dizel benzin nasıl anlaşılır / Araba benzinli mi, dizel mi nasıl anlaşılır? Hangisi daha iyidir?

Dizel Benzin Nasıl Anlaşılır

dizel benzin nasıl anlaşılır

Benzin ve Motorin Farkı

Otomobil sektörüne ilgi duyan kişilerin merak ettiği konular arasında mazot ve benzin farkı da yer almaktadır. Dizel ile benzin arasındaki fark özellikle fiyat açısından merak edilen konular arasında yer alır. Kullanıcılar her zaman benzinli araç ile dizel araç karşılaştırması yapar. Peki hangisi sizin için daha avantajlı? Yazımızın devamında benzin ve dizel farkı ile ilgili tüm sorularınıza cevap bulabilirsiniz.

Benzin ve Mazot Arasındaki Farklar Nelerdir?

Benzin ve dizel farkı, sektöre ilgili duyan birçok kişi tarafından merak edilen detaylar arasında yer alıyor. Benzin mazot karşılaştırması yapıldığında hem birbirlerine karşı hem benzinin avantajları hem de dizelin avantajları olduğu söylenebilir. Bununla birlikte mazot ve benzin arasındaki farklar olduğu gibi benzerlikler de bulunmaktadır. Örneğin, her ikisi de petrolden üretilmektedir.

Benzin, kısa sürede artan hızlar için ne kadar ideal ise mazot da sabit hızlarda bir o kadar verimlidir. İkisi de petrolden üretilmesine rağmen damıtılma sıcaklıkları yoğunluklarını değiştirir. Benzin daha hafiftir ve mazottan çok daha hızlı tutuşur. Mazot daha zor tutuşmakla birlikte hacim birimi olarak benzine nazaran daha fazla enerji sağlar. Böylece yük taşımak, uzun yol almak gibi performanslar için mazotlu motorlar; hızlı ivme ve süratle yol almak için ise benzinli motorlar geliştirilmiştir. Nitekim benzin ve mazot farkında bu detay ön plana çıkan maddeler arasında yer almaktadır.

Dizel ile benzin farkı hakkında söylenebilecek en önemli şeylerden biri de benzinin mazota göre daha hızlı yanması ve tükenmesidir. Mazot daha yavaş ve uzun yanar dolayısıyla görece ekonomiktir. Konu motorların ağır iş yapmasına geldiğinde ise tercih mazotla çalışan büyük motorlu araçlardan yanadır. Örneğin yük taşımacılığının yüzde doksanı tamamen mazotlu araçlarla yapılır. Her halükarda bulundukları günden bugüne ikisi de aynı hızla tüketilmeye devam ediyor ve bir süre daha böyle gideceğini rahatlıkla söyleyebiliriz.

Benzin ile mazot arasındaki farklar maddeler halinde aşağıdaki gibi sıralanabilir:

  • Dizel araçlar sürüş menzili bakımından benzinli araçlara kıyasla daha üstündür.

  • Dizel motorların torku benzinli araçlara kıyasla daha yüksektir. Ancak benzinli araçlar dizel araçlardan daha çeviktir.

  • Dizel ile benzin arasındaki fark araçların ilk çalışmaları esnasında da göze çarpar. İlk çalıştırma esnasında benzinli araçlar, dizel motorlu araçlara kıyasla daha az ısınma gerektirir.

  • Benzin motorin karşılaştırmasında ön plana çıkan detaylardan biri de bujidir. Dizel araçlarda buji yoktur. Bu yüzden buji bakımı gerektirmez.

  • Dizel araçların elektrik aksamı benzinli araçlara kıyasla daha basittir.

  • Benzinli araçlar kısa mesafeli yolculuklar için daha karlıdır. Fakat dizel araçlar özellikle şehirlerarası yolculuklarda daha fazla yakıt tasarrufu sağlar. Hem benzin tasarrufu hem de dizel araçlarda yakıt tasarrufu yapmanın yolları hakkındaki detayları ilgili blog yazılarımızda bulabilirsiniz.

  • Çevre açısından da benzin dizel yakıt farkı bulunmaktadır. Dizel motorlu araçların daha fazla çevre dostu oldukları söylenebilir.

  • Dizel motorlu araçlarda yangın meydana gelme olasılığı benzinli araçlara kıyasla daha düşüktür.

  • Benzin ve motorin farkı genel olarak değerlendirildiğinde dizel araçlar benzinli araçlardan daha yüksek maliyetlidir.

  • Benzinli araçların bakımı dizel araçlara kıyasla hem daha kolay hem de daha ekonomiktir.

  • Dizel araçlar, benzinli araçlara nazaran çalışma sırasında daha yüksek ses çıkarır.

  • Dizel motorlu araçlar benzinli araçlara kıyasla daha az değer kaybeder.

  • Benzinin molekül zinciri, mazota kıyasla daha kısa olduğu için çalışma esnasında çok daha çabuk alev alır.

  • Dizel yakıt olarak da tabir edilen mazot, benzinden daha ağır bir yakıt türüdür.

  • Benzin dizel farkı araçların arıza yapma sıklıklarında da karşınıza çıkabilecek bir durumdur. Dizel motorlar genel olarak daha az arızalanır. Ancak dizel araca sahipseniz aracınızın bakımlarını zamanında yaptırmanız çok önemlidir.

  • Dizel motorlar çok daha verimli motorlardır. Bu nedenle, az yakıt tüketerek çok daha fazla enerji açığa çıkarırlar.

  • Benzin motorlu araçlar daha sessiz çalışır. Bu nedenle daha fazla tercih edilir.

Fiyat Açısından Benzin Mazot Farkı

Günlük hayatta en çok kullanılan binek araçlar için bakarsanız, dizel ve benzin farkı açısından en önemli kriter elbette fiyatlarıdır. Nitekim benzin dizel fiyat farkı, bu iki yakıt grubu arasındaki en önemli farklardan bir tanesidir. Dizel yakıt yani motorin ya da mazot, benzine göre daha ucuzdur. Her gün otomobil kullanan biriyseniz benzin motorin farkı fiyat açısından bütçenizi kesinlikle etkileyecektir. Uzun vadede ciddi bir maliyeti farkı yaşayabilirsiniz.

Mazot, benzine göre daha uzun mesafeler kat etmenizi sağladığından bu iki unsur yan yana geldiğinde insanlar neden hala benzin kullanıyor diye düşünebilirsiniz. Bu biraz da otomotiv sektörünün kullanıcılarda yarattığı alışkanlıkla ilgili olabilir. Otomobil üreten markalar dizellere nazaran çok daha fazla benzinli model ürettiler. Bu da zaman içinde belirli alışkanlıklar oluşmasını sağlamıştır. Benzinli araç kullananlar, dizellerin oldukça hantal arabalar olduğunu düşünürler. Bir noktaya kadar haklı da olabilirler ama güncel teknoloji ile üretilen modern dizellerin çoğu bu yaygın inancı kökten sarsabilecek otomobillerdir. Diğer açıdan bakıldığında ise dizel kullanıcılarının benzinli otomobillere karşı mesafeli olduğuna şahit olursunuz. Bu sadece benzinli otomobilleri masraflı bulmalarıyla açıklanamaz. Benzinlilerin daha az tork üretmesini de bir problem olarak değerlendirebilirler. Bu çatışma, kullanıcılar arasında, ilk günden beri sürüp gider. Kısacası otomobil, alışkanlıklarla ve tarzla ilgili bir seçimdir. Aksi olsaydı otomotiv sektörü her yıl yüzlerce yeni model üreterek birbiri ile yarış halinde olmazdı. Bu noktada hangisi daha iyi sorusunu sormak yerine, hangisi işime yarar ya da beni mutlu eder diye düşünmek daha doğru seafoodplus.infoıca araç yakıt tüketimi hesaplamasını bilmek ve tasarruf sağlayacağınız noktalara dikkat etmekte fayda sağlar. Aracınıza göre motorin, LPG veya benzin yakıt hesaplamalarını kolayca yapabilirsiniz.

Özetle; dizel ve benzinli motor farkı iki açıdan değerlendirilebilir. Bunlardan bir tanesi fiyatken, bir diğeri ise çalışma prensibi ile ilgilidir. Benzin ve motorin farkının her iki açıdan da keskin olduğu söylenebilir.

HesApplı ile Hem Benzin Hem de Dizel İçin Özel İndirimlerden Yararlanabilirsiniz

HesApplı ile benzin ya da dizel yakıt fark etmeksizin size özen indirimlerden yararlanabilirsiniz. Akaryakıt alışverişlerinizi kolaylaştırmak, şirket araçlarınızın ne kadar benzin aldığını eşzamanlı izlemek ve Türkiye’nin en yaygın istasyon ağına sahip olan Petrol Ofisi’nden indirimli yakıt almak için HesApplı Taşıt Tanıma Sistemi ile tanışmalısınız. Buna ek olarak akaryakıt yönetiminiz kolayca yapabileceğinizi biliyor musunuz? Detaylı bilgi almak için Petrol Ofisi AutoMatic ve Filo Yönetimi blog içeriğine göz atabilirsiniz. HYE ile araç sayınız arttıkça indirim oranınız yükselir. Sürücülerin ödeme yapmak için araçlarından inmesine gerek kalmaz. Yakıt faturalarınız ayda iki kez toplu fatura edilir ve muhasebe ofisinizi kırtasiye işlerinden kurtarır. Siz de kurumunuzu HYE ayrıcalığı ile HesApplı yakıt sistemine dahil edip tasarruf sağlayabilirsiniz. KOBİ’ler için HesApplı’nın avantajları ile ilgili daha fazla detaya ilgili blog yazısı üzerinden ulaşabilirsiniz.

Araç İncele

Dizel ya da benzinli araçlar arasındaki fark dizel motorlarda piston içinde hava bulunur. Benzinli motorlarda ise hem hava hem yakıt bulunmaktadır. Otomobiller hakkında fazla bilgiye sahip olmayan sürücüler aracın dizel olduğu nasıl anlaşılır sorusunun cevabını araştırmayı sürdürüyor.

Dikkat edilmesi gereken aracın hangi yakıt özelliğine sahip olduğunu bilmeden yakıt takviyesi yapmamaktır. Arabanın dizel mi ya da benzinli mi olduğunu anlamak için;

  • Gaz ve debriyaj pedalı önemli bir referanstır.
  • Araç göstergeleri yardımcı olur.
  • Yakıt kapağı üzerinde kullanılması gereken yakıt belirtilir.
  • Motorun üzerinde bazı kısaltmalar ile belli olur.

En İyi Dizel Otomobil Modelleri

Dizel araçlarda debriyaj kullanarak rahatlıkla kalkış sağlanır ancak benzinli arabada sadece debriyaj kullanılması halinde araç titrer ve stop eder. Benzinli arabaların göstergelerinde devir saati bin RPM seviyesinde biter kırmızı çizgi ise seviyesindedir. Dizel araçlarda ise kırmızı çizgi RPM seviyesinde başlar.

Yakıt kapağı üzerinde araçta kullanılması gereken yakıt yazılıdır, benzin istasyonlarında pompacılar yakıtı doldururken kapağa bakar. Bazı markalarda dizel motorların üzerinde kısaltmalar bulunur, TDI, TDCI, DCI, IDTEC gibi kısaltmalar dizel araçlar için kullanılır.

Sürücülerin öğrendiği aracın dizel olduğu nasıl anlaşılır sorusunun ardından tercih edilen otomobiller;

  • Opel Corsa
  • Audi A1
  • Ford Fiesta
  • Peugeot
  • Peugeot
  • Nissan Pulsar&#;dır.
  • Renault Talisman
  • DaciaSandero

Opel Corsa

ECOTEC teknolojisine sahip olan Opel Corsa dizel otomobiller arasında en az yakan model olarak öne çıkıyor. kilometrede litre yakıt tüketen araç aynı zamanda ısıtmalı koltuklar ve direksiyon ile konfor sağlıyor.

Audi A1

Sürücüler arasında az yakan dizel otomobiller sıralamasında yerine alan Audi A1 modelinin V litre hacme sahip motoru bulunuyor. kilometrede yaklaşık litre yakıt tüketimi sağlayan araç hem dizel hem de otomatik vites özelliği ile oldukça seri ve verimli bir sürüş deneyimi sunuyor.

Ford Fiesta

litrelik hacme sahip olan Ford Fiesta kilometre mesafede litre yakıt tüketimi ile öne çıkıyor. 85 beygir gücüne sahip motoru ile verimliliği her zaman ön planda tutuyor.

Peugeot

En az yakan otomobiller sıralamasında iddiasını koruyan Peugeot küçük olmasının avantajını ortaya koyuyor. Blue HDi dizel motor ile kilometrede litre yakıt tüketimi yapan araç tasarımı ile rahatlık ve konfor sunuyor.

Peugeot

Küçük suv araç piyasasında yer alan model, kilometrede sadece litre yakıt tüketiyor. Düşük yakıt tüketimi ile göz dolduran Peugeot ,  Blue HDi motora sahip.

Nissan Pulsar

Nissan ve Renault markalarının işbirliği ile ortaya çıkan motor teknolojisine sahip olan Nissan Pulsar kilometrede litre yakıt tüketimi ile dikkat çekiyor. litrelik motora sahip olan otomobil markası dCi motoru ile düşük yakıt tüketimi ve verimli yapıyı bir arada sunuyor.

Renault Talisman

Özellikle iç dünyasının tercihi olan Renault Talisman oldukça geniş ve büyük tasarıma sahip. İş dünyasında prestijli araçlar sıralamasında bulunan Talisman, gelir gider dengesini sağlayabilmesi için özel olarak tasarlandı. Rüzgar sürtünmesi özelliği ile yakıt tüketimini düşük seviyede tutmayı başaran araç kilometrede litre yakıt tüketiyor.

Dacia Sandero

dCi motor kullanılan DaciaSandero Renault grubunun en az yakıt tüketen üyesi. Türkiye&#;de başarılı bir satış rakamına sahip olan model litrelik versiyonu ile otomobil piyasasında yer alıyor. DaciaSandero kilometrede litre yakıt tüketimi ile dikkat çekiyor.

Bir önceki yazımız olan Bin Liraya Alınacak En İyi Arabalar başlıklı makalemizde bin liraya alınacak otomobiller, araç incele ve araç piyasası hakkında bilgiler verilmektedir.

Bir Cevap Yaz
benzinli motor ve dizel motor

Araba almadan önce merak konulardan biri de “benzinli araba mı almalıyım yoksa dizel araba mı ?” sorusu. Mazotun benzinden daha uygun fiyatlı olması sebebi ile çoğu kişi dizel araba almaya yönelse de az yakan benzinli arabalar da yok değil. Bizde bu yazımızda sizlere benzinli motor ve dizel motor arabaların farklarından ve avantaj ve dezavantajlarından bahsedeceğiz.

Benzinli Motor Nedir ?

benzinli motor

Basit bir tanımla benzin ile çalışan içten yanmalı motorların genel adı diyebiliriz. İçten yanmalı motorların çalışma prensibi kulağa fazla karışık gelebilir. Yine de biz kısa ve anlaşılır bir şekilde size anlatmaya çalışalım.

  • İlk olarak hava filtresinden hava emilir.
  • Emilen hava benzin pompası ile birlikte benzin yanma odasına aktarılır.
  • İdeal oranda karışmış olan hava ve yakıt karışımı, emme supaplarından benzin odasına giriş yapar.
  • Daha sonra pistonun yukarıya doğru hareketi ile oluşan karışım sıkıştırılır.
  • Benzinli motorda ki bujilerden ateşlenen kıvılcımlar ile birlikte patlama gerçekleşir.
  • Piston aşağıya doğru hareket eder.
  • Bu sayede de krank milini hareket ettirir.
  • Pistonun tekrar yukarı doğru hareket etmesi ile patlamadan kaynaklı oluşan gazlar egzoz supaplarından sistemin dışına atılır.
  • Supap tekrar aşağıya doğru indiğinde hava ve yakıt karışımı yanma odasına alınır.

Benzinli Motor Avantajları

  • Sonradan LPG uygulaması yaptırılıp daha düşük yakıt tüketimi sağlanabilir
  • Bakım maliyetleri daha düşüktür
  • Emisyon durumları kıyaslandığında benzinli araçlar dizel araçlara göre daha az çevreyi kirletirler
  •  Daha sessiz çalışırlar
  • Kısa sürede hız artışı sağlar

Dizel Motor Nedir ?

dizel motor

Dizel yakıt kullanılan, içten yanmalı motor türüne de dizel motor adı verilmektedir. Bu motorların benzinli motordan farkı ateşleme sistemidir. Benzinli motorlarda silindir in içinde yakıt ve hava bulunduğundan ve yakıt ve havanın, homojen bir karışım haline gelince de buji yardımı ile bu karışımın yandığından bahsetmiştik.

Dizel motorun çalışma sisteminde ise pistona sadece hava alınır ve sıkıştırılır. Sıkışan yüksek sıcaklıkta ki havanın üzerine dizel yakıt püskürtülür. Bu püskürtmede ilk önce yanmayı ve ardından da hareketi sağlar. Bu neden ile benzinli araçlarda bulunan buji, dizel motorda bulunmaz. Dizel motorlarda, yanma odasına giren yakıt homojen bir şekilde yanmaz. Yanma verimi düşük olduğu için de emisyon değerleri yüksektir.

Dizel Motor Avantajları

  • Benzinli araçlara göre motoru, %20 daha fazla verimlidir.
  • Üretim yapılarından dolayı daha güçlü torka sahiptir.
  • Benzinli araçlara kıyasla daha az değer kaybederler.

Benzinli Motor Ve Dizel Motor Farkı

benzinli motor ve dizel motor

  • Kısa sürede artan hızlarda benzin daha idealdir. Bu durum mazotta sabit hızlarda geçerlidir.
  • Mazotlu motorlar yük taşımak ve uzun yol almak gibi performanslar için geliştirilmiştir. Benzinli motorlar ise hızlı ivme ve süratle yol almak için geliştirilmiştir.
  • Benzin, mazota göre daha hızlı yanar ve daha hızlı tükenir. Mazot ise daha yavaş ve daha uzun süre yanar. Bu nedenle mazot daha ekonomiktir.
  • Dizel araçların elektrik aksamı benzinli araçlara kıyasla daha basittir.
  • Çevre dostluğu açısından da benzin ve dizel yakıt farkı bulunmaktadır. Dizel motorlu araçlar daha fazla çevre dostudur
  • Benzinli araçlarda yangın meydana gelme olasılığı dizel araçlara göre daha yüksektir.
  • Bakımları karşılaştırıldığında benzinli araçların bakımı dizel araçlara kıyasla hem daha kolay hem de daha ekonomiktir.

Fiyatlarını Karşılaştıralım!

fiyat karşılaştırması

Günlük hayatta en çok kullanılan model olan binek araçları ele alalım. Bu araçlar için benzin ve dizel açısından en önemli kriter şüphesiz ki fiyatları. Dizel yakıt yani motorin (mazot) benzine kıyasla daha ucuzdur. Eğer sizde her gün aktif olarak otomobil kullanan birisi iseniz benzin ve dizelin fiyat farkı ile mutlaka ilgileniyorsunuzdur. Kısa vadede belki çok fark etmeyebilir ancak uzun vadede bütçenizdeki farkı net bir şekilde görebilirsiniz.

Dizel motorun benzinli motora kıyasla daha uzun mesafeler kat etmenizi sağladığını söyledik. Ancak bu iki unsuru karşılaştırdığınızda “peki neden insanlar hala benzinli motora sahip araçları kullanıyor ?” diye düşünebilirsiniz. Bunun sebebi olarak otomotiv sektörünün kullanıcılarda bir alışkanlık yaratması dememiz yanlış olmayacaktır. Otomotiv üreticileri dizel motorlu araçlardan daha çok benzinli araç ürettikleri için kullanıcılarda alışkanlık oluşmasını sağlamıştır.

Sıfır Km Sedan Benzinli Araç Modelleri İçin Tıklayın

Sıfır Km Hatchback Dizel Araç Modelleri İçin Tıklayın

Elif Karakılıç

Ondokuz Mayıs Üniversitesi Endüstri Mühendisliği 4. sınıf öğrencisiyim. Tutkunu olduğum otomobiller hakkında yazılarımı ve fikirlerimi sizlerle paylaşıyorum.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir