ayak şişkinliği nasıl geçer / Ayak şişmesine ne iyi gelir: Tek, sağ ve sol ayak şişmesi neden olur? Aman dikkat! - Haber 7 SAĞLIK

Ayak Şişkinliği Nasıl Geçer

ayak şişkinliği nasıl geçer

Ayak Şişkinliği Hastalık Habercisi Olabilir

Yaz aylarında ayak şişmesi problemi ile karşılaşan kişilerin çok dikkatli olması gerekiyor. Çünkü ayak şişmeleri özellikle sadece yaz aylarında olması sıcak havalara bağlı olabileceği gibi, bazen önemli hastalıklarında habercisi olabiliyor. Bu gibi şikayeti olan bireylerin mutlak suretle uzman hekim fikrine başvurmaları gerekmektedir. Çünkü bu durumun tedavisinde altta yatan nedenin ne olduğunu bilmek büyük önem taşıyor.

 

Ayak şişmelerinin altında ciddi problemler yatıyor olabilir

Yaz aylarında etkisini iyice arttıran hava sıcaklıkları, vücutta birtakım değişikliklerin görülmesine neden olabiliyor. Sıcakların dokularda su toplanmasına yol açması özellikle ayaklarda şişmeleri tetikliyor. Bilhassa aşırı sıcaklarda yaşanan terleme, artan sıvı ihtiyacı, yüksek sıcaklıklara bağlı damarlarda genişleme görülmesi ve vücutta tuz birikmesi, ayaklarda ve ellerde şişliklerin görülmesine neden olabiliyor. Bunun dışında kalp hastalıkları, KC hastalıkları, böbrek yetmezliği, hipertansiyon gibi önemli hastalıklarda ayak şişmelerinin bir nedeni olarak karşımıza çıkabilir. Bunların dışında varis dediğimiz bacak damarlarının genişlemesi ve aşırı kilo, obezite de özellikle yaz aylarında ayak şişmelerinin yaşanmasının sık nedenleri olarak karşımıza çıkıyor.

 

Yaz gebelikleri ayak şişmelerinin artmasına yol açabiliyor

Gebelikte vücut, normal zamanlara oranla daha fazla sıvı tutuyor. Bu nedenle hamilelikte sıklıkla ayak şişmeleri yaşanabiliyor. Gebelik yaz aylarına denk geldiğinde ise, kadınlar kışa oranla daha fazla sıvı tüketiyor. Bu durum da gebelerin ayak şişmesi probleminden daha fazla etkilenmesine neden olabiliyor.

 

Ortopedik problemler de ayak şişmelerini tetikleyebiliyor

Yaz aylarında çokça seyahat planları yapılıyor. Uzun süre yürümeye ve seyahate bağlı olarak oluşan ortopedik sorunlar da ayak şişmelerinin sebepleri arasında yer alıyor. Eklem ve çevresinde bulunan dokuların zarar görmesi de en önemli ortopedik sorunlar olarak sayılabiliyor. Ayrıca gün içerisinde uzun süre hareketsiz kalmak, yolculuk yapmak, sürekli oturmak ya da sabit şekilde ayakta durmak, ayaklarda şişmelerin yaşanmasına neden olabilen diğer faktörler arasında yer alıyor.

 

Diyabet hastaları da risk grubunda

Diyabet hastalığının da ayak şişmesinin oluşmasında önemli rol oynadığı biliniyor. Diyabet oranının yüksek olduğu durumlarda ayaklarda şişme, yanma, uyuşma gibi belirtiler görülebiliyor. Bu gibi durumlarda ayak şişmeleri uzun sürüyorsa uzman bir hekime başvurulması gerekiyor.

 

Alerjilere dikkat!

Alerjiler de ayak şişmelerinde büyük önem taşıyan faktörlerin başında geliyor. Herhangi bir nedenle oluşan her türlü alerjik durum ayak şişmesinin gelişmesine neden olabiliyor. Ayrıca ayaklarda meydana gelen iltihabi enfeksiyonlar da şişme sebepleri arasında yer alıyor.

 

Ayak şişmelerinde tedavi, hastaya ve şişme nedenine göre değişiyor

Ayaklarda görülen şişliklerin ciddiye alınması ve altında yatan nedenlerin araştırılması hasta sağlığı için büyük önem taşıyor. Ayak şişmesi problemi konusunda ise çeşitli tedavi yöntemleri bulunuyor. Fakat bu tedavi uygulamaları hastadan hastaya ve ayak şişmesinin nedenine göre değişiklik gösteriyor.

 

Şişmelere karşı evde uygulanabilecek yöntemler var mı?

Ayaklarda oluşan şişliklerin nedeni herhangi bir hastalıksa mutlaka bir uzamana başvurulması gerekiyor. Ancak şişlikler, kesin olarak yalnızca hava sıcaklıkları nedeniyle oluşuyorsa evde rahatlatıcı yöntemler uygulanabilir.

 

  • Şişme yaşanmaması için; sabit şekilde ayakta kalmamaya dikkat edilmeli,
  • Ayakta kalmak zorunlu ise parmak uçlarına doğru yükselip alçalarak egzersizler yapılabilir.
  • Ayaklar gün içinde uzatarak dinlendirilmeli, ayrıca ayakların altına da yüksek bir yastık koyulmalıdır.
  • Aşırı sıcakların hakim olduğu saatlerde dışarı çıkmamaya dikkat edilmeli,
  • Ödem birikmesine yol açması nedeniyle tuzlu yemeklerden uzak durulmalı,
  • Şişme yaşanması durumunda ise; ayaklar yüksekte tutulmalıdır.
  • Soğuk uygulamalar ödemi azaltma özelliği taşır. Bu nedenle ayaklar buzlu su dolu bir kovada 20 dakika kadar bekletilebilir.
  • Uzman hekim tavsiyesiyle ayak masajları da uygulanabilir.

Çok uzun bir zaman boyunca ayakta duran, yeteri kadar hareket etmeyen veya çalışma temposu yüksek olan kişiler için kaçınılmaz bir son olan ayak şişmesi, ayağın mevcut boyutundan daha büyük bir boyuta ulaşması şeklinde kabaca tabir edilmektedir. Genellikle kişiler ayak altı ve bileği şişmesi durumunda, gerek ayakkabı gerekse çorap giymenin çok daha zor bir hal alması, aynı zamanda ayak bölgesinin gergin ve ağır hissedilerek hareket kısıtlılığının meydana gelmesi şeklinde yakınmalar söz konusudur.

Çeşitli faktörlerden ötürü tek veya iki ayağın birden şişmesi şeklinde sonuçlanan ayak altı ve bileği şişmesi neden olur, ne iyi gelir? Şayet bu şikayet birkaç gün içerisinde geçmiyor ve şişkinlik durumu halen baş gösteriyorsa muhakkak uzman hekime başvurmanız gereken ayak şişmesi nasıl geçer?

AYAK ŞİŞMESİ NEDİR?

Ayak şişmesi ve ayak bileği şişmesi tipik olarak yumuşak dokularda biriken sıvı nedeniyle gelişmektedir. Sıvı küçük damarlardan sızmakta ve yakındaki dokularda toplanmaktadır. Sonuç olarak da, sodyum (tuz) ve su seviyeleri yükselmektedir.

AYAK ŞİŞMESİ NEDENLERİ…

Çoğu durumlarda, ayak şişme herkesin başına gelen basit nedenler sonucu oluşmaktadır. Diğer yandan, altta yatan daha ciddi tıbbi bir durumun bir belirtisi olarak da ortaya çıkabilmektedir. En sık görülen Ayak Şişmesi nedenleri arasında burkulma, hamilelik, konjestif kalp yetmezliği, obezite, osteoartrit, siroz, Aşil tendiniti, PMS ve derin ven trombozu bulunmaktadır.

Aynı zamanda Ayak Şişmesi; Enfeksiyon rahatsızlıklarında, lenf damarı rahatsızlıklarında ve kan damarlarının tıkanması gibi rahatsızlıklardan da meydana gelebilmektedir.

Burkulma ve Ayak Yaralanması: Herhangi bir nedenle ayakta meydana gelen yaralanmalar ve ayağın burkulması ayak şişmesi oluşumuna neden olur. Bu durumda eklem yerlerinde bulunan dokular zedelenir ve buralarda sıvı toplanarak şişmeler meydana gelir.

Obezite: Obezite, ayaklarınıza aşırı ağırlık binmesinden dolayı, ayak bileği ve ayaklarda şişmeye sebep olabilir.

İlaçların Yan Etkileri: Birçok ilacın sıvı toplama ve şişmeye neden olan yan etkileri vardır. Genel ve ayak şişmesine neden olan bazı ilaçlar diyabet için kullanılan ilaçlar, antidepresanlar, anti inflamatuar, hormonlar ve kalp hastalıkları için kullanılan ilaçlar ayaklarda şişmeye neden olabilirler.

Hastalıklar: Kalp hastalığı, karaciğer, böbrek hastalıkları ayak şişmesine neden olabilir.

Uzun Süre Ayakta Durmak: Uzun süre ayakta durmak ya da yürümek de ayak bileği ve ayaklarda şişmeye yol açabilir.

ayak şişmesine ne iyi gelir

AYAK ŞİŞMESİNİN BELİRTİLERİ NELERDİR?

Ayak Şişmesinin belirtileri aşağıdaki şekilde sıralanmaktadır;

*Parmakla şiş alana bastırınca çukur olması

*Uyuşma, karıncalanma ya da ağrı

*Ayak şişmesinin dize kadar gelmesi

*Şişmiş olan alanlarda kızarıklık ya da sıcaklık hissi

*Ayak bileklerinin şişmesi

*Bastırınca oluşan çukurun 10 dakika daha fazla bir süre sonra düzleşmesi

AYAK ŞİŞMESİ NASIL GEÇER?

-Aşırı sıcakların hakim olduğu saatlerde dışarı çıkmamaya dikkat edilmeli

-Soğuk uygulamalar ödemi azaltma özelliği taşır. Bu nedenle ayaklar buzlu su dolu bir kovada 20 dakika kadar bekletilebilir.

-Ayakta kalmak zorunlu ise parmak uçlarına doğru yükselip alçalarak egzersizler yapılabilir.

-Şişme yaşanması durumunda ise; ayaklar yüksekte tutulmalıdır.

-Uzman hekim tavsiyesiyle ayak masajları da uygulanabilir.

-Ayaklar gün içinde uzatarak dinlendirilmeli, ayrıca ayakların altına da yüksek bir yastık koyulmalıdır.

-Şişme yaşanmaması için; sabit şekilde ayakta kalmamaya dikkat edilmeli.

-Ödem birikmesine yol açması nedeniyle tuzlu yemeklerden uzak durulmalı.

ayak şişmesi nasıl geçer

AYAK ŞİŞMESİNE NE İYİ GELİR?

-Elma sirkesi:

Elma sirkesi ayaklardaki şişliklerin inmesine yardımcı olurken ağrının hafiflemesini de sağlar. Elma sirkesini doğrudan şişliklere uygulayabilir veya ayağınızı beklettiğiniz suyun içerisine elma sirkesi ekleyebilirsiniz.

-Limon:

Limon suyu, toz tarçın, yağ, süt ve su karıştırın. Hamur haline gelen karışımı şişen ayaklara uygulayın. Bu çözüm en etkili çözümlerden biridir. Ayaklarda oluşan şişlik ve sertliklerin azalmasını sağlar.

-Bol sıvı tüketin:

Bol su tüketmeye çalışın.  Su yardımıyla şişe neden olan zararlı maddelerin daha kolay şekilde vücuttan atılmasına yardımcı olursunuz.

-Tarçın,

Yarım limonun suyu, 1 çorba kaşığı zeytinyağı, yarım çay bardağı süt ve yarım su bardağı su, yeterince tarçın tozu ile karıştırılır. Hamur kıvamına gelen karışım ayakta şişen bölgelere sürülür ve bez sarılır.

- Epsom tuzu (magnezyum sülfat);

Ayak bileği şişmesi ve ağrısı için kullanılabilecek bir evde tedavi yöntemidir. Sadece kas ağrısına ve şişliğe yardımcı olmaz, aynı zamanda iltihabı da azaltabilir. Bunun nedeninin, epsom tuzunun toksinleri atması ve rahatlamayı sağlaması olduğu düşünülüyor.

-Zencefil;

Ayakların şişliği tedavisinde yardımcı doğal bir idrar söktürücüdür.
Şişmenin en büyük nedenlerinden biri olan sodyumun etkisini azaltır. Buna ek olarak, anti-inflamatuar özellikleri ile şişmeyi giderir.

ayak şişmesi belirtileri ve tedavisi

-Pirinç;

Pirinç suyunun içerisine yeteri miktarda (hamur kıvamı ) karbonat atın ve karıştırın elde edilen karışımı ayaklarda şişlik olan bölgelere sürün ve bez ile sarın. 2 saat kadar bekletildikten sonra ayaktan çıkarılır ve ayak sıcak su ile durulanır.

AYAK ŞİŞMESİ DOĞAL TEDAVİSİ…

Ayak şişmesi günlük hayatta sık görülen bir durumdur. Uzun süre ayakta kalmak, uzun süre hareketsiz kalmak nedenlerden dolayı ayak şişmesi meydana gelebilir. Dr. Feridun Kunak, sıcak suyun içerisinde tuz, nane, okaliptus yaprağı ve kuru çay olan ayak şişliğine iyi gelen, ayakları rahatlatan doğal ayak banyosu yapımını ekrana getirdi. Kunak, ayakların suda bekletilmesini tavsiye etti.

Ayak Burkulması Nasıl Geçer? Ayak Bileği Burkulması Belirtileri Nelerdir?

Ani hareketler sonucu gerçekleşen ayak burkulması, vücut yapısında en sık karşılaşılan rahatsızlıklardan biri olmaktadır. Ayağın burkulması durumu kimi zaman kısa süreli ağrı gibi etkiler ile hafif şekilde atlatılabilirken, bazen de eklem zedelenmesi ve kemik kırılmasına varan sonuçlara kadar ilerlemektedir. Dolayısıyla ayak bileği ekleminde burkulma yaşayan kişilerin mutlaka uzman bir hekim kontrolünden geçmesi tavsiye edilmektedir.


Ayak Burkulması Nedir?

Ayak bileği eklemi, ayak ve bacak bölgesini birbirine güçlü biçimde bağlayarak hareketli bir alan yaratır. Kemik ve esnek liflerin oluşturduğu eklem bölgesine binen baskı ise bu alanda zaman içerisinde deformasyon oluşturabilir. Liflerde oluşan deformasyona ayak bileği burkulması adı verilir.

Eklem bölgesinde yer alan elastik yapıdaki lifler, ayak burkulması sırasında olması gerekenden daha fazla bir esneme hareketine maruz kalır. Dolayısıyla ayağın ani dönmesi sonucu gerilen lifler ayak sağlığı açısından önemli bir risk oluşturur.

Ayak Burkulması Nasıl Geçer?

Ayak bileği burkulması, pek çok durumda müdahaleye gerek kalmaksızın iyileşmektedir. Ancak burkulmanın yarattığı ağrıyı gidermek ve eklem bölgesini rahatlatmak için evde yapılabilen basit ön tedaviler uygulanabilir.

  • Buz Kompresi: Ayak burkulmasından hemen sonra bir buz torbası ile kompres yapılması, ayakta oluşan ağrının giderilmesi yönünde en güçlü tedavi yöntemidir. İlk uygulama sırasında en az yarım saat olmak koşuluyla ağrı geçene kadar belirli aralıklarla buz uygulaması yapılmalıdır.
  • İstirahat: Burkulan ayağın üzerine kesinlikle basılmamalı, rahat bir yerde sırt üstü pozisyonda istirahat edilmelidir. Ayrıca kan dolaşımının dengelenmesi ve şişliğin azaltılması için bir yastık yardımıyla ayak kısmı kalp hizasının üstüne çekilmelidir.
  • İlaç: Doktor tavsiyesi ile alınan ağrı kesici ilaçlar, ayak burkulmasından doğan ağrının azaltılması için etkili bir yöntemdir.

Ayak Bileği Burkulması Kaç Günde İyileşir?

Ayak bileği burkulması, doğru tedavi yöntemleri uygulandığında hızla iyileşen bir rahatsızlıktır. Ağrı tamamen geçene kadar uygulanması gereken buz tedavisinin yanı sıra istirahat edilerek birkaç gün içerisinde iyileşme gözlemlenmektedir. Kanamalı burkulma ya da kırığa dönen burkulmalarda ise cerrahi müdahale gerekebileceği için ayak bileği burkulması iyileşme süreci daha uzun zaman almaktadır.

Ayak Burkulması Belirtileri

Ayak bileğinde yaşanan burkulma, elle ve göz ile yapılan tespit sayesinde kolayca anlaşılabilir. Burkulma esnasında ayak bileğinde esneme sesi duyulur ve üstüne basamayacak kadar acı hissedilir. Burkulma sonrasında ise şiddetli ağrı nedeniyle ayakta dururken ya da yürürken güçlük yaşanması, ayak burkulmasının en net belirtisi olarak görülmektedir. Buz tedavisinden sonra bölgesel olarak şişlik, morarma ve yeşerme gibi renk değişimi de ayak bileğinin burkulduğunu gösterir.

Ayak Burkulması Tedavisi

Çoğu ayak bileği burkulması evde tedavi ile giderilmektedir. Ancak ayakta oluşan ağrılar daha sık ve şiddetli şekilde devam ettiği takdirde bir sağlık kuruluşuna müracaat edilmesi gerekmektedir.

Burkulma tedavisinde öncelikle ayakta oluşan ödemin giderilir ve bilekteki hasar elle muayene edilerek tespit edilir. Eğer burkulma ciddi düzeyde ise ileri seviye tanı yöntemleri ile daha kapsamlı şekilde araştırılması sağlanır. Ayak bileğinde bağ kopması, kırık ya da çatlak şüphesi duyuluyorsa ayak bileği grafisi, bilgisayarlı tomografi ve ultrasonografi gibi ileri seviye tetkikler gerçekleşir. Eğer bu şüpheler doğrulanırsa son çözüm olarak cerrahi operasyon gerekli olabilir.

Ayak Burkulması Ödem Tedavisi

Ayak bileği burkulması gerçekleştikten bir süre sonra bilek çevresinde şişlik ve ödem oluşumu görülür. Oluşan ödemin giderilmesi için ise birkaç aşamalı tedavi uygulanır. İlk aşamada ayak bileğinin hareket etmemesi ve olası bir kırık durumuna karşı önlem alınması için sabitleme işlemi yapılır. Daha sonra ödemin görüldüğü bölgenin buz torbası ile soğutulması sağlanarak sıcak kanın tek bir noktada toplanmasının önüne geçilir. Eğer ağrı şiddetli bir seyirde ise ağrı kesici ilaç tedavisi uygulanır ve burkulmadan duyulan acının azaltılması sağlanır.

İlk müdahaleden sonra ödemden oluşan şişlikte azaltma görülmüyorsa ya da ağrı geçmiyorsa zaman geçirmeden bir sağlık kuruluşuna başvurmalısınız.

Ayak Burkulması ve Şişlik

Ayak bileğinde burkulma sonucu anında şişlik görülmesi oldukça normaldir. Çünkü bileğin ani hareketinde yüksek basınç oluşur ve dokunun tekrar eski formunu alması için belirli bir zaman geçmesi gerekir. Ayak bileği kısmında oluşan şişliğin kontrol altına alınması durumunda burkulmanın etkisi de yavaş yavaş geçecektir. Bunun için şişliğin görüldüğü yere doğrudan temas etmeyecek şekilde soğuk su dolu torba ya da buz aküsü konulması, şişliğin gözle görülür şekilde geçmesine yardımcı olacaktır.

Ayak Burkulmasına Ne İyi Gelir?

Tıbbi yetkisi olmayan bazı kişiler tarafından ayak bileği burkulmasına iyi geldiği iddia edilen çeşitli bitkisel tedavi yöntemleri önerilmektedir. Ancak bu yöntemlerin pek çoğunun bilimsel açıdan ispatlanmış hiçbir faydası bulunmamaktadır. Ayak burkulması yaşayan kişilerin yalnızca uzman doktorların belirttiği tavsiyelere uymaları, doğru tedavi uygulanması için önem teşkil etmektedir.

Ayakta hissedilen ağrı az miktardaysa ve yumuşak doku ödemi gözlemleniyorsa, burkulmanın doğurduğu etkiyi azaltacak bazı tedbirler uygulanabilir. Ödem ve şişlik durumu inmeye başladığında elastik bir sargı ile ayak bileğinizi topuktan destek alacak şekilde sarabilirsiniz. Böylece ağrıyan ayak bileği için bir destek mekanizması oluşturulur ve burkulmanın daha hızlı şekilde giderilmesi sağlanır. Bunun haricinde zeytinyağı gibi kaygan bir yağ ya da ayak bileği burkulması için krem kullanarak burkulan bölgeye masaj yapabilirsiniz. Hafif dokunuşlar ile gerçekleştireceğiniz masaj işlemi, eklem bölgesine yakın kasları yumuşatır ve bilek çevresindeki ödemin atılmasına yardımcı olur.

Ayak Burkulması Egzersizleri

Ayak burkulması tedavisi sonrasındaki süreçte rahatsızlığın nüksetmesinin önüne geçilmesi ve sürekli ayak burkulması yaşamamak için egzersiz yapılması önerilir. Egzersizlerin yöntemi ve sıklığı; ayak çevresindeki kasların durumu, burkulmadan sonra kan dolaşımının düzenli olup olmaması ve aktivite düzeni dikkate alınarak belirlenir. Bunu belirlemek için de ortopedi servisinden destek alabilirsiniz.

Hareketsiz ayak kaslarını güçlendirmek üzere bir takım pratik egzersizleri ev ortamında da gerçekleştirebilirsiniz. Dengeyi sağlamaya yönelik çömelme, tek ayak üstünde durma, step tahtasında hafif tempo hareketleri gibi basit egzersizler, burkulmadan sonra günlük hayata dönüş sürecinde avantaj sağlayabilir.

Ayak Burkulduğunda Hangi Bölüm/Doktora Gidilmeli?

Ani hareket sonucu ayakta hissedilen ağrılarınız geçmiyorsa başvurmanız gereken tıbbi birim ortopedi bölümü olmaktadır. Kemikte kırık, çatlak, incinme ya da kemiğe yakın kasların zedelenmesi konusunda ortopedi uzmanları gerekli muayeneleri gerçekleştirmekte ve ciddi bir duruma rastlanması durumunda tedavi için hastayı yönlendirmektedir.

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır