kamu yönetimi kpss taban puanları 2016 / Pegem Akademi | KPSS-A Grubu Hakkında | KPSS-A Kursları

Kamu Yönetimi Kpss Taban Puanları 2016

kamu yönetimi kpss taban puanları 2016

Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS)

sayılı Devlet Memurları Kanunu ve sayılı Devlet Personel Başkanlığı Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnameye dayanılarak, yılında yürürlüğe giren Kamu Görevlerine İlk Defa Atanacaklar İçin Yapılacak Sınavlar Hakkında Genel Yönetmelik, ilk defa kamu hizmeti ve görevlerine atanacakların seçimi ile kamu kurum ve kuruluşlarında özel yarışma sınavına tabi tutulmak suretiyle girilen mesleklere atanacakların ön elemesi amacıyla yapılacak sınavların genel ilkeleri ile usul ve esaslarını tespit etmek maksadıyla yürürlüğe girmiştir. Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS) ilk olarak yılında Devlet Memurluğu Sınavı (DMS),  yılında Kurumlar İçin Merkezi Eleme Sınavı (KMS) olarak yapılmakta iken, yılında yürürlüğe giren Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS) adıyla yapılmaya başlanmıştır.
Kamu Personeli Seçme Sınavları;*KPSS &#; A Lisans mezunları için A grubu meslekler sınavı KPSS- P10, P93, P94, P, P,P,P,P puan türleri haricinde kalan puan türleri
*KPSS &#; B  Lisans mezunları için B grubu meslekler sınavı KPSS- P3 puan türü.
*KPSS &#; B Önlisans ve Ortaöğretim mezunları için B grubu meslekler sınavı KPSS- P93 &#; 94 puan türü.
*KPSS &#; Din Hizmetleri ( Lisans, Önlisans ve Ortaöğretim mezunları için B grubu meslekler sınavı KPSS- P, P, P puan türü)
*KPSS – Öğretmenlik ( Lisans mezunları için B grubu meslekler sınavı KPSS- P10, P,P puan türü ) olmak üzere temelde beşe ayrılmaktadır.
KPSS sisteminde 55 tane puan bulunmaktadır. KPSS puan türleri aşağıdaki gibidir:

B Grubu Puanlar (Sadece Çift Yıl)Öğretmenlik Puanı (Her yıl )A Grubu Puanlar ( Her yıl)
LisansÖnlisansLiseP10, P,PP10, P93, P94, P, P, P, P, P puan türleri haricinde kalan puan türler.
P3P93P94

KPSS: Kamu Personel Seçme Sınavı, Kamu kurum ve kuruluşlarının bazı kadro ve pozisyonlarına, “Kamu Görevlerine İlk Defa Atanacaklar İçin Yapılacak Sınavlar Hakkında Genel Yönetmelik” hükümleri uyarınca ÖSYM tarafından yerleştirme yapılmaktadır. Yukarıda sözü edilen Yönetmeliğin 2. maddesinde, kamu görevlerine ilk defa atama yapılacak kadrolar A Grubu Kadrolar ve B Grubu Kadrolar olmak üzere ikiye ayrılmıştır.
a) A Grubu Kadrolar;
Başbakanlık, Bakanlıklar, bunların müsteşarlık, başkanlık ve bağımsız genel müdürlük düzeyindeki bağlı ve ilgili kuruluşları ile bağlı ortaklıklarındaki, özel yarışma sınavına tabi tutulmak suretiyle girilen ve belirli bir yetişme programı sonrası yeterlik sınavına tabi tutulan mesleklere ilişkin kadro ve görevler ile il özel idareleri ve belediyelerin teftiş kurullarına, lisans mezunu adayların kamu kurumlarındaki kariyer meslekler olarak adlandırılan; Uzmanlık, Müfettişlik, Denetmenlik, Denetçilik, Hukuk Uzmanlığı, Uzman Hukukçu,  Hukuk Müşavirliği, Aday Meslek Memurluğu, olarak sayabileceğimiz mesleklerdir.
b) B Grubu Kadrolar;
Kadroları sayılı Kanun Hükmünde Kararname’nin eki listelerde yer alan, genel ve özel bütçeli kurumlarla bunlara bağlı döner sermayeli kuruluşlar, kanunlar ile kurulan fonlar ve kefalet sandıkları, il özel idareleri ve belediyeler, il özel idareleri ve belediyelerin kurdukları birlikler ile bunlara bağlı döner sermayeli kuruluşlar ve diğer kamu kurum ve kuruluşlarında yukarıda (a) bendinde belirtilmiş olan meslekler dışında, ilk defa kamu hizmeti ve görevlerine atama yapılacak kadro ve görevlere atanacaklar içindir.  B kadro meslekler lisans, önlisans, ortaöğretim mezunlarının katıldığı düz memurluk, kurum avukatlığı, mühendis, tekniker, teknisyen, memur, psikolog, mimar, veteriner vb. tüm kadrolar KPSS-B kadrolardır.
LİSANS MEZUNLARI İÇİNKAMU PERSONELİ SEÇME SINAVI (KPSS –A )A GRUBU PUAN NEDİR?
KPSS sisteminde 55 ayrı puan türü bulunmaktadır, testlerin değişik puan ağırlıkları ile oluşturulan ve kurumların personel ihtiyacına göre belirlenmiş bu puanların, 47 tanesi A grubu kadrolara atanmada kullanılacak puan türlerini, 1 tanesi de ( P 3 ) B grubu kadrolara atama için, geri kalan kısım ise öğretmenlik, lise ve önlisans, din hizmetleri kadroları için kullanılan puanlardır. Kurumların 48 puan türünün seçimindeki ana kriter,  kurumun alacağı personel ve kadro ihtiyacına uygun olan eğitim ve yeterliliği ölçecek Kpss puanını belirleyerek bu puan türlerinden bir veya daha fazlasını giriş sınavı ilanlarında duyurarak personel alımı yapmaktır. Örneğin bir kurumun hukuk, bilgisi fazla olan personele ihtiyacı varsa bu puan türlerinden, hukuk ağırlıklı puanı, iktisat, muhasebe veya maliye bilgisi fazla personel ihtiyacını yine bu puan türlerinden ihtiyacını karşılayacak ve bu testlerde ağırlığı fazla olan puanı seçerek ilanlarında belirtirler.

*KPSS-A GRUBU KADROLAR
Başbakanlık, bakanlıklar, bunların müsteşarlık, başkanlık ve bağımsız genel müdürlük düzeyindeki bağlı ve ilgili kuruluşları ile bağlı ortaklıklarındaki, özel yarışma sınavına tabi tutulmak suretiyle girilen ve belirli bir yetişme programı sonrası yeterlik sınavına tabi tutulan mesleklere ilişkin kadro ve görevler ile il özel idareleri ve belediyelerin teftiş kurullarına, atanacak adayların ön elemesi için,  müfettiş, uzman, denetmen yardımcılıkları ile kontrolör kadrolarına A grubu kadrolar, bu kadrolara atanabilmek için yapılan sınava da KPSS-A denmektedir.
Bu kadrolara genel olarak SBF, Hukuk, İktisat, İİBF ve İşletme Fakültesi mezunları başvurabilmekte olup, nadiren de olsa bazı kurumlar mühendislik veya diğer dört yıllık bölüm mezunlarının da müfettiş, denetmen, uzman yardımcılığı ve kontrolör kadrolarına başvurabilmelerine imkân tanımaktadır. Ancak şunu belirtmek gerekir ki; KPSS-A kadroları temel olarak İİBF, Hukuk, SBF, İktisat ve İşletme Fakültesi mezunlarına yöneliktir.  Sadece çok az sayıda kurum, bu fakülteler dışındaki fakülte mezunlarının da başvurularını kabul etmektedir.
Örneğin kimi kamu kurumları mühendislik fakültesi mezunlarının (AB Genel Sekreterliği) kimileri Fen/Fen-Edebiyat Fakültesi mezunlarının (DİE) kimileri de Tabip, Diş Tabibi, Eczacı, Kimyager veya Kimya Mühendislerinin (sağlık Bakanlığı) başvurularını kabul etmeye başlamıştır. Mühendislik, mimarlık, fen/fen edebiyat, tıp gibi fakülte ve bölümlerden de başvuru alınmasına rağmen, bunlar oldukça sınırlıdır. Kamu kurum ve kuruluşları, (A) grubu olarak nitelenen kadrolarına personel seçimini, esas olarak kendi mevzuatına göre yapacakları giriş sınavı ile gerçekleştirir. Ancak, kendi mevzuatında hüküm bulunmak kaydıyla KPSS puanları, giriş sınavı yapılmadan da ilgili kamu kurum ve kuruluşlarınca, doğrudan (A) grubu kadrolara atama için kullanılabilir.
Adayların öncelikle KPSS’ye girmeleri ve ilgili kamu kurum ve kuruluşlarının belirleyeceği bir taban puanın üzerinde KPSS puanı almış olmaları şarttır. Giriş sınavına, KPSS sonuçlarına göre belirlenen adaylardan, açıktan atama izni alınmış kadro ve pozisyon kontenjanının 20 katından fazla olmamak üzere kamu kurum ve kuruluşları tarafından belirlenen sayıda aday çağrılır. KPSS-A kadrolarına başvuracak adaylar başvuru yapmak istediği Kamu kurum ve kuruluşlarının A grubu kadrolarında belirtilen görevlere ilişkin giriş sınavı şartlarında belirtilen KPSS puan türü ve asgari puanı almak zorundadır. KPSS-A’ da Kamu kurum ve kuruluşlarının A grubu kadrolarına başvuru için açacağı giriş sınavı şartlarında belirtilen KPSS puan türü ve istenilen asgari puanın en az 10 puan üzerinde puan almak giriş sınavına katılma şansını artıracağından, başvurulacak kadroların puan türleri ve kapsamlarını iyi değerlendirilmelidir. Kurumların kendi sınav yönetmeliklerinde başvuru şartı olarak istediği KPSS puan türü ve talep ettiği en az puan genellikle 70 ve üzeridir.
Ancak her dönem belirli sayıda kişi giriş sınavlarına katılma hakkına sahip olacağından, asgari başvurma puanı 70 veya 75 ise de, giriş sınavına alınanların puanı başvurular dikkate alındığında 80 hatta 85 puan civarında olabilmektedir. KPSS sonuçları 2 yıl süreyle geçerlidir. KPSS’ ye, lisans programlarından (dört ve daha fazla yıllık yükseköğretim) mezun olanlar ile mezun olabilecek durumda olan adaylar başvurabileceklerdir.
Adayların, sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 48 inci maddesinde belirtilen koşullar ile kamu kurum ve kuruluşlarının kendi mevzuatındaki diğer adaylık koşullarını da taşımaları zorunludur.

*KPSS KAMU PERSONEL SEÇME SINAVI İLE İLGİLİ GENEL BİLGİLER

KPSS Lisans (GENEL YETENEK GENEL KÜLTÜR )Lisans Dört ve daha fazla yıllık yükseköğretim programlarıGenel Yetenek (60) ve Genel Kültür (60)Zorunlu
KPSS Lisans (ALAN BİLGİSİ) Lisans Dört ve daha fazla yıllık yükseköğretim programlarıHukuk   : 40 İktisat    : 40 İşletme    Maliye     Muhasebe ÇEKO      İstatistik : 40 Kamu Yn:  40 seafoodplus.infoşkiler İsteğe bağlı KPSS- A kadrolarına atanmak isteyen lisans mezunları için zorunlu.

Hukuk fakültesi ve İİBF mezunlarının genel kültür, genel yetenek, hukuk, iktisat, maliye, muhasebe, işletme derslerine hazırlanmaları, kurumların açacağı sınavlarda kullanılan puanlar açısından önemli olduğu için bu testlere önem vermeleri gerekir, ancak diğer testlere hazırlanmamış dahi olsa adaylar bu testlerden en az bir net yaparak puanlarının hesaplanmasını sağlaması uygun olmaktadır.

*KPSS’DE UYGULANACAK TESTLERİN KAPSAMI KPSS SINAV İÇERİKLERİ VE SORU SAYILARI
*KPSS Lisans (GENEL YETENEK-GENEL KÜLTÜR, EĞİTİM BİLİMLERİ)
*KPSS Lisans (ALAN BİLGİSİ)KPSS Lisans (GENEL YETENEK-GENEL KÜLTÜR,)
Sınavı Alan sınavlarından 1 hafta önce ayrı bir sınav şeklinde yapılmaktadır, GK – GY sınavı bütün adaylar için zorunlu olarak girilmesi gereken tek sınavdır. Lisans mezunları A kadro mesleklere de girmek için puanlarının hesaplanmasını isterse, GK – GY sınavı dışında alan sınavlarında katılmak zorundadır. Genel Yetenek (60) – Genel Kültür (60) sınavı toplam sorudan oluşmaktadır ve süre olarak dakika verilmektedir.
Genel Yetenek – Genel Kültür dersleri ve çıkacak soru sayıları aşağıda verilmiştir:

Türkçe30 Soru
Matematik   30 Soru
                          Tarih                            27 Soru
Coğrafya  18 Soru
Temel Yurttaşlık Bilgisi9 Soru
Türkiye ve Dünya İle İlgili Genel ve Güncel Sosyoekonomik olaylar3 Soru
  • KPSS Lisans (ALAN BİLGİSİ)

 *A Grubu Kadrolar için yapılan alan sınavından Ekonometri testinin çıkarılması
KPSS ve öncesinde Ekonometri Testinin dikkate alındığı altı farklı puan türü bulunmakta ve bu puan türlerinde Ekonometri testi ile arasında ağırlıklandırılmakta idi.
KPSS sayısal verilerine göre Ekonometrinin sırasıyla 0, ve 0, net ortalamasıyla oldukça gerilerde olduğu ve bahsi geçen puan türlerinin adaylarca ve kurumlarca tercih edilmediği için işlevsel olmayan Ekonometri testinin KPSS alan sınavından çıkarılması kararlaştırılmıştır.

*A Grubu Kadrolar için hesaplanan puan türlerinden YDS ağırlıklarının çıkarılması
KPSS ve öncesinde, hesaplanan puan türünün 91’inin hesabında Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı’ndan (YDS) elde edilen puan %10 ila %60 oranlarında etkili olmakta; ancak, YDS Yönetmeliğinde bu sınav sonucunun geçerlilik süresine ilişkin bir hüküm bulunmamakta, bu da KPSS’de hangi tarihten itibaren YDS’nin kullanılacağı hususunda karmaşaya neden olmakta idi. Adayların pek çoğunun, yabancı dil ile ilgili çalışma yapmamasına rağmen bahsi geçen 91 puanın hesaplanabilmesi için YDS’ye de girmek zorunda kalmasının önüne geçebilmek için YDS puanının KPSS puanlarının hesabında dikkate alınmayıp, kamu kurum ve kuruluşlarınca istenilmesi ve mevzuatlarında konu ile ilgili hüküm bulunması halinde sınav ilanlarında yer verilmek suretiyle ayrıca dikkate alınması kararlaştırılmıştır.

*A Grubu puan türleri ile test ağırlıklarının yeniden belirlenmesi
Ekonometri testinin ve YDS ağırlıklarının çıkarılması sonrasında, A Grubu Kadrolar için daha önce hesaplanan puan türünün ağırlıklarının yeniden belirlenmesi ihtiyacı hasıl olmuş; bu doğrultuda kamu kurum ve kuruluşlarınca sıklıkla kullanılan ve hiç kullanılmayan puan türleri de dikkate alınarak, hesaplanacak puan türleri ve test ağırlıkları yeniden belirlenmiştir. Bu kapsamda, alan sınavında yer alan testlerin ilgili puan türlerine katkısında asgari düzey olarak belirlenmiş ve puan türleri alan testi ağırlıklarına göre sistemli hale getirilmiştir.

Hukuk Ağırlıklı Puan türleri:İktisat Ağırlıklı Puan Türleri:İşletme Ağırlıklı Puan Türleri:Maliye Ağırlıklı Puan Türleri:Muhasebe Ağırlıklı Puan Türleri
P4(%60) P5(%50) P6(%40) P7(%40) P8(%35) P9 (%35)P14(%60) P15(%50) P16(%40) P17(%30) P13(%30)P24(%60) P25(%50) P26(%40)  P19(%60) P20(%50) P21(%40)  P44(%60) P45(%50) P46(%40)
Kamu Yönetimi Ağırlıklı Puan Türleri:İstatistik adayları için önemli puanlar:Uluslararası İlişkiler adayları için önemli puanlar:Çalışma Ekonomisi adayları için önemli puanlar
P29(%60) P30(%50) P31(%40)P12(%60) P13(%40)P34 %60 P35 %50 P36 %40 P37 %30P39 %,50 P41 %40 P42 %30

 *KPSS alan testlerinde puanın hesaplanması için en az bir net yapmış olma koşulunun getirilmesi KPSS ve öncesinde, KPSS A Grubuna yönelik puan türlerinin hesaplanmasında adayın ilgili test grubundan doğru veya yanlış en az bir işaretleme yapması şartı bulunmakta iken; alan testleri ile ilgili daha doğru bir değerlendirme yapılabilmesini temin etmek üzere, KPSS’den itibaren puan türlerinin hesaplanmasında, adayın ilgili testlerden en az 1 ham puanının bulunması şartının getirilmesi kararlaştırılmıştır.

SINAVDA UYGULANACAK TESTLER
Sınavda çoktan seçmeli sorulardan oluşacak testler uygulanacaktır. Sınavda uygulanacak testler aşağıda
gösterilmiştir.
Sınavda adaylar cevaplarını, cevap kâğıdında ilgili alanlara işaretleyeceklerdir. Cevap kâğıtları ÖSYM’de optik
okuyucularla okunacak ve bilgisayar ortamında değerlendirilecektir. Cevap kâğıdı yerine soru kitapçığına
yapılan işaretlemeler kesinlikle değerlendirilmeyecektir.

Sınavda Uygulanacak Testler                                   Soru Sayısı                                                  Sınav Süresi
Genel Yetenek (60) ve Genel Kültür (60)                                                                                  dakika

İşletme                                                                                  40                                                            50 dakika
Muhasebe                                                                            40                                                            50 dakika
İstatistik                                                                                40                                                            60 dakika


Hukuk                                                                                   40                                                            50 dakika
Kamu Yönetimi                                                                   40                                                            50 dakika
İktisat                                                                                   40                                                            50 dakika


Maliye                                                                                 40                                                            50 dakika
Uluslararası İlişkiler                                                          40                                                            50 dakika
Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri                       40                                                            50 dakika


*KPSS’lerde alan testlerinin uygulanması
Lisans düzeyinde yapılan KPSS’lerde alan testlerinin (İşletme, Muhasebe, Hukuk, Kamu Yönetimi, İktisat, Maliye, Uluslararası İlişkiler, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, İstatistik) Cumartesi ve Pazar günlerinde sabah ve öğleden sonra olmak üzere iki veya üç test olarak uygulanması kararlaştırılmıştır. KPSS Alan Bilgisi Sınavları 3 oturumlu bir sınav olarak yapılmaktadır

1. Oturum Cumartesi Sabah2. Oturum Cumartesi Öğleden Sonra3. Oturum Pazar Sabah
(Kamu YönetimiHukukİşletme,
Uluslararası İlişkilerİktisatMuhasebe,
Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileriMaliyeİstatistik

Sadece KPSS  A Grubu adaylarının  gireceği Alan sınavlarındaki testler ve soru sayıları aşağıda verilmiştir:

KPSS PUAN TÜRLERİNİ ENFAZLA ETKİLEYEN TESTLER,SORU DAĞILIMLARI VE SÜRELERİ
HUKUKGRUBUİKTİSATGRUBUMALİYEGRUBUMUHASEBEGRUBU
Anayasa Hukuku4 SoruMakro İktisat12 SoruMaliye Teorisi4 SoruGenel Muhasebe26 Soru
İdare Hukuku6 SoruMikro İktisat10 SoruKamu Gelirleri6 SoruMali Tab. Analizi6 Soru
Medeni Hukuk6 SoruTürkiye Ekonomisi 4 SoruKamu Giderleri6 SoruTicari Aritmetik4 Soru
Borçlar Hukuku6 SoruUluslararası İktisat 4 SoruKamu Borçları6 Soruİhtisas Muh.4 Soru
Ticaret Hukuku6 SoruBüyüme- Kalkınma 4 SoruBütçe6 Soru
Ceza Hukuku6 Soruİktisat Okulları 2 SoruVergi Hukuku6 Soru
İcra Ve İflas Huk.6 SoruPara &#; Banka 4 SoruMaliye Politikası6 Soru
TOPLAM40 SORUTOPLAM40 SORUTOPLAM40 SORUTOPLAM40 SORU
SÜRE50 DK.SÜRE50 DK.SÜRE50 DK.SÜRE50 DK.

KPSS ÇIKMIŞ SORULAR YAZIMIZ

*KPSS A GRUBU MESLEKLERE ATAMA SÜRECİ
Kpss – A kadroları olan Uzmanlık, Müfettişlik, gibi kadrolara atanma süreci 3 aşamada yapılmaktadır.

1.AşamaKpss Aşaması
2. AşamaKurum Giriş Sınavları
Kurumlar giriş sınavlarını sadece yazılı, sadece sözlü ya da yazılı ve sözlü sınav olarak yapma yetkisine sahiptir. Giriş sınavlarına katılmanın ilk şartı, Kurumların personel alım ilanlarında belirtilen Kpss puanlarını almak ve bu puanlarla da alım yapılacak kadro sayısının ilanlarda belirtilen sıralamasına girebilmektir. Kurum ilanında herhangi bir Kpss puanından 70 ve üzeri almış olma şartını koymuşsa da, başvurular arasındaki sıralamada alım yapılacak kadronun, belirtilen miktardaki sıralamaya girmeye puanı yetmezse giriş sınavına katılmaya hak kazanamayacaktır. İlanda belirtilen puan sadece bu sınava başvuru hakkı verecektir. Bu sebeple Kpss puanı ne kadar yüksek olursa adayların giriş sınavına katılmalarındaki şansı da o kadar büyük olacaktır. Kurum giriş sınavlarında adaylara, klasik ya da test şeklinde olabileceği gibi, sadece sözlü mülakat şeklinde de yapılmaktadır. Sınav konuları genellikle Kpss sınav konularından oluşmakta olup, Hukuk, İktisat, Maliye, Muhasebe ile Gnel Kültür, Yetenek konularını içermektedir. Kurumun faaliyet alanları da bazı sınavlarda soru olarak çıkabilmektedir. Bu sebeple de iyi bir Kpss hazırlığı Giriş sınavlarında büyük başarı sağlayacaktır.

3. AşamaKurum Mülakat Aşaması
Kpss , Giriş sınavı aşamasını başarıyla geçen adaylar, ilanlarda belirtilmişse eğer kurum tarafından mülakat sınavlarına tabi tutulurlar. Mülakatlarda adaylara giriş sınavları konularından ve kurumun özel mevzuatından  sorular yöneltilerek. Bilgileri ölçülür. Mülakatta adayların; Bilgi düzeyi İfade, kavrayış ve muhakeme yeteneği Zekâ seviyesi ve intikâl sürati Genel kültür düzeyi Kılık ve kıyafet Temsil yeteneği Genel davranış, tavır ve tepki gibi kişisel özellikleri puanlandırılarak bir değerlendirmeye tabi tutulur. Mülakat aşamasını da başarı ile geçen adayın belirtilen kadroya ataması yapılır.
Bu bölüm kariyerinizin 2. aşaması olan A grubu kadrolar ve görevler için kurum ve kuruluşların açacağı giriş sınavları aşamasıdır.

*KARİYER MESLEK NEDİR?
Kariyer meslek, yarışma ve yeterlik sınavı ile girilen mesleklere denir. Yarışma sınavını kazananlar önce yardımcı olarak atanırlar. Genellikle 3 yıl süren yardımcılık dönemi sonunda yapılan yeterlik sınavında başarılı olanlar kariyer mesleğe girmeye hak kazanırlar. Yardımcılık dönemi, yetiştirilme dönemidir. Bu dönemde, yoğun bir şekilde eğitim görülür ve meslek için gerekli ve zorunlu olan bilgiler alınır.

*HANGİ MESLEKLER KARİYER MESLEKTİR?
Uzmanlık, Müfettişlik, Denetmenlik, Denetçilik, Hukuk Uzmanlığı, Uzman Hukukçu, Hukuk Müşavirliği,  Murakıp, Aday Meslek Memurluğu

*KARİYER MESLEKLERİN AVANTAJLARI:
Yüksek Ücret (Görevde / Emeklilikte) Yükselme İmkânı (Üst Düzey İdari Görevler) Yurtdışı İmkânı (Toplantılara Katılma, Staj, Bilgi Görgü Artırma, Araştırma, Master / Doktora) Özel sektöre geçiş için basamak (malî müşavirlik, gümrük müşavirliği, vb.

KARİYER MESLEK SINAVLARI  ( YARIŞMA SINAVLARI )KPSS VE GİRİŞ SINAVLARI ARASINDA NE FARK VARDIR ?

Kurum Giriş sınavı:
Kurumlar alım yapacakları unvan için bir puan belirlerler ve ilanda belirtilen belli sayıda kişiyi kurumsal sınava çağırarak tekrardan eleme yaparlar.

Kurum sınav ilanı:
Kurumlar alım yapacakları A kadro personel alımı için Resmi gazetede ve kendi internet sayfalarında personel alım ilan verirler. Bu ilanda alacağı personelin unvanı, alım yapılacak sayılar, kadro için istenen Kpss puan türü ve en az kaç puana sahip adayın başvurabileceği, sınav konuları, başvuru koşulları ve hangi bölüm mezunlarından başvuru kabul edileceği gibi bilgiler adaylara duyurulur. Kurumlar alım yapacakları unvan için bir puan belirlerler ve ilanda belirtilen belli sayıda kişiyi kurumsal sınava çağırarak tekrardan eleme yaparlar. ( Kurumlar yazılı, sözlü veya yazılı ve sözlü sınav yapabilirler)

III– a Yazılı Giriş Sınavı
III-  b Sözlü Sınav Kurumlar Giriş sınavlarını klasik veya test biçiminde yapabilirler, sınavlarda hukuk, iktisat, maliye, muhasebe, sorularından oluşan sınavlar yapılır. Sözlü sınavlarda da yine yazılı sınavı konuları ile adayların genel görünüm, kendini ifade yetenekleri, mesleğe uygunluğu ve mesleki bilgileri ölçülür

* SÖZLÜ SINAVINDA DİKKAT EDİLEN HUSUSLAR
Bilgi düzeyi İfade, kavrayış ve muhakeme yeteneği Zekâ seviyesi ve intikâl sürati Genel kültür düzeyi Kılık ve kıyafet Temsil yeteneği Genel davranış, tavır ve tepki gibi kişisel özellikler

*MESLEK SINAVLARINA BAŞVURU ŞARTLARI:
Yaş (35 yaşından büyük olmamak) Sağlık (Sağlık durumu itibariyle yurdun her yerinde görev ve yolculuk yapmaya elverişli olmak) Güvenilirlik (Sabıka kaydı bulunmamak) Giriş sınavı ilanlarında belirtilen Kpss puanlarını alarak, alım yapılacak kadronun belirtilen katlarda ki sözlü sınava girme sıralamasına kalmak. Ve kurumların belirleyeceği özel şartları taşımak.

*KPSS- B*KPSS-B GRUBU KADROLAR
B grubu kadroları sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin eki listelerde yer alan, genel ve katma bütçeli kurumlarla bunlara bağlı döner sermayeli kuruluşlar, kanunlar ile kurulan fonlar ve kefalet sandıkları, il özel idareleri ve belediyeler, il özel idareleri ve belediyelerin kurdukları birlikler ile bunlara bağlı döner sermayeli kuruluşlar ve diğer kamu kurum ve kuruluşlarında, KPSS-A Kadrolarında belirtilen meslekler dışındaki meslek ve kurumlar için, ilk defa kamu hizmeti ve görevlerine atama yapılacak kadroları kapsamaktadır. Müfettiş, uzman, denetmen ve kontrolör yardımcılığı kadroları dışındaki her kadro KPSS-B kadrosudur. Bu çerçevede, düz memurluk, kurum avukatlığı, mühendis, tekniker, teknisyen, memur, psikolog, mimar, veteriner vb. tüm kadrolar KPSS-B kadrolardır. Bu kadrolara yapılacak atamalar için müracaat edecekler KPSS-B’ye girmektedir. Buna göre düz memurluk kadrolarına atanmak isteyenler sadece genel kültür ve genel yetenek sınavına katılacaklardır. Bu kadrolar için adayların Alan sınavına katılmalarına gerek yoktur. Diğer taraftan, alım yapılan ve KPSS-A olarak adlandırılan bazı müfettiş, uzman, kontrolör, denetmen yardımcılıklarına mühendislik fakültesi mezunlarının da başvurusu kabul edilmektedir. KPSS-A türü müfettiş, uzman, kontrolör, denetmen yardımcılıklarına girmek isteyen lisans mezunu adayların Cumartesi sabah oturumuna ek olarak yabancı dil ve pazar günü yapılacak Alan Bilgisi (Maliye, İktisat, Muhasebe, Hukuk vb.) oturumlarına da katılmaları gerekmektedir. Bu gruptaki kadrolar için yerleştirme, KPSS puanlarının kullanılması ve adayların kadrolara ilişkin tercihlerinin alınması suretiyle ÖSYM tarafından yapılacaktır. KPSS-B Kadrolarına atama KPSS’de  Genel Kültür ve Genel Yetenek sorularından alınan puanlara göre yapılır. KPSS-B Kadrolarına atanmak için fakülte mezunları, fakülte mezunlarının katıldığı KPSS’ de almış olduğu Genel Yetenek ve Genel Kültür puanlarına göre müracaat ederek tercihte bulunurlar.

KPSSP3 Puan Türü Nedir Nasıl Hesaplanır? 
KPSSP3 puan türü aşağıdaki puanlardan oluşmaktadır:
Genel Yetenek (60) – Genel Kültür (60) sınavı toplam sorudan oluşmaktadır ve süre olarak dakika verilmektedir.

% 50Genel Yetenek
% 50Genel Kültür

Genel Yetenek – Genel Kültür dersleri ve çıkacak soru sayıları aşağıda verilmiştir:

Türkçe30 Soru
Matematik   30 Soru
                           Tarih                            27 Soru
Coğrafya  18 Soru
Temel Yurttaşlık Bilgisi9 Soru
Türkiye ve Dünya İle İlgili Genel ve Güncel Sosyoekonomik olaylar3 Soru

*Yerleştirme 

Adaylar, ÖSYM tarafından B grubu kadrolara; KPSS puanları, tercihleri, kadro sayıları ve koşulları göz önünde tutulmak suretiyle yerleştirilir. Yerleştirme işlemlerinde, diğer koşullar saklı kalmak kaydıyla, yerleştirmenin yapıldığı tarihte aynı adaya ait geçerlilik süresi bitmeyen sınavlardan alınan en yüksek KPSS puanı dikkate alınır ve aynı puanı alan adaylar arasından diploma tarihi itibariyle önce mezun olmuş olana, bunun aynı olması halinde yaşı büyük olana, her ikisinin de aynı olması durumunda ise sınav sonucu yeni açıklanan adaya öncelik tanınır. Yerleştirmede adayların Başvurma Belgesi’nde ve Tercih Formu’nda yazıp kodladıkları beyanları esas alınır.

*YABANCI DİL BİLGİSİ SEVİYE TESPİT SINAVI-YDS
Yabancı Dil Sınavı (YDS) Kpss değişiklikleri ile Kpss puanlarının hesaplanmasından çıkarılmıştır. Adaylar Kpss puanlarına hiçbir etkisi olmayan YDS ye girmeleri zorunlu değildir. KPSS ve öncesinde, hesaplanan puan türünün 91’inin hesabında Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı’ndan (YDS) elde edilen puan %10 ila %60 oranlarında etkili olmakta; ancak, YDS Yönetmeliğinde bu sınav sonucunun geçerlilik süresine ilişkin bir hüküm bulunmamakta, bu da KPSS’de hangi tarihten itibaren YDS’nin kullanılacağı hususunda karmaşaya neden olmakta idi. Adayların pek çoğunun, yabancı dil ile ilgili çalışma yapmamasına rağmen bahsi geçen 91 puanın hesaplanabilmesi için YDS’ye de girmek zorunda kalmasının önüne geçebilmek için YDS puanının KPSS puanlarının hesabında dikkate alınmayıp, kamu kurum ve kuruluşlarınca istenilmesi ve mevzuatlarında konu ile ilgili hüküm bulunması halinde sınav ilanlarında yer verilmek suretiyle ayrıca dikkate alınması kararlaştırılmıştır.

Ancak;
YDS puanları, KPSS puanlarının hesaplanmasında etkisiz hale gelmiş olsa da, daha önce yapılan Kpss sonrası, kurum giriş sınavlarında bazı kurumlar alım yapacağı meslekler ve kadrolar için, kurumlar belli bir YDS puanını giriş sınavları şartlarında belirtmiştir.

Örneğin; BDDK alım yapacağı uzman kadrosu için herhangi bir KPSS puan türünden enaz 75 puan almak yanında YDS’den de 70 ve üzeri puan almış olma şartı getirebilir.
Bu durumda adayın KPSS puanı dahi olsa Uzman yardımcılığı sınavına başvuru yapamayacak, ancak;
KPSS puanı 75 ve YDS puanı 70 olan başka bir aday bu sınava girmeye hak kazanacaktır.
Kurumları giriş sınavlarında genellikle son 2 yılda alınmış YDS puanlarını kabul ettiğinden geçerli bir puanın olması adaylar için büyük bir avantaj olacaktır.

KPSS-A hakkında yaptığımız açıklamalarda da değindiğimiz gibi, adaylar KPSS’de hangi oturumuna gireceklerine ve YDS sınavına girip girmeyeceğine karar verirken, sınavda alacakları puanlarla hangi kurum ve kuruluşun sınavlarına başvurmak istediklerini bilerek, hangi testlere ağırlık vereceklerini göz önüne almalıdır.



KPSS tercih robotu için tıklayınız

Kpss tercih robotu

KPSS taban puan robotu için tıklayınız
Kpss taban puanlar robotu

KPSS Puan hesaplama program için tıklayınız
Kpss puan hesaplama robotu


/2, /1 KPSS TERCİH ROBOTU
/2 /6 /7 /3 /4 /5 /6 /7 /8 sonuçlarıyla karşılaştırmalı
KPSS puanıyla
yapılan tüm atamaları
görmek için tıklayınız »

LİSANSÖNLİSANSORTAÖĞRETİM



KPSS Uzmanı Sinan GÜZEL koordinatörlüğündeki rehberlik hizmetlerimizi incelemek için tıklayınız
YORUMLAR (Son 25 cevap)  Cevaplayan: KPSS Uzmanı Sinan GÜZELSORU SOR
Serpil sözen( )
Merhaba hocam çeko mezunuyum bu kasımda ki atamlarda bi şansım olur mu puanim alanimla yada levarsa da nereyi yazmam mantıklı olur sizce? Teşekkürler
Rehber öğretmenin cevabı: Serpil, İİBF mezunlarının bu kasım atamasında puanlarla atanmasını olası görmüyorum. Son atamalar da bile kesin atanırım diye düşünüp de kurum içi alımları ihmal etme. Gümrük Muayene, Muhafaza memurluğu, KYK, PTT, SGK sözleşmeli alımlarda neresi gelirse bir şekilde devlete girmeye bak. Devlete girdikten sonra tekrar hazırlık yapmak daha rahat ve kolay olacaktır; A kadroları için daha rahat şartlarda hazırlık da yapabilirsin. Ama bu puanla öncelikle sözleşmeli de olsa atanmaya bakmalısın. Merkezi atamalarda niteliğiyle yani herhangi bir Lisans mezunlarının tümünün tercih ettiği kadrolarda 82 puana son 10 yılda hiç düşmedi-düşmez de. Sinan Güzel / KPSS Uzmanı

Hilal İşcan( )
Hocam mrb puan lise att yim siralama şansım varmi beklemelimiyim tekrar mi calisiyim
Rehber öğretmenin cevabı: Şu ana kadar kişilik kadro açıldı, sıralaman için beklemen pek mantıklı olmaz, 2 yıllık bir bölüme başladıysan Eylül KPSS için şimdiden hazırlık yapmaya başlamalısın. Atama dönemlerinde tekrar sorarsan 87 puan için son durumu değerlendiririz. Şu an Önlisans 1. sınıfta okuyanlar kesinlikle KPSS'ye Önlisans düzeyinde girmeliler. İlk kadrolu ve ilk sözleşmeli atamayı mezun olmadığınız yapamasanız da sonraki atamaya tercih yapabilirsiniz. Sinan Güzel KPSS Uzmanı

Hatice Mermerci( )
Hocam kpss puanım 82 atanmak istiyorum Harita teknikeriyim .. Son durum ne olur
Rehber öğretmenin cevabı:  tarihindeki kişilik sözleşmeli atama kadrosu gibi tekrar kadro açılırsa atanırsın ama sadece Aralık ve Haziranda kadrolu alımlar olursa atanma ihtimalin zayıf. Sözleşmeli atananlar da tekrar bu kadroları tercih edecek biliyorsun.

Ozan Y.( )
Merhaba Hocam 2.üniversitem olacak lütfen değerli düşüncelerinizi söylermisiniz? Puanım odyometri, tapu kadastro, elektronrofzyoloji tutuyor. Hangi önlisans programını tercih etmeliyim? İleride daha kolay atanmam için.
Rehber öğretmenin cevabı: ODYOMETRİ tabii.

Bu&#;ra alp( )
Merhabalar hocam ben sivil savunma itfaiyecilik mezunuyum. /1 atamalarinda arff memuru olabilme şansım varmı puan gectigimiz sene dogu bu puanlarla kapamış hatta istanbul 71 ile kapamış nasıl tercih yapmalıyım şimdiden teşekkür ederim
Rehber öğretmenin cevabı: Buğra, KPSS si ile en düşük 67,37 puanla alım yapıldı, doğru. kişilik alım var. Bu alımda 68,95 puana düşeceğini zannetmiyorum. Ancak bölümün atanmak adına avantajlı..

ezgi aldemir( )
Merhaba hocam halkla ilişkiler ve tanıtım bölümü meznuyum 83,23 puanım var den atanma şanşım nedir? lütfen yardımcı olun..
Rehber öğretmenin cevabı: Ezgi, veya halkla ilişkiler bu alımda olmaz.

şeyma can( )
Adalet önlisans mezunuyum puanım hocam nasıl bir yol izlemeliyim atanmak için?
Rehber öğretmenin cevabı: Şeyma, eline F klavyeyi al ve yazabildiğin kelime sayısını artır. Komisyonun önüne geldiğinde barajı rahat geç. 85 puanla ilk çağrı sırasına rahat girersin..

ASLI CEM( )
Merhaba hocam. alan kodu ile mezun oldum. Puanım /6 ataması için hangi illeri tercih ederek yerleşme ihtimalimi arttırabilirim. Şimdiden yardımlarınız için teşekkür ederim. İyi çalışmalar.
Rehber öğretmenin cevabı: Aslı, Hatay, Bayburt, Muş, Siirt, Van

Baran Beydoğan( )
p3 ile ikm için şansım var mıdır acaba ?
Rehber öğretmenin cevabı: Evet, Baran. Yılında 2. yarısında Adalet Bakanlığı birkez daha alım yapacak. Bizim sitemizden bu alımları takip edebilirsin. seafoodplus.info facebook sayfasından da

Sevgi soylu( )
Merhaba hocam adalet mezunuyum 84 puan aldım. Bilgisayar sertifikam var ve son atamalara kadar zabıt katibi veya de atanma şansı varmıdır?
Rehber öğretmenin cevabı: Sevgi, her alımda zabit katibi olma şansın var. F klavyeni yanından ayırma..
den belki atamalarında..

Muhammed Enes( )
Hocam merhaba bölümüm bilgisayar programcılığı, önlisans kpssden aldım atanma şansım varmıdır ?
Rehber öğretmenin cevabı: Enes, nitelik kodu bu puana düşmez. Bazı dönemler askeriye veya diğer dönemler taban puanı 60 olan açıktan atama yapıyor. O alımları takip etmelisin..

betül güler( )
hocam yerel yönetimler mezunuyum puanım bilgisayar sertifikam var ehliyet yok bölüm sıralamam 96 atanma şansım varmı
Rehber öğretmenin cevabı: Betül, zaten 14 yer var toplam kadro. Bazıları B sınıfı ehliyet istiyor. Hepsini tercih edersen atanma şansın yüksek. B sınıfı ehliyetin varsa da kesin.. :)

Aycan yavuz( )
Hocam merhabaa ameliyathane hiz. kpssden puan aldm sıralama atanma şansım var mı yada ne zaman olur sizce ? Cevaplarssniz çok memnun olurum
Rehber öğretmenin cevabı: Aycan, /5 sözleşmeli alımında 61 kişi aldılar. Diğer sözleşmeli alımlarda atanma şansın olacak..

rabia demir( )
Hocam universite okuyorum ama ortaöğretim att mezunuyum tercih sıralamasında hata yaptim bu sefer yerlesemedim / 6 atamasi da olacak mi bilginiz var mı ?
Rehber öğretmenin cevabı: Rabia, o atama ilerleyen aylarda olacak ama /6 adıyla değil. O atama ve kadrolar belli olunca haberleşelim, değerlendirelim.

mahmut yaz( )
Bilgisayar prog: 85,69 sıralama kasımı mı beklesem ? yoksa mi kendi alanım mı ?
Rehber öğretmenin cevabı: Mahmut, bu alımda ve de den şansını dene. Alımların az olmasından dolayı bu atamada işin biraz zor.
Tabii ki kendi alanın

Yasin Ünal( )
İyi günler. Adalet mezunuyum 81 aldım atama şansım var mı?
Rehber öğretmenin cevabı: Yasin, ten geçtiğimiz dönemlerde çok mezun verdi ve atama sayıları çok düşük. Bu nedenle 81 puanla işin zor. Sen Adalet Bakanlığı'nın açılan katiplik, mübaşirlik, İKM alımları üzerinde durmalısın.

Okan Karakış( )
Hocam inşaat mühendisiyim 85 puan kadrolarınada başvurdum belediye ve il özel ıdare ağırikli ve doğu illeri şansim nedir
Rehber öğretmenin cevabı: Okan, puanına göre iyi tercihler yapmışsın. Garanti tane tercihin olsun..

Ayça zengin( )
Hocam ben lise hemsirelik mezunuyum puanım acaba ne zamana kadar atabirim
Rehber öğretmenin cevabı: Ayça, bu tarihten sonra merkezi kadrolu veya sözleşmeli tüm alımlarda senin şansın olacak..

Gökhan Akın( )
Hocam lütfen cevap verin ortaöğretim puanım 92 bu atamada kodlu alımlara atanma şansım var mı yardım edin lütfen
Rehber öğretmenin cevabı: Gökhan, puanın gayet iyi. Ancak atanmak için tüm alternatifleri yazmanda fayda var.

Hüseyin Arslan( )
Hocam işletme lisans mezunuyum kpssye temmuz ayında çalışmaya başlasam yüksek bir puan alabilir miyim ve de atanmam için kaç netle kac puan almam lazım
Rehber öğretmenin cevabı: Temmuz ayında KPSS ye hazırlanmaya başlamak iyi bir fikir. den atanmak için min 85 puan hedeflemelisin. 45 GY GK yaparak bu puanı rahat alırsın..

Melik mantas( )
Slm hocam ben Melik 2 yılı tarım mezunuyum puanim 68 atama şansım varmi
Rehber öğretmenin cevabı: Hüseyin, bu alımda den alım yok. Sen KPSS ye tekrar hazırlanmaya başla, puanın düşük..

can araz( )
hocam 87 puan iktisat atanırmıyım sizce
Rehber öğretmenin cevabı: Can, bu puanla atanman lazım. En sona belediye ve üniversite kadrolarından da yazarsan işi daha da garanti altına almış olursun..

esat kösen( )
merhaba.önlisans inşaat () mezunuyum puanım 85,19 branş sıram olarak görünüyor. /4 karayolları atamasında a kadar düşmüş acaba atanma şansım varmı. en azından güz dönemi atamalarınde bir şansım olur mu?/1 de kadro sayısı fikriniz benim psikolojim için önemli.
Rehber öğretmenin cevabı: 20 kişilik alım var, bu alımda zor görünüyor. Ama Karayolları Genel Müdürlüğü sözleşmeli alımları gibi alımlarda direk potada olacaksın.. Sen puanını almışsın, sözleşmeli atamalar düşük puanlarda kapatabiliyor, avantajlı bir durum oluyor..

ömer şerif( )
Hocam merhaba puanım 87 küsür ve yaşım 35 b ehliyet ve bilgisayar sertifikam seafoodplus.info yaş sınırlamasından dolayı sözleşmeli alımlara başvuramıyorum ayrıca merkezide de problem olmaya başladı den Merkezi olarak bu atamadaki şansım ve diğer atamalarda ne seafoodplus.infoımcı olurmusunuz.
Rehber öğretmenin cevabı: Ömer, puanın iyi sayılır. Zabıta memurlukları için yaş sınırlaması olmasa Batman Belediyesine atanma şansın fazla idi.. Sen kalan tüm kadroları tercih edip bekleyeceksin. Şoför kadroları için kadroları için bir sonraki alımlarda atanma şansın yüksek olacak.. D sınıfı ehliyeti alırsan çok rahat atanırsın..

çet aslan( )
Hocam maliye mezunuyum P3 puanım son merkezi atama da atanirmiyim .
Rehber öğretmenin cevabı: Çet, son merkezi atamalarda olabilir. Sen merkezi atamaları takip ederken kurumların açıktan atamalarına bakmalısın, merkezi atamalardaki kadrolar yeterine gelmezse elin boş kalabilir..


/1 KPSS Tercih robotununa reklam vermek için bizimle irtibata geçiniz.
ALFA Yazılım: 31 48

Toplam Kadro


Pozisyon sayısı


Ünivers. kadrosu


Bakanlık kadrosu


Belediye kadrosu


Hastane kadrosu


Bayan kadrosu


Erkek kadrosu


Şoför kadrosu

Son Güncellenme:

Kamu Personel Seçme Sınavı (KPSS) adaylarının merakla beklediği tercih sonuçları açıklandı.

Haberin Devamı

ÖSYM KPSS tercih sonuçlarını yapptığı “KPSS/2 Tercih Kılavuzunda yer alan Bazı Kamu Kurum ve Kuruluşlarının Kadro ve Pozisyonlarına 2. yerleştirme işlemleri tamamlanmıştır.

Adaylar yerleştirme sonuçlarını T.C. Kimlik Numaraları ve şifreleri ile öğrenebilecekler.

KPSS SONUÇLARI İÇİN TIKLAYINIZ

Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi’nin resmi internet adresi seafoodplus.info, 30 Aralık tarihinde tercihlerin bitmesiyle birlikte, her gün milyonlarca aday bu siteyi ziyaret etmeye başlamıştı. Milyonlarca adayın bekleyişi son buldu, ÖSYM resmi sitesinden, Bazı Kamu Kurum ve Kuruluşlarının Kadro ve Pozisyonlarına 2. Yerleştirme İşlemleri Sonuçlarının Açıklanması başlığı ile bir açıklama yayınlandı. Açıklama KPSS /2 kapsamında, milyonlarca adayın yapmış olduğu tercih işlemlerinin yerleştirme sonuçlarını içeriyordu. adet adayın atanacağı kadro ve pozisyonlarla ilgili, ÖSYM’den gelen resmi açıklama şu şekilde;

Haberin Devamı

‘’ KPSS/2 Tercih Kılavuzunda yer alan Bazı Kamu Kurum ve Kuruluşlarının Kadro ve Pozisyonlarına 2. yerleştirme işlemleri tamamlanmıştır. Yerleştirme sonuçları, 9 Ocak tarihinde saat ’den itibaren ÖSYM'nin seafoodplus.info internet adresinden açıklandı. Adaylar yerleştirme sonuçlarını belirtilen internet adresinden T.C. Kimlik Numaraları ve şifreleri ile öğrenebileceklerdir.

Yerleştirme sonuçlarına ilişkin sayısal bilgiler Ek'te sunulmuştur.’’

Yukarıda verilen linkler bilgilendirme amaçlıdır.

Kamu Personeli Seçme Sınavı kapsamında, ÖSYM tarafından ‘’Kamu Görevlerine İlk Defa Atanacaklar İçin Yapılacak Sınavlar Hakkında Genel Yönetmelik’’ kurallarına uyularak yerleştirmeler yapılmaktadır, KPSS /’ yerleştirmeleri de bu hükümlere dayanarak yapılıyor.

Bu yönetmelikte, atama yapılacak kadrolar 2 tane olarak açıklanmıştır ve bu kadrolar A grubu kadrolar ile B grubu kadrolardır.

KPSS /2 Kapsamında Atama Yapılacak A ve B Grubu Kadrolar Hakkında Genel Bilgiler

KPSS A ve B grubu kadrolar arasında, düzenlenme sıklıkları, sınava girebilme koşulları, atanılan pozisyonlar gibi konularda farklar mevcuttur.

Haberin Devamı

KPSS A grubu kadro atamaları için yapılan sınavlar, ÖSYM tarafından her yıl düzenli olarak gerçekleştirilirken, B grubu kadrolar için düzenlenen KPSS’ler ise 2 yılda bir düzenlenmektedir.

KPSS A grubu kadro atamaları için düzenlenen sınavlara, iktisadi ve idari bilimler, hukuk, SBF, Mühendislik, gibi fakültelerden mezun olan lisans mezunları girebilirken, KPSS B grubu kadro atamaları için düzenlenen sınavlara girecek adaylar için bu konuda bir sınırlama yoktur, B grubu KPSS sınavlarına tüm lisans mezunu adaylar girebilmektedir. Kaymakam, müfettiş, uzmanlık, kontrolörlük ve kontrolör yardımcılığı, denetmenlik gibi kadrolar A grubu kadro sınıfına girerken mühendislik ve mimarlık, hemşirelik ve ebelik, psikologluk ve sosyologluk gibi kadrolar B grubu kadrolara girer.

Lisans mezunları, KPSS B grubu kadroları için KPSS p3, önlisans mezunları B grubu kadro atamaları için p93, ortaöğretim mezunları ise p94 puan türü ile tercihlerini yapabilirler. B grubu kadrolardan atama yapılacak adaylar, bu puan türlerinden aldıkları puanlar ile 2 yıl boyunca ara atamalarda bu puanlarını kullanarak tercih yapabilmektedir.

Haberin Devamı

ÖSYM Resmi Sitesinden KPSS Alan Testleri, Ağırlıklandırılan Puan Türleri ve Öğretmenlik Alan Bilgisi Testi Değişiklikleri ile İlgili Açıklama Geldi

ÖSYM resmi sitesinden yapılan açıklamanın KPSS alan testleri, puan türü ağırlıklandırılması ve bazı alan sınavları düzenlenme zamanları ile ilgili olan kısmı şu şekildeydi

''KPSS’de Ekonometri Testi yer almayacaktır. KPSS Puan Türleri ekteki şekliyle yeniden belirlenmiştir. Lisans düzeyinde yapılan KPSS’lerde alan testleri (İşletme, Muhasebe, Hukuk, Kamu Yönetimi, İktisat, Maliye, Uluslararası İlişkiler, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, İstatistik) Cumartesi ve Pazar günlerinde sabah ve öğleden sonra olmak üzere iki veya üç test olarak uygulanacaktır.

Değerlendirmede, adayın en az bir ham puanı bulunmayan testlerin ağırlıklandırıldığı puan türleri hesaplanmayacaktır.’’

Haberin Devamı

Açıklamanın devamında ise, Öğretmenlik Alan Bilgisi Testi’ne girecek adayları yakından ilgilendiren gelişmelerden bahsedildi;

'' yılında ÖABT; Türkçe, İlköğretim Matematik, Fen Bilimleri/Fen ve Teknoloji, Sosyal Bilgiler, Türk Dili ve Edebiyatı, Tarih, Coğrafya, Matematik (Lise), Fizik, Kimya, Biyoloji, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi,Yabancı Dil (İngilizce), Rehber Öğretmen, Sınıf Öğretmenliği ve Okul Öncesi Öğretmenliği alanlarında yapılacaktır.

MEB tarafından, ÖSYM’ce ÖABT kapsamında sınav yapılmayan yabancı dillerde (Almanca, Arapça, Çince, Fransızca, İspanyolca, İtalyanca, Japonca, Rusça) öğretmen atamalarında, ÖSYM tarafından yapılan Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı (YDS) sonuçlarından oluşturulan KPSS puan türü kullanılacaktır. Bu puanın hesaplanmasında ilgili yılda alınan YDS İlkbahar Dönemi sonuçları kullanılacaktır.''

''Öğretmenler Kpss ile alınmamalı, itibarı arttırılmalı''

Türk Eğitim Derneği (TED) Başkanı Selçuk Pehlivanoğlu, eğitimin en öncelikli politika alanlarından biri olması gerektiğini söyleyerek, Eğitimi yeniden tasarlamamız gerekmektedir. Gelecek nesillerimizi yetkin olabilecekleri ve adaletli bir eğitime kavuşturmamız gerekir dedi.

Türk Eğitim Derneği’nin düşünce kuruluşu TEDMEM, geride kalan Seçim sürecinin ardından yeni siyasi dönemde eğitimin en öncelikli politika alanı olması gerekliliğine vurgu yaptığı Yeni Bir Eğitim Anlayışı Şart adlı raporunu yayımladı. TED Başkanı Selçuk Pehlivanoğlu rapora ilişkin yaptığı değerlendirmede, “Türkiye’nin eğitimde nicelikten niteliğe dönüşümünün şart olduğunu söyledi. Türk Eğitim Derneğinin Düşünce Kuruluşu TEDMEM olarak eğitimin ana 6 sorunu ile ilgili bir çalışma gerçekleştirdiklerini ifade eden Pehlivanoğlu, Öncelikle ezbere dayalı eğitim, biz buna zihinsel soykırım diyoruz. Biz sürekli bilgi veriyoruz. Aslında 21inci yüzyılda bilgiye erişim işin en kolay kısmı. Esas olan bilginin analizini, değerlendirmesini, mukayesesini yapabilmek. Finlandiya’daki eğitim modelinden bahsediyoruz. ’dan beri zorunlu şekilde uygulanıyor. Buna olguya dayalı öğrenme diyorlar. Az içerik, derinlemesine öğrenme. Biz özellikle anaokulu ve ilkokuldan başlayarak ezberi müfredatımızdan çıkarmak mecburiyetindeyiz” diye konuştu.

ÖĞRETMENLER KPSS İLE ALINMAMALI


Eğitim fakültelerindeki yetiştirme süreçlerinde öğretmenlerin kariyer süreçlerinin, hak ve sorumluluklarının iyi tanımlanması gerektiğini belirten Pehlivanoğlu, “Bütün dünyadaki çalışmalar şunu gösteriyor ki, eğitim sisteminin kalitesi öğretmenlerin niteliğini geçemiyor. Öğretmen seçme süreçlerinin aslında eğitim fakültelerine girişte başlaması gerekiyor. Dikkat edin biz torpili kaldırmak için mülakatı kaldırmayı seçiyoruz. Bir öğretmeni KPSS ile almaya kalkarsanız yani üniversite mezunu birinin mesleki bilgilerini ölçmek yerine temel bilgilerini ölçmeye kalkarsanız sonra da buna göre sıralama yaparsanız o standart bir hazırlanış sürecini geçmez. Sonuç üniversitelerimizin 3üncü ve 4üncü sınıflarında öğretmenlerimiz KPSS kurslarına gidiyorlar. Mesleklerini değil genel yeteneklerini ve temel bilgilerini geliştirecek kurslara gidiyorlar. Dolayısıyla çözüm önerilerimizde öğretmenler KPSS ile alınmamalıdır diyoruz. Mülakat yapılmalı ama hepsi video ile kayıt alınmalı. Öğretmenliği sadece sınav ile ölçemezsiniz, mesleki yeterlilik ile de ölçemezsiniz, çoklu değerlendirme yöntemleri şart” dedi.

MESLEK EĞİTİMİ DESTEKLENMELİ, İTİBARI ARTIRILMALI


Diploma sahibi yapmak meslek sahibi yapmak değildir diyen Pehlivanoğlu, “Yükseköğretim herkesin bitirmesi gereken bir eğitim kademesi değil, bir ülkenin lokomotif gücüdür. Gelişmiş ülkelerde toplumsal kalkınmanın yükseköğretim görmüş kişiler tarafından gerçekleştirildiğini görmek mecburiyetindeyiz. Biz hala mesleki eğitimi odağa koymak durumundayız. Ama genç işsizliği öteleyen değil, engelleyen bir mesleki eğitim anlayışına sahip olmamız gerekir. Meslek lisesi mezunlarının kendi alanında istihdam oranı maksimum yüzde 10 ise, bir sorun var demektir. Biz bu çocukları meslek sahibi yapmıyoruz demektir. Avrupa ülkelerine baktığınız zaman meslek lisesi mezunlarının yükseköğretim mezunlarından geliri çok aşağıda değil. Çünkü nitelikli meslek eğitimi veriliyor. Teşvikleri de istihdama katkı oranında vermeliyiz. Devletimiz kendine maliyetinin 3 misli kadar öğrenci okutan organize sanayi bölgesinde veya sektörde hepsine teşvik veriyor. TED olarak bunu çok doğru buluyoruz. Meslek eğitiminin itibarını artırmak mecburiyetindeyiz” diye konuştu.

EĞİTİMİN SÜREÇLERİ DOĞRU TASARLANMALI VE SÜREKLİLİĞİ SAĞLANMALI


Bireylerin ve nesillerin dayanıklı, afetlere ve krizlere karşı duyarlı, bilinçli bir şekilde yetiştirilmesi gerektiğini ifade eden Pehlivanoğlu, “Pandemi oluyor çözümümüz okulları kapatmak; deprem oluyor çözümümüz üniversiteleri kapatmak. Çözüm bu değil, çözüm bunlar olmadan önce tedbirlerin alınması, eğitimin süreçlerinin doğru tasarlanması ve sürekliliğinin sağlanabilmesidir. İlk feda edeceğiniz şey eğitim olamaz. Gelecek nesillerimizi yetkin olabilecekleri ve adaletli bir eğitime kavuşturmamız gerekir. Sayın Cumhurbaşkanımızın da söylediği gibi niteliğe bakmak ve planlamak mecburiyetindeyiz” dedi.

DHA

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir