askerlik borcu hesaplama / Askerlik Borçlanma Tutarı Hesaplama App

Askerlik Borcu Hesaplama

askerlik borcu hesaplama

5434 sayılı Kanuna tabi olanların borçlanabilecekleri süreler

Hakkında 5434 sayılı Kanun hükümleri uygulanan kişilerin doğum borçlanması hariç mutlaka görevdeyken başvurması şartıyla aşağıdaki süreleri borçlanmaları mümkündür. 

  • Muvazzaf ve ihtiyat askerlikte er olarak geçen süreler,
  • Kadın sigortalılar 3 çocuğa kadar doğumdan sonraki çalışmadıkları 2 yıllık süreler,
  • Doğum sonrası yarı zamanlı çalışılan süreler,
  • Askerliğini yedek subay olarak yapanların 1.1.1950 tarihinden sonra yedek subay okulunda öğrenci olarak geçirdikleri süreler,
  • Yevmiyeli, geçici kadrolu, sözleşmeli, saat ücretli geçen hizmetler,
  • Çarşı ve mahalle bekçiliğinde geçen süreler,
  • İmam-Hatip vekilliğinde, vakıflara ait camilerin imam-hatip ve müezzin kayyımlığında geçen sürelerle köy bütçesinden ücret almak suretiyle yapılan imam-hatiplik hizmetleri,
  • Avukatlık stajında geçen süreler,
  • Serbest avukatlık ve noterlikte geçen süreler,
  • Tıpta uzmanlık eğitiminde ve doktora öğreniminde geçen süreler,
  • Tıp doktorlarının fahri asistanlıkta geçen süreleri,
  • Sağlık Bakanlığı Teşkilatında çalışan sağlık personelinin, mesleklerini serbest olarak icra ettikleri süreler,
  • Seçim Kanunu nedeniyle istifa edenlerin açıkta geçirdikleri süreler,

borçlanma kapsamındadır.

Ayrıca, subay ve astsubaylar ile  polislerin sivil öğrencilikte ve polis akademisinde geçen eğitim sürelerine ait borçlanmalar genel borçlanma kurallarına tabi değildir.

5434 sayılı Kanuna göre borç tutarının hesabı ve ödeme

Borç tutarı; iştirakçilerin veya dul ve yetimlerinin başvurularının Kurum kayıtlarına geçtiği tarihte tabi oldukları personel kanunlarında yer alan hükümlere göre öğrenim durumu itibariyle göreve giriş, derece, kademe ve ek göstergeleri ile emeklilik keseneğine esas aylığının hesabına dahil edilen tüm unsurların toplamının başvuru tarihinde yürürlükte bulunan katsayı ile çarpımı sonucu bulunacak tutar (%36) esas alınmak suretiyle hesaplanmaktadır.

5434 sayılı Kanunun ek 8. maddesi gereği, borçlanma tahakkukları ilgililerin görev yaptıkları kurumlara gönderilmekte, kurumlarca da tahakkukunun ilgililere tebliğ edildiği tarihi takip eden aybaşından itibaren ilgililerin emekli keseneğine esas aylıkları üzerinden, emekli keseneği (%16) oranında taksitler halinde borç tutarının tahsil edilerek Kuruma gönderilmesi gerekmektedir. Borç tutarının defaten ödenmesi de mümkündür.

5434 sayılı Kanunda borçlanma isteminden vazgeçme mülga Ek 27. maddede düzenlenmiş olup, bu maddeye göre borcun ilgililere tebliğ tarihinden itibaren 30 gün içinde yazılı olarak Kurumumuza veya Kurumlarına başvurulması halinde bir defaya mahsus olmak üzere borçlanmadan vazgeçme hakkı tanınmıştır. Bu süre içerisinde borçlanma isteğinden vazgeçen iştirakçinin borçlanması Kurumumuzca iptal edilecek ve durum ilgili kuruma bildirilecek, bu süre içinde başvurulmaması halinde ise borçlanma işlemi kesinlik kazanarak, iştirakçinin isteğine bakılmaksızın kurumu aracılığıyla ilgiliden borç tahsilatına başlanacaktır.

Okuma Süresi: 5 dk.

Not: Doğum, askerlik, yurt dışı eğitim vb. borçlanmalar, "borçlanılacak 1 gün için" günlük brüt asgari ücretin %32'sinden az ve bu tutarın 7,5 katından fazla yapılamıyor. Aracımızdaki ödenecek en alt limit günlük brüt asgari ücretin %32'si çarpı borçlanılacak gün sayısı, ödenecek en üst limit ise bu tutarın 7,5 katını ifade ediyor.


En Uygun İhtiyaç Kredisi Faiz Oranları:

Tablodaki faiz oranları 20 bankanın "en uygun" kredi teklifine göre günlük olarak güncelleniyor. Ayrıca tüm bankaların faiz oranlarına göre hesaplama yapmak için kredi hesaplama sayfamızı ziyaret edin.


Doğum Borçlanması Nedir?

Doğum borçlanması, doğum nedeniyle çalışma hayatından belirli bir süre uzak kalan, en az bir gün sigortalı çalışmış kadınların geriye dönük prim ödeme yapmasına imkân veren durumdur. Geriye dönük prim ödeme şansı veren doğum borçlanması emeklilik konusundaki dezavantajı ortadan kaldırmayı amaçlar. 

Doğum Borçlanması Nedir, Nasıl Hesaplanır?

Doğum Borçlanması Nedir, Nasıl Hesaplanır?

Doğum Borçlanması Nasıl Hesaplanır?

Doğum borçlanması günlük brüt asgari ücretin %32'sinden az bu tutarın 7,5 katından fazla ise yapılamıyor. 2023 yılı için brüt asgari ücret 10.008 TL olduğu için günlük brüt kazanç 333,60 TL, doğum borçlanması bedeli ise 2023 yılı için günlük en az (333,60*0,32) 106,75 TL olarak hesaplanıyor. Bu durumda:

Doğum rapor ücreti nasıl hesaplanır görmek ve hesaplama yapmak için doğum izni ücreti hesaplama aracımızı ziyaret edin.

Doğum Borçlanması Şartları 

Doğum borçlanması yapılabilmesi için gerekli şartlar:

Yararlanma şartları ise aşağıdaki gibidir:

#CustomModulePromotion{DOB,PR}CustomModulePromotion#

Kadın Sigortalı Ne Kadarlık Süreyi Borçlanabilir?

Her bir çocuk için en fazla 1 yıl doğum borçlanması yapılabilir. En fazla üç defa olmak üzere ikişer yıllık süreler için yapılır. Yani toplamda 6 yıl için borçlanma yapılabilir. 2 yıllık süreye şunlar dâhildir:

Doğum Borçlanması İçin Nereye Başvurulur?

Doğum borçlanması için sigortalının en son çalışmasının/hizmetinin geçtiği sosyal güvenlik il müdürlüğüne/sosyal güvenlik merkezine başvuru yapması gerekir. Kamu görevlileri ise SGK Emeklilik Hizmetleri Genel Müdürlüğü Kamu Görevlileri Tescil ve Hizmet Daire Başkanlığına dilekçe yazarak ya da e-Devlet üzerinden başvuruda bulunabilir. 

Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) hakkında detaylı bilgi için EYT (Emeklilikte Yaşa Takılanlar) nedir, kimleri kapsar sayfamızı inceleyin.

Doğum Borçlanması Sırasında Çocuk Vefat Ederse Ne Olur?

Doğum borçlanması durumunda bebeğin vefat etmesi durumunda vefat tarihine kadar olan süreler borçlanılabilir.

Askerlik Borçlanması Nedir?

Askerlik borçlanması, emeklilik prim gün sayısını arttırmak için askerde geçirilen sürenin tamamının veya bir kısmının SGK'ya ödenmesidir. Özellikle emeklilik yaşı gelmiş ancak prim gün sayısı yeterli olmayan çalışanların emeklilik için yararlanabileceği bir hak olarak düşünülebilir. 

Askerlik Borçlanması Nedir, Nasıl Hesaplanır?

Askerlik Borçlanması Nedir, Nasıl Hesaplanır?

Askerlikten Önce SGK Kaydı Yoksa Ne Olur?

Askerden önce SGK kaydı olmayanların, askerlik borçlanması yapması durumunda prim gün sayısı ödemesinin yanında, sigorta giriş tarihleri de borçlandıkları gün kadar geriye çekilir.

Askerlik Borçlanması Nasıl Hesaplanır?

Askerlik borçlanması günlük brüt asgari ücretin %32'sinden az, bu tutarın 7,5 katında fazla ise yapılamıyor. 2023 yılı için brüt asgari ücret 10.008 TL olduğu için günlük brüt kazanç 333,60 TL, askerlik borçlanması bedeli ise 2023 yılı için günlük en az (333,60*0,32) 106,75 TL olarak hesaplanıyor. Bu durumda:

Bedelli askerlik ücreti ne kadar hesaplamak için bedelli askerlik ücreti aracımızı ziyaret edin. 

Askerlik Borçlanmasına Hangi Süreler Dahil?

Aşağıdaki süreler askerlik borçlanması kapsamındadır:

Ne Zaman Emekli Olurum?

Ne zaman emekli olunabileceği "sigorta türü", "doğum tarihi", "sigorta başlangıç tarihi" ve "cinsiyete" göre değişir. Ancak tüm sigorta statülerinde erkek çalışanların prim gün sayısını 2044'ten sonra, kadın çalışanların ise prim gün sayısını 2048'den sonra doldurması durumunda 65 yaşında emekli olunabilecek. Ne zaman emekli olurum öğrenmek için emeklilik hesaplama aracımızı kullanabilirsiniz. 

Kaynaklar:

Hesapkurdu.com Emeklilik Hesaplama (Ne Zaman Emekli Olurum)

Sosyal Güvenlik Kurumu SGK Sıkça Sorulan Sorular

2023 Askerlik Borçlanması Hesaplama, Başvuru ve Sorgulama

2023 yılı askerlik borçlanması hesaplama tablosu ve başvuru sorgulama işlemlerinizi online olarak yapabilirsiniz. Askerlik borçlanması sürekli olarak yıldan yıla artış gösterir. Başvuru işlemleri Sosyal Güvenlik Kurumu üzerinden yapılır. Bu nedenle ikamet adresine en yakın SGK binasının ziyaret edilmesi gerekir.

Başvuru sırasında kişinin yanında kimlik belgesi ve askerliğe ilişkin belgeler bulunmalıdır. Bu sayede askerlik borçlanması için gerekli formun da doldurulması sağlanır. Gerekli form, e-devlet üzerinden ya da SGK tarafından verilebilir. Belgede boş alan bırakılmaması ve doğru bilgilerle doldurulması zorunludur.

2023 Yılı Askerlik Borçlanması Ne Kadar Oldu

2023Askerlik borçlanmasında ödenmesi gereken tutar aylık, bir yıllık ve 18 aylık olmak üzere üç aşamada belirlenir. Askerde geçecek sürenin SGK prim ödemesinin yapılması şartıyla sigortalı olarak sayılması şeklinde sonuçlanır. Böylece emeklilik süresinin askerlikten dolayı aksaması söz konusu değildir.

2023 aylık askerlik borçlanma tutarları;

Günlük en düşük borçlanma tutarı106,75 TL
15 ay ( 550 gün borçlanma)48.038,40 TL
18 Ay ( 540 gün borçlanma)57.646 TL
20 ay ( 600 gün) borçlanma64.051,00 TL

Bu miktarların ödenmesi durumunda askerlik süresi de sigortalı olarak sayılır. Bu tutarlar taban tutarlardır. Kişinin SGK üzerinde görülen durumuna göre verilecek prim miktarı değişiklik gösterebilir. Başvuru ve prim ödemeleri, askerlik sonrasında gerçekleşebilir. Bu sayede toplu para ödemesi yapmak, emeklilikte alınacak emekli maaşının artmasına neden olur.

Askerlik Borçlanması Prim Ödemesi Ne Zaman Yapılır?

Askerlik borçlanmasında primlerin ödenmesi borçlanma tebliğinden itibaren 1 ay içinde gerçekleşir. Bu süre uzatılmaz. Aynı zamanda belirlenen süre içinde ödeme yapılmaması durumunda kişinin askerlik borçlanma başvurusu iptal edilir. Miktarın taksitlendirme şeklinde ödenmesi mümkün değildir.

Başvuru sonrasında 1 ay içinde, toplu olarak ödeme yapılması gerekir. Başvuru sonrasında 1 ay içinde ödeme yapılmaması durumunda başvuru iptali gerçekleşir ve askerde geçirilen günler prim günü olarak sayılmaz. Ancak başvurusu iptal olan kişilerin tekrar başvuru yapması ve ikinci bir talepte bulunması mümkündür.

Askerlik Borçlanması Prim Tutarı Nasıl Hesaplanır?

2023 Askerlik borçlanmasında prim hesaplama işlemi taban fiyatlar üzerinden hesaplanır. Taban fiyat asgari ücretin aylık %32’sidir. Kişiler isterse daha yüksek fiyat vererek kendi sigorta devamlılıklarını sağlayabilir. Aynı zamanda kişinin askerlik öncesi ve sonrasında aylık geliri üzerinden de fiyat alınabilir. Ödenecek prim ne kadar artarsa, emeklilikte alınacak maaş tutarı da o derecede artar.

2023 Yılı Askerlik Borçlanması Tablosu

Borçlanma SüresiAlt Limit BorçlanmaÜst Limit Borçlanma
30 Gün3.202,56 TL20.816,64 TL
60 Gün6,405.12 TL41,633.28 TL
90 Gün9,607.68 TL62,449.92 TL
120 Gün12,810.24 TL83,266.56 TL
150 Gün16,012.80 TL104,083.20 TL
180 Gün19,215.36 TL124,899.84 TL
210 Gün22,417.92 TL145,716.48 TL
240 Gün25,620.48 TL166,533.12 TL
270 Gün28,823.04 TL187,349.76 TL
300 Gün32,025.60 TL208,166.40 TL
330 Gün35,228.16 TL228,983.04 TL
360 Gün38,430.72 TL249,799.68 TL
390 Gün41,633.28 TL270,616.32 TL
420 Gün44,835.84 TL291,432.96 TL
450 Gün48,038.40 TL312,249.60 TL
480 Gün51,240.96 TL333,066.24 TL
510 Gün54,443.52 TL353,882.88 TL
540 Gün57,646.08 TL374,699.52 TL

Belirtilen fiyatlar sadece tabandan hesaplanan ücretlerdir. Askerlik borçlanması miktarlarında her ay 30 gün olarak hesaplanır. Hesaplama sırasında askerlik yapılan döneme ait olan değil, başvuru yapılan döneme ait asgari ücret hesaplanır. 31 Aralık 2023 tarihine kadar yapılan başvurularda bu miktarlar geçerli olacaktır.

Tavan fiyatlar, asgari ücretin 7 katıdır. Bu miktarların ödenmesi durumunda emeklilikte daha fazla maaş almak ve erken emekli olmak mümkün hale gelir. Aynı zamanda başvuru dışında ücret ödemesi mümkün değildir. Kişi, kaç aylık askerlik borçlanmasına başvuru yaptıysa, o kadar ayın ödemesini yapmak zorundadır. 18 ay borçlanma talebinde bulunan kişi, 12 aylık ödeme yaptıysa 12 aylık borçlanma talebinde bulunmuş olur ve 18 aylık talebi iptal edilir.

Kısmi Askerlik Borçlanması Mümkün Müdür?

Askerlik borçlanmasının kısmi olarak yapılması mümkündür. Emeklilik primleri ödenen kişinin 6 aylık eksiği kalmışsa, sadece 6 aylık ödeme yapmak ve başvuru sürecini bu doğrultuda planlamak mümkündür. Bunun yanında kişinin emeklilik için 1 ayı kalmış olsa bile 1 aylık askerlik borçlanması yapmasına izin verilir. Böylece erken emekli olmak ya da emeklilik sürecinde daha fazla emekli maaşı almak mümkün hale gelir.

Sigorta Başlangıcından Önce Askerlik Yapanlar İçin Askerlik Borçlanması

Sigorta girişinden önce askere gidenler için borçlanma mümkündür. Kişinin sigorta başlangıcı 2022 iken, askere 2020’de gitmesi gibi bir durumda, askerlik borçlanması kadar süre, sigortada geri gider. Bu nedenle sigorta girişi bulunmayan kişiler de istedikleri kadar askerlik borçlanması yapabilir.

Bu sayede erken sigorta girişinden kaynaklanan erken emeklilik fırsatından yararlanmak mümkün hale gelir. Aynı zamanda askerlik süresi haricinde borçlanma mümkün değildir. Askerliğini kısa dönem yapmış bir kişi, 18 aylık borçlanma talebinde bulunamaz. Bu durumda sadece kişisel/özel sigorta türlerinden bir seçim yapması ve primlerini açıktan ödemesi gerekir.

Askerlik Borçlanması Başvurusu Nasıl Yapılır?

Askerlik borçlanmasında başvuru süreci şu şekilde gerçekleşir:

Askerlik Borçlanması Başvurusu İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?

Askerlik borçlanmasına başvuru yapmak için istenen evraklar şu şekilde sıralanabilir:

Belirtilen belgelerle Sosyal Güvenlik Kurumu üzerinden başvuru yapılmalıdır.

Askerlik Borçlanması Sorgulanma İşlemi Nasıl Yapılır?

Askerlik borçlanmasında sorgulama yapmak için kişilerin e- devlet sistemini kullanması gerekmektedir. Bu sistem üzerinden askerlik borçlanması tutarı, ödeme zamanı, toplam ve aylık borçlanma miktarı gibi bilgilere erişim sağlanır.

Bu konuda izlenecek adımlar şu şekildedir:

Askerlik Borçlanması Talep Dilekçesi Nasıl Doldurulur?

Askerlik borçlanması için talep dilekçesi doldurma işlemi Sosyal Güvenlik Kurumu içerisinde ya da e-devlet üzerinden gerçekleşir. Bu form sayesinde resmi askerlik borçlanması talebi oluşturulur. Bu nedenle formun doldurulması sırasında yanlış bilgi vermemek önem taşır.

Formun doldurma aşamaları şu şekildedir:

İnternetten Askerlik Borçlanması Başvurusu Nasıl Yapılır?

İnternet üzerinden askerlik borçlanması başvurusu yapmak için, e-devlet sitesinin kullanımı gerekir. Siteyi aktif olarak kullanarak, askerlik borçlanması başvuru sayfasına ulaşmak mümkündür. Bu sayfaya erişim basamakları şu şekilde sıralanabilir:

Askerlik Borçlanması Yapmak Erken Emeklilik Sağlar Mı?

Askerlik borçlanması ile erken emeklilik imkanı mümkündür. Ancak ödeme yapılan prim günü, emeklilikten tam olarak düşmez. Emeklilik süresinden yapılacak düşüş, yapılan ödemeye ve ödeme zamanına göre değişiklik gösterir. Örneğin 340 gün borçlanma yapan bunu ödeyen bir kişi, emekli olmak için 25 yıl sigortalılık koşuluna tabi olur.

Bu durumda 5875 gün toplam prim ödemesi yapması gerekir. Koşullar bu şekilde değiştiği için 60 olan erkek emeklilik yaşı, sigorta ödemelerinde aksama olmaması durumunda 58 yaşa iner. Dolayısıyla askerlik borçlanması yapan bir kişi, emeklilik yaşının geriye çekilmesini sağlayabilir.

En Düşük Sigorta Primi Ne Kadar ?

SGK Borcu Yoktur Belgesi, Nereden ve Nasıl Alınır?

SGK Hizmet Dökümü Nasıl Alınır?

Askerlik Borçlanma Tutarı Hesaplama

Askerlik Borçlanması Nedir?

Er veya erbaş olarak silâh altında veya yedek subay okulunda geçen sürelerin SGK hizmet süresine eklenmesi amacıyla yapılan SGK prim hizmet borçlanması kısaca Askerlik Borçlanması olarak adlandırılmaktadır.

Askerlik borçlanması nasıl hesaplanır?

Askerlik borçlanması başvurusunda bulunacağınız yıl geçerli olan brüt asgari ücretin %32’si en az askerlik borçlanması tutarı olacaktır. Asgari ücretin artışı ile paralel olarak askerlik borçlanması tutarı da her yıl artmaktadır. Örnek: 2020 Yılı Brüt Asgari Ücret : 2.943 TL ve 30 günlük askerlik borçlanması tutarı 941,76 TL’dir. 2020 yılı için bir günlük askerlik borçlanması tutarı 31,39 TL’dir. 550 gün askerlik borçlanması yapan bir kişinin ödemesi gereken tutar yaklaşık 16.259 TL’dir.

Asgari ücretin üstünde bir tutardan askerlik borçlanması yapabilir miyim?

Evet, Askerlik borçlanmasına esas tutarın alt sınırı (tabanı) başvurunun yapıldığı yıl geçerli olan asgari ücret, üst sınırı ise (tavanı) asgari ücretin 7,5 katıdır. 2020 yılı için taban, 2.943 TL, tavan ise 22.072,50 TL’dir. Buna göre 2020 yılı sonuna kadar 1 günlük en düşük askerlik borçlanması tutarı 31,39 TL ve en yüksek askerlik borçlanması tutarı ise 235,44 TL’dir. İlerleyen yıllarda asgari ücrette yapılacak artışa paralel olarak bu tutarlarda artacaktır.

Askerlik Borçlanmasını istediğim ayda yapabilir miyim?

Evet, istediğiniz ayda yapabilirsiniz. Asgari ücret bir önceki yılın aralık ayında asgari ücret tespit komisyonu tarafından belirlenmekte ve yıl boyunca açıklanan asgari ücret geçerli olmaktadır. Askerlik borçlanmasını Ocak-Aralık ayları arasında istediğiniz zaman yapabilirsiniz. Askerlik borçlanması tutarında yıl boyunca herhangi bir değişiklik olmamaktadır.

Askerlik Borçlanma tutarını ne kadar sürede ödemeliyim?

Askerlik borçlanma tutarını tebliğ tarihten itibaren 1 ay içinde ödemeniz gerekir. 1 ay içinde ödeme yapamazsanız başvurunuz iptal olur. İptal olan başvurusu için herhangi bir ceza, gecikme zammı/faiz ödemezsiniz. Sonradan yeniden başvuru yapabilirsiniz.

Askerlik Borçlanma ödemesini iade alabilir miyim?

Askerlik borçlanma tutarını ödedikten sonra iade almanız mümkün değildir. Bu nedenle askerlik borçlanması yapmadan önce ne kadarlık prim gününe ihtiyacınız olduğunu tam olarak netleştirmeniz önemlidir.

Kimler Askerlik Borçlanması Yapmalıdır?

Emekli olmak için sigortalık süresi ve yaş şartını sağlayan, ancak prim günü eksik kalan kişiler askerlik borçlanması yaparak günlerini tamamlayabilirler. Prim gün şartını tamamlamış olan veya aktif çalışma hayatı devam ettiği için yaş ve sigortalılık süresi tamamlanana kadar prim gününü de tamamlayacağını öngören kişilerin askerlik borçlanması yapmasına gerek yoktur (sigorta girişini öne çekme seçeneği yoksa).

Kısmi askerlik borçlanması yapılabilir miyim?

Borçlanma başvurusuna istinaden Kurum tarafından bildirilen askerlik sürelerinizin istediğiniz kadarını borçlanabilirsiniz. Örnek: 550 gün askerlik yaptıysanız isterseniz 1 gün isterseniz 550 gün borçlanma yapabilirsiniz. Kısmi borçlanma için tek yapmanız gereken size bildirilen borçlanma tutarının borçlanmak istediğiniz süreye isabet eden kısmını ödemektir. Kısmi ödeme sonrası ikinci kez askerlik borçlanması yapabilir miyim? Evet, toplam askerlik sürenizin kalan kısmı için sonradan yeni borçlanma talebinde bulunabilirsiniz. Her borçlanma talebi başvurusu ilgili yıl geçerli olan değerler üzerinden hesaplanır.

Askerlik borçlanması yaparak sigorta giriş tarihini eski bir tarihe çekebilir miyim?

Emeklilik hesabı yapılırken ilk kez sigortalı olarak çalışmaya başlanılan gün geçerli olan kanuna bakılır. Örneğin, 8 Eylül 1999 tarihinde ilk kez SGK’lı olan erkek sigortalının emeklilik için yaş şartı 58 iken, bir gün sonra yani 9 Eylül 1999’da ilk kez sigortalı olan erkek sigortalının emeklilik için yaş şartı 60’tır.

İlk kez sigortalı olduğunuz tarihten sonra askerlik yaparsanız ve bu süreler için askerlik borçlanması primi öderseniz, ödediğiniz askerlik borçlanması kadar prim günü kazanırsınız. Bu işlem işe giriş tarihinizi öne çekmez.

İlk kez SGK girişi olmadan önce askere giden bir sigortalının askerlik borçlanması yapması halinde, ilk kez sigortalı olduğu tarih borçlanma süresi kadar geriye gider.

Örneğin, ilk kez 1 Mart 1995 tarihinde sigortalı olan, askerliğini 1994 yılında tamamlayan ve 550 gün askerlik yapan kişi bu sürenin tamamını borçlanırsa ilk işe giriş tarihi 550 gün geriye gidecek ve 28 Ağustos 1993 olacaktır. Emeklilik hesabı yapılırken ilk işe giriş tarihi ilk defa fiilen çalışmaya başladığı tarih olan 1 Mart 1995 değil, askerlik borçlanması sonrası oluşan 28 Ağustos 1993 olacaktır. (Not: Tarihler konuyu anlatmak amacıyla örnek olarak verilmiştir.)

Hava değişiminde geçen süreler için askerlik borçlanması yapabilir miyim?

Hastalık, ceza ve benzeri nedenlerle uzayan askerlik süreleri için borçlanma yapılamayacak. Askerlik borçlanması yapılabilecek hava değişimi süreleri, vatani hizmetin yapıldığı döneme göre şöyle olacak:

1) 17 Temmuz 1927–21 Şubat 2014 tarihleri arasında uzun dönem askerlik yapanların 3 aya kadarki hava değişim süreleri.

2) 22 Şubat 2014–25 Haziran 2019 tarihleri arasında uzun dönem askerlik yapanların 30 güne kadar hava değişim süreleri.

3) 14 Kasım 1980–21 Şubat 2014 tarihleri arasında kısa dönem askerlik yapanların hava değişimi sürelerinin 30 güne kadar kısmı.

4) 22 Şubat 2014–25 Haziran 2019 tarihleri arasında kısa dönem askerlik yapanların hava değişimi sürelerinin 15 güne kadar kısmı.

26 Haziran 2019 tarihinden itibaren askerlik yapanların tabi oldukları askerlik süresinin her ayı için 1 güne kadarki kısmı için borçlanma yapılabilecek. Örneğin 6 ay askerlik yapanlar 6 gün, 12 ay askerlik yapanlar ise sadece 12 günlük hava değişimi süresi için askerlik borçlanması yapabilecekler.

Yeni askerlik sistemine göre 6+6=12 ay askerlik yapanlar nasıl borçlanacak?

Yeni Kanun uyarınca (7179), altı aylık zorunlu askerlik hizmetini tamamlayan erbaş ve erlerden, isteyenler Milli Savunma Bakanlığı’nın da uygun görmesi halinde altı ay daha askerlik yapabiliyorlar.

Bu şekilde askerlik yapanlardan isteyenler ilk 6 aylık zorunlu askerlik dönemi için eskiden olduğu gibi kendileri borçlanma yapabilecekler.

İkinci altı aylık dönemin askerlik borçlanma primleri ise Milli Savunma Bakanlığı’nca brüt asgari ücret üzerinden ödenecek. Kişi MSB tarafından asgari ücret üzerinden yapılan borçlanma ödemesinin üzerinde bir tutarla borçlanma yapmak isterse, aradaki prim farkını kendisi ödeyecek.



nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır