sıcak su içmenin faydaları zararları / Sıcak Su İçmenin 10 Faydası - Foto Galeri - Memurlar.Net

Sıcak Su Içmenin Faydaları Zararları

sıcak su içmenin faydaları zararları

Bedenin düzgün ve sağlıklı çalışması, iç organların sağlıklı olması için gün içinde ihtiyaç duyulan suyun fazlasıyla karşılanması gerekmektedir. Vücut yapısını oluşturan kani kemik ve beynin büyük bir kısmı sudan oluşmaktadır. Bedenin ihtiyacı olan hayati minerallerin karşılanması, vücut sıvılarının üretilmesi için her gün en az 8-10 bardak su içilmesi gerekmektedir. Vücudun ihtiyacı kadar su içmemesi durumunda organların sağlıklı çalışması için suya ihtiyaç duymaktadır. Sabahları su içerek güne başlamak ise iç organların su ile uyanası ve su ile çalışmasını sağladığı için oldukça faydalı bir alışkanlıktır ve herkesin yapması uzmanlar tarafından tavsiye edilmektedir. 

Sabahları Sıcak Su İçmenin Faydaları Nelerdir?

Sabahları ılık su içmek iç organların daha sağlıklı ve aktif çalışmasını sağladığı için güne başlarken 250-300 ml kadar ılık su içilmesi uzmanlar tarafından önerilmektedir. Vücudun günlük su ihtiyacının yeteri kadar karşılanmaması durumunda kronik yorgunluk, halsizlik, baş ağrısı ve sindirim problemlerinin yaşanmasına neden olmaktadır. Sabahları ılık su içmek önemli ve sağlıklı bir alışkanlık olsa da gün içinde devamlı olarak su içilmesi gerekmektedir. Sabahları su içme alışkanlığını daha sağlıklı hale getirmek için ise içerisine ya birkaç damla limon ya sirke ya da bal ilave edilebilir. Sabahları ılık su içerek güne başlamanın faydaları şöyledir:

  • Sabahları ılık içmek ve gün içinde yeteri miktarda su içmek, sindirim sorunlarının yaşanmasına engel olmaktadır. Özellikle kabız olan kişilerin sabahları ılık limonlu ve sirkeli su içmeleri önerilmektedir. 

  • Ilık su, yorgunluk hissini alır ve vücuda enerji verir.

  • İç organların daha hızlık ve sağlıklı çalışmasını sağlar.

  • Vücudun toksinlerden arınmasına yardımcı olur, kanser hücrelerin vücuttan atılmasına yardımcı olur.

  • Karaciğer yağlanmalarına iyi gelir.

  • Böbreklerin daha iyi çalışmasına yardımcı olurken böbrek hastalıklarına iyi gelir. 

  • Akciğerin temizlenmesine yardımcı olur. 

  • İdrar yolu iltihap ve enfeksiyonlarının temizlenmesine yardımcı olur. 

  • Vücuttan ödem ve şişkinliğin atılmasına yardımcı olur.

  • Bağırsakların çalışmasına ve ödem atılmasına yardımcı olduğundan zayıflamayı hızlandırmaktadır. Daha hızlı yağ yakmaya yardımcı olur.

  • Vücut toksin ve kirlerden arındığı için cilt sağlığına da iyi gelerek sivilce ve siyah nokta oluşumuna engel olmaktadır.

  • Cildin daha canlı olmasını sağlarken kırışıklıkların oluşmasına engel olmaktadır. 

  • - Sinirlerin yatışmasına ve stresini azalmasına yardımcı olur ve günün daha sakin geçmesini sağlar.

  • - Bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıklara karşı korur. 

Sabahları Ilık Su İçmek Zayıflatır Mı?

Sabahları aç karnına ılık su içmek metabolizmanın hızlanmasına yardımcı olduğundan kabızlığın verdiği şişkinliği giderdiği için zayıflamaya katkısı bulunmaktadır. Ayrıca sabahları güne ılık su içerek başlamak yağ yakımını hızlandırdığından daha sağlıklı ve kalıcı kilo vermeye yardımcı olmaktadır. Bundan dolayı beslenme uzmanları diyet yapan ya da yapmayan herkesin hem bağırsaklarının düzenli çalışması hem de vücut yağ oranının ayarlanması için öğünlerden yaklaşık olarak 15-20 dakika önce ılık su içilmesini önermektedir. 

Günde Ne Kadar Su İçmek Gerekir?

Bebekler ilk 6’a kadar su dahil hiçbir ek gıdaya ihtiyaç duymadan anne sütü ile beslenebilirler. Anne sütünün yeterli olmadığı 6 aydan itibaren bebeklere ek gıdaların yanında su içirilmesi gerekmektedir. Su içmeye başlayan bebekler e günlük 300-400 ml kadar, 1 yaşındaki bebeklere ise 700-800 ml kadar su verilmesi önerilmektedir. 

4-8 yaş arası çocukların güde 1-1,5 litre
9-13 yaş arası çocukların 1,5-2 litre
14-18 yaş arası gençlerin 2-2,5 litre
Yetişkin bireylerin ise günde ortalama 2,5-3 litre su içmeleri gerekmektedir. 

Sıcak Su İçmenin Faydaları ve Zararları Nelerdir?

Yeterli miktarda su içmek vücut için önemli. Çünkü yeterli miktarda su, kas, eklem, cilt sağlığı, vücut hücrelerinin beslenmesi için oldukça önemli. Peki, ya sıcak su? Kaynaklara göre ılık veya rahatsız etmeyecek boyutta makul sıcak su içmenin de çeşitli faydaları var. Ancak hemen ekleme yapalım. Bu konuda henüz yeterince bilimsel araştırma yok. 

Sıcak Su İçmenin Faydaları Nelerdir?

  1. Bağırsaklara iyi gelebilir.

Sıcak su içmenin bağırsak sağlığı açısından yararı olabilir. Eğer kişi yeterince su tüketmiyorsa ince bağırsağı suyun çoğunu emer ve durum dehidrasyona yol açabilir. Kronik dehidrasyon da kronik kabızlığa neden olabilir. Kronik kabızlığın en önemli sonucu ise bağırsak hareketlerinin sancılı, ağrılı hale gelmesi; yaşam kalitesini düşüren hemoroid veya şişkinlik olacaktır. Sıcak suyun bağırsaklara iyi geldiğini söyleyenler ise tam bu nedenle bağırsak hareketlerinin düzenli olmasını teşvik ederek kabızlık riskini azaltacağı görüşünde.

  1. Vücut detoksifikasyonu

Sıcak suyun, vücudun detoksifikasyonuna yardımcı olabileceğini görüşü de var. Detoksifikasyon özetle bir organizmanın kendisine zararlı toksik maddelerden arınması anlamına geliyor. Bu görüşe göre sıcak su kişinin vücut ısısını yükseltip terlemeye neden olabilir. Vücut terleme yoluyla toksinleri dışarı atar. Bu sayede gözenekler de temizlenecek, açılacaktır. 

  1. Dolaşım

Sıcak su kan damarlarını genişleterek dolaşımı iyileştirebilir. Bu durum da kısa süreli de olsa kasların gevşemesine ve ağrıların azalmasına yardımcı olabilir. 

  1. Sıcak su zayıflamaya yardımcı olabilir

Bazı kaynaklar daha fazla su içmenin bir kişinin kilo vermesine yardımcı olabileceğini söylüyor. Bu durumun nedeni ise kısmen su içmenin tokluk hissini artırması olabilir. Vücudun besinleri emmesine yardımcı olan su bu şekilde atıkları dışarı atmasına katkı sağlar. 2003 yılında yapılan bir araştırmaya göre yemekten önce 500 ml ılık su içmek metabolizmayı artırabiliyor. 

  1. Su tüketimi ve ağrıların azalması

Sıcak suyun ağrı kesme özelliği olduğuna da inananlar var. Ancak bu konuda bilimsel sonuca ulaşmış bir araştırma yok. Bununla birlikte, insanlar ağrıyı azaltmak için sıcak su kullanırlar. Sıcak su tüketmek iç ağrılarda biraz rahatlama sağlayabilir, ancak ısının şişmeyi de artırabileceğini unutmamak önemlidir.

  1. Soğuk algınlığına karşı

Sıcak su içmek mukusun daha hızlı hareket etmesine yardımcı olabilir. Ayrıca buhar da sinüslerin tıkanmasına karşı yardımcı olur. Bir bardak sıcak suyun buharını burna çekmek tıkanmış sinüsleri gevşetmeye ve hatta sinüs kaynaklı baş ağrısını hafifletmeye destek olabilir. Ayrıca zararsız ölçüde sıcak su içmek mukus birikiminin neden olduğu boğaz ağrısına iyi gelebilir. Çay gibi sıcak içecekler bu nedenle öksürük, boğaz ağrısı gibi dönemlerde tercih edilir. 

  1. Strese karşı iyi gelebilir

Bir bardak sıcak su stres ve kaygıya karşı iyi gelebilir. Eski bir çalışmaya göre çay, kahve gibi sıcak içeceklerin stresi azaltabileceğini söylüyordu. 

Çalışma, bazı etkilerin kafeinden kaynaklandığını, ancak sıcaklığın da katılımcıların ruh halinin iyileşmesinde rol oynadığını savunuyor.

  1. Soğukta titremeyi azaltır

Soğuk havalarda titremek vücudun doğal bir tepkisi. Ancak ılık sıvılar içmek söz konusu titremeye karşı yardımcı olabilir. 

  1. Limonla da içebilirsiniz

Eğer sıcak su içmeyi düşünüyorsanız, bir süre soğumaya bırakılan su ile güne başlayabilirsiniz. Çay veya kahve tiryakisi değilseniz suyun içine limon ekleyerek de içebilirsiniz.

Sıcak Su İçmenin Riskleri Neler?

  1. Sıcak su içmenin ilk riski yanmaktır. Parmağınızın ucunda normal bir sıcaklık hissi veren su, dilinizi veya boğazınızı yakabilir. Bu nedenle suyun ısısı doğru belirlenmeli.
  2. Kaynama noktasına yakın su tüketilmemeli. Büyük bir yudum almadan önce mutlaka küçük bir yudumla başlanmalı. Çok sıcak su içmek yemek borunuza ve tat alma tomurcuklarınıza, dilinize zarar verebilir.
  3. Ağzı kapalı bir bardaktan içmek suyun dökülmesi ve yanma riskini azaltabilir.
  4. Kahve veya çay gibi sıcak içecekler genellikle kaynamaya yakın sıcaklıklarda servis edilir. Ancak sıcak su içmek isterken yanığa izin verilmemeli. Sıcak sudan hoşlanmayan kişiler, vücut sıcaklığında veya biraz üzerinde su içmeyi düşünmelidir.

Günde Ne Kadar Sıcak Su İçilmeli?

Sabahları 250-300 ml ılık su içmek, iç organların daha aktif çalışmasını sağlar. Bu yüzden günde maksimum 300 ml sıcak su içmek, sağlık açısından faydalıdır. Sıcak suyun sabahları mide boşken içilmesi önerilir.

Şunlara da göz atın;

  1. Su içmek neden bu kadar önemli?
  2. Günde kaç bardak su içmeliyiz?
  3. Tarçınlı su ne işe yarar?
  4. Limonlu suyun faydaları nelerdir?
  5. Çocuklar ne kadar su içmeli?

Sıcak su içmenin sıradışı yan etkileri

Çok fazla sıcak su içmenin sağlığınıza zararlı olduğunu biliyor muydunuz? Her ne kadar sıcak su içmenin pek çok faydası olsa da, onun yan etkileri konusunda da bilgili olmak gerekli.

Su Dengesi Önemlidir

Su hayat iksiridir ve vücudumuzun %70’i sudan meydana gelir. Bedeni sulandırır ve organları besler. Bu nedenle her gün 6-8 bardak su içmemiz gerektiği uzmanlar tarafından belirtilir. Ancak suyun fazlasının da zararlı olduğunu unutmamak gerekir.

Sıcak Su Daha Kirli Olabilir

Musluktan doğrudan gelen sıcak su daha pis olabilir çünkü borular eski ve paslıysa, kurşun zehirlenmesi riski vardır. Ayrıca sıcak suda kirlilik yaratan maddeler daha fazla çözünürler. Bu yüzden sıcak suyu doğrudan musluktan almamak gerekir. Önce soğuk su alıp sonra onu kettleda ısıtabilirsiniz.

Yakabilir

Sıcak su tüketmek bazen zararlı olabilir ve dudaklar ile ağız dokusuna sıcaktan dolayı hasar verebilir. Bu nedenle sıcak bir şeyi içmeden önce ufak bir yudumla aşırı sıcak olmamasına dikkat etmelisiniz.

İç Dokulara Zarar Verebilir

Sıcak su ağıza hasar verebildiği gibi yemek borusuna ve sindirim yoluna da hasar verebilir. Sıcak su iç organları da etkiler çünkü suyun sıcaklığı vücut sıcaklığımızdan daha fazladır.

Susuz Kalınca İçin

Susamış değilken çok fazla sıcak su içmenin konsantrasyonu bozduğu biliniyor. Bu nedenle sadece susayınca su içmelisiniz. Çok fazla su hücrelerin de şişmesine sebep olarak komplikasyonlar yaratacaktır.

Fazla Su Alımı Uykuyu Bozar

Gereksiz yere fazla sıcak su tüketimi, bilhassa gece uykusundaki düzeni bozar ve gece tuvalet ihtiyacı arttığı için uyku kalitesi bozulur.

Böbreklere Zarar Verebilir

Böbreklerin vücudumuzdan fazla suyu atan özel bir mekanizmaları vardır ve pek çok kişi fazla miktarda sıcak su içmenin böbrekleri temizlemeye yardımcı olacağını düşünür. Lakin buna karşın, fazla su içmek böbreklere hasar verebilir çünkü sistem daha fazla çalışmak zorunda kalır. Bunun sonucunda uzun vadede böbreklerin çalışma kapasitesi düşebilir.

Fazla Su Kan Hacmini Etkileyebilir

Gerekli miktardan fazla sıcak su içmek kan hacmini arttırabilir. Dolaşım sistemi kapalı bir sistemdir ve gereksiz fazla basınç damarlar ve kalp üzerinde baskı yaratabilir.

Fazla Su Elektrolit Dengesini Bozabilir

Eğer sisteminizde fazla su varsa, kanınızdaki su elektrolitler bakımından daha seyrek hale gelir ve bu nedenle hücreler kandan su çekmeye başlarlar. Bunun sonucunda da hücreler şişme gösterirler. Beyinde ise iç basınçtan dolayı baş ağrıları ve diğer problemler ortaya çıkabilir.

Fazla Şişmek Nefes Darlığı Yaratabilir

Sıcak suyu ne kadar içtiğinize dikkat etmeksizin fazla tüketirseniz, yukarıdaki yan etkileri görmeniz kaçınılmaz. Devamlı olarak beyin ve dolaşım sistemine baskı binmesi ise iç organ hasarı ve nefes darlığı yaratabilir.

Ayşe Tolga

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır