mırmır nasıl tutulur / Mırmır Nasıl Avlanır - Uzmandan Tavsiyeler

Mırmır Nasıl Tutulur

mırmır nasıl tutulur

1 yorum

Antalyada Çupra Avı ,Tutmak İsteyenlere Bilgiler

Arkadaşlar ilk önce defalarca tuttuğumu söylemek isterim antalyada nerde ve nasıl tutulacağına gelince antalya sarı su ve konya altının hemen hemen heryeri olmak üzere avlandığım bölgelerdir nasıl tutulacağına gelince çupra gece avlanan bir balıktır yani en azından hava kararmaya yakın olmalıdır. ve sabır faktörü balık her attığınız oltaya yapışmaz  ilk olarak hangi takımları kullandığımı paylaşayım 5,6 numara çapraz iğne 4 lü köstek yedek 30 gram kurşun havaya göre 50 de takılabilir   oltamızı genelde 3 metrelik kamış kullanalım atabildiğimiz kadar uzağa atmamız gerek yeme gelince karides,sülünes çupranın sevdiği yemlerden ara ara tavukda kullanılabilir. oltamızı attıkdan sonra gerisi sabır birazda şans yakaladığınız balık en az gr civarı olacaktır tabi 1 kg larda ara ara arkadaşlara bol şanslar RASTGELE bçıkabiliyor kaçırmamak için misinenizi 35 mm düşük olmamasını öneririm antalyada avlanacak urdan yine tuttuğum çupraları paylaşıcam

 

Av Dönemi:lüfer av&#; 1 Nisan…31 A&#;ustoz  aras&#;nda yasak olup bu dönem d&#;&#;&#;nda günde en fazla 5 kg  bal&#;k avlanmas&#;na izin verilir

.Avlanmas&#;na izin verilrn asgari boy 20 cm dir.

 

 

Nerelerde tutulur:

 

 

Lüfer Gezici bir bal&#;k oldu&#;u için &#;stanbul Bo&#;az&#;, Marmara ve Çanakkale bo&#;az&#;nda pek çok yerde yakalanabilmektedir. 

 

 

Bo&#;az'da ;Anadolu ve Rumeli fenerleri önünden hemen hemen tüm bo&#;az k&#;y&#;lar&#;, Kandilli, Çengelköy, Kanl&#;ca, &#;stinye, Yeniköy, Bebek, Küçüksu, Ortaköy, Be&#;ikta&#;, Kabata&#; aras&#;ndaki bölge, Sarayburnu ve Yenikap&#; hâlâ k&#;y&#;dan verimli avlar yap&#;labilecek yerlerdir.

 

 

Çanakkale'de;Kepez iskelesi,  Barut iskelesi, Büyük motor iskelesi, Seddülbahir,Kilitbahir av yap&#;labilecek yerlerdir.

  

 

Yemler: 

 

 

Lüfer hem cinsleri dahil her türlü bal&#;&#;a sald&#;r&#;r. O nedenle en iyi lüfer yemi canl&#; seafoodplus.info&#; yemi izmarit ve zargana olup, istavrit,sardalya,hamsi,kolyoz,kupes,kocagöz'de kullan&#;l&#;r .

 

 

Av Zaman&#;:

 

 

Gün içinde de avlanmas&#;na ra&#;men ; Aksam üstü güne&#; bat&#;m&#;ndan gece e ve Sabah güne&#; do&#;maya yak&#;n  Lüfer av&#; için en ideal zamanlard&#;r.

 

 

Avc&#;l&#;&#;&#;: Yandaki &#;ekildeki gibi olta tak&#;m&#; haz&#;rlan&#;r. H&#;rs&#;z i&#;ne, kaliteli e&#;ilmeyen 1 no yada s&#;rayla 1/0 , 2/0 tercih edilmelidir. &#;&#;neye yemi takarken ( canl&#; yada cans&#;z) &#;&#;ne bal&#;&#;&#;n  üst yüzgecin arka k&#;sm&#;ndan bat&#;r&#;l&#;p yine üst yüzgecin ön k&#;sm&#;ndan ç&#;karat&#;lmak suretiyle yemin havada as&#;l&#; durmas&#; sa&#;lan&#;r. Oltaya ilk vuran bal&#;ktan sonra av seviyesini belirlemek için genellikle misinaya dü&#;üm at&#;l&#;r. H&#;rs&#;z i&#;neye ba&#;ka bir bal&#;k (tercihen canl&#;) kuyruk k&#;sm&#;ndan tak&#;larak yemin hareketli olmas&#; sa&#;lan&#;r.  

  

 

 KARAGÖZ

 

 

Av Dönemi: Karagöz av&#; 1 Nisan Temmuz aras&#;nda yasak olup bu dönem d&#;&#;&#;nda günde en fazla 5 kg bal&#;k avlanmas&#;na izin verilir.  Avlanmas&#;na izin verilen asgari boy 15 cm dir.

  

 

Nerelerde Bulunur: 

 

 

Karagöz, ta&#;l&#;k kayal&#;k yerlerde, su alt&#; adac&#;klar&#;n&#;n etraf&#;nda, burun çevrelerinde, ak&#;nt&#;lar&#;n kesi&#;me noktalar&#;nda bulunur. Avc&#;l&#;&#;&#; sabah saatleri ve ak&#;am gün bat&#;m&#;na 4 saat kala ba&#;lar. Denizin hareketine ve ay&#;n durumuna göre sabaha kadar sürer. Ay&#;n parlak oldu&#;u gecelerde su yüzüne kadar ç&#;kt&#;klar&#; görülür. Ülkemizde Ege Denizi, Akdeniz ve Çanakkale Bo&#;az&#;’nda çok bol av vermektedir.

  

 

Beslenmesi ve Yemleri:

 

 

Sardalya, karides, kurt, sülünes, teke ba&#;l&#;ca yemleridir. Yemi bir görü&#;te kapma gibi bir davran&#;&#; sergilemez. Dikkatlice inceledikten sonra, a&#;&#;z yap&#;s&#;n&#;n küçük olmas&#;n&#;n da etkisiyle, k&#;sa ve sert vuru&#;larla yemi diklemeye ba&#;lar. &#;ki üç vuru&#;tan sonra yemi aniden kapar. Bunun için olta her vuru&#; sonras&#;nda çeki&#;tirilmemeli, bal&#;k ürkütülmemelidir. Tak&#;mda sert vuru&#;lar ve bir çekme hisedildi&#;inde k&#;sa bir tasma at&#;p olta bo&#;luk vermeden çekilmelidir. 

 

 

Karagöz h&#;rç&#;n bir bal&#;kt&#;r. Yakaland&#;&#;&#;nda sert kafa vuru&#;lar&#; yapar. Orta sularda darbeler azalmakla birlikte tekneyi gördü&#;ünde tekrar direnmeye ba&#;lar. Tak&#;ma güveniliyorsa hiç bekletmeden tek hamlede tekneye al&#;n&#;r. Oltaya iri bir karagöz geldi&#;inde, sert kafa vuru&#;lar&#;nda misina elimizden hafif hafif kayacak &#;ekilde tutulmal&#;d&#;r. E&#;er bal&#;k sabit kafa darbeleriyle geliyorsa riskli bir durum yoktur; su yüzüne geldi&#;inde kepçe ile ya da bir hamlede tekneye al&#;n&#;r. Usta bal&#;kç&#; bal&#;&#;&#;n kafa darbelerine konsantre olur, bal&#;&#;&#;n su üstündeki fi&#;eklemesinden hemen önceki anda bal&#;&#;&#;n direnmesine f&#;rsat vermeden tek hamle ile içeri al&#;r. 

  

 

Avc&#;l&#;&#;&#;: 

 

 

Sabit A&#;&#;rl&#;kl&#; Tak&#;m: Beden köstek ve kollar misinadan yap&#;l&#;r. Beden ucuna 2 cm f&#;rdöndü ba&#;lan&#;r. F&#;rdöndünün di&#;er ucuna kasa gözü dü&#;ümü vas&#;tas&#;yla köstek eklenir. F&#;rdöndüden 25 cm. sonra öksüz ba&#;&#;yla yap&#;lm&#;&#; 15 cm. boyunda kol yap&#;l&#;r, ucuna CD no i&#;ne ba&#;lan&#;r. Kol boyu net 15 cm. olacak &#;ekilde i&#;ne ba&#;lama pay&#; hesap edilmelidir. Yap&#;lan koldan sonra 15 cm. aral&#;klarla iki kol daha yap&#;l&#;r. Üçüncü koldan 25 cm. sonra 25 cm.’lik bir kol daha yap&#;l&#;p hemen kol dibine kur&#;un takmak için kasa gözü dü&#;ümü yap&#;l&#;r. Böylece dört kollu tak&#;m&#;z haz&#;rlanm&#;&#; olur.  Tak&#;m öksüz ba&#;&#; ile de&#;il de ekleme kol ile yap&#;lacak ise köstek iki ucuna kasagözü dü&#;ümü at&#;lm&#;&#; 90 cm olarak haz&#;rlan&#;r. Kasagözünün biri f&#;rdöndüye, di&#;eri kur&#;una tak&#;l&#;r. Haz&#;rlanan kollar kur&#;un dibinden ba&#;layarak kolboyundan 5 cm uzun aral&#;klarla ba&#;lan&#;r.     

 

 

Hareketli A&#;&#;rl&#;kl&#; Tak&#;m : Bu tak&#;mda ak&#;nt&#;l&#; sular içindir. Kur&#;unlar yere de&#;meyip ask&#;da kalacak &#;ekilde kullan&#;l&#;r. Kur&#;un a&#;&#;rl&#;&#;&#; da suyun ak&#;&#; h&#;z&#;na göre savrulmayacak, bedeni dik tutacak a&#;&#;rl&#;kta seçilmelidir. Yemlenen tak&#;m kur&#;un yere de&#;ene kadar dibe indirilip 1 m yukar&#; çekilir. Böylece köstek ve kollar&#;n su içinde savrularak uçmas&#; sa&#;lan&#;r.

 

 

 Beden , köstek ve kollar misinadan yap&#;l&#;r. Bedene 2 cm lik f&#;rdöndülerden yap&#;lm&#;&#; iki f&#;rdöndü aras&#; mesafe 25 cm. olan ve kasa gözü dü&#;ümleri ile birbirine balanm&#;&#; kolçak yap&#;l&#;p ba&#;lan&#;r. Bu kolça&#;a delikli kur&#;un a&#;&#;rl&#;&#;&#;m&#;z tak&#;l&#;r. Koça&#;&#;n bir ucuna köstek misinas&#; ba&#;lan&#;r. 40 cm. sonra öksüz ba&#;&#; ile kol yap&#;l&#;r; kol boyu i&#;ne hariç 10 cm. olacak &#;ekilde yararlanmal&#;d&#;r. Birinci koldan 20 cm. sonra ayn&#; &#;ekilde ikinci kol

 

 

 yap&#;l&#;r ve 25 cm. mesafe b&#;rak&#;larak köstek ucuna i&#;ne ba&#;lan&#;r. Kullan&#;lan i&#;neler CD  no veya benzeri olarak kullan&#;l&#;r.

 

 

Tak&#;m dibe indirilirken köste&#;in bedene dola&#;mamas&#; için yava&#;ça kontrollu indirilmesi gerekir. Bal&#;k orta suda veya dibe yak&#;n yerde yeme vurabilir. Bu derinlik beden üzerinde i&#;aretlenerek ya da bede boyu o derinlik kadar aç&#;larak tak&#;m her seferinde bu derinli&#;e indirilir. Bu tak&#;m ideal bir karagöz tak&#;m&#;ysa da derin sularda h&#;zl&#; hareket edilemedi&#;i için biraz s&#;k&#;c&#; olacakt&#;r. m derinli&#;indeki sularda sessiz olundu&#;u takdirde iyi netice verecektir. 

 

 

c) Uçurtma Olta : Ak&#;nt&#;l&#; sulara uygun olup özellikle Çanakkale Bo&#;az&#;’nda çok kullan&#;lan bir yöntemdir. Tekneden kullan&#;l&#;r. Beden olarak veya mm, ek beden ve köstekler için mm lik misina kullan&#;l&#;r. &#;lk olarak hareketli kur&#;un tak&#;m&#; haz&#;rlan&#;r. luk bir parça misinan&#;n bir ucuna 2 cm lik bir f&#;rdöndü, di&#;er ucuna ak&#;nt&#; ve sular&#;n durumuna göre gr l&#;k bir iskandil ba&#;lan&#;r. Ba&#;lant&#;lar yap&#;ld&#;ktan sonra bu parçan&#;n uzunlu&#;u cm civar&#;nda olmal&#;d&#;r. Daha sonra beden, az önce yapt&#;&#;&#;m&#;z kur&#;un tak&#;m&#;ndaki f&#;rdöndünün bo&#; gözünden, i&#;neye iplik saplar gibi geçirilip ucuna bir boy büyük bir f&#;rdöndü ba&#;lan&#;r. Böylece kur&#;un tak&#;m&#; f&#;rdöndüsüyle birlikte beden misinas&#; üzerinde kayar ama uçtaki f&#;rdöndü nedeniyle kurtulamaz. Daha sonra bedenin ucundaki f&#;rdöndünün bo&#; gözüne kulaç bir köstek ve köste&#;in ucuna da no çapraz çelik i&#;ne tak&#;l&#;r. &#;&#;ne yemlendikten sonra ak&#;nt&#;l&#; sulara do&#;ru at&#;l&#;r ancak kur&#;un bu esnada elde tutulmal&#;d&#;r. Ak&#;nt&#;, yemi köstek boyunun sonuna kadar sürükleyince kur&#;un el ile metre ileri do&#;ru f&#;rlat&#;l&#;r. Kur&#;un ak&#;nt&#; nedeni ile yere do&#;ru inerken bir miktarda ileri do&#;ru hareket eder. Kur&#;un dipleyinceye kadar misinan&#;n parmaklar&#;n aras&#;nda kaymas&#;na izin verilir ve dipledi&#;inde bo&#;lu&#;u al&#;n&#;p beklenir. Kur&#;un tak&#;m&#;n&#;n a&#;&#;rl&#;&#;&#; vuru&#;lar&#; kesmedi&#;inden bal&#;&#;&#;n tüm vuru&#;lar&#; kolayl&#;kla hissedilebilir. Bal&#;k yemi ald&#;ktan sonra hafif bir tasma at&#;l&#;p oltaya bo&#;luk vermeden toplan&#;r. &#;lk olarak kur&#;un teknenin uygun bir yerine koyulur; daha sonra da bal&#;k tek hamlede tekneye al&#;n&#;r. Aksi halde her bal&#;k geli&#;inde köste&#;in bedene ya da kur&#;un tak&#;m&#;na dola&#;mas&#;na engel olunamaz.

    

 

S&#;NAR&#;T

 

 

 

Av Dönemi: Sinarit av&#; 1 Nisan Temmuz aras&#;nda yasak olup bu dönem d&#;&#;&#;nda günde en fazla 5 kg bal&#;k avlanmas&#;na izin verilir.  Avlanmas&#;na izin verilen asgari boy 20 cm dir.

  

 

Nerelerde Bulunur:

 

 

Genellikle metre aras&#;ndaki ta&#;l&#;k ve kayal&#;k bir dibe sahip olan yerlerde, aç&#;k sulardaki topuk etraflar&#; ve gemi enkazlar&#; etraf&#;nda bulunur. Ege Denizi, Akdeniz, Çanakkale Bo&#;az&#; ve Saroz Körfezi’nde av&#; yap&#;lmaktad&#;r.

  

 

Beslenmesi ve Yemleri:

 

 

Yemli avc&#;l&#;kta kalamar, sübye, kolyoz, saradalya, zargana, gelincik, izmarit, kefal kullan&#;labildi&#;i gibi, iskorpit, hanos gibi ta&#; bal&#;klar&#;yla her türlü canl&#; bal&#;k da yem olarak kullan&#;labilir. &#;deal yem boyu cm dir.

 

 

 

 

Avc&#;l&#;&#;&#;

 

 

Sinarit av&#;nda hep ayn&#; bölgede avlanmak avla&#;&#;n bozulmas&#;na, sinarit ve di&#;er canl&#;lar&#;n bölgeyi terk etmesine neden olaca&#;&#;ndan, zaman zaman de&#;i&#;ik bölgelerde avlanmakta fayda vard&#;r. Bu gerçekte bütün dip bal&#;klar&#; için geçerlidir. Parakete, savurma olta, b&#;rakma olta ve s&#;rt&#; çekerek avlanabilir. Sinaritin sert yap&#;s&#;na bakarak gere&#;inden kal&#;n malzemeler kullanmaktan kaç&#;n&#;lmal&#;d&#;r. 

 

 

a) Dip Sürütmesi: Beden ve ek beden misinadan, köstek ise misinadan yap&#;l&#;r. Ancak büyük boy bal&#;k ç&#;kma olas&#;l&#;&#;&#; yok ya da zay&#;f ise bu kal&#;nl&#;klar inceltilebilir. Kullan&#;lan yapay bal&#;&#;&#;n cm aras&#;nda olmas&#; yeterlidir. Seçilen yapay bal&#;k yukar&#;daki türlere benzer ve yüzer tip olmal&#;d&#;r. Yüzer tip olmas&#;, dibe tak&#;lma olas&#;l&#;&#;&#;n&#; aza indirme aç&#;s&#;ndan önemlidir. Tak&#;m&#; yapmaya en uçtan yapma bal&#;ktan ba&#;layal&#;m: Yapma bal&#;&#;a rapala dü&#;ümü ile 10 kulaç uzunluktaki köstek ba&#;lan&#;r ve ucuna 3 cm lik klipsli ve kilitli f&#;rdöndü ba&#;lan&#;r. F&#;rdöndünün di&#;er ucuna yine 10 kulaç uzunlukta bir ek beden ve ek bedenin di&#;er ucuna yine ayn&#; türden bir f&#;rdöndü ba&#;lanacakt&#;r. Bu iki f&#;rdöndü aras&#;na, gr l&#;k bir delikli kur&#;un tak&#;lacakt&#;r. &#;kinci f&#;rdöndüden sonra, 15 kulaç uzunlukta bir beden ba&#;lan&#;p di&#;er ucuna da bir f&#;rdöndü ba&#;lan&#;r. &#;kinci ve üçüncü f&#;rdöndüler aras&#;na ise esas a&#;&#;rl&#;klar tak&#;lacak, bu a&#;&#;rl&#;klar ise suyun durumuna göre ayarlanacakt&#;r.

 

 

Gelelim tak&#;m&#; atmaya: Önce yapma bal&#;k ilk f&#;rdöndüye kadar sal&#;n&#;p tekneye yol verilerek misinan gerginle&#;mesi sa&#;lan&#;r. Arkadan ilk k&#;s&#;m kur&#;unlar kontrollü &#;ekilde sal&#;n&#;r. Kuru&#;unlar&#; h&#;zla indirmek oltan&#;n kar&#;&#;mas&#;na yol açabilir. Kur&#;un dibe de&#;er de&#;mez tekrar tekneye yol verilir. Tekne yürümeye ba&#;lad&#;&#;&#; zaman kur&#;unlar tekrar dipten havalanacakt&#;r. Belirli bir yol ald&#;ktan sonra tak&#;m tekrar yava&#; yava&#; sal&#;narak ikinci kur&#;un da yere indirilir ve biraz tekneyi bo&#;a al&#;narak ilk kur&#;unun da yere inmesi sa&#;lan&#;r. &#;lk kur&#;un yere iner inmez, tekrar tekneye yol verilerek ava ba&#;lan&#;r. Yapma yemin yüzer tipte olmas&#;, kur&#;un dibe de&#;di&#;i durumda bile yemin yüzerek dibe tak&#;lmas&#;n&#; önler. Burada en önemli nokta yapay yemin av esnas&#;nda dipten 1 metre kadar yukar&#;dan gelmesini sa&#;lamakt&#;r. Bu nedenle teknenin h&#;z&#; sürekli olarak kontrol edilerek mesafe korunur. Tekne sürati levrek av&#; ayar&#;ndad&#;r.

 

 

Sinarit yakaland&#;&#;&#;nda su yüzüne veya dibe do&#;ru fi&#;ekler. Su yüzüne do&#;ru ç&#;karsa h&#;zla tak&#;m&#;n bo&#;lu&#;unu almak gerekir. Bal&#;k iri ve dibe do&#;ru fi&#;eklemeye çal&#;&#;&#;yorsa, tak&#;ma fazla yük vermeden sal&#;n&#;p toplayarak bal&#;&#;&#;n yorulmas&#; sa&#;lan&#;r. Yorulan bal&#;k tok darbeler vurmaya ba&#;lar ve art&#;k yukar&#; do&#;ru çekmeye ba&#;lan&#;r. Tekneye yakla&#;an bal&#;k tekrar fi&#;eklemeye çal&#;&#;&#;rsa ayn&#; &#;ekilde yorulmas&#; sa&#;lanarak kepçe ile tekneye al&#;n&#;r. Su yüzüne ç&#;kan bal&#;k tak&#;mdan kurtulsa bile, kursa&#;&#; &#;i&#;ece&#;inden bir süre sonra su yüzüne tekrar ç&#;kacakt&#;r. Çevre dikkatle ara&#;t&#;r&#;ld&#;&#;&#;nda bal&#;&#;&#; bulman&#;z mümkündür.

 

 

b) B&#;rakma Olta: B&#;rakma oltada ölü yem kullan&#;labilirse de canl&#; yem kullan&#;lmas&#; önerilir. Tak&#;m&#;n boyu su derinli&#;ine ba&#;l&#; olarak de&#;i&#;ebilir ancak önemli olan yemin dipten metre aras&#;nda sunulmas&#;d&#;r. 

 

 

– l&#;k misinan&#;n ucuna yakla&#;&#;k 2 kg l&#;k a&#;&#;rl&#;k, a&#;&#;rl&#;ktan kulaç sonra üçlü f&#;rdöndü ba&#;lan&#;r.  Üçlü f&#;rdöndünün üst ucuna ayn&#; misinadan bir beden ba&#;lan&#;p, bedenin di&#;er ucuna da suyun yüzünde kalacak &#;ekilde bir pet &#;i&#;e ba&#;lan&#;r. F&#;rdöndünün orta ucuna - lik misinadan bir kulaçl&#;k bir köstek, köste&#;in di&#;er ucuna da , veya benzeri 6/0 no i&#;ne ba&#;lan&#;r. Tak&#;m yemlendikten sonra dola&#;mas&#;na ve yemin ölmesine izin vermeden kontrollü &#;ekilde dibe indirilir. &#;&#;ne yem bal&#;&#;&#;n galsemas&#;ndan sokulup alt duda&#;&#;ndan ç&#;krt&#;larak tak&#;lmal&#;d&#;r. 

 

 

Sinarit yemi kapt&#;&#;&#;nda &#;amand&#;ra bat&#;p ç&#;kmaya ba&#;layacakt&#;r. Bu durumda tak&#;m&#; hemen toplamak  yerine, bal&#;&#;&#;n biraz yorulup h&#;rç&#;nl&#;&#;&#;n&#;n geçmesini benzemek gerekir.  Çünkü bal&#;&#;&#;n h&#;rç&#;nla&#;mas&#; durumunda, kaloma verebilecek beden mesafesi olmayacakt&#;r. Tak&#;m&#;n toplanmas&#; s&#;ras&#;nda bal&#;k h&#;rç&#;nla&#;acak olursa &#;amand&#;ray&#; hemen denize at&#;p beklemek gerekir. Tak&#;m&#;n &#;amand&#;ras&#; ise a&#;&#;rl&#;&#;&#; aras&#;ndaki bedenin gergin olmas&#; gerekir; aksi halde köste&#;in bedene tak&#;lma olas&#;l&#;&#;&#; vard&#;r. Az ak&#;nt&#;l&#; ya da ak&#;nt&#;s&#;z sularda a&#;&#;rl&#;ks&#;z b&#;rakma da kullan&#;labilir. Tak&#;m&#;n boyu su derinli&#;inden 50 cm k&#;sa yap&#;l&#;r; böylece yem dipten 50 cm yukar&#;da kal&#;r. Köstek 3 kulaç uzunlukta seçilir ve di&#;er ucuna 3 cm lik bir f&#;rdöndü ba&#;lan&#;r. F&#;rdöndüden sonra  su yüzeyine kadar beden ve bedenin di&#;er ucuna da 3 litrelik bir &#;i&#;e &#;amand&#;ra olarak ba&#;lan&#;r. &#;amand&#;ra ile f&#;rdöndü aras&#;na ise – gr l&#;k bir delikli kur&#;un tak&#;lmal&#;d&#;r. Canl&#; yem ile yemlenen tak&#;m suya b&#;rak&#;l&#;r. Bu tak&#;mda yem tercihen s&#;rt yüzgecinden tak&#;larak yere paralel durmas&#; sa&#;lan&#;r.

 

 

c) Savurma Olta: Özellikle Akdeniz sahillerinin kayal&#;k bölgelerinde s&#;kça uygulanan bir av &#;eklidir. Yem olarak canl&#; veya ölü bal&#;k kullan&#;labilir. Canl&#; bal&#;k elbetteki tercih edilmelidir. Ölü bal&#;k tak&#;lacak olursa, i&#;ne bal&#;&#;&#;n galsamas&#;ndan sokulup alt dama&#;&#;na saplan&#;r,  sonra bal&#;&#;&#;n boyu kadar misina serbest b&#;rak&#;l&#;p, kuyru&#;a iki defa kaz&#;k ba&#;&#; at&#;l&#;r. Canl&#; bal&#;k tak&#;lacak ise i&#;ne s&#;rt yüzgecinin  alt&#;ndan y&#;rtmadan sokulup di&#;er taraftan ç&#;kart&#;l&#;r ve bal&#;&#;&#;n boyu kadar misina çekilerek galsemas&#;ndan sokulup alt dama&#;&#;na saplan&#;r. Canl&#; yemi atarken bal&#;k ve kur&#;un ayn&#; avuçta tutulup savrularak bal&#;&#;&#;n oltadan kopmas&#; önlenir. Beden lik misinadan yap&#;l&#;r. Bedenin ucuna 3 cm lik bir f&#;rdöndü ba&#;lan&#;r; f&#;rdöndünün di&#;er ucuna kulaç misina üzerine gr  delikli kur&#;un tak&#;l&#;r. Bu misinan&#;n ucuna ayn&#; tipte bir f&#;rdöndüdü daha ba&#;lanmal&#;d&#;r. F&#;rdöndünün di&#;er ucuna 60 cm lik misina ve misinan&#;n di&#;er ucuna da 4/0 …6/0 aras&#; bir i&#;ne ba&#;lanarak tak&#;m tamamlan&#;r. 

  

 

TRANÇA

  

 

Av Dönemi:

 

 

Trança av&#; 1 Nisan Temmuz aras&#;nda yasak olup bu dönem d&#;&#;&#;nda günde en fazla 5 kg bal&#;k avlanmas&#;na izin verilir.  Sirkülerde avlanmas&#;na asgari boy tan&#;mlanmamaktad&#;r.

  

 

Nerelerde Bulunur: 

 

 

Ta&#;l&#;k, kayal&#;k derin sularda ya&#;ar. Nadiren k&#;y&#;lara yakla&#;&#;rlar. 

  

 

Beslenmesi ve Yemleri: 

 

 

Sardalya, kolyoz, sübye, kalamar, ahtapot, iri karides trançan&#;n sevdi&#;i yemlerdir. cm boyunda olanlar yemler bütün olarak, daha büyükler ise yakla&#;&#;k olarak bu boyda kesilerek kullan&#;l&#;r. Sübye ve kalamar da küçükse bütün olarak, büyükse sadece kafas&#; bütün olarak , gövdesi ise yaprak yem &#;eklinde kesilip yem olarak kullan&#;l&#;r. Fazla derin olmayan sularda ise yaprak yem olarak kesilmi&#; bal&#;klar kullan&#;l&#;r.

  

 

Avc&#;l&#;&#;&#;:

 

 

S&#;&#; sularda avlan&#;yorsan&#;z zorlu bir direni&#;le kar&#;&#;la&#;t&#;&#;&#;n&#;zda, bedene takmak için yan&#;n&#;zda bir &#;amand&#;ra bulundurman&#;zda fayda vard&#;r. Tak&#;m&#; kesmekten ziyade kopar&#;r. Bunun için sa&#;lam ve kal&#;n kesitli malzemeler kullanmak gerekir. Ba&#;lant&#; noktalar&#;ndaki dü&#;üm katlar&#; sa&#;lam olmal&#;d&#;r.

 

 

Beden , ek bedenler ve köstekler için misina kullanmak gerekir. Bedenden sonra 4 cm lik sa&#;lam bir f&#;rdöndü tak&#;l&#;r. F&#;rdöndünün di&#;er gözüne 25 cm lik bir kolçak yap&#;l&#;p koça&#;&#;n di&#;er taraf&#;na da sa&#;lam bir üçlü f&#;rdöndü ba&#;lan&#;r. Daha sonra 60 cm lik ek bedenler ile ayn&#; &#;ekilde iki tane daha üçlü f&#;rdöndü eklenir. Üçüncü üçlü f&#;rdöndünün alt ucuna misinadan 60 cm lik bir ek beden ile gr civar&#;nda bir kur&#;un ba&#;lan&#;r. Üç adet üçlü f&#;rdöndünün orta ucuna 35 cm lik köstekler ba&#;lan&#;r. Kösteklerin ucunda model no i&#;ne ba&#;lanm&#;&#; olmal&#;d&#;r. 

  

 

ÇUPRA (Ç&#;PURA)

  

 

Av Dönemi: Çupra av&#; 1 Nisan Temmuz aras&#;nda yasak olup bu dönem d&#;&#;&#;nda günde en fazla 5kg bal&#;k avlanmas&#;na izin verilir.  Avlanmas&#;na izin verilen asgari boy 15 cm dir.

  

 

Nerelerde Bulunur: 

 

 

Ta&#;l&#;k kayal&#;k diplerde ya&#;arlar. Sabahlar&#; k&#;y&#;lara sokulur; ö&#;lenleri 10 – 20 metre aras&#; derinliklere çekilirler. &#;rile&#;tikçedaha derin sulara çekilirler. Göçmen olarak ya&#;ad&#;klar&#; gibi ayn&#; bölgede sabit olarak ya&#;ayanlar&#; da vard&#;r. Göç s&#;ras&#;nda derin sular dan geçerler. Çupra ustalar&#; bal&#;&#;&#;n ne zaman hangi sulardan geçece&#;ini bilir ve her sene o sularda avlan&#;rlar.

  

 

Beslenmesi ve Yemleri:

 

 

Bal&#;klardan ziyade küçük deniz canl&#;lar&#; ile beslenirler. Karides, teke, mamun, yengeç yavrusu, sulina, midye ve dilimlenmi&#; sardalya ya da hamsi kullan&#;labilir. 

  

 

Avc&#;l&#;&#;&#;:

 

 

Çipura çok dikkatli ve tedirgin bir bal&#;kt&#;r. Yeme hemen sald&#;rmaz, iyice kontrol edip emin olduktan sonra küçük darbeler vurmaya ba&#;lar. Sanki oltaya küçük bal&#;k vuruyormu&#; hissi verir. Bu s&#;rada tak&#;m&#; hiç oynatmadan beklemek gerekir. Darbeler s&#;kla&#;maya ve &#;iddetli vuru&#;lar almaya ba&#;lay&#;nca art&#;k bal&#;&#;&#;n oltada oldu&#;u anla&#;&#;l&#;r. K&#;sa ve sert bir tasma ile i&#;ne dama&#;a oturtulur ve bo&#;luk vermeden çekilir. Çupra tekneye al&#;nana kadar kafa darbelerini kesmez. Tekneye al&#;n&#;rken kepçe kullan&#;lmas&#; tercih edilir. E&#;er avlan&#;lan noktada fazla gürültü yap&#;lmaz ve ilk bal&#;k da sakince al&#;nabilirse, sonraki bal&#;klar&#;n  yemi fazla yoklamadan ani vuru&#;larla oltaya geldi&#;i görülür. 

 

 

Çok kuvvetli bir çene yap&#;s&#;na sahiptir. Midye ve di&#;er deniz canl&#;lar&#;n&#; rahatl&#;kla k&#;r&#;p yer. Bunun için kullan&#;lan i&#;nenin çelik dövme veya fazla büyük olmayan kal&#;n yap&#;l&#; olmas&#; gerekir. Misinay&#; kesmekten ziyade koparma ve i&#;neyi k&#;rma olas&#;l&#;&#;&#;n&#;n oldu&#;u göz önünde bulundurulmal&#;d&#;r. 

 

 

Avlan&#;lan bölgede çipuran&#;n varl&#;&#;&#; kesin olarak biliniyorsa yem olarak yengeç yavrusu kullan&#;lmal&#;d&#;r. Di&#;er bal&#;klar bu yeme dokunamad&#;&#;&#;ndan meydan çipuraya kalacak ve &#;ans&#;n&#;z artacakt&#;r.  S&#;&#; ve hafif ak&#;nt&#;l&#; sularda zoka ile, derin sularda ise sark&#;tma olta ile avlan&#;l&#;r.

 

 

Beden misinadan yap&#;l&#;r. Beden ucuna 1/0 f&#;rdöndü ba&#;lan&#;r. misina ucuna kasa gözü dü&#;ümü yap&#;l&#;p f&#;rdöndünün di&#;er gözüne tak&#;l&#;r. Bir kar&#;&#; sonra 10 cm lik bir köstek eklenir. 15 cm ara ile iki köstek daha eklenir. Üçüncü köstekten 25 cm sonra 20 cm uzunlukta bir köstek daha eklenir. &#;&#;neler , ya da model no aras&#; olarak seçilir. Bölge bal&#;&#;&#;n&#;n irili&#;ine göre misina kal&#;nl&#;klar&#; ayarlanmal&#;d&#;r. 

  

 

LEVREK

  

 

Av Dönemi: 

 

 

Levrek av&#; 1 Nisan Temmuz aras&#;nda yasak olup bu dönem d&#;&#;&#;nda günde en fazla 5 kg bal&#;k avlanmas&#;na izin verilir.  Avlanmas&#;na izin verilen asgari boy 18 cm dir.

  

 

Nerelerde Bulunur:

 

 

K&#;y&#;lar&#;n s&#;f&#;r noktas&#;na kadar yana&#;&#;r. Bol yiyecek bulabildi&#;i için tatl&#; sular&#;n denize döküldü&#;ü yerleri çok sever; hatta akarsular&#;n içlerine girerek kar&#;&#;lar&#;na bir engel ç&#;kana dek ilerler. Kumluk, ta&#;l&#;k yerlerdeki iskele bacaklar&#; civar&#;nda, gece ayd&#;nlanan k&#;y&#;larda, sakin, durgun koylarda, kayal&#;k, ta&#;l&#;k s&#;&#; sularda , liman içi ve a&#;&#;zlar&#;nda ve park etmi&#; bal&#;kç&#; teknesi gölgelerinde bulunurlar. &#;nsanlar&#;n denize girdi&#;i bölge levre&#;in ya&#;am bölgesi ise aç&#;kta bekler, ak&#;am olupta insanlar çekildi&#;i zaman k&#;y&#;ya yakla&#;&#;r.

 

 

Ülkemizde daha ziyade Ege, Akdeniz k&#;y&#;lar&#;, Saroz ve Çanakkale Bo&#;az&#;’nda bulunmaktad&#;r. Eski günlerde &#;stanbul Bo&#;az&#;’nda da çok bulunan levrek günümüzde ne yaz&#;k ki çok az miktarlarda ve k&#;s&#;tl&#; bir zamanda &#;stanbul’da av vermektedir.

  

 

Beslenmesi ve Yemleri:

 

 

Hemen hemen yiyebilece&#;i boydaki her bal&#;k levre&#;in av&#; olur. Kefal, istavrit, kalamar, sübye, zargana, y&#;lanbal&#;&#;&#;, sardalya, hamsi, karides, gümü&#; bal&#;&#;&#;n&#;n canl&#;s&#;, ölüsü ve filetosu levrek için yem olabilir.

  

 

Avc&#;l&#;&#;&#;:

 

 

a)A&#;&#;rl&#;kl&#; Savurma Olta: 

  

 

Genellikle k&#;y&#;dan yap&#;l&#;r. nolu misinaya cm lik bir f&#;rdöndü ba&#;lan&#;r. F&#;rdöndünün di&#;er ucuna da bir kulaç misina ba&#;lan&#;p, misinan&#;n bo&#;ta kalan ucuna ayn&#; büyüklükte ba&#;ka bir f&#;rdöndü ba&#;lan&#;r. F&#;rdöndüyü ba&#;lamadan önce misinaya graml&#;k delikli yaka kur&#;unu tak&#;l&#;r. F&#;rdöndüden sonra 50 cm boyunda no misina ba&#;lan&#;r. Misinan&#;n ucuna , veya model , bölge bal&#;&#;&#;n&#;n irili&#;ine göre numara aras&#; i&#;ne ba&#;lan&#;r.

 

 

Misina kal&#;nl&#;klar&#; avlanacak bal&#;&#;&#;n boyuna göre inceltilip kal&#;nla&#;t&#;r&#;labilir. &#;&#;neye yemler bölümünde tarif etti&#;imiz &#;ekilde canl&#; yem tak&#;l&#;r. Ölü yem kullan&#;labilirse de canl&#; yem en iyi sonucu verir.

 

 

Ölü yem zeminde duraca&#;&#;ndan yengeç, y&#;lanbal&#;&#;&#; ve deniz çiyanlar&#; hareketsiz yemi kolayl&#;kla parçalayabilirler. Ayr&#;ca yaral&#;, aksak hareketli yem levre&#;in daha çok dikkatini çekece&#;inden canl&#; yem daha verimli olacakt&#;r. 

 

 

Avlan&#;lan yer elveri&#;li ise bu tak&#;mdan birkaç tane yap&#;p de&#;i&#;ik yerlere at&#;labilir. Tak&#;mlar denize at&#;ld&#;ktan sonra, bir çubuk dikerek misinalar çubuklar üzerine aç&#;lan yar&#;klara tak&#;l&#;r, mümkünse misinalara birer zil tak&#;l&#;r.

 

 

Bal&#;k yemle ilgilendi&#;inde acele etmeden bal&#;&#;&#;n yemi tam yutmas&#;n&#; beklemek gerekir. Yemi yutan bal&#;k zaten tak&#;m&#; sürüklemeye ba&#;layacakt&#;r. O zaman misinay&#; yakalay&#;p bir tasma atarak i&#;nenin a&#;&#;za oturmas&#; sa&#;lan&#;r. Yakalanan bal&#;k yora yora k&#;y&#;ya kadar çekilip kepçe ile al&#;nmal&#;d&#;r.

 

 

Bal&#;&#;&#; i&#;neden ç&#;kar&#;rken, öncelikle s&#;rt yüzgeçlerindeki ve galsamas&#;ndaki i&#;nelere dikkat etmek gerekir. Karn&#; avucumuzun içine gelecek &#;ekilde galsemalar&#;n altta birle&#;ti&#;i noktada tutup, kargaburun yard&#;m&#; ile i&#;ne ç&#;kart&#;l&#;r.

 

 

b) &#;amand&#;ral&#; Savurma Olta:

  

 

&#;&#;neler veya A model 3/0 ile 6/0 aras&#; seçilir. Kullan&#;lan misina kal&#;nl&#;klar&#; ve i&#;ne ölçüleri av&#;n büyüklü&#;üne göre küçültülebilir. Bu tak&#;m daha ziyade ak&#;nt&#;l&#; sularda tatl&#; sular&#;n denize döküldü&#;ü yerlerde kullan&#;l&#;r. Tak&#;m at&#;ld&#;ktan sonra sal&#;narak ve çekilerek tak&#;m&#;n gezmesi sa&#;lan&#;r. Canl&#; yem tak&#;lmas&#; verimi artt&#;r&#;r.

 

c) B&#;rakma Olta:

  

 

Kullan&#;lan malzemelerin numaralar&#; yine ayn&#;d&#;r. Bu tak&#;ma beden ba&#;lanmaz;&#;ekil-2 takim kendi halinde serbest b&#;rak&#;l&#;r. Kullan&#;lan &#;amand&#;ra di&#;er tak&#;m&#;n &#;amand&#;ras&#; gibi küçük balon &#;amad&#;ra de&#;il, büyük &#;amand&#;ra yada 2 litrelik pet &#;i&#;e veya plastik bidon seçilmelidir. Bu tak&#;mla av gezici oldu&#;u için tekne ile yap&#;l&#;r. Hafif ak&#;nt&#;l&#; sulara bu tak&#;mdan kontrol edilebilecek say&#;da b&#;rak&#;l&#;r. Tekne takip edilebilecek mesafeye al&#;n&#;p &#;mand&#;ralar takip seafoodplus.info&#;k yakaland&#;&#;&#; zaman oltan&#;n yan&#;na gidip bal&#;k al&#;n&#;r ve olta tekrar yemlenir.          

 

 

d) A&#;&#;rl&#;kl&#; B&#;rakma Olta: Bu tak&#;ma da beden ba&#;lanmaz. Bu tak&#;m da ak&#;nt&#;l&#; sularda kullan&#;l&#;r. Av bölgesine birden fazla tak&#;m b&#;rak&#;l&#;r. Tak&#;m sabit oldu&#;u için yüzerek veya tekne ile kullan&#;labilir. Av yerine göre köstek, bedene istenilen noktadan ba&#;lanabilir.     

      

 

e) K&#;y&#;dan Yapma Yemler Kullan&#;larak:

 

 

Makaral&#; kam&#;&#; ve de&#;i&#;ik tipte yapay yemler kullan&#;larak at&#;p çekme yöntemiyle yap&#;l&#;r. Silikon yapay bal&#;klar, metal ka&#;&#;klar ya da ülkemizde Rapala ad&#; ile bilinen yapay yemler kullan&#;labilir.

 

 

Metal ka&#;&#;k ya da silikon yemler ile avlan&#;lacaksa misinan&#;n ucuna klipsli f&#;rdöndü ba&#;lan&#;r. Kullan&#;lacak ka&#;&#;k da klipse tak&#;l&#;r. Rapala türündeki yemler ise f&#;rdöndü kullanmadan direkt olarak misinaya ba&#;lanmal&#;d&#;r. Rapalan&#;n misinaya ba&#;lant&#;s&#;, dü&#;ümler sayfas&#;nda anlat&#;lan rapala dü&#;ümü ile yap&#;lmal&#;d&#;r.

 

 

Uygun bir k&#;y&#;dan kam&#;&#; ile savrulup yava&#; yava&#; çekilerek av yap&#;l&#;seafoodplus.info tak&#;mda kullan&#;lan misinan&#;n kal&#;nl&#;&#;&#; ne kadar ince olursa yem o kadar uza&#;a at&#;labilir. 

 

 

f) S&#;rt&#; Çekerek: Tekne ile yap&#;labilir.

 

 

Ege, Akdeniz ve Çanakkale bo&#;az&#;nda çok kullan&#;lan bir yöntemdir. bedene, avlan&#;lacak sular&#;n ak&#;nt&#; durumu ve derinli&#;ne göre gram aras&#; bir delikli kur&#;un tak&#;ld&#;ktan sonra cm’lik bir f&#;rdöndü tak&#;l&#;r. F&#;rdöndüden sonra yakla&#;&#;k 5 kulaç uzunlu&#;unda aras&#; kaliteli bir misinadan ek beden tak&#;l&#;r. Ek bedenin ucuna ise hafif bir metal ka&#;&#;k ya da silikon bal&#;k tak&#;l&#;r. E&#;er rapala türünde bir yem kullan&#;lacaksa ya da çok s&#;&#; sularda avlan&#;lacaksa kur&#;un kullan&#;lmaz.

 

 

Tekne ile a&#;&#;r yollu ve sessizce k&#;y&#;lar takip edilirken, yem suya b&#;rak&#;l&#;p misina kulaç kadar sal&#;verilir. A&#;&#;r yollu olarak gidilirken misina elde tutularak av yap&#;l&#;r. Bal&#;k vurdu&#;u anda   olta yava&#; yava&#; toplan&#;p bal&#;k al&#;n&#;r. 

 

 

g) Levrek Çaparisi:

 

 

Çapariye geldi&#;i dönem ve yerlerde kullan&#;l&#;r. Burada çapari yap&#;m&#; ayr&#;nt&#;l&#; olarak anlat&#;lmayacakt&#;r. Ancak kullan&#;lan çaparinin genel özelliklerini özetlemekte yarar görüyoruz. Çaparinin bedeni l&#;k sar&#; veya ye&#;il misinadan, köstekler ise cm uzunlukta misinadan yap&#;lmal&#;d&#;r. Levrek çaparisinin i&#;neleri C, model i&#;nelein 6/0 - 7/0 boylar&#; veya , model i&#;nelerin 5/0 - 6/0 boylar&#; olarak seçilir. K&#;rm&#;z&#; horozzun boyun tüylerinden 5 veya k&#;na ile boyanm&#;&#; kaz&#;n boyun tüylerinden 3 adet tüy kullan&#;l&#;r.

 

 

h) Levrek Paraketesi:

 

 

Levre&#;in dola&#;t&#;&#;&#; bilinen alanlara, ta&#;l&#;k, otluk bölgelerin aras&#;ndaki kumsal bo&#;luklara b&#;rak&#;l&#;r. Tekneden at&#;labildi&#;i gibi k&#;y&#;dan suya girerek de s&#;&#; sulara at&#;labilir. Beden no misinadan kollar misinadan yap&#;l&#;r. Kol boylar&#; yar&#;m kulaç, kol aras&#; mesafeler iki kulaç yap&#;l&#;r. Levrek a&#;z&#; geni&#; bir yap&#;ya sahip oldu&#;u için geni&#; dirsekli galvaniz i&#;neler kullan&#;lmal&#;d&#;r. veya kalite 2/0 – 4/0 i&#;ne yada benzerlerini kullanabilirsiniz. &#;&#;ne adedini en fazla 20 olarak yapman&#;zda fayda vard&#;r. Levrek paraketesinde canl&#; yem birinci tercih olmal&#;d&#;r. Kefal, izmarit, karides, sübye, kalamar, iskorpit, gelincik, kaya bal&#;&#;&#; ile y&#;lanbal&#;&#;&#; ve zargana yavrular&#; yem olarak kullan&#;l&#;r. E&#;er bu bal&#;klar&#; canl&#; olarak kullanabilirsek ve yer seçimini do&#;ru yapabilirsek iyi bir netice almam&#;z kesindir.

 

 

Canl&#; yem birkaç &#;ekilde tak&#;labilir.

 

 

1- Dudaklar&#; sa&#;lam bal&#;klarda i&#;ne önce alt duda&#;&#;ndan sonra üst duda&#;&#;ndan saplanarak ucu d&#;&#;ar&#; ç&#;k&#;nca b&#;rak&#;l&#;r.

 

 

2- &#;&#;ne bal&#;&#;&#;n s&#;rt yüzgecinin hemen alt&#;ndan bat&#;r&#;l&#;p di&#;er taraftan ç&#;kar&#;l&#;r, sonra biraz çekilip galsamas&#;ndan sokulup a&#;z&#;ndan ç&#;kar&#;l&#;p b&#;rak&#;l&#;r.

 

 

3- &#;&#;ne sadece s&#;rt yüzgeci alt&#;ndan saplan&#;p ucu di&#;er taraftan ç&#;kar&#;l&#;p b&#;rak&#;l&#;r.

 

 

4- &#;&#;ne galsamas&#;ndan sokulup üst yada alt duda&#;&#;na sa&#;lanarak ucu d&#;&#;ar&#;da b&#;rak&#;l&#;r. 

 

 

Ölü yemler ise i&#;ne gözükmeyecek &#;ekilde diker gibi dikkatlice tak&#;lmal&#;d&#;r.

 

 

 

 

Av Dönemi:

 

 

Zargana av&#; 1 Nisan Temmuz aras&#;nda yasak olup bu dönem d&#;&#;&#;nda günde en fazla 5 kg bal&#;k avlanmas&#;na izin verilir. 

  

 

Nerelerde Bulunur:

 

 

Su yüzünde yemlenir. Sardalye, kolyoz,aterina ve hamsi gibi bal&#;klarla beslenir. Sald&#;rgan bir yap&#;ya sahip oldu&#;u için gücünün yetti&#;i her bal&#;&#;a sald&#;rmaktan çekinmez. Ayn&#; zamanda her türlü bal&#;&#;a sald&#;rmaktan çekinmez. Ayn&#; zamanda da hemen hemen her türlü bal&#;&#;&#;n avlan&#;lmas&#;nda yem olarak kullan&#;l&#;r. Sahile yak&#;n bölgelerde devriye gezer, tatl&#; sular&#;n denize döküldü&#;ü yerleri çok sever metre boyuna kadar büyüyebilir. S&#;rt&#; çekerek yapma yemlerle avlanabildi&#;i gibi tabii yemlerle gezici olta tak&#;mlar&#; ile kam&#;&#;l&#; tak&#;mlarla sahilden at&#;p çekme &#;eklinde de av&#; yap&#;l&#;r. Kullan&#;lan misina ince ve çekeri fazla kaliteli misina olmal&#;d&#;r.

  

 

Avc&#;l&#;&#;&#;:

 

 

A- SIRTI TAKIMI 

 

 

Bedende misina kullan&#;l&#;r. Beden ucuna 3/0 no klipsli f&#;rdöndü ba&#;lan&#;r. misina ucuna çift katl&#; kasa gözü dü&#;ümü yap&#;larak f&#;rdöndünün klipsine tak&#;l&#;p 5 kulaç ölçülerek kesilir. Misina ucuna c 6 no i&#;ne ba&#;lan&#;p bu i&#;neye plastik yem (Raglou mm beyaz ve &#;effaf simli ) veya piyasada sat&#;lan zargana ipe&#;i ba&#;lanarak tak&#;m tamamlan&#;r. Bu tak&#;m tekne arkas&#;ndan çekilerek kullan&#;l&#;r. Tekne h&#;z&#; leverek av&#;nda kullan&#;lan millik h&#;zd&#;seafoodplus.info&#;m f&#;rdöndüden sonra 10 kulaç sal&#;narak kullan&#;l&#;r.

 

 

B- KAMI&#;LI SAVURMA TAKIMI

 

 

Kam&#;&#;l&#; savurma tak&#;m&#; yapma yemli olarak at&#;l&#;p çekilebildi&#;i gibi i&#;neye yem tak&#;larak yemli olarak da  avlanabiliriz. Beden ucuna balon &#;amand&#;ra ba&#;lan&#;r. &#;amand&#;ran&#;n  di&#;er deli&#;ine halka vas&#;tayla klipsli f&#;rdöndü tak&#;l&#;r. misina 1m kesilerek bir ucuna çift katl&#; kasa gözü dü&#;ümü at&#;larak klipse tak&#;l&#;r misinan&#;n di&#;er ucuna da    6 no i&#;ne ba&#;lanarak tak&#;m tamamlan&#;r. Bu tak&#;ma plastik yem tak&#;l&#;rsa at&#;p çekerek, tabi yem tak&#;l&#;rsa ak&#;nt&#;ya b&#;rak&#;larak avlan&#;l&#;r..

  

 

KEFAL 

 

 

Nerelerde bulunur:

 

 

S&#;&#; sularda k&#;y&#; boyunca dere ve nehir a&#;&#;zlar&#;nda ve hatta içerilere girip gezerler. Parçalanm&#;&#; yemler , küçük karidesler, teke, ekmek gibi yiyeceklerle beslenirler. Dola&#;malar&#; devaml&#; olur,belirli bir ya&#;am bölgeleri olmad&#;&#;&#; için avland&#;&#;&#;m&#;z bölgede tutabilmek için bölge yem olarak kulland&#;&#;&#;m&#;z bal&#;klar&#;n parçalar&#;yla veya  ekmek gibi yiyeceklerle yemlenebilir. Ekmek ,sardalye,kolyoz veya garos kefal için kullanabilece&#;imiz en iyi yemlerdir. Kefal av&#; genellikle k&#;y&#;dan yap&#;ld&#;&#;&#; için bal&#;&#;&#; ürkütecek ses ve görüntü vermemek gerekir. 

  

 

Avc&#;l&#;&#;&#;:

 

 

a- YÜZEY SARMASI (KIBRIS) &#;LE KEFAL AVI

 

 

 Bu bal&#;&#;&#;n yemlenmesi, hem de yakalanmas&#; amac&#;n&#; güder. Piyasada sat&#;lan 2 m kadar çap&#;nda mantar yada poliüratandan yap&#;lan ortas&#;ndan tel geçirilerek halka yap&#;lm&#;&#; &#;amand&#;ralar kullan&#;l&#;r. Halkan&#;n birine beden ba&#;lamak amac&#;yla f&#;rdöndü tak&#;l&#;r ve buna beden ba&#;lan&#;r.  Di&#;er halkaya köstek misinas&#; ba&#;lan&#;r. Ba&#;lant&#; noktas&#;ndan 5 cm sonra  no aras&#; i&#;neler s&#;ra ile direk kolsuz olarak köste&#;e 4 cm ara ile ba&#;lan&#;r. &#;&#;ne adedi 10 yada 15 olmal&#;d&#;r. &#;&#;neleri köste&#;e ba&#;lama M&#;S&#;NAYA &#;&#;NE BA&#;LAMA  k&#;sm&#;nda gösterildi&#;i gibi yap&#;l&#;r. Tak&#;m haz&#;rland&#;ktan sonra ekme&#;in kabuk k&#;sm&#;ndan &#;amand&#;ran&#;n boyu kadar etraf&#;n&#; saracak büyüklükte kesilerek &#;amand&#;ran&#;n etraf&#;na sar&#;l&#;r. Alttan sarkan i&#;neli köste&#;in en sonundaki i&#;neden tutularak ekme&#;in üzerinden  dolanarak sar&#;l&#;p son i&#;ne &#;amand&#;raya s&#;k&#;ca saplan&#;r. Ekme&#;in da&#;&#;lmamas&#; için tak&#;m&#; çevirerek de&#;il savurarak atmak gerekir. Deniz ç&#;rp&#;nt&#;l&#; yada ak&#;nt&#;l&#;ysa bedene kur&#;un tak&#;larak sürüklenmemesi sa&#;lanmal&#;d&#;r. Kur&#;un ile mantar  aras&#;ndaki mesafe tak&#;m&#;n kullan&#;laca&#;&#; derinlikten 50 cm kadar fazla olmal&#;d&#;r. Bunu ayarlamak için tak&#;m&#; yemlemeden atarak su derinli&#;i ölçülüp sonra yemlemek gerekir.

 

 

  Biraz daha ustala&#;t&#;ktan sonra kur&#;un ile mantar aras&#;na birkaç tane daha i&#;ne ba&#;lanarak  dip ve orta sularda gezen bal&#;klar&#;nda yakalanma  &#;ans&#; artt&#;r&#;l&#;r. Ayn&#; zamanda dip ve orta sularda gezen bal&#;&#;&#;n bu yemleri takip ederek su yüzünde bulunan esas olta k&#;sm&#;na yönelmesini sa&#;lam&#;&#; oluruz. Kullan&#;lan kur&#;un  a&#;&#;rl&#;&#;&#; sürüklenmeyi önleyecek a&#;&#;rl&#;kta seçilmelidir..

  

 

b- &#;AMANDIRALI SARKITMA OLTA &#;LE KEFAL AVI

 

 

&#;ki delikli balon &#;amand&#;ran&#;n bir taraf&#;na f&#;rdöndü vas&#;tas&#;yla beden ba&#;lan&#;r, di&#;er deli&#;ine  1 m boyunda köstek ba&#;lan&#;r. &#;amand&#;radan 20 cm. sonra 15 cm. aral&#;kla 10 cm. boyunda i&#;neli üç adet kol ba&#;lan&#;r. Köste&#;in en sonuna da bir i&#;ne ba&#;lanarak tak&#;m tamamlan&#;r. Bu tak&#;mda kullan&#;lan i&#;ne ve misina ebatlar&#; di&#;er kefal tak&#;m&#;ndakilerle ayn&#;d&#;r. Kefal av&#;nda genellikle ekmek kullan&#;l&#;r. &#;&#;neye ekmek içini takarken ekme&#;i s&#;kmadan pamuk &#;eklinde takmal&#;, takt&#;ktan sonra da i&#;ne palas&#;ndan s&#;k&#;larak ekme&#;in dü&#;memesi sa&#;lanmal&#;d&#;r. Ekme&#;in boyutu i&#;neyi örtecek büyüklükte olmas&#; yeterlidir. Bu tak&#;ma teke, karides veya yaprak yem tak&#;l&#;rsa melanur olan bölgelerde melanur tak&#;m&#; olarak da kullanabiliriz.

  

 

Kefal k&#;y&#;ya yak&#;n yerlerde bulundu&#;u için avc&#;l&#;&#;&#; genellikle k&#;y&#; avc&#;l&#;&#;&#; olarak yap&#;l&#;r. Serbest b&#;rak&#;lan tak&#;m&#;n yüzen insanlar&#;n bulundu&#;u bölgelerde kaymas&#; ve insanlara zarar vermesi mümkündür. Dikkat edilmesinde fayda vard&#;r. Bu yüzden yaralanan ve 15 seneyi iple çeken bal&#;kç&#; arkada&#;&#;m Naci Tokta&#;’a selam olsun!

  

 

c- MAKARASIZ KAMI&#;LI SARKITMA OLTA &#;LE KEFAL AVI

 

 

 Bu tip kam&#;&#;lar tatl&#; su a&#;&#;zlar&#;ndaki göletlerde tatl&#; sular&#;n durgun k&#;s&#;mlar&#;nda kullan&#;l&#;r. Bunun için 6 m boyundaki teleskopik kam&#;&#;lar kullan&#;l&#;r. Köstek ve bedenin toplam boyu en fazla kam&#;&#; boyu kadar olmal&#;d&#;r. Kam&#;&#; boyu kadar kesilen misina kam&#;&#; ucuna ba&#;lan&#;r. Misinan&#;n di&#;er ucuna da no üçlü i&#;ne ba&#;lan&#;r. Üçlü i&#;neden kam&#;&#;a do&#;ru 15 cm sonras&#;ndan ba&#;lanarak 15 cm aral&#;klarla 10cm boyunda üç adet i&#;neli kol ba&#;lan&#;r. Son koldan  50 cm sonra misina kesilerek  araya 3/0 f&#;rdöndü ba&#;lanarak tak&#;m tamamlan&#;r. S&#;ra &#;amand&#;raya takmaya gelmi&#;tir . bu tak&#;mda d&#;&#;tan tak&#;labilen renkli çubuklu &#;amand&#;ralar kullan&#;l&#;rsa estetik aç&#;dan daha güzel olacakt&#;r. Haz&#;rlanan tak&#;m yemlenmeden suya indirilir üçlü i&#;ne dipten 50 cm yukar&#;da kalacak &#;ekilde &#;amand&#;ra tak&#;l&#;r. Sonra tak&#;m  yemlenerek suya  yava&#;ça b&#;rak&#;l&#;p suyun de&#;i&#;ik kademelerinde bekletilerek avlan&#;lmaya devam  edilir. Bal&#;&#;&#;n yeme vurdu&#;u nokta belirlenerek &#;amand&#;ra buraya kayd&#;r&#;l&#;r. Tak&#;m&#;n devaml&#; ayn&#; seviyede kalmas&#;na dikkat edilerek avlanmaya devam edilir . bal&#;k yemi yedi ve yakaland&#;&#;&#; zaman etraf&#;nda bal&#;k oldu&#;unun hissedildi&#;i durmalarda  tak&#;m ç&#;rp&#;larak çekilir, etrafta dola&#;an bal&#;klar varsa üçlü kanca ile yakalama &#;ans&#; aran&#;r. 

  

 

MERCAN 

 

 

Nerelerde bulunur:

 

 

Mercan genellikle ta&#;l&#;k,kayal&#;k  bölgelerde ve civarlar&#;nda ya&#;seafoodplus.info yerleri denize dik olan k&#;y&#; hizalar ada etraflar&#; gibi yerlerde arayabiliriz. Avlanmak için durdu&#;umuz zaman kur&#;unu dibe vurdurmak suretiyle dibin kumluk mu ta&#;l&#;k m&#; oldu&#;unu anlayabiliriz. Hiçbir tahminde bulunam&#;yorsak arama yoluyla bu yerleri bulabiliriz. Bunun için &#;öyle bir sistem uygulan&#;r ,tekne çapa atmadan serbestçe b&#;rak&#;l&#;r tak&#;mlar yemlenerek avlan&#;lmaya ba&#;lan&#;r bal&#;&#;&#;n vurdu&#;u yerde kerteriz al&#;narak yada &#;amand&#;ra b&#;rak&#;larak i&#;seafoodplus.info&#;nt&#;ya göre çapa bal&#;&#;&#;n vurdu&#;u yerin ilerisine at&#;l&#;p çapa ipi sal&#;narak tekne avlanma noktas&#;n&#;n üzerine seafoodplus.infoa da su derinli&#;i fazla oldu&#;u için parça parça küçük döküntü ta&#;l&#;k alanlar&#;  taramak amac&#;yla çapa b&#;rak&#;lmaz tekne ak&#;nt&#;ya b&#;rak&#;larak avlan&#;l&#;r fakat teknenin yava&#; akmas&#; için para&#;üt denilen bir sistem kullan&#;l&#;seafoodplus.info sistem yakla&#;&#;k 2x2 metre ebad&#;nda brandan&#;n dört kö&#;esine ip ba&#;lay&#;p ortada birle&#;tirerek para&#;üt &#;ekline getirilmesi ve metre kadar ip salarak suya b&#;rak&#;p teknenin ak&#;&#;&#;n&#; yava&#;latmas&#; &#;eklinde kullan&#;l&#;r.

 

 

 Bir ba&#;ka arama &#;eklide tahmini mercan bulunabilecek yere çapa at&#;l&#;p avlanmaya ba&#;lan&#;seafoodplus.info&#;k vurmuyorsa çapa ipi parti parti sal&#;n&#;p bal&#;k bulununcaya kadar aramaya devam edilir.E&#;er bal&#;k bulucu,deniz derinli&#;ini ve &#;eklini gösteren elektronik bir aletiniz varsa bu i&#; çok daha basit olacakt&#;seafoodplus.info&#;n bulundu&#;u bölgelerde  di&#;er ta&#; bal&#;klar&#;n&#;n da bulunma olas&#;l&#;&#;&#; oldu&#;u için bunlara uygun tak&#;mlar&#; haz&#;r bulundurmakta fayda vard&#;r.

 

 

  Mercan&#;n en iyi yemi taze seafoodplus.info hamsi,sülünez,mamun,teke,kurt,karides,dilimlenmi&#; kalamar,sübye ve kolyoz istavrit gibi beyaz bal&#;klar&#;n filetolar&#; da yem olarak kullan&#;labilir.

 

 

 Mercan olta tak&#;mlar&#; suyun ak&#;nt&#;s&#;na ve derinli&#;ine göre düzenlenir.

  

 

Avc&#;l&#;&#;&#;:

 

 

A- KÖR KOLLU TAKIM &#;LE MERCAN AVI

 

 

 Bu tak&#;m derin sularda bal&#;k vuru&#;lar&#;n&#; daha iyi hissetmek için fileto dilimlenmi&#; sardalya kullan&#;ld&#;&#;&#;nda  kolun köste&#;e dolanmas&#;n&#; azaltmak amac&#;yla kullan&#;l&#;seafoodplus.info&#;m öksüz ba&#;&#; ile yap&#;lan k&#;sa kollu kollara sahip oldu&#;u için bu ad&#; al&#;r.

 

 

  Beden misinadan yap&#;l&#;r,beden ucuna 2/0 no f&#;rdöndülerden kolçak yap&#;l&#;seafoodplus.info f&#;rdöndünün klipsli ve kilitli olmas&#;nda köste&#;in bozuldu&#;unda de&#;i&#;tirilmesi aç&#;s&#;ndan fayda vard&#;r.Köstek misinas&#; no misinadan seçilir,köstek ba&#;&#;na çift katl&#; üç sar&#;ml&#; kasa gözü dü&#;ümü at&#;larak f&#;rdöndüye tak&#;l&#;r.F&#;rdöndüden 40 cm sonra s&#;ra ile 10 cm aral&#;klarla 6 cm boyunda üç adet kol öksüz ba&#;&#; yap&#;l&#;seafoodplus.info boylar&#; misina ba&#;land&#;ktan sonra kalan misina boyu 6 cm  olacak &#;ekilde ayarlanmal&#;d&#;r.Üçüncü koldan 25cm sonra 20 cm boyunda bir kol daha yap&#;larak hemen kol dibine kur&#;un takmak için kasa gözü dü&#;ümü yap&#;larak tak&#;m tamamlan&#;seafoodplus.info&#;mda kullan&#;lan i&#;neler c – d  6 no i&#;neler veya benzeri olarak seçilmelidir..

 

 

B- UZUN KOLLU TAKIM &#;LE MERCAN AVI

 

 

 Beden ucuna ba&#;lanan kolçak kör köstektekinin ayn&#;s&#;d&#;r. F&#;rdöndüden sonra20 cm ara  ile 15 cm boyunda üç  kol yap&#;l&#;r. Üçüncü koldan 30 cm sonra kasa gözü yap&#;l&#;p buna 3/0 no klipsli f&#;rdöndülerden yap&#;lm&#;&#; iki f&#;rdöndü aras&#;  15 cm  olan bir kolçak ilave edilir. Bu iki f&#;rdöndü aras&#;na suyun derinli&#;ine ve ak&#;nt&#;s&#;na göre a&#;&#;rl&#;&#;&#; seçilmi&#; kur&#;un tak&#;l&#;r, alt kolça&#;&#;n bo&#;ta kalan f&#;rdöndüsünün ucuna  25 cm boyunda kol ba&#;lanarak tak&#;m tamamlan&#;r. Bu tak&#;mda kullan&#;lan misine ve i&#;ne numaralar&#; kör köstekli tak&#;mlar&#;n ki ile ayn&#;d&#;r.

  

 

&#;ZMAR&#;T- KUPPES- BARBUNYA - KIRMA MERCAN (MANDAGÖZ) AVCILI&#;I

 

 

Mercan&#;n aksine dibi kumsal, çamur ve otluk alanlarda ya&#;arlar.  Tak&#;m mercan&#;n kör kollu tak&#;m&#; gibi donat&#;l&#;r. Kol adete ç&#;kar&#;labilir. Ancak kullan&#;lan köstek misinas&#; – i&#;nele ise c , no veya benzeri olarak kullan&#;l&#;r.

 

 

 Bu bal&#;klar&#;n a&#;&#;z yap&#;lar&#; küçük olup yemi küçük  darbelerle yedikleri için i&#;neye yem tak&#;l&#;rken yemin i&#;neden ta&#;mamas&#;na dikkat etmek gerekir. Avlan&#;lmaya ba&#;land&#;&#;&#;nda bal&#;k art&#;klar ile bölge yemlenirse av&#;m&#;z daha verimli ve uzun süreli olacakt&#;r . ilk oltam&#;z&#; suya indirirken alt i&#;neye ezilmi&#; sardalyeyi kolay dü&#;ecek &#;ekilde takar&#;z. Tak&#;m&#; dibe indirdikten sonra tak&#;m sert bir &#;ekilde ç&#;rp&#;l&#;rsa takt&#;&#;&#;n&#;z yem sardalye da&#;&#;larak dü&#;ecek ve bir tür yemleme sa&#;lanm&#;&#; olacakt&#;r. Hatta önce i&#;neye bal&#;&#;&#;n bir seferde yiyemeyece&#;i büyüklükte iri yemler tak&#;l&#;rsa bal&#;klar&#;n bunu i&#;neden ç&#;kart&#;p almas&#; ve bunu kapmak için sald&#;rganla&#;mas&#; sa&#;lan&#;r.

 

 

Yem olarak sardalye ,teke ,sülünez ve mamun kullan&#;labilir. Ancak özellikle izmarit,kupes ve mandagöz av&#;nda bazen bal&#;&#;&#;n yeme sarmas&#; o kadar h&#;zl&#; olur ki yem yeti&#;mez hale gelir . bu arada i&#;neye kolay ç&#;kmayan ince &#;erit halinde kesilmi&#; sübye kalamar veya kollar&#; tak&#;l&#;rsa bal&#;k yakalama &#;ans&#;n&#;n art&#;&#;&#; gözlenecektir. Bal&#;klar 

 

 

yeme gelmekte nazland&#;&#;&#; zaman kur&#;un yere de&#;dikten sonra beden birkaç kulaç sal&#;n&#;r sonra hafif hafif çekilip sal&#;narak bal&#;&#;&#;n yemi k&#;skanmas&#; sa&#;lan&#;r.

  

 

SOKAR - ISKAROZ

 

Sokar ve &#;skaroz da karagöz ile ayn&#; sularda ya&#;arlar.

 

 

Tak&#;m&#;n yap&#;s&#; karagöz tak&#;mlar&#;n&#;n ayn&#;s&#;d&#;r. Ancak kullan&#;lan misina , i&#;nelerde mustad    8 yada 9 no i&#;nedir.

 

 

Sokar beslenirken yemi dipten al&#;r. Ege ve Akdeniz k&#;y&#;lar&#;nda esmer sokar ve beyaz sokar olmak üzere iki çe&#;idi bulunur. Boylar&#; 40 cm. geçmez. Genellikle 20 cm  civar&#;nda seafoodplus.infoi dikenleri solungaç kapaklar&#; üzerinde bulunur.

 

 

S&#;z&#; verici olmas&#;na kar&#;&#;l&#;k &#;nsan hayat&#;n&#; tehlikeye sokacak bir tehlikesi yoktur. Oltadan kargaburun  arac&#;l&#;&#;&#;yla ç&#;kartmak ak&#;lc&#; olacakt&#;r.

    

 

MIRMIR-L&#;DAK&#;-ISPAROZ- SARPA 

  

 

sarpa

 

 

Bu bal&#;klar ayn&#; sularda ya&#;arlar ve genellikle bir arada bulunabilirler. Sahile yak&#;n dibi kumluk otluk ve döküntü ta&#;l&#;k alanlarda ya&#;arlar.A&#;&#;z yap&#;lar&#; küçük oldu&#;u için ince misinalar ve küçük i&#;neler kullan&#;l&#;seafoodplus.info dipten al&#;rlar,bu nedenle tak&#;m dibe yat&#;r&#;larak kullan&#;l&#;r.

 

 

Sardalye,hamsi,kurt,teke,midye,sülünez ve kesilmi&#; karides yem olarak kullan&#;labilir..

 

 

S&#;&#; sularda veya k&#;y&#;da avlan&#;ld&#;&#;&#; için görüntü vermemeye ve ses yapmamaya dikkat edilmesi gerekir.

 

 

Beden misinadan yap&#;l&#;seafoodplus.info ucuna 3/0 no klipsli f&#;rdöndülerden 15 cm aras&#; kolçak yap&#;l&#;r, bu kolçak aras&#;na delikli kur&#;un a&#;&#;rl&#;k tak&#;l&#;seafoodplus.info&#;un a&#;&#;rl&#;&#;&#; 75gr olmas&#; yeterli olacakt&#;r.&#;kinci f&#;rdöndüye kasa gözü dü&#;ümüyle yada misina ba&#;lan&#;p 30 cm sonra ucuna kalite no i&#;ne ba&#;lanm&#;&#; 3 adet 10 cm boyunda kol 15 cm arayla ba&#;lan&#;seafoodplus.info ba&#;lanan koldan 25cm sonra köstek sonuna bir i&#;ne daha ba&#;lanarak tak&#;m tamamlan&#;r. Tekne ile avlan&#;l&#;yorsa tak&#;m hemen tekne alt&#;na indirilmez, savrularak tekneden uzak  noktaya at&#;l&#;p avlan&#;l&#;r. Kam&#;&#; ila avlan&#;lmas&#; daha uygun olur. E&#;er elle avlan&#;l&#;yorsa atarken çevirerek de&#;il savurarak kullanmak gereklidir.

  

 

AKYA-SARI KUYRUK (KUZU) AVCILI&#;I

  

 

Akdeniz’in en me&#;hur bal&#;klar&#;ndan biridir. Kolyoz, sardalya, istavrit, kalamar, sübye, zargana, palamut gibi bal&#;klarla beslenir. m. Boya 20 kg. a&#;&#;rl&#;&#;a ula&#;&#;rlar. Genellikle suyun yüzüne yak&#;n ve orta sularda avlan&#;rlar. m. Derinli&#;e kadar sularda ya&#;arlar.

 

 

A-BIRAKMA OLTA &#;LE AKYA AVI:

 

 

Orkinos b&#;rakmas&#;na benzer. Beden seafoodplus.infodan yap&#;l&#;r. Beden ucuna no f&#;rdöndü ba&#;lan&#;r. Bölge bal&#;&#;&#;n&#;n büyüklü&#;üne göre no aras&#; misina 5 kulaç kadar ölçülüp f&#;rdöndünün di&#;er ucuna ba&#;lan&#;r, ucuna da DT veya no. i&#;ne ba&#;lan&#;r. Yem olarak yukar&#;da yazd&#;&#;&#;m&#;z, beslendi&#;i bal&#;klardan herhangi biri kullan&#;l&#;r. Yemin canl&#; olarak kullan&#;lmas&#; tavsiye edilir. Yem takma &#;ekli orkinostaki takma &#;ekli gibidir. Çevrede orkinos, palaska, k&#;l&#;ç, torik gibi bal&#;klar varsa bunlar&#;nda oltaya gelmesi mümkündür. Dikkatli olup gerekti&#;inde tak&#;m&#; &#;amand&#;ralamay&#; unutmay&#;n&#;z. 

 

 

B- SIRTI &#;LE AKYA AVI:

 

 

Beden misinas&#; lük kullan&#;l&#;r. Yapma bal&#;k kullan&#;lacaksa kolyoz, zargana, uskumru, sübye benzeri en az m. Dalabilen metal a&#;&#;zl&#; yapma bal&#;k kullan&#;l&#;r. Beden ucuna ba&#;lanan yapma bal&#;ktan makaraya do&#;ru 10 kulaç ölçülüp no f&#;rdöndü, bu f&#;rdöndüden de 10 kulaç daha ölçülüp bir f&#;rdöndü daha ba&#;lan&#;r. Bu ili f&#;rdöndü aras&#;na gr. Delikli kur&#;un tak&#;lacakt&#;r. Tak&#;m denize toplam 50 m. Kadar sal&#;narak avlanma yap&#;l&#;r. Bu tak&#;ma da iri bal&#;klar&#;n gelmesi mümkün oldu&#;u için misina makaras&#;n&#;n sonuna &#;amand&#;ra beden eklemek amac&#;yla kasa gözü yapmakta fayda vard&#;r. Bu avc&#;l&#;kta da teknemizin her zaman çal&#;&#;&#;r durumda olmas&#;na, b&#;ça&#;&#;m&#;z&#;n ve kancam&#;z&#;n her an elimizin alt&#;nda olmas&#;na dikkat etmeliyiz. 

  

 

LAMPUKA AVCILI&#;I

 

 

Akdeniz’de rastlanan bu harika görünü&#;lü bal&#;&#;a  Ege ve Karadeniz’de rastlanmaz. Ancak ara&#;t&#;rmalara göre Süvey&#; kanal&#;n&#;n aç&#;lmas&#;ndan sonra Akdeniz’e geçen Hindistan Bal&#;&#;&#; ve lampuka gibi bal&#;klar&#;n do&#;u Akdeniz’den Ege denizine do&#;ru yava&#; yava&#; yay&#;l&#;m gösterdi&#;i saptanm&#;&#;t&#;r. Bir zaman sonra bu bal&#;&#;a Ege’ de rastlama olas&#;l&#;&#;&#; vard&#;r. Eylül ay&#;ndan itibaren av vermeye ba&#;lar. Korkusuz, meydan okuyan tav&#;rlar&#; ve sald&#;rgan yap&#;s&#; ile avc&#;l&#;&#;&#; çok zevkli bir bal&#;kt&#;r. Tekne ile avlan&#;rken etraf&#;n&#;zda dola&#;an bal&#;klara ve oltadaki bal&#;&#;a korkusuzca yakla&#;&#;r. &#;lk rastlayan bal&#;kç&#;lar&#;n lampukan&#;n bu hareketi kar&#;&#;s&#;nda seyredip kald&#;klar&#; olur. Yakaland&#;klar&#; zaman sudan metrelerce yukar&#; f&#;rlayarak, ç&#;lg&#;nca hareketlerle büyük direnç gösterirler. Tekneye al&#;nd&#;ktan sonra bile dakikalarca ç&#;rp&#;nmas&#; bitmez. Bu av&#; lüferinkine benzer. Yan yüzgeçlerinden boylamas&#;na üst taraf&#; mavi, lacivert alt taraf&#;nda ye&#;il,sar&#; görünümlüdür. Dik inen küt kafas&#;yla, geni&#; ve kuvvetli a&#;&#;z yap&#;s&#;yla tropikal bir bal&#;k görünümündedir. Ege bölgesi dahil bir çok bölgede tan&#;nmaz. Hatta bir çok bal&#;kç&#; böyle bir bal&#;&#;&#;n varl&#;&#;&#;n&#; bile bilmez. Antalya civar&#; bal&#;kç&#;lar&#; ve olta bal&#;kç&#;l&#;&#;&#;n&#; bir ya&#;am tarz&#; haline getirmi&#;, amatör bal&#;kç&#;l&#;kta uzmanla&#;m&#;&#; ki&#;iler lampukay&#; iyi tan&#;rlar. K&#;y&#;lara bile korkusuzca yakla&#;an lampuka, kefal, sardalya, kolyoz, kalamar, izmarit, istavrit ve gözünün kesti&#;i her bal&#;kla beslenir. Canl&#; kefal ve izmarit en popüler yemidir. 1,5 m. Boya kadar ula&#;&#;rlar ve denizin m. Derinli&#;ine kadar iner. 

 

 

A-BIRAKMA OLTA &#;LE LAMPUKA AVI:,

  

 

Bedende kaliteli misina kullan&#;l&#;r. E&#;er çekeri çok fazla olan daha ince ve daha sa&#;lam misina bulabiliyorsan&#;z bunu kullanmakta fayda vard&#;r. Zira burada &#;amand&#;ra küçüktür ve yem olarak kullan&#;lan bal&#;&#;&#;n uzun bir kolla dola&#;ma serbestli&#;i içinde olmas&#; gerekir. Kal&#;n misina bal&#;&#;&#; dibe do&#;ru çeker ve bal&#;&#;&#;n çabuk yorulup ölmesine yol açar. Bu yüzden ince fakat sa&#;lam misina kullanmak do&#;ru seçim olur. 

 

 

Beden ucuna 3 no f&#;rdöndüden yap&#;lm&#;&#; kolçak ba&#;lan&#;r. Kolça&#;a 3 kulaç kol ba&#;lan&#;p ucuna DT – no i&#;ne ba&#;lan&#;r. Yem canl&#; olarak tak&#;l&#;p denize sal&#;n&#;r. F&#;rdöndüden makaraya do&#;ru iki kulaç ölçülüp küçük bir &#;amand&#;ra tak&#;larak 10 kulaç daha sal&#;n&#;p beklenir. Lampuka sürü halinde gezdi&#;i için biri yakalan&#;nca di&#;erinin de yakalanma &#;ans&#;n&#; bulmak için ayn&#; &#;ekilde haz&#;rlanm&#;&#; ikinci tak&#;mda yedekte bekletilir. Denizdeki oltaya bal&#;k yakaland&#;&#;&#; zaman hemen yedek tak&#;m da denize indirilip at&#;p çekme i&#;lemine giri&#;ilir. Lampuka yakaland&#;ktan sonra kolay kolay yorulmaz, bu yüzden sert darbelere dikkat edilerek, yorulmas&#; beklenmeden tekneye al&#;n&#;r.

 

 

B-SIRTI &#;LE LAMPUKA AVI:

 

 

Bu tak&#;mda da ince fakat güçlü misina kullanman&#;zda fayda vard&#;r. Yem olarak yapma bal&#;k veya plastik bal&#;k kullan&#;l&#;r. Beden ucuna ba&#;lanan yapma bal&#;ktan makaraya do&#;ru 10 kulaç arayla iki adet1/0 f&#;rdöndü tak&#;larak tak&#;m haz&#;rlan&#;r. Tak&#;m toplam 25 kulaç sal&#;narak tekne arkas&#;ndan minimum h&#;zla çekilerek avlan&#;l&#;r. B&#;rakma tak&#;m&#;nda yap&#;ld&#;&#;&#; gibi ikinci yedek tak&#;m haz&#;rda bekletilir. Birinci tak&#;ma bal&#;k yakaland&#;&#;&#; zaman tekne bo&#;a al&#;nmaz, yürümeye devam edilir. Yakalanan bal&#;k teknenin 2 kulaç kadar yak&#;n&#;na getirildi&#;i zaman ikinci tak&#;m suya b&#;rak&#;l&#;r. Sürüdeki di&#;er bal&#;klar merakla yakalanan bal&#;&#;&#;n arkas&#;ndan geldi&#;i için ikinci bal&#;k yakalanana kadar birinci tak&#;m bal&#;kla birlikte çekmeye devam edilir. E&#;er yakalanan ilk bal&#;k çok iri ve tak&#;m&#; koparma olas&#;l&#;&#;&#; varsa bekletilmeden tekne içine almakta fayda vard&#;r.

 

 

Lampuka hemen yer de&#;i&#;tirmez. E&#;er süratli hareket edilirse ve haz&#;rda bekletilen sardalya ve kolyoz parçalar&#; ile deniz yemlenirse av&#;n çok bereketli geçmesi olas&#;d&#;r.

  

 

ZOKA

 

 

1-ZOKALI AVCILIK:

 

 

Zokalar &#;ekilleri ve a&#;&#;rl&#;klar&#; aç&#;s&#;ndan birçok çe&#;itlere ayr&#;l&#;rlar. Ancak yeni üretilen baz&#; malzemeler birço&#;unu kullan&#;lmaz hale getirmi&#;tir. &#;lk zamanlar zokalar&#; bal&#;kç&#;lar kendileri yaparken zamanla ucuz ve bol bulunmaya ba&#;lad&#;&#;&#; için bundan vazgeçilmi&#;tir. Bunun için burada halen geçerli türlerden bahsedilecek ve yapma &#;ekline hiç de&#;inilmeyecektir.

 

 

Zokalarda taze ç&#;kar&#;lm&#;&#; fleto ve sülük yemler, karides, midye, yengeç, mamun yem olarak kullan&#;l&#;r. Avlanaca&#;&#;n&#;z zokan&#;n parlak olmas&#; gerekir. Bu zokal&#; avc&#;l&#;&#;&#;n önemli k&#;sm&#;d&#;r. Zokan&#;z&#; parlatmak için üzeri çal&#; s&#;rt&#;, cam parças&#; veya z&#;mpara ile kaz&#;n&#;r. Sonra avuç içine birkaç damla civa konulur. Zokan&#;n kur&#;un k&#;sm&#; avuç içinde yün güderi veya parmak ile ovularak parlat&#;l&#;r. Zokalar &#;l&#;k ve s&#;cak havalarda fazla derin olmayan, az ak&#;nt&#;l&#; sularda, ayr&#;ca çirura, kolyoz, uskumru, lüfer gibi göçmen bal&#;klar&#;n bölgeye gelme zaman&#;nda kullan&#;l&#;r. So&#;uk havalarda bal&#;k daha derine kaçaca&#;&#;ndan ve fazla ak&#;nt&#;da yem uçaca&#;&#;ndan pek kullan&#;lmaz. Çok ak&#;nt&#;l&#; sularda kullan&#;lmasa da ak&#;nt&#;l&#; sular&#;n üzerinde bulunan ada, kaya parçalar&#; ve burunlar&#;n kuytu k&#;s&#;mlar&#;nda olu&#;an durgun sularda, deniz dibi ak&#;nt&#;lar&#;n&#;n dipteki alçakl&#;k ve yükseklik sebebi ile meydana gelen anafor ve kaynamalar&#;n bulundu&#;u yerlerde, iki ak&#;nt&#;n&#;n çarp&#;&#;t&#;&#;&#; yerlerin durgun k&#;s&#;mlar&#;nda zokal&#; avc&#;l&#;k iyi netice verir.

  

 

A-ZOKA &#;LE KARAGÖZ – MELANUR AVI:

 

 

Yukar&#;da bahsedilen yerlerde karagöz, melanur, sokar gibi bal&#;klar&#;n yakalanmas&#; mümkündür. E&#;er bu bölgelerde av yap&#;lacaksa tekne kesinlikle bu olu&#;umlar&#;n içine demirlenmez. Hatta bölgeye yakla&#;&#;rken ve demir atarken ses ç&#;kar&#;lmaz. Tekne tak&#;m&#; bu olu&#;umlar&#;n içine at&#;labilecek bir mesafeye demirlenmelidir. Tak&#;m buraya at&#;l&#;r dibe inene kadar beklenir ve tekrar çekilip atma i&#;levine devam edilir. Bal&#;k yakalan&#;rsa yakaland&#;&#;&#; derinlik tak&#;m üzerinde i&#;aretlenerek bir daha ki sefere bal&#;k yakalanmazsa dahi o derinlikte dalgalanmaya b&#;rak&#;l&#;r.

 

 

B- ZOKA &#;LE Ç&#;PURA AVI:

 

 

Çipura av&#; birçok tip zoka ile yap&#;labilir. Suyun ak&#;nt&#;s&#;na ve derinli&#;ine göre sar&#;msak, sülük, f&#;nd&#;k zokalar da kullan&#;labilir. Di&#;er bal&#;klar taraf&#;ndan kolayca parçalanamad&#;&#;&#; için yengeç yem tam olarak kullan&#;l&#;r. Tek zoka ile avlan&#;ld&#;&#;&#; gibi tak&#;ma h&#;rs&#;z zoka veya h&#;rs&#;z i&#;ne tak&#;larak ta kullan&#;labilir. Çekeri fazla olan no misina beden veya kol olarak kullan&#;l&#;r. Zokal&#; avc&#;l&#;k derin sularda yap&#;lmad&#;&#;&#;ndan sessiz olmaya ve görüntü vermemeye dikkat edilmelidir.

 

 

C- ZOKA &#;LE USKUMRU – KOLYOZ AVI:

 

 

Uskumru ve kolyoz mevsimlerinde çaparilerle avc&#;l&#;k daha do&#;ru olur. Ancak pe&#;lerinden gelen iri bal&#;klar yüzünden yada göç zaman&#; yakla&#;t&#;&#;&#; için bal&#;k da&#;&#;l&#;r ve ürkekle&#;seafoodplus.info bile zoka ile avlanmam&#;z gerekti&#;ini gösterir.

 

 

Bedende no misina, zokada da sülük zoka tercih seafoodplus.info ucuna 6 no f&#;rdöndü ba&#;lan&#;r. F&#;rdöndüden sonra bir kulaç no kol ba&#;lan&#;p ucuna zoka ba&#;lan&#;r. Yem olarak dilimlenmi&#; sardalya fletosu tak&#;l&#;r. Yemlenen tak&#;m denize at&#;l&#;p 10 kulaç inmesi beklenir ve tekrar çekilip at&#;larak avlanmaya devam edilir.

 

 

D- ZOKA &#;LE LÜFER AVI:

 

Lüfer av&#; pi&#;kova tipi zoka ile yap&#;l&#;r. Pirçollar&#;n kur&#;un k&#;sm&#; k&#;sa oldu&#;u için lüfer taraf&#;ndan kesilme ihtimali vard&#;r. Pi&#;kova ve ovala uzun bir sapa sahip oldu&#;u ve daha a&#;&#;r oldu&#;u için tercih edilir. Beden kal&#;nl&#;&#;&#; veya no misinadan, kol – no misinadan yap&#;l&#;r. Zargana, kolyoz, istavrit veya sardalya fletosu düz durmas&#;na dikkat edilerek diker gibi i&#;neye tak&#;l&#;p son birkaç santimetresi i&#;neden sark&#;t&#;l&#;r. Tak&#;m donan&#;m&#; çipuran&#;n tek zokal&#; tak&#;m&#;n&#;n ayn&#;s&#;d&#;r.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir