amarant tohumu zararları / Amaranth Nedir? Antik Kavimlerin Protein Kaynağı - Nefis Yemek Tarifleri

Amarant Tohumu Zararları

amarant tohumu zararları

Mucizevi Tohum: Amaranth (Amarant)

Son zamanlarda market raflarında görmeye başladığımız Amaranth nedir? Nasıl kullanılır? Sağlığımıza faydaları nelerdir? Sizler için araştırdık, bir de üstüne yemeklerde nasıl kullanılır tarif yazdık…

Amarant (Amaranth)

Amarant bin yıl öncesinden Aztek uygarlığına dayanan pseodo-tahıldır. Ana vatanı Güney amerika olan ve diğer adı ”horoz ibiği” olan amarant (Amaranthus spp.) yüksek düzeyde doymamış yağ asitleri, tokoferol, squalen ve diğer tahıllara göre daha yüksek protein içeriğiyle aynı zamanda alanin, valin, arjinin, triptofan, metionin, izolösin ve serin gibi elzem aminoasit içeriğiyle ve glutensiz olmasıyla iyi bir besin kaynağı olmakla birlikte antioksidan, diyet lifi, mineral ve vitamince zengin yapraklarıyla sağlıklı bir üründür. Amarant gluten içermediği için özellikle çölyak hastaları için iyi bir besin kaynağıdır.

Magnezyum, kalsiyum ve fosfor bakımından zengin olan amarantın önemli düzeyde diyet lifi ve yağ içerdiği ancak nişasta içeriğinin buğdaya kıyasla daha düşük olduğu belirtilmektedir.
%47 linoleik, %26 oleik ve %19 palmitik yağ asitleri içeren amarant yağının yüksek seviyedeki tokotrienol ve squalen içeriğiyle kanda LDL-kolesterolü düşürebileceği belirtilmektedir.
Farelerde yapılan çalışmada amarantın HDL kolesterol de bir değişiklik oluşturmadığı ancak LDL-kolesterol de düşürücü etki göstermesi nedeniyle toplam kolesterolde azalmaya neden olduğu bildirilmektedir.

Conforti ve ark. () amarantın anti diyabetik aktiviteye sahip olduğunu belirlerken, amarantın α-amilaz inhibisyonu nedeniyle nişasta sindiriminde azalmaya bağlı olarak glikoz absorbsiyonun sınırlı düzeyde kaldığını belirtmişlerdir. Ayrıca amarant taneleri ve yağı ile üç hafta süre ile beslenen diyabetik farelerin serum insülin seviyelerinde artış, kan glikoz seviyelerinde ise
azalma görüldüğü gözlemlenmiştir.

Amaranthus gangeticus’un sudaki ekstraktlarının karaciğer, meme ve kolon kanseri üzerinde anti kanser aktiviteye sahip oldukları bildirilmektedir. Amaranthus mantegazzianus’dan izole edilen proteinlerin dört farklı tümör hücresinde farklı oranlarda antiproliferatif etki gösterdiği, bu nedenle Amaranthus mantegazzianus tanelerinin anti tümör potansiyelinin olduğu ve fonksiyonel bir gıda bileşeni olarak kullanılması gerektiğine işaret edilmektedir

Amarant unu ekmek, kek ve kraker yapımında kullanılabilirken amaranth tohumu haşlanarak salatalarda ve yemeklerde kullanılabilmektedir.

Amarantlı Krep

Malzemeler:

50 gr amarant unu
ml süt
1 yumurta
Tuz

Yapılışı:

Süt ve yumurtayı kaba koyup iyice çırpın. Unu ekleyip pürüzsüz bir hamur elde edene kadar karıştırın. Son olarak yeterince tuz ekleyip iyice ısınmış yağlı tavaya hamuru dökün.

Buğday unu ile yapmış olduğunuz krepleri lezzet olarak aratmamakla beraber, aynı zamanda sağlıklı ve proteinli beslenmiş olacaksınız.

Amarant Salatası

Malzemeler:

1 çay bardağı amaranth
3 çay bardağı su
1 büyük tutam dereotu
adet çeri domates
1 adet salatalık
sap taze soğan
zeytinyağı
limon suyu
tuz

Yapılışı:

1 çay bardağı amarantı kapaklı bir tencereye alın. Üstüne 3 çay bardağı kaynar suyu ilave edip 5 dakika orta ateşte kaynatın.
Tencerenin kapağını kapatarak soğuyuncaya kadar yaklaşık dakika dinlendirin.
Soğuyan amarantlara tüm doğradığınız malzemeyi ilave edin.

Afiyet olsun…

Protein ve lif deposu tahıl: Amarant

Protein ve lif deposu tahıl: Amarant

Horozibiği olarak da bilinen amarant, latince adı amaranthus olan ve altmıştan fazla türü bulunan aslında bir süs bitkisidir. Genellikle mor, bordo ve kırmızı renklerde olan amaranth bitkisinin tohumları yenebilmektedir. Ayrıca yaprakları da sebze olarak tüketilebilmektedir. Geçmişte Meksika, Peru ve Guatemala’da yetişen amaranth bitkisinin günümüzde Hindistan ve Çin başta olmak üzere birçok tropikal topraklarda tarımı yapılmaktadır. Bunun dışında, kuraklığa karşı da oldukça dayanıklı bir bitki olması nedeniyle çeşitli bölgelerde de yetiştirilebilmektedir.

Amarant, glutensiz olması özelliği ile dikkati çeken bir tahıl olmasına karşın, Türkiye'de çapraz döllenme sebebiyle tamamen glutensiz olarak bulmak mümkün olmayabilir. Amarant, diğer tahılların aksine içeriğinin çoğu proteinlerden oluşmaktadır. Hatta tüm tahıl grupları içinde en çok protein içeren tahıl olarak ilk sırada yer almaktadır. Özellikle aminoasitler ve lizin proteinince çok zengin olan amarant, buna ek olarak en yüksek lif içeriğine sahip tahıl olduğu söylenebilir. Özellikle B vitamini ve minerallerce de zengin bir besindir. Amarant tohumlarının içeriğinde demir, magnezyum, kalsiyum, fosfor miktarı da oldukça yüksektir. Anti-kanser fitokimyasalı olan skualen antioksidan maddesi de amarant içeriğinde fazla miktarda bulunmaktadır. 

Yapılan araştırmalar amarantın özelikle göğüs kanserinde tümör büyümesini engelleyici etkisini ortaya koyuyor. Kötü kolesterolü önemli ölçüde düşüren amarant, kalp ve damarları koruyan kalp dostu bir besin olarak nitelendiriliyor. Sahip olduğu tüm vitamin ve mineraller sayesinde bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı oluyor. Aynı zamanda amarantın insülini dengelediği, zengin lif içeriği sayesinde uzun süre tokluk hissi verdiği ve bağırsak sağlığını koruduğu üzerinde duruluyor.

Amarantı farklı şekillerde tüketebilirsiniz. Tohumları haşlayıp salatalara ve yemeklerin üzerine ekleyebilirsiniz. Tahıl ve bakliyatlarla birlikte pişirebilirsiniz. Un haline getirilmiş tohumlardan amarantlı ekmekler yaparak tüketebilirsiniz. 

Sağlıkla kalın.

  • 76,05 TLAtalık Tam Buğday Unu

    Tam Buğday Unu (Karakılçık) (1kg)

    Yüzyıllardır Anadolu topraklarında yetişen, uzun saplı, kısa başaklı, genetiği ile oynanmamış, kimyasallarla kirletilmemiş, Karakılçık saf atalık buğdaylarımızın

  • 66,8 TLAtalık Unlu Tarhana

    Tarhana (gr)

    Tarhanamızı atalık buğdaylarımızdan elde ettiğimiz ruşeymli ve kepekli unumuz, kimyasal ve ilaç kullanılmayan topraklarımızda mevsiminde yetişen domates

  • 46,75 TLYulaf Ezmesi

    Yulaf Ezmesi (gr)

    Kimyasallarla kirlenmemiş topraklarda yetişmiş yulaflardan yulaf ezmesi yaptık, sağlıklı beslenmek isteyenlerin menülerinden eksik olmasın diye sizlere getiriyoruz

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır