hamile kalabilmek için beslenme / Gebelik ihtimalini artıran besinler - Acıbadem Hayat

Hamile Kalabilmek Için Beslenme

hamile kalabilmek için beslenme

Hamile kalmak için anne ve baba adayları bu kurallara dikkat

Çocuk sahibi olmak sorumluluk isteyen bir iş. Üstelik bu sorumluluk, çocuğun dünyaya gelmesiyle değil, hamilelikten önce başlar. Yapılan araştırmalara göre bebek sahibi olmak isteyenler yaşamlarını bebekten önce düzene koymaları ve belirli noktalara önem vermeleri gerekiyor. Yani birtakım kurallar var ki, anne adayı hamile olmadan önce bu kurallara uyarak hamileliğe kendini hazırlamalı, baba adayı da aynı şekilde üzerine düşenleri yapmalı. ‘Sağlıklı yaşam alışkanlıkları edinmek’ olarak özetlenebilecek bu kuralların hamilelik döneminde anne karnındaki bebeğin fiziksel, zihinsel ve ruhsal gelişiminin sağlıklı olabilmesi için son derece önemli. Hamilelik öncesi uyulması gereken 10 kritik kural…


1. Demir eksikliğine karşı önleminizi alın

Demir eksikliği Türkiye’de özellikle kadınlarda çok yaygın bir sorun. Bu nedenle hamilelik öncesinde olabildiğince demir depolarınızı doldurun. Hücrelere oksijen taşınmasında kritik öneme sahip olan demir, gebelik sürecinde bebeğinizin güçlü bir bağışıklık sistemine sahip olması için vazgeçilmez. Demirden en zengin besin olan kırmızı etin mutlaka tüketilmesi gerekir. Bununla birlikte diğer hayvansal gıdalar, tavuk, balık, yumurta, kuru baklagiller, koyu yeşil yapraklı sebzeler, pekmez ve kırmızı üzümde de demir içeriği yüksek olduğundan beslenmede yer verilmesi şart. Yiyeceklerdeki demirin emilimini artırmak için C vitamini kaynağı olan maydanoz, biber, portakal, brokoli gibi besinlerle birlikte tüketin.

2. Egzersiz sadece kilo için yapılmaz

Düzenli egzersiz yapmak özellikle kilo kontrolü ve vücut yağ oranını azaltmak için çok önemli bir faktör. Egzersiz aynı zamanda insülin direncini kırmak, kan şekerini düzenlemek, iştahı kontrol etmek, enerji harcamasını artırarak daha aktif olmayı sağlamak gibi faydalar da sağlar. Gebeliğe hazırlanma sürecinde sağlam ve güçlü bir vücut yapısına sahip olmanın en iyi yollarından birisi.

3. Hamile kalmadan fazla kiloyu verin

Gerek aşırı kilo, gerekse anne adayının aşırı zayıflığı sağlıklı bebek için hamile kalmadan önce mutlaka düzeltilmesi gereken sorunlar. Gebelik döneminde kilo vermek doğru değil; bu nedenle hamile kalmadan önce ideal kilonuza inmeye çalışın. Fazla kilo ve obezite doğurganlığın azalmasına da neden olan; gebelikte diyabet, hipertansiyon, bebeğin iri doğması, doğum defektleri, sezaryenle doğum ve çocukluk çağı şişmanlığına da yol açabilen önemli bir sağlık sorunu. Vücut kitle indeksinizin 25’in üzerinde olması fazla kilo, vücut yağ oranının yüksek olması anlamına gelir. Vücut kitle indeksinin 18’in altında olması da anne adayının kısırlık sorunuyla karşılaşmasına neden olabileceği gibi, sağlık sorunlarına yol açabilir.

4. Kalsiyum neden önemli?

Kalsiyumdan yeterli beslenen anne adayının hap olarak kalsiyum almasına gerek yok. Kalsiyumdan zengin olan süt ve yoğurttan ml tüketmek günlük kalsiyum ihtiyacının yüzde 75’ini sağlar. Diğer kalsiyum kaynakları olan peynir çeşitleri, sebze ve meyvelerle kuruyemişler de tüketilerek kalsiyum ihtiyacı karşılanır. Kalsiyum kemik ve kıkırdak gelişimi, sağlıklı diş oluşumu, kas ve sinir sisteminin normal çalışması, hücresel çalışmaların düzenli ve sürekli olması, kanın pıhtılaşması, kan basıncının normal düzeyde seyretmesi gibi vücutta önemli fonksiyonları olan bir mineral.

5. Beslenme doğurganlıkta rol oynar

Çocuk sahibi olmak isteyen anne ve baba adayları için yeterli ve dengeli beslenme çok önemlidir. Sağlıklı ve yeterli beslenme ve bol su tüketimi yumurta kalitesinin ve sayısının artmasına, dolayısıyla doğurganlığın iyileşmesine yardımcı olur. Aynı zamanda anne adaylarının gebelik döneminde artan vitamin mineral protein ihtiyaçlarını karşılamak için vücut depolarının dolu olmasını ve bebeğin sağlıklı gelişimini sağlar. Günlük tüketilen besinler ne kadar çeşitli ise vitamin mineral ve diğer besin ögeleri açısından da o kadar zengin olduğu unutulmamalıdır. Büyüme ve gelişmede, beyin, sinir ve göz dokusu gelişimi için önemli rol oynayan omega 3 yağ asitlerinin alınması için haftada defa balık tüketimine özen gösterilmelidir. Balık tüketilemediği durumlarda balık yağı içeren haplar kullanılabilir. Beslenme alışkanlıkları içinde hazır gıdalar, paketli yiyecekler, asitli içecekler gibi katkı içeriği çok olan gıdalar varsa onları tüketmekten kaçınılmalıdır.

6. Folik asit olmazsa olmaz

Hamile kalmaya karar verdiğiniz zaman hekiminizin de önerisiyle folik asit kullanımına başlayın ve hamileliğin 12’nci haftasına kadar düzenli kullanın. Günde mcg alınması önerilen B grubu bir vitamin olan folik asit, bebeğinizde merkezi sinir sistemi hastalıklarının oluşmasını engeller. Folik asitten zengin gıdalar olan ıspanak, semizotu, brokoli gibi koyu yeşil yapraklı sebzeler, portakal gibi turunçgil meyveler, kuru baklagiller, yumurta sarısı beslenmede mutlaka yer almalı.

7. Diyabetiniz varsa&#x;

Diyabet hamile kalmak için engel bir durum değil ancak hastalığın vücuttaki etkileri göz önünde tutularak bu durumu önleyici veya tedavi edici önlemlerin alınması, kan şekeri değerlerinin olabildiğince normal sınırlarda tutulması fetus sağlığı için çok önemli. Çünkü bebeğin ‘ncı haftasında başlayan beyin omurilik gelişimi annenin kan şekeri düzeyinden etkilenir. Diyabet tedavisinde en önemli unsur olan beslenme tedavisine çok dikkat etmek, öğün atlamamak, doğru ve dengeli beslenmeye önem vermek gerekir.

8. D vitamini eksikliği fetüsü etkiler

D vitamini kemik sağlığı kadar hücresel aktiviteler için de çok önemli. D vitamini eksikliğinin fetus ve yenidoğan kemik gelişimi üzerinde olumsuz etkileri bulunur. D vitamini fetusun kalp kasında ve beyin gelişimi üzerinde, bağışıklık sisteminin gelişiminde rol oynar. Bu nedenle D vitamini depolarının gebelik öncesinde ve süresinde yeterli olması bebeğin sağlıklı gelişimi için çok önemli.

9. İyot eksikliği zeka geriliği nedeni

İyot tiroit hormonlarının yapısında bulunan ana madde. Tiroit hormonu büyüme, gelişme, metabolizma ve üreme fonksiyonlarında rol oynar. Dolayısıyla eksikliğinde zeka geriliği, büyüme ve gelişme yetersizliği, guatr gibi bozukluklara neden olur. Bu nedenle iyot içeriği yüksek gıdalar (yumurta, süt, balık vb.) ile iyotlu tuz tüketimi önemli. Böylece önlenebilir zeka geriliğinin en önemli nedeni olan konjenital hipotiroidizmin önüne geçilir.

Kötü alışkanlıklarınıza veda edin

Alkol erkeklerde sperm kalitesi ve sayısını, kadınlarda hamile kalma şansını azaltan bir maddedir. Alkol tüketimi kalsiyum, folik asit, tiamin, protein gibi besin ögelerinin emilimini olumsuz yönde etkileyerek beslenme yetersizliğine, kilo alımına ve fazla yağlanmaya sebep olur. Çocuk sahibi olmaya karar verildikten sonra mutlaka bırakılmalıdır. Sigara da yumurtlama bozukluğuna ve spermde değişikliğe yol açması nedeniyle bir an önce bırakılmalıdır. Aynı zamanda sigara vitamin mineral emilimini olumsuz etkiler, kandaki oksijen düzeyini azaltır. Erken doğum, düşük ağırlıklı bebek, ani bebek ölümlerine neden olurken çocukluk çağında dikkat eksikliği, hiperaktivite, davranışsal anomaliler, öğrenme güçlüğüne yol açabilir. Bu nedenle hamile kalmadan ne kadar önce sigara bırakılsa o kadar bu zararlardan bebek korunmuş olur.

*Bu içeriğin geliştirilmesinde Tıbbi Direktörlük katkı sağlamıştır.
*Web sitemizdeki bilgiler kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemlerinizi doktorunuza danışmadan uygulamayınız. İçeriklerde Acıbadem Sağlık Grubu'nun tedavi edici sağlık hizmetlerine yönelik bilgiler yer almamaktadır.

RANDEVU AL  

Hamile kalmak için bu besinleri tüketin

Her ne kadar doğal ve basit bir süreç gibi görünse de bazen gebelik pek de kolay olamayabilir. Özellikle günümüz koşullarında pek çok etken gebeliğin önünde engel. Bilimsel verilere göre, günümüzde her 7 kadından biri hamile kalmakta güçlük çekiyor ve ilerleyen yıllarda obezite, sigara kullanımı, alkol, aşırı kahve tüketimi gibi hatalı yaşam ile beslenme alışkanlıkları nedeniyle bu oranın ikiye katlanacağı öngörülüyor. Bunun nedeni ise yumurtanın sayısı ile kalitesinin bu faktörlerden olumsuz yönde etkilenmesi. Yüz güldüren haber ise infertilite (kısırlık) sebepleri arasında sayılan yaş ve genetik faktörleri değiştirmek mümkün olmasa da, tıbbi tedavilerin yanı sıra, gebelik planlayan çiftlerin sağlıklı ve doğru beslenerek şanslarını artırabilmeleri. Harvard Üniversitesi ve Cleveland Clinic tarafından yapılan çalışmalara göre; doğru beslenme ve hayat tarzının düzenlenmesiyle kadınlarda gebelik şansı yüzde 70 gibi yüksek bir oranda artabiliyor. Yumurtanın kalitesi ile sayısını artırabilmek için öncelikle sağlıklı ve dengeli beslenmek gerekir. Özellikle folik asit, omega 3, A, D ve E vitamini ile çinko ve selenyum içeren besinleri düzenli olarak tüketmek çok önemli. Bu bileşenler genel olarak tükettiğimiz günlük gıdalarımız olan tahıl, taze meyve, sebze ve kuruyemişlerde bolca bulunur.


Gebelik ihtimalini artıran sebzeler

Yeşil yapraklı sebzeler: Ispanak, pazı ve diğer koyu yeşil yapraklı sebzeler içerdikleri zengin folik asit sayesinde yumurta kalitesini artırırlar. Ayrıca genetik anormalliklere bağlı düşük riskini de azaltırlar.

Brokoli: Yumurtlama için hayati önem taşıyan C vitamini ve folik asit açısından zengin bir besin. C vitamininin progesteron hormonunun hücre içine nüfuz etmesine yardımcı olup lüteal faz yetmezliği riskini azalttığı bildirilir.

Brüksel lahanası: Folik asit açısından zengin olan Brüksel lahanası döllenmiş olan yumurtanın rahme yerleşmesine yardımcı olur.

Lahana: Lahana di-indol methan (DIM) açısından zengin bir besin. Bu madde kısırlığın yaygın sebeplerinden olan endometriozis (çikolata kisti) ve miyom oluşumuna karşı koruyucu etki gösterir.

Patates: C vitamini açısından zengin ve lüteal faz yetmezliği olan kadınlarda faydalı olur.

Havuç: Beta-karoten açısından zengin olan havuç yumurtalıklardan yumurtlama (ovülasyon) oranlarını artırırken, oluşan hamileliğin düşükle sonuçlanma riskini de azaltır.

Gebelik ihtimalini artıran meyveler

Nar: İçerdiği bol miktarda C vitaminiyle progesteron hormonunun hücre içine nüfuz etmesinde kolaylaştırır ve rahmin en iç tabakası olan endometriumun döllenmiş yumurtanın yerleşmesi için hazırlanmasına yardımcı olur. Ayrıca cinsel isteği de artırır.

Avokado: Folik asit, E vitamini, lif, doymamış yağ asitleri ve minerallerden zengin bir meyve. E vitamini, rahmin iç tabakası endometriumun olgunlaşmasına katkıda bulunarak döllenmiş yumurtanın rahme yerleşmesine yardımcı olur.

Muz: B6 vitamini ve potasyum açısından zengin bir meyve. Yumurtanın kalitesini artırır.

Kırmızı meyveler (dut, ahududu, yaban mersini): Bol miktarda C vitamini ve folik asit içeren kırmızı meyveler progesteron hormonunun hücre içine nüfuz etmesine yardımcı olup lüteal faz yetmezliği riskini düşürür.

Gebelik ihtimalini artıran hayvansal proteinler

Yağsız et (tavuk, kırmızı et): Demir ve esansiyel yağ asitleri açısından zenginler. Demir eksikliği kadınlarda yumurta oluşumu ve yumurtlama sorunlarına neden olabilir. Haftada 2 kez tüketmek gerekir.

Yumurta: D vitamini, kolin, omega 3 yağ asitleri ve folik asit açısından zengin. Bu içerikleri sayesinde polikistik over sendromu (PCOS) ve miyom gibi iyi huylu tümör nedeniyle gelişen döllenme sorunlarının aşılmasına katkı sağlar. Ayrıca yumurta kalitesini artırır. Günde 1 veya 2 yumurta farklı şekillerde tüketilmeli.

Kabuklu deniz ürünleri (karides, istiridye vb.): B12 vitamini açısından çok zengin olan bu deniz ürünleri döllenmiş yumurtanın rahme yerleşmesine yardımcı olurlar.

Somon: Omega 3 yağ asitleri açısından çok zengin olan somon yumurta kalitesini artırır.

Gebelik ihtimalini artıran süt ve süt ürünleri

Mükemmel bir kalsiyum, D vitamini ve probiyotik deposu olan süt ve yoğurt, PCOS ve miyom gibi iyi huylu tümörlerin varlığına bağlı döllenme sorunlarının aşılmasına yardımcı olur.

Gebelik ihtimalini artıran baharatlar

Zerdeçal: C, E vitamini ile folik asit, beta karoten ve lutein gibi antioksidanlar açısından zengin olan zerdeçal adet düzensizliğinin önlenmesinde fayda sağlayarak doğurganlığı artırır. Antioksidanlar vücuttu oluşan zararlı serbest radikalleri etkisiz hale getirerek yumurta kalitesini yükseltir.

Sarımsak: Antioksidanlar ve selenyum açısından zengin. Selenyum yumurta kalitesini artırır.

Gebelik ihtimalini artıran yağlar ve yağlı tohumlar

Zeytinyağı: Antioksidan etkinliğine sahip doymamış yağ asitlerini yüksek oranda içerir. Kadınlarda insülin direncini azaltarak doğurganlığın artırılmasına katkıda bulunur.

Kabak ve ayçiçeği çekirdeği: Sağlıklı bir üreme sistemi için gerekli olan çinkoyu yüksek oranda içerirler. Çinko, antioksidan etkisiyle üreme organlarında kan akımını artırır.

Keten tohumu: Omega 3 ve lignin açısından çok zengin. Lignin, miyom boyutlarının küçülmesine katkıda bulunarak doğurganlığın artırılmasına yardımcı olur. Omega 3 yağ asitleri, antioksidan etkiyle hücre yıkımını azaltarak ve rahimde kan akımını artırarak oluşan gebeliğin rahme yerleşmesi ve devamında rol oynar.

Gebelik ihtimalini artıran kuru yemişler

Badem: İçerdiği E vitamini ve omega 3 yağ asitleriyle yumurta kalitesini artırır.

Ceviz: Omega 3 yağ asitleri, magnezyum ve lif açısından zengin olan ceviz antioksidan etkiyle yumurta kalitesini artırır.

Gebelik ihtimalini artıran kuru baklagiller

Mercimek ve fasulye: Bitkisel protein, lif ve B vitamini açısından zenginler. Bu içerikleriyle kadınlarda yumurtlama (ovülasyon) oranlarını artırır ve oluşan gebeliğin düşükle sonuçlanma riskini azaltırlar.

*Bu içeriğin geliştirilmesinde Tıbbi Direktörlük katkı sağlamıştır.
*Web sitemizdeki bilgiler kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemlerinizi doktorunuza danışmadan uygulamayınız. İçeriklerde Acıbadem Sağlık Grubu'nun tedavi edici sağlık hizmetlerine yönelik bilgiler yer almamaktadır.

RANDEVU AL  

Hamilelik için doğurganlık diyeti! Çocuk sahibi olmak isteyenler nasıl beslenmeli?

Hamilelik için doğurganlık diyeti! Çocuk sahibi olmak isteyenler nasıl beslenmeli?

Bebek hayali kuran çiftlerin kararlı bir şekilde planladıkları çocuk kararının hamilelik öncesinde sağlıklı beslenmeyle mümkün olabileceğinizi biliyor muydunuz? Sağlıklı bir bebek gelişimi için hamilelik öncesinde beslenmenize dikkat ederek rahat bir hamilelik dönemi geçirebilirsiniz. Peki hamilelik öncesi diyet nedir, nelere dikkat etmek gerekir?Çocuk sahibi olmak için nasıl beslenilmeli? Doğurganlık şansı nasıl arttırılır? Doğurganlık diyeti nedir, nasıl yapılır? Tüm detaylar haberimizde

'Hamilelik öncesi diyet' olarak nitelendirdiğimiz kavram, akılda her ne kadar bildiğimiz zayıflama diyetleri olarak canlansa da aslında öyle değildir. Çocuk sahibi olmak isteyen çiftlerin bebek yapmadan önce gerekli koşulları yerine getirip sağlıklı beslenmesi çok önemlidir. Bu evrede protein, vitamin ve mineral gibi besleyici değerleri yüksek olan yiyecekleri tüketmeniz önerilir. Eğer planlı hamilelik öncesinde kilonuz fazlaysa, doğal ve sağlıklı yollarla kilo vermeniz en doğru hareket olacaktır. Günümüz hamilelerine bakıldığı zaman yaklaşık 20 kilo alan anne adaylarında öncesindeki kilolarla beraber kilo kontrolsüzlüğü yaşanmaktadır. Dolayısıyla hamile kalmadan önce ne çok kilolu ne çok zayıf olmamaya dikkat etmelisiniz.

PEKİ HAMİLELİKTEN ÖNCE NE YEMELİ, NE İÇMELİ?

hamilelik öncesi diyet

hamilelik öncesi diyet

Merkezi sinir sisteminin gelişimi açısından oldukça önemli olan folik asit tüketimi, hamile kalmadan en az üç ay önce her gün düzenli olarak alınması gereken beslenme grubudur. İçerisinde folik asit miktarı zengin olan ıspanak, brokoli, yeşil renkli sebze ve meyveler bebeğin gelişimi açısından oldukça gereklidir. C vitamini ihtiyacını karşılayan sebze ve meyveler tüketilerek sağlıklı gelişime yardımcı olunabilir. Gün içerisinde bol bol sıvı tüketilmeli ve haftada en az iki gün beyaz et ve yumurta tüketilmesi önerilmektedir.

HAMİLELİK ÖNCESİNDE KİLONUZ FAZLA İSE NE GİBİ RİSKLER SİZİ BEKLİYOR?

Yukarıda bahsettiğimiz gibi sağlıklı bir beden ve bebek için ideal kiloya yakın olmanız çok önemlidir. Kilosu fazla olan kadınlar hamile kaldıklarındaGestasyonel diyabet, gebelik zehirlenmesi ve erken doğum gibiriskler görülebilmektedir. Kilo kontrolsüzlüğü obeziteye kadar gitmişse bebeğin normalden çok daha büyük doğması kaçınılmaz olacaktır.

hamilelik öncesi beslenme

hamilelik öncesi beslenme

Kilo fazlalığı nedeniyle kendi araştırmalarına göre ya da çevreden duyulmuş diyet önerilerini göre bilinçsizce yapılan diyet programları bebeği tehlikeye atmaktadır. Bebeğin ihtiyaç duyacağı vitamin ve minerallerden kısılarak uygulanan diyetler, bebek olduğu zaman gelişiminde yetersizlik görülmesine neden olacaktır. Bunun için bilinçli bir şekilde ve doktor önerisiyle hareket etmek büyük önem taşımaktadır.

HAMİLE KALMANIN ÖNÜNDEKİ ENGELLER NELER? HAMİLE KALAMAMANIN NEDENLERİ NELER?

Ebeveyn olmak isteyip de olamayan her 7 çiftten 1'inde kısırlık sorunu görülüyor. Kısırlık sorunuyla karşı karşıya kalan çiftler, çocuk sahibi olmak için gerekli kurallara uysalar da sonuç hayal kırıklığı olabiliyor ve çareyi tüp bebek tedavisinde aramaya başlıyorlar. Tedaviye başlamadan önce sıklıkla gözlemlenen olası kısırlık nedenlerini göz önünde bulundurmak gerekiyor.

İşte kısırlıkla ilişkilendirilen nedenler

Kadınların hamile olamamalarının bir çok nedeni olabilir. Bunlardan en yaygın olanları düzensiz yumurtlama, tüplerde tıkanıklık, rahimdeki anormallikler, Polikistik over sendromu, hormon sorunlarıdır.

1- Polikistik Over Sendromu

Bu rahatsızlık adet düzensizliğiyle beraber vücuttaki testesteronların artmasına neden olur. Yumurtlamayı önleyen bu hastalık, hamileliğin önünde en sık rastlanan engellerdendir.

Doğurganlık diyeti nedir

Doğurganlık diyeti nedir

2- Kısırlık 

Günümüzde kısırlık, genellikle erkeklerde görülür. Kötü alışkanlıklar, sağlıksız beslenme ve fazla kilolar erkeklerde üreme organını olumsuz etkiler. Özellikle de sigara tüketimi kısırlığı yaygınlaştırır. 

3- Çikolata kisti

Çikolata kisti, Regl dönemlerinde şiddetli sancılarla ve uzun süreli kanamalarla kendini gösteren bir hastalıktır. Pek çok kadının başına gelebilen bu durum hamileliği engeller.

HAMİLE KALMAK İÇİN NELERE DİKKAT EDİLMELİ?

1- Sağlıklı beslenmeyle bağlantılı olarak ideal kiloda kalmak doğurganlığı olumlu yönde etkiler.

2- Kişinin sigara gibi kötü alışkanlıkları varsa kesinlikle bırakılmalıdır.

3- Hamileliğin en büyük manilerinden biri olan endometriozise karşı kontrole gidilmelidir.

4- Balık, Zeytinyağlı yiyecekler, et, baklagiller, fasulye, yumurta, süt ve süt ürünleri beslenme programına eklenmelidir.

Doğurganlık diyeti nasıl yapılır

Doğurganlık diyeti nasıl yapılır

DOĞURGANLIK DİYETİ NEDİR? HAMİLE KALMAK İÇİN DOĞURGANLIK DİYETİ

Çocuk sahibi olma konusunda geç kalmış olup artık zamanı geldi diye düşünerek, bebek yapmayı düşünen çiftlerin doğal yollardan hamile kalması için beslenme düzenlerine dikkat etmeleri seafoodplus.info üzerine yapılan araştırmalar, protein ve demir destekli gıdaların tüketilmesinin doğurganlığı arttırdığı kanıtlanmıştır. yaş civarındaki anne olmak isteyen kadınların doğurganlığını desteklemek maksadıyla tüketebileceği besinleri örnek bir liste haline getirerek sizler için derledik. 

Kahvaltı:

1 tane yumurta
1 dilim peynir
1 dilim tam tahıllı ekmek
1 adet muz
2 adet tam ceviz

Ara öğün:

12 tane badem

Öğle:

1 porsiyon ızgara balık
Bol yeşil salata (1/4 avokado ile)

Ara öğün:

1 bardak süt
1 porsiyon meyve

Akşam:

8 yemek kaşığı mercimekli kısır
Cevizli ıspanak salatası
1 bardak kefir

Gece:

1 bardak süt
1 avuç ay çekirdeği

Hamilelik öncesi nasıl beslenmeliyiz? Nelere dikkat etmeliyiz?

Beslenme ve Diyet Uzmanı Gözde Gence Kırtız, hamile kalmak isteyenlerin tüketmemesi gereken yiyeceklerin neler olduğunu anlattı.

“BAZI BESİNLERDEN UZAK DURUN” 

Sağlıklı beslenmenin, doğurganlığın birincil anahtarı olduğuna dikkat çeken diyetisyen Kırtız, klinik çalışmaların sucuk, salam, sosis gibi çok fazla işlenmiş et tüketmenin kadın erkek fark etmeksizin infertiliteye katkıda bulunduğu bilgisini aktardı. Haftada 1,5 porsiyon işlenmiş et tüketen bireylerin haftada 4,3 porsiyon tüketen bireylere göre doğurganlık oranının yüzde 28 daha fazla olduğuna vurgu yapan Kırtız “Çok fazla kırmızı et ve işlenmiş et tüketiminin düşük doğurganlıkla ilişkili trans yağ ve doymuş yağ içeriği için olumsuz olduğunu da unutmamak gerekiyor. Yeni yapılan çalışmalar yüksek oranda hayvansal protein alımının, doğurganlık üzerine olumsuz sonuçların son yıllarda aşırı artmasının etkisi olduğu yönündedir. Hayvansal proteinden daha fazla oranda bitkisel protein içeren bir diyet düzenine geçmeniz diyetle doğurganlık düzeyinizin artmasına yardımcı olabilir” dedi. 

Özellikle işlenmiş etlerin tüketilmemesi ve hayvansal proteinin azaltılıp bitkisel kaynaklı proteinleri artırmanın daha iyi olacağına değinen Diyetisyen Kırtız hayvansal protein alımının büyük çoğunluğunu balıktan karşılamak gerektiğini ve bitkisel protein için de haftada en az kez mercimek, nohut, fasulye, barbunya, bezelye yenilebileceğini ifade etti. 

“İŞLENMİŞ, PAKETLİ GIDALARI DİYETİNİZDEN ÇIKARIN” 

Özellikle glisemik indeksi yüksek yiyeceklerin fazla tüketilmesinin doğurganlık kalitesini olumsuz etkilediğinin altını çizen Diyetisyen Kırtız “Şeker eklentisi olan ve lif bakımından düşük yiyeceklerden özellikle uzak durmakta fayda olacaktır. Kan şekerindeki ani yükselme ve düşmelerin önüne geçebilmek için glisemik indeksi düşük beslenmeye geçin. Şeker ve şekerli yiyecekler, beyaz unlu besinler, işlenmiş karbonhidrat ve paketlenmiş gıdaları diyetinizden çıkarmaya çalışın” diye konuştu. 

Diyetisyen Kırtız, akdeniz diyetinin bu desteği sağladığından bahsederek “Tam tahılları kullanın. Pirinç veya beyaz undan yapılmış makarna yerine kinoa, karabuğday, yulaf, bulgur, seçeneklerini kullanın. Beyaz ekmek yerine karışım olmayan tam buğday ekmeği kullanın. Sebze tüketiminizi artırın. Yemeklerde zeytinyağı tüketimine özen gösterin. Çiğ olmak koşuluyla fındık, ceviz, badem gibi sağlıklı yağları diyetinize ekleyin” önerilerinde bulundu. 

“ÇİĞ FINDIK, CEVİZ, BADEM GİBİ YAĞLI TOHUMLARI TÜKETİN” 

Özellikle yüksek ısıda kızartılmış ve margarin bulunan unlu mamüllerin trans yağ ve doymuş yağ bulundurduğunu belirten Diyetisyen Kırtız “Bu grupta bulunan çörek, börek, tatlıları tüketmek doğurganlık üzerine olumsuz etkileri olacağı kanıtlamıştır. Ayrıca sağlıklı yağlar yerine trans yağ içeriği yüksek bir diyet uygulamamanın yumurta kalitesini ciddi oranda düşürdüğü unutulmamalıdır” dedi. Genel olarak trans yağların yerine tekli doymuş yağ asidi bulunduran avokado, zeytinyağı, çiğ fındık, ceviz, badem gibi yağlı tohumların diyete eklenebileceğini de sözlerine ekledi. 

“ŞEKERLİ İÇECEKLER YERİNE KOMPOSTO İÇİN” 

Yüksek oranda şeker içeren içeceklerin tüketimi sonucu kadın erkek fark etmeksizin doğurganlık oranının düştüğünün klinik çalışmalarla desteklendiğinin altını çizen Diyetisyen Kırtız “Özellikler şekerli gazlı içecekler ve enerji içeceklerinden uzak durmakta fayda olacaktır. Şekerli gazlı içecekler, enerji içecekleri, soda yerine maden suyu, taze sıkılmış meyve suyu, komposto, bitki çayı, ayran gibi içecekleri tercih edebilirsiniz” diye konuştu. 

“HAFTADA 3 GÜN EGZERSİZ YAPIN” 

Diyetisyen Kırtız sağlıklı bir diyetin yanında fiziksel aktivitenin de artırılması gerektiğini şu sözlerle ifade etti: 

“Haftada 3 gün en az 1 saat orta tempolu yapacağınız egzersiz doğurganlık üzerine olumlu etkiler sağlamaktadır. Bunların dışında, sigara, alkol tüketimini azaltmak; düzenli ve yeterli uyunduğundan emin olmak ve hekim önerisi ile folik asit desteği almak gerekiyor”


hamilesağlıklı beslenmebeslenme

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir