafein istekleri vardı.
  • Buna ek olarak, kafein alımının sıklığı da bağımlılıkta bir rol oynuyor gibi görünüyor.
  • Başka bir çalışmada, kafein tüketicisi 16 saat kafein tüketmeden verilen anketleri tamamladılar. Her gün tüketenlerde; her gün tüketmeyenlere kıyasla baş ağrısı, yorgunluk ve diğer yoksunluk belirtileri çok daha fazla artış gösterdi.
  • Kafein gerçek bir bağımlılığa sebep olmuyormuş gibi görünse de; düzenli olarak çok fazla kahve veya kafeinli içecekler içiyorsanız, etkilerine bağımlı hale gelme ihtimaliniz çok yüksektir.

Özet: Birkaç saat kafein tüketmemek, her gün çok miktarda kafein tüketenlerde psikolojik veya fiziksel yoksunluk belirtilerine yol açabilir.

6. Yüksek Tansiyon

yüksek tansiyon

  • Genel olarak, kafein çoğu insanda kalp hastalığı veya felç riskini arttırdığı görülmemektedir.
  • Ancak, birkaç çalışma sinir sistemindeki uyarıcı etkisinden dolayı kan basıncını yükselttiğini gösterdi.
  • Kalp ve beyne giden kan akışını kısıtlayarak zamanla atardamarlara zarar verebileceğinden dolayı yüksek tansiyon, felç ve kalp krizi için bir risk faktörüdür.
  • Neyse ki kafeinin kan basıncına olan etkisi geçici gibi görünmektedir. Aynı zamanda kafein en büyük etkiyi, tüketmeye alışkın olmayan kişilerde göstermektedir.
  • Yüksek kafein tüketiminin, egzersiz sırasında hafif yüksek tansiyona sahip olan kişilerde olduğu gibi sağlıklı insanlarda da tansiyonu yükselttiği gösterilmiştir.
  • Bu yüzden, özellikle yüksek tansiyonunuz varsa, kafein alırken zamanına ve miktarına dikkat etmek önemlidir.

Özet: Kafein, nadiren tüketen insanlarda veya egzersizden önce yüksek miktarda tüketildiğinde tansiyonu yükseltebilir. Fakat bu etki geçici de olabilir. Bu yüzden vücudunuzun tepkisini gözlemlemek en iyisidir.

7. Kalp Çarpıntısı

kalp çarpıntısı

  • Yüksek kafein alımının uyarıcı etkileri kalp çarpıntısına neden olabilir.
  • Aynı zamanda, atrium kasılması denen ve aşırı yüksek doz kafein içeren enerji içeceklerini tüketen gençlerde görülen ritim bozukluğuna yol açabilir.
  • Bir vaka çalışmasında, intihar amacıyla aşırı yüksek doz içeren kafein tozu ve tabletleri tüketen kadında ciddi kalp çarpıntısı, böbrek yetmezliği ve diğer ciddi sorunlara rastlandı.
  • Bununla beraber, bu etki herkeste olacak diye bir şey yoktur. Hatta, kalp rahatsızlığı olan bazı insanlar yüksek miktarda kafeini zararsız şekilde tolere edebiliyor.
  • Kontrollü bir çalışmada, kalp yetmezliği olan 51 hasta, 5 saat boyunca saat başı mg kafein tükettiğinde, kalp ritimlerinin normal kaldığı görüldü.
  • Karışık çalışmanın sonuçlarından bağımsız olarak, kafeinli içecek içtiğinizde kalp atışınızda değişiklik hissediyorsanız, kafein alımınızı gözden geçirin.

Özet: Yüksek dozda kafein tüketimi bazı kişilerde kalp atışını hızlandırabilir. Bu etkiler kişiden kişiye değişmektedir. Bu etkileri yaşadığınız takdirde, kafein alımınızı azaltın.

8. Yorgunluk

yorgunluk

  • Kahve, çay ve diğer kafeinli içeceklerin enerjiyi arttırdıkları bilinmektedir.
  • Ancak, kafein vücudunuzdan atıldıktan sonra yorgunluğa neden olarak tam tersi etki yaratabilir.
  • 41 çalışmayı içeren bir incelemede, kafeinli enerji içeceklerinin saatlerce uyanıklığı arttırıp birkaç saat ruh halini iyileştirmesine rağmen, günün kalanında katılımcıların normalden daha yorgun olduğu tespit edildi.
  • Tabi ki gün içinde fazla kafein tüketmeye devam ederseniz, ters etkiyi önlersiniz. Fakat bu da uykunuzu etkileyebilir.
  • Kafeinin enerji verimini arttırıp yarattığı ters yorgunluk etkisini önlemek için, yüksek dozlarda tüketmektense orta miktarda tüketin.

Özet: Kafein enerjinizi arttırsa da, etkisi geçtiğinde dolaylı yoldan yorgunluğa sebep olabilir. Yorgunluk etkisini en aza indirmek için orta miktarda kafein tüketin.

9. Sık İdrara Çıkma ve İdrar Aciliyeti

kafein

  • Artan idrara çıkma durumu, kafeinin idrar kesesindeki uyarıcı etkisinden dolayı yüksek miktarda alındığında gerçekleşen yaygın bir yan etkidir.
  • Normalden fazla çay veya kahve içtiğinizde sürekli idrara çıkmak istediğinizi fark etmişsinizdir.
  • Kafeinin idrar sıklığı üzerindeki etkisini araştıran birçok çalışma; yaşlılar, mesanesi hiperaktif olan kişiler veya inkontinans (idrarını tutamama) yaşayan kişiler üzerinde durdu.
  • Bir çalışmada, ağırlıkları başına her gün mg kafein tüketen hiperaktif mesaneli 12 genç ila orta yaşlı kişi kişiler idrar sıklığında ve aciliyetinde önemli artışlar yaşadığına rastlandı.
  • Bu, 68 kg olan biri için günlük yaklaşık olarak mg’a tekabül etmektedir.
  • Ayrıca, yüksek kafein tüketimi sağlıklı mesaneli kişilerde de idrarını tutamama riskini arttırabilir.
  • Büyük bir araştırma, 65,’den fazla sağlıklı kadında yüksek kafein alımının idrarını tutamama üzerindeki etkilerini inceledi.
  • mg’dan fazla kafein tüketen kadınların, mg’dan az tüketenlere kıyasla idrarını tutamama riski büyük ölçüde arttı.
  • Çok fazla kafeinli içecekler içiyorsanız ve idrarınızın olması gerektiğinden daha sık ve acil olduğunu hissediyorsanız; bu belirtilerin geçmesi için kafein tüketiminizi azaltmalısınız.

Özet: Yüksek kafein alımı birkaç çalışmada artan idrar sıklığı ve aciliyetiyle ilişkilendirilmiştir. Kafein alımınızı azaltmak bu belirtileri iyileştirebilir.

Sonuç

  • Az ila orta miktarda kafein tüketimi çoğu kişide önemli faydalar sağlayabilir.
  • Ancak, aşırı tüketim günlük yaşamınızda yan etkiler oluşturabilir hatta ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir.
  • Tepkiler kişiden kişiye değişse de, aşırı tüketimin etkileri fazlasının daha iyi olmadığını göstermektedir.
  • Kötü etkilerine maruz kalmadan kafeinden faydalanmak için uykunuzu, enerjii seviyenizi ve etkileyebilecek diğer faktörleri dürüstçe inceleyin. Gerekirse kafein tüketiminizi azaltın.

Çeviren: Gamze Bıçakcı


Bunlar da ilginizi çekebilir

Günde Bir Fincan Kahve İçerek Kalp Yetmezliği Riski Azaltılabilir

Ürkütücü Tıbbi Vaka Kafeinin Doz Aşımı Durumunda Neler Olabileceğini Gösteriyor

Bir Fincan Kahve Mi, Yoksa Sabah Yürüyüşü Mü? Bu Konuda Bilim Ne Diyor?

Fazla Kafein Vücuttan Nasıl Atılır?

Kafein, enerji seviyenizi yükseltmenin etkili ve doğal bir yoludur , ancak birçok insan çok fazla tükettiklerini ve vücudundan atmak istediğini fark eder.

 

Çok fazla kahve içtiyseniz ve gergin hissediyorsanız, fazla kafeini sisteminizden atmanın bir yolu olup olmadığını merak edebilirsiniz.

Kafein ne demek? Kafein, her gün milyonlarca insanın güvendiği doğal bir uyarıcıdır. Yine de çok fazla tüketmek, uyumakta zorluk, kalp atış hızında artış, titreme ve titreme gibi yan etkilere neden olabilir (1, 2 ).

Bu makale, kafeini dışarı atıp atamayacağınızı açıklar ve titremeleri ve diğer rahatsız edici etkileri azaltmak için ipuçları sağlar.

 

Kafeinin Etkisi Nasıl Geçer?

 

Kafein çarpması nedir? Nasıl önlenir? Daha fazla bili almak için tıklayın.

Kafeinin etkilerinin birkaç saat sürdüğü biliniyor - ve çok fazla kahve, soda, enerji içeceği veya başka bir kafeinli içecek içerseniz daha güçlü titremeler yaşayabilirsiniz. (3).

Kafein titremesi nasıl geçer? Aslında, bir kez vücudunuza girdikten sonra, kafeini dışarı atmak için yapabileceğiniz pek bir şey yoktur. Ondan kurtulmanın tek yolu, doğal olarak kendi kendine yıkanmasını beklemektir.

Bununla birlikte, yan etkilerini en aza indirmek için birkaç adım atabilirsiniz.

 

Olumsuz Etkileri Fark Ettiğiniz Anda Kafein Almayı Bırakın

 

Aşırı Kafein Tüketiminin Yan Etkileri

 

Kafein titreme yapar mı? Titreme gibi rahatsız edici belirtiler fark ederseniz, hemen kafein tüketmeyi bırakın. Kafein içeren besinler, kafein içeren yiyecek ve içeceklere kahve, çay, enerji içecekleri, soda, bitter çikolata ve bazı dondurma ve tatlılar dahildir.

Kafeinsiz kahve, yine de kahvenin lezzetinden ve sağlık yararlarından yararlanmak istiyorsanız iyi bir seçenektir. Yine de, fincan başına 2–7 mg ( mL) çok düşük miktarda kafein içerir (4, 5).

Ayrıca, kafein barındırabilecek ilaçlara, takviyelere ve kişisel bakım ürünlerine de dikkat edin. Örneğin, Aspirin (asetilsalisilik asit) gibi reçetesiz satılan ağrı kesiciler, tek bir tablette mg'ı doldurabilir (6).

Son olarak, egzersiz öncesi takviyeler gibi belirli performans arttırıcı formüllerde , sadece 2 çay kaşığı (10 gram) mg'a kadar yüksek miktarda kafein bulunabilir.

Kahve metabolizmayı hızlandırır mı?

 

Kafein yoksunluk belirtileri hakkında bilgi edinmek için yazımızı inceleyebilirsiniz (Kafein Yoksunluk Belirtileri).

 

Bekle

 

Kafein etkisi ne kadar sürer? Kafeinin uyarıcı etkileri genellikle alımın ilk 45 dakikasında fark edilir ve saat sürebilir.

Kafein vücuttan ne zaman atılır? Dahası, kafeinin sisteminizi tamamen temizlemesi 10 saate kadar sürebilir.

Kafein uyku kaçırır mı? Uyku konusunda endişeleniyorsanız , yatmadan saat önce kafein tüketmeyi bırakmak en iyisidir.

Kilo vermek istiyorum diyorsanız zayıflamak için günlük almanız gereken kalori hesabına göre online diyetisyenler tarafından sizin için hazırlanmış online diyet imkanlarından faydalanabilirsiniz. (Tıkla ve Zayıflamaya Başla!)

 

Susuz Kalmayın

 

Gün boyunca su içmek önemlidir.

Sınırlı araştırma mevcut olsa da, birçok anekdot raporu, içme suyunun kafein kaynaklı titremeleri hafifletmeye yardımcı olduğunu iddia ediyor. Bunun nedeni dehidratasyonun semptomları daha da kötüleştirmesi olabilir.

Bu nedenle, kafeinin sisteminizden çıkmasını beklerken su alımınızın artmasına yardımcı olabilir.

Ek olarak, kafeine alışkın değilseniz, hafif bir diüretik görevi görebilir ve idrara çıkma artışına ve daha sık dışkıya neden olabilir. Bu, düzenli olarak kahve veya çaydan kafein tüketenler için nadir olsa da, su içme bu etkilerin bazılarını azaltmaya yardımcı olabilir (7, 8).

 

Kafeini nasıl tüketmeli? Verimliliği artıracak stratejiler – Şifalı Bitkiler </p>
            <span class=nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir

© 2024 Toko Cleax. Seluruh hak cipta.