bebeğin doğum kanalına girmesi kadınlar kulübü / Kimler Normal Doğumu Kolay Yapar?

Bebeğin Doğum Kanalına Girmesi Kadınlar Kulübü

bebeğin doğum kanalına girmesi kadınlar kulübü

Normal Doğumda Ikınma Nasıl Yapılır?

Uygun ıkınma doğuma çok yardımcı olur. Doğumun ikinci evresinde bebeğin aşağıya doğru inmesi için ve doğum kanalından çıkarak doğması için ıkınmalarla anne adayının destek olması çok önemlidir. Ikınma sancı geldiğinde yapılır, sancıların geçtiği ara dönemlerde ıkınma yapmadan normal nefes alıp vermeniz gerekir. Her sancıda tekrar ıkınmanız gerekir. Genellikle ıkınma sonrasında bebek doğar.


Ikınma Tekniğini Öğrenin

Sancı geldiğinde burundan nefes alarak derin bir karın solunumu yapmalısınız. Ikınma kuvvetli ve uzun olmalıdır. Bebeği aşağı doğru kuvvetlice itmelisiniz. Bu ıkınma süresince nefesinizi tutmak yerine yavaşça ağızdan “ıııııııı” şeklinde ses çıkartarak nefes vererek de ıkınabilirsiniz. Bu esnada nefes verme çok yavaş olmalıdır ki ıkınma uzun sürsün. Nefesinizi tamamen verdiğinizde ıkınma biter ve sancı geçmemişse bu esnada tekrar aynı şekilde burundan karnınızı şişirecek şekilde nefes almanız ve ıkınmanız gerekir. Ağrı geçince normal nefes alarak dinlenmeniz ve ağrı gelince tekrar aynı şekilde ıkınmanız gerekir. Ağrılar ortalama dakika arayla gelir. Bu esnada gerekirse epizyotomi (doğum kesisi) yapılır ve bundan sonra genellikle bir ıkınma daha doğum için yeterli olur.

Nefes Nasıl Alınır?

Bebek doğduğu anda ıkınmayı bırakmanız istenir. Burada önemli nokta; ıkınma tekniğinde nefesi burundan ve karın solunumu olacak şekilde almanızdır. Bu hem doğumu kolaylaştırır, hem de bebeğe daha bol oksijen sağlar. Göğüs solunumu yapmamaya özen gösterin.

Doğum Hangi Pozisyonlarda Yapılır?

Ikınma ayakta veya çömelir pozisyonda veya yatağa, doğum masasına sırt üstü yatar pozisyonda yapılabilir. Ülkemizde doktor veya ebe eşliğinde doğumlarda genellikle sırt üstü yatar şekilde doğum uygulanır. Ancak bazı durumlarda ayağa kalkarak ıkınmanız veya çömelerek ıkınmanız istenebilir. Bu pozisyonlar yer çekiminin etkisi nedeniyle bebeğin aşağıya doğru inmesini kolaylaştıran pozisyonlardır.

Normal Doğumunun İlk Evresi

İlk evrede belli aralıklarla sancılar gelir ve aralarda veya 10 dakika sancısız rahat dönemler olur. Sancısız dönemlerde normal ve yavaş nefes alarak dinlenmeniz gerekir ve göğüs solunumu yapılır. Doğumun birinci evresinde karın solunumu yapılmasına gerek yoktur. Sancı başladığı anda bir kere derin solunum yapın ve daha sonra sancı kesilene kadar normal miktarda soluk alıp vermeye devam edin. Bütün solunumlar burundan alıp ağızdan verecek şekilde olmalıdır. Sancının bitmesinde bir kere daha derin solunum yaparak tekniğe son verin. Daha sonra dinlenme evresinde gevşeyin ve güzel şeyler (örneğin bebeğinizin doğumdan sonraki hallerini) düşünerek rahatlayın. Her sancı geldiğinde bu nefesleri tekrarlayın. Bu şekilde uyguladığınız nefesler hem sizin sancılarla kolay baş etmenizi sağlar, hem de bebeğe bol oksijen sağlar.

Normal Doğumun İkinci Evresi

İkinci evrede yani rahim ağzı tam ( santimetre) açıldıktan sonra artık karın solunumu yapmaya başlamalısınız. Sancı geldiği anda yukarıda anlatıldığı şekilde derin bir karın solunumu yaparak nefesinizi tutun ve size tarif edildiği şekilde ıkının, bebeğinizi ileri doğru itmeye çalışın. Ikınma işlemini derin bir nefes alıp ağzınızdan çok yavaş şekilde nefes vererek “ıııııııııııııı…” şeklinde ses çıkararak yapabilirsiniz. Önemli olan bu sırada karnınızı şişirip beklememeniz ve gücü boynunuza doğru değil doğum yoluna doğru itecek şekilde vermeye çalışmanızdır. Ağrı geçene kadar bu ıkınmaları tekrarlamalısınız. Bu evrede göğüs solunumu yapılmaz, karın solunumu çok daha iyi ıkınmanızı sağlar. Ağrılar geçtiğinde normal nefes alarak dinlenebilirsiniz.

*Bu içeriğin geliştirilmesinde Tıbbi Direktörlük katkı sağlamıştır.
*Web sitemizdeki bilgiler kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemlerinizi doktorunuza danışmadan uygulamayınız. İçeriklerde Acıbadem Sağlık Grubu'nun tedavi edici sağlık hizmetlerine yönelik bilgiler yer almamaktadır.

RANDEVU AL  
Kimler Normal Doğumu Kolay Yapar?

Normal doğum olması için neler yapılmalı?

Gebeliğin ilk günlerinden itibaren heyecanlı bir bekleyiş başlar.

Öncelikle bebeğin sağlıklı olup olmadığı ve cinsiyetinin ne olduğu gibi sorular ön plandayken, gebelik ilerledikçe doğum şekliyle ilgili sorular kafa kurcalamaya başlar.

Özellikle ilk doğumu olan gebelerin en merak ettiği konulardan biri doğumun normal mi yoksa sezeryan mı olacağıdır. Çoğu gebenin hayali doğumun vajinal yolla gerçekleşmesidir. Peki hangi kadınlar kolay doğum yapar?

Bu yazımızda biraz bu konulara açıklık getirmek istiyoruz. Vajinal doğumun kolay ve doğal gerçekleşebilmesi hem anne, hem de bebekle ilgili çeşitli faktörlere bağlıdır.

Bebekle ilgili faktörler:

  • Bebeğin pozisyonu (baş gelişi olmalıdır),
  • Bebeğin iriliği,
  • Bebeğin başının doğru açıyla leğen kemiğine girmesi.

Anneyle ilgili faktörler:

  • Annenin kilosu(obezite sezeryan olasılığını artırır),
  • Annenin medikal sorunlarının olmaması (kalp hastalığı, doğuma engel diğer sağlık sorunları),
  • Annenin fit olması,kaslarının güçlü olması,
  • Annenin leğen kemiği açıklığının bebeğin başının çapı ile uyumlu olması.

Normal doğumda açılma olması için neler yapılmalı?

  • Mümkünse hareketli olmak, yürümek,
  • Doğum eylemi sırasında çok yorulduğunuzda uyumaya çalışmak,
  • Bebeğin başının rahim ağzına daha kolay inmesi için yatağa yastıkları koyup üzerine eğilerek yaslanmak,
  • Pilates topu üzerine oturmak.

Normal doğumu ne kolaylaştırır?

Gebelik boyunca normal doğum şansını artırabilmek için yapabilecekleriniz aşağıdaki şekilde özetlenebilir:

  • Gebelik boyunca fit ve güçlü olabilmek için düzenli yürüyüş, yoga, pilates, yüzme vb egzersiz yapmak,
  • Gebelik boyunca sağlıklı bir diyet ile sağlıklı kilo almaya dikkat etmek,
  • Psikolojik olarak doğuma hazırlanmak (doğumla ilgili hekiminiz dışında kaynaklardan bilgi edinmeye çalışmak bazen korkutucu olabiliyor, maalesef internet pek çok yanlış ve korkutucu bilgi sunuyor),
  • Doğru nefes alıp verme teknikleri öğrenmek,
  • Mümkünse doğum öncesi hastane eğitimlerine katılmak ve doğum yapacağınız odayı görmek ve ekibi tanımak,
  • Doğum yaklaştıkça merdiven çıkmak,
  • Yere diz çöküp pilates topu üzerine yaslanarak bebeğin başının pelvise yerleşmesini kolaylaştırmak,
  • Doğum yaklaştıkça masaj yağları ile perine masajı yapmak.

Doğumun kolay olması için ne yemeli?

  • Doğum yaklaştıkça günde 4 bardak ahududu yaprağı çayı tüketmek,
  • Doğumdan önceki son 4 haftada günde adet hurma yemek,
  • Ananasta bulunan bromelain enziminin rahim ağzını yumuşatarak açılmayı kolaylaştırdığı düşünülmektedir,
  • Doğuma yakın meyan kökü suyu tüketmek.

İkinci doğum daha kolay olur mu?

Genellikle ilk doğumdan sonraki doğumlar daha kolay olur ve daha hızlı ilerler. İlk doğumdan sonra çoğunlukla rahim ağzı tamamen kapanmaz ve belli bir miktarda açıklık olur. Ancak ilk doğumun üzerinden çok uzun zaman geçtiyse bu durum geçerli olmayabilir.

Kolay Doğum Pozisyonları

Doğum normalde litotomi pozisyonu adı verilen bir pozisyonda yani yatağa uzanıp bacaklar askılara asılarak yapılır. Ancak bunun dışında çömelerek ya da hastanın rahat ettiği başka pozsyonlar da mümkündür. Hastane doğumlarında genellikle ebe ve hekimin yardım ve müdahalesini kolaylaştırmak için litotomi pozisyonu tercih edilir.

Kolay Doğum İçin Egzersizler

Kolay doğum yapabilmek için, gebelik boyunca düzenli uygulanan her türlü egzersiz işe yarar. Ancak özellikle düzenli yapılan:

  • Tempolu yürüyüş,
  • Yüzme,
  • Hamile yogası,
  • Hamile pilatesi doğumu kolaylaştırmaktadır.

Doğum şekli ne zaman belli olur?

Genellikle doğuma çok kısa süre kala doğum şekli netleşir. Hatta bazen son anda olan gelişmeler doğum şeklini etkileyebilir.

Doğum şekline nasıl karar verilir?

Genellikle doğuma kısa süre kala elle yapılan muayene ile çatı değerlendirmesi, bebeğin pozisyonu (baş gelişi mi? baş yerleşmiş mi?) rahim ağzındaki açılma, silinme, rahim ağzının pozisyonu (öne gelmiş mi?) rahim ağzı yumuşaklığı gibi doğuma hazırlık belirtileri değerlendirilir. Bu şekilde vajinal doğumun yakın olup olmadığı anlaşılır.

Doğum için beklenen 40 haftalık süre dolduktan sonra bebek için anne karnında çeşitli riskler oluşmaya başlayabilir. Böyle bir durumda seçenekler ya daha sık aralıklarla kontrol ederek, riskki bir durum yoksa bir süre daha beklemek ya da doğum kararı vermek şeklinde olabilir.

Doğum kararı verildiği zaman, eğer rahim ağzı muayene bulguları normal doğum için uygun ve hazırsa, vajinal doğumun indüklenmesi (başlatılması),ancak hazır değilse sezeryanın planlanması gerkir.

  1. Önceki
  2. Sonraki

Bebek Doğum Kanalına Ne Zaman Girer?

Hamile olduğunuzu öğrendiniz ve iniş çıkışlarla dolu, heyecan ve endişe içerisindeki hayatınızın mucizevi 9 aylık süreci başladı. 

Vücudunuzun gebeliğe alışma çabaları, bebek odası hazırlıkları, anne-bebek hakkında bilgiler derken gözünüze uzun bir süre gibi görünen hamilelik döneminizin sonuna geldiniz ve doğum zamanı geldi çattı. Gebeliğin son ayı içerisine girdiğiniz zaman, her an doğumun gerçekleşebileceği ihtimali ile tetikte olursunuz.

Son aya gelindiğinde, doktorunuz sizi daha sık muayeneye çağırmaya başlar ve günlük aralıklarla bebeğinizin durumunu ve pozisyonunu inceler.

Bebeğinizin anne karnında hafta hafta hangi durumda olduğu görmek istiyorsanız: monash.pw

Kadından kadına farklılık göstermekle birlikte, doğumun başladığına yönelik bazı belirtiler vardır ve bebeğin doğum kanalına girmesi, bu belirtilerden biridir. Bebeğinizin doğum kanalına inmesi ile birlikte doğum başlar ve ilerler.

Peki bu durum ne zaman oluşur ve nasıl anlaşılır? Bebeğin doğum kanalına indiğini kendiniz fark edebilir misiniz?

Anne Karnında Bebek Pozisyonları ve Tanımları

Anne adaylarının en çok merak ettikleri ve endişelendikleri konuların başında, doğum anı gelir. Bebeğinizin doğumunun ne zaman başlayacağı ve başlarken neler yaşanacağı, nasıl olacağı hakkında aklınızda çeşitli senaryolar döner durur.

Doğum tarihi yaklaştıkça doktorunuz, bebeğinizin karnınızdaki pozisyonu ve alabileceği olası duruşlar ile ilgili size bilgi verecektir. Doğumun başlayabilmesi için bazı durumların gerçekleşmiş olması gerekmektedir.

Bebeğinizin dönmesi ve doğum için uygun pozisyona geçmesi, doğumun normal koşullarda gerçekleşebilmesi için gereklidir.

Bebeğin rahimdeki duruş şekilleri şu şekilde sıralanabilir;

  • Anterior Pozisyon:Bu pozisyonda bebeğiniz baş aşağı konumdadır ve bebeğin başı sizin sırtınıza dönük şekildedir. Yani bebeğinizin yüzü sırtınıza bakarken, başının arkası karnınıza bakmaktadır. Bu pozisyon doğumun normal şekilde yapılabilmesi için en ideal pozisyondur.

Daha hızlı ve kolay bir doğum yaşanma olasılığının en yüksek olduğu bebek duruş şeklidir.

  • Oksiput Posterior Pozisyon: Bu pozisyonda bebeğiniz, baş aşağı konumdadır; ancak bebeğin yüzü karnınıza doğru bakarken sırtı omurganıza dayanmış durumda olur. Bu nedenle, bu pozisyona ‘sırt sırta duruş’ da denilmektedir. Bu pozisyonlarda doğum daha yavaş ve zorlu meydana gelmektedir. Fakat doğum esnasında bebeğinizin anterior pozisyona geçme ihtimâli de vardır.
  • Makat Pozisyon: Bu pozisyonda bebeğiniz makat aşağıda olacak şekilde durmaktadımonash.pw ters gelmektedir, baş yukarıda ayaklar aşağıdadır. Bu durumda genellikle sezaryen doğum tercih edilmektedir. Aksi halde bebeğinizde yaralanma veya sakatlanma durumları oluşabilmektedir.

Doğum yaklaştığında bebeğinizin bulunabileceği pozisyonlar bu şekildedir. Doğum tarihi yaklaşırken yapılan muayenelerinizde doktorunuz, bebeğinizin hangi pozisyonda bulunduğu bilgisini size verecektir.

Bu bilgiyi edinen anne adaylarının aklına “doğuma kaç gün kala bebek döner?” sorusu gelmektedir.

Bebeğiniz, hangi şekilde duruyor olursa olsun, doğum kanalına inene kadar her an bir diğer pozisyona geçiş yapabilir.

Örneğin, posterior duruştaki bir bebek doğum başlamadan önce anterior duruşa dönebilir. Yavrunuzun, son ana kadar pozisyonunu değiştirme ihtimali olacaktır.

Bebek Ne Zaman Doğum Kanalına Girer?

Büyük gün yaklaştıkça şu 2 önemli sorunun cevabı merakınızı uyandırmaya başlayacaktır; “Bebeğim ne zaman doğum kanalına girecek?” ve “doğum kanalına giren bebek ne zaman doğar?”. Bu soruların anne adayları tarafından sıkça sorulmasının nedeni, doğumun başladığının ilk belirtisinin, bebeğin doğum kanalına girişi olmasıdır.

Genellikle gebeliğin haftasından itibaren doğum kanalına iniş başlamaktadır.

Ancak bazı gebeliklerde bu durum, haftaya kadar uzayabilmektedir. Özellikle ilk hamileliği olan kadınlarda bebeğin doğum kanalına inmesi daha erken görülürken, ilk gebeliği olmayan kadınlarda doğum zamanı gelene kadar bebeğin kanala girmediği görülür.

Bunun sebebi ise, ilk gebelikte kasların gevşemesi ve doğuma hazır hale gelip doğumun kolay ilerlemesi için vücudun kendini hazırlamasıdır. Fakat ilk gebelik dışındaki diğer gebeliklerde, kaslar önceki gebelikte gevşemiş olduğu için bebek kanala hemen girmez.

Bebeğinizin doğum kanalına ne zaman ineceği sorusunun beraberinde kanala girdikten ne kadar süre sonra dünyaya geleceği sorusu geliyor.

Doğumun yaklaştığının 8 belirtisi: monash.pw

Uzmanlar, kesin bir süre belirtmenin uygun olmamasıyla beraber, kanala girdikten 2 ila 4 hafta sonrasında doğumun başlama olasılığının yüksek olduğunu belirtmektedir. Çünkü doğum süreci anneden anneye değişkenlik gösterecektir ve ilk gebelik dışındaki gebeliklerin, kanala giriş ile doğumun gerçekleşmesi arasındaki geçen süresi daha kısa olacaktır.

Haftada bebeğin aşağıya inmesi normal mi? konulu videomuzu izleyebilirsiniz.

Bebeğin Doğum Kanalına Girmesi Nasıl Olur?

Doğumun başlayabilmesi için öncelikle bebeğin rahimden çıkarak doğum kanalına doğru inmesi gerekmektedir. Bebek doğum kanalına girmeden doğum başlamaz.

Bebeğin başının doğum kanalına girmesine ‘angajman’ adı verilmektedir. ‘Bağlanma’ da denilen bu durum, doğumun başlangıç işareti olarak kabul edilmektedir. Angajmanda bebeğin baş kemikleri tam ortada birleşmiş durumdadır. Bu aşamadan sonra bebeğin doğum kanalında aşama aşama ilerlemesi, ‘-3, -2, -1, 0, +1, +2, +3’ şeklinde tanımlanır ve vajinal bölgeye yaklaştıkça değerler artar.

Dikkat! +2 durumuna ulaşmış bir bebeğin doğumuna çok az bir zaman kalmış demektir.

Bebeğin Doğum Kanalına Girdiği Nasıl Anlaşılır?

Gebeliğinizin yaklaşık haftasında bebeğiniz doğum kanalına inmeye başlayacaktır. Bazı anne adayları bu durumu fark edemeyebilir; ancak bazı adaylar ise belirtileri gözlemleyerek bebeğin aşağıya doğru indiğini anlayabilmektedir. Peki, bebeğin doğum kanalına girdiğini nasıl anlarız?’

  • Bebek kanala doğru indiğinde karnınızın üst kısmında bir boşluk hissi meydana gelmektedir.
  • Aşağıya doğru inişin gerçekleşmesiyle, akciğerlerinizdeki basınç azalacak ve daha kolay nefes alıp vermeye başlanacaktır.
  • Vajinal akıntı miktarında artış gözlemlenebilmektedir.
  • Mide yanması şikayetinde azalma görülmektedir.

Annenin göbek deliği ile rahim arasındaki ölçü kısalır, yani göbek deliği aşağıya doğru iner.

  • Mesane üzerindeki baskıda artış görülmektedir.
  • Sık idrara çıkma isteği meydana gelebilir.
  • Yalancı doğum kasılmaları artış gösterebilir.
  • Bebeğinizin karnınızdaki hareketleri yavaşlayarak azalma gösterebilir.

Bebeğin Doğum Kanalına İnmesi için Neler Yapılabilir?

Bazı gebeliklerde bebeğin doğum kanalına inmesinin gecikebildiği durumlar oluşmaktadır. Bu gibi durumlarda anne adayları, bebeğin doğum kanalına girmesi için ne yapmalıyım?” sorusuna cevap arayışına girebilmektedir.

  • Hamileliğin son aylarına gelindiğinde vücudu rahatlatacak ve kaslarınızı gevşetecek bazı hareketler yapmak, bebeğinizin aşağıya inişini de kolaylaştıracaktır. Özellikle dizleri iki tarafa geniş şekilde açarak oturmak veya karnınızın aşağıya doğru sarkmasını sağlayarak durmak, rahim ağzına baskıyı arttıracaktır. Bu konuyla ilgili doktorunuza, sizin için uygun olabilecek başka hareketleri de sorabilirsiniz.
  • Günlük birkaç saatlik sizi yormayan yürüyüşler, bebeğin inişini daha kolay hale getirecektir. Her gün saat yürüyüş yapmaya özen gösterebilirsiniz.
  • Hamilelik döneminizde cinsel hayatınıza devam etmeye çalışarak doğum sürecini kolaylaştırabilmeniz mümkündür. Cinsel ilişki ile rahim ağzı genişlemeye uğrayarak bebeğin doğum kanalına girmesi daha rahat bir hâl almaktadır.

Normal doğum hakkında bilmek istedikleriniz: monash.pw

36 Haftalık Gebelik

Dr. Kağan Kocatepe Youtube Kanalı >>


hafta hafta 

 

 

hamilelik haftası

(35+0 - 35+6. GÜNLER)

Bu haftanın sonundan itibaren gebelik muayenelerine muhtemelen haftalık olarak çağırılacaksınız. Gebelik sürenizin tamamlanmasına  hafta kaldı ve içinizi bir heyecan kaplamaya başladı bile. İlk gebeliğinizse sürekli olarak aklınızda "nasıl olacak acaba?" düşüncesi olabilir. Doğum yapacağınız yeri ve yatacağınız odayı görmek, rahatlamak açısından oldukça faydalı olabilir.

Tüm gelişmiş ülkelerde olduğu gibi ülkemizde de gerek normal doğumda gerekse sezaryen ile doğumda epidural anestezi uygulaması yaygınlaşıyor. Almanya'da normal doğumların %60'ında, sezaryen ile doğumların ise %90'ından fazlasında epidural veya spinal gibi bölgesel anestezi yöntemleri kullanılmaktadır. Bu oranlar, Kanada ve Amerika gibi gelişmiş ülkelerde de yüksektir.

Epidural anestezi sanıldığının aksine yeni bir yöntem değildir, yıllardır rutin olarak kullanılan bir yöntemdir. Ülkemizde de artık hemen tüm sağlık kuruluşunda anestezi doktorları tarafından başarıyla uygulanabilmektedir.

Epidural %90 anne adayında ağrısız ve konforlu bir doğuma olanak verir.

Ağrı, bebekte fetal distres (bebeğin sıkıntıya girmesi) yaratabilen bir durum olduğundan doğumda ağrının giderilmesi fetal distres ve buna bağlı sezaryen riskini azaltır. 

Öte yandan epidural, ıkınma için gerekli kas gücünü azaltabileceğinden çok sık olmasa da doğum eyleminin ikinci evresininin uzamasına ve dolayısıyla vakum uygulama gerekliliğinin doğmasına neden olabilir. 

Kar/zarar oranı genellikle epidural lehine olduğundan doktorunuz size bunu önerdiğininde kabul etmeniz uygundur.


Video: Normal vajinal doğumda epidural anestezi hangi aşamada yapılır?


Bu haftadan itibaren "karnınızın birden aşağı indiğini" fark edebilirsiniz.

Bunun sizin açınızdan en önemli sonucu mide yanması, nefes darlığı, kaburga ağrısı gibi şikayetlerden büyük oranda kurtulmanızdır.

Bebeğin doğum kanalına girdiğini gösteren bu bulgu doğumun yaklaştığını göstermesi açısından da değerli olmakla birlikte kesin bir gösterge değildir. 

Bazı anne adayları daha erken gebelik haftalarından itibaren bebeklerini "daha aşağıda taşıdıklarını" ifade ederler.

Özellikle 2 veya daha fazla sayıda doğum yapmış anne adaylarında daha sık olan bir durum da erken doğum riskini artırmaz.



DOĞRUSUNU ÖĞRENELİM 

Doğum eylemi tümüyle sağlıklı başladığında ve size "normal doğum yapabileceğiniz" söylendiğinde bile, çok çeşitli nedenlerle doğumun sezaryen ile tamamlanması gerekebilir. Bu gerçeği bilmeniz, hayalkırıklığı yaşamamanız açısından son derece önemlidir:

Doğum eyleminde rahim ağzı kasılmalarla birlikte açılmaya başlar ve bebeğin başının doğmasına izin verecek şekilde "tam açık" olur, yani yaklaşık 10 santimetre açılır. Bu noktada bebeğin ıkınmalarla doğum kanalında ilerlediği ve dünyaya geldiği ikinci evre başlar.

Doğum Eyleminin Evreleri >>

Herhangi bir zamanda doğum eylemi usulüne uygun olarak ilerlemez veya bebeğinizin kalp atışlarında bozulma meydana gelirse öncelikle durum çeşitli önlemlerle düzeltilmeye çalışılır:

  • Rahim kasılmaları zayıfsa serum içinde verilen oksitosin hormonuyla kasılmalar yoluna sokulmaya çalışılır.
  • Bebeğinizin kalp atışları sizi sol yanınıza döndürerek, size damardan sıvı verilerek veya oksijen solutularak düzeltilmeye çalışılır.
  • Önlemler durumu düzeltemediğinde bebeğinizin veya sizin sağlığınız açısından doğum sezaryen ile gerçekleştirilir. Bu kararın tümüyle lehinize bir karar olduğunu bilmelisiniz. 

Yeterli donanım ve tıbbi personeli bulunan bir hastanede doğum yapmanız bu nedenle son derece önemlidir.

Yukarıda sayılanlar dışında çok daha farklı nedenlerle de normal doğum şeklinde başlayan eylemin sezaryen ile tamamlanması gerekebilir. 


Video: NORMAL DOĞUMUN SEZARYENE GÖRE AVANTAJLARI VE DEZAVANTAJLARI. NE ZAMAN SEZARYEN GEREKİR?

Dr. Kağan Kocatepe Youtube Kanalı >>

Halk arasında erkek bebeklerin "daha erken geldiğine" dair bir inanç vardır ve hatta bazı kişiler tersine "kız bebeklerin daha erken geldiğine" inanırlar. Bu konuda bilimsel olarak yeterince veri olmadığından bu bilgiye şimdilik şüphe ile bakmanızda fayda vardır.



Bebeğinizin yağ dokusu giderek artıyor ve buna bağlı olarak kolları ve parmakları boğum boğum ortaya çıkmaya başladı.

Bu haftanın sonundan itibaren doğsa bile "erken doğuma" bağlı bir problem yaşama riski çok düşük.

Miyadında bir gebelik haftalar arasında olmasına karşın biz doktorlar haftadan itibaren doğan bebekleri preterm (prematüre) olarak tanımlamayız.


Video: BEBEĞİN ULTRASONDA HAFTASINA GÖRE DAHA KİLOLU (İRİ) OLMASI, DAHA ERKEN DOĞACAĞI ANLAMINA GELİR Mİ?


Bu haftanın sonunda bebeğinizin boyu yaklaşık 46 cm. ve ağırlığı () gram!


HAFTANIN ÖNERİSİ

Doğum eyleminin birinci evresi tamamlandıktan, yani rahim ağzı "tam açık" olduktan sonra ikinci evre başlar.

İkinci evre rahim kasılmalarıyla birlikte sizin etkili ıkınmalarınız sayesinde bebeğinizin doğum kanalında ilerlediği ve dünyaya geldiği evredir.

Bu evrenin süresini temel olarak sizin etkili bir şekilde ıkınmanız ve bebeğinizi ittirmeniz belirler.

Siz bebeğinizi ne kadar iyi ittirirseniz bebeğiniz de o kadar kısa zamanda doğar.

Ikınmalarla bebeğin dünyaya gelmesi >>



İkinci evreyi başarılı bir şekilde tamamlayabilmek için:

  • doğum yardımını gerçekleştiren kişinin (doktor veya ebe) sizi yönlendirmek için söylediklerine tümüyle uyun.
  • En etkili ıkınma şekli doğum kasılmaları başladıktan sonra derin bir nefes alıp bu nefesi dışarıya hiçbir şekilde vermeden, çenenizi göğsünüze yaslayarak ve ellerinizle doğum masasının size gösterilen kollarından destek alarak, tüm kasılma boyunca ıkınmaktır.
  • Kasılmalar arasını dinlenmek ve gücünüzü bir sonraki kasılmaya kadar toparlanmak için kullanmalısınız. Bu esnada bazı anne adayları hızlı hızlı nefes alıp verirler. Bu durum başınızın dönmesine ve enejinizin azalmasına neden olur.
  • Hiç bir durumda ümitsizliğe kapılmayın. Her etkili ıkınma bebeğinizi dünyaya biraz daha yakınlaştıracaktır.
  • Yaklaşık %1 anne adayında ıkınma evresi belli bir süre geçmesine rağmen tamamlanamaz. Bu durumda doktorunuz size vakum (veya ülkemizde daha ender kullanılan forseps) uygulayacağını söyleyebilir. Vakum veya forseps uygulamaları ancak tecrübeli uzman doktorlar tarafından uygulanır ve bebeğinize zarar verme olasılığı son derece düşüktür. Bu nedenle vakumdan asla korkmayın.

Video: Gebelikte öksürmek, hapşırmak, ağlamak, gülmek, ıkınmak su gelmesi-erken doğum-düşük nedeni midir?

Dr. Kağan Kocatepe Youtube Kanalı >>



hafta hafta 

 

 


Hafta hafta hamilelik video ağırlıklı versiyon için tıklayın >>

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır