nasır tedavisine hangi bölüm bakıyor / Dermatoloji nedir? Hangi hastalıklara bakar? - Son dakika sağlık haberleri – Sözcü

Nasır Tedavisine Hangi Bölüm Bakıyor

nasır tedavisine hangi bölüm bakıyor

Nasır Hangi Bölüm Bakar? Nasır olduğunda hangi bölüme gitmeliyim hangi uzmanlık alanı bakar hangi bölüme alana randevu almalıyız? Bu sorunları yaşayanlar hangi bölüme gider sorusu sıklıkla araştırılıyor.

Ayak nasırı en yaygın görülenlerden bir tanesidir, ayak yapısına uygun olmayan ayakkabılar ile ayak arasında oluşan sürtünme, ezilme ve benzeri nedenlerden kaynaklı ortaya çıkan bir sağlık problemidir.

Nasır hangi bölüme gidilir? Detayları haberimizde bulabilirsiniz…

Nasır, genellikle ayakların kemikli bölgelerinde oluşan ve bu bölgelerin ayak yapısına uygun olmayan ayakkabılar ile sürekli olarak sürtünmeye ve basınca maruz kalması sonucunda oluşan bir cilt hastalığıdır. Yaygın olarak ayaklarda görülmekle birlikte özellikle ellerini kullanarak çalışan kişilerde elin basınca maruz kalan kısımlarında da ortaya çıkabilir. Nasırlar genellikle basit olarak görülmekle birlikte başlangıçta çok fazla ağrıya neden olmaması ve günlük hayatı etkilememesi nedeniyle hastalar tarafından önemsenmez. Fakat başlangıç aşamasında tedavi edilmeyen nasırlar büyüdükçe ve sertliği arttıkça daha fazla ağrıya neden olur ve tedavi süreci de uzayabilir.

NASIR HANGİ BÖLÜM BAKAR?

Eğer siz de ayak nasırına ne iyi gelir, nasır nasıl geçer gibi sorularınız varsa hemen doktorunuza başvurunuz.

Nasır olması durumunda  Cildiye (Dermatoloji) bölümüne gitmelisiniz.

Nasır cildin olağan şartlardan daha fazla basınç ve sürtünmeye maruz kaldığı bölgede gelişen setleşme ve kalınlaşmadır. Ayak tabanı, ayak parmaklarının üst ve yanları ile el ayasında görülür. Özellikle ayaktaki nasırlar yürümeyle ağrı ve rahatsızlığa sebep olur.

Nasır Neden Olur ?

Yukarıda da belirttiğimiz gibi nasır derinin aşırı basınç ve sürtünmeye maruz kalması sonucu olur. Sürekli uygulanan bu travmalara karşı deri bir nevi kendini korumak için sertleşir ve kalınlaşır. Sertleşmiş ve kalınlaşmış derinin kendisi ağrı ve rahatsızlığa sebep olur.

Nasır oluşumunu kolaylaştıran faktörler nelerdir ?

-Ayağa tam uyumlu olmayan sıkı veya gevşek ayakkabılar (gevşek ayakkabıda ayak ileri geri kayarak sürekli sürtünmeye sebep olur).
-Ucu ince ve topuklu ayakkabılar.
-Kemikli ayaklarda cilt altı yastık görevi gören yağ dokusunun az olması.
-Dışa doğru çıkıntı oluşturan ayak parmakları ve ayak deformiteleri.
-Yalın ayak yürüme ve koşma
-Kuru cilt
-Yaşlılıkta ciltaltı yağ dokusunun azalması
-Sürekli çekiç kazma kürek vs. ile çalışma

Nasır nasıl anlaşılır?

Nasır ayak tabanı , ayak parmakları ve el ayasında görülen sırımtırak renkte bazen sınırları tam belirgin olmayan sertleşmiş ve kalınlaşmış deri görünümü ve ağrı nasırı düşündürür. Sıklıkla ayak tabanı ve el ayasında görülen siğillerle karıştırılır, çünkü buradaki siğiller kabarık olmaz ve etrafındaki deri kalınlaşır. Siğiller genellikle yuvarlak sınırları belli ve artasında pürtüklü siyak noktacıklar bulunur.

nasır

siğil

Nasır nasıl tedavi edilir ?

Nasır için salisilik asit içeren çeşitli solüsyonlar, bantlar, koter, cerrahi ve radyofrekans ile ablasyon gibi birçok tedavi yöntemleri uygulanmaktadır. Burada asıl önemli nokta nasıra sebep olan faktörlerin ortadan kaldırılmasıdır. Yukarıda ayrı ayrı belirttiğimiz faktörler ortadan kaldırılmazsa tedavi sonrası nasırın tekrarlaması kaçınılmaz olur.

Solüsyon ve bantlarla tedavi;

Salisilik asit içeren değişik solüsyon ve bantlar kullanılmaktadır. Cildin kalınlaşmış kısmına uygulanır ve bir süre sonra soyulmasını sağlar. Tekrarlama sıktır. Özellikle diabetik hastalarda, dolaşım bozukluğu olanlarda ve kuru hasas ciltlerde kullanılması sakıncalıdır.

Cerrahi tedavi;

Lokal anestezi altında nasır dokusunun klasik cerrahi yöntemle kesilip alınmasıdır. Kalınlaşmış derinin yaklaştırılıp dikilmesi çok zor olur. Sonrasında yara yeri çok ağrılı olmaktadır. Büyük nasırlarda yara dudaklarının yan yana yaklaştırılması mümkün olmadığından uygulanması önerilmez.

Koter ile tedavi;

Nasırın elektrik enerjisi ile yakılarak çıkarılmasıdır. Oluşan derin yara dikilmez ve pansumanla iyileşmek üzere açık bırakılır. Yara zemininde ölü doku nedeniyle iyileşme süresi uzun olur.

Nasırın radyofrekans ile tedavisi;

Nasır dokusunun ses dalgası enejisi kullanılarak çıkarılmasıdır. Koterden farkı daha az doku hasarına sebep olmasıdır.Böylece yaranın daha kolay iyileşmesi sağlanmasıdır. Nasır dokusu sağlam dokunun tam sınırından RF ile ayrıştırılarak alınırsa kanama neredeyse hiç olmaz ve yaranın zemininde yanmış ölü dokuya sebep olmaz. Bu şekilde açık pansumanla yaralar daha çabuk iyileşir. Radyofrekans ile nasır ablasyonu gerek uygulama kolaylığı ve gerekse iyileşmenin daha çabuk olması nedeniyle diğer yöntemlere göre daha başarılı bir tedavi yöntemidir.

Nasır bazen iltihaplanır, çok ağrılı olur, kızarır ve şişer. Bu durumda antibiyotik tedavisi gerekir.

RF ile nasır tedavisi

Nasır oluşumu nasıl önlenir ?

Nasır oluşmasını önlemenin en önemli yolu doğru ayakkabı seçimi ve uygun ayak bakımıdır.
Ayrıca;
-Ayakların temiz tutulması, yıkadıktan sonra iyi kurutulması ve nemlendirici krem kullanılması iyi olur.
-Derinin kalınlaştığı yerlerda pomza taşı kullanılarak cilt inceltilip yumuşatılabilir.
-Ucu dar, topukları yüksek ve ayağa küçük gelen ayakkabı giymektan kaçınmalı, ayakkabı alırken öyleden sonra giyip denemeliyiz, çünkü günün ilerleyen saatlerinde ayaklar bir miktar şişebilir.
-Ayağın herhangi bir yerini sıkmayan rahat ve topuksuz ayakkabı tercih edilmelidir.
-Ayaklarımızda belirgin çıkıntılı bölgeler veya deformite varsa buna ed uygun ayakkabı ile birlikte gerekirse ayağa uygun silikon koruyucu kullanmalıyız.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Nasır İçin Hangi Doktora Gidilir?

Nasır, genellikle basınç ve ya sürtünmeler sebebiyle el v ya çoğunlukla ayakta ortaya çıkan ağrı ve acı verici bir cilt sorunudur. Aslında cildin kendini koruma altına alması sonucunda oluşur. Çoğunlukla ayaklarda, ayakkabıların ayağa en çok sürttüğü ve ya vurduğu noktalarda oluşur. Çok sık karşılaşılan bir sorundur ve yetişkin nüfusun yarısından fazlasında görülmektedir. Nasırın tam sebebi aslında ayakkabının ayağa sürtmesi değil, ayağın ayakkabının tek bir noktasına vurmasıdır. Bu noktasal travma sonucunda vücuda uyarı gönderilir ve ters giden bir şeylerin olduğu sinyali alınarak vücut o bölgedeki deriyi kalınlaştırarak koruma oluşturur.

Nasır aslında bir rahatsızlık ya da sorun değil koruma mekanizmasıdır. Sporcuların başına sıkça gelebilir. Sebepleri arasında, dar ve kötü kalitede ayakkabılar giymek, çok yüksek topuklu ayakkabılar, uzun süre çıplak ayakkabıyla yürümek, derinin belirli bir bölümünün uzun süre basınca maruz kalması, takılan aparatların uzun süre tek bölgeye sürtmesi, yanlış yürümek ve yanlış bir hareketi sık yapmak sebepleri arasında olabilir. Belirtileri arasında, oluştuğu bölgede keskin ağrı, deri bölesinde kalınlaşma, ilerledikçe bölgede oluşan kızarıklık, sertleşen derinin etrafında iltihap oluşumu ve kalınlaşmasının olduğu bölge ve ya bölgelerde uç oluşumu. 3 çeşit asır vardır. Sert nasır, yumuşak nasır ve tohum nasırlarıdır.

Hangi bölüme başvurulmalıdır?

Nasır sorunları çok ilerlediğinde ve ilaçlar işe yaramadığı zamanda uzmana başvurulabilir. Nasır problemleri için dermatoloji veya genel cerraha gidilebilir.

Tedavisi

Nasırınız var ise mutlaka bir cildiye ( dermatoloji bölümü, zührevi ve deri hastalıkları bölümü ) bölümüne başvurmalısınız ve uzman doktora nasırın neden oluştuğu konusundaki öyküsünü anlatmalısınız. Uzman doktor nasırı inceledikten sonra gerekli tedavi aşamasını ve kullanılması gereken ilaçları size detaylı olarak anlatacaktır.

Şayet ki nasırın durumu kötü ise uzman doktorunuzu size ameliyat önerebilmektedir. Bu durumda ise bazı iltihap önleyici ilaçlarda da size reçete olarak yazabilir. Nasıra kesinlikle kendiniz ev ortamında bir müdahalede bulunmayın. Bu durum nasırın mikrop kapmasına ve iltihaplanarak çok daha kötü durumlara neden olabilmekte.

NASIR VE BOYNUZLAŞMALAR

Ciltte kalınlaşma/boynuzlaşma  ve nasırlar genellikle sürtünme ya da  baskıya maruz kalan ayak ve ellerde görülen, cildin sert, kalınlaşmış bölgeleridir. Tekrarlayıcı minik travma ve baskılar nedeniyle alttaki dokuların korunmasına yardımcı olmak için doğal bir şekilde oluşurlar.

Nasırlar,  tekrar eden sürtünmelere maruz kalan her bölgede  oluşabilir. Gitar-saz gibi enstrümanları çalanların parmak uçlarında, keman çalanların boyunlarında  ya da  tamir işlerinde uğraşanların avuç içlerinde olduğu gibi kalınlaşmalar,  kemiklerin cilde baskı yapması nedeniyle oluşurlar. Ayak bölgesinde parmakların üzerinde-arasında, yanlarında veya  ayakların yere temas ettiği ön bölge ile topuklarda görülebilirler. Sert ve kuru ya da yumuşak ve jölemsi olabilirler. Ayaklarda görülenlerin sebepleri arasında kemiksel bozukluklar, artritler ya da uygun olmayan ayakkabılar  yer alır.

El ve ayak nasırlar siğillerle sık olarak karışırlar. Bu sebeple mutlaka dermatoloji uzmanı tarafından muayene edilmeleri gerekir.

Boynuzlaşma ve nasır tedavisi için bazı pratik çözümler mevcut olup bu şekilde sonuç alınamayan durumalrda tedavi edilmeleri gerekebilir.

1.   Kalınlaşan kısmı ya da nasırı ılık suda dk bekletip,

2.   Ponza taşıyla kalınlaşma ya da nasır törpülenebilir. 

3.   Cildi gereğinden fazla soymamaya dikkat edilmelidir. 

4.   Bu bölgeye her gün nemlendirici losyon ya da krem sürmek kalınlaşmayı ve sertleşmeyi azaltacaktır. 

5.   Nasırlar basınca bağlı oluştukları için, tedavi sırasında ve sonrasında bölgeye uygun silikon yastıklar ya da parmak çorapları (silikonları) kullanılmalıdır.

6.    Ayakkabı seçiminde ne büyük ne de küçük, ayağa tam oturan ayakkabılar tercih edilmelidir. 

7.   Ayak tırnaklarının her zaman kısa olmasına özen gösterilmelidir. 

Kalınlaşmalar ya da nasırlar çoğu zaman söz konusu sürtünme ya da baskı ortadan kalktığında dururlar. Yukarıda saydığımız basit tedbirlerle önüne geçilmediğinde mutlaka tedavi edilmelidirler.

NASIR YA DA BOYNUZLAŞMALARIN TEDAVİLERİ

  1. ASİT İÇERİKLİ İLAÇLAR İLE SOYMA,
  2. DONDURMA (KRİOTERAPİ)
  3. YAKMA (ELEKTROKOTERİZASYON)
  4. BUHARLAŞTIRMA (PLAZMA TEDAVİSİ)

Tedavilerin başarı şansını arttıran en önemli husus tekrar oluşmalarını önlemek için korumaktır….


nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır