igeme kapatıldı / TЬRKЭYE BЬYЬK MЭLLET MECLЭSЭ

Igeme Kapatıldı

igeme kapatıldı

İGEME nereye gitti?

İhracatı Geliştirme Etüd Merkezi, kısaca bilinen adı ile İGEME sessizce ortadan kayboldu. Dış Ticaret Müsteşarlığı teşkilatında yer alan bu kuruluş, Ekonomi Bakanlığı'nın oluşumu içerisinde deyimi uygunsa, tam anlamıyla bakanlığın diğer bölümlerine asimile edildi.

Siyasetten pek haz almadığımı ve uzak durduğumu, bu sohbet sütunlarında hep belirtmişimdir. Okuyanlarımız, bugünkü sohbetimizin detaylarını da lütfen bu ifademi akıldan çıkartmadan okusunlar. Sayın Süleyman Demirel'e atfedilen meşhur "kendim için bir şey istiyorsam namerdim" sözünü burada tornistan edip, "evet biz ihracatçılar için bir şey istiyoruz" diye söylüyorum.

İGEME yıllar boyu biz ihracatçılar için hep çok iyi bir başvuru kaynağı, bilgilenme merkezi ve güvenilir bir eğitim kurumu olmuştur. İşin iyi taraflarından biri de, ihracatçının ihtiyacı olan birçok şeyi bu merkezde bir arada bulabilmemiz idi. Bu merkezlerde, uzmanlık yorumları, bilgi kaynakları, güvenilir eğitim programları ve hatta bir aralar danışmanlık bile vardı. Bir bürosuna gittiğimizde, ihracatçı olarak birçok derdimize deva bulabiliyorduk.

İki yıl kadar önce, Ekonomi Bakanımız Sayın Zafer Çağlayan ile yaptığımız bir sohbette bu merkezin Dışişleri Bakanlığı gibi örgütleneceğini, ülkelere göre uzmanlıkların geliştirileceğini ve etkinliklerinin arttırılmasının sağlanacağını belirtmiş ve bu sohbetten kısa bir süre sonra da, Ülke Masaları oluşumu duyurulmuştu. Çok güzel bir gelişme ve isteriz ki niyet edilen ve beklenen sonuçlar elde edilir. İGEME ile ilişkilerimiz sırasında görüştüğümüz birçok uzmanın yüksek yeterlilik seviyeleri ve her zaman şikâyet edilen bürokrasi davranışlarına benzemeyen, ilgili ve samimi yardımları hep takdirimizi kazanmıştır. Bu nedenle de Ülke Masaları'nın başarılarına, "bu iş olacaktır" gözü ile bakıyoruz.

Tüm ülkeler buna benzer kuruluşların etkinliklerini arttırmak için ciddi çabalar gösterip onları bağımsız ve bürokrasiden uzak bir hale getirmeye çalışıyor. İtalya'da ICE, İspanya'da ICEX, Brezilya'da Apex, İngiltere'de UK Trade & Investment (UKTI), Güney Kore'de KOTRA gibi kuruluşlar var.  Nedeni de gayet basit, ihracatlarını mümkün olduğu kadar arttırmak için, sanayici ve tüccar ihracatçılarını gereken yeterliliklerle donatmaya çalışıyorlar.

Bu konuda neler yapıldığını, gazetemizin bu sütunlarında her Çarşamba günü "İşletmecilik ve Dış Ticaret Sohbetleri" köşesinde yazan Sayın Osman Ata Ataç kadar iyi bilene rastlamadığımı ifade etmek isterim. Umarım kendisi lütfedip bize bunların örneklerini ve yaptıklarını sayıp döker.

Hedef 2023 yılında 500 milyar ABD doları ihracatı yakalamak. Zor mu?

Bence hiç de zor değil. Zor olan oraya giden yolu nasıl açacağımız.

Bakanlıkta stratejik çalışmalar yapılıyor, yol haritaları çiziliyor, bütçelerin tahminleri yapılıyor ve hedefe nasıl varabiliriz diye olasılıklar üzerinde çalışılıyor. Hepsi güzel ve zaten olmazsa olmaz da!

Gelelim aklımızdaki bazı sorulara.

1- Bugün 50.000 civarında olan ihracatçı sayısını kaça yükselteceğiz ki 2023 hedefine varalım?

2- Bu sayıyı arttırmak için onlara gereken yeterlilikleri nasıl kazandıracağız.

3- İhracat için gereken yeterlilikleri onlara kazandıracak kişilerin, bu işleri gerçekten bilip bilmediğini nasıl tayin edeceğiz.

4- İhracatı arttırmak için "Uyandırılması Gereken Dev" olan KOBİ'lerin ihtiyacı olan "Nitelikli İhracat Elemanı" ihtiyacını nasıl karşılayacağız?

Bu sorulara verilmesi olası cevaplardan, Ülke Masaları, Dış Ticaret Meslek Yüksek Okulları, yetkilendirilmiş eğitim kurumları gibi bazılarını zaten biliyoruz. Mevcut durumun dışında neler olacak onları bilmek isteriz. Mevcut durum ve olasılıklar hakkındaki yorumlarımız da kısmetse haftaya.

 

 

 

 

 

Başbakanlık

Mevzuatı Geliştirme ve Yayın Genel Müdürlüğünce Yayımlanır

 Kuruluş : 7 Ekim 1920

4 Mart 2002

PAZARTESİ

Sayı : 24685

ÅÖNCEKİ

SONRAKİ

Æ

YÜRÜTME VE İDARE BÖLÜMÜ

 

Milletlerarası Andlaşmalar

2002/3696     Türk-Yunan Gümrük İdareleri Arasındaki Toplantıya Ait Tutanak’ın Onaylanması Hakkında Karar

2002/3697     Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Tacikistan Cumhuriyeti Hükümeti

Arasında İmzalanan, Ticaret, Ekonomi ve Sanayi Alanlarında Uzun Vadeli İşbirliği Anlaşması’nın Onaylanması Hakkında Karar

 

Yönetmelikler

— Gümrük Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik

— İhracatı Geliştirme Etüd Merkezi Gelir Gider ve Muhasebe Usulleri ile Diğer Mali Konulara İlişkin Usul ve Esaslar Yönetmeliği

Anadolu Üniversitesi Lisansüstü Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliğinin Bazı Maddelerinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik

— Dokuz Eylül Üniversitesi Öğretim ve Sınav Çerçeve Yönetmeliğine Ek Maddeler Eklenmesi Hakkında Yön

etmelik

— İstanbul Üniversitesi Orman İşletmeciliği Meslek Yüksekokulu Öğretim ve Sınav Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik

 

Tebliğ

— İzmir İli Sınırları İçerisinde, Sokakta Yaşayan ve Sokakta Çalıştırılan Çocukların Korunması ile Çözücü ve Yapıştırıcı Nitelikli Uçucu ve Bağımlılık Yapan Maddelerin 18 Yaşından Küçüklere Satışının Yasaklanmasına Dair Karar (No: 2002/1)


 

 

İLAN BÖLÜMÜ

 

İlanları görmek için tıklayınız

 

 

YÜRÜTME VE İDARE BÖLÜMÜ

—— • —— 

Sayfa Başı


Yönetmelikler

Devlet Bakanlığından :

Gümrük Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına

Dair Yönetmelik

MADDE 1 —

20/1/2000 tarihli ve 23939 mükerrer sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Gümrük Yönetmeliğinin 10/7/2001 tarihli ve 24458 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan değişik 365 inci maddesinin birinci fıkrasının (ı) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

" ı) Deniz kenarında, demiryolu hattı üzerinde veya hava taşıt araçlarının kalktıkları veya indikleri meydan veya limanlarda, eşya taşıyan araçların geçeceği yolların, kapıların giriş çıkış bakımından elverişli olduğu y

erlerde bulunmak,"

MADDE 2 —

Aynı Yönetmeliğin 741 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

Madde 741 —

Bunker veya liman bayilerinin gümrük idaresine doğrudan başvurarak, gemiye verilecek yağ ve yakıta ilişkin beyanname (Basitleştirilmiş Usul ile gerçekleştirilen işlemler hariç) tescil ettirebilmeleri için, bu firmaların;

a) Anonim veya limited şirket olması,

b) Ödenmiş sermayelerinin asgari 50 milyar Türk Lirası olması,

c) 100.000- ABD Doları tutarında götürü teminat verilmesi,

d) Yöneti

m kurulu üyeleri ile şirket sermayesinin %10’undan fazlasına sahip olanların affa uğramış olsalar dahi, hırsızlık, emniyeti suiistimal, dolandırıcılık, yalan yere şahadet, yalan yere yemin, suç tasnii, iftira, irtikap, rüşvet, ihtilas cürümlerinden biri dolayısıyla hapis cezası veya 1918 sayılı Kaçakçılığın Men ve Takibine Dair Kanun ile 1567 sayılı Türk Parasının Kıymetini Koruma Hakkında Kanuna muhalefetten mahkum olmamaları,

Gerekir.

Yukarıdaki sayılan hususları ispat eden belgeler ve götürü teminat ile birlikte, bu Yönetmeliğin 66 no.lu ekinde yer alan taahhütnameyi doldurarak ilgili gümrüğe ibraz eden firmalar; gemilere yağ veya yakıt verilmesine ilişkin işlemleri yürütebilir. Bu firmaların, gemilere yağ ve yakıt verilmesine ilişkin her başvuruları

nda ilgili kaptan veya acentesinin talep veya izin yazısını gümrüğe ibrazı şarttır."

MADDE 3 —

Aynı Yönetmeliğin geçici 8 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"Geçici Madde 8 —

31/12/2002 tarihine kadar bu Yönetmelikle değiştirilen 741 inci maddenin (b) bendinde yer alan koşulu yerine getirmeyen ve (c) bendinde belirtilen 100.000 ABD Doları tutarında götürü teminatı ilgili gümrük müdürlüğüne teslim etmeyen firmaların 1/1/2003 tarihinden itibaren bunkerlik hizmeti yapmasına izin verilmez."

MADDE 4 —

Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 5 —

Bu Yönetmelik hükümlerini Gümrük Müsteşarlığının bağlı olduğu Bakan yürütür.

—— • ——

Devlet Bakanlığından :

İhracatı Geliştirme Etüd Merkezi Gelir Gider ve Muhasebe

Usulleri ile Diğer Mali Konulara İlişkin Usul veEsaslar Yönetmeliği

 

BİRİNCİ BÖLÜM

Genel Hükümler

 Amaç

Madde 1 —

Bu Yönetmeliğin amacı, İhracatı Geliştirme Etüd Merkezinin gelir, gider, muhasebe usulleri ve diğer mali konularına ilişkin usul ve esaslarını düzenlemektir.

Bu düzenleme;

a) Muhasebe işlemlerinde terim birliğinin sağlanmasını, açık ve anlaşılabilir nitelikte olmasını,

b) Çok kullanıcılı bilgisayar ortamından yararlanılmasını,

c) Anında ve doğru bilgi edinilmesini, dolayısıyla karar almada kullanışlı veriler sağlanmasını,

d) Nakit akımlarının ve projeksiyonların sağlıklı hazırlanmasını, uygulanmasını ve izlenmesini,

e) Varlıklar ve kaynaklardaki değişimler ile İGEME’nin işleyiş ve çalışmaları konusunda seri bilgiler sağlanmasını,

f) Bütçe hazırlama ve yıllık çalışma programları için veritabanı oluşturulmasını,

g) Mali tabloların anlaşılabilir, güvenilir ve karşılaştırılabilir olmasını, zamanında düzenlenerek süratle kullanılabilmesini,

h) Diğer kurumlar ve ilgililer arasında tek düzenin oluşturulmasını

,

amaçlamaktadır.

Kapsam

Madde 2 —

4059 sayılı Hazine Müsteşarlığı ile Dış Ticaret Müsteşarlığı Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanunun ek 2 nci maddesi ile kurulan İhracatı Geliştirme Etüd Merkezinin gelir, gider ve hesap usulleri ile mali denetimi bu Yönetmelik hükümlerine tabidir.

Hukuki Dayanak

Madde 3 —

Bu Yönetmelik, 4059 sayılı Hazine Müsteşarlığı ile Dış Ticaret Müsteşarlığı Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanunun ek 2 nci maddesi uyarınca hazırlanmıştır.Tanımlar

Madde 4 —

Bu Yönetmelikte geçen;

a) İGEME: Dış Ticaret Müsteşarlığı İhracatı Geliştirme Etüd Merkezini,

b) Genel Sekreter: Dış Ticaret Müsteşarlığı Müsteşar Yardımcısı İhracatı Geliştirme Etüd Merkezi Genel Sekreterini,

c) Genel Sekreter Yardımcısı: İhracatı Geliştirme Etüd Merkezi Genel Sekreter Yardımcısını,

d) Genel Sekreterlik: İhracatı Geliştirme Etüd Merkezi Genel Sekreteri ve Genel Sekreter Yardımcısını,

e) Başkan: İdari ve Mali İşlerden Sorumlu Başkanı,

f) İMİD: İdari ve Mali İşler Daire Başkanlığını,

g) MM: Muhase

be Müdürlüğünü,

h) HİM: Hesap İşleri Müdürlüğünü,

ı) PİM: Personel İşleri Müdürlüğünü,

i) SİM: Satınalma ve İç Hizmetler Müdürlüğünü,

ifade eder.

İKİNCİ BÖLÜM

Gelirlerin Tespiti ve Toplanması

 Gelirlerin tespiti

Madde 5 —-

İGEME’nin gelirleri; 4059 sayılı Hazine Müsteşarlığı ile Dış Ticaret Müsteşarlığı Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanunun ek 2 nci maddesi gereği; İhracatçı Birliklerinin aylık gerçekleşen gelirlerinin en çok yüzde onu, Türkiye Ticaret, Sanayi, Deniz Ticaret Odaları ve Borsalar Birliğinin aylık gerçekleşen gelirlerinin en çok yüzde biri olmak üzere İGEME Yönetim Kurulunca belirlenen ve ilgili Bakan tarafından onaylanarak kesinleşen katkı paylarından müteakip ayın 15’ine kadar yapılan aylık tahsilatlar, hizmet karşılığı alacağı katkı payları, Dış Ticaret Müsteşarlığı bütçesine İGEME’ye yardım amacıyla konulan ödenek ile bağış ve yardımlardan oluşur.

İGEME’nin fuar, eğitim, reklam, yayın ve bugibi çeşitli hizmetleri karşılığı alacağı katkı payları Genel Sekreter Yardımcısı tarafından

tespit edilir.

Gelirlerin Toplanması

Madde 6 —

İGEME’nin 4059 sayılı Hazine Müsteşarlığı ile Dış Ticaret Müsteşarlığı Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun gereği İhracatçı Birlikleri ile Türkiye Ticaret, Sanayi, Deniz Ticaret Odaları ve Borsalar Birliğinden tahsil edeceği gelirlerinin tahsili usulü, İGEME Yönetim Kurulu ve Maliye Bakanlığı uygun görüşü ile çıkarılacak özel bir yönetmelik ile düzenlenir.Gelirlerin Harcanması

Madde 7 —

İGEME’nin gelirleri aşağıda yeralan konularda harcanabilir;

a) Perso

nel ücretleri ve personel ile ilgili diğer giderler,

b) İGEME Yönetim Kurulunca onaylanan yıllık çalışma programında yeralan işler,

c) İGEME’nin ihtiyacı olan bina, arsa, taşıt, büro makina ve malzemeleri ile diğer demirbaşların satınalımı ve bakımı,

d

) İGEME’nin su, elektrik, doğalgaz (yakıt), iletişim (telefon, fax, internet) ve bugibi sabit işletme giderleri,

e) İGEME’nin yerli ve yabancı kişi ve kurumlarla yapacağı sözleşme ve protokollerde yeralan işler ve projeler.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Gider Usulleri

Ödemede Mevzuata Uygunluğun Kontrolü

Madde 8 —-

Mal ve hizmet alımları karşılığı alınan veya düzenlenen fatura, dekont, talimat, resmi yazı, olur, sözleşme, vekaletname, senet ve diğer yasal belgelerin;

a) Kanun, kararname, tüzük ve yönetmeliklere uyg

unluğu,

b) Her türlü vergi, resim harç ve kesintilerin hatasız tahsili,

c) Tahakkuk belgelerindeki tutarların doğruluğu, mal ve hizmet alımlarında işlemlerin tamamlanarak belgelendiği,

HİM ve birim yetkili personelince araştırılır, eksikler tamamlatılır ve mevzuata uygunluğu sağlandıktan sonra Ödeme Fişi’ne bağlanarak hak sahiplerine ödemesi yapılır.

Muhasebe Sisteminde Kullanılan Belgeler

Madde 9 —

a) Kasa tahsil fişi: Kasaya alınan paralar için düzenlenir. İGEME’den alınan kitap, CD, bilgisayar çıktısı, fotokopi çekimi vb. karşılığı tahsil edilen katkı payları için "makbuz" düzenlenir ve günlük olarak İGEME veznesine "Tahsil fişi" karşılığında teslim edilir. Kasa tahsil fişi ve makbuz, biri asıl olmak üzere iki nüsha düzenlenir. Basımında birbirini izleyen sıra numarası bulunur. Ayrıca, her yıl itibariyle birden başlayarak sıra numarası verilir. Tahsil fişi ve makbuzlarda parayı yatıranın adı, soyadı ve unvanı ile yatırılma nedeni belirtilir.

b) Ödeme fişi: Kasadan ve bankalardan yapılacak ödemeler için ödemeye esas olmak üzere düzenlenir. Basımında birbirini izleyen sıra numarası bulunur. Ayrıca her yıl itibariyle birden başlayarak sıra numarası verilir. Ödeme fişi üzerinde, gereksinim gösteren birimlerin yöneticileri ile düzenleyen ve kontrol ede

n muhasebe görevlileri ve ödeme yetkisi bulunan yöneticilerin imzaları bulunur. Ödemenin kime/nereye yapılacağı ve gerekçesi açıkça yazılır. Her ödeme fişine, ödeme yetkilerine göre; ödemeye esas Yönetim Kurulu kararı, Genel Sekreterlik onayı, şartname, sözleşme, fatura aslı ve benzeri ödeme belgesi aslı ile mal veya hizmetin hangi birim tarafından talep edildiğini ve mal/hizmetin eksiksiz olarak talep sahibi birim tarafından teslim alındığını veya işin bitirilip ödemeye hak kazanıldığını gösteren talep/teslim formları eklenir. İGEME dışındaki kişilere yapılan ödemelerde kimlik ibrazı aranır. Asıl ilgili yerine vekiline ödeme yapıldığı takdirde noterden onaylı vekaletname örneği alınır.

Ödeme fişleri üzerinde, talep sahibi birim yöneticileri ile satınalım ve imza yetki limitleri çerçevesinde, Genel Sekreter, Genel Sekreter Yardımcısı, Başkan, İMİD Daire Başkanı, MM Şube Müdürü ve HİM Müdürünün imzalarının bulunması gerekir. İmza noksanı olan fişler işleme konulamaz. Ödeme işlemleri tamamlandıktan sonra kasa

ve/veya muhasebe kayıtlarına aktarılır. Ödeme fişi üzerinde talep sahibi birim yöneticilerinin imzaları, o işe ait istenen koşulların fiilen ve teknik olarak yerine getirildiği ve hakedişin uygun olduğu anlamına gelir. İhtiyaç sahibi birimin tesellümünü gösteren imzalı irsaliye, tutanak ve/veya yazı ile belgelendirilen hakedişler, sipariş mektuplarında ve/veya sözleşmelerde/şartnamelerde yazılı koşullar ve mevzuat bakımından incelenerek uygun bulunduğu takdirde ve ilgili tüm belgelerin asıl nüshaları ile birlikte İdari ve Mali İşlerden sorumlu Başkanlığa iletilir.

c) Mahsup fişleri: Kasa ile ilgili tahsilat ve tediyeleri ilgilendirmeyen işlemlerin ilgili hesaplara borç ve alacak olarak kaydedilmesini sağlamak için çift kolonlu olarak düzenlenir. Her yıl başında 1’den başlayarak sıra numarası verilir. Fişin üzerine işlemlerle ilgili gerekli açıklamalar yazılır ve MM tarafından imzalanarak koruma altına alınır.

Kasa tahsil ve ödeme fişleri ile mahsup fişlerine işlem sırasına göre her yıl birden başlayarak yevmiye numarası verilir. Fişin ilgili yerlerinde tarih, ana hesap ve yardımcı hesap kodları ile adları belirtilir. Fiş üzerinde yardımcı hesap ve yevmiye fişi genel açıklamaları ile ekli belgelerin sayısı ve içeriği yazılır. Hesap tutarları, fiş toplamları

rakamla ve yazıyla gösterilir.

Gerekli ödemeye esas belge ekleri ile birlikte ve bu Yönetmelikte belirtilen esaslara göre hazırlanan ve bilgisayar ortamında düzenlenen muhasebe fişleri MM yetkililerinden iki kişi tarafından imzalanır ve koruma altına alını

r.

d) Gider pusulası : Karşılığında belge alınması olanaksız olan ve olağan olmayan onarım işleri, taksi, taşıma vb ücretleri gibi harcamalar için, harcamayı yapan ilgili tarafından "Gider pusulası" düzenlenir ve işi yapana imzalatılır. Harcamalar Başkan tarafından uygun görülüp imzalandıktan sonra ödeme fişi düzenlenerek işleme konulur.

Defterler

Madde 10 —

İGEME’nin muhasebe fişlerinin kaydına esas olan defterler; zorunlu ve yardımcı defterlerdir. İGEME’nin mali işlemleri ile ilgili tüm kayıtlar bu defterlere yapılır.

a) Zorunlu defterler :Yevmiye defteri ve defter-i kebirdir.

1) Yevmiye defteri :Fişlere kaydedilen işlemlerin tarih sırasıyla ve maddeler halinde düzenli olarak yazıldığı defterdir. Birbirini izleyen sıra numaralıdır.

2) Defter-i kebir

: Yevmiye defterine kaydedilmiş işlemleri düzenli olarak ilgili hesaplara dağıtan ve bu hesaplarda toplayan defterdir.

b) Kasa Defteri : Kasa ile ilgili işlemlerin günlük olarak izlendiği defterdir. Defterin bir tarafında önceki günden devreden kasa mevcudu ve gün içinde yapılan tahsilat, diğer tarafında da o gün içinde yapılan ödemeler ayrı ayrı ve açık biçimde yazılır. Devreden kasa mevcudu ile gün içinde tahsil edilen paralar toplanır, yine o gün içinde yapılan ödemeler toplamı düşüldükten sonra bakiye

kasa mevcudu bir sonraki güne devredilir. Günlük kasa sayımı neticesi ile defter kayıtları HİM ve veznedar tarafından düzenlenerek imzalanır, MM ve İMİD’in kontrolüne sunulur.

c) Yardımcı defterler : İkincil (tali) hesapların kaydedildiği ve muhasebe kayıtlarının zorunlu defterlere yazılmadan önce son kontrölünün MM tarafından yapıldığı muavin defterdir. Notere onaylattırılmadan kullanılır.

d) Çek takip defteri : İGEME’nin gider hesabına mahsuben ilgili banka şubesinden İGEME adına alınan çeklerin izlendiği defterdir. İGEME tarafından düzenlenen çekler HİM tarafından çek takip defterinde izlenir.

Defter Onayı

Madde 11 —

Zorunlu defterlerin bir önceki yılda notere onaylattırılması ve kayıtların izleyen yıl başından itibaren tutulması zorunludur. Kullanılan defterlere ertesi yıl da devam edilecek ise, ilgili dönemin Ocak ayı sonuna kadar noterden onaylatılmaları gerekir.

Kayıt Düzeni

Madde 12 —

Defter kayıtlarında karalama, silinti, kazıntı, okunamayacak şekilde çizme, yazı üzerine yazma, satır aralarına yazı ve rakam koyma, satır ve sayfa atlama yapılamaz. Zorunlu ve yardımcı defterlerin okunaklı, temiz ve düzenli tutulması gerekir.

Hesap Dönemi

Madde 13 —

Hesap dönemi, her yılın 1 Ocak-31 Aralık tarihleri arasını kapsayan mali dönemidir.

Bütçe

Madde 14 —

Bir yıl içerisinde mevzuata göre aktarılan meblağlar İGEME bütçesi kaynaklarını oluşturur. İGEME harcamaları ise; personel giderleri, demirbaş ve sabit varlık alımları, mal ve hizmet alımları, diğer cari harcamalardan oluşmaktadır. İGEME bütçesi, bir yıllık kaynak ve kullanım tahminleri ile gerçekleşmelerden oluşur, İMİD ve MM tarafından hazırlanır. Bütçe kalemleri arasında, Genel Sekreter veya Genel Sekreter Yardımcısının onayı ile aktarma yapılabilir. Ancak aktarmaların oranı toplam bütçenin %10’unuaştığı takdirde Yönetim Kurulunun onayı alınır.

Bütçe, Yönetim Kurulunun kabulünü takiben, ilgili Bakanın onayı ile yürürlüğe girer.

Mizan

Madde 15 —

Mizanlar aylık ve yıllık, ana ve detay (mizanlar) olarak çıkarılır. Mizanlarda hesap kodlarını, hesap adlarını, hesap toplamlarını ve borç/alacak bakiyelerini gösterecek şekilde düzenleme yapılır. Defter-i kebir toplamları ile mizan toplamlarının birbirini tutması gerekir. Hesap dönemi sonunda kapanış kayıtları yapılır ve "kesin mizan" çıkarılır. Mizan, aylık olarak, düzenli biçimde alınarak dosyalanır ve korunarak saklanır. Mizan toplamı ile yevmiye defteri toplamının birbirine eşit olması gerekir.

Mali Tablolar

Madde 16 —

Mali tablolar gelecekteki nakit akımlarını değerlendirmede yararlı ve hızlı bilgiler sağlamak, varlıklar, kaynaklar hakkındaki değişiklikler ve faaliyet sonuçları ile ilgili bilgi sağlamak için "gelir-gider tablosu", "bilanço" ve "nakit akım tablosu"nu içerir. Bu mali tablolar ayrıntılı, özet, karşılaştırmalı olarak çıkarılır. Ay sonlarında çıkarılan mali tablolar ara dönemleri içerdiğinden, istatistiki bilgi niteliğindedir. Hesap dönemi sonunda çıkarılan mizan dikkate alınarak dönemsonu mali tabloları düzenlenir.

Yıllık mali rapora dönem sonu ayrıntılı mali tabloları eklenir. Diğer birimler tarafından çıkarılan istatistiki tablolar, bu mali tablolara uygun olmak zorundadır.

a) Gelir-gider tablosu : İGEME’nin faaliyeti sonucu oluşan gelir ya da gider ayrıntı ve farklarını bu tablo gösterir.

b) Bilanço : Gelir ve gider karşılaştırmaları yapıldıktan sonra, İGEME’nin bütün varlık ve kaynaklarını göstermek amacıyla, dönemsonu kesin mizanları dikkate alınarak hazırlanan tablolardır.

c) Nakit akım tablosu : Bu tablo İGEME’nin nakit akımlarının izlenmesine yardımcı olur. İleriye yönelik mali izlencelerin hazırlanmasında dikkate alınır.

Muhasebe Sistemi ve Hesap Planı

Madde 17 —

İGEME’de esas olarak Tek Düzen Muhasebe Tebliği’nde belirtilen hesap planı kullanılmakla birlikte, İGEME faaliyetlerinin gerektirdiği hesap planı değişiklikleri Genel Sekreter Yardımcısının onayı ile yapılabilir. Hesap planında ana hesap kodları ve ikincil kırılmaya kadar olan ikincil (tali) hesap kodları, hesap adlarına ilişkin değişiklikler ve eklemeler yapılarak, Genel Sekreter Yardımcısının onayı ile yürürlüğe girer. Üçüncül kırılmadaki ikincil (tali) hesap kodlarında ve adlarında yapılacak değişiklikler ise, Başkanın onayı ile yürürlüğe girer.Mali İşlemler

Madde 18 —

İGEME’nin mali işlemleri iki ana grupta toplanır;

a) Genel yönetim işlemleri : Bütün tahsilat ve ödemeleri, iş avanslarını ve genel yönetim giderleri ile ilgili her türlü ödemeyi kapsar.

b) Personel işlemleri : Personele yapılan ücret ödemeleri ile yasal diğer ödentiler ve Personel Yönetmeliği çerçevesinde personele yapılması gereken ödemeleri ka

psar.İdari ve Mali İşlerden Sorumlu Başkanlık

Madde 19 —

İGEME’de mali işlemleri yürüten bir Başkanlık bulunmakta olup, temel olarak aşağıdaki görevleri yürütür;

a) 18 inci maddede yeralan görevleri yapar,

b) İGEME bütçesini hazırlayarak Yönetim Kurulu onayına sunar,

c) Muhasebe işlemlerinin yürütülmesini temin eder,

d) Mali ve görev alanına giren konularda diğer birimlerle koordinasyonu sağlayarak bütçe, mali rapor, bilanço, gelir-gider tablosu, nakit akım tabloları gibi tüm mali tabloları düzenleyip Genel Sekreter Yardımcısının onayından sonra ilgili merci ve makamlara sunar.

İmza Yetki Limitleri

Madde 20 —

İGEME’nin, madde 32’de yer alan mal ve hizmet satınalım faaliyetleri dışındaki belge ve ödeme emirlerini imzalamaya yetkili kişiler ve yetki limitleri aşağıda belirtilmiştir.

Yönetim Kurulu : İGEME cari yıl bütçesinin %10’u ve üzerindeki işler,

Genel Sekreter : İGEME cari yıl bütçesinin %5-10’u arasındaki işler,

Genel Sekreter Yardımcısı : İGEME cari yıl bütçesinin %5’ine kadar olan işler.

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

Mali Denetim

Dış Denetim

Madde 21 —

4059 sayılı Hazine Müsteşarlığı ile Dış Ticaret Müsteşarlığı Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun gereği; İGEME’nin gelir ve giderleri, Başbakanlık Yüksek Denetleme Kurulunun denetimine tabidir.

Yöne

tim Kurulu Adına Denetim

Madde 22 —

Hesapların ve bunlarla ilgili işlemlerin denetimi Yönetim Kurulunun kendi üyeleri arasından seçeceği iki kişilik bir Denetim Kurulu tarafından yapılır. Bu kurul, hesapları ve işlemleri her zaman incelemeye ve denetlemeye yetkili olup, her yıl hazırlayacağı denetim raporunu, mali yıl raporu ile aynı süreye rastlayacak biçimde Yönetim Kuruluna sunar.

Yıllık gelir gider tablosu ile Denetim Kurulu Raporu, Yönetim Kurulunca onaylanmasını takiben Dış Ticaret Müsteşarlığının bağlı olduğu Bakanın onayına sunulur. Bakanın onayı ile İGEME’nin ve Yönetim Kurulunun o yıla ait hesapları aklanmış olur. Başbakanlık Yüksek Denetleme Kurulunun denetimi bu hükmün dışındadır.

 

BEŞİNCİ BÖLÜM

Diğer Hükümler

 

Kasada Saklanması Gereken Belgeler

Madde 23 —

Para, damga pulu, döviz, çek, sözleşme, imza sirküleri, yetki belgesi, teminat, tapu senedi gibi bütün değerli evrak İGEME kasasında saklanmak zorundadır. Bu belgelerden gerekli olanlar, tutanak ile teslim alınır. Vezne dışında değerli evrak alınamaz ve saklanamaz. Bu belgeler İGEME nazım hesaplarında iz bedelle izlenir.

Avans Ödemeleri

Madde 24 —

Her ne amaçla olursa olsun, avans ödemeleri için ilgili yöneticinin onayladığı geçici görev oluru, satınalma oluru, satınalma komisyonu kararı ve benzeri harcama onayının alınmış olması gerekir. Avans talep formu Başkan ve/veya İMİD Daire Başkanı tarafından imzalanmadan avans ödemesi yapılamaz.

Yurt içi ve dışında İGEME’nin faaliyetleri ile ilgili görevlendirilen personele harcırahı, mahsubu dönüşünde yapılmak üzere ödenir. İGEME’nin alacağı mal ve hizmetler karşılığında, bu mal ve hizmetlerin parsiyel teslimin mümkün olduğu hallerde teslim alınan bölümün, toplam bedele oranı kadar avans ödemesi yapılabilir.

Bu oranın hesaplanmasında mal veya hizmeti talep eden birim yöneticileri yetkili olup ödemeye esas olmak üzere avans tutarı Başkanlığa yazı ile bildirilir.

Avans Mahsubu

Madde 25 —

Görev nedeniyle alınan avansların kapatılması için mahsup fişi kullanılır.

Geçici görevlendirmelerde avansı alan tarafından doldurulan harcırah beyannamesine ilgili harcama belgeleri ve görev onayı eklenerek PİM’ne verilir. Tahakkukun ardısıra HİM tarafından ödeme fişi düzenlenerek avans kapatılır. Yurt dışı Ofis ve Bölge Müdürlüklerinin iş avansları, MM tarafın

dan muhasebe kayıtlarında izlenir ve kapatılır.

Harcırah avansı zorunlu haller dışında görev bitiş tarihini izleyen en geç 15 gün içinde kapatılır. Satınalma ile ilgili iş avansları aynı gün; İGEME, Yurt dışı Ofis ve Bölge Müdürlüklerinin iş avansları harcamalar tamamlanıp sarf belgeleri İGEME’ye ulaştığında, geçici görevlendirmelerde verilen iş avansları ise görev bitiş tarihini izleyen hafta içinde kapatılır. Süresi içinde avans kapatılmadığı takdirde, kapatılmayan avanslar ilgilinin ücret, ikramiye ve d

iğer alacaklarından mahsup edilir.Defter, Fiş ve Evrakın Saklanması

Madde 26 —

Fişlerin, mizanların, defterlerin ve ilgili belgelerin düzenli bir şekilde dosyalanarak saklanması zorunludur. Çalışma saatleri dışında açıkta defter veya belge bırakılamaz. Sözkonusu belgelerin düzenli olarak muhasebe dosyalarına yerleştirilmesi ve korunarak saklanmasından MM, ödeme belgelerinin eklerinin tamam olmasından ödeme fişini düzenleyen HİM sorumludur. Ayrıca, bilanço çıkarıldıktan sonra yasal ve yardımcı defterler ile mizanlar MM tarafından dönem sonunda ayrı ayrı ciltlenerek, fişlerle birlikte koruma altına alınır.

Belgeleri Saklama Süresi

Madde 27 —

İGEME’nin kullandığı defter ve belgeler önemine göre işlem görüldüğü tarihten başlayarak 5 yıl süresince saklanır ve 5 inci yıl sonunda İGEME’nin arşivine kaldırılır.Belgelerin İdari ve Mali İşler Daire Başkanlığından Çıkarılması Yöntemi

Madde 28 —

Her türlü defter ve belge, İMİD izni dışında, servis dosyalarından ve arşivden çıkarılamaz. Yazılı talimat olmadan, İMİD personeli dışındaki personele ve kişilere arşivden ve aylık/yıllık dosyalardan muhasebe belgesi verilemez.

İlgililerin isteği üzerine belgelerin fotokopileri çıkarılır ve imza karşılığında ilgiliye teslim edilir. Denetim elemanları ve mahkemelerce belgelerin aslının talebi halinde bunların fotokopileri çıkartılarak asıllarının yerine konulur. Bu belgeler ve ekleri, ilgili makama bir tutanakla teslim edilir.

Kasa Anahtarları

Madde 29 —

HİM tarafından kasa her günün akşamı sayılır ve bir tutanağa bağlanır. Kasa sayımı yapılıp tutanağa bağlandıktan ve kasa defteri imza edildikten sonra kasa anahtarı veznedarda kalır. Kullanılan anahtarlar kaybolursa, yedeklerle kasa açılır. Bu işlem tutanakla tespit edilir. Yedekler de asıllarına sahip olanlarca korunur.Belge Akışı

Madde 30 —

İGEME’yi borçlandıran ya da alacaklandıran içerikte olup ilgili birimler tarafından düzenlenen veya bu birimlere gelen her türlü belge en geç 10 gün içerisinde iç yazışma ile İMİD’e asıl veya onaylı suret halinde gönderilir.

Demirb

aş ve Ambar Uygunluğu

Madde 31 —

Demirbaş alımlarında ödeme yapılmadan önce demirbaş ile ilgili personel tarafından sözkonusu demirbaş kayıtlara alınır ve zimmet işlemleri tamamlanır. Demirbaş kayıt defterinin yanısıra birim ve/veya personelin kulanımında bulunan zimmetli demirbaş ayrıca demirbaş sayım listeleri ile izlenir. İki nüsha düzenlenen bu listelerden biri zimmet sahibinde, diğer demirbaş sorumlusu personelde bulunur. Dönem sonlarında demirbaş mevcudu ve demirbaş kayıtları kendi içlerinde ve muhasebe kayıtları ile karşılaştırılır, uyumsuzluklar giderilir; farklılık varsa, gerekçeleri belirtilerek tutanak düzenlenir.

Herhangi bir nedenle İGEME’den ayrılan personel, ayrılmadan önce üzerindeki demirbaşı demirbaş sorumlularına teslim etmek ve üzerine zimmetli demirbaşı zimmet kaydından sildirmekte yükümlüdür.

İGEME’nin gereksinimleri için alınan sarf malzemeleri ile ilgili stok kontrol ve izleme ise, SİM tarafından yapılır.

Demirbaş malzemelerden kullanma imkanı kalmayan veya ekonomik ömrünü tamamlayan malzemelerin hibe veya satılma işlemleri Yönetim Kurulu kararı ile yapılır.

ALTINCI BÖLÜM

Satınalma

 

Yurtiçi Satınalım Faaliyetlerin Tanımı

Madde 32 —

İGEME’nin ticari nitelikte olmayan ve yatırımları haricinde kalan genel faaliyeti içinde tüketilen ve kullanılan;

a) Her türlü malzeme hizmet, kırtasiye, mefruşat, demirbaş eşya vs. gibi ihtiyaçların alımı,

b) Sözkonusu maddelerin saklanması ve dağıtımı ile,

c) Bunlara ilişkin her türlü tamirat, imalat ve hizmetlerin yaptırılması,

gibi faaliyetle

r aşağıdaki esaslar çerçevesinde olacaktır.

1) Birimler yukarıdaki işlerle ilgili ihtiyaçlarını İdari ve Mali İşler Daire Başkanlığına bir talep formu ile bildirirler.

2) Satın alınacak madde veya yaptırılacak hizmetler için Teknik Şartnameler düzenlenmesine gerek olan hallerde bunlar ilgili birimlerce, İdari Şartnameler ise İdari ve Mali İşler Daire Başkanlığınca düzenlenir.

3) İhtiyaçların depo mevcutlarından sağlanması veya İGEME’nin imkanları ile karşılanmasının mümkün olmaması halinde piyasadan temi

ni yoluna gidilir.Yurtiçi Satınalım Limitleri

Madde 33 —

Malzeme ve eşyanın piyasadan temini veya hizmetin piyasadan yaptırılması aşağıdaki limitlere ve koşullara göre gerçekleştirilir.

Yukarıda yer alan limitler, her yıl Maliye Bakanlığınca Resmi Gazete’de yayımlanan Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğinde yeralan yeniden değerleme oranı ile yükseltilmek suretiyle uygulanır.

Ayrıca, Bakanlar Kurulu kararı ile belirlenen ve her yıl Resmi Gazete’de Maliye Bakanlığı tarafından yayımlanan Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile duyurulan amortismana tabi tutulacak iktisadi kıymet değerini aşmayan alet , edevat, mefruşat ve diğer malzemeler demirbaş eşya tanımı dışındadır.

Yurtiçi Satınalım Usulleri

Madde 34 —

Yalnızca fuar/sergi nakliyelerine mahsus olmak üzere fuar/sergi nakliyesine ilişkin ihale duyuruları, hem gazete ilanı aracılığı ile hem de davet usulü ile yapılabilir.

Aşağıda yazılı işler için Genel Sekreterlik makamının müsadesi alınmak şartı ile gazetelerde ilan veya en az üç firmad

an teklif toplama yoluna gidilmeyebilir.

a) Yalnız tek firmanın elinde olan veya cins ve özellikleri bakımından tercihlerinde kesin zorunluluk bulunan belirli markalı maddeler,

b) Güzel sanatlara ilişkin ve belirli sanatkar ve işçilere emniyet edilebilecek matbaa el işleri,

c) Evvelden planlanmayan ani ve fevkalade bir durumun çıkması üzerine acele yapılmasında zorunluluk görülen işler,

d) İmali yalnızca bulana ait olan eşya,

e) Kullanılışlarının özelliklerine göre veya Kurum menfaati düşüncesiyle mahallinden seçilip alınması gereken mallar,

f) İlan veya teklif isteme neticesinde istekli çıkmaması veya yeterli sayıda teklif gelmemesi ve ikinci defa ilan veya teklif isteme yoluna gidilmesine zamanın yeterli olmaması,

g) Yalnız iki firmanın elinde bulunan işler.

Kamu Müesseselerinden Satınalım Usulü

Madde 35 —

Tutarları ne olursa olsun, Kamu İktisadi Teşebbüslerinden veya Katma Bütçeli yahut Döner Sermayeli İdarelerle sermayesinin yarısından fazlası Devlete ait şirketler veya Resmi Daire veya Müesseselerden satınalınacak malzemeler için komisyon kararı çıkarılmasına gerek olmayıp, bunlar Genel Sekreter ve/veya Genel Sekreter Yardımcısının (OLUR)’larına dayanılarak doğrudan doğruya satın alınır.

Diğer Satınalımlar

Madde 36 –

İGEME personelinin veya İGEME’ce görevlendirilecek diğer kişilerin yurtiçi ve yurtdışı uçak biletlerinin satınalımı yıllık olarak yapılacak bir ihalede en fazla yüzde indirimi yapacak olan bir seyahat acentası ile sözleşme yapılması suretiyle de yapılabilir.

Satınalım Komisyonu Teş

kili

Madde 37 —

Satınalma komisyonları;

a) Biri ilgili Başkan diğeri İdari ve Mali İşlerden sorumlu Başkan olmak üzere en az iki Başkan,

b) I.Hukuk Müşaviri,

c) Biri ilgili Daire Başkanı olmak üzere en az iki Daire Başkanı,

d) İlgili uzman, uzman yardımcısı veya memurdan

oluşur.

Komisyon başkanlığını İdari ve Mali İşlerden Sorumlu Başkan yapar. Zorunlu hallerde komisyona bu birim amirlerinin görevlendireceği yetkili personel de iştirak edebilir. Komisyonun sekreterya iş ve hizmetlerini İMİD yürütü

r.

Teklif mektupları satınalma komisyonunca incelenerek İGEME menfaatine en uygun olanı üzerinde karar alınır.

En uygun tabiri içerisinde fiyatla birlikte kalite, süre ve tecrübe ve sair hususlar da dikkate alınır.

Komisyon, gerek görülen hallerde tekli

fte bulunmuş olanlar arasında açık eksiltme yapabilir. Bu takdirde açık eksiltme için tespit edilmiş bulunan yer, gün ve saat yazılı olarak isteklilere duyurulur.

Açık eksiltmelerin neticeleri tutanakla tespit olunarak eksiltmeye iştirak edenlerle komisyon başkanı ve üyeleri tarafından imza edilir.

Satınalma komisyonunca alınan kararlarda gerekli sebepler açık olarak belirtilir. Kararlar oybirliği veya çoğunlukla alınır. Oyların eşitliği halinde komisyon başkanının bulunduğu tarafa itibar olunur. Karara muhalif olanlar muhalefet sebeplerini yazarak imza ederler, kararlara çekimser kalınamaz.

Kararlar tarih ve sıra numarasını da içermek üzere ikişer nüsha olarak düzenlenir ve sonuçlandıktan sonra bir kopyası arşivde saklanarak, diğer kopyası ödeme için gerekli evrak ile birlikte kullanılır.

Satınalınan mallar ilgili Daire Başkanlığı tarafından şartnameye uygunluk açısından değerlendirilir.

Satınalınan Malın Takip ve Dağıtımı

Madde 38 —

Satınalınan malzemelerden depoya giren ve çıkan mallar İMİD/SİM tarafından takip edilir. Mallar birimlere teslim edilirken, birim ilgililerince malların teslim alındığına dair depo fişi imzalanır.

İhtiyaç fazlası olan veya kullanımına lüzum kalmayan ve fakat başka yerlerde kullanılabilecek durumda olan demirbaş eşya muhafaza edilmek ve gerektiğinde ihtiyaç yerlerinde kullanılmak üzere ilgili birimlerce malzeme deposuna iade olunur. Kullanma yeri olmayan demirbaş eşyadan satılması mümkün olanlar satılır, herhangi bir şekilde değerlendirilemiyecek olanlar da imha edilir.

Yur

tdışı Satınalım Limit ve Usulleri

Madde 39 —

Tüm yurtdışı fuar ve sergilere ilişkin stand inşaası (konstrüksiyon), taşıma, dekorasyon ve diğer yurtdışı harcama kalemlerinde işin yaptırılması hususunda Genel Sekreterlik yetkili olup yurtdışında fuar/ sergi esnasında yapılacak fuar/ sergi ile ilgili diğer harcamalar konusunda ise fuar müdürü yetkili bulunmaktadır.

Ayrıca İGEME’nin yurtdışı ofis harcamalarında Yurt Dışı Ofis Müdürlerinin harcama limit ve usulleri Yönetim Kurulunca belirlenir.

YEDİNCİ BÖLÜM

Yürürlük-Yürütme

Yürürlük

Madde 40 —

Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Yürütme

Madde 41 —

Bu Yönetmelik hükümlerini İGEME Yönetim Kurulu Başkanı yürütür.

—— • ——

Anadolu Üniversitesinden :

Anadolu Üniversitesi Lisansüstü Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliğinin Bazı Maddelerinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik

MADDE 1 —

25/11/1996 tarihli ve 22828 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Anadolu Üniversitesi Lisansüstü Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliğinin değişik 2 nci maddesinin (a), (b) ve (c) bentleri aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"a) Yüksek lisans programlarına kabul edilebilmek için adayların bir lisans diplomasına sahip olması, Lisansüstü Eğitim Giriş Sınavına (LES) katılmış olması ve bu sınavdan başvurduğu programın puan türünde en az 45 standart puan alması gerekir. Adayların başarı sıralaması LES’in % 50’si, lisans ortalamasının % 30’u ve yabancı dil puanının % 20’si alınarak yapılır. Müzik Anasanat Dalı ile Sahne Sanatları Anasanat Dalında LES puanı aranmadığından, adayları

n başarı sıralaması yabancı dil puanının % 20’si, lisans ortalamasının % 30’u ve yetenek sınav sonucunun % 50’si alınarak yapılır. Bu yüzdelerin toplamından en az 60 puan alanlar başarı sıralamasına dahil edilirler. Başarı sıralaması en yüksek puandan en düşük puana doğru yapılır. Yabancı dil puanının, Kamu Personeli Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı (KPDS), Üniversitelerarası Kurul Yabancı Dil Sınavı (ÜDS), TOEFL veya IELTS sınavlarının birinden alınması gerekmektedir. Yüksek lisans bilim alanı yabancı dil olan adaylar, öğrenim gördükleri yabancı dil dışında Üniversitelerarası Kurul tarafından kabul edilen diğer dillerden birinden puan almalıdır. Yüksek lisans programlarına, ilan edilen kontenjan dahilinde kabul edilen öğrencilerin listeleri, ilgili enstitü müdürlüğü tarafından açıklanır.

b) Doktora programlarına başvurabilmek için, adayların bir yüksek lisans diplomasına, hazırlık sınıfları hariç en az 10 yarıyıl süreli Tıp, Diş Hekimliği ve Veteriner Fakülteleri diplomasına, Eczacılık ve Fen Fakültesi mezunlarının ise yüksek lisans derecesine veya Sağlık Bakanlığınca düzenlenen esaslara göre bir laboratuvar dalında kazanılan uzmanlık yetkisine sahip olmaları ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavından (LES) başvurduğu programın puan türünde en az 50 stan

dart puan alması, Kamu Personeli Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı (KPDS), Üniversitelerarası Kurul Yabancı Dil Sınavı (ÜDS), TOEFL veya IELTS sınavlarından birinden en az 50 veya eş değeri puan alması gerekmektedir. Doktora bilim alanı yabancı dil olan adaylar, öğrenim gördükleri yabancı dil dışında Üniversitelerarası Kurul tarafından kabul edilen diğer dillerden birinden puan almalıdır. Adayların başarı sıralaması LES’in % 50’si, yabancı dil puanının % 20’si, yüksek lisans ortalamasının % 20’si ve lisans ortalamasının % 10’u alınarak hesaplanır. Bu yüzdelerin toplamından en az 65 puan alanlar başarı sıralamasına dahil edilirler. Başarı sıralaması en yüksek puandan en düşük puana doğru yapılır. Doktora programlarına ilan edilen kontenjan dahilinde kabul edilen öğrencilerin listeleri ilgili enstitü müdürlüğü tarafından açıklanır.

c) Sanatta Yeterlik çalışmasına başvurabilmek için adayların bir yüksek lisans diplomasına sahip olması, Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavından (LES) sözel puan türünde en az 50 standart puan alması, Kamu Personeli Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı (KPDS), Üniversitelerarası Kurul Yabancı Dil Sınavı (ÜDS), TOEFL veya IELTS sınavlarından birinden en az 50 veya eşdeğeri puan alması ve yapılacak olan yetenek sınavına katılması ve/veya portfolyö sunması gereklidir. Adayların başarı sıralaması LES’in % 50’si, yabancı dil puanının % 15’i, yüksek lisans ortalamasının % 15’i ve yetenek sınavı ve/veya portfolyö sonuçlarının % 20’si alınarak hesaplanır. Müzik Anasanat Dalı ile Sahne

Sanatları Anasanat Dalında LES puanı aranmadığından, adayların başarı sıralaması, yabancı dil puanının % 20’si, yüksek lisans ortalamasının % 20’si, lisans ortalamasının % 10’u ve yetenek sınav sonucunun % 50’si alınarak yapılır. Bu yüzdelerin toplamından en az 65 puan alanlar başarı sıralamasına dahil edilirler. Başarı sıralaması en yüksek puandan en düşük puana doğru yapılır. Sanatta Yeterlik çalışması programlarına ilan edilen kontenjan dahilinde kabul edilen öğrencilerin listeleri, ilgili enstitü müdürlüğü tarafından açıklanır."

MADDE 2 —

Aynı Yönetmeliğe, 10 uncu maddenin 5 inci fıkrasından sonra gelmek üzere aşağıdaki fıkra eklenmiş ve TR (transfer) ile başlayan 9 uncu fıkrası yürürlükten kaldırılmıştır.

"Kredili sistem uygulayan yurt içi ve yurt dışı yükseköğretim kurumlarında alınan notlardan, ilgili enstitünün yönetim kurulunca uygun görülenler Üniversite Yönetim Kurulunca belirlenen tabloya göre çevrilerek kabul edilir ve ortalamaya katılır."

MADDE 3 —

Aynı Yönetmeliğin 32 nci maddesinin 2 nci fıkrasından sonra gelmek üzere aşağıdaki fıkra eklenmiştir.

"Tez veya sanat çalışmasından üst üste iki kez veya aralıklı olarak üç kez YZ notu alan öğrencinin ilgili enstitüden kaydı silinir."

Yürürlük

MADDE 4 —

Bu Yönetmeliğin 1 inci maddesi 2002-2003 öğretim yılında, diğer maddeleri yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Yürütme

MADDE 5 —

Bu Yönetmelik hükümlerini Anadolu Üniversitesi Rektörü yürütür.

—— • ——

Dokuz Eylül Üniversitesinden :

Dokuz Eylül Üniversitesi Öğretim ve SınavÇerçeve Yönetmeliğine Ek Maddeler Eklenmesi Hakkında Yönetmelik

MADDE1 —

27/8/1998 tarihli ve 23446 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Dokuz EylülÜniversitesi Öğretim ve SınavÇerçeve Yönetmeliğine aşağıdaki ek maddeler eklenmiştir.

“Çift Anadal Lisans

Programları

Ek Madde 1 —

Bir bölümün öğrencilerinden isteyenlere, başka bir bölümün lisans programını aynı zamanda izleme izni verilebilir.Bu öğrencilerin izledikleri programa “Çift Anadal Lisans Programı” denir.Çift Anadal Lisans Programlarına ait hususlar bir yönerge ile belirlenir.”“Yandal Programları

Ek Madde 2 —

Bir bölümün öğrencilerinden isteyenlere kendi lisans programına ek olarak bir “Yandal Programı”nı izleme izni verilebilir.Yandal Programı ayrı bir lisans programı anlamını taşımaz.YandalProgramlarına ait hususlar bir yönerge ile belirlenir.”

Yürürlük

MADDE 2 —

Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Yürütme

MADDE 3 — Bu Yönetmelik hükümlerini Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörü yürütür.

—— • ——

İstanbul Üniversitesinden :

İstanbul Üniversitesi Orman İşletmeciliği Meslek

Yüksekokulu Öğretim ve Sınav Yönetmeliğinde DeğişiklikYapılmasına Dair Yönetmelik

MADDE 1 —

13/3/2001 tarihli ve 24341 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan İstanbulÜniversitesi Orman İşletmeciliği MeslekYüksekokulu Öğretim ve Sınav Yönetmeliğinin adı aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“İstanbul

Üniversitesi Ormancılık MeslekYüksekokulu Öğretim ve SınavYönetmeliği”

MADDE 2 —

Bu Yönetmelikte geçen “İstanbul Üniversitesi Orman İşletmeciliği MeslekYüksekokulu” ifadeleri “İstanbul Üniversitesi Ormancılık Meslek Yüksekokulu” şeklinde değiştirilmiştir.

Yürürlük

MADDE3 —

Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Yürütme

MADDE 4 — Bu Yönetmelik hükümlerini Orman Fakültesi Orman

İşletmeciliği Meslek Yüksekokulu Müdürü yürütür.

Sayfa Başı


Tebliğ

İzmir Valiliğinden :

Sokakta Yaşayan ve Sokakta Çalıştırılan Çocukların Korunması ile

Çözücü ve Yapıştırıcı Nitelikli Uçucu ve Bağımlılık YapanMaddelerin 18 Yaşından Küçüklere Satışının Yasaklanmasına Dair Karar

Karar No : 2002/1

Karar Tarihi : 15/2/2002

5442 sayılı İl İdaresi Kanununun 11/C maddesi uyarınca İzmir İli mülki sınırları içersinde huzur ve güvenliğin, kişi dokunulmazlığı ile kamu esenliğinin sağlanması bakımından sokakta yaşayan veya çalıştırılan çocukların korunması ile çözücü ve yapıştırıcı nitelikli uçucu ve bağımlılık yapan maddelerin 18 yaşından küçüklere satışının yasaklanması suretiyle suç işlenmesinin önlenmesine yönelik aşağıdaki tertip ve tedbirlerin alınması uygun görülmüştür.

Madde 1 —

Cadde, sokak, meydan, gar, otogar, durak, tarihi ve kültürel mekanlar, ibadethane ve müştemilatları, terkedilmiş yapılar, inşaatlar, bankaların ATM’leri ve viyadük- köprü altları gibi yerlerin barınmak amacıyla kullanılması yasaktır.

Madde 2 —

18 yaşından küçük reşit olmayan çocuklar toplu taşım araçlarında, mezarlıklarda, nikah salonlarında ve bar, diskotek gibi benzeri eğlence yerlerinde, cadde ve sokakların kaldırımlarında veya akan trafik içinde, umuma açık yerlerde ve benzeri yerlerde gerekçesi ne olursa olsun çalıştırılmasına izin verilmeyecektir.

İlköğretim çağındaki çocuklar yukarıda belirtilen yerlerde kesinlikle çalıştırılmayıp, her türlü imkan ve destekler yapılarak okullarına devamları sağlanacaktır. Sokakta yaşayan veya sokakta çalıştırılan çocukların korunması ile suç işlemelerinin önlenmesine

ilişkin olarak Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarının imkan ve kabiliyetleri mevzuatına uygun olarak mutlaka kullanılacaktır.

Bu hususların gerçekleştirilmesinde ve takibinde, öğretmenler, okul yönetimleri, veli-aile

bireyleri ile birlikte ilgili kamu kurumları ve sivil toplum kuruluşları arasında işbirliği sağlanacaktır.

Madde 3 —

1 ve 2 nci madde kapsamındaki yerlerde barındırıldıkları, yaşadıkları veya çalıştırıldıkları bilinen veya anlaşılan reşit olmayan küçüklerden herhangi bir eşya, mal (kağıt mendil, simit, petsu, çiçek ve benzeri) veya hizmet satın alınmayacaktır.

Madde 4 —

Her ne suretle olursa olsun alışkanlık yapan çözücü ve yapıştırıcı nitelik taşıyan uçucu maddelerden bali, tiner, derby gibi yapıştırıcı veya boya çözücü olarak kullanılan kimyevi uyuşturucu veya psikotrop maddelerin amacı dışında satışı ve kullanılması yasaklanmıştır.

18 yaşından küçük çocuklara yukarıda belirtilen maddelerin satışı kesinlikle yapılmayacaktır.

Madde 5 —

18 yaşından küçük çocuklardan yukarıdaki maddelerde zikredilen yasakları ihlal edenler; yetkili kamu kurumları görevlileri ve gönüllü kuruluş mensupları tarafından barınma, iaşe, sağlık ve güvenlik gibi beşeri ve sosyal ihtiyaçlarının karşılanması amacı ile kanuni yakınlarına teslim edilmelerine veya tedavilerinin sağlanmalarına veya sosyal hizmet mevzuatının ön gördüğü prosedürün tamamlanıp korunma altına alınmalarına kadar olan süre içersinde İl Sosyal Hizmetler Müdürlüğüne bağlı merkezlerde muhafaza veya kontrol altında bulundurulacaktır.

Yukarıda belirtilen hususlar, İlçe Kaymakamlıkları ile Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğünün görev ve sorumluluğunda; ilgili kamu kurumları (Mahalli İdareler, Emniyet, Jandarma, Sağlık gibi) ve gönüllü sivil toplum kuruluşları ile mahallin en büyük mülki idare amirinin ver

eceği yetki belgesine haiz kişiler veya oluşturacakları heyetler vasıtası ile yerine getirilerek takipleri ile denetlenmeleri sağlanacaktır.

Madde 6 —

Bu Karara uymayanlar hakkında 5442 sayılı İl İdaresi Kanununun 66 ncı maddesine göre, eylemleri ayrı bir suç teşkil etmediği takdirde, 765 sayılı Türk Ceza Kanununun 526 ncı maddesi gereğince işlem yapılacaktır.

Madde 7 —

Bu Karar yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Madde 8 —

Bu Kararı İzmir Valisi yürütür.

Sayfa Başı

×

T.C. İÇİŞLERİ BAKANLIĞI

WEB SİTESİ GİZLİLİK VE ÇEREZ POLİTİKASI

T.C. İçişleri Bakanlığı tarafından işletilen www.icisleri.gov.tr web sitesini ziyaret edenlerin kişisel verilerini 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca işlemekte ve gizliliğini korumaktayız. Bu Web Sitesi Gizlilik ve Çerez Politikası ile ziyaretçilerin kişisel verilerinin işlenmesi, çerez politikası ve internet sitesi gizlilik ilkeleri belirlenmektedir.

Çerezler (cookies), küçük bilgileri saklayan küçük metin dosyalarıdır. Çerezler, ziyaret ettiğiniz internet siteleri tarafından, tarayıcılar aracılığıyla cihazınıza veya ağ sunucusuna depolanır. İnternet sitesi tarayıcınıza yüklendiğinde, çerezler cihazınızda saklanır. Çerezler, internet sitesinin düzgün çalışmasını, daha güvenli hale getirilmesini, daha iyi kullanıcı deneyimi sunmasını sağlar. Oturum ve yerel depolama alanları da çerezlerle aynı amaç için kullanılır. İnternet sitemizde çerez bulunmamakta, oturum ve yerel depolama alanları çalışmaktadır.

Web sitemizin ziyaretçiler tarafından en verimli şekilde faydalanılması için çerezler kullanılmaktadır. Çerezler tercih edilmemesi halinde tarayıcı ayarlarından silinebilir ya da engellenebilir. Ancak bu web sitemizin performansını olumsuz etkileyebilir. Ziyaretçi tarayıcıdan çerez ayarlarını değiştirmediği sürece bu sitede çerez kullanımını kabul ettiği varsayılır.

1.Kişisel Verilerin İşlenme Amacı

Web sitemizi ziyaret etmeniz dolayısıyla elde edilen kişisel verileriniz aşağıda sıralanan amaçlarla T.C. İçişleri Bakanlığı tarafından Kanun’un 5. ve 6. maddelerine uygun olarak işlenmektedir:

  • T.C. İçişleri Bakanlığı tarafından yürütülen ticari faaliyetlerin yürütülmesi için gerekli çalışmaların yapılması ve buna bağlı iş süreçlerinin gerçekleştirilmesi,
  • T.C. İçişleri Bakanlığı tarafından sunulan ürün ve hizmetlerden ilgili kişileri faydalandırmak için gerekli çalışmaların yapılması ve ilgili iş süreçlerinin gerçekleştirilmesi,
  • T.C. İçişleri Bakanlığı tarafından sunulan ürün ve hizmetlerin ilgili kişilerin beğeni, kullanım alışkanlıkları ve ihtiyaçlarına göre özelleştirilerek ilgili kişilere önerilmesi ve tanıtılması.

 

2.Kişisel Verilerin Aktarıldığı Taraflar ve Aktarım Amacı

Web sitemizi ziyaret etmeniz dolayısıyla elde edilen kişisel verileriniz, kişisel verilerinizin işlenme amaçları doğrultusunda, iş ortaklarımıza, tedarikçilerimize kanunen yetkili kamu kurumlarına ve özel kişilere Kanun’un 8. ve 9. maddelerinde belirtilen kişisel veri işleme şartları ve amaçları kapsamında aktarılabilmektedir.

3.Kişisel Verilerin Toplanma Yöntemi

Çerezler, ziyaret edilen internet siteleri tarafından tarayıcılar aracılığıyla cihaza veya ağ sunucusuna depolanan küçük metin dosyalarıdır. Web sitemiz ziyaret edildiğinde, kişisel verilerin saklanması için herhangi bir çerez kullanılmamaktadır.

4.Çerezleri Kullanım Amacı

Web sitemiz birinci ve üçüncü taraf çerezleri kullanır. Birinci taraf çerezleri çoğunlukla web sitesinin doğru şekilde çalışması için gereklidir, kişisel verilerinizi tutmazlar. Üçüncü taraf çerezleri, web sitemizin performansını, etkileşimini, güvenliğini, reklamları ve sonucunda daha iyi bir hizmet sunmak için kullanılır. Kullanıcı deneyimi ve web sitemizle gelecekteki etkileşimleri hızlandırmaya yardımcı olur. Bu kapsamda çerezler;

İşlevsel:Bunlar, web sitemizdeki bazı önemli olmayan işlevlere yardımcı olan çerezlerdir. Bu işlevler arasında videolar gibi içerik yerleştirme veya web sitesindeki içerikleri sosyal medya platformlarında paylaşma yer alır.

Teknik olarak web sitemizde kullanılan çerez türleri aşağıdaki tabloda gösterilmektedir.

Oturum Çerezleri

(Session Cookies)

Oturum çerezleri ziyaretçilerimizin web sitemizi ziyaretleri süresince kullanılan, tarayıcı kapatıldıktan sonra silinen geçici çerezlerdir. Amacı ziyaretiniz süresince İnternet Sitesinin düzgün bir biçimde çalışmasının teminini sağlamaktır. (ASP.NET_SessionId)

 

Web sitemizde çerez kullanılmasının başlıca amaçları aşağıda sıralanmaktadır:

  • • İnternet sitesinin işlevselliğini ve performansını arttırmak yoluyla sizlere sunulan hizmetleri geliştirmek,

5.Çerez Tercihlerini Kontrol Etme

Farklı tarayıcılar web siteleri tarafından kullanılan çerezleri engellemek ve silmek için farklı yöntemler sunar. Çerezleri engellemek / silmek için tarayıcı ayarları değiştirilmelidir. Tanımlama bilgilerinin nasıl yönetileceği ve silineceği hakkında daha fazla bilgi edinmek için www.allaboutcookies.org adresini ziyaret edilebilir. Ziyaretçi, tarayıcı ayarlarını değiştirerek çerezlere ilişkin tercihlerini kişiselleştirme imkânına sahiptir.  

6.Veri Sahiplerinin Hakları

Kanunun “ilgili kişinin haklarını düzenleyen” 11. maddesi kapsamındaki talepleri, Politika’da düzenlendiği şekilde, ayrıntısını Başvuru Formunu’nu Bakanlığımıza ileterek yapabilir. Talebin niteliğine göre en kısa sürede ve en geç otuz gün içinde başvuruları ücretsiz olarak sonuçlandırılır; ancak işlemin ayrıca bir maliyet gerektirmesi halinde Kişisel Verileri Koruma Kurulu tarafından belirlenecek tarifeye göre ücret talep edilebilir.

 

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır