Çanakkale savaşı konulu anılar derleyip sınıfa getiriniz

Çanakkale Savaşı Konulu Anılar Derleyip Sınıfa Getiriniz

çanakkale savaşı konulu anılar derleyip sınıfa getiriniz

8. Sınıf Türkçe Ders Kitabı 52-53-54-55-56-57-58-59. Sayfa Cevapları MEB Yayınları

8. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 52-53-54-55-56-57-58-59 Cevapları MEB Yayınları

8. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Atatürk ve Müzik Metni Cevapları


8. Sınıf Türkçe Ders Kitabı MEB Yayınları 52. Sayfa Cevapları

HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

1. Kendinizi bir sanat dalıyla ifade etmek isteseniz hangi sanatı seçerdiniz? Niçin?

Cevap:Resim sanatını seçerdim. Çünkü resim sanatında renkler ve şekiller vardır. Renkler ve şekillerle çok şey anlatılabilir.

2. Atatürk’ün sanata ve sanatçıya önem vermesinin sebebi sizce neler olabilir?

Cevap: Sanatçı yaptığı sanatla topluma ışık tutar, yönlendirir. Aynı zamanda sanat insanların estetik algısının gelişmesini ve geniş bir düşünce dünyasına sahip olmasını sağlar. Atatürk de bu nedenlerden dolayı sanata önem vermiş olabilir.


8. Sınıf Türkçe Ders Kitabı MEB Yayınları 56. Sayfa Cevapları

1. ETKİNLİK

Anlamı verilen sözcük ve sözcük gruplarını bulunuz. Boşluklara uygun harfleri yerleştiriniz.

Cevap:

  • DAMGA VURMAK:İz bırakmak.
  • EVRENSEL:Bütün insanlığı ilgilendiren.
  • TASDİKLEMEK:Onaylamak.
  • İHTİMAM:Özen.
  • FASIL: Peşrev, nakış, şarkı, saz semaisi vb. parçaların belli bir sıraya göre çalınıp söylenmesi.
  • AMATÖR:Bir işi meslek veya alan uzmanı olmadan yapan.
  • MALUM: Bilinen, belli.
  • İŞTİRAK ETMEK:Katılmak.
  • NEZDİNDE:Yanında, huzurunda, gözetiminde.
  • NABIZ YOKLAMAK: Niyetini, düşüncesini, eğilimini anlamaya çalışmak.
  • ENTERESAN: İlgi çekici, ilginç.
  • İCRA ETMEK: Yapmak.

8. Sınıf Türkçe Ders Kitabı MEB Yayınları 57. Sayfa Cevapları

2. ETKİNLİK

“Atatürk ve Müzik” metninden hareketle aşağıdaki soruları yanıtlayınız.

1. Musiki inkılabının en büyük hedefi nedir?

Cevap: Klasik Türk müziğinin evrensel boyutlarda bir müzik türü hâline gelebilmesi ve çok sesli müziğin Türk halkına benimsetilmesidir

2. Atatürk’ün müziğe ilgi duymasında etkili olan kimdir? Nasıl etkili olmuştur?

Cevap:Etkili olan Mantesquieu’dur. Montesquieu “Kanunların Ruhu” adlı eserinin bir yerinde, müzikte yapılacak en küçük bir değişikliğin devletin yapısında da değişiklik yapılmasını gerektirdiğini söylemektedir.

3. Atatürk’ün iyi bir müzik bilgisine sahip olmasında neler etkili olmuştur?

Cevap: Atatürk’ün Harp Akademisi’nde arkadaşlarıyla yaptığı fasıllar müzik bilgisine sahip olmasında etkili olmuştur.

4. Atatürk’ün sevdiği türküler nelerdir?

Cevap:En sevdiği türküler arasında, “Aliş’imin Kaşları Kare, Atladım Bahçeye Girdim, Ayağına Giymiş Sedef Nalini, Bülbülüm, Dağlar Dağlar, Gide Gide Yarelerin Derildi, Köşküm Var Deryaya Karşı, Maya Dağ’dan Kalkan Kazlar, Manastır, Şahane Gözler, Yemenimin Uçları, Zeynep” gibi türküler yer almıştır.

5. Atatürk, müzik inkılabını gerçekleştirmek için hangi çalışmaları yapmıştır? Açıklayınız.

Cevap:O, ilk adımını müzik eğitimi ve bu eğitimi veren kurumların oluşturulması şeklinde belirlemiştir. Nitekim verilen uğraşlar sonuçsuz kalmamış ve hareket 1934’te Ankara’da bir konservatuvarın oluşturulmasıyla hız kazanmıştır. Yurt dışında müzik eğitimlerini tamamlayarak dönen gençlerle tanışmış ve onlara akşam yemeklerinde yer vermiştir. Batı’dan getirilen müzik kültürünü ayrıntılarına kadar öğrenmek istemiştir. Yerli ve yabancı kişilerle görüşmeye, tartışmaya, önem vermiştir.

6. Siz olsaydınız insanların sanata gereken önemi vermesi için hangi çalışmaları yapardınız?

Cevap: Sanat sokakları yapardım. İnsanlar bu sokaklardan geçerken etraftaki resimleri inceler, müzisyenlerin çaldığı müzikleri dinlerdi. Böylece sanatı merak ederlerdi. Her yaştan insanın gelebileceği sanat okulları açardım. Böylece her insan kendini geliştirmek için hevesli olurdu.

3. ETKİNLİK

a) Aşağıdaki yargılardan okuduğunuz metnin tür özelliklerini yansıtanları işaretleyiniz.

Cevap:

3. ETKİNLİK
b) Okuduğunuz metnin türü:Makale


8. Sınıf Türkçe Ders Kitabı MEB Yayınları 58. Sayfa Cevapları

4. ETKİNLİK

Aşağıda Atatürk’ün özdeyişleri verilmiştir. Bu özdeyişlerin konusunu örnekteki gibi yazınız.

Cevap:

“Dünyada her şey için, medeniyet için, hayat için, muvaffakiyet için en hakiki mürşit ilimdir, fendir.” —>Bilimin Önemi

“Ben icap ettiği zaman en büyük hediyem olmak üzere Türk milletine canımı vereceğim.” —>Millet Sevgisi

“Eğitimdir ki bir milleti ya özgür, bağımsız, şanlı, yüksek bir topluluk hâlinde yaşatır ya da esaret ve sefalete terk eder.” —> Eğitimin Önemi

“Ey yükselen yeni nesil! Gelecek sizindir. Cumhuriyeti biz kurduk, onu sonsuza kadar yaşatacak olan sizlersiniz.” —>Gençliğe Güven

“Yolunda yürüyen bir yolcunun yalnız ufku görmesi kâfi değildir. Muhakkak ufkun ötesini de görmesi şarttır.” —>İleri Görüşlülük

“Hepiniz mebus olabilirsiniz, vekil olabilirsiniz, hatta cumhurbaşkanı olabilirsiniz fakat bir sanatkâr olamazsınız.” —>Sanatın Önemi

5. ETKİNLİK

Derse hazırlık bölümünde araştırdığınız Atatürk’ün Türk dili üzerine yaptığı çalışmalarla ilgili planlama tablosunu sunumunuzdan önce doldurup sunumunuzu gerçekleştiriniz.

Cevap:

Sunumun konusu nedir? Atatürk’ün Türk Dili Üzerine Yaptığı Çalışmalar
Sunumun mesajı ne olacak? Atatürk Türk diline önem vermiştir.
Sunumu kimlere yapacaksınız?Arkadaşlarım ile
Sunumu nerede yapacaksınız?Sınıfımızda
Sunum için hangi araçları (etkileşimli tahta, projeksiyon, ses kayıt cihazı, fotoğraflar vb.) kullanacaksınız?Projeksiyon, çeşitli kartpostallar
Sunum için hangi bilgi kaynaklarından (kitap, internet vb.) yararlanacaksınız? Kitap, dergi, internet, belgesel.


8. Sınıf Türkçe Ders Kitabı MEB Yayınları 59. Sayfa Cevapları

6. ETKİNLİK

Aşağıdaki cümlelerde geçen fiilimsileri bulup türlerini belirleyerek uygun bölümleri işaretleyiniz.

Cevap:

8. Sınıf Türkçe Ders Kitabı MEB Yayınları 59. Sayfa Cevapları

7. ETKİNLİK

a) Aşağıdaki matematik ve geometri terimlerini dilimize Atatürk kazandırmışır. Bu sözcükleri inceleyiniz.

b)“Vatan sevgisi konulu kitabımı başka bir perspektifle yazdım. Objektif bir değerlendirme yapılırsa trend kitaplar arasında yer alacağına inanıyorum.”

Yukarıdaki cümlelerde geçen yabancı sözcüklerin altını çiziniz. Bu sözcükleri ve Türkçe karşılıklarını alttaki boşluklara yazınız.

Cevap:

  • perspektif —–> bakış açısı
  • objektif ——-> nesnel
  • trend ———-> eğilim

GELECEK DERSE HAZIRLIK

• Çanakkale Savaşı konulu anılar derleyip sınıfa getiriniz.

Cevap:

Anzak askerlerinin çarpıştıkları yerlerde su yoktu. Türk cephesi ise su bakımından çok iyi durumda idi. Türk hatlarının gerisinden tenekelerini su doldurup katırla cepheye hareket eden saka (su taşıyıcı)lar yollarını şaşırınca kendilerini iki Anzak erinin karşısında buldular. Bu iki er, susuzluktan, karşılarında su dolu tenekeleri görünce tüfeklerini yere bırakarak hemen koşup su içmeye başladılar. Bu fırsattan yararlanan Türk eri, düşman erlerinin tüfeklerini aldı ve kendilerini de önüne katıp komutanına götürdü. Bu er, Kuzey Cephesi Komutanı Esat Paşanın huzuruna çıkarıldığında ‘’Komutanım ben bu adamlara su verdim, kana kana içtiler’’ şeklinde konuştu. Türk askerlerinin düşmanın bile susuzluktan ölmesini razı olmayışından çok memnun kalan ve duygulanan Esat Paşa, erin sırtını sıvazlayıp kendisine bol bahşiş verdirtti.

• Çanakkale Savaşı’nın Türk tarihindeki önemi ile ilgili araştırma yapınız.

Cevap:

Çanakkale Savaşı, Türk ulusunun bağımsızlık ve hürriyet söz konusu olduğunda ne denli kararlı ve kahraman olduğunu sonsuza dek anımsatacaktır. Çünkü Türk ordusu üstün muharebe taktiklerini, silah gücü bakımından çok üstün bir güce karşı ustalıkla kullanmıştır. Bununla beraber dünya savaş tarihi, Çanakkale’de Türk askerinin insancıllığını savaş alanlarında bile yitirmediğine, düşmanına dahi merhamet gösterebildiğine şahit olmuştur.


8. Sınıf Türkçe Ders Kitabı MEB Yayınları 52-53-54-55-56-57-58-59. Sayfa Cevapları ile ilgili fikir, düşünce ve önerilerinizi aşağıda bulunan yorum kısmından yazabilirsiniz. Dilerseniz sosyal medyada paylaşım yapıp bize katkı verebilirsiniz.

Bir önceki yazımız olan 8. Sınıf Türkçe Ders Kitabı 42-43. Sayfa Cevapları MEB Yayınları başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.

Çanakkale Savaşı konulu anılar

….Düşman askeri öylesine korkmuştu ki, Ertuğrul Koyu'na (V Kumsalı) girmiş olan büyük nakliye gemisinden inmeyi reddettiler. Komutanlar ve subaylar kılıçlarını çekmişlerdi ve adamları merdivenlerden aşağı gönderiyorlardı. Ama hiçbiri Türk kurşunlarından kaçamıyordu. (Binbaşı Mahmut Sabri)

… Gözlerimizin önündeki manzarayı anlatmak olanaksızdı. Filikalar şimdi hemen hemen birbirlerine yanaşmış olarak kıyıya kadar uzanıyordu ve içleri parçalanmış cesetlerle doluydu. Sonuncu filika ile kıyı arasında cesetlerden bir iskele vardı. Ölülere basmadan kıyıya çıkmak mümkün değildi ve koyun suları kandan kıpkırmızı kesilmişti. (Teğmen R. B. Gillet)

… Mevzilerimize yaklaşan Türk saflarını görebiliyorduk. Olağanüstü bir cesaretle çarpışıyorlardı ve ateşimiz karşısında yıkılan bir safın yerini alan bir diğeri bize karşı yürüyor, sağ kalanlar korunmalı bir yerde toplanıp tekrar üzerimize geliyorlardı. (Yüzbaşı Robert Whigham)

Edincikli Mehmet Er

''Edincikli Mehmet Er'in top mermisinin parçaladığı kolundan kanlar içerisinde bir et parçası sarkıyordu. Komutanına yalvarıyordu;

''Komutanım ne olur şu kolumu kes!''

Sağ eliyle yakaladığı ve tuttuğu sarkık kola bakan Teğmen donup kalmıştı. Edincikli Mehmet Er, gür sesiyle yineledi;

''Allah Aşkına , Allah Rızası için kes şu kolumu!'' Bu ilahi cümleleri emir gibi işiten Teğmen Saip, bıçağı Er'in koluna vurur. Gık demez Edincikli Mehmet. Bir sağ elindeki kola bir ileride Allah! Allah! nidaları arasında çarpışan erlere bakar ve kolu fırlatır;

''Bu kol vatana feda olsun!''

Bekir Çavuş

“Reşit Paşa vapuruna bir gün Bekir Çavuş isminde bir ağır yaralı getirdik. Onu cephenin ön saflarında bulmuştuk. Bir ayağı kangren olmuştu. Hemen Reşit Paşa vapurunda ameliyat masasına yatırdık. Ayağını kestik. Bir tek ayağı ile kalmıştı ama vaziyeti çok tehlikeli idi. Kangren çok ilerlemişti. Aynı zamanda pek fazla kan kaybetmişti. Adeta ölmesini bekliyorduk.

O gece sabaha karşı kamaramın kapısı hızlı hızlı vuruldu. Kalktım dışarıda bir ses:

Çanakkale Menzil Hastanesi’ndeki Türk yaralıları…

- Başhemşire… Başhemşire… diye bağırıyordu…

Hemen giyinip fırladım, genç bir Alman hastabakıcısı:

- Hani ayağını kestiğimiz yaralı yok mu? Bekir Çavuş mu?

- Evet. Ne oldu peki?

- Kendisine bir hal geldi hemşire, tek bacağıyla ayağa kalktı. Odanın içinde dolaşmak istiyor.

Hemen koştum. Bekir Çavuş yaralarından kanlar aka aka ayağa kalkmıştı. Yanına koştum. Bileğinden tuttum, müthiş ateşi vardı.

- Aman Bekir Çavuş dedim. Ne yapıyorsun? Bu hal ile ayağa kalkılır mı?

Bekir Çavuş kendini kaybetmiş bir halde idi.

- Aman dedi. Ne diyorsun? Emir geldi, emri yerine getirmek lazım! Tabi kalkacağım.

Ve sabaha karşı Bekir Çavuş kollarımız arasında dünyaya gözlerini büsbütün kapadı. Bu adamcağız son dakikasına kadar kumandanın emrini, kendisine verilen vatan vazifesini yapmaktan başka bir şey düşünmüyordu. Son dakikasında bile ne annesini ne sevdiğini düşünüyordu.

Kansız beyaz dudaklarından çıkan en son cümle:

- Emri yapamadım, oldu.

Fakat ben ona kani idim ki Bekir Çavuş vazifesini son derece yapmıştı.”

İlk Türk Hemşiresi: SAFİYE HÜSEYİN (ELBİ)

Bulutun Koruması

Menkıbelerde bir başka mucizevî yardım da bir İngiliz Alayının bulutların içinde kayboluşu biçimindedir. Olay şu şekilde anlatılmaktadır;

” O gün Kraliyet Alayı taze kuvvetlerle bu saldırıda görev aldı. Sağ cenahta yer alan bu alay, daha az bir mukavemetle karşılaştığı için hızla ilerlemeye başlamıştı. Alay, Azmak Deresi’nin kuru yatağını geçmiş, Kayacık Ağrılı mevkiinden Damakçı Bayırı’na doğru yürüyordu. Karşılarında küçük bir tepe vardı. Tepenin üzerinde garip, soluk renkte bir bulut durmaktaydı. Alay, sol taraftaki Ağıl Dere’ ye inmeden tepeye doğru ilerledi ve bulutun içine girip kayboldular. Yâni alanda askerlerin Mestan Tepe’ den şaşkın bakışları arasında 7-8 değişik bulutla daha birleşerek Trakya istikametine doğru uçup gittiler. Orada bulunan 267 İngiliz askerinden hiçbirinin izine bir daha rastlanamamıştır.”

8. Sınıf Türkçe Ders Kitabı 52-56-57-58-59. Sayfa Cevapları MEB Yayınları

8. Sınıf Türkçe Ders Kitabı 52-56-57-58-59. Sayfa Cevapları MEB Yayınları

8.Sınıf MEB Yayınları Türkçe Ders Kitabı 52-53-54-55-56-57-58-59. Sayfa Cevapları 2. Tema ATATÜRK VE MÜZİK

Hazırlık Çalışmaları

8. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 52 Cevapları MEB Yayınları

1. Kendinizi bir sanat dalıyla ifade etmek isteseniz hangi sanatı seçerdiniz? Niçin?

Cevap: Resim sanatıyla ifade etmek isterdim. Çünkü çizilen ya da yapılan her resimde bir anlatılmak istenen bir şeyler vardır ve bu resmi bakan kişinin yorumlaması gerekir. Her insan baktığında kendinden bir parça bulabilir. Bu yüzden resim sanatı ile ifade ederdim kendimi.


2. Atatürk’ün sanata ve sanatçıya önem vermesinin sebebi sizce neler olabilir?

Cevap: “Sanatsız kalan bir milletin hayat damarlarından biri kopmuş demektir.” sözüyle neden önem verdiği anlatılmaktadır. Yaşamı eğlenceli kılan duyguları paylaşabildiğimiz bir platformdur sanat.

8. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 56 Cevapları MEB Yayınları

1.ETKİNLİK

Anlamı verilen sözcük ve sözcük gruplarını bulunuz. Boşluklara uygun harfleri yerleştiriniz.
Cevap:

  • DAMGA VURMAK
  • EVRENSEL
  • TASDİKLEMEK
  • İHTİMAM
  • FASIL
  • AMATÖR
  • MALUM
  • İŞTİRAK ETMEK
  • NEZDİNDE
  • NABIZ YOKLAMAK
  • ENTERESAN
  • İCAT ETMEK

8. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 57 Cevapları MEB Yayınları

2. Etkinlik

“Atatürk ve Müzik” metninden hareketle aşağıdaki soruları yanıtlayınız.

1. Musiki inkılabının en büyük hedefi nedir?
Cevap: Klasik Türk müziğinin evrensel boyutlara taşınması ve çok sesli müziğin Türk halkına benimsetilmesidir.


2. Atatürk’ün müziğe ilgi duymasında etkili olan kimdir? Nasıl etkili olmuştur?
Cevap: Fransız düşünür Montesque ‘ nun Kanunların Ruhu adlı eserinden etkilenmiştir. Müzikte yapılacak ufak bir değişikliğin bir devletin yapısında da değişiklik yapılması gerektirdiği söylemi Atatürk’ü etkilemiştir ve bu söylemden kürsüde bahsetmesine neden olmuştur.


3. Atatürk’ün iyi bir müzik bilgisine sahip olmasında neler etkili olmuştur?
Cevap: Harp akademisinde iken arkadaşları ile birlikte özel fasıllar yapıp bu fasıllarda amatör olarak şarkı söylemiştir. Atatürk iyi bir klasik müzik dinleyicisidir.


4. Atatürk’ün sevdiği türküler nelerdir?
Cevap: “Aliş’imin Kaşları Kare, Atladım Bahçeye Girdim, Ayağına Giymiş Sedef Nalini, Bülbülüm, Dağlar Dağlar, Gide Gide Yarelerin Derildi, Köşküm Var Deryaya Karşı, Maya Dağ’dan Kalkan Kazlar, Manastır, Şahane Gözler, Yemenimin Uçları, Zeynep” tir.


5. Atatürk, müzik inkılabını gerçekleştirmek için hangi çalışmaları yapmıştır? Açıklayınız.
Cevap: Müzik eğitimi verilmesi ve bu eğitimi verecek kurumları açarak müzik inkılabını gerçekleştirmiştir. Atatürk, Ankara’da 1934′ te bir konservatuvar açmıştır.


6. Siz olsaydınız insanların sanata gereken önemi vermesi için hangi çalışmaları yapardınız?
Cevap: Sanatı sevmeleri için bir halkın öncelikle refah seviyesine ulaştırmak gerekir. Refah seviyesine ulaşan halk için de tiyatro, sinema ve sergi salonlarını ülkenin mümkün olan her yerine açarak ücreti düşük bir şekilde görmelerini sağlardım. Okullarda tiyatro ya da ses eğitimi verirdim.


3.ETKİNLİK

a) Aşağıdaki yargılardan okuduğunuz metnin tür özelliklerini yansıtanları işaretleyiniz.
Cevap: 

  • [✓] Metinde Atatürk’ün müzik ile ilgili düşünceleri anlatılmıştır.
  • [] Metinde öznel yargılar ağır basmaktadır.
  • [✓] Yazar, düşüncelerini kanıtlama yoluna gitmemiştir.
  • [✓] Yazarın amacı okuyucuyu bilgilendirmektir.
  • [✓] Yazar, alanında uzman kişidir.
  • [✓] Yazar, metni karşılıklı konuşma havasında yazmıştır.

b) Okuduğunuz metnin türü nedir?

Cevap: Anı türündedir.

8. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 58 Cevapları MEB Yayınları

4. Etkinlik

Aşağıda Atatürk’ün özdeyişleri verilmiştir. Bu özdeyişlerin konusunu örnekteki gibi yazınız.
Cevap: 

8. Sınıf Türkçe Ders Kitabı MEB Yayınları Sayfa 58 Ders Kitabı Cevapları

5. Etkinlik

Derse hazırlık bölümünde araştırdığınız Atatürk’ün Türk dili üzerine yaptığı çalışmalarla ilgili planlama tablosunu sunumunuzdan önce doldurup sunumunuzu gerçekleştiriniz.
Cevap:

Sunumun konusu nedir? ⇒ Türk Dilinin Önemi

Sunumun mesajı ne olacak? ⇒ Türk dilini korumamız gerektiği ve emanet edilen dilin ne kadar önemli olduğu mesajı verilecektir.

Sunumu kimlere yapacaksınız? ⇒ Arkadaşlarıma

Sunumu nerede yapacaksınız? ⇒ Sınıfta

Sunum için hangi araçları (etkileşimli tahta, projeksiyon, ses kayıt cihazı, fotoğraflar vb.) kullanacaksınız? ⇒ Fotoğraflar ve akıllı tahta kullanacağım.

Sunum için hangi bilgi kaynaklarından (kitap, internetvb.) yararlanacaksınız? ⇒ Nutuk’tan ve internetten yararlanacağım.

8. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 59 Cevapları MEB Yayınları

6. Etkinlik

Aşağıdaki cümlelerde geçen fiilimsileri bulup türlerini belirleyerek uygun bölümleri işaretleyiniz.
Cevap:

8. Sınıf Türkçe Ders Kitabı MEB Yayınları Sayfa 59 Ders Kitabı Cevapları

7.ETKİNLİK

b)“Vatan sevgisi konulu kitabımı başka bir perspektifle yazdım. Objektif bir değerlendirme yapılırsa trend kitaplar arasında yer alacağına inanıyorum.”

Yukarıdaki cümlelerde geçen yabancı sözcüklerin altını çiziniz. Bu sözcükleri ve Türkçe karşılıklarını alttaki boşluklara yazınız.
Cevap: “Vatan sevgisi konulu kitabımı başka bir perspektifle yazdım. Objektif bir değerlendirme yapılırsa trend kitaplar arasında yer alacağına inanıyorum.”

Perspektif: Görünge
Objektif: Nesnel
Trend: Yönelim


Gelecek Derse Hazırlık

Çanakkale Savaşı konulu anılar derleyip sınıfa getiriniz.
Cevap: Reşit Paşa takasına Bekir Çavuş adında ağır yaralı bir adam getirildi. Ayakları kangren olmuştu. Hemen ameliyata alıp bir bacağını kestik. Çok kötü durumdaydı yaşamasını beklemiyorduk. Sabah uyandıklarında Bekir Çavuş yattığı yerden kalkıp dolaşmak istiyormuş ve kimse onu yerine oturtamıyormuş. Otur diyenlere karşılık “Aman! Ne diyorsun? Cepheden emir geldi gitmem gerek. Emri yerine getirmem gerek.” diyormuş. Bu şekilde söyleyerek hemşirenin kolları arasında can vermiş. Bekir Çavuş sevdiklerini değil de vatanını seven bir kahramanmış.


Çanakkale Savaşı’nın Türk tarihindeki önemi ile ilgili araştırma yapınız.
Cevap:

  • Kurtuluş Savaşının temelleri atılmıştır.
  • Çanakkale, Avrupa ve Asya’ yı birbirine bağlayan bir boğazdır ve bu önemli ticaret ilişkilerine ön ayak olur.
  • İtilaf devletleri, Rusya donanmalarıyla bağlantı kurmak için Çanakkale boğazını ele geçirmek istiyordu. İtilaf devletlerine fırsat verilmemiş oldu.

Ders ve Çalışma kitabı cevapları aramalarınızda internet sitemizi daha üst sıralarda listelemek için aramalarınızın sonuna "forum sınıf" yazabilirsiniz.
Örnek Kullanım: 6. sınıf matematik öğün yayınları sayfa 40 forum sınıf

Facebook'ta Paylaş

Linkedin'de Paylaş

  • Anonim cevap yazdı

    Çanakkale Savaşı ile İlgili Bir Anı - Kısa


    Çanakkale Savaşı ile İlgili Bir Anı - Kısa: Anzak askerlerinin çarpıştıkları yerlerde su yoktu. Türk cephesi ise su bakımından çok iyi durumda idi. Türk hatlarının gerisinden tenekelerini su doldurup katırla cepheye hareket eden saka (su taşıyıcı)lar yollarını şaşırınca kendilerini iki Anzak erinin karşısında buldular. Bu iki er, susuzluktan, karşılarında su dolu tenekeleri görünce tüfeklerini yere bırakarak hemen koşup su içmeye başladılar. Bu fırsattan yararlanan Türk eri, düşman erlerinin tüfeklerini aldı ve kendilerini de önüne katıp komutanına götürdü. Bu er, Kuzey Cephesi Komutanı Esat Paşanın huzuruna çıkarıldığında ‘’Komutanım ben bu adamlara su verdim, kana kana içtiler’’ şeklinde konuştu. Türk askerlerinin düşmanın bile susuzluktan ölmesini razı olmayışından çok memnun kalan ve duygulanan Esat Paşa, erin sırtını sıvazlayıp kendisine bol bahşiş verdirtti.

    Kaynak: 8. Sınıflar İçin TC İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük Kitabı, Yrd. Doç Dr. Muhammed Şahin, Dörtel Yayıncılık, Ankara, 1998.

    - Okuma Sayısı: Bu yazı 110053 defa okunmuştur.

    YORUMUNUZ


    Masal diyor ki:

    Masal

    Güzell


    Abdulkerim. diyor ki:

    Abdulkerim.

    Çok işime yaradı.


    Baba pro diyor ki:

    Baba pro

    iyi bir ÖDEV Dil


    Durmuş diyor ki:

    Durmuş

    Sagolhocam


    KONYALI MÜCO YUDTAŞ diyor ki:

    KONYALI MÜCO YUDTAŞ

    SÜPER OLMUŞ TEŞEKKÜR


    cevahir diyor ki:

    cevahir

    efsane ama biraz uzun.bunun kısası yok mu


    j_Ria diyor ki:

    j_Ria

    çok güzelmiş:)


    İmanli kardas diyor ki:

    İmanli kardas

    Çok güzelmis


    Deniz ama yıkık olan diyor ki:

    Deniz ama yıkık olan

    Muqemmel gerçekten çok işime yaradı ????


    eda diyor ki:

    eda

    bayıldımmmmmmmm......


    comrade HERE diyor ki:

    comrade HERE

    MUTEŞEM BİRŞEY hadi salıcakla kalın


    Şeyma diyor ki:

    Şeyma

    Güzel ama biraz daha kısa olsa daha iyi olurmuş


    Aleyna diyor ki:

    Aleyna

    Hiç kısa değil!Ama olsun:)


    Semih serhat YILMAZE diyor ki:

    Semih serhat YILMAZE

    Mehmetçik bu! Şaşırılacak bir şey yoktur.????????????????


    Kader diyor ki:

    Kader

    Çok teşekkür ederim


    Muhammed geylani diyor ki:

    Muhammed geylani

    Çok güzel


    Kayserili diyor ki:

    Kayserili

    Coook güzel okulumuzdaki müdürümüz istedi .............*@€@€×€#€€#€#€#€#€#€€#€#€#€€ Kayseri FBFBFBFBFB


    Asya diyor ki:

    Asya

    Çok güzel olmuş ellerinize sağlık


    Duru diyor ki:

    Duru

    Kısa dedik...... kÖrr müsün ama teşekkürler


    Vartolu diyor ki:

    Vartolu

    Sagolun...


    Gaziantepli diyor ki:

    Gaziantepli

    Çok güzel sagolun


    KPOP SEVİYORUM GURURLUYUM diyor ki:

    KPOP SEVİYORUM GURURLUYUM

    Çok iyi hikaye beğendim


    Tülin diyor ki:

    Tülin

    Anı gerçekten çok güzel herkeze tavsiye ederim


    ORDULU diyor ki:

    ORDULU

    HARİKA VALLA GÜZEL OLMUŞ


    Yagmur diyor ki:

    Yagmur

    Tsk 'ler çok güzel

    Gelecek Derse Hazırlık – التحضير للدرس التالي

    • Çanakkale Savaşı konulu anılar derleyip sınıfa getiriniz.
    • Çanakkale Savaşı’nın Türk tarihindeki önemi ile ilgili araştırma yapınız.
    • قم بتجميع مذكرات حول معركة جاليبولي وإحضارها إلى الصف.
    • قم بالبحث عن أهمية معركة جناق قلعة في التاريخ التركي.

    Hazırlık Çalışmaları – دراسات تحضيرية

    1. Öğretmeninizin dinleteceği “Çanakkale Türküsü”nün size hissettirdiklerini anlatınız.
    2. Çanakkale Savaşı hakkında bildiğiniz bir hikâye varsa arkadaşlarınızla paylaşınız.
    1. اشرح كيف تشعرك “أغنية جناق قلعة الشعبية” التي سيسمعها إليك معلمك.
    2. إذا كنت تعرف قصة عن معركة جناق قلعة شاركها مع أصدقائك.

    Metni, noktalama işaretlerine dikkat ederek sesli okuyunuz.

    اقرأ النص بصوت عالٍ مع الانتباه إلى علامات الترقيم.

    KINALI ALİ’NİN MEKTUBU – رسالة كينالي علي

    Üsteğmen Faruk, cepheye yeni gelen askerleri denetlerken bir yandan da onlarla sohbet ediyor, ‘‘Nerelisin?’’ gibi sorular soruyordu. Gözleri bir ara, saçının ortası sararmış bir delikanlıya takıldı. Yanına çağırdı ve merakla sordu.

    أثناء الإشراف على الجنود الواصلين حديثًا، كان الملازم أول فاروق يتحدث معهم ويسألهم أسئلة مثل “من أين أنتم؟” سقطت عيناه على شاب بشعر أصفر في المنتصف. اتصل بها وسألها بفضول.

    “Adın ne senin evladım?” dedi. “Ali, komutanım.” dedi. “Nerelisin?” “Tokatlıyım, komutanım. Tokat’ın Zile kazasındanım…” “Peki evladım bu kafanın hâli ne? Saçlarının ortası neden kırmızı boyalı böyle?’’ “Cepheye gelmeden önce anam saçıma kına yaktı komutanım. Neden yaktığını da bilmiyorum.” “Peki!” dedi üsteğmen. “Gidebilirsin Kınalı Ali.”

    ما اسمك يا ولدي؟ قال. “علي، سيدي”. قال. “من أين أنت؟” “أنا في صفعة، أيها القائد. أنا من منطقة زيلي في توكات … “” حسنًا، يا بني، ما هي حالة هذا الرأس؟ لماذا يصبغ منتصف شعرك باللون الأحمر؟ قبل مجيئي إلى الجبهة، وضعت والدتي الحناء على شعري، يا سيدي. لا أعرف لماذا احترق أيضًا “. “حسنًا!” قال الملازم. “يمكنك الذهاب، يا كينالي علي (بمعنى: علي المتحني بالحناء)

    O günden sonra Ali’nin adı Kınalı Ali oldu. Cephede tüm arkadaşları Kınalı Ali demekle yetinmiyor, saçındaki kınayı da alay konusu yapıyorlardı. Kınalı Ali, arkadaşlarına karşı sevecen ve dürüst tutumu sayesinde kısa sürede hepsinin sevgisini kazandı. Bir gün memleketine mektup göndermek için arkadaşlarından yardım istedi. “Anama babama burada iyi olduğumu bildirmek istiyorum ama okumam yazmam yok. Biriniz yardım edebilir misiniz?” Biri değil birçok arkadaşı yardıma geldi. “Sen söyle, biz yazalım.” dediler. Kınalı Ali söylüyor, bir arkadaşı yazıyor, diğeri de söylenenlerin doğru yazılıp yazılmadığını denetliyordu.

    بعد ذلك اليوم، أصبح اسم علي هو كينالي علي. لم يكتف جميع أصدقائه في الجبهة بقول كينالي علي، بل كانوا يسخرون أيضًا من الحناء في شعره. فاز كينالي علي بحبهم جميعًا في وقت قصير بفضل موقفه المحب والصادق تجاه أصدقائه. في أحد الأيام، طلب من أصدقائه المساعدة لإرسال رسالة إلى مسقط رأسه. “أريد أن أخبر والديّ أنني بخير هنا، لكن لا يمكنني القراءة أو الكتابة. هل يستطيع أحدكم المساعدة؟ ” لا أحد، لكن العديد من أصدقائه جاءوا للمساعدة. “أخبرنا، سنكتبها”. قالوا. كان كينالي علي يغني، وكان أحد الأصدقاء يكتب، والآخر كان يتحقق مما إذا كان ما قيل مكتوبًا بشكل صحيح.

    “Sevgili anacığım, babacığım hasretle ellerinizden öperim. Ben burada çok iyiyim, beni sakın merak etmeyin.” Kız kardeşini, kendinden küçük erkek kardeşinin sağlığını sorduktan sonra, köydeki herkesin burnunda tüttüğünü ve kimsenin kendisini merak etmemesini söyledi. Mektubunu “Biz burada var oldukça bilesiniz ki düşman bir adım ilerleyemeyecektir.” tümcesi ile bitirdi. Tam zarf kapatılırken Ali iki üç satır daha ekleteceğini söyleyerek mektubun sonuna şunları yazdırdı:

    أمي العزيزة، أبي، أقبّل يديك بشوق. أنا بخير هنا، لا تقلق علي. بعد سؤاله عن أخته، وعن صحة أخيه الأصغر، قال إن جميع سكان القرية يدخنون ولا ينبغي لأحد أن يقلق بشأنه. لقد كتب في رسالته: “ما دمنا هنا، يجب أن تعلم أن العدو لن يتمكن من التقدم خطوة واحدة”. انتهى بهذه الجملة. بمجرد إغلاق الظرف، قال علي إنه سيضيف سطرين أو ثلاثة أسطر وكتب ما يلي في نهاية الرسالة:

    “Anacığım, beni buraya gönderirken kafama kına yaktın ama burada komutanlarım da arkadaşlarım da benle hep dalga geçiyorlar. Cepheye gitmek sırası yakında inşallah kardeşim Ahmet’e gelecek. Onu gönderirken sakın kına yakma saçına. Burada onunla da dalga geçmesinler. Tekrar ellerinden öperim anacığım.”

    أمي، لقد وضعت الحناء على رأسي عندما أرسلتني إلى هنا، ولكن هنا، يسخر مني قادتي وأصدقائي دائمًا. آمل أن يأتي دور أخي أحمد قريبًا للذهاب إلى الجبهة. لا تحني شعره عند إرساله. حتى لا يسخرون منه هنا. سأقبل يديك مرة أخرى، يا أمي

    Gelibolu’da savaş giderek şiddetleniyordu. İngilizler kesin sonuç almak için tüm güçleriyle yükleniyorlardı. Cephede savaşan askerlerimiz önceleri birer birer, sonraları beşer beşer, onar onar şehit oluyorlardı.

    كانت الحرب في جاليبولي أكثر شراسة. كان البريطانيون يحملون كل قوتهم للحصول على نتيجة نهائية. جنودنا، الذين كانوا يقاتلون على الجبهة، استشهدوا واحدًا تلو الآخر في البداية، ثم خمسة وراء خمسة وعشرة وراء عشرة.

    Gelen destek güçleri de yeterli olmuyor, onların da sayıları giderek azalıyordu. Gelibolu düşmek üzereydi. Kınalı Ali’nin komutanı bu durum karşısında çaresizdi. Kendi bölüğü henüz sıcak temasa hazır değildi. Genç erlerini, insan bedeninin süngü ve mermilerle orak gibi biçildiği bu cepheye göndermek zorunda kalmaması için Allah’a dua ediyordu.

    لم تكن قوات الدعم الوافدة كافية، وأخذت تتناقص تدريجيًا. كانت جاليبولي على وشك السقوط. كان قائد كينالي علي عاجزًا في مواجهة هذا الوضع. لم يكن قسمه جاهزًا بعد للاتصال الدافئ. كان يصلي إلى الله ألا يضطر إلى إرسال شبابه إلى هذه الجبهة حيث يتم قطع جسد الإنسان مثل المنجل بالحراب والرصاص.

    Komutanlarını düşünceli ve sıkıntılı gören Kınalı Ali ve arkadaşları, komutanlarına gidip ondan kendilerini cepheye göndermesini istediler. Askerlerinin ısrarları üzerine komutanları daha fazla direnemedi ve ölüme gönderdiğini bile bile bu isteklerini kabul etmek zorunda kaldı.

    بعد أن رأى كينالي علي وأصدقاؤه أن قائدهم يفكر ومضطرب، ذهبوا إلى قائدهم وطلبوا منه إرسالهم إلى الجبهة. وبإصرار جنوده لم يعد قادته قادرين على المقاومة واضطر إلى قبول هذه الطلبات مع العلم أنهم ذاهبون إلى الموت.

    Kınalı Ali ve arkadaşları, sevinç çığlıkları atarak cepheye; hayır, bile bile ölüme gidiyorlardı. O gün güle oynaya Gelibolu Cephesi’nde ölümle buluşacakları yere koşan Kınalı Ali’nin bölüğünden tek kişi geri dönmedi. Gidenlerin tümü şehit olmuştu. Bu olaydan kısa bir süre sonra Kınalı Ali’ye anne ve babasından mektup geldi. Onun yerine komutanı aldı mektubu ve buruk bir ifade ile okumaya başladı. Cepheye gitmeden önce arkadaşlarına yazdırdığı mektubuna aile adına babası yanıt veriyordu.

    جاء كينالي علي وأصدقاؤه إلى الجبهة وهم يصرخون من الفرح. لا، كانوا سيستشهدون. لم يعد أي شخص من مجموعة كينالي علي في ذلك اليوم، فركض إلى المكان الذي سيقابل فيه الموت في جبهة جاليبولي. استشهد كل من ذهب. بعد هذا الحدث بوقت قصير، تلقى كينالي علي رسالة من والديه. وبدلاً من ذلك، أخذ القائد الرسالة وبدأ في قراءتها بتعبير مرير. كان والده يرد نيابة عن العائلة على الرسالة التي كتبها لأصدقائه قبل أن يتوجه إلى الجبهة.

    “Oğlum Ali nasılsın, iyi misin? Gözlerinden öperim, selam ederim. Öküzü sattık parasının yarısını sana gönderiyoruz, yarısını da yakında cepheye gidecek küçük kardeşine veriyoruz. Şimdi öküzün yerine tarlayı ben sürüyorum, fazla yorulmuyorum da. Sen sakın bizi düşünme.” Babası mektupta köydeki herkesten, akrabalarından haberler verdikten sonra “Şimdi ananın sana diyeceği var.” diyerek sözü ona bırakıyordu. Mektubun bundan sonraki bölümü Kınalı Ali’nin anasının ağzından yazılmıştı. Şöyle diyordu anası:

    يا بني علي، كيف حالك، هل أنت بخير؟ أقبل عينيك، أحييكم. بعنا الثور، أرسلنا لك نصفه، ونصفه لأخيك الأصغر، الذي سيذهب قريباً إلى الجبهة. الآن أحرث الحقل بدلاً من الثور، ولا أشعر بالتعب الشديد. لا تفكروا بنا. بعد أن أعطى والده الأخبار من الجميع وأقارب القرية في الرسالة، الآن والدتك لديها ما تقوله لك. ترك الكلمة لها. الجزء التالي من الرسالة كتبته والدة كينالي علي. كانت والدته تقول

    “Oğlum Ali, yazmışsın ki kafamdaki kınayla dalga geçtiler. Kardeşime de yakma demişsin. Kardeşine de yaktım. Komutanlarına ve arkadaşlarına söyle seninle dalga geçmesinler. Bizde üç işe kına yakarlar:

    لقد كتبت يا ولدي علي أنهم يسخرون من الحناء على رأسي. قلت لأخيك ألا يتحنى. لقد حنيت أخيك أيضًا. أخبر قادتك وأصدقائك ألا يسخروا منك. نحن نطبق الحناء على ثلاثة أمور:

    1. Gelinlik kıza; gitsin ailesine, çocuklarına kurban olsun diye…
    2. Kurbanlık koça, Allah’a kurban olsun diye…
    3. Askere giden yiğitlerimize, vatana kurban olsunlar diye…
    1. ليلة الزفاف للفتاة. لندعها تذهب وتضحي بنفسها من أجل عائلتها وأطفالها
    2. كبش الفداء في العيد ليُذبح ونضحي به من أجل الله
    3. جنودنا الشجعان الذين يذهبون للجيش حتى يمكن التضحية بهم من أجل الوطن

    Gözlerinden öper selam ederim. Allah’a emanet olun.”
    Ali’nin mektubu okunurken herkes hıçkıra hıçkıra ağlıyordu…

    أقبل وأحيي عينيك. ليكن الله معك
    كان الجميع يبكي بينما كانت رسالة علي تُقرأ

    (Bu mektubun aslı Çanakkale Müzesindedir)

    (أصل هذه الرسالة موجود في متحف جناق قلعة)

    Çukurova Üniversitesi Türkoloji Araştırmaları Merkezi

    مركز أبحاث علم الترك بجامعة جوكوروفا

    Çanakkale Savaşı konulu anılar, öyküler ve hatıralar: Çanakkale Savaşı'nın kahramanlarının anıları

    Recep Tural: Çanakkale cephesinde 27. alay 2. tabur 4. bataryada görevliydim. Mustafa Kemal, bizim hemen solumuzda, Conk Bayırı'nda karargâhını kurmuştu. Ben görmedim ama çok cesur olduğunu söylerlerdi.

    Çanakkale Savaşı’nı Anlatan Öyküler

    Çanakkale Savaşı’nı anlatan öyküler dendiği zaman belki de ilk akla geleni Seyit Onbaşı’nın hikâyesidir. 1909 yılında orduya katılan ve Balkan Savaşları’nda da mücadele eden Seyit Onbaşı; Çanakkale Savaşı’nda da topçu birliğinde askerlik yapmıştır. Rumeli Topçu Birliğinde bulunan tek top vincinin arızalanması üzerine, insanüstü bir gayret gösteren Seyit Onbaşı; yerde duran topu sırtlayarak bataryaya yüklemeyi başarmış ve yaptığı atışla düşman gemisini etkisiz hale getirmiştir.

    Çanakkale Komutanları

    • Mustafa Kemal Paşa
    • Fevzi Paşa
    • Cevat Paşa
    • Çolak Faik Paşa
    • Yakup Şevki Bey
    • Kazım Karabekir
    • Ahmet Fevzi Bey
    • Selahattin Adil Bey
    • Halil Sami Bey

    Çanakkale Kahramanları

    • Nusret Mayın Gemisi
    • Halide Onbaşı (Halide Edip Adıvar)
    • Seyit Onbaşı
    • Mehmet Çavuş

    smala 7. ETKİNLİK a) Aşağıdaki matematik ve geometri terimlerini dilimize Atatürk kazandırmışır. Bu sözcükleri inceleyiniz. hari

    Soru:

    smala 7. ETKİNLİK a) Aşağıdaki matematik ve geometri terimlerini dilimize Atatürk kazandırmışır. Bu sözcükleri inceleyiniz. haric-i kısmet kabiliyet-i taksim zarb mazrup bölüm . bölünebilme çarpı çarpan mazrubata tefrik muhit-i daire amudi murabba LO çarpa

    smala 7. ETKİNLİK a) Aşağıdaki matematik ve geometri terimlerini dilimize Atatürk kazandırmışır. Bu sözcükleri inceleyiniz. haric-i kısmet kabiliyet-i taksim zarb mazrup bölüm . bölünebilme çarpı çarpan mazrubata tefrik muhit-i daire amudi murabba LO çarpanlara ayırma çember dikey kare b) "Vatan sevgisi konulu kitabımı başka bir perspektifle yazdım. Objektif bir değerlendirme yapılırsa trend kitaplar arasında yer alacağına inanıyorum." Yukarıdaki cümlelerde geçen yabancı sözcüklerin altını çiziniz. Bu sözcükleri ve Türkçe karşılık- larını alttaki boşluklara yazınız. Gelecek Derse Hazırlık Çanakkale Savaşı konulu anılar derleyip sınıfa getiriniz. Çanakkale Savaşı'nın Türk tarihindeki önemi ile ilgili araştırma yapınız. 59

    Çanakkale Savaşı konulu anılar derleyip sınıfa getiriniz.‘a ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

    Çanakkale Savaşı konulu anılar derleyip sınıfa getiriniz. 

    Çanakkale Savaşı konulu anılar derleyip sınıfa getiriniz.

    Edincikli Mehmet Er
       “Edincikli Mehmet Er’in  top mermisinin parçaladığı kolundan kanlar içerisinde bir et parçası sarkıyordu. Komutanına Yalvarıyordu;
    “Komutanım ne olur şu kolumu kes!”
    Sağ eliyle yakaladığı ve tuttuğu sarkık kola bakan Teğmen donup kalmıştı. Edincikli Mehmet Er, gür sesiyle yineledi;
        “Allah Aşkına, Allah Rızası için kes şu kolumu!”
    Bu ilahi cümleleri emir gibi işiten Teğmen Saip, bıçağı Er’in koluna vurur. Gık demez Edincikli Mehmet. Bir sağ elindeki kola, bir ileride Allah! Allah! nidaları arasında çarpışan erlere bakar ve kolu fırlatır;
    “Bu kol vatana feda olsun!”

    8. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları Sayfa 58 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

    2023 Ders Kitabı Cevapları

    nest...

gelişim planı örnekleri 2022 doğum borçlanmasi ne kadar uzaktaki birini kendine aşık etme duası 2021 hac son dakika allahümme salli allahümme barik duası caycuma hava durumu elle kuyu açma burgusu dinimizde sünnet düğünü nasil olmali başak ikizler aşk uyumu yht öğrenci bilet fiyatları antalya inşaat mühendisliği puanları malta adası haritada nerede

© 2024 Toko Cleax. Seluruh hak cipta.