prostat tedavisi için bitkisel ilaçlar / İyi Huylu Prostat Büyümesine Karşı Kür - Diyanet TV

Prostat Tedavisi Için Bitkisel Ilaçlar

prostat tedavisi için bitkisel ilaçlar

Alfa-blokerler, prostat&#;n düz kaslar&#;n&#; gev&#;eterek belirtileri ve idrar ak&#;&#;&#;n&#; iyile&#;tiren bir grup ilaçt&#;r. SPB’si olan erkeklere en s&#;k önerilen ilaç grubudur. Günümüzde 5 ana tip alfa-bloker vard&#;r.

Hepsi benzeri sonuçlar verir fakat yan etkileri yönünden farkl&#;l&#;k gösterir:

  • Alfuzosin
  • Doxazosin
  • Tamsulosin
  • Terazosin
  • Silodosin

&#;laçlar tam etkilerini genellikle birkaç haftada gösterir. Ancak baz&#; erkekler tedavi ba&#;lad&#;ktan saatler veya günler içinde düzelmeyi farkedecektir. Alfa-blokerler prostat&#;n boyutunu küçültmez veya büyümesini önlemez. Baz&#; hastalar sonuçta belirtilerinin giderilmesi için cerrahi müdahaleye ihtiyaç duyacakt&#;r.

Alfa-blokerlerin yan etkileri hafiftir ve uzun süre kullan&#;lmalar&#;na ra&#;men ço&#;u hastada herhangi bir yan etki ortaya ç&#;kmaz. Yan etki gözlenen hastalar güçsüzlük (asteni), ba&#; dönmesi ve hafif dü&#;ük kan bas&#;nc&#; (hipotansiyon) bildirmektedir.

Alfa-bloker ayr&#;ca retrograd ejakülasyona yol açabilir. Bu s&#;k olmayan bir yan etkidir ve tedavi sonland&#;r&#;ld&#;&#;&#; zaman kaybolacakt&#;r.

Alfa-blokerler gözdeki kaslar&#; da etkileyip, gev&#;ek iris sendromuna yol açabilir.

Prostat Büyümesi Bitkisel Tedavi

Prostat Büyümesi Bitkisel Tedavi

Prostat, mesanenin yakınında bulunan ceviz büyüklüğünde bir bezdir. Prostat, seminal sıvı üretimine yardımcı olur.

Prostat muayenesi, doktorun büyümüş veya iltihaplı bir prostatı teşhis etmesine yardımcı olabilir. Ayrıca, Amerikalı erkekler arasında en yaygın ikinci kanser türü olan prostat kanserini teşhis etmelerine yardımcı olabilir.

Muayene tipik olarak bir dijital rektal muayene (DRE) ve prostat spesifik antijen (PSA) seviyeleri için bir test içerir. Prostat büyümesi belirtileri varsa doktor prostat muayenesi yapmak isteyebilir. Bazı doktorlar bunu rutin muayenenin bir parçası olarak yapar.

silverprost_prostat

Prostat Büyümesinde veya İltihabında Etkili Bitkisel ve Doğal Tedaviler

Bitkisel tedaviler prostat büyümesinde son dönemde doktorların da önerdiği ve klinik kılavuzlara girmiş tedavilerdir.

Türk Üroloji Derneği “Genito-Üriner Hastalıklarda Fitoterapinin Yeri” isimli yayınında prostat büyümesi ve prostat iltihabında etkili olduğu belirtilen bitkisel tedavileri sizin için derledik.

1. Saw Palmetto

Saw palmetto bitkisinin meyve özlerinden yapılan bitkisel bir takviyedir. Büyümüş prostat da dahil olmak üzere idrar sorunlarını tedavi etmek için kullanılan daha popüler bitkisel ilaçlardan biridir. Hap şeklinde veya sıvı özüt olarak bulunabilir.

Büyümüş prostatı tedavi etmek için günde ila mg’lık bir aralık kullanılmıştır, ancak Ulusal Sağlık Enstitüleri’ne göre, birkaç çalışma bunun etkili olduğunu göstermiştir. Sonuç olarak, saw palmetto en sık önerilen doğal ilaçlardan biridir. Bununla birlikte, tıp camiasında resmi olarak bir tedavi olarak kabul edilmesi için daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.

2. Pygeum

Afrika çekül ağacının kabuğundan yapılan bir takviyedir. Ekstrakt, uzun yıllardır büyümüş prostatı tedavi etmek için kullanılmıştır. Bir anti-inflamatuar olarak çalışır ve mesane üzerinde de olumlu etkileri olabilir.

Küçük bir çalışma, diğer bitkilerle birleştirildiğinde, pygeum’un prostat büyümesi olan kişilerde sık idrara çıkma sorunlarını azaltmaya yardımcı olabileceğini bulmuştur. Etkinliğini belirlemek için daha fazla klinik araştırmaya ihtiyaç vardır.

3. Isırgan Otu

Isırgan otu, Avrupa’da uzun bir tıbbi geçmişi olan bir bitkidir. Yaprakları, insan derisine dokunduğunda keskin bir acıya neden olan ince tüylere sahiptir – bu yüzden ısırgan otu adını almıştır. Yaprakları ve kökü de tıbbi faydaları olduğu düşünülmektedir.

Avrupa’da, kökü genellikle genişlemiş prostatı tedavi etmek için kullanılır. Bazıları, prostat büyümesi olan erkeklerde idrar akışını artırmaya yardımcı olabileceğine inanıyor. Bununla birlikte, etkinliğini destekleyecek sağlam bir klinik araştırma yoktur ve bir çalışması, daha fazla araştırmaya ihtiyaç olduğu sonucuna varmıştır.

4. Kabak Çekirdeği Yağı

Kabak çekirdeğinden elde edilen yağ, kapsül şeklinde satın alınabilir. Bir çalışma, kabak çekirdeği yağının güvenli olduğunu ve genişlemiş prostat için etkili bir alternatif tedavi olabileceğini bulmuştur.

Türk Üroloji Derneği raporunda da geçen bu 4 gıda takviyesinin ötesinde Güney afrika Yıldız Bitkisi ve Çavdar Poleni de vadır. Ancak bu iki ürün Türkiye Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından onaylı ürünler listesinde olmadığı için yazımızda değerlendirilmemiştir.

5. Selenyum

Selenyum toprakta bulunan ve vücudumuzda eser miktarda bulunan bir elementtir. Harvard Üniversitesinde yapılan bir araştırmaya göre Selenyum değerleri yüksek erkeklerde prostat kanseri görülme oranı %65 daha düşüktür. Bu nedenle prostat rahatsızlığı olan erkeklerin selenyum takviyesi alması önerilmektedir.

6. Likopen

Antikanser özelliği bilinen likopen tomates gibi kırmızı sebze ve meyvelerde bulunmaktadır. Likopenin prostat kanserine iyi geldiği ve prostat büyümesinde kullanılabileceğine yönelik bir çok bilimsel çalışma yayınlanmıştır.

ABD Ulusal Kanser Enstitüsüne göre Likopen değerleri yüksek erkeklerde prostat kanseri görüşme oranı %45 daha düşüktür. Ayrıca prostat kanserinin klinik takibinde kullanılan PSA seviyelerinde de düşme gösterdiğinin rapor edildiği belirtilmektedir.

Türkiye`de bu 9 takviye üründen 6 sı Tarım Bakanlığınca onaylı bitki listesinde yer almaktadır. Bu doğal ürünleri ayrı ayrı veya birlikte içeren ürünler vardır. Sadece tek bir üründe saw palmetto, pygenum afrikanum, ısırgan otu, kabak çekirdeği, selenyum ve likopen bulunmaktadır.

Prostata İyi Gelen Bitkisel Takviyeler

Prostat büyümesine iyi gelen en temel takviyenin saw palmetto ekstresi olduğu gerek yapılmış çalışmalar gerekse raporlarda belirtilmiştir. Saw palmettonun yanında Pygenum, Kabak Çekirdeği, Isırgan Otu, Selenyum ve Likopen gibi takviyelerin olması prostat büyümesinde ve prostat iltihabında destekleyici bir tedavi olabilir.

Türkiye`de bu ürünleri içeren farklı kombinasyon takviye edici ürünler bulunmaktadır. Bunların hepsinin içerikleri farklı olmakla birlikte Saw palmettonun vazgeçilmez olduğunu görüyoruz. Bu nedenle prostat şikayetleriniz için tercih edeceğiniz ürünün özellikle saw palmetto içeriğinin kalitesi ve dozajı açısından değerlendirmenizi öneririz.

Türkiye`de Silver Shell SilverProst, Prostaquil, Disorinorm, Intra Saw ve Forprost isimli ürünler bulunmaktadır. Sizler için bu ürünleri gerek içerik, gerek aylık tedavi maliyeti açısından karşılaştırdık.

Tabloda saw palmettonun en yüksek iki dozunu içeren ürünleri işaretledik. Bunlar Silver Shell SilverProst ve Intra Saw isimli ürünlerdir.

Diğer takviye maddeler açısından içermeyen ürünler olduğu gibi dozajlamalar da farklıdır. Ancak burada temel ürün saw palmetto olduğu için dozajına dikkat etmek gerekir. Pygenum, Pumpkin, Urtica, Likopen ve Selenyum`da tedavi de muhakkak olmalıdır.

Tabi firmalar ürünlerini farklılaştırmak için klinik anlamda faydası gösterilmese bile farklı vitaminler koymaya çalışıyorlar. Bu konulara dikkat etmek gerekiyor. İçinde bol çeşit olan değil, gerçekten işe yarayan takviye edici ürünleri tercih etmekte dayfa vardır.

Bu nedenle Türk Üroloji Derneği`nin kılavuzlarında geçen Saw palmetto, Pygenum Africanum, Pumpkin Seed, Urtico Dioica olmak üzere, bilimsel olarak çalışması olan Likopen ve Seleyum içeren iki ürün Silver Shell  SilverProst ve Forprost ürünleridir. Temelde bu iki üründen fayda görülme ihtimali fazla olabileceği söylenebilir. Çünkü sadece sawe değil, ilgili kılavuzlardaki tüm takviyeleri içermektediler.

Bu iki ürün içerisinde de fiyatlar benzer ila TL arasında olup, mg ile en çok Saw Palmetto içeren, diğerlerinde de Likopen ve Selenyum dozu en yüksek ürün Silver Shell SilverProst ürünüdür.

Bu ürünleri kullanmadan önce doktorunuza danışmanızı önemle hatırlatırız.

Prostata İyi Gelen Yiyecekler Nelerdir?

Prostata iyi gelen yiyeceklerin başında kabak çekirdeği gelmektedir. Bol miktarda kabak çekirdeği tüketimi fayda sağlayacaktır. Keza kabak çekirdeği yukarıda belirtildiği gibi klinik kılavuzlarda da geçmektedir.

Zengin likopen içeriğinden dolayı domates ve karpuz gibi kırmızı meyve ve sebzeler yine prostat rahatsızlıklarına iyi gelebilir.

Ancak iyi gelen yiyecekler yerine hazırlanmış gıda takviyelerinin alınması çok daha fazla fayda sağlayabilir.

Prostat büyümesinde bitkisel ve doğal tedaviler hakkında detaylı bilgiye ilgili yazımızdan ulaşabilirsiniz.

Kimler Prostat Muayenesi Yaptırmalı?

50 yaşından başlayarak, tüm erkekler prostat kanseri taramasını doktorlarıyla tartışmalıdır. Amerikan Kanser Derneği (ACS), daha yüksek risk altındaki erkeklere bu konuşmayı 45 yaşında yapmalarını tavsiye etmektedir.

Prostat kanseri yayılmadan önce tedavi edilmesi daha kolaydır. Bununla birlikte, bazı prostat kanserleri o kadar yavaş büyürler ki her zaman tedavi gerektirmezler. Birçok şey yaşa ve diğer faktörlere bağlıdır.

Risk faktörleri doktorla tartışılmalı ve yıllık muayenenin bir parçası olarak prostat muayenesi yaptırmanın gerekip gerekmediği sorulmalıdır.

Dijital Rektal Muayene Nedir?

Doktorların prostatın sağlığını kontrol etmesinin en yaygın yolu bir DRE&#;dir. Oldukça hızlı ve basit bir işlemdir. Muayene için, hasta ayakta dururken belden bükülür veya dizlerin göğüse doğru bükülmüş olarak yan yatar.

Doktor eldivenli bir parmağı yağlayacak ve nazikçe rektumun içine yerleştirecektir. Bir elini prostata bastıracak ve diğer elleri pelvik bölgeyi hissedecektir. Sadece birkaç dakika sürmelidir. Anlık bir rahatsızlık yaşanabilir. Özellikle prostat büyümüş veya iltihaplanmışsa, idrar yapma dürtüsü de hissedilebilir.

Doktor, prostatın normal bir boyut ve şekilde görünüp görünmediğini söyleyebilecektir. Genel olarak, bir DRE&#;nin hiçbir riski yoktur.

Prostata Özgü Antijen Muayenesi Nedir?

Doktor ayrıca prostat kanseri taraması için kanı PSA seviyeleri için test edebilir. PSA, meniyi sıvılaştırmaya yardımcı olan bir proteindir.

Bazı PSA&#;ların kan dolaşımına girmesi normaldir. Aşağıdakiler de dahil olmak üzere birkaç şey PSA seviyelerinin normalin üzerine çıkmasına neden olabilir:

  • İltihaplı veya enfekte prostat
  • Genişlemiş prostat
  • Bazı prostat kanseri türleri

Testi yaptırmadan önce doktora artıları ve eksileri sorulmalıdır. PSA testi, prostat kanseri için yanlış pozitif ve yanlış negatif sonuç verebilir. Bu, endişeye neden olabilecek ek test ve tedaviye yol açabilir.

Muayeneye Nasıl Hazırlanılmalı?

Hemoroid, anal gözyaşı veya anüsle ilgili başka sorunlar varsa doktora söylenmelidir.

PSA testi yaptırmadan önce, alınan ilaçlar ve takviyeler doktora bildirilmelidir. Son boşalma, PSA seviyesini de etkileyebilir. Testten önce cinsel aktiviteden kaçınmanın gerekip gerekmediği doktora sorulmalıdır.

Muayeneden Sonra Ne Olur?

Kan, analiz için bir laboratuvara gönderilmelidir, bu nedenle PSA sonuçları hemen mevcut olmayacaktır.

Doktor kandaki PSA miktarına bakmanın yanı sıra bu sayının ne kadar hızlı değiştiğini değerlendirecektir. Pek çok şey PSA&#;yı etkileyebilir, bu nedenle test sonuçları bir uzman tarafından dikkatli bir şekilde analiz edilmesini gerektirir. Doktor tüm sağlık bilgilerini dikkate alacaktır.

Anormal bir PSA test sonucu varsa, prostat kanseri olduğu anlamına gelmez. PSA düzeyi yüksek olan erkeklerin çoğunda prostat kanseri yoktur. Yüksek PSA düzeyi nedeniyle biyopsi yapılan erkeklerin yaklaşık yüzde 25&#;inde prostat kanseri vardır.

Prostat kanseri olan erkeklerin normal DRE ve PSA test sonuçlarına sahip olması da mümkündür.

Sonrasında Ne Olur?

DRE sırasında kendilerini ilgilendiren bir şey bulurlarsa, doktor bunu o zaman görüşecektir. Büyümüş prostat, özellikle yaşlandıkça oldukça yaygındır.

Anormal bir PSA sonucu daha fazla çalışma gerektirebilir. Doktor testi tekrarlamak isteyebilir. Prostat kanseri olduğundan şüphelenirlerse, başka teşhis testleri önerebilirler.

Örneğin, bir transrektal ultrason, prostatın görüntülerini sağlamak için ses dalgalarını kullanır. Bu test için doktor rektuma küçük bir sonda sokar. Test yaklaşık 10 dakika sürer. Rahatsız edici olabilir, ancak genellikle ağrılı değildir ve kalıcı yan etkileri yoktur.

Biyopsi ayrıca kanserin doğrulanmasına veya ekarte edilmesine yardımcı olabilir. Biyopsi için doktor, prostattan birkaç doku parçasını çıkarmak için bir iğne kullanır. İğneyi doğru konuma yönlendirmek için transrektal ultrason kullanabilirler. Doku örnekleri, kanser belirtileri için mikroskop altında incelenir.

Biyopsi yaklaşık 10 ila 15 dakika sürer. İşlemden sonra biraz hassasiyet ve hafif kanama olabilir.

İyi Huylu Prostat Hiperplazisi (BPH)

Tuvalete gidildiğinde idrar kesik kesik geliyorsa veya idrar yapmada güçlük çekiliyorsa, prostat büyüyebilir. Üroloji Bakım Vakfı, 50’li yaşlardaki erkeklerin yüzde 50’sinin prostat büyümesi olduğunu tahmin ediyor. Prostat, sperm taşıyan sıvıyı üreten bezdir. Yaşla birlikte daha da büyür. Büyümüş prostat veya iyi huylu prostat hiperplazisi (BPH), üretranın idrarı mesaneden ve penisten dışarı taşımasını engelleyebilir.

Prostat Büyümesine Ne İyi Gelir?

Prostat büyümesine öncelikle medikal tedavi ile başlanır. Bu tedavi içerisinde ilaçlar ve doğal tedaviler yer almaktadır.

İlaç tedavileri öncelikle anti-inflamatuar ilaçlar ve sonrasında alfa-bloker denilen prostatın basıncını azaltan ilaçlar kullanılabilir.

NSAID’ler Nedir?

Steroid olmayan antiinflamatuar ilaçlar (NSAID’ler), inflamasyonu azaltmaya yardımcı olan ilaçlardır. Yaygın türleri aspirin ve ibuprofendir. Bu ilaçlar genellikle artrit semptomlarını azaltmak ve kalp hastalığını önlemek için alınır.

Bazı araştırmalar, halihazırda NSAID’leri düzenli olarak alan erkeklerin prostat sağlığını iyileştirebileceğini de öne sürüyor. Bununla birlikte, bunları özellikle büyümüş prostat tedavisi için düzenli olarak almaya başlamanızı önerecek yeterli kanıt henüz yoktur.

BPH Tedavi Seçenekleri

Belirtileri anında izlemek, daha sonra sorunların çıkmasına engel olabilir. Tedavi edilmeyen BPH, idrar yolu enfeksiyonlarına, akut idrar retansiyonuna, böbrek ve mesane taşlarına yol açabilir. Ağır vakalarda böbrek hasarına yol açabilir. Tedavi seçenekleri arasında ilaçlar ve ameliyat yer alır. Bu seçenekleri değerlendirirken hasta ve doktor birkaç faktörü göz önünde bulundurmalıdır. Bu faktörler şunları içerir:

  • Semptomlar yaşam kalitesini ne kadar etkiliyor?
  • Prostatın büyüklüğü nedir?
  • Genel sağlık durumu nasıl?
  • Yaş
  • Diğer tıbbi durumlar

BPH İçin Alfa Blokerler

Bu ilaç sınıfı, mesane boynu kaslarını ve prostattaki kas liflerini gevşeterek çalışır. Kas gevşemesi idrara çıkmayı kolaylaştırır. BPH için bir alfa bloker alınırsa, idrar akışında bir artış ve bir veya iki gün içinde daha az idrara çıkma ihtiyacı beklenebilir. Alfa blokerler şunları içerir:

BPH İçin 5-Alfa Redüktaz İnhibitörleri

Bu tür ilaçlar, prostat bezinin büyümesini teşvik eden hormonları bloke ederek prostat bezinin boyutunu küçültür. Dutasterid , iki tip 5-alfa redüktaz inhibitörüdür. 5-alfa redüktaz inhibitörleri ile semptomların giderilmesi için genellikle üç ila altı ay beklemek gerekmektedir.

İlaç Kombinasyonu

Bir alfa bloker ve bir 5-alfa redüktaz inhibitörünün kombinasyonunu almak, bu ilaçlardan birini tek başına almaktan daha fazla semptomun giderilmesini sağlar. Kombinasyon tedavisi genellikle bir alfa bloker veya 5-alfa redüktaz inhibitörü kendi başına çalışmadığında önerilir. Doktorların reçete ettiği yaygın kombinasyonlar ve doksazosin veya dutasterid ve tamsulosindir. Dutasterid ve tamsulosin kombinasyonu, tek bir tablette birleştirilen iki ilaç olarak gelir.

Isıyla Tedavi

İlaç tedavisinin BPH semptomlarını gidermek için yeterli olmadığı durumlarda minimal invaziv cerrahi seçenekleri vardır. Bu prosedürler, transüretral mikrodalga termoterapiyi (TUMT) içerir. Mikrodalgalar bu ayakta tedavi prosedürü sırasında prostat dokusunu ısıyla yok eder. TUMT, BPH’yi tedavi etmeyecektir. Prosedür, idrar sıklığını azaltır, idrara çıkmayı kolaylaştırır ve zayıf akışı azaltır. Mesanenin eksik boşaltılması sorununu çözmez.

TUNA Tedavisi

TUNA, transüretral iğne ablasyonu anlamına gelir. İkiz iğneler aracılığıyla iletilen yüksek frekanslı radyo dalgaları bu işlemde prostatın belirli bir bölgesini yakar. TUNA, daha iyi idrar akışı sağlar ve invaziv cerrahiye göre daha az komplikasyonla BPH semptomlarını hafifletir. Bu ayakta tedavi prosedürü yanma hissine neden olabilir. Bu yanma hissi, prostat içindeki ve çevresindeki sinirleri bloke etmek için bir anestetik kullanılarak yönetilebilir.

Sıcak Suya Girmek

Sıcak su, su kaynaklı termoterapide prostatın merkezinde bulunan tedavi balonuna bir kateter aracılığıyla iletilir. Bu bilgisayar kontrollü prosedür, komşu dokular korunurken prostatın tanımlanmış bir alanını ısıtır. Isı sorunlu dokuyu yok eder. Doku daha sonra ya idrar yoluyla atılır ya da vücutta geri emilir.

Prostat Cerrahisi Tedavi Seçenekleri

BPH için invaziv cerrahi, açık cerrahi veya harici bir insizyon gerektirmeyen transüretral cerrahiyi içerir. Ulusal Sağlık Enstitüleri’ne göre prostatın transüretral rezeksiyonu BPH için ameliyatların ilk tercihidir. Cerrah, TURP sırasında penise yerleştirilen bir rezektoskop kullanarak üretrayı tıkayan prostat dokusunu çıkarır.

Diğer bir yöntem prostatın transüretral insizyonudur (TUIP). TUIP sırasında cerrah mesane boynunda ve prostatta kesiler yapar. Bu, üretrayı genişletmeye ve idrar akışını artırmaya yarar.

Lazer Cerrahisi

BPH için lazer cerrahisi, penis ucundan üretraya bir tüp sokmayı içerir. Tüpten geçirilen lazer cihazı, prostat dokusunu ablasyon (eritme) veya enükleasyon (kesme) yoluyla çıkarır. Lazer, prostatın fotoselektif vaporizasyonunda (PVP) fazla prostat dokusunu eritir.

Prostatın holmium lazer ablasyonu (HoLAP) benzerdir, ancak farklı bir lazer türü kullanılır. Cerrah, prostatın holmium lazer enükleasyonu (HoLEP) için iki araç kullanır: fazla dokuyu kesmek ve çıkarmak için bir lazer ve çıkarılan fazla dokuyu küçük parçalara ayırmak için bir morselatör.

Açık Prostatektomi

Çok büyümüş prostat, mesane hasarı veya diğer problemlerin karmaşık vakalarında açık cerrahi gerekebilir. Açık prostatektomide cerrah laparoskopi ile göbek altından bir kesi veya karın içinde birkaç küçük kesi yapar. Tüm prostat bezinin çıkarıldığı prostat kanseri için prostatektomiden farklı olarak, açık prostatektomide cerrah, prostatın sadece idrar akışını engelleyen kısmını çıkarır.

Kişisel Bakım

BPH’li tüm erkeklerin ilaca veya ameliyata ihtiyacı yoktur. Aşağıdaki adımlar hafif semptomları yönetmeye yardımcı olabilir:

  • Pelvik-güçlendirme egzersizleri yapmak
  • Aktif kalmak
  • Alkol ve kafein alımını azaltmak
  • Bir seferde çok fazla içmek yerine ne kadar içildiğini belirlemek
  • Dürtü geldiğinde idrar yapmak, beklememek
  • Dekonjestan ve antihistaminiklerden kaçınmak

İhtiyaçlarınıza en uygun tedavi yaklaşımı hakkında doktorunuzla konuşun.

Prostat Enfeksiyonu Nedir?

Prostat ve çevresindeki bölge iltihaplandığında bir prostat enfeksiyonu (prostatit) oluşur. Prostat ceviz büyüklüğündedir. Mesane ile penisin tabanı arasında bulunur. İdrarı mesaneden penise (üretra) taşıyan tüp, prostatın merkezinden geçer. Üretra ayrıca spermi yumurtalıklardan penise taşır.

monash.pw?v=BNaA8qYZgz0%3Ffeature%3Doembed

Çeşitli enfeksiyon türleri prostatı etkileyebilir. Prostatitli bazı erkekler hiç semptom yaşamazken, diğerleri yoğun ağrı da dahil olmak üzere pek çok şikayette bulunur.

Prostatit Türleri

Dört tip prostatit vardır:

Akut bakteriyel prostatit: Bu tip en az görülenidir ve kısa sürer. Ayrıca tedavi edilmezse hayatı tehdit edici olabilir. Bu teşhis edilmesi en kolay prostatit türüdür.

Kronik bakteriyel prostatit: Semptomlar daha az yoğundur ve birkaç yıl içinde gelişir. Genç ve orta yaşlı erkekleri etkilemesi ve tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonlarına (İYE) neden olması daha olasıdır.

Kronik prostatit veya kronik pelvik ağrı sendromu: Bu durum kasık ve pelvik bölgede ağrı ve rahatsızlığa neden olur. Her yaştan erkeği etkileyebilir.

Asemptomatik inflamatuar prostatit: Prostat iltihaplıdır ancak semptom yoktur. Genellikle bir doktor başka bir sorunu teşhis ederken keşfedilir.

Prostatit Nedenleri

Prostat enfeksiyonunun nedeni her zaman net değildir. Kronik prostatit için kesin neden bilinmemektedir.

Kateter kullanılıyorsa veya üretrayı içeren tıbbi bir prosedür varsa, prostat enfeksiyonu riski artar. Diğer risk faktörleri şunları içerir:

  • Mesane tıkanıklığı
  • Enfeksiyon
  • Cinsel yolla bulaşan hastalıklar (STD’ler)
  • Enfeksiyonu teşvik edebilen genişlemiş prostat veya yaralanma

Prostat Enfeksiyonu Belirtileri

Prostat enfeksiyonunun belirtileri, türüne bağlı olarak değişir.

Akut bakteriyel prostatit: Akut bakteriyel prostatit belirtileri ciddidir ve aniden ortaya çıkar. Şunlar yaşanırsa derhal tıbbi yardım alınmalıdır:

  • İdrar yaparken yanma veya ağrı
  • Mide bulantısı ve kusma
  • Vücut ağrıları
  • Mesaneyi boşaltamama
  • Ateş ve titreme
  • Karında veya belde ağrı

Kronik bakteriyel prostatit: Gelip geçebilen kronik bir enfeksiyonun belirtileri, akut bir enfeksiyon kadar şiddetli değildir. Bu semptomlar yavaş gelişir veya hafif kalır. Semptomlar üç aydan fazla sürebilir ve şunları içerir:

  • İdrar yaparken yanma
  • Sık veya acil idrara çıkma
  • Kasık çevresinde, alt karın veya alt sırtta ağrı
  • Mesane ağrısı
  • Testis veya penis ağrısı
  • Ağrılı boşalma
  • İYE

Kronik prostatit: Kronik prostatit semptomları, kronik bakteriyel prostatit ile yaşanan semptomlara benzer. Ayrıca üç veya daha fazla ay boyunca rahatsızlık veya ağrı hissedilebilir:

  • Alt karın ağrısı
  • Penisin ve skrotumun etrafında ağrı
  • Boşalma sırasında veya sonrasında ağrı
  • Pelvik ağrı, ağrılı idrara çıkma veya ağrılı boşalma

Doktor Prostat Enfeksiyonunu Nasıl Teşhis Edebilir?

Prostat enfeksiyonu teşhisi, tıbbi geçmişe, fizik muayeneye ve tıbbi testlere dayanır. Doktor ayrıca muayene sırasında prostat kanseri gibi diğer ciddi durumları da ekarte edebilir. Fizik muayene sırasında doktor prostatı test etmek için dijital rektal muayene yapacak ve şunları arayacaktır:

  • Kasıkta genişlemiş veya hassas lenf düğümleri
  • Şişmiş veya hassas skrotum

Doktor ayrıca semptomlar, son İYE’ler ve alınan ilaçlar veya takviyeler hakkında sorular sorabilir. Teşhis ve tedavi planına yardımcı olabilecek diğer tıbbi testler şunları içerir:

  • Enfeksiyonları aramak için idrar tahlili veya semen analizi
  • Prostat biyopsisi veya prostat spesifik antijen (PSA) için kan testi
  • Mesanenin ve üretranın idrarı nasıl depoladığını görmek için ürodinamik testler
  • Tıkanıklık sebebiyle üretra ve mesanenin içine bakmak için sistoskopi

Doktor ayrıca daha yakından bakmak için bir ultrason isteyebilir. Sonuçlar, doğru tedavi sürecini belirlemeye yardımcı olacaktır.

Prostat Enfeksiyonuna Ne İyi Gelir?

Bakteriyel prostatit:

Tedavi sırasında doktor bakterileri temizlemeye yardımcı olmak için sıvı alımını artırmayı önerebilir. Alkol, kafein ve asitli veya baharatlı yiyeceklerden kaçınmak faydalı olabilir.

Bakteriyel prostatit için altı ila sekiz hafta boyunca antibiyotik veya antimikrobiyal alınır. Şiddetli bir akut enfeksiyonu varsa, hastaneye yatmak gerekebilir. Bu süre zarfında, damardan sıvı ve antibiyotik alınır.

Kronik bir bakteriyel enfeksiyon en az altı ay antibiyotik gerektirir. Bu, tekrarlayan enfeksiyonları önlemek içindir. Doktor ayrıca mesane kaslarının gevşemesine ve semptomların azalmasına yardımcı olmak için alfa blokerler de reçete edebilir.

Mesanede bir tıkanıklık veya başka bir anatomik problem varsa ameliyata ihtiyaç olabilir. Cerrahi, yara dokusunu çıkararak idrar akışını ve idrar retansiyonunu iyileştirmeye yardımcı olabilir.

Kronik prostatit:

Kronik prostatit tedavisi belirtilere bağlıdır. Doktor bakteriyel bir enfeksiyonu ekarte etmek için başlangıçta antibiyotik sağlayacaktır. Rahatsızlığı ve ağrıyı hafifletmeye yardımcı olacak diğer ilaçlar şunlardır:Ibuprofen ve aspirin gibi nonsteroid antiinflamatuar ilaçlar (NSAIDS)
Glikozaminoglikan (kondroitin sülfat)
Siklobenzaprin ve klonazepam gibi kas gevşeticiler
Nöromodülatörler
Alternatif tedaviler: Bazı insanlar aşağıdakilerden fayda görebilir:

Sıcak banyolar veya prostat masajı
Sıcak su şişelerinden veya ısıtma yastıklarından ısı tedavisi
Mesaneyi eğitmek için Kegel egzersizleri
Alt sırttaki yumuşak dokuları gevşetmeye yardımcı olmak için miyofasyal gevşetme
Gevşeme egzersizleri
Akupunktur
Tamamlayıcı veya alternatif tıp denemeden önce daima doktorla konuşulmalıdır. Takviyeler ve şifalı bitkiler gibi tedaviler, halihazırda almakta olunan ilaçlarla etkileşime girebilir.

Tekrarlayan prostatit:

Bakterileri yok etmek için doktorun reçete ettiği tüm ilaçları almak önemlidir. Ancak bakteriyel prostatit, antibiyotiklerle bile tekrarlayabilir. Bunun nedeni antibiyotiklerin etkili olmaması veya tüm bakterileri yok etmemesi olabilir.

Daha uzun süre ilaç almak veya farklı ilaçları denemek gerekebilir. Tekrarlayan prostatit varsa doktordan ürolog gibi bir uzmana sevk etmesi istenmelidir. Enfeksiyona neden olan spesifik bakterileri belirlemek için test yapabilirler. Bu bilgiyi toplamak için doktor prostattan sıvı alacaktır. Bakterileri belirledikten sonra doktor farklı ilaçlar reçete edebilir.

Referanslar

  1. American Cancer Society recommendations for prostate cancer early detection. (, April 14) monash.pw
  2. Anatomy of the prostate gland. (n.d.) monash.pw,P/
  3. If prostate cancer screening test results aren’t normal. (, April 14) monash.pw

Prostat Hastalıkları

Prostat, her erkekte bulunan bir yardımcı üreme bezidir. Mesanenin yani idrar kesesinin hemen altında idrar kanalının çevresini saran bir organdır. Prostat bir hastalık ismi değildir. Prostat bu organın kendi ismidir ve genellikle hastalıkları da aynı isimle anılır.

Prostat Nedir?

Prostat nedir sorusu genellikle hastalarımız arasında bir hastalık ismi olarak algılanır. Büyüklüğü yaklaşık gr ağırlığında olan bu bez yaşla beraber büyüme eğilimindedir. Genellikle prostatın büyümesine bağlı problemleri, kanserler ve enfeksiyonları ile karşı karşıya kalıyoruz. İyi huylu prostat büyümesi yaşla beraber erkeklerde meydana gelen hormonal değişimler sonrasında başlar. İyi huylu prostat büyümesi için belli bir yaş sınırı söylemek mümkün değildir. Her erkekte bir hastalık olarak karşımıza çıkmaz. Prostat her erkekte gördüğümüz bir organ olmasına rağmen her zaman hastalık oluşturma eğiliminde değildir.

Prostat Nedenleri

Prostat neden olur bu engellenebilir mi sorusu genellikle sorulur. Hormonal bir zemini olduğu için prostat hastalıklarının önceden engellenmesi her zaman mümkün değildir. Önemli olan ortaya çıkan problemlerin erken dönemde tanınması ve tedavi edilmesidir.

Prostat Belirtileri

Prostat belirtileri nelerdir, ne zaman ortaya çıkar genellikle prostat bezi içerisindeki problemin şekline göre belirtileri de değişir ancak idrar kanalının çevresini saran bir organ olması nedeniyle belirtiler genellikle idrar yapma alışkanlığındaki değişikliklerle kendini gösterir.

Sık idrara çıkma, idrarını eskisi kadar rahat boşaltamama, idrarın ileriye doğru akış hızının yavaşlaması, idrar yaptıktan sonra hala idrar varmış hissi, idrar içerisinde kan görülmesi tarif edilemeyen genital bölgedeki ağrılar, dışarıya atılan meni miktarının azalması prostat hastalıklarının belirtilerinin bazıları olarak akla gelir.

Prostat büyümesi her zaman problemli bir durum değildir. Prostat ne kadar büyürse o kadar çok hastalığa ya da şikayete neden olur gibi bir algı olmasına rağmen bu doğru değildir. Prostat büyüklüğü ile yaptığı şikayetler doğru orantılı değildir.

Prostat ameliyatı

Prostat Tedavisi

Prostat tedavisi problemin ne olduğuna ve problemin büyüklüğüne göre değişir. Prostat ameliyatı, prostatın hastalığına göre değişir. Genel olarak karşımıza prostat hastalıkları 3 kategori altında çıkar.

İyi Huylu Prostat

Bunlardan bir tanesi iyi huylu prostat büyümesidir. Erkeklerde 30 yaşından sonra değişen hormonal profille beraber prostat yavaş yavaş büyümeye başlar. Bazı faktörler iyi huylu prostat büyümesi açısından erkekleri riskli duruma getirir. Örneğin ailesinde iyi huylu prostat büyüklüğü nedeniyle ameliyat olmuş kişilerin olması o erkeği bu hastalık açısından daha riskli duruma getirir.

60 yaşından daha küçük yaşta prostat ameliyatı olan erkekler ve yakınları genetik olarak iyi huylu prostat büyümesine yatkın olarak değerlendirilir. Prostat büyüklüğü ve yaptığı şikayetler genellikle doğru orantılı değildir. 40 yaşından sonra prostat hastalıkları açısından üroloji kontrolü yapılması ve ilk kontrolden sonra hangi sıklıkla bunların tekrarlanacağının doktor tarafından karar verilmesi önemlidir.

Prostat büyümeye başladığında ilk önce idrar kesesinin çıkışında bir darlık oluşturur. Kişi bu darlığa bağlı olarak idrarını daha rahat yapabilmek için idrar kesesi kaslarını kalınlaşmasıyla karşı karşıya kalır. Belli bir aşamaya kadar bu kişinin idrar yapmasını rahatlatır yani erkek idrar kesesi kasları kalınlaştığı için prostatın yaptığı daralmayı hissetmez.

Bir süre sonra prostatın idrar kesesinin çıkışına yaptığı obstrüksiyon yani tıkama özelliği artar ve idrar kesesinin kasları artık bunu tek başına idare edemez. Bu aşamadan sonra kişide idrar yapma ile ilgili sıkıntılar ortaya çıkmaya başlar. Erkeklerde genellikle 60 yaşına kadar bu şikayetlerin başlama ihtimali %20 civarındadır. 80’li yaşlara gelindiğinde erkeklerin %90’ında prostat büyüklüğüne bağlı problemler ortaya çıkar.

Prostat Hastalıkları ile İlgili Güncel Paylaşımlar Yaptığım İnstagram Profilimi Takip Etmeyi Unutmayın

Prostat Büyümesi

Prostatın yaptığı idrar şikayetleri zamanla ilerleme eğilimindedir. Yaşla beraber şikayetler artar ve tedavi ihtiyacı doğar. Prostat büyür, idrarın akım hızı düşer ve idrar kesesi içerisinde kalan idrar miktarı artar. Prostat büyüklüğü ile idrar şikayetlerinin ortaya çıkması arasında belli bir zaman vardır.

Kişi şikayetlerin belli bir aşamaya gelmesiyle beraber doktora başvurur. Genellikle şikayetler idrarını eskisi kadar rahat yapamadığı veya idrar yaptıktan sonra rahatlama hissinin kaybolduğu yönündedir. Özellikle gece idrara çıkmak, sık idrara çıkmak ve günlük idrar miktarının arttığı hissi kişiyi doktora getiren önemli problemlerdendir.

İdrarın rahat boşaltılması ve içeride idrar kalmaması böbrek sağlığı açısından önemlidir. İdrarın tam boşaltılamaması ve idrar kesesi içerisinde sürekli idrar kalması böbrek fonksiyonlarını ilerleyen dönemlerde bozabilir. Öyle ki tedavi edilmemiş iyi huylu prostat büyüklüklerinde ilerleyen dönemlerde belli aşamalarda böbrek yetmezliği görülebilir. İdrarın tam boşaltılamaması ve içeride idrar kalması idrar yolu enfeksiyonları ve idrar kesesinde taş oluşumu açısından da riskli durumlardır.

Doktora gelen ve idrar şikayetlerinden bahseden hastalar öncelikle detaylı olarak dinlendikten sonra muayene ile prostat büyüklüğü kontrol edilir. Parmakla makattan yapılan prostat muayenesi hastalarda çok büyük bir rahatsızlığa neden olmamakla beraber bu fikir bazen hastaları doktora gelmekten alıkoymaktadır. Bu muayene prostatın direkt elle hissedilmesi ve prostat içerisindeki problemlerin anlaşılabilmesi açısından oldukça önemli bir muayenedir. Prostatın hem büyüklüğü hem kıvamı hem de içerisinde bir kitle olup olmadığı hakkında doktora çok kıymetli bilgiler verir.

Prostat muayenesi sonrasında kişinin idrar kesesini tam olarak boşaltıp boşaltamadığı da elle muayene edilir. Ayrıntılı bir ürolojik muayeneden sonra prostatı ilgilendiren kan testleri, böbrek fonksiyonları ve kan tahlilleri yapılır. Sonrasında ultrasonografi ile üriner sistem değerlendirilir, prostat büyüklüğü ölçülür, idrar yaptıktan sonra idrar kesesi içerisinde kalan idrar miktarı tayin edilir.

İlaç Tedavisi

Üroflovmetri dediğimiz inceleme ile kişi idrara sıkıştıktan sonra özel bir tuvalette idrar yapması istenerek idrar akım hızı ölçülür. Bu ölçüm prostatın idrar yollarına yaptığı baskıyı anlamak açısından oldukça önemlidir. Belli kritik değerlerin altına inen idrar akım hızlarında kişiye ilaç tedavisi başlanması tavsiye edilir. Tespit edilen idrar yolu enfeksiyonları tedavi edilir ve yapılan değerlendirme sonrasında hastaya uygun ilaç tedavisi başlanır.

Prostat Tedavisi ile İlgili Güncel Bilgiler Paylaştığım Facebook Sayfamı Beğenmeyi Unutmayın

Bitkisel Tedavi

Bitkisel tedavilerin prostat üzerine etkileri sıkça sorulan sorulardandır. Bitkisel tedavilerin bir kısmı ilaç tedavisi olarak zaten prostat hastalıklarında kullanılmaktadır. Ancak duyulan her bitkisel desteğin kullanılması sağlık açısından çok doğru değildir. Prostat tedavisinde kullanılan 2 ana prostat ilacı vardır. Bunlar doktorun uygun gördüğü dozda ve şekilde kullanılmaya başlanır.

Prostat ilaçlarının bir kısmı tansiyonu düşürme özelliği olduğu için doktor tarafından yatarken kullanılması önerilir. Özellikle ilk doz alındığında mutlaka kişinin yanında başka insanlarda olmalıdır ki ani tansiyon düşüklüğü olduğu durumlarda müdahale edilebilsin. İdrar kanalların genişlemesi ile beraber ilaç tedavisi sırasında erkeklerde meninin dışarıya çıkmaması ve idrar kesesinin içerisinde kaçması görülebilen etkilerdendir.

Bunun kişiye herhangi bir zararı yoktur ancak psikolojik olarak bundan hoşlanmayan hastalarda ilaçlar değiştirilir. Bahsedilen bu 2 ilaç grubu özellikle büyük prostatlı hastalarda birlikte kullanılabilir. Bunların hangi ilaçlar olduğu ve ne kadar süre beraber kullanılacağı hastanın tıbbi öyküsüne, hastalıklarına ve kullandığı ilaçlara bakılarak doktor tarafından karar verilmelidir.

Prostat hastalıklarında baktığımız en önemli laboratuar incelemesi “PSA” dediğimiz testtir. Bu test prostatın her türlü hastalığında yükselebilen bir testtir. Bu nedenle doktorlar tarafından değerlendirilmeli ve takip edilmelidir. Genel olarak 40 yaşından sonra PSA testlerinin yapılmasını ve üroloji kontrolü altında devam edilmesini önermekteyiz.

Prostat Hastalıkları Tedavisi Ankara

Prostat ve Cinsellik

Prostat hastalıklarının cinsel fonksiyonlar üzerine etkisi sık sorulan, merak edilen ve şikayet edilen problemlerdendir. Kişinin idrar yapma alışkanlığının değişmesi, idrarını rahat yapamaması ve içeride idrar kalması sosyal hayatını ve konforunu etkilediği gibi cinsel fonksiyonlarını da etkiler. Bu tarz hastalarda prostat tedavileri bu tarz şikayetlerinde düzelmesi anlamında önemlidir.

Prostat hastalıklarında ilaç tedavisi ile beraber önemli ölçüde rahatlama sağlanabilir. Bu tedaviler prostatı tamamen ortadan kaldıran tedaviler değildir. Amaç kişinin daha rahat idrar yapması ve idrar şikayetlerinin ortadan kalkmasıdır. Prostat hala yerinde olduğundan ve büyümeye devam ettiğinden ilerleyen dönemlerde ilaç tedavisi şikayetleri ortadan kaldırmak için yetersiz hale gelebilir. Bu aşamadan sonra ameliyat gerekecektir.

Prostat Ameliyatı

Kişilerin idrar kesesi fonksiyonları bozulmadan, böbrek fonksiyonları etkilenmeden ameliyat olmaları önemlidir. Aradaki bu dengenin sağlanması, ilaç tedavisinin ne kadar devam edeceği ve ne zaman ameliyat kararı alınacağı doktor ve hasta tarafından birlikte değerlendirilmeli ve takip edilmelidir. Unutulmamalıdır ki geciktirilen tedaviler hastanın sosyal yaşantısını, iş hayatını ve günlük konforunu kötü yönde etkileyecektir. Ayrıca böbrek fonksiyonları ve idrar kesesi fonksiyonları da olumsuz yönde etkilenecektir.

Prostatın enfeksiyonları da her yaş erkekte görülebilmekle beraber özellikle orta ileri yaş erkeklerde sıklıkla karşımıza çıkabilmektedir. Akut ve kronik olarak sınıflandırılan prostat enfeksiyonlarına “Prostatit” denir. Prostatit nedir sorusu hastalarımız tarafından sıklıkla sorulmaktadır. Prostatitler, genellikle bakterilere veya bakteri dışı nedenlere bağlı olarak ortaya çıkabilir. Mikroplara bağlı olarak ortaya çıkan prostatitlere “bakteriyel prostatitler”, diğerlerine “nonbakteriyel prostatitler” denilir.

Prostatitlerin bakteriyel yani mikrobik nedenleri dışında prostat içerisine idrar reflüsüyle oluşan ya da bağışıklık sisteminin fonksiyonlarına bağlı olarak oluşan tipleri vardır. Bunun yanında kronik prostatitler kişinin psikolojik durumunu etkileyerek depresif bir duruma neden olabilir, depresif durumda kişinin prostatit bulgularını arttırır. Prostatit ciddi bir tanı ve tedavi gerektirir çünkü hastalarda kısa sürede rahatlama olmayabilir. Üroloji doktoru ve hasta arasında kurulacak kontrol mekanizması ile beraber hasta ataklar halinde devam edebilen şikayetleri sırasında düzenli olarak incelenmelidir.

Prostat Ameliyatı ile İlgili Güncel Videolar Paylaştığım Youtube Kanalıma Abone Olmayı Unutmayın

Prostat Kesin Çözümü

Prostat kesin çözüm nedir ortadan nasıl kaldırılabilir gibi sorular sıklıkla gelmekle beraber, prostatın bir hastalık ismi olmadığı ve erkeklerde normalde olması gereken bir organ olduğu unutulmamalı, bazı prostat hastalıklarının ilaçla tedavisi, bazılarının ise ameliyatla tedavi edilebileceği hastalara anlatılmalıdır. Akut prostatit prostatın ani enfeksiyonlarına verilen isimdir. Oldukça ciddi bir durumdur. Kişinin genel durumunu bozabilir ve hastaneye yatırılmasına kadar varabilen ciddi bir tedavi aşaması gerekebilir.

Prostat hangi yaşlarda diye baktığımızda bunun belli bir yaşa sabitlenemeyeceği bir gerçektir. 60 yaşına kadar olan erkeklerin beşte birinde görülen prostat hastalıkları 80 yaşına gelindiğinde %90’ları bulabilir. Bu nedenle erkeklerde 40 yaşından itibaren prostat şikayetlerinin görülebileceği ve bu yönden inceleme gerekebileceği unutulmamalıdır.

İşin enfeksiyon boyutuna bakıldığında erkeklerde çok daha erken yaşlarda prostat enfeksiyonlarının görülebileceği, bunların gözden kaçırılmaması gerektiği önemli bir gerçektir. Prostat kaç gram olursa ameliyat gerekir şeklinde bir genelleme de yapılamaz. Prostat büyüklüğü ile yaptığı şikayetler arasında belirli bir bağ yoktur. Bu nedenle prostatın büyüklüğünden ziyade idrar kanallarına yaptığı bası ve bakılan tahlillerde prostat kanseri açısından tahlilleri önemlidir.

Prostat Ameliyatı Ankara

Kimler prostat ameliyatı olamaz diye baktığımızda genel ameliyat prensipleri burada da geçerlidir. Anestezinin izin vermediği, kanama problemleri olan ya da genel durumu başka cerrahilere de uygun olmayan hastalar prostat ameliyatı olamaz ancak prostat ameliyatları konusunda yapılan meydana gelen yenilikler ve değişiklikler günümüzde bu ameliyatları daha konforlu hale getirmiştir.

Prostat büyümelerinde iyi huylu prostat büyümesi olduğu üroloji doktoru tarafından tespit edilen hastalarda ilaç tedavisinden sonra rahatlama olmayan hastalarda cerrahi tedaviyle çözüm yolu aranır. Prostat hastalıklarının iyi huylu prostat büyümeleri kısmında uygulanacak cerrahiler, prostat büyüklüğüne ve kişinin diğer hastalıklarına göre değişir.

Genellikle günümüzde prostat ameliyatlarının çoğu kapalı olarak yapılmakta ve kısa sürede taburculuk sağlanmaktadır. Prostat ameliyatlarında çıkarılan dokular patolojiye gönderilerek incelenmekte ve iyi huylu prostat büyümesi olduğu teyit edilmektedir. Genellikle birkaç gün sondalı kalan hastalar sondası çekildikten sonra iyileşme süreci ardından günlük hayatına başlayabilmektedir.

Prostat hastalıkları ile ilgili aklınıza takılan soruları altta bulunan yorumlar kısmından bana iletebilirsiniz. Prostat hastalıkları tedavisi için Ankara kliniğim ile irtibata geçebilirsiniz.

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır