mg eksikliğinde görülen hastalıklar / Magnezyum Eksikliği | NPİSTANBUL

Mg Eksikliğinde Görülen Hastalıklar

mg eksikliğinde görülen hastalıklar

Magnezyum Eksiliğinin Belirtileri Neler? Eksikliğinde G&#;r&#;len Hastalıklar

Magnezyum Eksiliğinin Belirtileri Neler? Eksikliğinde Görülen Hastalıklar

Magnezyum mineralinin yeterince alımı, kas ve kemiklerin sağlığı için önem teşkil etmektedir. Eksikliği ise, pek çok soruna yol açmaktadır.

Magnezyum Eksikliği Neden Oluşur?

Magnezyum eksikliği, yeterli oranda magnezyum içeren besinler tüketilmemesinden ileri gelir. Sindirim sistemi veya bağırsak sistemi gibi sistemlerde, magnezyum mineralinin emilimini engelleyen sorunlar da oluşabilir. Bu tür durumlarda da, magnezyum eksikliği görülür. Tüm bu sebeplerin yanı sıra, şu nedenlere de bağlı olarak; magnezyum eksikliği görülebilir:

- Kullanılmakta olan ilaçların yan etkileri

- Kafein içerikli içeceklerin aşırı tüketimi

- Aşırı stres faktörü

- Sigara, alkol veya uyuşturucu bağımlılığı

- Sürekli potasyum veya kalsiyum eksikliği görülmesi

- Yanlış beslenme alışkanlıkları

- Organik besinleri üretirken kullanılan kimyasal gübreler

- İşlenmiş gıdaların tüketimi

Magnezyum, zannedilenden çok daha fazla önemli bir mineraldir. Magnezyum eksikliğinin zamanla ciddileşen belirtileri olmaktadır. Vücudumuzda meydana gelecek birtakım aksaklıklar, çoğu zaman vitamin veya mineral eksikliklerine işaret eder. Örneğin, D ve B12 vitaminlerinin eksikliği çok fazla görüldüğü gibi; magnezyum eksikliğine de çok sık rastlanır. Magnezyum, çoğu besin grubunda bulunmaktadır.

Magnezyum Eksikliğinin Belirtileri

Hipomagnezemi olarak bilinen magnezyum eksikliği, çok sık olarak gözden kaçırılan bir sağlık sorunudur. Önemli bir mineral olan magnezyumun eksikliğinin belirtileri ise, değişkenlik göstermektedir. Magnezyum eksikliği belirtilerinin en dikkat çekici olanı, vücutta meydana gelen çeşitli kas seğirmeleridir. Bununla birlikte, daha birçok belirti gözlenebilir.

Magnezyum eksikliğinde görülen tüm belirtileri şu şekilde sıralayabiliriz:

- Kas seğirmeleri ve kas krampları

- Zihinsel bozukluklar ve depresyon

- Osteoporoz (kemik erimesi)

- Yorgunluk ve kaslarda zayıflık

- Yüksek tansiyon

- Düzensiz kalp atışı

- Halsizlik

- Kadınlarda adet döneminde görülen şiddetli sancılar

- Ansızın gelen ve giderek sıklaşan migren ağrılar

- Tahammülsüz olmaya ve sinirli olmaya yatkınlık

Magnezyum Eksikliğinde Görülen Hastalıklar

Magnezyum eksikliği, mutlaka tedavi edilmesi gereken bir durumdur. Tedavi edilmediğinde ise, birçok hastalığa davetiye çıkarabilmektedir. Magnezyum eksikliği durumlarında görülebilecek hastalıklar da; genel olarak şu şekilde:

- Psikolojik hastalıklar

- Kalp ve damar hastalıkları

- Metabolik ve de nutrisyonel hastalıklar

- Astım

- Alzheimer

- Parkinson hastalığı

- Multipl skleroz (MS hastalığı)

- Depresyon ve sürekli yorgunluk

- Osteoporoz (kemik erimesi)

Magnezyumun İşlevleri ve Faydaları

Tıpkı B12 veya D vitamini, yahut omega 3 eksiklikleri gibi; magnezyumun eksikliği de, önemli bir sorundur. Çünkü magnezyum, zannedildiği üzere; sadece kas fonksiyonlarında görev alan veya sinir iletiminde fonksiyon üstlenen bir mineral değildir. Bunlarla birlikte, daha birçok görevi yerine getirmektedir.

Dengeli ve düzenli beslenmek, magnezyumun yeterli alımı için önem arz eder. Eğer ki; yeterli, dengeli ve çeşitlilikle beslenen biriyseniz ve özel sağlık sorunlarınız yoksa kolay kolay magnezyum eksikliği yaşamazsınız. Nitekim, pek çok besin; bol miktarlarda magnezyum içermektedir. Ayrıca deniz suyu da, magnezyum açısından oldukça zengindir.

Magnezyum Hangi Besinlerde Bulunur?

Sıklıkla tükettiğimiz besinlerdeki magnezyum miktarı, günlük ihtiyacımızın neredeyse hepsini karşılayacak seviyededir. Magnezyum, şu besinlerde çok bulunur:

- Ceviz, badem, fındık, fıstık gibi kuruyemişler

- Mercimek, kuru fasulye, bezelye ve nohut

- Koyu yapraklı sebzeler (örneğin; pazı, marul, ıspanak vb.)

- Nane ve roka gibi kokulu bitkiler

- Pancar

- Hurma, kayısı, incir, avokado

- Çekirdek ve kabak çekirdeği

- Süt ürünleri (özellikle peynir)

- Tavuk eti ve balık

Ispanak, pazı vb. gibi yeşil yapraklı sebzelerden magnezyum kazanmak için; bu besinleri mümkün olduğunca çiğ tüketmeye yahut buharda pişirmeye çalışmalısınız. Ancak paketlenmiş, işlenmiş, rafine besinlerde magnezyum bulabilmek; oldukça zordur.

Günlük magnezyum ihtiyacı, genellikle kişiden kişiye değişiklik göstermektedir. Gün içerisinde ağır bir işte çalışan kişi ile büyüme çağındaki bir çocuğun ihtiyaç duyacağı magnezyum miktarları; farklı olmaktadır. Kısacası; günlük harcanan kalori, yaş veya kilo faktörleri; günlük magnezyum ihtiyaçları için, asıl belirleyici olan etkenlerdir.

Uzmanlarca belirlenmiş genel listeye göre; yaş arasındaki kadınların, günlük mg; erkeklerinse, mg magnezyum almaları gereklidir. yaş arasındaki kadınların, günlük mg; erkeklerinse, mg magnezyum almaları gerekir. 31 yaş ve üzeri kadınların, günlük mg; erkeklerin de, mg magnezyum almaları gerekmektedir.

Kronik Yorgunluğun Nedenlerinden Biri: Magnezyum Eksikliği

 

Magnezyum eksikliği tıp literatüründe hipomagnezemi olarak adlandırılır. Magnezyum, insan vücudu için son derece önemli olan 11 mineral arasındadır ve miktar açısından 4. sıradadır. Yapılan çalışmalar neticesinde hem hücre içi iletişimi hem de hücreler arası iletişimde çok önemli bir role sahip olan bu mineral, insan vücudunda ’den fazla enzimin çalışmasında kilit bir role sahiptir. Ancak vücut bu elementi kendi başına üretemez ve bu nedenle besinlerle dışarıdan alınmalıdır.

Magnezyum Nedir?

Sağlıklı bir yetişkinde ortalama 24 gram magnezyum bulunur ve bu rezervin sürekli doldurulması önemlidir. Yani magnezyumun fonksiyonlarını yerine getirebilmesi için vücuda sürekli olarak alınması gerekir. Peki magnezyum eksikliği nedir? Bu mineralin eksikliği hipomagnezemidir. İnsan vücudundaki magnezyumun %60’ı kemikte ve geri kalanı ise kaslarda, yumuşak dokularda, kanda, diğer sıvılarda ve her hücrede bulunur.

Magnezyumun Görevleri Nelerdir?

Magnezyum, enzimler tarafından gerçekleştirilen biyokimyasal reaksiyonlarda yardımcı molekül olarak hareket eder. Bunun yanında vücutta 'den fazla reaksiyonda görev alır. Bunlardan bir kısmı aşağıdaki gibidir:

  • Amino asitlerden yeni proteinlerin oluşması,
  • Beyin ve sinir sistemine mesajlar gönderen nörotransmitterlerin düzenlenmesi,
  • DNA ve RNA'nın oluşturulması, onarılması,
  • Kasların kasılma ve gevşemesi,
  • Yiyeceklerin enerjiye dönüştürülmesi.

Magnezyumun Faydaları Nelerdir?

Magnezyumun faydaları aşağıdaki gibi özetlenebilir:

  • Depresyona karşı savaşmada etkilidir.
  • Egzersizdeki performans artırabilir.
  • İnflamasyon belirtilerini azaltabilir.
  • İnsülin direncinin azaltılmasında yardımcıdır.
  • Kan basıncının düşmesini sağlayabilir.
  • Migrenin önlenmesinde yardımcıdır.
  • PMS (adet öncesi dönem) belirtilerini iyileştirir.
  • Tip 2 diyabette faydalıdır.

Günlük Alınması Gereken Magnezyum Miktarı Nedir?

Kadınlar için günlük alınması gereken magnezyum miktarı mg ve erkekler için de 'dır.

Magnezyum Eksikliği Neden Olur?

“Magnezyum eksikliği neden olur?” sorusu sıklıkla merak edilir. Magnezyum eksikliği sağlıklı insanlarda nadir görülür. Magnezyum eksikliği nedenleri ise genel olarak şöyledir:

  • Aşırı alkol, soğuk içecek, kahve ve tuz tüketme,
  • Aşırı regl olma,
  • Aşırı terleme,
  • Bazı bağırsak parazitleri,
  • Besinlerin sindirimindeki sorunlar,
  • Hamilelik,
  • Kronik ishal,
  • Magnezyumun zayıf emilimi,
  • Magnezyumu azaltan etkide ilaçlar,
  • Uzun süreli stres,
  • Yetersiz beslenme.

Magnezyum Eksikliğinin Belirtileri Nelerdir?

Magnezyum eksikliği belirtileri; fizyolojik, psikolojik ve biyolojik belirtilerdir. Hafif magnezyum eksikliğinde kronik yorgunluk, kusma, güçsüzlük, mide bulantısı ve iştah kaybı görülür. Bunun dışında fizyolojik magnezyum eksikliği belirtileri; kas spazmı, çarpıntı, bağırsak ve midede kramplar yaşanması şeklindedir. Magnezyum eksikliği psikolojik olarak çocuklarda dikkat eksikliği ve hiperaktivite, depresyon, dikkat dağınıklığı, konsantrasyon bozukluğu, öğrenme güçlüğü, sinirlilik, stresle baş edememe, unutkanlık ve uyuşukluk halidir. Biyolojik belirtiler arasında da insülin direncinin artması, oksidatif stresi, serotonin hormonu eksikliği, tip 2 diyabet riskinin artması, yaşlanma belirtilerinde belirginlik sayılabilir.

Magnezyum Eksikliği Nasıl Anlaşılır?

“Magnezyum eksikliği nasıl anlaşılır?” diye merak ediyorsanız magnezyum testinin hastadan kan ve idrar örneklerinin alınmasıyla yapıldığını bilmelisiniz. Magnezyum eksikliği belirtileri ve tedavisi alınan bu kan ve idrar sonuçlarına göre planlanır.

Magnezyum Eksikliğinde Görülen Hastalıklar Nelerdir?

Bu mineralin eksikliğinin tedavi edilmemesi durumunda anormal kalp ritmi, astım, huzursuz bacak sendromu, kas krampları, kemik erimesi, migren atakları, nöbetler, vücutta uyuşma, kas zayıflığı, yüksek kan basıncı, zihinsel bozukluklar görülebilir.

Magnezyum İçeren Besinler Nelerdir?

“Magnezyum eksikliği nasıl giderilir?” sorusuna verilebilecek en iyi yanıt beslenmedir. Magnezyum eksikliğini gidermek adına tüketilebilecek gıdalar şöyledir:

  • Avokado,
  • Baklagiller,
  • Bazı baharatlar (kimyon, karanfil),
  • Bitter çikolata,
  • Deniz ürünleri,
  • Domates,
  • Hindistan cevizi,
  • Kuruyemiş, tohumlar,
  • Meyveler,
  • Rezene,
  • Sebzeler,
  • Tofu,
  • Yeşil yapraklı sebzeler.

 

Magnezyum eksikliği belirtileri hamilelikte ve her yaşta görülebilir. Bu nedenle sağlıklı beslenmeye önem verilmeli ve magnezyum eksikliği belirtileri yaşanması halinde mutlaka uzman desteği alınmalıdır.

Yorum Ekle

Error

7 file_put_contents(…) ~/vendor/laravel/framework/src/Illuminate/Filesystem/seafoodplus.info6 Illuminate\Filesystem\Filesystem->put(…) ~/vendor/october/rain/src/Filesystem/seafoodplus.info5 October\Rain\Filesystem\Filesystem->put(…) ~/vendor/laravel/framework/src/Illuminate/Session/seafoodplus.info834 Illuminate\Session\FileSessionHandler->write(…) ~/vendor/laravel/framework/src/Illuminate/Session/seafoodplus.info3 Illuminate\Session\Store->save() ~/vendor/laravel/framework/src/Illuminate/Session/Middleware/seafoodplus.info872 Illuminate\Session\Middleware\StartSession->terminate(…) ~/vendor/laravel/framework/src/Illuminate/Foundation/Http/seafoodplus.info1 Illuminate\Foundation\Http\Kernel->terminateMiddleware(…) ~/vendor/laravel/framework/src/Illuminate/Foundation/Http/seafoodplus.info0 Illuminate\Foundation\Http\Kernel->terminate(…) ~/seafoodplus.info48

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir