ense ve omuz ağrısı / Boyun Ağrısı İzmir Özel Can Hastanesi | İzmir'in Tercih Ettiği Hastane

Ense Ve Omuz Ağrısı

ense ve omuz ağrısı

Boyun Ve Omuz Ağrısı Neden Olur? Hangi Doktora Gidilir?

Boyun ve omuz ağrıları sürekli olduğu zaman kişilerin mutlaka bir doktora görünmesi gerekmektedir. Çünkü bu rahatsızlıklar zaman içerisinde kronik bir hal alabilmektedir. Boyun ve omuz ağrılarının farklı pek çok sebebi olabilir. Yaşlılık ve genetik yatkınlık bu ağrıların en önemli sebebidir.

Boyun Ağrısı İçin Hangi Doktora Gidilir?

Boyun ağrılarının sürekli bir hal alması kişilerin yaşam kalitelerinin düşmesine neden olmaktadır. Bu durumda boyun bölgesindeki hareketlerde kısıtlamalar meydana gelebilmektedir. Hareketleri gerçekleştirirken bu kişilerde acı hissi oluşabilmektedir.

Boyun hareketlerinin kısıtlanması ve ağrıların şiddetlenmesi durumunda mutlaka bir doktora gitmek gerekmektedir. Boyun ağrıları için ortopedi bölümüne gidilmelidir. Bunun yanında fizik tedavi poliklinikleri de tedavi aşamasında oldukça etkili olmaktadır.

Omuz Ağrıları İçin Hangi Doktora Gidilir?

Omuz bölgesi, kolların serbest bir şekilde hareket etmesine olanak sağlamaktadır. Omuzda meydana gelen ağrılar kol hareketlerinin kısıtlanmasına neden olmaktadır. Bu durum insanların yaşam kalitelerinin düşmesine sebebiyet vermektedir. Omuzda üç önemli kemik bulunur. Bunlar;

Köprücük Kemiği

Uzun Kol Kemiği

Kürek Kemiği şeklindedir.

Omuz farklı bileşenlerden oluşmaktadır. Oldukça hareketli bir sistemdir. Omuz bölgesinde iki eklem bulunmaktadır. Glenohumeral eklem; omuzdaki üst sol kemiğinin kürek kemiği ile bağlanmasını sağlamaktadır. Akromiyoklaviküler eklem; kürek kemiklerinin tepe kısmı ike köprücük kemiğinin bağlandığı bölgedir.

Omuz kapsülü, güçlü bağ dokularından meydana gelmektedir. Böylece uzun kol kemiğinin başlangıç bölgesindeki eklem soketi yerinde oynamadan durabilmektedir. Eklem kapsülünün çevresinde sinovyal membran bulunmaktadır. Bu yapı sinovyal sıvı üretmektedir. bu sıvı eklemin yağlanmasını sağlamaktadır. Omuz bölgesindeki tendonlar, kaslar ve bağlar omzun desteklenmesine ve stabil kalmasına yardımcı olmaktadır.

Omuz ağrıları kişilerde sıklıkla görülen bir problemdir. Gençlerde bu ağrılar genellikle bir kaza veya yaralanma sebebi ile görülebilmektedir. Yaşlanmanın etkisi ile omuz eklemi ile rotator manşet tendonunda aşınmalar ve yıpranmalar meydana gelmektedir. Bu durum ağrıların oluşumuna sebebiyet verir.

Ciddi yaralanma meydana gelmediyse ya da ani şiddetli ağrılar yoksa omuz ağrısı için doktora gitmeye gerek yoktur. Bu ağrılar evde de tedavi edilebilir. Ancak bu ağrılar evde tedavi yöntemi ile geçmezse mutlaka bir doktora görünmek gerekmektedir. Omuz ağrıları için Fizik Tıp ve Rehabilitasyon bölümlerine gitmek gerekmektedir. Bu bölümde uygulanan tedaviler neticesinde omuz ağrılarının büyük bir bölümü yok olacaktır.

Ense Kökü Ağrısı ve Ense Ağrısı

Migren, tansiyon, duruş bozuklukları, osteoporoz, boyun fıtığı, kaslarda oluşan spazm… Tüm bu rahatsızlıkların ortak bir noktası var. Hepsi ensede ağrıya neden olabiliyor. Ense veya ense kökünde ağrı yaşam kalitesini düşüren en yaygın ağrıların başında geliyor. Omuzun sağ ve sol bölgelerine ve kollara da yayılabilen bu ağrılar hareket kısıtlılığı da yaratabildiği için müdahale edilmediği takdirde kişinin günlük yaşamını da ciddi anlamda olumsuz yönde etkiliyor. Ensede ağrı hisseden pek çok kişi bunu boyun fıtığına bağlıyor ancak çoğu zaman bunun nedeni boyun fıtığı olmuyor. Ensede yatan ağrının tedavisinden önce nedenlerinin çok iyi araştırması gerekiyor. 


Ense Ağrısının Nedeni Tansiyon Olabilir

"Ense ağrısı neden olur" sorusunun pek çok yanıtı olabilir. Tansiyon yüksekliği, ensede ağrı yaratan ve zaman kaybedilmemesi gereken nedenlerden biri. Peki tansiyona işaret eden ensede ağrı nasıl anlaşılır? Kişi, enseden başlayarak başın tepe noktasına kadar ilerleyen bir ağrıdan söz ediyor, ağrı bölgesine masaj yapma ihtiyacı duyuyorsa, ağrıyla birlikte kişi kulaklarında çınlamadan da şikayet ediyorsa yüksek tansiyondan şüphelenmek gerekiyor. Kişinin tansiyonun takip edilerek değişikliklerin izlenmesi gerekiyor. Yüksek tansiyon tespit edilmesi durumunda mutlaka kardiyoloji ve nefroloji uzmanından görüş alınması gerekiyor. Zaman kaybedilmesi beyin kanamasına bağlı felç ve ölüm gibi istenmeyen sonuçlara yol açabiliyor.

Ense Ağrısı İçin Ayırıcı Tanı Gerekebiliyor

Ense ağrısını, kolunda herhangi bir ağrı şikayeti olmadan, sadece boynunu sağa veya sola çevirirken yaşayan kişilere ayırıcı tanı için bazı kontrollerin yapılması gerekiyor. Bu kişilerde tansiyon normal seviyelerde ise ve nörolojik muayenelerde kuvvet ve duyu kaybı yaşanmıyorsa ağrının kas spazmı kaynaklı olduğunu kabul ediliyor. Bu kişilerde, öncelikle ağrı kesici ve kas gevşeticileri içeren ilaç tedavisine başlanıyor ve ense ağrısının birkaç gün içerisinde geçmesi bekleniyor. Bu süre sonunda kişinin boyun hareketlerini rahatlıkla yapabilmesi gerekiyor. Ağrı geçtikten sonra da tekrarlanmasını engellemek için kişinin düzenli boyun egzersizleri yapması öneriliyor. Tüm bunlara rağmen ağrısı geçmeyen kişilerde ileri tetkik yapmak gerekiyor.

Kalbin Problemi Enseye Vuruyor

Ense ağrısının nedenlerinden birisi de kalple ilgili sorunlar olabilir. Ense ağrısından şikayet eden kişinin ayırıcı tanısı yapılırken, ağrının kola vurduğu ve nörolojik muayenesinde kuvvet, duyu kaybı saptandığı durumlarda altta yatan nedenin kalpten kaynaklanma ihtimalinin araştırılması önemli. Ağrının şiddeti kişi yürüdüğünde, koştuğunda ya da herhangi bir efor sarf ettiğinde artıyorsa mutlaka kardiyolojik muayene yapılmalı. Bu sayede kalbe bağlı yaşanabilecek herhangi bir tehlikeli durumun da önüne geçilebiliyor. Kardiyolojik kontroller sonrasında herhangi bir soruna rastlanmaması durumunda ağrıya neden olabilecek diğer etkenler araştırılıyor.

Ense Ağrısının Nedeninin Boyun Fıtığı Olduğu Nasıl Anlaşılır?

Ense ağrısında en çok boyun fıtığından şüphe duyuluyor. Kişinin enseden gelen ve kola vuran bir ağrısı varsa ve bu ağrıya kuvvet ve duyu kaybı eşlik ediyorsa boyun fıtığı söz konusu olabilir. Böyle bir durumda, kişinin boyun fıtığı veya boyun bölgesinde spinal kanal darlığı, spinal tümör olabileceği düşünülerek servikal MR yapılması, MR bulgusunda tanı netleştiğinde ise tedaviye bu doğrultuda devam edilmesi gerekiyor.

*Bu içeriğin geliştirilmesinde Tıbbi Direktörlük katkı sağlamıştır.
*Web sitemizdeki bilgiler kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemlerinizi doktorunuza danışmadan uygulamayınız. İçeriklerde Acıbadem Sağlık Grubu'nun tedavi edici sağlık hizmetlerine yönelik bilgiler yer almamaktadır.

RANDEVU AL  

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir