mütekaribeyn örnekleri / İdgam-ı Mütekaribeyn nedir, İdgâm-i mütekâribeyn ne zaman olur, İdgâm-i mütekâribeyn örnekleri

Mütekaribeyn Örnekleri

mütekaribeyn örnekleri

İDĞAM-I MÜTACANİSEYN

Kur'an-ı Kerim'i tilavet ederken harflerin mahreçlerine ve sıfatlarına dikkat ederek okumak gerekir. Mahreç harflerin ses yolu üzerinde tam olarak hangi noktada çıkartılacağı ile alakalı iken sıfat harflerin sesleri ile alakalıdır.

İdğam-ı mütecaniseyn kuralı mahreçleri aynı sıfatları birbirinden farklı olan harfler arasında görülür ve üç çeşittir. Mütecaniseyn harflerinden ilki cezimli ikincisi harekeli olursa bu iki harf birbirinin içine girdirilerek idğam yapılır. Birinci harfin sesi ikinci harfin sesi gibi şeddeli bir şekilde okunur. Sonuç olarak sanki kelimede iki farklı seste ve harekede harf yokmuşta ikinci harf tek başına ve şeddeliymiş gibi hükmedilir.

İdğam-ı mütecaniseyn harfleri şu şekildedir:

  1. ت، د، ط

عَبَدْتُمْ عَبَتُّمْ

Örnekte görüldüğü gibi aynı grupta yer alan te ve dal harfi yan yana ve birisi cezimli diğeri harekeli geldiği için dal harfi te harfine eklenmiş ve sanki te tek başına ve şeddeliymişçesine okunmuştur.

DİKKAT! Aynı grupta yer alanط harfinden sonra ت harfi gelirse yarım idğam yapılır. Çünkü ط harfi ت harfine kıyasla daha kuvvetli bir sıfata sahip olduğu için tamamen ت harfine katılarak okunması mümkün değildir.

Diğer tecvid derslerimize ulaşmak için tıklayın

2) ث، ذ، ظ

اِذْ ظَلَمُوا اِظَّلَمُوا

Örnekte görüldüğü üzere aynı grupta yer alan ذ harfinden sonra ظ harfi geldiği için ilk harf kendisi ve harekesiyle ikinci harfe katılarak şeddeli bir biçimde okunur.

3) م، ب

اِرْكَبْ مَعَنَا اِرْكَمَّعَنَا

Aynı grupta yer alan cezimli be harfinden sonra harekeli mim harfi gelirse be harfi kendisi ve harekesiyle mim harfine eklenir ve şeddeli bir şekilde okunur.

DİKKAT! Mim ve be harfleri arasında idğam-ı mütecaniseyn kuralı oluşabilmesi için be harfinin mimden önce gelmesi şarttır. Aksi takdirde sakin mimin hallerinden mimin ihfası meydana gelmiş olur.

İDĞAM-I MÜTEKARİBEYN

Sözlükte mütekaribeyn birbirine yakın iki şey anlamına gelir. Sıfatları, mahreçleri yahut hem sıfatları hem de mahreçleri aynı olan iki harften ilki cezimli ikincisi harekeli halde gelirse idğam-ı mütekaribeyn oluşur. Bu durumda tıpkı idğam-ımütecaniseyn kuralında olduğu gibi ilk harf ikinci harfe eklenerek şeddeli bir şekilde okunur.

Fikriyat TV'deki videolar ile Kur'an öğrenmek için tıklayın

İdğam-ı mütekaribeyn harfleri şu şekildedir:

  1. ل، ر

بَلْ رَفَعَهُ بَرَّفَعَهُ

Örnekte görüldüğü gibi mütekariben harflerinden lam cezimli ra harekeli olarak geldiği için lam harfi 'ra'ya eklenir ve şeddeli bir şekilde okunur.

DİKKAT! İdğam-ı mütakaribeyn kuralının meydana gelebilmesi için lam harfinin 'ra'dan önce gelmesi gerekir. Aksi takdirde izhar olur.

2) ق، ك

اَلَمْ نَخْلُقْكُمْ اَلَمْ نَخْلُكُّمْ

Örnekte görüldüğü gibi mütekaribeyn harflerinden gaf harfi cezimli kef harfi harekeli olarak geldiği için gaf kefe eklenir ve şeddeli bir şekilde okunur.

DİKKAT! İdğam-ı mütakaribeyn kuralının tam olarak uygulanabilmesi için kef harfinin gaf harfine idğam edilmesi gerekir ancak Kur'an-ı Kerim'de böyle bir örnek yoktur. Bu kuralın ikinci grubu ile alakalı tek örnek "elemnahlukkum" örneğidir. Bu örnekte gaf keften önce geldiği için tam değil yarım idğam yapılır. Çünkü gaf harfi kef harfine kıyasla daha güçlü olduğu için gafın kefe tam idğamı mümkün değildir.

FİKRİYAT

SÜMEYYE ALI JABER

Tecvid Dersleri: Idğamı Mütekaribeyn

Tecvid Dersleri: Idğamı Mütekaribeyn

Hoca
idgamı mütekaribeyn ve örnekleri

İDĞAMI MÜTEKARİBEYN: Mahrecinde ( çıkış noktasında) ve sıfatında yakınlığı olan harfler birbirlerine uğrarsa İdğamı Mütekaribeyn olur. İdğamı Mütekaribeynin harflerini de iki başlık altında inceleyebiliriz:1)Lam ve RaTecvid Dersleri: Idğamı Mütekaribeynharfleridir. Bu harflerden Lam harfi mutlaka önce gelir. Lam sakin ,Ra harfi
harekeli olur. Ve lam harfi Ra harfine çevrilerek okunur. Örnekle görelim:

Tecvid Dersleri: Idğamı Mütekaribeyn

Her iki örnekte de Lam harfinin ra harfine dönüştüğünü açık olarak görüseafoodplus.infoğda ki bölüm Kur&#;ani Kerim&#;de yazılı olan bölüm, ok işaretinin solunda ki bölüm ise tecvitli okuduğumuzda uymamız gereken kuraldır.
2)Kaf ve KefTecvid Dersleri: Idğamı Mütekaribeynharfleridir. Bu harflerden de Kaf harfi Kef harfinden önce gelir. Bütün idğamlarda
olduğu gibi birincisi sakindir. İkincisi ise harekelidir. Sakin olan ilk harf daima ikinci harfe idğam (katılarak, çevrilerek) seafoodplus.info bölümde de Kaf harfi Kef harfine çevrilerek okunacaktır. Örnekle görelim:

Tecvid Dersleri: Idğamı Mütekaribeyn

Gördüğünüz gibi kaf harfi tecvitli okunurken, ok işaretinin solunda şeddeli bir kef harfine dönüşmüştür. Burada bir noktaya çok dikkat etmek lazım. İDĞAMLARDA KALKALE yapılmaz. Mesela yukarda ki örnekte sakin olan kaf harfinde kalkale olmaz. Neden ? Çünkü idğam durumunda olduğu için burada idğam yapılır, kalkale yapılmaz. Buna dikkat etmek lazım.

ÖRNEKLER

Tecvid Dersleri: Idğamı Mütekaribeyn


Cevap: Tecvid Dersleri: Idğamı Mütekaribeyn

Candle
TECVÎD

İDGÂM-I MÜTEGÂRİBEYN
Mahrecinde veya sıfatında birbirlerine yakınlığı olan iki harften birincisi sâkin ikicisi harekeli olarak gelirse birincisinin ikincisine katılıp ikinci harfi şeddeli imiş gibi okumaya idgâm-ı mütegâribeyn denir. Hükmü vâciptir.
Birbirlerine yakınlığı olan harfler 4 tanedir ve iki gruba ayrılırlar:a)&#;&#;&#;(&#; önce gelmelidir): (&#;&#;&#;&#; &#;&#;&#;&#;&#;&#;&#;&#; &#;&#;&#;&#;&#;&#; &#;&#;&#;&#; &#;&#;&#;&#;&#;)
b)&#;&#;(&#; önce gelmelidir ve &#; kendi mahrecinden kalkale yapılmadan okunur): &#;&#;&#;&#;&#;&#;&#;&#;&#;&#;&#;&#;&#;&#;&#;&#;&#;&#;İdgamın olduğu yer de kalkale yapılmaz.


Cevap: Tecvid Dersleri: Idğamı Mütekaribeyn

@hmet
idgamı mütekaribeyn örnekleri,
idğam ı mütekaribeyn ne demek kısaca

İDĞAM-I MÜTEKARİBEYN
Mahreç veya sıfatları, yahut hem mahreçleri hem de sıfatları bakımından birbirleriyle yakınlığı olan iki harften birincisi sakin, ikincisi harekeli olarak yan yana gelirse, birinci harfin ikinci harfe idğam edilmesine İdğam-ı mütekaribeyn denir.

A) Lâm ( &#; )ve Râ ( &#; ) Harflerinin İdğâmı: Herhangi bir kelimenin son harfi sâkin bir lâm, hemen arkasından gelen ikinci kelimenin ilk başındaki harf de harekeli bir râ olursa, lâm harfi, râ harfine tam bir idğâm ile idğâm olunur. Hükmü ittifakla vacip&#;tir.

&#;&#; &#;&#;&#;&#; &#;&#;&#;&#;&#; = &#;&#; &#;&#;&#;&#;&#;&#;&#;&#; &#; &#;&#;&#;&#; &#;&#;&#;&#;&#;&#;&#;&#; &#;&#;&#;&#;&#;&#;&#; = &#;&#;&#;&#;&#;&#;&#;&#;&#;&#;&#; &#;&#;&#;&#;&#;&#;&#;

B) Kaf ( &#; )ve Kef( &#; ) Harflerinin İdğâmı: Kaf harfi sâkin, kendisinden sonra harekeli bir kef gelirse olur. Tam veya nakıs olarak yapılması caizdir. Kur&#;ân&#;da tek örneği vardır:

( &#;&#;&#;&#;&#;&#; &#;&#;&#;&#;&#;&#;&#;&#;&#;&#;&#; ) : &#;&#;&#;&#;&#;&#; &#;&#;&#;&#;&#;&#;&#;&#;&#;&#;&#;&#;


Cevap: Tecvid Dersleri: Idğamı Mütekaribeyn

Kayıtsız Üye
Örneklerin başına besmelemi yazdınız eğer öyleyse hemen onu düzeltin çok hatalı yazılmış


idğamı mütekaribeyn, idgamı mütekaribeyn, mütekaribeyn

Bu kategoride yer alan Kuran Hakkında Kısa Kısa başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.

Benzer Yazılar:

İdgam-ı Mütekaribeyn nedir

Mütekaribeyn sözlükte “birbirine yakın iki şey” anlamına gelir. Mahreçleri ve sıfatları birbirine yakın olan harflerin birbirine katılarak okunmasına idgam-ı mütekaribeyn denir.

İdgâm-i mütekâribeyn ne zaman olur

Mahrecinde veya sıfatında birbirine yakınlık olan harflerden birincisi sâkin, ikincisi harekeli olarak yan yana geldiği zaman (tecvîd hükmü) idğâm-i mütekâribeyn olur.

Bu harfler iki grupta toplanır:

1- ق ك
2- ل ر

İdgam her bir grubun kendi içinde gerçekleşir. Sakin olan birinci harf, harekeli olan ikinci harfe katılarak şeddeli okunur.
"Kaf" ( ق) ve "kef" ( ك) harf grubuyla ilgili Kur'an'ı Kerim'de tek örnek Mürselât suresinin ayetinde geçen الََمْ نخَْلقُْكُمْ kelimesidir.

Örnek: بَلْ رَفَعَهُ الّٰلُ
Bu örnekte:
• Birinci kelimenin sonunda cezimli lam ( لْ ) harfi vardır.
• İkinci kelimenin başında da harekeli ra ( رَ ) harfi gelmiştir.
• Bu durumda mahreçlerinde ve sıfatlarında yakınlığı olan harf gruplarından lam harfinden sonra ra harfi geldiği için idgam-ı mütekaribeyn olur.
• Cezimli lam ( لْ ) harfi, ra ( رَ ) harfine katılarak ( بَرَّفَعَهُ الّٰلُ ) şeklinde şeddeli okunur. Lam harfi okunmaz.

Lam ve ra harfleri arasında idgam yapabilmek için lam harfinin önce gelmesi gerekir.
رَبَّنَا اغْفِرْ ل۪ي ve وَاسْتَغْفِرْ لِذَنْبِكَ örneklerinde olduğu gibi, ra ( ر ) harfi önce gelirse idgam yapılmaz.

قُلْ رَبِّ * اَلَمْ نَخْلُقْكُمْ

Sual : İdğam-i mütekaribeyn ne demektir?

Cevab : Mahreçleri (çıkış yerleri) veya sıfatları (sedâları) birbirine yakın olan iki harf’in idğâmı demekdir.

Sual : İdgâm-i mütekâribeyn ne zaman olur?

Cevab : Mahrecinde veya sıfatında birbirine yakınlık olan harflerden birincisi sâkin, ikincisi harekeli olarak yan yana geldiği zaman (tecvîd hükmü) idğâm-i mütekâribeyn olur.

Misal:

Sual : İdgâm-i mütekâribeyn harflerinin mahreci kaçtır?

Cevab: İki mahrectir.

Birincisi lâm ile ra mahrecidır.

Misal:

Bu misallerdeki idgâm, idgâm-i tâmdır. Lâm-i sâkine râ&#;da idgâm edilmiştir.

Not : râ harfi lâm harfine uğrarsa, bizim kıraâtimize göre idgâm yapılmaz.

Misal:

Kelimesinde olduğu gibi.

İkincisi, kaf ile kef mahrecidir.

Misal:

Arapça tarifi:

 اِدْغَامُ مُتَقَارِبَيْنِ . مَاتَقَارَباَ مَخْرَجًا اَوْصِفَةً

Not : Buradaki kaf ile kef misalindeki idğâm, idğâm-ı nâkıstır Çünkü burada kaf, kef okunursa, ki, câizdir; o zaman idgâm-ı tâm olur.  Kef&#;i Kef&#;de idgâm edip okumak da câizdir.

Tavsiye Yazı &#;> Hatim okumanın sevabı nedir?

Tam İlmihâl Seâdet-i Ebediyye Kitabını Okumak İçin Tıklayınız.

Benzer Suallerin Cevapları İçin Tıklayınız

 

En Çok Okunan Yazılar

Tavsiye Ettiğimiz Temel KitaplarMeâl Okumak Câiz Midir? Ehl-i Sünnet İtikadı Nedir? Ehl-i Sünnet Olmanın Şartları Nelerdir?Her Gün Okunması Gereken Çok Mühim Bir DuâSeyyid Abdülhakîm Arvâsî Hazretleri ve Tasavvuf TerbiyesiSultan Vahideddîn Hân'a Dâir Sualler

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir