ıhlamur ağacı nasıl çoğaltılır / Arıların Polen Topladığı, Evde Yetiştirilecek Çiçekler - Balparmak

Ihlamur Ağacı Nasıl Çoğaltılır

ıhlamur ağacı nasıl çoğaltılır

Bir daldan ıhlamur nasıl yetiştirilir. Ihlamur, dikim ve bakım

Ihlamur, görünümüyle görenleri hayrete düşüren inanılmaz güzel bir ağaçtır. iyileştirici özellikler ve lüks tatlı bir aroma ile koku duyusunu memnun eder. tanımamak imkansız canım sarı çiçekler yusufçuk kanatlarına benzer. Ağaç, bir yüzyıldan fazla bir süredir saygı duyulan ve takdir edilen değerli nitelikleri ile uzun zamandır bilinmektedir. Ihlamur doğru ekilirse çok uzun süre yaşayabilir ve bunun için sonbahar ve ilkbaharda ağaç çoğaltma yöntemleri (sürgünler, çelikler, katmanlama) hakkında fikir sahibi olmak gerekir. Bu konuda daha sonra.

Ihlamur: açıklama, kullanışlı özellikler

Ihlamur uzun bir karaciğerdir: Ömrü açısından bildiğimiz ağaçların çoğunu geride bırakabilir. Yani, ortalama olarak, ıhlamur yaklaşık yıl yaşayabilir. Oldukça geç çiçek açmaya başlar: sadece hayatının yılında (eğer büyüdüyse doğal şartlar). AT yapay koşullarıhlamur ilk çiçekleri sadece 30 yaşında verir.

Ihlamur, bal taşıma özellikleriyle herkes tarafından bilinir: tek bir ağacın nektarından, sezon başına yaklaşık 16 kg yüksek kaliteli, hoş kokulu, şaşırtıcı derecede sağlıklı bal elde edilebilir.

Ihlamur rengi aktif olarak kullanılmaktadır. kocakarı ilacı: kurutulur ve bez veya kağıttan yapılmış küçük torbalarda birkaç yıl saklanır.

Ihlamur çiçekleri halk hekimliğinde kullanılır

Kokulu ıhlamur çayı sadece hoş bir tatma içeceği değil, aynı zamanda vücudumuz için yararlı olan değerli bir glikoz, karoten ve diğer maddeler kaynağı olabilir. Ihlamur çayı ateşten kurtulmaya, vücuttaki iltihabı ortadan kaldırmaya yardımcı olacak ve ayrıca belirgin bir idrar söktürücü, terletici, kolleretik etkiye sahip olacaktır.

Rengin yanı sıra aktif olarak kullanılmaktadır. tıbbi amaçlar ayrıca açık yaraları iyileştirebilen, yanıkları iyileştirebilen, dermatolojik sorunları ortadan kaldırabilen ıhlamur kabuğu vb.

Dikkat! Ihlamur çayının kullanımı, kardiyovasküler hastalıklardan muzdarip insanlar için kontrendikedir, çünkü ıhlamurun belirgin bir hızlanma kabiliyeti vardır. metabolik süreçler bu da kalbe çok fazla yük bindirir.

Çoğu zaman, ıhlamur gruplar halinde büyür, ancak doğal koşullar altında, floranın daha güçlü temsilcileri tarafından bastırıldığında, uzun bir çalı görünümü alabilir. Ihlamur iddiasız bir ağaçtır, bu nedenle türleri (ve çok sayıda vardır) aktif olarak yetiştirilir. dekoratif amaçlı: peyzaj parkları, sokaklar, sokaklar vb. için Ne de olsa, hiçbir şey bir ıhlamurları, muhteşem bir şekilde çiçek açacak ve tüm mahalleyi kalın bir tatlı aroma ile dolduracak, düzgün bir taç ile bir dizi ince ıhlamurdan daha iyi süsleyemez.

Ihlamurun ana üreme yöntemleri (sürgünler, kesimler, katmanlama)

Ihlamurun çoğaltılması birkaç şekilde gerçekleştirilir, ancak yalnızca aşağıdakiler özellikle ayırt edilebilir:

  • büyüme. Periyod boyunca aktif büyüme ağaçlar genç ağaçları dikmek için malzeme olarak kullanılabilir, ıhlamur taç altında görünen küçük fideler. Küçük sürgünler nakli için harikadır, ancak birkaç koşulun karşılanması gerekir. İlk olarak, iniş zamanı kesinlikle bahardır; ikincisi, hava son derece nemli ve serin. Fideler olarak, oldukça gelişmiş bir kök sistemine sahip iki yaşındaki sürgünleri seçmek daha iyidir (bu tür örnekler genellikle ağaçtan m mesafede büyür). Bu nedenle, musluk kökü sürgünlerin her iki tarafında kesilmelidir, bundan sonra yaz boyunca dikkatli bir şekilde özen gösterin: etrafındaki toprağı gevşetin, su genç bitki, gübreleyin ve sonbaharda ana yerde ekin.

Tavsiye. Yayılma malzemesi olarak, yalnızca kendi köklü ağaçlardan gelen sürgünleri kullanmak daha iyidir, çünkü bu durumda büyük olasılıkla genç ağaç her şeye sahip olacak dış işaretler anne.

  • katmanlama. Sıradışı bir yol Bununla birlikte, aynı zamanda kullanılan üreme ıhlamur. Süreç devam ediyor Aşağıdaki şekilde: genç bir ağaç kesilir ve daha sonra filizlerin kütük üzerinde görünmesini beklerler. Bir veya iki yaşındaki baltalık sürgünler yere bükülür ve yanına sabitlenir. ahşap armatürler. Sonra dikkatlice toprakla serpin. Birkaç yıl sonra, kıvrımda kökler görünecektir. Daha sonra genç bitkiyi ana bitkiden keskin bir kürekle dikkatlice ayırmalı ve ardından nakletmelisiniz.

Ihlamur yaymanın en kolay yöntemi kesimlerdir.

  • kırıntı. En iyilerinden biri basit yollarıhlamur yetiştiriciliği. Kesimleri yeni koşullarda mükemmel bir şekilde kök salıyor ve minimum bakım gerektiriyor. Dikimleri için çelikler ve toprak önce hazırlanmalıdır. Hazırlığın ilk aşaması sonbaharda gerçekleştirilir: toprak dikkatlice kazılır, yabani otlardan temizlenir, cömertçe gübrelenir ve nihayet düzleştirilir. Kış için, genç kesimler dikmek için alanı kapattığınızdan emin olun. plastik ambalaj. Yayılma için sadece taze kesilmiş kesimler kullanılır. Dahası, oranlarının gerekliliklerine kesinlikle uyulmalıdır: sap hiçbir durumda ince olmamalıdır (gelişmesi çok yavaş olacak veya hiç olmayacak) ve çok kısa olmamalıdır (olması gerekir) sap üzerinde en az 4 düğüm, uzunluk yaklaşık 12 cm'dir). Çeliklerin alt kısmı yapraklardan temizlenir, işlenir ve cm derinliğe kadar toprağa ekilir.

Ihlamur üreme yöntemleri hakkında bilmeniz gereken tüm incelikler bu. Her birini denediğinizden ve sonucu karşılaştırdığınızdan emin olun. İyi şanlar!

Ihlamur bakımı ve üremesinin özellikleri: video

Ihlamur uzun bir ağaç mahsulüdür. Doğada, cinsi yaklaşık 45 ile temsil edilir. çeşitli tipler, bunların arasında çalı çeşitleri. Gezegenimizde yaklaşık 70 milyon yıl önce ortaya çıkan kültür, en eskilerden biri olarak kabul edilir. Ayrıca ıhlamur ağaçlarının yaşam beklentisi yüksektir, bazı örneklerde yıla ulaşır.

Ihlamur bitkisinin tanımı

İlk önce, bir ıhlamurun neye benzediğini bulalım. Bu genellikle uzun ağaç yemyeşil geniş bir taç ile. Bazen ıhlamur bir çalı olabilir. yaprakları var kalp şeklinde ve pürüzlü kenarlar. Ihlamur, daha sonra dönüşen küçük şemsiye şeklindeki salkımlarla çiçek açar. küçük meyveler tohum ile.

Çiçek açan ıhlamur sadece güzel görünmekle kalmaz, aynı zamanda çok güzel kokar. Ihlamur çiçek açtığında, ağacın etrafındaki tüm hava tatlı bir bal aromasıyla dolar. Çiçekler var Tıbbi özellikler, daha sonra çay ve kaynatma hazırlamak için birçok kişi tarafından toplanır ve kurutulur.

Doğada, ıhlamur ağaçları o kadar hızlı çiçek açmaz, yaklaşık 20 yaşında. Parklara dikilen fidanlar genellikle fidan diktikten sadece 30 yıl sonra mis kokulu çiçekleriyle sevinebilirler. Ihlamurun tam olarak ne zaman, hangi ayda çiçek açtığı hakkında konuşursak, bu dönem yaz başında - Haziran-Temmuz aylarında düşer.

Yaygın ıhlamur türleri

Bitki cinsi ıhlamurun yaklaşık 45 türü vardır. İşte en popüler olanlar:

  1. Ihlamur kalp şeklinde - içinde büyür Batı Sibirya ve Rusya'nın Avrupa kısmı. Ağaç yaklaşık 30 m yüksekliğe ulaşır, en az yıl uzun bir süre yaşar. Bazı örnekler yıla kadar yaşar. Kültürün pürüzsüz parlak yaprakları vardır, üstte koyu yeşil, altta mavimsi. Çiçek salkımlarında 5 ila 11 tomurcuk vardır, büyümeleri yukarı doğru yönlendirilir. Sibirya'da Sibirya ıhlamur ve Nashchokin ıhlamur gibi bitki türlerini de bulabilirsiniz.
  2. Ihlamur geniş yapraklıdır, ayrıca düz yapraklı veya yazlıktır - Avrupa'da yaygındır. Yukarıda anlatılan kalp şeklindeki ıhlamurdan farklı olarak, büyük yapraklı olan daha erken çiçek açar, daha çok çiçek açar. erken zaman onun bahar özsu akışı başlar. Yanlış taraftan mavimsi bir renk tonu olmayan, hafif tüylü, geniş yaprakları vardır. Çiçek salkımları aşağıya doğru yönlendirilir ve meyveler, 5 etkileyici kaburga ile yoğun bir kabuk ile ayırt edilir.
  3. Keçe ıhlamur. Yaşam alanı Kafkasya ve güneybatı Rusya'dır. Avrupa'da kültür, kıtanın doğu kesiminde bulunabilir. Ağaç m yüksekliğe ulaşır, yayılan bir tacı vardır. Genç yapraklar ve sürgünler küçük villuslarla kaplıdır. büyümek üst kısım yapraklar pürüzsüz, koyu yeşil olur, alt kısım yumuşacık kalır, gümüş rengi bir renk tonuna sahiptir. Sıcağı seven, gölgeye dayanıklı ve kuraklığa dayanıklı bir türdür.
  4. Ihlamur Mançurya - Amur bölgesinde ve Primorye'de, ayrıca Kore ve Çin'de yaygındır. Daha önce tarif edilen türlerden biraz daha düşüktür, ağacı m yüksekliğe kadar büyür, çiçek sarkık salkımına sahiptir. İyi bir bal bitkisi olarak kabul edilir. Temmuz ayında yaklaşık 3 hafta çiçek açar.

Ihlamur dikim özellikleri

Ihlamurun tohumla çoğaltılması

  1. Tohumlu bir mahsul ekerken, tohum mutlaka uygun işleme - tabakalaşmadan geçmelidir. Bu prosedür olmadan, tohumlar filizlenmeyecektir. Tabakalaşma, tohumların içinde tutulmasını içerir. nemli ortamürün tipine bağlı olarak 0 °C sıcaklıkta ay süreyle. Tahıllar, bir mahzende veya başka bir soğuk odada bir yerde ıslak kum veya talaş içeren kutularda tutulur. Ihlamur tohumlarını sonbaharda hemen toprağa ekerseniz, tabakalaşma da doğal olabilir. Tabakalaşmadan sonra taneler kurutulmaz, hemen açık toprağa ekilir.
  2. Tohumlar, aralarında cm'lik bir boşluk bulunan sıralar halinde ekilir, sıranın 1 m'sine tane ekilmelidir.
  3. Yukarıdan, ekinlere mm ince bir toprak tabakası serpilir. İniş nemli toprakta gerçekleştirilir.
  4. Kültür dondan hoşlanmaz ve fidelerin filizlenmesi için onları bir filmle veya filmle örtmeniz gerekir. dokunmamış kumaşçerçeveye uzandı. Filmin altında havalandırma sağlanmalıdır.

Ihlamur fidanlarının çoğaltılması

Tohumların çimlenmemesi için olgun ağaçların altında filizlenen hazır fidelerle ıhlamur çoğaltabilirsiniz. Dikim için, gerçek yaprakları olmayan, sadece kotiledon yaprakları olan küçük filizler alırlar - yeni bir yere nakledilmeye daha iyi dayanırlar. Bu tür fideleri ilkbaharda, yapraklar ağaçta görünmeye başladıktan hemen sonra kazmak daha iyidir.

Fideler, özellikle kuraklıkta zorunlu sulamaya ihtiyaç duyar. Üzerinde gelecek yıl 30 cm sıra aralığında ve birbirinden 10 cm mesafede sıralar halinde ekildikleri “okula” aktarılırlar. Sonbaharda filizler zaten ekilebilir kalıcı yer büyüme.

Ihlamur tabakası dikimi

Ihlamurun kök katmanlarla çoğaltılması şu şekilde yapılır:

  • ağacın alt sürgünleri, altlarında küçük çöküntüler kazmadan önce yere bükülür;
  • dallar sabitlenir ve bir toprak tabakası ile serpilir;
  • birkaç yıl sonra katmanlar kök salıyor;
  • köklü sürgünler ağaçtan kesilir ve kalıcı bir büyüme yerine aktarılır.

Bazen ıhlamur kök katmanları tarafından yayılır ve bu çok kolay yapılır. Ağaçların altında bulunan sürgünler, ortak kök sisteminden gelen kökün bir kısmı ile kesilir ve hemen ardından ıhlamurun büyüyeceği yere dikilir.

Damızlık ıhlamur kesimler

Ihlamur, düşük hayatta kalma oranları nedeniyle nadiren kesimler tarafından yayılır. Bu şekilde dikim için sadece yeşil, odunsu olmayan sürgünler seçilir. Bir süre kök oluşumunu uyarmak için bir çözeltiye yerleştirilirler ve daha sonra turba ve vermikülitten yapılmış bir alt tabakaya ekilirler.

Ihlamur fidanı dikimi için kurallar

Sizde sitenizde güzel ve sağlıklı bir ıhlamur olsun istiyorsanız satın alabilirsiniz. hazır fideler, tercihen kapalı bir kök sistemi ile. İnişlerinin özellikleri aşağıdaki gibidir:

  1. cm yüksekliğinde bir fide dikmek için, derinliği ve çapı yaklaşık 0,5 m olan bir delik hazırlamak gerekir.
  2. Çukurda drenaj kırma taş veya yontma tuğladan yapılmalıdır. Bu tabakanın kalınlığı 15 cm'dir.
  3. Drenajın üstüne, süperfosfatla karıştırılmış cm'lik bir humus tabakası döşemeniz gerekir. Süperfosfat bitki başına 50 g alır.
  4. Bir ıhlamur fidesi hazırlanmış bir çukura daldırılır ve 1 kısım kirli toprak, 2 kısım kum ve 2 kısım humustan hazırlanan toprak bir alt tabaka ile serpilir.
  5. Ağacın kök boynu zemin seviyesinde yerleştirilmelidir, ancak birkaç santimetre derinleştirilebilir.
  6. Ihlamur fideleri iyi nemlendirilir ve 2 yıl boyunca sezonda üç kez azot bileşikleri ile gübrelenir. Üst pansuman için 10 litre suda seyreltilmiş gübre çok uygundur.

Açık alanda ıhlamur bakımı

Ihlamur bakım kuralları şunları içerir:

  1. Budama ıhlamur onu güzelleştirmeye yardımcı olur dekoratif ağaç. Bir fide diktikten bir yıl sonra bir taç oluşturabilirsiniz. Ihlamur tomurcuklanmadan önce dalları 1/3 oranında keserek budanır. Sonbaharda, yeni sürgünler büyüdüğünde, başka bir biçimlendirici budama yapabilirsiniz.
  2. Ağacın ayrıca yılda 2 kez beslenmesi gerekir. İlkbaharda gübre olarak 1 kg inek gübresi alınır, 10 litre suda seyreltilir ve 25 gr amonyum nitrat ile karıştırılır. İçin sonbahar besleme 20 g nitroammophoska 10 litre suda çözülür.
  3. Ihlamur hayatının ilk yıllarında sulanmalı, toprak daima nemli kalmalıdır.
  4. Genç ağaçların altından yabancı otları zamanında çıkarmak önemlidir. Dünyanın da periyodik olarak gevşetilmesi gerekir ve sonbaharda gövde çemberini turba, talaş veya kuru yapraklardan 10 santimetrelik bir malç tabakasıyla kaplamak daha iyidir.

Ihlamur zararlıları

Ihlamurdaki en yaygın zararlılar:

  1. Goldentail kelebek - ıhlamur tacına yerleşir ve larva bırakır. Onlardan çıkan tırtıllar yaprakları damarlara kadar yerler. İlkbaharda böcekler tomurcuklara, genç yapraklara ve çiçeklere zarar verir. Yapraklar düştükten sonra sonbaharın sonlarında altınkuyruk yuvalarını bulmak en kolay yoldur. Bu tür yuvalar elle hasat edilir ve yakılır.
  2. Yaprak silindiri - tomurcuklar ve genç ıhlamur yaprakları ile beslenir. Tırtılların sarıldığı katlanmış yapraklardan bulabilirsiniz. Yaprak kurtları böcek öldürücülerle yok edilir.

Lipa, fotoğraf:


Ihlamur dikimi ve bakımı.

Temas halinde

Ihlamur Kentsel yeşillendirme için kullanılan en yaygın ağaçlardan biridir. Park ve meydanlara ekilir, ara sokaklar ve çitler oluşturmaya hizmet eder. Gösterişsizliği için takdir edilen, düzgün görünüm, gizli dekoratif etki, yoğun, ipeksi taç, çiçeklerin hoş aroması ve dayanıklılık. Günümüzde bu ağacın bazı türleri kullanılmaktadır. peyzaj tasarımı. Üzerinde büyüyen, iyi biçimli, zarif bir tacı olan tek bir ıhlamur bahçe arsası veya bitişik bölge. Saç kesimini kolayca tolere eder ve verilen şekli uzun süre korur.

Bitki çok iddiasız, büyüyebilir gölgeli yerler ve açık, güneşli alanlarda. İyi drene edilmiş, orta derecede nemli toprağı tercih eder. Kendi düşen yaprakları ile toprak özelliklerini iyileştirir. Aşırı veya nem eksikliği bitkiyi engeller ve gelişimini olumsuz etkiler. Rusya'da, areolası ülkenin Avrupa kısmına düşen küçük yapraklı ıhlamur yaygındır.

ıhlamur yetiştirmek tohumlardan veya fidelerden olabilir. AT canlı toprağa düşen tohumlar, bir sonraki bahara kadar bir yıl boyunca toprakta saklanır. Böylece tabakalı olurlar. Yapay tabakalaşma ile tohumlar nemli bir ortamda soğutmaya tabi tutulur. Bunu yapmak için ıslak kumlu bir kaba yerleştirilir ve 0 ° C'yi aşmayan bir sıcaklıkta serin bir odada saklanır. Tabakalaşma süresi 5 aya kadardır. Filizlenen tohumlar hazırlanan toprağa ilkbaharda ekilir. Tohumlar önceden tabakalaşma olmadan sonbaharda ekilebilir, ancak çimlenmeleri çok daha düşük olacaktır.

Sonbaharda ıhlamur ağacı dikmek

Ihlamur ağacı dikmek de farklı bir şekilde yapılır. Bunu yapmak için fideler ekilir, yakınlarda büyümeye başlar çok yıllık ağaçlar. Fideler ormanda veya orman kuşağında kazılır. Serin ve nemli havalarda yapılan bir nakli kolayca tolere ederler. Sonbaharda ıhlamur dikmek en iyisidir. Dikim için 0,5 m genişliğinde yeterince derin dikim çukurları kazarlar, dibe humus dökülür. Fide bir deliğe yerleştirilir ve bolca sulanır. Dikimden sonra, sulama sırasında suyun yayılmaması, ancak kök sisteminin yerlerinde birikmesi için gövdeye yakın bir delik oluşturmak gerekir.

Fide dikimi - büyük boy, m yüksekliğe ulaşan sonbaharda gerçekleştirilir. Sezon boyunca, ilkbahar, haziran ve temmuz aylarında günde üç kez sığırkuyruğu infüzyonu ile beslenmesi gerekir. Beslenme, bir bitkinin yaşamının ilk yıllarında özellikle önemlidir. Kırpma zaten bir yaşındaki ağaçlarda yapılıyor.

Oldukça sık, yanlış nakledilirse, genç ıhlamurlar kök salmaz ve ölmez. Bitkiyi kurtarmak ve zarar görmemesi için bazı kurallara uymalısınız. Bir fideyi yerden kazarken, zarar vermemek önemlidir. kök sistem, hasarlı kökler dikkatlice kesilir. Sadece açık, iyi aydınlatılmış alanlarda yetişen güçlü ve sağlıklı bireyler ekim için uygundur.

Kazılan ağaçlar derhal kazılmalıdır. Onları çıplak köklerle rüzgarda bırakamazsınız. iniş çukurlarıönceden hazırlanır. Delikteki kökler serbest olmalıdır. Jartiyer fideleri için kazık gerekli olacak, bu genç bitkileri rüzgardan koruyacak güçlü rüzgar ve kendilerini yerde iyi kurmalarına yardımcı olun. Gövde bir mandalla bağlanır yumuşak malzeme. Bitkiler deliğe öyle bir şekilde yerleştirilir ki kök boğazı yüzeyde kaldı. Toprağı köklere serperek, hemen kenarlardan merkeze sıkıştırmanız gerekir. Bundan sonra, ekim yağışlı havalarda yapılsa bile ağaç bol sulanmalıdır. Gövdeye yakın deliğin mümkün olduğunca uzun süre ıslak kalması için bir kuru toprak tabakası ile kaplanır. Gövde dairelerindeki toprak düzenli olarak gevşetilmelidir.

İlkbaharda ağaçlar tomurcuklanmadan önce ekilir. Sonbaharda ıhlamur ekimi, büyüme mevsiminin bitiminden sonra yapılır. Tüm kurallara tabi olarak, bitki yeni bir yerde kök salacaktır.

Ihlamur, tohumlar tarafından ve vejetatif olarak, ağacın kendisinden çok uzakta olmayan bir yeraltı sürgününün sürgünlerinden yayılır.

İlkbaharda tohumlar tarafından çoğaltıldığında, ekim öncesi zorunlu tabakalaşma gereklidir. Tabakalaşma olmadan, tohumlar genellikle filizlenmez. Ayrıca, bu ağaç duyarlıdır. bahar donları bu nedenle dondan önce ortaya çıkan fideler ölebilir. Küçük fideler nakli iyi tolere etmez, sadece yetişkin yıllıkların nakledilmesi önerilir. Sonbaharda ıhlamur fidanı dikmek, ıhlamurdan daha zordur. bahar ekimi. Sonbahara kadar fidelerin yüksekliği, yetiştirme koşullarına ve ıhlamurun türüne bağlı olarak 50 cm'ye kadar ulaşabilir. İlkbaharda, bir yıl sonra, en büyük fideler ve kalıcı bir yere taşıyın. Genç ağaç sıraları birbirinden 30 cm mesafeye kadar yerleştirilir. Ekimden sonraki ilk yıl sistematik sulama gerektirir. Genellikle fideler 2 yıl içinde güç kazanır.

Küçük yapraklı ıhlamur, Rusya'nın Avrupa kısmında, Batı Sibirya'da yaygındır. Donlara karşı artan direnç, gölge toleransı ve kuraklığa karşı direnç farklıdır. Bu bitki tohumlar, kesimler, aşılama ve katmanlama ile yayılır.

Gölge toleransına rağmen, ağaç iyi aydınlatılmış alanlarda daha iyi büyür ve gelişir. Çitlere dikerken, fideler arasındaki mesafe en az 2 m, sokaklarda ve gruplarda - en az 4 m olmalıdır. toprak karışımı uygun çim, kompost ve kum. Üst pansuman yapılır erken ilkbaharda sığırkuyruğu, amonyum nitrat ve üre çözeltisi. Sonbaharda nitroammophoska kullanılır.

Gevşetme, yabancı otların çıkarılmasıyla aynı anda 10 cm derinliğe kadar gerçekleştirilir. gövde çemberi turba veya talaş ile malç. Erken ilkbaharda, kuruyan dallar budanır.

Bu tür ıhlamur, hava kirliliğini iyi tolere ettiği için peyzaj şehirleri için uygundur. Parklarda dikim için kullanılır. Ağacın ana avantajı kalın, güzel taç, şekillendirmesi kolay.

Dünyada sadece yaklaşık 50 tür var. Çiçekli ve meyve veren ağaçlar farklı ırklar oluyor farklı zaman. İlk yıllarda genç bireyler yavaş büyür. yaşlarında yoğun büyüme görülür. Bu süre zarfında, fideler m yüksekliğe ulaşır Mançu ve büyük yapraklı ıhlamur ağaçlarının büyümesini ve çiçeklenmesini hızlandırmak için çelikleri stok üzerine aşılanır. küçük yapraklı ıhlamur. Aşılı bitkiler yaşlarında çiçek açmaya başlar.

ıhlamur dayanıklı ağaç, bu nedenle ıhlamur tarlaları yenilenmeden yıla kadar kullanılmaktadır.

Ihlamur, dinozorlar çağında yeryüzünde ortaya çıktı. Küresel ısınmadan kurtuldu ve buzul dönemi büyük tarihi olaylara tanık oldu. Ihlamurların gölgesinde, sosyeteden hanımlar beyleri için hurma yaptılar ve iki yüzyıl önce büyük Fransız devriminin zaferinin şerefine Paris'e binlerce ıhlamur ağacı dikildi. O zamandan beri ıhlamur, özgürlük ve mutluluk ağacı olarak kabul edildi.



Ülkemizde, ıhlamur bahçeleri, Uralların batı eteklerinden, tüm boyunca uzanır. orta şerit Rusya - Karpatların eteklerine. Ek olarak, bazı ıhlamur türleri, örneğin Amur ve Mançurya, sert bir iklimde çok iyi hissettirir. Uzak Doğu ve Sibirya. Ihlamur sokaklarda harika görünüyor, berso (yeşil tünel), ancak tek dikimlerde daha az çekici değil.

Ihlamur ağaçlarının özellikleri

Ihlamur ağaçları uzun ömürlüdür, yıla kadar tek bir yerde büyüyebilir ve yaşayabilirler. Ihlamur fashionista, şekillendirmeyi kolayca tolere eder, kaprisli değildir ve özellikle bahçıvanlar tarafından sevildiği için hastalanmaz. Ihlamur ailesinde, 20 ila 40 m yüksekliğinde ağaçların bulunduğu türlerin yaklaşık 30 temsilcisi vardır. çeşitli formlar kronlar: piramidal, yuvarlak, oval ve diğerleri. Ancak ıhlamurun yer ve güneşten yoksun olduğu yerlerde bodur büyür ve kabarık bir çalı gibi görünür.


Ihlamur ağaçları her zaman düz büyür, hem tek gövdeli hem de çok gövdeli vardır. Yapraklar büyük (30 cm uzunluğa kadar), kalp şeklinde, zarif tırtıklı kenarlı ve kokulu çiçeklerçok sayıda çiçek salkımına-şemsiye toplandı.

Eski zamanlardan beri, ıhlamur, sıkıntı çeken insanlara yardım ederek onları çeşitli hastalıklardan kurtarır. Bu harika ağaçla ilgili her şey şifalıdır: kabuğundan ve dallarından, yaptıkları yapraklara ve çiçeklere kadar. şifalı kaynaşmalar ve infüzyonlar.

Ihlamur için yer seçimi

ıhlamur - gölge ağacı, ama açıkta indirirseniz güneşli yer, sana teşekkür edecek: memnun edecek hızlı büyüme ve yemyeşil taç. Topraklara karşı iddiasızdır, ancak iyi aromalı olanları tercih eder. Yüzeye yakın yatmayı tolere etmez. Olgun ağaçlar kuraklığı kolayca tolere eder, ancak fidelerin düzenli sulamaya ihtiyacı vardır.

Ihlamur güvenle “ayakları üzerinde durur”: toprağa derinlemesine nüfuz eden bir taproot ile güçlü kök sistemi, ağacın bile korkmamasını sağlar. Güçlü rüzgarlar. Taç oldukça yoğundur ve rüzgar tarafı boyunca arka arkaya ıhlamur ekerseniz, birkaç yıl içinde sitenize tek bir esinti bakmaz) Ancak, ıhlamurun tam gelişimine yalnızca 'ta ulaştığını unutmayın. yıl (türe bağlı olarak).

Peki, banliyö bölgesine bir "özgürlük ağacı" dikelim mi?

Ihlamur yetiştiriciliği

Ihlamur, tohumlar, gövde katmanları, kök sürgünleri ve fidelerle iyi ürer. ideal toprak onun için: çim arazi(1 kısım), humus (2 kısım), kum (2 kısım) ve optimal toprak reaksiyonu: pH

Ihlamur tohumlarının çoğaltılması

Ihlamur tohumlarının çoğaltılması uzun bir süreçtir. Ekim anından genç bir ağaç elde etmeye kadar yıl geçebilir. Son teslim tarihleri ​​​​sıkıcı değilse, devam edin)

Öncelikle ıhlamur tohumları (soğuk yaşlandırma) işlemine tabi tutulmalıdır. Bunu yapmak için ıslak kum veya talaş içeren bir kutuya yerleştirilir, ay boyunca soğuk ve karanlık bir yere konur, periyodik olarak nemlendirilir. Veya ikinci yol: tabakalaşma için tohumları bir turba-kum karışımına (1: 1) yerleştirip cm derinleştirebilirsiniz.


İlkbaharda, tabakalaşma geçirmiş tohumlar, en güçlülerinin filizleneceği açık toprağa ekilir ve bir süre sonra bitki, "genç büyümeyi" kapsayan, onlara özenle özen gösteren kalıcı bir ikamet yerine ekilebilir. " kış için. Kök salması garantili tam teşekküllü fideler elde etmek Açık zemin, ıhlamur fidanları iç mekanlarda yetiştirilebilir.

Katmanlama ile ıhlamurun yayılması

üreme için kök katmanlama, alt dalları yere bükmeniz, onları sığ siperlere yerleştirmeniz ve kazmanız gerekir ve sonra doğa sizin için her şeyi yapacaktır. yıl sonra dallar köklenecek, ana ağaçtan ayrılmaya ve kalıcı bir ikamet yerine dikilmeye hazır olacaklar. Ihlamurun katmanlama ile çoğaltılması, yapraklar ortaya çıkmadan önce ilkbaharda yapılır.

üreme ile kök katmanlama, durum daha da basittir - yetişkin ıhlamurlar, ana kökten dikkatlice ayrılabilen ve sevgilinizin istediği yere dikilen ıhlamur "bebek") en yakın orman plantasyonundan veya hazır fidelerden satın alınabilen genç sürgünler verir.

Ihlamur fidanı dikimi

Ihlamur, kök sistemine hafif bir zararı kolayca tolere eder, ancak ekim yaparken yine de dikkatli olun. En iyi yol- ile bir bitki satın alın, ağaç farketmez bile.


En az 50 cm derinliğe ve çapa sahip standart ıhlamur fideleri ( cm) için bir dikim deliği yapın, altta cm yüksekliğinde bir drenaj tabakası dökün - çakıl, kırma taş veya kırık tuğla. Drenaj tabakasını humus ile karıştırarak (her ağaç için gr) avucunuzun genişliğine kadar kapatın. Daha sonra, bir toprak karışımı ile kaplanmış deliğe bir fide yerleştirilir: kirli toprak, humus, kum (1: 2: 2 oranında).

Fidenin kök boynunu toprak hizasına yerleştirmeye çalışın ama biraz daha derine indirirseniz sorun olmaz, ıhlamur için bu kritik değil. Dikimden sonra fide bol sulanır, sonraki 2 yıl boyunca mevsimde üç kez beslenirler. Bunu yapmak için sığırkuyruğu infüzyonu (10 litre su başına 1 kg gübre) kullanabilirsiniz.

Ihlamur bakımı

Kelimenin tam anlamıyla, fidan diktikten sonraki yıl, ekimlerini, yani tacı keserek yapabilirsiniz. Sadece ilk budamada, ıhlamur dallarını 1/3'ten fazla kısaltmayın ve tomurcuk kırılmadan önce erken ilkbaharda bir ağaç oluşumuna katılın. Ve sonbaharda, aşırı büyümüş bir bitki tekrar “kesilebilir”)

Yetişkin ağaçları bir sezonda iki kez beslemek yeterlidir. Erken ilkbaharda, her birinin altına böyle bir çözelti eklenir: 10 litre suya 1 kg inek gübresi, 20 g ve 25 g amonyak eklenir. Sonbaharda 10 litre suya 20 gram eklenir.

Sadece fideler ve genç ağaçlar sabit toprak nemine ihtiyaç duyar ve yetişkin ıhlamurlar kuraklığı çok iyi tolere eder. Sadece en çok sulanmaları gerekir. kuru dönemler. Yetişkin bir ağaç için gerekli su hacmi: 1 m2 taç çıkıntısı başına 20 litre su.

Gövdeye yakın dairenin gevşetilmesi, çıkarılmasıyla aynı anda sezon başına kez gerçekleştirilir. Kışın ( cm tabaka) turba, talaş, düşen yapraklar (tercihen ıhlamur) veya talaş ile.

ıhlamur türleri

Yukarıda belirtildiği gibi, ailenin yaklaşık 30 türü vardır, ancak elbette her şeyi tek bir makalede listelemek imkansızdır. Bu nedenle, kendimizi yazlık evlerde en sık bulunabilecek olanlarla sınırlayacağız. çok dekoratif dayanıklı ağaç 20 m yüksekliğe kadar, genellikle çok gövdelidir.


Ihlamur Mançurya en çok Amur bölgesinde ve Primorye'de yaygındır.

Yayılan yuvarlak bir taç ve çok dekoratif mor-kahverengi genç sürgünlere sahip uzun (40 m'ye kadar) ağaç.


Donmaya karşı dayanıklı ve dayanıklıdır. Asya'nın kuzeydoğu kesiminde ve Kafkasya'da dağıtıldı.

Peyzaj şehirleri için kullanılan en yaygın ağaçlardan biridir. Park ve meydanlara ekilir, ara sokaklar ve çitler oluşturmaya hizmet eder. Gösterişsizliği, düzgün görünümü, gizli dekoratif etkisi, kalın, ipeksi taç, hoş çiçek aroması ve dayanıklılığı ile değerlidir. Günümüzde bu ağacın bazı türleri peyzaj tasarımında kullanılmaktadır. Bir bahçe arsasında veya bitişik bir evde büyüyen, iyi biçimli, zarif bir tacı olan tek bir ıhlamur ağacı etkileyici görünüyor. Saç kesimini kolayca tolere eder ve verilen şekli uzun süre korur.

Bitki çok iddiasız, gölgeli yerlerde ve açık, güneşli alanlarda büyüyebilir. İyi drene edilmiş, orta derecede nemli toprağı tercih eder. Kendi düşen yaprakları ile toprak özelliklerini iyileştirir. Aşırı veya nem eksikliği bitkiyi engeller ve gelişimini olumsuz etkiler. Rusya'da, areolası ülkenin Avrupa kısmına düşen küçük yapraklı ıhlamur yaygındır.

Ihlamur tohumlardan veya fide yardımıyla yetiştirilebilir. Doğal koşullarda toprağa düşen tohumlar bir sonraki bahara kadar bir yıl toprakta depolanır. Böylece tabakalı olurlar. Yapay tabakalaşma ile tohumlar nemli bir ortamda soğutmaya tabi tutulur. Bunu yapmak için ıslak kumlu bir kaba yerleştirilir ve 0 ° C'yi aşmayan bir sıcaklıkta serin bir odada saklanır. Tabakalaşma süresi 5 aya kadardır. Filizlenen tohumlar hazırlanan toprağa ilkbaharda ekilir. Tohumlar önceden tabakalaşma olmadan sonbaharda ekilebilir, ancak çimlenmeleri çok daha düşük olacaktır.

Sonbaharda ıhlamur ağacı dikmek

Ihlamur ağacı dikmek de farklı bir şekilde yapılır. Bunu yapmak için, çok yıllık ağaçların yakınında büyümeye başlayan fideler ekilir. Fideler ormanda veya orman kuşağında kazılır. Serin ve nemli havalarda yapılan bir nakli kolayca tolere ederler. Sonbaharda ıhlamur dikmek en iyisidir. Dikim için 0,5 m genişliğinde yeterince derin dikim çukurları kazarlar, dibe humus dökülür. Fide bir deliğe yerleştirilir ve bolca sulanır. Dikimden sonra, sulama sırasında suyun yayılmaması, ancak kök sisteminin yerlerinde birikmesi için gövdeye yakın bir delik oluşturmak gerekir.

Fide dikimi - büyük boy, m yüksekliğe ulaşan sonbaharda gerçekleştirilir. Sezon boyunca, ilkbahar, haziran ve temmuz aylarında günde üç kez sığırkuyruğu infüzyonu ile beslenmesi gerekir. Beslenme, bir bitkinin yaşamının ilk yıllarında özellikle önemlidir. Kırpma zaten bir yaşındaki ağaçlarda yapılıyor.

Bir ıhlamur ağacı nasıl nakledilir

Oldukça sık, yanlış nakledilirse, genç ıhlamurlar kök salmaz ve ölmez. Bitkiyi kurtarmak ve zarar görmemesi için bazı kurallara uymalısınız. Bir fideyi yerden kazarken, kök sistemine zarar vermemek önemlidir, hasarlı kökler dikkatlice kesilir. Sadece açık, iyi aydınlatılmış alanlarda yetişen güçlü ve sağlıklı bireyler ekim için uygundur.

Kazılan ağaçlar derhal kazılmalıdır. Onları çıplak köklerle rüzgarda bırakamazsınız. İniş çukurları önceden hazırlanır. Delikteki kökler serbest olmalıdır. Fideleri bağlamak için paylar gereklidir, bu genç bitkileri kuvvetli rüzgar esintilerinden koruyacak ve toprağa iyi yerleşmelerine yardımcı olacaktır. Gövde, yumuşak bir malzeme ile bir çiviye bağlanmıştır. Bitkiler, kök boynu yüzeyde kalacak şekilde deliğe yerleştirilir. Toprağı köklere serperek, hemen kenarlardan merkeze sıkıştırmanız gerekir. Bundan sonra, ekim yağışlı havalarda yapılsa bile ağaç bol sulanmalıdır. Gövdeye yakın deliğin mümkün olduğunca uzun süre ıslak kalması için bir kuru toprak tabakası ile kaplanır. Gövde dairelerindeki toprak düzenli olarak gevşetilmelidir.

İlkbaharda ağaçlar tomurcuklanmadan önce ekilir. Sonbaharda ıhlamur ekimi, büyüme mevsiminin bitiminden sonra yapılır. Tüm kurallara tabi olarak, bitki yeni bir yerde kök salacaktır.

Ihlamur yayılımı: sonbaharda fidan dikimi

Ihlamur, tohumlar tarafından ve vejetatif olarak, ağacın kendisinden çok uzakta olmayan bir yeraltı sürgününün sürgünlerinden yayılır.

İlkbaharda tohumlar tarafından çoğaltıldığında, ekim öncesi zorunlu tabakalaşma gereklidir. Tabakalaşma olmadan, tohumlar genellikle filizlenmez. Ayrıca, bu ağaç ilkbahar donlarına karşı hassastır, bu nedenle dondan önce görünen fideler ölebilir. Küçük fideler nakli iyi tolere etmez, sadece yetişkin yıllıkların nakledilmesi önerilir. Ihlamur fidanını sonbaharda dikmek ilkbahar ekimine göre daha zordur. Sonbahara kadar fidelerin yüksekliği, yetiştirme koşullarına ve ıhlamurun türüne bağlı olarak 50 cm'ye kadar ulaşabilir. İlkbaharda, bir yıl sonra, en büyük fideler seçilir ve kalıcı bir yere nakledilir. Genç ağaç sıraları birbirinden 30 cm mesafeye kadar yerleştirilir. Ekimden sonraki ilk yıl sistematik sulama gerektirir. Genellikle fideler 2 yıl içinde güç kazanır.

Küçük yapraklı ıhlamur ağacı: dikim ve bakım

Küçük yapraklı ıhlamur, Rusya'nın Avrupa kısmında, Batı Sibirya'da yaygındır. Donlara karşı artan direnç, gölge toleransı ve kuraklığa karşı direnç farklıdır. Bu bitki tohumlar, kesimler, aşılama ve katmanlama ile yayılır.

Gölge toleransına rağmen, ağaç iyi aydınlatılmış alanlarda daha iyi büyür ve gelişir. Çitlere dikerken, fideler arasındaki mesafe sokaklarda ve gruplarda en az 2 m olmalıdır - en az 4 m Sod, kompost ve kum toprak karışımı olarak uygundur. Üst pansuman, ilkbaharda bir sığırkuyruğu, amonyum nitrat ve üre çözeltisi ile yapılır. Sonbaharda nitroammophoska kullanılır.

Gevşetme, yabancı otların çıkarılmasıyla aynı anda 10 cm derinliğe kadar gerçekleştirilir. Gövde çemberi turba veya talaşlarla malçlanır. Erken ilkbaharda, kuruyan dallar budanır.

Bu tür ıhlamur, hava kirliliğini iyi tolere ettiği için peyzaj şehirleri için uygundur. Parklarda dikim için kullanılır. Ağacın ana avantajı, kolayca şekillendirilebilen yoğun, güzel bir taçtır.

Rusya topraklarında, küçük yapraklı ıhlamurlara ek olarak, Avrupa, Kafkas, büyük yapraklı, Sibirya ve diğerleri ıhlamur büyür. Dünyada sadece yaklaşık 50 tür var. Farklı türlerdeki ağaçların çiçek açması ve meyve vermesi farklı zamanlarda gerçekleşir. İlk yıllarda genç bireyler yavaş büyür. yaşlarında yoğun büyüme görülür. Bu süre zarfında, fideler m yüksekliğe ulaşır Mançu ve büyük yapraklı ıhlamur ağaçlarının büyümesini ve çiçeklenmesini hızlandırmak için kesimleri küçük yapraklı ıhlamur stoğuna aşılanır. Aşılı bitkiler yaşlarında çiçek açmaya başlar.

Ihlamur uzun ömürlü bir ağaçtır, bu nedenle ıhlamur tarlaları yenilenmeden yıla kadar kullanılmaktadır.

Ihlamura ne aşılanır?

İçindekiler:

  1. Ihlamura ne aşılanır?
  2. Ihlamur ağacı nasıl çoğaltılır?
  3. Ihlamur ağacı hızlı büyür mü?
  4. Ihlamur ağacı soğuğa dayanıklı mı?
  5. Ihlamur ağacı kaç çeşittir?
  6. Ihlamur ağacı kaç kilo ürün verir?
  7. Hangi ağaçtan tabak yapılır?
  8. Ladin ağacı dayanıklı mıdır?
  9. Ahşap ev en iyi hangi ağaçtan yapılır?
  10. Türkiyede en çok ahşap ev nerede?
  11. Bungalov hangi ağaçtan yapılır?
  12. Ahşap ev maliyeti ne kadar?
  13. Bungalov ev fiyatları ne kadar?
  14. Bir ev yapmak ne kadara mal olur?
  15. Inşaatın metrekaresi kaça mal olur ?
  16. 3 artı 1 ev kaç metrekare?

Ihlamura ne aşılanır?

Çelik ile yapılan ıhlamur ağacı üretimde ise, özellikle haziran ve temmuz aylarında çelikler üzerinden alınır. Kalem aşısıyla yardımıyla da ıhlamur ağacı üretimi gerçekleştiği bilinmektedir. Kalem aşısı yöntemi ıhlamur aşılama da bilinen ve en sık kullanılan yöntem çeşididir.

Ihlamur ağacı nasıl çoğaltılır?

Ihlamur ağacının humuslu ve kireçli topraklarda ekiminin yapılması çok önemlidir. Zengin kaynak ve mineralli topraklarda bu ağaçlar hızlı bir şekilde büyür. Fide boyutuna geldikten sonra küçük sürgünlerin de nakledilmesi gerekir. Piyasada en çok kalas halinde satılır.

Ihlamur ağacı hızlı büyür mü?

Her canlı gibi ıhlamur ağacı da yeteri kadar sulanırsa, 5 ve 10 yıl arasında büyüme ve çiçeklenme gösterecektir. Genel olarak yavaş büyüyen ıhlamur ağacı, sabırla beklenmesi ve bakımının düzenli olarak yapılması gereken bir ağaçtır.

Ihlamur ağacı soğuğa dayanıklı mı?

Çok güneşli,yarı güneşli ve gölge alanlarda yetişebilir. 5 dereceye kadar soğuğa dayanıklıdır.

Ihlamur ağacı kaç çeşittir?

Türkiye'de 3 tür Ihlamur ağacı yetişmektedir. Ihlamur ağaçları Marmara, Batı Karadeniz, Toroslar ve Kuzey Anadolu'da yetişmektedir.

Ihlamur ağacı kaç kilo ürün verir?

1 kilo ıhlamur 5 kişilik bir aileye 1 kış boyunca yeter. 50 yaşındaki 1 ıhlamur ağacından 30 kilo mahsul çıkıyor" dedi.

Hangi ağaçtan tabak yapılır?

Kayın Ağacı da piyasada satılan Kuksalar da en çok kullanılan ağaç cinsidir. Kolay bulunduğu ve yumuşak yapıya sahip olduğu için bu ağacı tercih edenlerde vardır.

Ladin ağacı dayanıklı mıdır?

Düzgün gövdeli ve alacalı renge sahip olan ladin ağacı köknar ağacından daha kullanışlı ve dayanıklı özelliğe sahiptir. İnşaat kerestesi elde etmek için kullanım alanına sahip olan bu ağacının kerestesi yumuşak yapıya sahiptir. Ayrıca mobilyacılık sektöründe de ladin ağacının önemli bir kullanım alanı mevcuttur.

Ahşap ev en iyi hangi ağaçtan yapılır?

Ağaç evi için uygun ağaç türleri kayın, meşe, akçaağaç ve büyük köknar ağaçlarıdır. Güçlü ve sağlam bir gövdeye, yoğun dallara ve derin, iyice gömülmüş köklere sahip bir ağaç, ağaç eviniz için iyi bir temel oluşturacaktır.

Türkiyede en çok ahşap ev nerede?

- Ahşap evler genel olarak Karadeniz bölgesinde tercih edilmektedirler. Bunun en önemli sebebi ormanlık bölgelerin fazla yani hammaddenin bulunmasıdır. Ahşap evlerin dağlık bölgelere kolayca inşa edilebilmesi de bir faktördür. - Toprak, kerpiç yapılar Güneydoğu bölgesinde yoğun olarak görülen yapılardır.

Bungalov hangi ağaçtan yapılır?

Bungalov tarzı evlerin malzemesinde kullanılan ağaç genelde çam ağacından yapılmaktadır. Çam ağacının dayanıklı yapısı bu tarz yapıların çam ağacından yapılanmasında etkilidir. Çam ağacı dışında kayın ve meşe ağaçlarından da bungalov tarzı evlerin yapımı tercih edilebilmektedir.

Ahşap ev maliyeti ne kadar?

Evinizi inşa edeceğiniz ağaçların maliyeti ortalama olarak

Bungalov ev fiyatları ne kadar?

29 Nisan tarihi itibariyle 80 model içerisinde en ucuz Bungalov Ev fiyatı

Bir ev yapmak ne kadara mal olur?

m2 tek katlı müstakil bir evin tasarımı ve inşaatını kapsayacak şekilde metrekare maliyeti ortalama olarak TL ile TL arasında değişkenlik gösterir. m2 oturumu olan bir müstakil ev için ortalama olarak metrekare fiyatı

Inşaatın metrekaresi kaça mal olur ?

1. Sınıf Betonarme İnşaat Metrekare Maliyeti Yılı için 1.

3 artı 1 ev kaç metrekare?

3+1 daireler için ise minimum ölçüler salonda 30 metrekare, ebeveyn yatak odalarında 15 metrekare, çocuk odalarında 12 metrekare, mutfakta 14 metrekare, banyoda 6 metrekare olarak düşünülmelidir.

Ihlamur ağacıyla ilgili bazı değişik bilgiler

Saygıdeğer Okuyucularım;

Bu yazımda sizlerle ıhlamur ağacıyla ilgili bilgileri paylaşacağım. Ihlamurun Latincesi, “Tilia”dır. Ihlamur; park, bahçe ve yolların çok güzel ağacıdır. Yaprakları geniş ve yuvarlak olup manzarası güzeldir. Derin ve serin nemli toprakları sever.

Ihlamurun değişik çeşitleri bulunmaktadır. Bugünlerde çiçeklenme döneminde olan ıhlamurun hoş kokusu, her yerde kendini hissettirmektedir. Ülkemizde en çok, büyük yapraklı ıhlamur çeşidi yetişmektedir. Ihlamur çiçeklerini o yıl ilkbaharda süren taze dallar üzerinde vermektedir ve her yaprak dibinde bir ıhlamur çiçeği oluşmaktadır. Çiçeklerini demleyip içtiğimiz zaman mis gibi kokusunun yanı sıra sağlığımıza da önemli ölçüde değişik faydaları bulunmaktadır. Çiçekleri geçtikten sonra ufak şekilde meyvelere dönüşmekte ve bunlar ıhlamurun tohumlarını oluşturmaktadır. Ihlamur; tohumla, çelikle veya dibinden çıkan köklü sürgünleri ayrılarak çoğaltılır. En kolay üretim, bu sürgünleri dikilerek yetiştirilmesidir. Ihlamur ağacının yumuşak ve beyaz olan kerestesi de değişik alanlarda kullanılmaktadır.

Bahçemize ıhlamur ağacı dikmek istediğimiz zaman ileride büyüyüp gelişeceğini hesap ederek, ona göre bir yer ayırıp dikilmesi gerekir. Ihlamur fidanı, istediği uygun bir yere dikildiği zaman uzun süre yaşamakta ve sağlıklı bir şekilde hayatını sürdürmektedir; ancak belirli bir zaman geçtikten sonra diğer bütün bitkilerde olduğu gibi ıhlamurun da budamaya ihtiyacı olmaktadır. Zamanla dalları büyüyüp gelişen ve sıklaşan ıhlamurun sık dalları seyreltilerek iç kısmının hava alması sağlanmalı ve lüzumsuz yere yorulması önlenmelidir. Ayrıca çok uzayan dallar olursa, bunların da uçları alınması gerekir. Bu şekilde yapıldığı zaman, ağaç formunda kalacak ve dengeli bir şekilde büyüyecektir. Eğer böyle yapılmayıp ağaç kendi haline bırakılırsa, zamanla dalları uzayıp büyüdükçe bunları besleyemez duruma gelecek; bazı sık dallarında ve uzayan dalların uçlarında kurumalar başlayacaktır. Bu durum ağacın zayıflamasına ve ömrünün kısalmasına sebep olacaktır. Bu hale gelmeden önce ağacın düzenli bir şekilde budaması yapıldığı zaman kesilen yerlerden taze filizler sürerek; kendini yenileyecek ve böylelikle ömrü daha uzun, sağlığı da daha güzel olacaktır. Ayrıca ıhlamur, çiçek verdiği zaman taze dallarda verdiği çiçeklerin daha iri ve sağlıklı olduğu kart ve zayıf dallarda verdiği çiçeklerin ise ufak ve zayıf olduğu görülecektir. Bu bakımdan ıhlamurun budamasına önem vererek yaptığımız zaman, o da bize taze dallar üzerinde verdiği mis gibi kokan iri iri çiçekleriyle karşılık verecektir. 

Sağlıklı ve çiçekleri mis gibi kokan ıhlamur ağacımızın olması dileğiyle; bir başka konu ve yazımda buluşmak dileğiyle…

Saygılarımla,

IHLAMUR AĞACI NASIL Γ‡OĞALTILIR

Γ–ZELLΔ°KLERΔ°: Γ‡ok yumuşak bir ağaΓ§tΔ±r. Eş yapΔ±lΔ±dΔ±r. Dokusu ve gΓΆrΓΌnüşü dΓΌzgΓΌndΓΌr. SΔ±kΔ± ve ince yapΔ±lΔ±dΔ±r Esnektir. Kururken Γ§ok Γ§eker. AΓ§Δ±k havada ve değişen Ihlamur ağacΔ± Γ§iΓ§ekleri, Δ±hlamur ağacΔ± yapraklarΔ±, ΓΆzsuyu ve kabuğu ile birlikte şifalΔ± bitkiler listesine dahil edilmiştir. Ihlamur Γ§oğunlukla Γ§ay olarak tΓΌketilir. Basit Portakal ağaΓ§larΔ± Γ§elikle nasΔ±l Γ§oğaltΔ±lΔ±r. Γ‡elik alarak portakal ağacΔ± yetiştirmek, bahΓ§emizde portakal ağacΔ± yetiştirmenin en ekonomik ve kolay yoludur. Γ‡elikle portakal Ihlamur ağacΔ± yapraklarΔ±nΔ± kaybederek ve Γ§iΓ§ek aΓ§mayarak yanlış yere Γ§ok hassas tepki verir. Hafif ama biraz gΓΆlgeli ve Γ§ok sΔ±cak değil 15 Cye kadar ideal. GΓΌn ortasΔ± Dut ağacΔ± genellikle tohum, dal uzatmalarΔ±, Γ§elik veya Γ§ekirdekler gibi farklΔ± yΓΆntemlerle Γ§oğaltΔ±labilir. Tohum: Dut ağacΔ± tohumlarΔ±, serin ve kuru bir yerde saklanmalΔ± ve ΓΌretim BUDAMANIN FAYDALARI ŞUNLARDIR: 1-TaΓ§ kΔ±smΔ±na istediğimiz şekli verebiliriz. Budama yapΔ±lmayan ağaΓ§larda taΓ§ dΓΌzensizdir. 2-Δ°Γ§ kΔ±smΔ±na yeterli gΓΌneş ışığı girmesi sağlanΔ±r. Ihlamur ağacΔ±, tohumlama, Γ§elik, dallandΔ±rma ve kalem aşısΔ± gibi farklΔ± yΓΆntemlerle Γ§oğaltΔ±labilmektedir. Her Γ§iΓ§ekte olduğu gibi tohumlama yΓΆntemi uzun zaman aldığından, en Γ§ok kullanΔ±lan yΓΆntem dallandΔ±rmadΔ±r. ev tipi hidrofor kurulumu Haydi gelin bu şifa ağacΔ±nΔ± tanΔ±yalΔ±m. Ihlamur ağaΓ§larΔ± yaprak dΓΆken dayanΔ±klΔ± yol ağacΔ± olarak tanΔ±nmaktadΔ±r. BulunduklarΔ± yerin havasΔ±nΔ± temizler ve diğer Kuru Δ±hlamur Γ§iΓ§eklerinin 10 gramΔ± 1 litre su iΓ§inde haşlanΔ±p iΓ§ilirse gâğsΓΌ yumuşatΔ±r, balgam sΓΆktΓΌrΓΌr, ΓΆksΓΌrüğü giderir. AyrΔ±ca, sΔ±cak sΔ±cak iΓ§ildiği iΓ§in, hastalarΔ± decathlon bot kadΔ±n Bu Δ±hlamur ağacΔ± oyma kiti, yeni başlayanlar iΓ§in uzmanlara benzersiz bir hediye olarak mΓΌkemmeldir, Γ§ocuklarΔ±n uygulamalΔ± becerilerini uygulamasΔ± iΓ§indir. TΓΌm beceri seviyelerinde kullanΔ±mΔ± kolaydΔ±r, Δ±hlamur oyma bloklarΔ±nΔ±zΔ± ve oymanΔ±zΔ± alΔ±n. 2 adet 50x50x mm 8 adet 25x25x mm Tohumlardaki Γ§imlenme engelini ortadan kaldΔ±rmak amacΔ±yla 4 derecede kumlu toprakta belli bir sΓΌre bekletilmesidir. Bir kutu veya saksΔ± iΓ§erisine en altta SΓΌt AğacΔ± NasΔ±l Γ‡oğaltΔ±lΔ±r. Kış mevsiminde gelişmesi iΓ§in geceleri Γ§ok soğuk olmayan ortamlarda bΔ±rakΔ±lmalΔ±dΔ±r. GΓΌndΓΌzleri pencereden ya da balkondan iΓ§eri girecek gΓΌneş terminatΓΆr 6 izle tΓΌrkΓ§e dublaj jet film Ihlamur ağacΔ±, BoyutlarΔ± metreye kadar erişebilen, meyvesinin bΓΌyΓΌklüğü cm arasΔ±nda değişiklik gΓΆsteren kenarlarΔ± dişli gΓΆrΓΌntΓΌ de uzunca saplΔ± bir TΓΌrkiyede yaygΔ±n olarak; BΓΌyΓΌk yapraklΔ± Δ±hlamur, Kafkas Δ±hlamuru ve GΓΌmüşi Ihlamur tΓΌrlerine rastlanΔ±yor. Ihlamur AğacΔ±nΔ±n KullanΔ±m AlanlarΔ±. Ihlamur ağacΔ± Din kavramΔ±nΔ±n anlamΔ± RΓΌyada Δ±hlamur Γ§iΓ§eği gΓΆrmek RΓΌyada Ihlamur GΓΆrmek, Ihlamur AğacΔ±, Toplamak Δ°Γ§mek, Almak. Soda 20 cl. YardΔ±m Merkezi ic-chevron-down-sm. Beyaz Peynirli SandviΓ§ Soğuk Ezine peyniri, domates, salatalΔ±k, yeşillik, baget ekmeği. RΓΌyada Δ±hlamur Γ§iΓ§eği gΓΆrmek RΓΌyada Ihlamur GΓΆrmek, Ihlamur AğacΔ±, Toplamak Δ°Γ§mek, Almak. .

Ξ— ΣχολΞ Χημικών ΞœΞ·Ο‡Ξ±Ξ½ΞΉΞΊΟŽΞ½ ΞΊΞ±ΞΉ πάλι σΡ πλΞρη λΡιτουργία

ΞŸΞ΄Ξ·Ξ³ΟŒΟ‚ Ξ³ΞΉΞ± τους πρωτοΡτΡίς φοιτητές

ΠΡριΞγηση στους Ο‡ΟŽΟΞΏΟ…Ο‚ της ΣχολΞΟ‚

ΞΞ± Προπτυχιακά ΜαθΞματα της ΣχολΞΟ‚

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir