2 yaş öksürük / Bebeklerde ve Çocuklarda Öksürük Nedenleri Nelerdir?

2 Yaş Öksürük

2 yaş öksürük

Bebeklerde Öksürük

Bebeklerde Öksürük

Bebeklerde Öksürük

Öksürük anne babaları çok rahatsız edip korkutsa da aslında boğaz ve hava yollarını temizlemek için oluşan koruyucu bir reflekstir. Bir savunma mekanizmasıdır. Hastaneye en sık başvuru nedenidir ve tabi ki çocukluk çağının en sık karşılaşılan bulgularından biridir. Ama çoğunlukla viral solunum yolu hastalığının bir belirtisidir.

Genellikle de kendiliğinden düzelir. Nadiren de ciddi hastalıkların belirtisi de olabileceği unutulmamalıdır. Bebek ve çocuklardaki en sık öksürük nedenleri şunlardır;

  • Soğuk algınlığı,
  • Bademcik iltihabı,
  • Sinuzit,
  • Bronşit,
  • Bronşiolit,
  • Zature,
  • Ses telleri itihabı (krup),
  • Astım, alerjik öksürük,
  • Reflü,
  • Yabancı cisim kaçması,
  • İnhaler irritasyonlar,
  • Psikojenik.

Çocuklardaki öksürük başlangıcına tipine ve süresine göre değişik şekillerde olabilir. Sık görülen öksürük şekilleri şunlardır:

  1. Ateş ile birlikte öksürük,
  2. Havlar tarzda,
  3. Kusma ile birlikte olan,
  4. Hışıltılı öksürük,
  5. Uzamış öksürük,
  6. Gece öksürüğü,
  7. Gündüz öksürüğü,
  8. Boğmaca öksürüğü.

Ateş ve Öksürük

Eğer öksürük hafif ateş ve burun akıntısı ile birlikte oluyorsa bu durum genellikle viral bir süt solunum yolu enfeksiyonu nedeniyledir. Ama yüksek ateş ile birlikte öksürük varsa ve özellikle de halsizlik eşlik ediyorsa zatürre olma olasılığı olabilir. Mutlaka doktorunuza başvurmanız gerekir.

Uzamış Öksürük

Öksürüğün en sık nedeni olan viral üst solunum yolu sonrası öksürük genellikle 3 hafta kadar devam edebilir. Bazen üst üste geçirilen enfeksiyonlar öksürüğün sürekli olarak uzamasına neden olur. Eğer 1 aydan uzun süren bir ökürük varsa o zaman mutlaka doktor kontrolü gerekir. Uzamış öksürüğün en sık nedeni ise astım, alerjik öksürük, sinuzit ve bronşit olabilir.

Kusma ile Birlikte Öksürük

Çocuklar öksürürken genellikle öğürme refleksi de uyarılır. Genellikle balgam çıkaramadıkları için balgamı yutarlar ve bunu da öğürerek kusarlar. Ama kusma aslında öksürüğün ciddiyeti ile ilişki değildir. Çocuğunuz soğuk algınlığı ve astım alevlenmesi yaşıyorsa balgamlı bir kusması olabilir.

Gündüz Öksürüğü

Genellikle bir üst solunum yolu enfeksiyonu, alerji ve astım gibi hastalıklar gündüz öksürüğüne neden olur. Genellikle aktivite ile öksürük artar dinlenince geçer. Ama evinizde sigara dumanı evcil hayvan gibi nendeler de öksürüğü kötüleştirebilir.

Gece Öksürüğü

Öksürükler genellikle gece daha kötüleşir. Çünkü gece yatınca genizden sinüslerden süzülen sekresyon öksürüğe neden olur. Ayrıca gece hava yolları daha hassas olduğu için astım öksürüğü de gece daha çok tetiklenir.

Ani Öksürük

Ani bir şekilde başlayan öksürük soluk yoluna bir yiyecek, sıvı ve ya yabancı cisim kaçmış olabileceğini gösterir. Öksürük refleksi ile solunum yoluna kaçmış olan yabancı madde temizlenmeye çalışılır. Çünkü soluk yolu tahriş olmuştur. Öksürük uzun sürerse mutlaka doktora danışılması gerekir. Eğer soluk yoluna bir şey kaçtığı düşünülüyorsa soluk yolunun daha derinlerine itilebildiği için kesinlikle elle çıkarılmaya çalışılmamalıdır.

Havlar Tarzda Öksürük

Bu tür öksürük genellikle krup nedeniyle olur. Bazen alerjiler nedeniyle de olabilir.  Krup ses tellerinin viral bir enfeksiyonudur. Ses tellerinde ödem olur bu nedenle nefes almak zorlaşır. Öksürük ise havlar şeklinde duyulur. Genellikle gece aniden başlar ve aileleri çok korkutur. Üç yaş altında soluk yolları daha dar olduğu için krup daha sık rastlanır.

Hışıltılı Öksürük

Daha çok alt solunum yolunun darlıkları sonucu oluşan bir öksürüktür. Nefes verirken hışıltı hissedilir. En sık viral bronşiolitler nedeniyle olur. Astım ve daha nadiren yabancı cisim nedeniyle de hışıltılı öksürük gelişebilir.

Boğmaca Öksürüğü

Daha çok boğmaca enfeksiyonunda nefes almadan birkaç öksürük krizi arkasında derin bir nefes alma ile karakterli bir öksürüktür. Özellikle öksürük nöbeti sonrası derin bir nefes alma ve ötme şeklinde bir ses duyulur. Öksürük nöbetleri bazen haftalarca sürebilir.

Bebeklerde Öksürük

Özellikle 6 ayın altındaki bebeklerde öksürük önemlidir.  Bu nedenle ufak bebeklerde öksürük oluştuğu zaman mutlaka yakından gözlemlenmesi gerekir. Küçük bebekler genellikle kış aylarında RSV’ nin neden olduğu enfeksiyonlara karşı çok hassas olurlar. RSV enfeksiyonu büyük çocuklarda ve yetişkinlerde daha çok soğuk algınlığı ve kulak enfeksiyonuna neden olurken ufak bebeklerde soğuk algınlığı gibi başlasa da bir süre sonra bronşiolit ve zatürrreye dönebilir. Hatta bazı bebeklerin hastanede yatarak tedavi alması bile gerekir. Eğer bebeğiniz 3 ayın altında ise ve öksürük varsa mutlaka doktora başvurmanız gerekir.

Öksürük için evde neler yapabilirisiniz?

Eğer öksürük çocuğunuzu rahatsız etmiyorsa, normal uyuyor, oynuyor, besleniyorsa öksürük veya burun akıntısı bulgularının tedavi edilmesine gerek yoktur. Ama öksürüğü rahatlatmak için evde bazı uygulamalar yapabilirsiniz.

Evinizi nemli tutun (%). Eviniz aşırı ısınıyor ve ortam kuru oluyorsa mutlaka oda sıcaklığını düşürün. Doğal yöntemler ile yeterli miktarda nem sağlayamıyorsanız o zaman nemlendirici buhar makineleri kullanın. Ama buhar makinenizin bakımını uygun şekilde yapın. Temizliğine dikkat edin.

Evde kesinlikle sigara içmeyin. Çocuğunuzun odasını havalandırın. Mutlaka bol sıvı almasını sağlayın. Çünkü yeterli sıvı alımı balgamı ve burun akıntısını rahatlatır. Küçük bebeğiniz varsa ve anne sütü alıyorsa sık sık emzirin. Çocuğunuzun dinlenmesini sağlayın. Okula gidiyorsa birkaç gün evde istirahat ettirin. Beslenmesine dikkat edin. Ufak bebeğiniz varsa bol bol emzirin. Büyük çocukların az az sık sık beslenmesini sağlayın.

Burnunu serum fizyolojik su ile temizleyin. Burun akıntısı nedeniyle tıkanmış burunun açılmasını sağlayın. Tıkalı ve temizlenmemiş bir burun hastalığın ilerlemesine neden olur. Uyurken başını hafif yükseltin.  Başın yukarda kalması nefes almasını kolaylaştırır ve geniz akıntısının rahatsız etmesini önler. Çocuğunuz 1 yaş üzerinde ise özellikle bal kullanımı öksürüğün azalmasına ve balgamın yumuşamasına yardımcı olur. Günlük ml arasında kullanın. Bunun dışında ballı karışımlar deneyin.

Özellikle 6 yaş altında çocuklarda öksürük kesici şuruplar kullanmayın. Ateş düşürücüler ile birlikte karışık olan öksürük şuruplarını da kullanmayın. Öksürüğün en sık nedeni virüslere bağlı solunum yolu enfeksiyonu olduğu için genellikle hafta içinde öksürük kendiliğinden geçer. Ama öksürük gerçekten rahatsız edici bir durum yaratıyorsa ve eğer öksürüğü rahatlatıcı bir ilaç kullanılacaksa kesinlikle çocuk doktorunuza danışın.

Ne zaman doktora başvuralım?

Çocukluk çağında öksürüklerin pek çoğu aslında basit öksürükler olsa da bazı durumlarda doktor kontrolü gerekir. Öksürük ile birlikte;

  1. Nefes almakta zorlanma varsa,
  2. Hızlı nefes alıp veriyorsa,
  3. Dudaklara ve dilde ve yüzde morarma oluşuyorsa,
  4. Yüksek ateş ile birlikte ise,
  5. 3 aydan ufak bebeklerde öksürük ve ateş birlikte oluyorsa,
  6. Öksürürken boğulur gibi oluyorsa,
  7. Öksürük sırasında kan geliyorsa,
  8. Öksürük ile birlikte aşırı halsizlik veya huzursuzluk varsa,
  9. Hışıltılı bir solunum varsa,
  10. Beslenmesini bozacak şekilde öksürük varsa,
  11. Göğüs ağrısı varsa,
  12. Öksürük azalmıyor giderek artıyorsa.

İnsanlarda üst solunum yolları, mukus adı verilen yapışkan bir madde üretir. Üretilen bu mukus, solunum sırasında dışarıdan havayla birlikte alınan yabancı partiküllerin tutulmasını sağlar. Böylece yabancı partiküller daha alt solunum yollarına inemez. Bu mekanizma sayesinde vücut kendini enfeksiyonlardan korumuş olur. Solunum yollarında üretilen mukusun tahriş olduğu durumlarda ise vücut bu tahriş edici maddeden kurtulmak için öksürük refleksini devreye sokar.

Öksürük Nedir

Öksürük, hava yollarında var olan mukus, mikroorganizma ve diğer yabancı maddelerin vücut dışına atılmasını sağlayan bir reflekstir. reflekstir. Öksürük özellikle çocuklarda çok sık olarak ortaya çıkan bir problemdir. Genellikle kış aylarında ve okul döneminde kendini gösteren öksürük, çocuğun gün içerisinde rahat olmasını, gece huzurlu bir uyku uyumasını engelleyebilir. Ayrıca öksürük ile havaya saçılan partiküller; çocuğun enfeksiyonu kardeşlerine, kreş veya okul arkadaşlarına bulaştırmasına neden olabilir. Dolayısıyla tek bir kişide başlayan rahatsızlık, salgına dönüşebilir. Çocuğun öksürüğü çabuk atlatması, çevresindeki kişilere hastalığı yaymaması için ebeveynler mutlaka öksürük rahatlatıcı ve boğazdaki tahrişi yatıştıran çözümlere yönelmelidir.

Çocuklarda Öksürük Nedenleri Nelerdir?

Çocuklarda öksürük, ebeveynlerin en sık karşılaştığı problemlerden biridir. Her ne kadar öksürük vücudun yabancı madde ve mikroplardan kendini korumak için geliştirdiği bir refleks olsa da çocukların sık sık öksürüğe yakalanması ebeveynleri endişelendirir. Öksürük pek çok farklı duruma bağlı olarak ortaya çıkabilir. Ancak öksürük genellikle ciddi bir problemin göstergesi değildir. Bu nedenle aileler çocukları öksürüğe yakalandığında korkmamalı, çocuğun öksürüğünü hafifletecek çözümlere başvurmalıdır.

Öksürük, kuru ve balgamlı olmak üzere iki farklı alt gruba ayrılabilir. Balgamlı veya diğer adıyla ıslak öksürük, öksürürken balgam adı verilen mukusun dışarı atıldığı ya da dışarı atılıyormuş gibi seslerin çıktığı gruptur. Yani balgamlı öksürük olan bir kişide öksürürken biraz daha hırıltılı sesler duyulur. Kuru öksürük ise herhangi bir balgam çıkışının olmadığı, boğazda birikmiş bir mukus sesinin alınmadığı öksürük türüdür. Kuru ve ıslak öksürüğe sebep olan hastalıklar farklıdır ama bazı rahatsızlıklar hem kuru hem de ıslak öksürük gelişmesine yol açabilir.

Çocuklarda Kuru Öksürük Sebepleri Nelerdir?

Kuru yani balgamsız öksürük, farklı rahatsızlıklara bağlı olarak oluşur. Kuru öksürük, solunum yollarında mukus artışı olmaksızın öksürme refleksinin artış gösterdiği bir durumdur. Aslında kuru öksürük; farenks yani halk arasında boğaz olarak bilinen yapıdaki irritasyona, tahrişe bağlı olarak ortaya çıkar.

Çocuğunuzun öksürüğünün kuru mu yoksa balgamlı mı olduğunu anlamak için öksürürken çocuğunu dinleyebilirsiniz. Çocuğunuz öksürürken temiz olarak adlandırılabilecek bir ses geliyorsa boğazından hırıltı benzeri bir ses gelmiyorsa öksürük türünü kuru olarak belirleyebilirsiniz.

Çocuklarda kuru öksürükle birlikte hapşırma, baş ağrısı, kırgınlık gibi belirtiler görülebilir. Eğer çocuğunuz okuldan, kreşten geldiğinde halsizlik, iyi hissetmeme tarifliyor ve öksürüyorsa hastalık kapmış olabilir. Bu gibi durumlarda öksürüğü rahatlatmak çocuğun kendini daha hızlı toparlamasını sağlayabilir. Çünkü kuru öksürük gece yatarken şiddetini artırıp çocuğunuzun uykusunu bozabilir. Yeterince uyuyamayan, dinlenemeyen çocuk ise hem daha geç toparlanır hem de gün içerisinde enerjisini yükseltemez.

Çocuklarda Balgamlı Öksürük Sebepleri Nelerdir?

Islak ya da diğer adıyla balgamlı öksürük, solunum yollarında mukus salgısının artması sonucu ortaya çıkar. Aslında mukus, solunum yollarının sağlığını koruyan, dışarıdan alınan irritan maddelerin solunum epiteline zarar vermesini engelleyen bir maddedir. Ancak bazı durumlarda mukus, olması gerekenden daha fazla salgılanır. Fazla mukus, solunum yollarında tıkanıklık hissi oluşturarak nefes alıp vermeyi zorlaştırabilir. Vücut bu fazla mukustan kurtulmak için öksürük refleksini devreye sokar. Çocuklarda mukus salgısını artıran durumlar balgamlı öksürüğe neden olur. Aileler çocuklarının ıslak öksürük sorunu yaşadıklarını, öksürürken balgam çıkarmasından anlayabilir. Ancak özellikle küçük çocuklar, öksürükle balgam çıkaramayabilir. Bu durumda aileler çocuklarının öksürük sırasında hırıltılı sesler çıkardığını, çocuğun boğazında bir şey takılıyormuş hissinin oluştuğunu gözlemleyebilir.

Balgamlı öksürük şikayeti olan çocuklarda burun akıntısı, burun tıkanıklığı, ateş gibi belirtiler de görülebilir. Bu belirtilere ek olarak ek olarak özellikle küçük yaştaki çocuklarda, öksürük atakları sonrası iç çekme benzeri bir nefes alma davranışı izlenebilir. Bu durum çocuğun öksürürken yeterince nefes alamamasından kaynaklanır. Öksürük atağı bittiğinde derin bir nefes alan çocukta bu soluk alma davranışı iç çekme şeklinde ortaya çıkar.

Balgamlı öksürük sorunu yaşayan çocukların öksürük atakları gece saatlerinde artış gösterebilir. Bunun sebebi artmış mukusun gündüz vakitlerinde burunda toplanmasıdır. Ancak saat ilerleyip çocuk yattığında mukus salgısı daha aşağılara iner. Boğaz bölgesine inen mukus, öksürme refleksini uyarır. Dolayısıyla çocuklar gece saatlerinde daha sık öksürük atağı yaşar.

Hem balgamlı hem de kuru öksürük, çocukların boğazını tahriş edebilir. Bu irritasyon, hastalığa bağlı tahrişle birleştiğinde solunum yollarında ciddi bir hasar ortaya çıkabilir. Sık sık ya da uzun süre öksüren çocuklarda, boğazda yer alan ses telleri de etkilenebilir ve ses kısıklığı ortaya çıkabilir. Öksürüğe bağlı ses kısıklığı, çocukların hem eğitim hem de sosyal hayatını etkileyen bir durumdur. Aileler, çocuklarının ses tellerinin bu denli etkilenmesine engel olmak için öksürük kronik ve şiddetli bir hal almadan müdahale etmelidir. Çocuktaki öksürüğü rahatlatmak aynı zamanda ses tellerinin de korunmasına yardımcı olur.

Çocuklarda Öksürüğe Ne İyi Gelir?

Çocuklarda öksürük genellikle kendiliğinden geçen bir durumdur. Ancak bazen öksürüğün altında ciddi bir rahatsızlık yatabilir. Özellikle uzun süre geçmeyen kronik öksürük, kanlı öksürük, öksürüğe eşlik eden yüksek ateş gibi durumların varlığında çocuklar mutlaka bir sağlık kuruluşuna götürülmelidir.

Zaten bir çocuk yıl boyu pek çok kez basit viral enfeksiyon geçirir, pek çok kez öksürük sorunuyla karşılaşır. Dolayısıyla bu gibi durumlarda aileler, her zaman ilaca başvurmak yerine basit ve doğal çözümlerle öksürük yatıştırmaya çalışabilir.

Çocuklarda öksürüğün geçirilmesi için uygulanabilecek ilk yöntem nemli havadır. Hava nemlendirici cihazlarla odanızın veya duşta sıcak suyu açıp banyo havasının, nemli olmasını sağlayabilirsiniz. Çocuğunuzun bu nemli havayı 20 dakika kadar solumasını sağlamak, öksürüğü hafifletmeye yardımcı olabilir.

Ilık sıvılar tüketmek de çocukların boğazının rahatlamasına katkıda bulunur. Ilık süt, bitki çayı veya sadece su bile bu konuda size yardımcı olabilir. Öksürüğün yanı sıra viral enfeksiyon gibi durumlarda da bol sıvı tüketmek hastalığın daha çabuk atlatılmasını sağlayabilir.

Dinlenme, öksürüğün geçirilmesinde önemlidir. Çocuğun çok aktif hareket etmemesi, sesini çok fazla kullanmaması öksürüğün daha çabuk gitmesine yardımcı olabilir. Dinlenme hem öksürüğün hem de hastalığın daha iyiye gitmesi için bu denli önemli iken öksürük atakları çocuğun dinlenmesine engel olabilir. Özellikle gece saatlerinde artan öksürük krizleri çocuğun uykusunu böler, çocuk sabah yeterince dinlenmemiş olarak kalkar. Dolayısıyla ebeveynler çocuğunun daha iyi dinlenebilmesi için öksürük rahatlatıcı şuruplar kullanabilir. Böylece çocuk daha rahat uyur, daha iyi dinlenir.

Öksürük sorunu yaşayan çocuklarda hijyene çok dikkat edilmelidir. Öksürürken çocuğun ağzının ve burnunun kapatılması, çocuktaki partiküllerin çevreye yayılmasını önler. Çocuğun ellerini sık sık yıkamak ve çocuğa duş aldırmak da hijyenin önemli bir parçasıdır. Ailelerin hem kendilerinin hijyen kurallarına uyması hem de çocuklarına bu kuralları öğretmesi, çocuğun ileride öksürük sorunu yaşamasının önüne geçmek için yardımcıdır.

Bisolnatur ile Öksürüğünü Rahatlat

Bisolnatur, doğal içerikli bir öksürük şurubudur. Farklı bir deyişle Bisolnatur kimyasal bir ilaç değildir. Çocuğunuzda oluşabilecek hem kuru hem de balgamlı öksürüğü rahatlatır.

Okulların, kreşlerin açılmasıyla birlikte çocuklarda görülen solunum yolu hastalıkları sayısında ciddi bir artış görülür. Solunum yolu hastalıklarının en önemli belirtilerinden biri öksürük olduğu için bu dönemde, çocuklar arasında öksürük yaygınlaşabilir. Öksürük çocuğunuzun huzurunu kaçırır, kreşte veya okuldaki uyumunu bozar. Çocuğunuz öksürük nedeniyle okula gidemeyebilir. Bu durum çocuğunuzun gerek akademik gerek de sosyal anlamda arkadaşlarından geri kalmasına yol açabilir. Çocuğunuzun okul hayatının kesintiye uğramaması, her sabah sağlıklı bir şekilde okuluna gidebilmesi için bitkisel içerik ve baldan oluşan öksürük şurubu Bisolnatur’a başvurabilirsiniz. Doğal içerikli öksürük şurubu Bisolnatur, kuru ve balgamlı öksürüğü rahatlatır, çocuğunuzun sağlığını desteklemek için güvenilir bir çözümdür.

Okulla Birlikte Başlayan Öksürüğe Bisolnatur Nasıl Etki Eder?

Bisolnatur, okulların açılmasıyla sık sık öksürük problemi yaşayan çocuklarda öksürüğü rahatlatır, boğazdaki tahrişi yatıştırır, balgamın atılmasını kolaylaştırır. Peki tüm bunları nasıl yapar? Bisolnatur, içerisinde Poliflav M.A. kompleksi içerir. Bu kompleks, mızrak yapraklı sinir otundan elde edilen polisakkarit fraksiyonu ile kekikten ekstre edilen flavonoid fraksiyonundan oluşur. Bisolnatur ayrıca mukoadezif yani mukoza yapısına yapışma özelliği olan balı da içeriğinde barındırır. Poliflav M.A. kompleksi ve bal birlikte mukoza tabakasının üzerine bir ‘film’ tabakası oluşturur. Bu tabaka, mukozanın dış çevreden irritan yani tahriş edici maddelerle temas etmesini önler. Böylece mukoza tahrişine bağlı ortaya çıkan öksürük refleksi yatıştırılmış olur. Poliflav M.A. kompleksi ve bal ayrıca mukusun nemlendirilmesini destekleyerek vücuttan atılımını kolaylaştırır. Bisolnatur tüm bu özellikleri sayesinde çocuğunuzun sağlığını korumada yardımcıdır.

Öksürüğü rahatlatıcı etkiye sahip Bisolnatur, doğal şeftali, portakal ve limon aromalarını içerir. İçerdiği bu lezzetli aromalar sayesinde çocuğunuza Bisolnatur içirirken zorluk yaşamazsınız. Bisolnatur, ailelerin en büyük çekincelerinden biri olan koruyucu madde açısından da oldukça güvenilirdir. Dolayısıyla çocuğunun sağlığını doğal yollarla korumak isteyen ebeveynler, Bisolnatur’u tercih edebilir. Bisolnatur öksürük şurubu hiçbir renklendirici, koruyucu, tatlandırıcı içermez. Ayrıca Bisolnatur’da gluten ve paraben bulunmaz.

Bisolnatur ebeveynlerin gönül rahatlığıyla tercih edebileceği bir üründür. Ayrıca Bisolnatur, Sağlık Bakanlığı onaylıdır ve 1 yaşından büyük herkesin kullanımına uygundur.

“Bisolnatur’u hangi ölçülerde kullanacağım?’’ sorusu, çok sayıda anne baba tarafından sorulmaktadır. Bisolnatur, yaş arası çocuklara her seferinde bir ölçü (5 ml) olmak üzere günde iki kez verilmelidir. 6 yaş üstü çocuklar için ise her seferinde 2 ölçü (10 ml) olarak günde iki kez kullanımı uygundur. Bisolnatur sadece çocuklarda değil yetişkinlerde de etkilidir. Öksürük sorunu yaşayan yetişkinler de Bisolnatur’dan fayda görür. Öksürüğünü rahatlatmak isteyen yetişkinler Bisolnatur’u ihtiyaca göre günde 4 kereye kadar kullanabilir. Yetişkinlerin de her seferinde iki ölçek (10 ml) kullanması tavsiye edilmektedir.

“Bisolnatur’u ne kadar süre kullanmalıyım?’’ sorusu ailelerin merak ettiği bir diğer husustur. Bisolnatur’u, gerek çocuğunuzda gerekse kendinizde öksürük şikayeti geçene kadar kullanabilirsiniz. Çünkü Bisolnatur ilaç değildir, öksürüğü rahatlatır ve sağlığın korunmasına yardımcı olur. Ancak öksürük şikayeti bir haftadan uzun süredir devam ediyorsa, öksürüğe eşlik eden ateş gibi belirtiler varsa doktora başvurmanız faydalı olur.

Çocuklarınızın öksürük nedeniyle okul hayatlarının aksamasını istemiyorsanız size en yakın eczaneden Bisolnatur’u satın alabilirsiniz! Sağlıklı günler dileriz.

Yayınlama Tarihi:

Son güncellenme Tarihi:

Çocuklarda Öksürük İçin 10 Pratik Çözüm

Çocuğu olup da öksürükten şikayet etmeyen var mı acaba? Özellikle sonbaharda, havanın bir gün sıcak, bir gün soğuk olması nedeniyle ne giyeceğimizi şaşırıyoruz. Okulların da açılmasıyla beraber virüsler kol geziyor. Kısacası hastalıklara davet çıkaran bir sezon bu. Bu hastalıklar genellikle “öldürmez ama süründürür” dedikleri cinsten. Burun akıntısı, hapşırık, bazen ateş, ama ille de öksürük…

Bu yazımda öksürük denince akla ilk gelen çözüm olan öksürük şuruplarını değerlendireceğim, hangi tür öksürüklerde mutlaka acile ve doktora gidilmesi gerektiğini belirteceğim ve oğlum Can için kullandığım pratik öksürük çözümlerini de paylaşacağım.

Öksürük Şurubu Kullanalım mı?

Çocuğumuz öksürdüğünde klasik olarak ilk akla gelen öksürük şurubu vermek. Bununla beraber, son yıllarda yapılan bilimsel araştırmalar özellikle küçük çocuklar için öksürük şurubunun sandığımız kadar işe yarayan bir ilaç olmadığını, örneğin soğuk algınlığı ile beraber gelen öksürük tablosunda iyileşme anlamında herhangi bir faydası olmadığını ortaya çıkardı.

Amerikan FDA (Federal İlaç İdaresi) ’de dekonjestan veya antihistamin içeren öksürük şuruplarının, oluşabilecek ciddi ve hayati yan etkiler nedeniyle 2 yaş altına kesinlikle verilmemesi gerektiğini söyledi. FDA öksürük şurupları şişesinin üzerine “4 yaş altına verilmesinin tavsiye edilmediğinin” yazılmasını istedi. Yine ’de Amerikan Tüketici Sağlık Ürünleri Derneği “öksürük şuruplarının 4 yaş altına verilmesinin tavsiye edilmediğini” duyurdu.

Öksürük şurubunun çocuklar için uygun olmamasının birden fazla sebebi var.

Yetersiz test: Öksürük şurupları, çocuklar için özelleştirilmiş formul dahi olsa, piyasaya çıkmadan önce genellikle yetişkinler üzerinde test ediliyor. Bu da çocuklarda tam olarak nasıl bir etki yaratacağının anlaşılamamasına yol açıyor.

Dozaja uyulmaması: Öksürük şuruplarına çok kolay ulaşılabiliyor. Öksürük durumunda ebeveynlerin genelde ilk sarıldığı ilaç olduğu için, özellikle uzun süren öksürük vakalarında doktorun verdiği miktardan fazla kullanılması, gün içinde alınması gerekenden daha sık kullanılması, benzer maddelere sahip başka ilaçlarla birlikte kullanılarak etkisinin artması söz konusu olabiliyor.

Yanlış ilaç: Kimi zaman da yetişkinler için yapılan öksürük şuruplarının çocuklara verilmesi sonucu zehirlenmeler ve hatta ölümler görülebiliyor.

İzinsiz kullanım: Öksürük şuruplarını ebeveynlerinin gözetiminde olmadan kullanan çocuklar sanıldığı kadar az değil. Kimi öksürük şurupları içindeki maddelerin uyuşturucu niteliği olması nedeniyle maalesef bilinçsiz çocuklar tarafından istismar edilebiliyor. Bu da zehirlenme vakalarının artmasına yol açıyor.

Öksürükte Ne Zaman Acile ve Doktora Gideceğiz?

Öksürüğe neden olan en yaygın rahatsızlıklardan biri olan viral soğuk algınlığı normal koşullarda gün süren ve iyi dinlenme, burun yolunu açık tutmak, bol sıvı alımı gibi basit önlemlerle bu sürecin sonunda kendi seyrini tamamlayıp geçen bir hastalık. Bununla beraber öksürüğe eşlik eden ciddi rahatsızlıklar da var.

Çocuğumuz aşağıdaki çok ciddi belirtilerden birini ya da birkaçını gösteriyorsa, ilk yapmamız gereken internette şifa aramayı bırakıp, bir an önce acilin yolunu tutmak…

Öksürükle beraber görülen ve acile gidilmesi gereken çok ciddi belirtiler

- Çocuğumuz 1 aydan küçükse

- Burnu tıkalı olmadığı halde solunum güçlüğü çekiyorsa

- Öksürükten kriz geçirip bayıldıysa

- Öksürürken dudakları, ağzı ve el parmaklarının rengi maviye dönüyorsa

- Öksürürken ağızdan kan geliyorsa

- Normal zamandan daha az aktif ve hareketliyse

Çocuğumuzda aşağıdaki ciddi belirtilerden biri ya da birkaçı varsa, bir an evvel bir çocuk doktorundan randevu almalıyız…

Öksürükle beraber görülen ve doktora gidilmesi gereken ciddi belirtiler

- Koyu, yeşil ya da sarı balgam varsa

- Nefes alırken ve öksürürken ciğerden gelen bir ötme varsa

- 38 dereceden yüksek ateşi varsa

Nefes darlığı çekiyor, iyi nefes alamamaktan şikayet ediyorsa

Öksürük İçin Ne İyi Gelir?

Çocuğunuzun öksürüğü viral soğuk algınlığından kaynaklanıyorsa, aşağıdaki çözümleri uygulayabilirsiniz.

1- Bol Su İçirin

Öksürüğün en iyi ilacı bol sıvı alımıdır. Boğazın nemli kalması öksürük ataklarını bir nebzeye kadar azaltır. Öksüren çocuğun özellikle kendine ait, kolay ulaşabileceği yerde bir şişe suyunun bulunması ve su içmesinin sık sık hatırlatılması gerekebilir. Geceleri de yatağının başucuna su şişesini koymayı unutmayın.

2- Bal ya da Ballı Bitki Çayı Yapın

Bal, öksürüğü azalttığı eskiden beri bilinen bir halk reçetesidir. Çocuğunuz direkt yutabiliyorsa ve 1 yaşından büyükse,1 çay kaşığı bal verin. Kimileri bala toz şeklindeki zencefil de eklemekte ve macun şeklindeki bu karışımı vermektedir. Balı direkt yutmak zor oluyorsa ılık suya ya da bitki çayına 2 kaşık bal karıştırarak verin. Bu çayın içine birkaç damla limon suyu da eklenebilir. 1 yaşından küçük çocuklara bal verilmesi ölümcül alerji riski nedeniyle uygun değildir.

3- Yastıkları Yükseltin

Öksürükler genelde gece saatlerinde uyku pozisyonu için yatağa yatıldığına artar. Bunun nedeni öksürüğe neden olan mukusun, düz zeminde geniz arkasına kolaylıkla akmasıdır. Çocuğunuz geceleri çok öksürüyorsa yüksek bir ya da iki yastık kullanarak başının gövdesinden yukarıda olması gibi çok basit bir yöntemle öksürüğün azalmasına yardımcı olun.

4- Ortamı Nemlendirin

Soğuk buhar veren bir nemlendirme cihazı kullanarak ya da kaloriferin üzerine bir tas su koyup buharlaşmasını sağlayarak odanın havasını nemlendirin. Ilık duş almak, bir tencerede su kaynatıp içine birkaç damla okaliptus yağı eklemek, çocuğun kafasına bir havlu örterek sıcak buharı 5 dakika kadar solumasını sağlamak da faydalı olabilir. Genel olarak öksürük olan durumlarda odanın ısısı çok sıcak olmamalıdır. Sıcak çocuğu bunaltarak öksürüğün artmasına yol açabilir. Çocuğu uygun şekilde giydirdiğimiz sürece özellikle gece saatlerinde pencereyi aralayarak serin ve temiz hava gelmesini sağlamak faydalı olabilir.

5- Burun Tıkanıklıklarını Açın

Öksürüğün bir nedeni de burunda biriken mukusun gırtlaktan geriye doğru akarak çocuğu öksürtmesidir. Deniz suyu veya evde hazırlayabileceğiniz serum fizyolojik ile çocuğunuzun burnunu yıkayarak mukusun temizlenmesini, burun pasajlarının nemli kalmasını ve çocuğun rahat nefes almasını sağlayın. Bebekler için burundaki mukusu emerek çekmeye yarayan burun aspiratörleri kullanılabilir.

6- Yatak Odasındaki Alerjenlere Dikkat

Öksürüğün bir nedeni de alerji olabilir. Bu durumda alerji yapması muhtemel olan yatak ve yastık kılıflarını sıklıkla ve herhangi bir parfüm içermeyen deterjanlarla yıkayın. Yumuşatıcı olarak sirke kullanabilirsiniz. Zira ticari yumuşatıcılar da yoğun kokularıyla alerji ataklarına yol açabilir. Gerekirse anti alerjik özelliği olan dolgu malzemesiyle doldurulmuş özel yastık/yorgan takımından alın. Tüylü hayvancıkları yataktan kaldırın. Odadaki halının alerji yapmayan özellikte olduğundan emin olun ya da gerekirse halıyı tamamen kaldırın.

7- Bol Bol Dinlendirin

Öksürük söz konusu olduğunda gözlerden kaçan yine çok basit bir öneri dinlencedir. Vücudumuz dinlenme konumundayken daha hızlı iyileşir. Gece uykusu buna güzel bir örnektir. Ancak gündüz dinlenceleri de unutulmamalı. Çocuğunuz çok öksürdüğünde koşmalı, fiziksel efor sarf etmeli aktivitelerden uzak durup, kitap okumak, masa başında resim gibi sanat aktiviteleri yapmak, boya kitabını boyamak, lego oynamak, puzzle yapmak gibi onu meşgul eden, eğlendiren ama fiziksel olarak yormayan aktivitelere yönelmesini sağlayın.

8- Bitkisel Pastil Kullanın

Öksürük durumunda çocuklar için formüle edilmiş doğal, bitkisel pastiller kullanın. Bu pastiller boğazı yumuşatarak, oluşan kuruma hissini giderebilir. Bununla beraber pastillerin yutma ve boğazına kaçma riskinden ötürü 6 yaş öncesinde verilmemesi gerekir. Ayrıca gün içinde kaç adet pastil yenildiğinin de takibini yaparak aşırıya kaçmamakta fayda var.

9- Tuzlu Suyla Gargara Yapın

Tuzlu boğazın arkasaında biriken mukusu ve böylece oluşan öksürük hissini azaltır. Bir su bardağı ılık suya yarım çay kaşığı tuz koyarak iyice eriyene kadar karıştırın. Suyun iyice soğumasını bekledikten sonra çocuğunuza bu suyla gargara yapmasını ve tükürmesini söyleyin. Bu işlem günde birkaç kere tekrar edilebilir. Ancak çocuğunuz gargarayı uygun şekilde yapabilecek ve tuzlu suyu yutmayacak kadar büyük olmalıdır.

Ayağa Vicks Sürün

Bilimsel olarak ispatlanmamış olsa da, gece uykusundan önce ayağın tabanına Vicks sürerek çorap giydirip yatmanın bazı öksürüklere iyi geldiği bilinmektedir. yaş arasında Vicks sadece göğüse ve sırta sürülür. Vicks’in içerdiği kafur çok alındığında zehirli etki yaratabilen bir maddedir. Bu nedenle ağıza ya da burna sürülmemelidir. Akciğerlerde ani çökme yapabilir. Bronşiyal astımda da Vicks kullanılmamalıdır. Ayrıca 2 yaşından küçük çocuklara Vicks kesinlikle kullanılmamalıdır.

Sonuç

Gördüğünüz gibi “Çocuklarda Öksürük için 10 Pratik Çözüm” yazım, bir takım mucizevi çözümleri içermiyor. Ancak çocuğumuzun doktor tarafından teşhisi konulmuş ciddi bir rahatsızlığı olmadığı sürece, öksürük basit yöntemlerle ortadan kaldırılabilecek ya da etkisi azaltılabilecek bir rahatsızlık… Burada yanlış anlaşılma olmasın. Bütün gece boyunca öksürüp uyuyamayan bir çocuğun içinde bulunduğu durumu her anne gibi ben de tecrübe ettim. Ancak kimi zaman bir sıkıntıdan uzun zaman muzdarip olununca, insan gözünün önündeki seçenekleri göremiyor ve en basit çözümler bazen atlanıyor. Burada verdiğim basit ipuçlarını uygulayarak soğuk algınlığından kaynaklı öksürük konusunda bir iyileşme sağlayacağınıza inanıyorum.

Sevgiyle kalın,

Tanla Bilir

Önemli notlar: Bu blogdaki yazılar bir anne olarak kişisel tecrübelerimden oluşmaktadır. Doktor veya tıbbi ehliyete sahip bir kişinin tavsiyesi niteliğinde değildir. Lütfen sağlık konularında karar vermeden önce araştırmalarınızı yapın, sağduyunuzu dinleyin ve doktorunuza danışın.

Kaynaklar

The Latest Update on Over-the-Counter Cough and Cold Product Use in Children, Leslie A. Briars, PharmD, J Pediatr Pharmacol Ther. Jul-Sep; 14(3): –13, monash.pw

FDA – Use Caution When Giving Cough and Cold Products to Kids, monash.pw

Consumer Healthcare Products Association

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır