idrar sıçraması nasıl temizlenir / İdrar sıçraması ve kadınlarda taharet

Idrar Sıçraması Nasıl Temizlenir

idrar sıçraması nasıl temizlenir

İdrar sıçraması ve kadınlarda taharet

İdrar sıçraması ve kadınlarda taharet

Kayıtsız Üye
Selamun aleyküm
Affınıza sığınarak birkaç soru sormak istiyorum.
1-evimizde alaturka tuvalet kullanıyoruz zaten dışarda klozetlere oturamıyorum
alaturka tuvaletlerin daha temiz olduğunu düşünüyorum ancak idrar yaparken ister istemez sıçrıyor. İdrar sıçraması da kabir azabı demek
bunu nasıl önleyebilirim.
2- kadınlar ilişkiden sonra veya adetten sonra gusül abdesti alırken cinsel organının içini yıkamalı mı? yoksa dışını yıkaması yeterli mi?
3- büyük abdestten sonra taharetlenirken dışını ve çevresini silip yıkamak yeterli mi yoksa parmağı hafif içine sokarak mı temizlemek gerek.

tekrar affınıza sığınıyorum ama benim için çok önemli cevaplarsanız çok sevinirim. Allah razı olsun


Cevap: Idrar sıçraması ve kadınlarda taharet

Fetva Meclisi
< Selamun aleyküm
Affınıza sığınarak birkaç soru sormak istiyorum.
1-evimizde alaturka tuvalet kullanıyoruz zaten dışarda klozetlere oturamıyorum
alaturka tuvaletlerin daha temiz olduğunu düşünüyorum ancak idrar yaparken ister istemez sıçrıyor. İdrar sıçraması da kabir azabı demek
bunu nasıl önleyebilirim. >
Ve aleykumesselam ve rahmetullah. Değerli kardeşimiz Birinci sorunuza cevabımız şöyle. Tuvalet esnasında, elbisemizi ve bedenimizi her türlü kirlerden, hatta idrar sıçramasından temiz tutmamız gerekmektedir. Öyle ise tuvaletlerde aradığımız özellik, bu temizliği tam temin eden özelliktir. İdrar sıçratan, bedende dışkı bulaşığı bırakan yapılanma, temizlik ihtiyacımızı tam karşılayan yapılanma değildir. Konunun aslı budur. Meseleye böyle bakınca modern tuvalet taşlarının hangisi bu temizliği daha mükemmel temin ediyorsa, idrar sıçratmadan hangisi daha uzak tutuyorsa tercihe layık görülecek de o yapılanma olması lazım gelir.

< 2- kadınlar ilişkiden sonra veya adetten sonra gusül abdesti alırken cinsel organının içini yıkamalı mı? yoksa dışını yıkaması yeterli mi? >

İkinci sorunuzun cevabına gelince . Dış ve görünen bölümü yıkamanız yeterlidir.

<

>


Üçüncü sorunuzun cevabına gelince. İstinca; su, taş, toprak ve kâğıt, kumaş, tahta, tuğla, kiremit gibi muhterem olmayan katı cisimlerle yapılabilir. Önce taş gibi katı bir cisimle silindikten sonra suyla temizlenmek daha faziletli sayılmıştır. Ancak suyla temizlenmek, taş vb. şeylerle temizlenmekten daha efdaldir


idrar sıçraması nasıl önlenir, tuvalette idrar sıçraması, idrar sıçraması nasıl temizlenir

Bu kategoride yer alan Babam neden böyle? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.

Benzer Yazılar:

Pl&#;rezi (Akciğer Su Toplaması) Nedir? Belirtileri ve Tedavi Y&#;ntemleri Nelerdir?

Akciğerde su toplaması şeklinde görülen plörezi, akciğer kaynaklı önemli hastalıklar arasında yer almaktadır. Plörezinin belirtileri ve uygulanan tedavi yöntemleri ise hastalığın nedenlerine göre şekillenmektedir. Dolayısıyla plörezi şüphesi taşıyan hastaların tanı ve tedavi aşamaları hakkında doğru şekilde bilgi sahibi olması çok önemlidir.

Akciğerde Su Toplaması Nedir?

Göğüs boşluğunu çepeçevre saran zarlardan oluşan plevra, aynı zamanda akciğerin dış kısmında da yer almaktadır. Bu iki zarın arasında kalan bölgeye ise plevra boşluğu adı verilmektedir. Plevra boşluğu, akciğerin solunum esnasında rahatça hareket edebilmesi adına kaygan bir sıvı ile kaplanır. Yaklaşık 20 mL ölçüsündeki sıvı, akciğerde bulunan plevra zarından salgılanır ve göğüs boşluğundaki zarlardan geçerek emilim sürecini tamamlar. Böylece akciğerin normal şekilde çalışması kolaylaşır.

Plörezi, zarlar arasında dolaşan sıvının salınım miktarının artması ya da emilimin normal düzeyde olmamasına bağlı olarak plevra boşluğunda oluşan sıvı artışı sonucu gerçekleşir. Halk arasında akciğerin su toplaması olarak da nitelendirilen bu hastalığın tıptaki bir diğer karşılığı ise plevral efüzyondur. “Plörezi ne demek?” sorusunun detaylı cevabı bu şekilde açıklanabilir.

Akciğerde Su Toplaması Nedenleri

Vücutta plörezi hastalığının oluşmasına pek çok dışsal faktör neden olabilmektedir. Akciğer su toplaması nedenleri konusunda verem hastalığı başı çekmektedir. Verem hastalığının bir etkisi olarak plevra boşluğunda gerekenden daha fazla sıvı birikmesi oluşur ve bundan ötürü plörezi görülebilir. Ayrıca akciğer kanserinde akciğeri saran plevranın kanserli hücrelerin istilasına uğraması, plevra duvarını zayıflatır. Bundan ötürü emilen sıvının miktarı azalır ve plevra boşluğundaki sıvı artar. Bundan dolayı akciğer su toplaması kanser nedeniyle oluşabilir.

Bakteriler sonucu vücutta tespit edilen enfeksiyonlar da plörezi hastalığının kaynağı olarak görülmektedir. Zatürre gibi solunum yolu hastalıkları, akciğer embolisi ve asbest gibi zararlı maddelerin solunması da akciğeri zayıflatıp vücutta plörezi oluşmasına neden olabilmektedir.

Plörezi (Akciğer Su Toplaması) Nasıl Tedavi Edilir?

Plörezi tedavisi hususunda akciğerin neden su topladığını öğrenmek, doğru tedavi yöntemi belirleme konusunda çok önemlidir. Plörezinin oluşmasına sebep olan durumun enfeksiyon kaynaklı oluşması durumunda antibiyotik takviyeli ilaç tedavisi ile hastalık kolay bir şekilde atlatılmaktadır. Verem hastalarında ise plöreziyi giderecek ilaç tedavisi, uzman doktorun da görüşü alınarak ana tedaviyi destekleyecek şekilde uygulanır. Kalp yetmezliği görülen hastalarda da idrar sökücü ilaçlar tedavi için kullanılmaktadır.

Akciğer kanseri gibi daha ağır hastalıklarda görülen plörezinin tedavisi ise onkoloji biriminin tavsiyesi neticesinde gerçekleşir. Hastalığın ileri safhalarında gerçekleşen drenaj, plöridez ve dekortikasyon gibi cerrahi müdahaleler ile akciğer duvarında biriken fazla suyun tahliyesi sağlanır. Bunun yanında kanserli hücrenin plevra duvarına yerleşmesi durumunda ise cerrahi operasyon ile plevradaki kalınlaşma temizlenerek, her iki plevral yaprağın yapışarak tekrar sıvı birikmesine engel olmaya çalışılabilir.

Plörezi konusunda en çok merak edilen soruların başında “Plörezi tedavisi ne kadar sürer?” gelmektedir. Tedavi süreci, plöreziyi tetikleyen hastalığın tehlike durumuna göre değişmektedir. Plörezi tedavisinde kullanılan ilaçlar yardımıyla bu süreç günlerle ifade edilebilirken, cerrahi müdahale gerektiren tedavi ise daha uzun sürebilir.

Plörezi Belirtileri

Akciğer su toplaması belirtileri arasında en sık görülen unsur, göğüs kafesinin yan kısmında meydana gelen şiddetli ağrıdır. Plevral boşlukta biriken fazla sıvı, miktarına göre bir süre sonra göğüs kafesine baskı yapmaya başlar. Bu da özellikle hareket esnasında hastayı rahatsız etmektedir. Göğüsteki ağrının yanı sıra anlık gerçekleşen nefes darlığı da plörezi belirtileri arasında görülmektedir. Oluşan sıvının özellikle uyku esnasında akciğeri sıkıştırması, nefes alışverişinde hastaya sıkıntı yaratmaktadır. Bununla beraber nefes darlığı çekildiği sırada plevra boşluğundan çıkan sürtünme sesi ise sıvı birikmesine işaret olabilir.

Plörezi Ölümcül müdür?

Her hastalıkta olduğu gibi plörezinin de erken teşhis edilmesi, hastalığın tedavi sürecinin sağlıklı bir şekilde sürdürülmesi için çok önemlidir. Akciğerde su toplanmasını genellikle başka bir hastalık tetiklediği için plörezi tek başına ölümcül değildir.

“Plörezi öldürür mü?” sorusunun cevabı ise hastalığın neden kaynaklandığına bağlı olarak değişkenlik gösterir. Akciğer kanserinin plevral boşluğa sıçraması, plörezinin tek ve en büyük doğrudan öldürücü etkisidir. Bunun dışında tüberküloz ve enfeksiyon kaynaklı plörezi oluşumunda ilaç tedavisi uygulandığı için akciğerdeki sıvı oluşumu kolay şekilde dengelenmektedir.

Necaset nedir ve necaset ile namaz kılınır mı? İdrar damlamış çamaşırda necaset miktarı

Necaset nedir ve necaset ile namaz kılınır mı? İdrar damlamış çamaşırda necaset miktarı

Şeytanın içimize saldığı en büyük vesveselerden biri olan namazda necaset durumu, günümüzde birçok kişinin cevabını aradığı şeylerin başında gelir. Namaz kılan kişiler çamaşırının temizliğine nasıl dikkat etmeli, namaza mani olan necaset miktarı! Çamaşırda akıntı namaza engel mi, el ayası necaset miktarı ne kadar? Namazda temizliğin önemi

Namaz kılmamamız için şeytanın aklımıza sokmaya çalıştığı binbir türlü hileli vesveselerden birisi de genellikle ibadetlerde karşımıza çıkar. Allah (c.c)'un Mümin kimseler üzerinde 5 vakit eda etmek üzere farz kıldığı namazda abdest şartı bulunmaktadır. Abdest sırasında yıkanan her bir uzuv gibi günahlarımızın da tek tek döküldüğü abdest ibadetinde şüphe duyulabildiği gibi namazla ilgili de içimize birtakım şüpheler düşebilir. Gündelik yaşantımız içerinde en çok şüpheye düştüğümüz konulardan birisi de iç çamaşırımızda ki temizlik boyutunun namazımıza ne denli etkisinin olduğudur. Özellikle de kadınlarda gün içerisinde çok defa gelebilen akıntı gibi dış maddelerin çamaşırda olması halinde namaz kılınıp kılınamayacağı en çok merak edilen ve konuşulan konulardandır.

Abdesti neler bozar, neler bozmaz? Abdesti bozan durumlar! Kan yayılmazsaİLİŞKİLİ HABERAbdesti neler bozar, neler bozmaz? Abdesti bozan durumlar! Kan yayılmazsa

NAMAZA MANİ OLAN NECASET MİKTARI NEDİR? 

Akıntı namaza engel olur mu? Akıntı çamaşıra değerse namaz olur mu?

Akıntı namaza engel olur mu? Akıntı çamaşıra değerse namaz olur mu?

Peygamber Efendimiz (SAV)'in "Temizlik imandandır."  (Müslim, taharet) buyurduğu hadis-i şerifine baktığımızda her Müslümanın bedensel temizliğine dikkat etmesi gerekmektedir. Sadece beden olarak değil ruhumuzu da temizlememiz gereken hayatımızda, özellikle de ibadet esnasında kılık kıyafetimizin temiz ve uygun olmasına özen göstermeliyiz.

Giyilen kıyafete yemek sıçraması ya da necis (pis) olmayan şeylerin değmesi namazımıza engel olmayacak iken necis miktarı aşılan çamaşırda ibadetlerin yerine getirilip getirilmediği yorum konusu olabilmektedir. Ancak eğer elbiseye necaset yani pislik bulaşmışsa ve bunun miktarı az ise, bununla da namaz kılınabilir.

Adetli kadın hangi ibadetleri yapabilir? Adetliyken okunacak dualar ve zikirlerİLİŞKİLİ HABERAdetli kadın hangi ibadetleri yapabilir? Adetliyken okunacak dualar ve zikirler

İç çamaşırında necaset miktarı ne kadar olmalı? Necaset miktarı

İç çamaşırında necaset miktarı ne kadar olmalı? Necaset miktarı

Katı olan necasetlerde dirhem miktarı bir miskal kadar olup yani 4 gram ve 80 santigram ağırlıktır. Akıcı olan necasetlerde ise, açık el ayasındaki suyun yüzü genişliği kadar bir yüzeydir. Necasetin katı ya da hafif türden olması bile kişide vesvese uyandırıyorsa kirli olan bölgelerin imkan dahilinde olabildiğince temizlenmeye çalışılması takvaya en uygun olandır.

ÇAMAŞIRDAKİ NECASET İLE NAMAZ KILINIR MI? ÇAMAŞIRDA İDRAR SIZINTISI

İç çamaşırda ağır pislik, kuru bir madde mevcut ise, bir dirhem, yani 3 gramdan daha az olmalıdır. Fazlasının namazın sıhhatine engel olmaya yönelik olduğu ileri sürülmektedir. Çamaşırdaki yaş bir madde ise el ayası olarak ifade edilen avuç içinden daha geniş yere yayılmaması şartı gerekir. El ayasını taşan bir kısmı ıslatmış olan pislik, namaza engel olduğu öne sürülmektedir ve ibadetin yerine getirilmesi için pisliğin temizlenmesi gerekir.

El ayası ne kadar?

El ayası ne kadar?

EL AYASI NE DEMEK? EL AYASI MİKTARI NE KADAR OLUR?

  • Elin bilekle parmak arasındaki iç tarafını kapsayan bölge el ayası olarak geçmektedir. Avucun parmak diplerinden başlayıp avuç içi kadar olan yeri kapsayan el ayası, Galîza olan pislik; sıvıysa bir el ayasından, katı ise bir dirhemden fazlası namaza engel olduğu bilinmektedir.

NE KADAR NECASET NAMAZA MANİ OLUR? MEZHEPLERE GÖRE NECASET 

HANEFİ MEZHEBİNE GÖRE, namazın kabul olmaması için bilinen katı necaset miktarı ( gr.) akıcı necasetlerde, açık el ayasındaki suyun yüzü genişliği kadar olan bir yüzeydir.

ŞAFİİ MEZHEBİNE GÖRE, necasetin zerresi dahi namaz kılmaya engeldir, temizlenmesi yani yıkanması farzdır. Fakat istincadan sonra kalan necaset affedilmiştir.

MALİKİ MEZHEBİNE GÖRE, necaset namaza mani değildir. 

Kırkı çıkan bebeklere ne yapılır? 40 çıkarma hesaplama yöntemi

İLİŞKİLİ HABER

Kırkı çıkan bebeklere ne yapılır? 40 çıkarma hesaplama yöntemiKuran-ı Kerim başı açık okunur mu ya da dinlenir mi? Açık saçla dua okumak

İLİŞKİLİ HABER

Kuran-ı Kerim başı açık okunur mu ya da dinlenir mi? Açık saçla dua okumakUyumadan teheccüd namazı kılınır mı?

İLİŞKİLİ HABER

Uyumadan teheccüd namazı kılınır mı?Namazla ilgili en sık sorulan sorular! Namaz kılarken dikkat edilmesi gerekenler

İLİŞKİLİ HABER

Namazla ilgili en sık sorulan sorular! Namaz kılarken dikkat edilmesi gerekenler

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir