diş çekiminden sonra şişlik nedenleri / Diş çekimi sonrası alınacak önlemler | Hakan Durgun Köşe Yazısı - Hürriyet Haberler

Diş Çekiminden Sonra Şişlik Nedenleri

diş çekiminden sonra şişlik nedenleri

Diş çekimi yeryüzünde en fazla uygulanan cerrahi prosedürlerden birisidir ve çekimden hemen sonra bile hafif ağrı, kanama ve bir miktar şişlik oluşması normaldir. Diş çekimi sonrası dikkat edeceğiniz bazı küçük hususlar daha büyük komplikasyonların görülmesini azaltabilir. Peki diş çekiminden sonra nelere dikkat etmeliyiz? Ne zaman endişelenmeliyiz? Klinik hekimlerimizin hazırlamış olduğu bu makalede diş çekimi sonrası iyileşme süreci nasıl gerçekleşir, yapılması gerekenler nelerdir, ağrı ve şişlik oluşması ne zaman alveolit iltihap belirtisidir detaylı olarak açıklıyor.

Diş çekimi sonrası normal iyileşme süreci

Diş çekimi sonrası uygulamanız gereken bakım, tek seferde kaç dişin çekildiği, hangi dişin çekildiği ve hangi teknikle çekildiği gibi bir kaç faktöre bağlı olarak değişkenlik gösterebilir.

Örneğin bazı dişlerin kökleri diğerlerinden daha uzun ve kalın olduğu için çekim yarası daha derinde ve büyüktür. Ayrıca cerrahi çekimlerde operasyon sahası daha geniş olduğu için biraz daha geç iyileşir.

Ancak çekimden sonra yaranın hızlı bir şekilde iyileşmesini istiyorsanız dikkat etmeniz gereken ilk şey kanama pıhtısının yerinde kalmasını sağlamaktır.

Diş çekimi sonrası yapılması gerekenler

  1. Tamponu 20 dakika boyunca sıkıca ısırın: Diş çekimi sonrası kanama kontrolünün ilk adımı, diş hekiminizin çekim bölgesine yerleştireceği tamponun yaraya uygulayacağı bası ve nihayetinde pıhtılaşmanın başlamasıdır. Tamponun sık aralıklarla değiştirilmesi pıhtılaşma oluşumunu engelleyebileceği için değiştirmekten sakının.
  2. Uyuşukluk geçene kadar bir şeyler yiyip, içmeyin: En az ilk 2 saat boyunca ve uyuşukluk geçene kadar yemek yemekten kaçının. Çekim boşluğuna gıda artıklarının birikmesi ve taze pıhtı dokusunun bozulması iltihap oluşumuna neden olabilir.
  3. Bol bol dinlenin: Çekimi takip eden ilk 24 saat içerisinde bol bol dinlenmeye gayret edin ve böylelikle vücudunuzun iyileşme kapasitesini artırın.
  4. Başınızı yüksekte tutun ve egzersiz yapmayın: Kan basıncının yükselmesi kanamanın artmasına neden olabilir. Bu nedenle ilk bir kaç gün egzersiz yapmayın ve başınızı kalbinizden yüksekte tutun. Gece yatarken iki yastık kullanabilirsiniz.
  5. İlk 24 saat dişlerinizi fırçalamayın ve tükürmemeye çalışın: Tükürme esnasına oluşan vakum etkisi çekim bölgesinde oluşmakta olan pıhtıyı uzaklaştırarak diş çekimi sonrası ağrı ve kanama yaşamanıza neden olabilir. Bu nedenle ilk 24 saat içerisinde tükürüğünüzü ya bir peçeteye usulca akıtın yada yutun.
  6. Çekim bölgesini incelemeyin, kurcalamayın: Pek çok hasta dişini çektirdikten sonra bölgeye bakmak ve kontrol etmek ister, yapmayın. Bölgeyi görmek için yanağınızı çektiğinizde yada ağzınızı çok açtığınızda çekim bölgesindeki diş etleri gerilir ve çekim yarası genişleyerek pıhtının kaviteye tutunmasını zorlaştırır.
  7. Aşırı sıcaktan kaçının: ilk 48 saatte çekim bölgesinin maruz kalacağı sıcaklık şişlik ve ödemin artmasına neden olabilir. Bu nedenle güneşlenmekten ve aşırı sıcak fön makinesi kullanmaktan kaçının.
  8. Diyetinize dikkat edin: Çekimden sonraki ilk 48 saat çok soğuk yada sıcak gıdalar tüketmekten kaçının. Alkol ve asitli gıdalar tüketmeyin. Protezinden zengin, ılık ve yumuşak gıdalar tüketin.
  9. Pipet kullanmaktan kaçının: İçeceklerinizi pipetle tüketmeniz çekim yarasındaki pıhtının kolayca hareket etmesine ve iyileşme dokusunun bozulmasına neden olabilir.
  10. Hekiminizin önerdiği ilaçları kullanın: Bazı cerrahi çekimlerden sonra enfeksiyon profilaksisi amacıyla antibiyotik kullanmanız gerekebilir. İlaçlarınızı almayı ihmal etmeyin.
diş çekimi sonrası ağrı

20lik Diş Çekimi Sonrası Bakım

20lik dişlere genellikle operasyon sonrasında hızlı bir iyileşme sağlanması ve diğer dişlerde meydana getireceği potansiyel sorunların önlenebilmesi amacıyla genç yaşlarda çekilirler.

Yirmilik dişin çenede bulunduğu pozisyona göre açık yada cerrahi çekim ile alınması gerekir.

Operasyon sonrasındaki bakım temel olarak yukarıda anlattığımız önlemleri içerir ancak prosedürün türüne göre iyileşme süresi normal çekimlerden biraz daha uzun zaman alabilir.

Yirmilik diş çekimi ve ameliyatı hakkında daha detaylı bilgi almak için bu makaleyi okuyabilirsiniz.

seafoodplus.info

Diş çekimi sonrası ağrı

Diş çekiminden sonraki ilk bir kaç gün ağrı olması normaldir. Bu tür ağrılar diş çekimi sonrası ağrı kesici kullanımı ile geçer. Ayrıca çekim yapılan bölgeyi soğuk tutmanız ağrı oluşumunu azaltabilir.

Ancak diş çekimini takip eden günlerde ortaya çıkan yada artarak devam eden ağrılar bölgede bir diş apsesi oluşumundan ya da kan pıhtısının kaybolmasından kaynaklı olabilir.

Ağrı kesicilerinde fayda etmediği, aşağıdaki durumlarda diş hekiminizi ziyaret etmeniz gerekir:

  • İlk bir hafta sonuna kadar ağrı azalarak kaybolmuyorsa
  • Ağrı, diş çekiminden bir hafta sonra tekrar ortaya çıkmışsa
  • Ağrı ile birlikte ağız kokusu varsa
  • Oluşan şişlik giderek büyüyorsa
diş çekimi sonrası kanama

Diş çekimi sonrası şişlik neden olur?

Diş çekimi sonrası şişlik oluşumu, vücudun çekim yarasını onararak tamir etmesi ve enfeksiyon gelişimini önlemek için oluşturmuş olduğu bir tepki mekanizmasıdır. Yani diş çekimi yapılan bölgenin iyileşmesi için bir miktar şişmesi normaldir. Diş çekiminden hemen sonraki 24 saat içerisinde çekim bölgesinin dışardan buz kompres uygulayarak soğuk tutmanız diş çekimi sonrası şişlik oluşumunu azaltır.

Diş çekiminden sonra iltihap oluşur mu?

Enfeksiyon gelişimi; diş çekimi sonrası en sık görülen komplikasyonlardan birisidir. Basit diş çekimlerinde normal şartlar altında antibiyotik reçete edilmez, ancak ağrıya eşlik eden şişlik ve iltihap belirtileri varsa doktorunuz kullanmanızı isteyebilir. Ağrı ve şişliğin 48 saatten daha uzun sürmesi çekim bölgesinde meydana gelen bir iltihaplanmanın belirtisi olabilir ve doktorunuzu ziyaret etmeniz gerekir.

Diş çekimi sonrası kanama kontrolü

Hastalar genellikle diş çekimi sonrası kanama gördüklerinde endişe kapılarak paniklerler. Özelliklede sızıntı şeklinde akan kan, ağız içerisindeki tükrüğüde kırmızıya boyar ve sanki kişide sanki çok fazla kan kaybı yaşıyormuş endişesi oluşturur. Ancak bu kanamaların çoğunluğu genelde yine hasta tarafından kaynaklanır. Peki diş çekimi sonrası kanama kontrolü için neler yapılmalı:

Steril bir tampon koyun ve sıkıca, yerinden oynatmadan 30 dakika boyunca tutun. Bu süre zarfında iyi baskı yaparsanız çekim bölgesindeki kan pıhtılaşmaya başlar. Tamponu yerinden çıkartırken sağa sola oynatmadan usulca tek seferde çıkarın.

Tükürmekten kesinlikle kaçınmanız gerekir. Siz her tükürdüğünüzde çekim bölgesinden bir miktar kanıda vakum yaparak çekersiniz. Zaten yeni açılmış bir yara, kan henüz pıhtılaşmaya başlarken tükürüğünüz pıhtı tabakasını uzaklaştırır ve bu kısır döngü siz tükürdüğünüz sürece devam eder.

Başınızın altına iki yastık koyun: Başınızı yüksekte tutmak çekim bölgesine doğru olan kan basıncını azaltacak ve kanın daha kolay pıhtılaşmasını sağlayacaktır. Ayrıca başınızı yüksekte tutmak ağrınızın azalmasınada fayda sağlar.

diş çekimi sonrası şişlik

Hangi problemler daha nadir görülür?

Özellikle azı diş çekimi sonrası çene çıkması, kırılması, kayması, kenetlenmesi, kemik kalması, kök kırılması, boğaz ve baş ağrısı, zonklama gibi problemler nadir de olsa görülebilmektedir. Bu tür bir problemle karşılaşmanız durumunda siz farkında olmasanız bile diş hekiminiz size haber verir.

Ağrı için evde kendiniz ne yapabilirsiniz?

Diş hekiminden çıktıktan sonraki süreçte evde uygulayabileceğiniz küçük önlemler kompolikasyonla karşılaşma riskinizi azaltabilir.

Diş çekimi sonrası ağrı kontrolü için evde:

Ağrı kesici kullanımı: Doktorunuzun reçete ettiği ağrı kesicilerin kullanımı ağrıyı azaltmaya büyük ölçüde katkıda bulunacaktır. Ancak aspirin gibi kan inceltici ilaçların kullanımı daha fazla kanama oluşmasına neden olabilir.

Buz uygulaması: Temiz bir havlu yada bez içerisine saracağınız buz paketlerini er dakikalık aralıklarla uygulayabilirsiniz. Soğuk kompres ağrı ve şişlik oluşumunu azaltmaya yardımcı olabilir.

Uzun süreli buz uygulanması ise bölgedeki kan dolaşımını bozabileceği için genel olarak dakikada bir 5 dakika ara vermeniz gerekir.

Tuzlu su gargarası: Tuzlu su ile gargara yapmak ağız içerisindeki bakterilerin azaltılmasına yardımcı olur. Ancak tuzlu su gargarasını operasyondan sonraki ilk 24 saat içerisinde uygulamamaya çalışın. Tükürme esnasında pıhtı yerinden oynayabilir.

Soru &#; Cevap

Diş çekimi sonrası yara ne zaman kapanır?

Çekimden sonraki ilk 3 gün içerisinde yara üzeri pıhtı ve iyileşme dokusu ile tamamen kapanır ve iyileşmenin riskli bölümü geçmiş olur. Çekim bölgesinde kemik oluşumu ise ortalama 40 gün sonra gerçekleşmeye başlar.

Diş çekimi sonrası oluşan beyazlık nedir?

Çekim bölgesinde görülen beyaz renkli doku genellikle iyileşme dokusudur ve iyileşme tamamlandıkça pembe diş eti rengine bürünür.

Diş çekimi sonrası ağrı kaç gün sürer?

Çekimden sonraki ilk bir kaç gün hafif ağrı olması normaldir ve gün içerisinde kendiliğinden kaybolur.

Umarız hazırlamış olduğumuz bu makale, diş çekimi sonrası ağrı, kanama ve şişlik problemlerinizi ortadan kaldırmaya yardımcı olabilir.

ALVEOLİT NASIL OLUŞUR VE NEDENLERİ NELERDİR?

ALVEOLİT NEDİR?

Diş çekim sonrası iltihabı olarak da bilinen alveolit rahatsızlığı, hastaları gerçek anlamda rahatsız eden bir durumdur. Alveol dişleri taşıyan kemik bölümüne verilen addır. Bu nedenle o kısımda oluşan iltihaplanma da alveolit olarak adlandırılmaktadır. Bu iltihaplanma genellikle diş çekimi sonrasında takip eden gün içerisinde oluşmaktadır. Dişin çekilen boşluğunda enfekte oluşması durumunda bu rahatsızlıkla karşılabilirsiniz.


ALVEOLİT NASIL OLUŞUR VE NEDENLERİ NELERDİR?

Diş çekiminden sonraki günlerde meydana gelen alveolitin asıl sebebi çekim boşluğunun kan ile dolması ve bununla beraber kan pıhtısının iyileşme sürecine giremeden bozulmasıdır. İyileşme süreci başlamasına rağmen çeşitli nedenlerden ötürü kan pıhtısı bozulabilir. Bu nedenler ise sigara ve alkol tüketimi, hastanın hijyensiz ağız bakımı, sıcak duş alması, çok sıcak ya da çok soğuk yiyecek ve içecekler tüketmesi, çekim boşluğunu herhangi bir aletle ya da dili ile kurcalaması, dişlerini fırçalamaması ve çekim boşluğunu emmesi gibi nedenler olarak sıralanabilmektedir. Ayrıca hastaya çekim esnasında çok aşırı dozda narkoz verilmesi ya da diş bölgesinin aşırı bir şekilde uyuşturulması, dişin çekileceği kısımda kan toplanmasını engellemektedir. Bu sebepten ötürü de alveolit oluşumu başlamaktadır.


ALVEOLİT NASIL ÖNLENİR?

Alveolit gerçek anlamda acı veren ve birkaç gün etkisini sürdüren bir hastalıktır. Bu nedenle bu hastalık ile karşılaşmamak adına alınması gereken önlemler de elbette mevcuttur. Ağız bakımına önem verilmelidir ve düzenli olarak mutlaka dişler fırçalanmalıdır. Diş çekimi esnasında doktorunuz mutlaka çok travmatik davranmalıdır. Eğer sigara ve alkol tüketimi varsa en az 3 gün boyunca bu tüketimlere ara verilmelidir. Ve en az 24 saat boyunca hasta ağzını şiddetli bir biçimde çalkalamamalıdır.

ALVEOLİT HASTALIĞININ TEDAVİ SÜRECİ NASILDIR?

Alveolit hastalığının tedavisi ancak uzman doktorlar tarafından yeterli miktarda anetsezi verilerek yapılmaktadır. Bu hastalığın tedavisi tamamen hastanın çektiği ağrı ve yanık acıyı en aza indirgemeye yöneliktir. Diş çekim boşluğu hekim tarafından uyuşturulur. Oksijenli su ya da serumlu fizyolojikle yıkanır. Daha sonra alveol kemiği kanatılır ve iltihabın olduğu bölge temizlenerek oraya ağrı kesici bir içerik aşılanır

Gömülü Diş Tedavisi

S. Yirmi yaş dişim sürmüş durumda, yine de çekilmesine gerek var mı?

C. Yirmi yaş dişleri çoğu hastada çiğneme fonksiyonuna dahil olmayan dişlerdir. Bu dişler arka bölgede olduklarından estetik olarak da herhangi bir görsel değer taşımamaktadırlar. Ayrıca sürmüş yirmi yaş dişleri temizliği diş fırçalama sırasında genelde ihmal edilmektedir. Bu yüzden bu dişler çürümeye meyilli olup, komşu dişlerinde ara yüzlerinde çürümeye sebep olabilmektedir. Bu kriterler dikkate alındığında bu dişlerin koruyucu amaçlı çekilmesi hastanın yararına olabilmektedir.

S. Alt çene yirmi yaş dişim çekildi, üst çene yirmi yaş dişimin çekilmesine gerek var mı?

C. Karşıt çenede bulunan yirmi yaş dişleri çekildikten sonra genelde diğer çenede bulunan yirmi yaş dişi oklüzyonda fonksiyonunu yitirmektedir. Kapanışta olmayan sürmüş yirmi yaş dişleri karşı çeneye doğru uzama gösterebilmektedir. Uzayan yirmi yaş dişleri yanak bölgesini hastanın istemsiz olarak ısırmasına neden olabilir veya komşu diş ile arasında daha kolay yemek artığı birikmesine neden olabilir. Bu kriterler dikkate alındığında bu dişlerin koruyucu amaçlı çekilmesi hastanın yararına olabilmektedir.

S. Gömülü dişimde hiçbir ağrım yok, gene de çektirmek zorunda mıyım?

C. Gömülü dişlerin olası zararlarını önlemek amacıyla koruyucu amaçlı çekilmesinde fayda olabilmektedir. Bu durumu doktorunuzla beraber değerlendirmenizde fayda vardır.

S. Yirmi yaş dişimin yarısı çıktı, biraz daha beklesek tamamı gelmez mi?

C. Yirmi yaş dişi kemik içerisindeki pozisyonuna bağlı olarak tam olarak sürebilir veya gömülü kalabilir. Bu durumu alınan radyografiler ile değerlendirmek gerekir.

Tedavi Süresi

S. Gömülü diş çekimi kaç dakika sürer?

C. Gömülü diş çekimi veya sürmüş diş çekimi hakkında kesin bir süre vermek doğru olmaz. Diş çekimleri 30 dakika sürebildiği gibi 1,5 - 2 saatte sürebilir veya daha kısa, daha uzunda sürebilir. Bu durum tamamen işleme bağlı olarak değişkenlik göstermektedir.

S. Önceki diş çekimi 5 dakika sürdü, bu diş çekimi neden uzun sürdü?

C. Her diş çekimi kendi içinde bağımsız işlemdir. Önceki veya sonraki benzer işlemlerle kıyaslamak doğru değildir.

S. Önceki diş çekimi çok uzun sürmüştü, bu diş çekimi niye kısa sürdü?

C. Her diş çekimi kendi içinde bağımsız işlemdir. Önceki veya sonraki benzer işlemlerle kıyaslamak doğru değildir.

Ağrı

S. İşlem sonrası ağrım olursa ne yapmalıyım?

C. Diş çekimi sonrası ağrı birkaç gün devam edebilmektedir. İşlem sonrası ilk 48 saatte ağrı artış gösterirken, 48 saat sonrası ağrının azalması beklenmektedir. Mutlaka doktorunuzun size önerdiği tavsiyelere uyunuz. Eğer ağrınız devam ediyorsa veya artış gösteriyorsa yara bölgesinde kötü bir iyileşme veya komşu dişlerde çekim bölgesinden bağımsız farklı bir problem olabilir. Böyle bir durumda doktorunuza müracaat etmenizde fayda vardır.

S. Önceki diş çekiminde hiç ağrım olmamıştı, bu diş çekimi sonrası niye ağrım oldu?

C. Hasta diş çekiminin bir cerrahi operasyon olduğunun farkında olmalıdır. Her cerrahi operasyon sonrası hastalarda ağrı meydana gelebilir. Bu ağrı özellikle ilk 48 saatte kendini gösterir ve ilerleyen günlerde azalır. Eğer ağrılarınız 2.günden itibaren şiddetlenerek devam ediyorsa yara bölgesinde kötü iyileşme olduğunun göstergesidir ve pansuman yapılması gerekebilir. Böyle bir durumda doktorunuza başvurmanızda fayda vardır.

S. Önceki diş çekiminde çok ağrım oldu, bu diş çekimi sonrası hiç ağrım olmadı. Neden?

C. Her diş çekimi kendi içinde bağımsız işlemdir. Önceki veya sonraki benzer işlemlerle kıyaslamak doğru değildir. Her cerrahi operasyon sonrası hastalarda ağrı meydana gelebilir. Bazı hastalar bu süreci daha rahat atlatabilirken, bazı hastalarda bu süreç daha sıkıntılı ilerleyebilir.

S. Dişimi çektirdim, ağrım halen geçmedi?Neden?

C. Diş çekimi sonrası ağrı birkaç gün devam edebilmektedir. İşlem sonrası ilk 48 saatte ağrı artış gösterirken, 48 saat sonrası ağrının azalması beklenmektedir. Eğer ağrınız devam ediyorsa veya artış gösteriyorsa yara bölgesinde kötü bir iyileşme veya komşu dişlerde çekim bölgesinden bağımsız farklı bir problem olabilir. Böyle bir durumda doktorunuza müracaat etmenizde fayda vardır.

S. Dişimi çektireli birkaç gün oldu. Ağrı kesicisiz duramıyorum. Ne yapmalıyım?

C. Diş çekimi sonrası ağrı birkaç gün devam edebilmektedir. İşlem sonrası ilk 48 saatte ağrı artış gösterirken, 48 saat sonrası ağrının azalması beklenmektedir. Eğer ağrınız devam ediyorsa veya artış gösteriyorsa yara bölgesinde kötü bir iyileşme veya komşu dişlerde çekim bölgesinden bağımsız farklı bir problem olabilir. Böyle bir durumda doktorunuza müracaat etmenizde fayda vardır.

S. Günde ancak 6 tane ağrı kesici aldıktan sonra ağrım kesiliyor. Ne yapmalıyım?

C. Size reçete edilen her ilacın bir kullanım şekli ve dozu vardır. Yanlış kullanım şekli ve doz aşımı durumunda istenmeyen sistemik sonuçlarla karşılaşılabilir. Eğer ağrınız devam ediyorsa veya artış gösteriyorsa yara bölgesinde kötü bir iyileşme veya komşu dişlerde çekim bölgesinden bağımsız farklı bir problem olabilir. Böyle bir durumda doktorunuza müracaat etmenizde fayda vardır.

S. Diş çekimi sonrası antibiyotik yazılmadığından ağrım geçmedi. Antibiyotik alsam geçer mi?

C. Her diş çekimi sonrası veya her ağrı durumunda antibiyotik yazılmasına gerek yoktur. Yapılan operasyona göre doktorunuz tarafından antibiyotik yazılmasına ihtiyaç duyulabilmektedir. Ancak iyileşme periyodunda enfeksiyon başlamasına bağlı olarak doktorunuz size antibiyotik reçete etme ihtiyacı duyabilir. Bu yüzden böyle bir durumda öncelikle doktorunuza müracaat etmenizde fayda vardır.

İşlem Sonrası Şişlik (Ödem), Morluk (Hematom), Kanama

S. Önceki diş çekimimden sonra çok şişlik, morluk, ağrı oldu, bu çekimden sonrada olur mu?

C. Her işlemi kendi içerisinde bağımsız olarak değerlendirmek gerekir.

S. Diş çekimi sonrası bütün hafta buz uygulasam şişliğim daha az olur mu?

C. Diş çekimi sonrası ilk 24 saat buz uygulaması yeterli olmaktadır.

S. Diş çekimi sonrası buzu direkt cildime tutsam, daha az şişer mi?

C. Buz uygulamasını direkt cilde uygularsanız cildinizde soğuk yanığı meydana gelebilir. Bu yüzden buz uygulamasını yaparken buzu bir tülbent veya bez ile sarmanızda fayda vardır.

S. Diş çekimi sonrası yüzümdeki şişlik halen gitmedi, normal mi?

C. Diş çekimi sonrası şişlik (ödem) 3. güne kadar artış gösterir ve 3. günden itibaren azalma gösterir. işlemden 1 hafta sonra şişlik büyük oranda kaybolurken, tamamen kaybolması 2 haftayı bulabilmektedir.

S. İşlem sonrası şişlik olur mu?

C. İşlem sonrası ilk 48 saat içerisinde operasyon sahasında iyileşmenin başlamasıyla yüz bölgesinde ödem (şişlik) meydana gelebilir. Ödem miktarı kişiden kişiye, işlemden işleme farklılık gösterebilir.

S. Arkadaşımın yüzü çok şişti, benim yüzüm şişmese olmaz mı?

C. İşlem sonrası ilk 48 saat içerisinde operasyon sahasında iyileşmenin başlamasıyla yüz bölgesinde ödem (şişlik) meydana gelebilir. Ödem miktarı kişiden kişiye, işlemden işleme farklılık gösterebilir.

S. İşlem sonrası morluk olur mu?

C. İşlem sonrası ilk 48 saat içerisinde operasyon sahasında iyileşmenin başlamasıyla yüz bölgesinde ödem (şişlik) meydana gelebilir. Bu ödemle birlikte bazen cilt bölgesinde morarma (hematom) da meydana gelebilir. Bu morluk birkaç gün içerisinde yeşil ve sarı renklere dönüşerek kaybolur. Morluk derecesi kişiden kişiye, işlemden işleme farklılık gösterebilir.

S. İşlem sonrası çok kanamam olursa ne yapmalıyım?

C. İşlem sonrası ilk birkaç gün sızıntı şeklinde kanama olması normaldir. Ancak anormal bir kanama varlığında veya sizi rahatsız eden bir kanama varlığında doktorunuza müracaat etmenizde fayda vardır.

S. İşlem sonrası çekim bölgesinde kanama olursa peçete koyabilir miyim?

C. Çekim bölgesine doktorunuzun size verdiği gazlı bez dışında hiçbir yabancı cisim koymayınız. Bu yabancı cisimler bölgede reaksiyon yapabilir.

İşlem Öncesi ve Sonrası Antibiyotik Kullanımı

S. Dişim çok ağrıyordu, antibiyotik aldım geçti. Gene de çektirmek zorunda mıyım?

C. Dişiniz ağrıyorsa, bu ağrının diş çürüğü, gömülü diş, diş eti hastalığı veya farklı bir dental sorunla ilişkisi olma ihtimali yüksektir. Antibiyotik bu sorunların çözümü olmamakta, bu sebeplerden kaynaklı olası bölgesel enfeksiyonun şiddetlenmesini önleyici bir etkisi olmaktadır. Bu yüzden diş ağrısının ana etkeni giderilmeden aynı şikayetlerle yakın zamanda karşılaşma olasılığınız çok yüksektir.

S. Dişimi çektirmesem, sadece ilaç kullansam geçmez mi?

C. Dişiniz ağrıyorsa, bu ağrının diş çürüğü, gömülü diş, diş eti hastalığı veya farklı bir dental sorunla ilişkisi olma ihtimali yüksektir. İlaç kullanımı bu sorunların ana çözümü olmamaktadır.

S. Verdiğiniz ilaçlar kaşıntı, mide ağrısı, baş dönmesi yaptı, kullanmak zorunda mıyım?

C. Bazen ilaç kullanımında istenmeyen yan etkilerle karşılaşılabilmektedir. Böyle durumlarda mutlaka doktorunuza müracaat ediniz. Doktorunuz ilaç değişikliği yapılmasına gerek duyabilir.

S. Dişimde enfeksiyon var, hemen çekilir mi?

C. Enfeksiyon akut veya kronik olmak üzere iki türlü seyretmektedir. Akut enfeksiyonda hastanın yüz bölgesinde ani başlayan şişlik ve şiddetli ağrı mevcut iken, kronik enfeksiyonda enfeksiyon sessiz bir şekilde ilerlemektedir. Hiçbir ağrı şikayeti mevcut olmayan çoğu hastada diş çürüğü, gömülü diş, diş eti hastalığı veya farklı bir dental sorun var ise kronik enfeksiyon mevcuttur. Bu vakalarda direkt olarak duruma göre müdahale yapılabilmektedir. Ani başlayan şişlik ve ağrı şikayeti ile kliniğe başvuru yapan hastalarda ise genelde apse mevcuttur ve hastanın sistemik durumuna göre değerlendirme yapılarak ilk uygulanması gereken tedavi profilaksi (işlem öncesi antibiyotik kullanımı) altında apsenin drene edilmesidir. En iyi drenaj yöntemlerinden biride diş çekimidir. Ancak her vakanın kendine göre değerlendirilmesinde fayda vardır.

S. Doktorumun diş çekimi sonrası antibiyotik yazması gerekmiyor muydu?

C. Her diş çekimi sonrası veya her ağrı durumunda antibiyotik yazılmasına gerek yoktur. Yapılan operasyona göre doktorunuz tarafından antibiyotik yazılmasına ihtiyaç duyulabilmektedir.

S. Antibiyotiğimi bitirmesem olmaz mı?

C. İlaçlarınızı doktorunuzun tavsiye ettiği gibi kullanınız. Kendi kararlarınızla yapacağınız ilaç değişiklikleri istenmeyen sonuçlarla karşılaşmanıza neden olabilir.

S. Diş çekimi sonrası ilaç kullanmak zorunda mıyım?

C. Doktorunuzun size önerdiği tavsiyelere uyunuz.

Tedavi Sonrası İyileşme Süreci ve Dikkat Edilmesi Gerekenler

S. Diş çekim yeri 1 hafta geçti hala kapanmadı, ne zaman kapanır?

C. Diş çekildikten sonra yara yerinin tamamen kapanması 3 - 6 hafta arasında sürebilmektedir. Bu süreç içerisinde yara yerinin temizliği, yara iyileşmesi bakımından önemlidir.

S. Diş çekimi sonrası dişlerimi fırçalamak zorunda mıyım?

C. Diş çekimi sonrası yara bölgesinde gıda artığı birikmemesi, yara iyileşmesi açısından önem taşır. Doktorunuzun size önerdiği doğrultuda ağız hijyeniniz sağlamanız gereklidir.

S. Diş çekimi sonrası yemek ne zaman yiyebilirim?

C. Diş çekimi sonrası bölgede lokal anesteziye bağlı uyuşukluk geçtikten sonra (ortalama 2 saat) yemek yemeye başlayabilirsiniz.

S. Diş çekimi sonrası 48 saat sigara içilmemesi gerektiğini belirttiniz, en azından tane içsem olmaz mı?

C. Diş çekimi sonrası en azından ilk 48 saat sigara içilmemelidir. Yara iyileşmesi üzerine olumsuz etkisi vardır.

Tedavi Sonrası Dil ve Dudak Bölgesinde Uyuşukluk

S. İşlem sonrası dudağımda uyuşukluk kalır mı?

C. Belirli operasyonlar sonrası dudak ve dil bölgesinde uyuşukluk kalabilir. hafta arasında büyük oranda uyuşukluk geçmesine rağmen bazı vakalarda uyuşukluğun geçmesi yılı bulabilmektedir.

S. İşlem sonrası dudağımda uyuşukluk kaldı, geçer mi?

C. hafta arasında büyük oranda uyuşukluk geçmesine rağmen bazı vakalarda uyuşukluğun geçmesi yılı bulabilmektedir.

S. İşlem sonrası dilimde uyuşukluk kaldı, geçer mi?

C. hafta arasında büyük oranda uyuşukluk geçmesine rağmen bazı vakalarda uyuşukluğun geçmesi yılı bulabilmektedir.

İltihaplı Diş &#;ekildikten Sonra Ağrı Ve Şişlik Ne Zaman Ge&#;er?

İltihaplı diş ağrısının farklı sebepleri olabilmektedir. Ancak ağız bakımına dikkat edilmemesi nedeni ile genellikle diş ve diş eti iltihaplanması görülebilmektedir. Gün içerisinde tüketilen asitli ve kafeinli içecekler de dişlerin zayıflamasına neden olmaktadır.

İltihaplı Diş Çekildikten Sonra Ağrı ve Şişlik Ne Zaman Geçer?

 Çürüyen ve ağrıyan dişlerin kurtarılamaması durumunda çekilmesi gerekmektedir. Bu şekilde kişiler diş ağrısından kurtulmuş olurlar. Ancak bazı durumlarda diş çekilse de ağrı hala devam eder. Bu durumun birkaç sebebi bulunmaktadır.

Diş çekerken diş etlerinin yaralanması diş ağrılarına sebep olmaktadır.

Diş kökünde bulunan enfeksiyon diş çekiminin ardından yayılım gösterebilir. Bu da daha geniş bir alanın ağrımasına neden olabilmektedir.

Dişin çürümesi nedeni ile burada bulunan sinirlerin zarar görmesi ağrının devam etmesine neden olabilmektedir.

Dişin bulunduğu bölgedeki şişlikler apse oluşumuna neden olabilir. Bu durum şişlik oluşumuna neden olmaktadır.

İltihaplı Diş Ağrısında Hangi Doktora Gidilir?

 Dişlerde ağız bakımının önemsenmemesi durumunda iltihaplanmalar, diş ve diş eti rahatsızlıkları görülebilmektedir. Bu süreç oldukça ağrılı ve sancılı bir süreç olmaktadır. Bu nedenle böyle bir durum da mutlaka bir diş doktoruna görünmek gerekmektedir.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir