cuma namazından sonra öğle namazının farzı kılınır mı / Cuma namazından sonra öğle namazı da kılınmalı mı?

Cuma Namazından Sonra Öğle Namazının Farzı Kılınır Mı

cuma namazından sonra öğle namazının farzı kılınır mı

Cuma namazından sonra kılınan namaz nedir, nasıl niyet edilir ve kılınır? Cuma'dan sonra ka&#; rekat kılınır

Haberin Devamı

Zühri Ahir Namazına Nasıl Niyet Edilir?

Zühri Ahir namazı, son öğle namazı olarak da bilinir. Bu nedenle öğle namazı kazası gibide kılınmaktadır. Zühri Ahir namazını kılarken Cuma namazı için edilen niyet geçerli değildir. Zühri Ahir namazı kılınmadan önce ayriyeten niyet edilmelidir. Zührü Ahir namazı niyeti ise şu şekildedir;

Vaktine yetişip kılmadığım son öğle namazının farzını kılmaya

Zühri Ahir Namazı Nasıl Kılınır?

Zühri Ahir namazı, Cuma namazı sonrası kılınan bir namazdır. Bu nedenle niyet edilme ve kılınma şekli de Cuma namazından farklıdır. Zühri Ahir namazı, son öğle namazı olarak da kılınmaktadır. Ayrıca öğle vakitleri içinde kılınır. Zühri Ahir namazı kılınma şekli ise tıpkı öğle namazı farzı ile aynıdır. Zühri Ahir namazı kılmak için niyet edildikten sonra öğle namazı farzı şekli kılmak gerekir. Diyanette yer alan bilgi ise şu şekildedir;

Zuhr-i âhir, son öğle namazı demektir. Bazı İslam bilginleri, bir yerleşim biriminde birden fazla yerde cuma namazı kılınmasının sahih olmayacağı ihtimaline binaen, o günkü öğle namazının ihtiyaten kılınmasını önermişlerdir. Zuhr-i âhir adıyla dört rekât olarak kılınan bu namaz, cuma namazına dâhil değildir.

Haberin Devamı

Cuma'dan Sonra Kaç Rekat Kılınır?

Cuma namazından sonra 4 rekat namaz kılınır. Bu namaz son öğle namazı ve Zühri Ahir namazıdır.

Kaynak; Diyanet seafoodplus.info?enc=QisAbR4bAkZg1HImMxXRn5PJ8DgFEAoa2xtNuyterRk%3d

Cuma namazından sonra öğle namazı (Zuhr-u Âhir) kılan kimsenin hükmü ()

﴿ حكم من يصلي الظهر بعد صلاة الجمعة ﴾

« باللغة التركية »

محمد بن صالح العثيمين

ترجمة: محمد مسلم شاهين

مراجعة: علي رضا شاهين

-

Soru:

Cuma namazı kılan kimse öğle namazı da kılmalı mıdır?

Cevap:

Bir kimse Cuma namazı kıldığı zaman bu, o vaktin farzıdır, yani öğle vaktinin farzıdır. Buna göre artık öğle namazı kıseafoodplus.info namazını kıldıktan sonra öğle namazı kılmak bid‘attir.Çünkü Allah’ın Kitabında ve Nebi -sallallahu aleyhi ve sellem-’in sünnetinde böyle bir namaz gelmemişseafoodplus.infoısıyla bir şehirde birden fazla Cuma namazı kılınsa bile bundan sakınmak gerekir. Çünkü bir kimsenin Cuma namazını kıldıktan sonra öğle namazını da kılması meşru değildir. Aksine çirkin bir bid‘attır. Çünkü Allah Teâlâ bir kimseye, bir vakitte birden fazla namazı farz kılmamıştır. O da namaz Cuma namazıdır ve onu da kılmıştır.

Birden fazla camide Cuma namazı kılmak câiz değildir, eğer kılınırsa ilk kılınan mescidin Cuma namazı geçerlidir, bunun hangi mescit olduğu da bilinmemek-tedir, bu takdirde bütün Cuma namazları geçersizdir. Cuma namazından sonraki öğle namazı ise onun yerine geçer, denilirse;

Bunu söyleyenlere şöyle deriz:

Bu delilinizi veya bu gerekçenizi nereye dayandırı-yorsunuz?

Bunun Sünnet’ten veya sahih kıyastan dayandığı bir temeli var mıdır?

Hayıseafoodplus.info diyoruz ki,ihtiyaçtan dolayı Cuma namazı birden fazla camide kılındığı zaman bunların hepsi geçerlidir. Zirâ Allah Teâlâ şöyle buyurmuştur:

"Gücünüz yettiğince Allah’tan korkun"[1]

Bu beldenin halkı birbirinden uzak yerlerde olur, mescitler dar gelir ve ihtiyaç sebebiyle birden fazla yerde Cuma namazı kıldıklarında onlar güçleri yettiğince Allah Teâlâ'dan korkmuşlar demektir. Kim gücü yettiğince Allah’tan korkarsa, üzerine farz olan şeyi yerine getirmiş olur. O halde onun amelinin geçersiz olduğu ve Cuma namazının yerine öğle namazı kılması gerektiği nasıl söylenir?

İhtiyaç olmaksızın birden fazla yerde Cuma namazı kılınmasına gelince, şüphesiz bu, sünnete aykırıdır. Nebi -sallallahu aleyhi ve sellem-’in ve Raşit halifelerinin yoluna da aykırıdıseafoodplus.info ehlinin çoğuna göre bu haramdır. Fakat bununla birlikte bu ibâdetin geçerli olmadığını söyleyemeyiz. Çünkü burada sorumluluk halkın üzerine yıkılamaz. Sorumluluk, ihtiyaç olmadığı halde çeşitli camilerde Cuma namazı kılınmasına izin veren yöneticilere aittir. Bundan dolayı biz deriz ki, cami ve mescitlerden sorumlu idarecilerin ihtiyaç olmadıkça Cuma namazı kılınan camilerin sayısının artmasına izin vermemeleri gerekir. Çünkü hüküm koyucu, dostluk ve sevginin hâsıl olması, bilmeyenin öğrenmesi ve daha pek çok büyük faydanın elde edilmesi için insanların topluca ibâdet etmelerine büyük önem vermektedir.

Meşru toplantılar bilindiği üzere ya haftalık,ya yıllık ya da günlüktür.

Günlük toplantılar her mahalledeki mahalle mescit-lerinde yapılır.Çünkü hüküm koyucu, insanların her gün beş defa bir yerde toplanmalarını farz kılsaydı, bu onlara zor seafoodplus.info için onlara kolaylık gösterildi ve günlük toplantılarının her mahallenin kendi mescidinde yapılma-sına imkân verildi.

Haftalık toplantıları ise, Cuma günüdür. Çünkü insanlar her hafta toplanırlar. Bu sebeple sünnet, bu toplantının birden fazla değil de sadece bir mescitte yapılmasını gerektirir. Çünkü bu haftalık toplantı -bir yerde yapıldığı zaman- onlara zarar vermez ve zor seafoodplus.info büyük fayda vardıseafoodplus.infoâ insanlar kendilerini aynı hedefe yöneltecek tek bir imamın ve tek bir hatibin etrafında birleşirler, namazın sonunda aynı öğüdü almış ve aynı namazı kılmış olarak ayrılırlar.

Yıllık toplantılar ise, bayram namazları örneğidir. İnsanlar bayram namazları münasebetiyle yıllık toplantılarını yaparlar. Bu da bütün beldenin toplantısıdır. Bu sebeple bayram namazlarının kılındığı mescitlerin de Cuma namazı kılınan mescitler gibi ihtiyaç olmadıkça sayılarının artırılması câiz değildir.

& & & & & &

Cuma namazı, öğle namazı yerine mi geçer? Cuma namazından sonra öğle namazı kılınır mı?

Cuma namazını eda etmek için camilere akın eden bazı vatandaşlar, Cuma namazından sonra öğle namazının kılınıp kılınmayacağını merak ediyor. Cuma namazı Müslümanlar için farzdır. Her hafta cuma günü Müslümanlar camilere gidip ibadetlerini yerine getiriyorlar. Peki cuma namazından sonra öğle namazı kılınır mı? Cuma günü öğle namazı ne zaman kılınır? Cuma namazı öğle namazı yerine mi geçer? İşte konu hakkında merak edilenler

CUMA NAMAZINDAN SONRA ÖĞLE NAMAZI KILINIR MI?

Cuma namazı, öğle namazı yerine geçmektedir. Ayrıca öğle namazı kılmaya gerek yoktur.

Cuma gününün öğle namazı Cuma namazıdır. Bu nedenle sünneti kılmak, hutbeyi dinlemek ve 2 rekatlık cuma namazını kılmak yeterlidir.

CUMA NAMAZI ÖĞLE NAMAZI YERİNE Mİ GEÇER?

Cuma gününün öğle namazı Cuma namazıdır. Cuma namazından sonra yeniden öğle namazı kılmaya gerek yoktur.

Ancak Cuma günü camiye gitmek yerine evde öğle namazı kılmak, Cuma namazı yükümlülüğünü ortadan kaldırmaz. Cuma namazını Camilerin açık olduğu ve cuma namazının kılındığı günlerde camide cemaatle cuma namazı kılmak farzdır.

ZÜHR-İ AHİR NAMAZI NEDİR?

Cuma namazından sonra kılınan ve "Son öğle namazı" anlamına gelen Zühr-i Âhir namazı, bir kısım İslâm bilginleri tarafından Cuma namazının sahih olmaması ihtimaline karşı, ihtiyaten (tedbir amaçlı) kılınması öngörülen o günkü öğle namazıdır.

Ancak Şer'i hükümlerle yönetilmeyen ülkelerde Cuma namazından sonra 4 rekat Zuhr-i ahir namazı kılınır. Zühr-i Ahir namazı, Cuma namazının şartlarının yerine gelmemiş olma ihtimaline karşı kılınan bir namazdır.

Diyanet'in sitesinde yer alan bilgilere göre Cuma namazından sonra kılınan namaz olan Zuhr-i âhir, son öğle namazı demektir. Bazı İslam bilginleri, bir yerleşim biriminde birden fazla yerde cuma namazı kılınmasının sahih olmayacağı ihtimaline binaen, o günkü öğle namazının ihtiyaten kılınmasını önermişlerdir.

Cuma namazının farzından sonra 4 rekâtlık son sünnet kılınır. 4 rekâtlık son sünnet, öğle namazının ilk sünneti gibi kılınır. Farzdan sonra zuhr-i ahir namazı kılınır. Bu namaz öğle namazının farzı gibi kılınır, ancak niyeti farklıdır. "Vaktine yetişip kılmadığım son öğle namazının farzını kılmaya" diye niyet edilir. Son olarak öğle vaktinin sünneti niyeti ile 2 rekâtlık sünnet namazı kılınır.

Ancak cuma namazına dâhil olmadığını bilerek, bu namazı kılmak isteyenler için de bir sakınca söz konusu değildir.

En güzel, anlamlı, yeni ve resimli cuma mesajları

Cuma günü hangi dualar okunur?

Cuma suresi 9. ayetleri okunuşu ve meali


Sual: Acele işimiz olunca, Cuma namazının farzını kılıp hemen çıkabilir miyiz?
CEVAP
Cuma namazının birçok eda ve vücub şartları var. Bunlardan bir veya birkaçı tahakkuk etmeyebilir. Bu durumda da Cuma namazı sahih olmaz. Bunun için (Vaktine yetişip kılmadığım son öğle namazına) diye niyet ederek Zuhr-i ahir adıyla dört rekat namaz kılınması gerekir. (İbni Hümam ve İbni Âbidin)

Bu şekilde kılınınca, Cuma kabul olmuş ise, bu namaz, kaza namazı yerine geçer. Cuma namazı kabul olmamışsa öğlenin farzı yerine geçer. Zuhr-i ahir namazını terk etmemeli, mutlaka kılmalıdır. Acele bir işimiz olduğu zaman, Cumanın farzını kılıp camiden çıkmak ve zuhr-i ahir namazını öğle namazı vakti çıkmadan önce başka yerde kılmak da caizdir.

Sual: Cuma günü zuhr-i ahir namazı kılmak bid’at midir?
CEVAP
Hayır değildir. Cuma namazının eda şartlarından biri bulanmayan yerlerde bu namazı kılmak farz olur. Çünkü Cuma kılmak farz olmayınca, öğle namazını kılmak farz olur.

Şafii (Tenvir-ül kulub) kitabında diyor ki:
(Muhakkikler güneşi Remli hazretlerinden, “Şafiiler, Allah ve Resulüne muhalefet edip, beş vakit namaza altıncı bir farz ilave ettiler”diye iftira edene, ne ceza gerekir, diye soruldu. O da, bunu söyleyenin, en az benzerleri gibi, tazir cezasıyla cezalandırılması gerektiğine fetva verdi. Farz olan beş vakti, altıya çıkarmak, dinden çıkmayı gerektirir. Dine ilave yapılamaz. Şafiiler dine ilave yapmıyor.

Cuma namazının birden fazla camide kılındığı yerlerde, o günkü öğleyi de kılıyorlar.

Müdiriyye kadısı
, Şafiilerin, Cuma namazından sonra öğle namazı kılmalarını yasaklamıştı. Fakat adı geçen fetva, kadıya okununca, kadı, insaf ehli olduğu için, “Ey Şafiiler, ben hatalıyım. Yine Cumadan sonra öğle namazını mescitte kılmaya devam edin” demiştir. Bu konu hakkında Şafii âlimlerinden Yusuf Nebhani hazretleri de bir eser yazmıştır. Bu eserde, birden fazla yerde Cuma kılınan şehirlerde, Cuma namazından sonra, öğle namazını kılmanın sadece Şafiilere mahsus olmadığını, dört mezhep âlimlerinin de aynı hükmü bildirdiklerini söylemiştir.

Muhammed Şirvani
de bu hususta bir eser yazmıştır. Cuma namazından sonra öğle namazının kılınması gerektiğini bildirmiştir. Aynı zat, Hanefi âlimlerinin Cumanın birden fazla yerde kılınması veya namaz kılınan yerin şehir sayılıp sayılmayacağı hususunda şüphe edilmesi halinde öğle namazının kılınması gerektiğini bildiren cevaplarını (Davuş-Şema fi salât-iz zuhri badel cumua) eserine almıştır. Bu değerli âlim, bu hususta ele alınan bütün itirazları teker teker çürütmüştür.

Resulullah efendimizin zamanında Cuma tek mescitte kılınıyordu. Cumaya geç kalanların ikinci, üçüncü cemaat yapmalarına izin verilmiyordu. Hulefa-i raşidin de bu yolu tuttu. Hazret-i Ömer döneminde fetihler yapılıp şehirler çoğalmasına rağmen, birden fazla camide Cuma kılınmasına müsaade edilmedi. Valilere yazılan mektuplarda, Cumanın tek mescitte kılınması emredildi.

Emeviler döneminde ve Abbasilerin ilk yıllarında bu durum aynen devam etti. Cumanın birden fazla camide kılınmasının, imam-ı Şafii hazretlerinin vefatından 76 yıl sonra olduğunu Hatib Bağdadi ve İbni Hacer hazretleri bildirmektedir.

Fakihlerin cumhuruna göre, Cumanın tek camide kılınması vacibdir. Birden fazla camide namaz kılmak sünnetten ayrılmaktır. İmam-ı Şafii hazretleri, ihtiyaç olsun olmasın bir şehirde birden fazla camide Cuma kılınmasının caiz olmadığını bildirmiştir. Zamanının İkinci Şafiisi olarak kabul edilen İbni Sübki hazretleri de aynen imam-ı Şafii hazretleri gibi fetva vermiştir. Sözü hüccet mezhep âlimleri, birkaç camide Cuma kılındığı takdirde, öğle namazının da kılınması gerektiğini bildirmişlerdi. Çünkü ihtiyatlı davranmak gerekir. Hadis-i şerifte, “Şüphelerden sakınan dinini korumuştur” buyuruldu.)

Birden fazla yerde Cuma namazı kılınan mescitlerde Şafiiler öğle namazını kılmaları gerekir. Hanefilerin ise, Cuma namazından sonra, Vaktine yetişip kılmadığım son öğle namazına diye niyet ederek Zuhr-i ahir adıyla bir namaz kılmalarının gerektiğini İbni Hümam ve İbni Âbidin hazretleri gibi Hanefi âlimleri bildirmektedir. Bu şekilde kılınınca, Cuma kabul olmuş ise, bu namaz, kaza namazı yerine geçer. Cuma namazı kabul olmamışsa öğlenin farzı yerine geçer. (Redd-ül-muhtar)

Sual: Kazası olmayan, Cuma günü ahir zuhuru kılarken her dört rekatında da zammı sure okumalı mıdır?
CEVAP
Evet okumalıdır. Çünkü Cuma kabul olmuş ise, o namaz nafile olur. Nafilelerin ise üçüncü ve dördüncü rekatında zammı sure okumak vaciptir.

Kazası olanın ise, okuması gerekmez, okusa da olur, okumasa da. Yani Farzın her rekatında zammı sure okumanın mahzuru olmaz.

Zuhri ahir namazı, Cuma namazı kabul olmazsa, öğlenin farzı yerine geçer. Kabul olmuş ise, kaza yerine geçer. Kazası da yoksa nafile olur.

Sual: Kazası olmayan kimse, zuhri ahiri kılarken, üçüncü ve dördüncü rekatlarda zammı sure okumalı dediniz. O zaman kazası olmayan, sünnetleri kılarken kazaya da niyet edince, üçüncü ve dördüncü rekatlarda zammı sure okuması gerekmez mi?
CEVAP
Gerekmez. Zuhri ahir namazı bunlarla kıyas edilmez. Zuhri ahir namazı sırf o günkü Cuma namazının sahih olup olmaması ile ilgilidir. Kazası olmayan kimse, sünnetleri kılarken kazaya da niyet edince, sünneti terk etmiş olmuyor, farz namaz yanında bir namaz kılınınca sünnet de kılınmış oluyor. Onun için, kazaya da niyet edilen dört rekatlı sünnetlerin üçüncü ve dördüncü rekatlarında zammı sure okunması gerekmez. Yani farzların üçüncü ve dördüncü rekatında zammı sure okumanın mahzuru olmaz. Okunursa secde-i sehv gerekmez.

Sual: Seferi olan, Cuma günü zuhr-i ahir namazını kaç rekat olarak kılar?
CEVAP
İki rekat olarak kılar.

Sual: Zuhr-i ahiri kılarken ikamet okumak mekruh mu?
CEVAP
Hayır.

Sual: Zuhr-i ahir namazı nasıl kılınır, farz namazı gibi mi?
CEVAP
Cumanın farzından sonra kılınır, farz gibi kılınır.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir