koyu renk akıntı ve kasık ağrısı / Vajinal akıntı ve kaşıntı - Prof. Dr. Suat Dede

Koyu Renk Akıntı Ve Kasık Ağrısı

koyu renk akıntı ve kasık ağrısı

Kahverengi Akıntı Neden Olur? Kahverengi Vajinal Akıntı Normal Midir?

 Kahverengi Akıntı Neden Olur?

 Bazen adetiniz birkaç gün kahverengimsi akıntı ile başlar veya biter. Bu tamamen normaldir ve hiç de endişe verici değildir. Pembemsi veya kahverengimsi akıntı, yumurtlamanın bir belirtisi olabilir.

 Döngünüzün başlangıcında, östrojen seviyeniz yükselir ve rahim duvarınızın büyümesine neden olur. Yumurtlamadan sonra progesteron seviyesi yükselir ve rahim duvarınızın kalınlaşmasına neden olur. Yumurtlama sırasında hafif lekelenme, rahim duvarınızın büyümesine, ancak henüz kalınlaşmamasına bağlı olabilir, çünkü östrojen seviyesi artmış ancak progesteron olmamıştır.

 Bazı kadınlarda hamileliğin erken döneminde kahverengimsi bir akıntı meydana gelebilir. Bu olduğunda korkutucu olabilir, ancak çoğu zaman hamilelik sırasında taburcu olacağından endişe etmemelisiniz.

 Kahverengi Vajinal Akıntı Normal midir?

 Bu akıntılar hamileliğin çok erken dönemlerinde ortaya çıkabilmesine rağmen, hamile olduğunuzun bir işareti olarak alınmamalıdır. Yaygın inanışın aksine, implantasyon kayıplarının var olduğuna dair hiçbir kanıt yoktur.

 Jinekolojik muayeneler, bulaşma ve hatta yoğun ilişki kahverengimsi akıntıya neden olabilir. 45 yaşın üzerindeyseniz, kahverengimsi bir akıntı, özellikle ruh hali değişimleri, sıcak basmaları veya uykusuzluk eşlik ediyorsa, menopozun erken bir belirtisi olabilir.

  •  Pelvik inflamatuar hastalık kahverengimsi bir akıntıya neden olabilir. PID hastalığına genellikle karın ağrısı, cinsel ilişki sırasında ağrı, ateş, kötü kokulu akıntı ve idrar yaparken yanma hissi eşlik eder.l Bir yumurtalık kisti, yumurtalık içinde veya üzerinde oluşan küçük bir sıvı cebidir. Çoğu zaman bu hafiftir ancak ağrı veya gerginlik, bel ağrısı ve cinsel ilişki veya adet sırasında ağrıya neden olabilir. Bazı yumurtalık kistleri asemptomatiktir. Bir yumurtalık kistini tespit etmenin tek yolu ultrason yapmaktır.
  •  Polikistik over sendromu, hormonların bozulmasıdır. En sık görülen semptomlar düzensiz adet dönemleri veya adet eksikliğidir, ancak aynı zamanda kahverengimsi dökülmeye, aşırı kıl büyümesine, sivilceye ve kilo alımına da neden olabilir.

Kahverengi Akıntı Nelere Sebep Olabilir?

 Rahim ağzı kanserine bağlı kahverengimsi akıntı vakası en ciddidir ancak çok nadirdir. Bu kahverengimsi akıntı, bu durumda tek belirti olmayacaktır. Sıklıkla cinsel ilişki sırasında ağrı ve sonrasında kanamalar, daha ağır ve uzun dönemler ve dönemler arasında kanamalar eşlik eder.

 Kahverengi akıntı fark ederseniz, çoğu durumda yapabileceğiniz hiçbir şey yoktur. Ne sıklıkla meydana geldiklerini ve döngünüzün belirli bir aşamasında mı yoksa belirli bir aktivite durumunda mı ortaya çıktıklarını görmek için bunu yazmak iyi bir fikirdir.

 Bu akıntı birkaç hafta ortaya çıkarsa, ilişkiden sonra düzenli olarak ortaya çıkarsa veya vajinal tahriş, garip kokular veya kramplar gibi başka semptomlar eşlik ederse, emin olmak için doktorunuzu aramak iyi bir fikir olabilir. Enfeksiyon belirtisi değildir.

 Kahverengi Akıntı Tehlikeli midir?

 Vajina tarafından, özellikle kendi kendini temizlerken üretilen salgılardır. Vajina ve mukoza zarının ürettiği salgılar, vajinamızı enfeksiyonlardan koruyarak sağlığını garanti eden bakterilerle doludur.

 Vajinanızda doğru pH'ı (asitlik ölçü birimi) korurlar. PH, bir kadının hayatı boyunca değişir. Bu salgılar vajinal floranın iyi korunmasını, yağlanmasını ve hidrasyonunu sağlar. Jinekologlar yıllardır birçok kadını florayı zayıflatan duş (doğrudan vajinaya su veya sıvı sabun enjekte etmek) konusunda uyardılar. Genellikle, kahverengi akıntı adet döneminizden önce veya sonra ortaya çıkabilir. Adet sırasında kanamaya neden olan endometriyum atılır.

Aşağıda anlatmaya çalıştığım gibi vajinal akıntılar herhangi bir hastalık ile ilişkili olmayabileceği gibirahim ağzı kanseri gibi ciddi hastalıklar ile beraber olabilir. Bu yüzden tüm kadınlara yıllık jinekolojik muayenelerini olmalarını ve uzun süren, tekrarlayan vajinal akıntı şikayetleri için yıllık kontrollerini beklemeden bir jinekoloğa muayene olmalarını öneririm.

WhatsApp üzerinden randevunuzu oluşturmak için buraya tıklayarak iletişime geçebilirsiniz.

Vajinal Akıntı ve Kaşıntı

Vajinal akıntı ve kaşıntı, bir kadının hayatında hemen hemen en az 1 kez de olsa karşılaşabileceği bir durumdur. Çeşitli sebeplerle meydana gelen vajinal akıntı ve kaşıntı şikâyeti; sık iç çamaşır değiştirmeye, bazen kötü kokuya ve cinsel ilişki esnasında bir takım problemlere de neden olabilmektedir. Vajinal akıntılar fizyolojik olan ve fizyolojik olmayan olarak ikiye ayrılmaktadır.

Vajinal Akıntılara Genel Yaklaşım

Fizyolojik (doğal) akıntılar

Fizyolojik akıntılar doğal akıntılardır. Bu akıntıların olması gayet normaldir. Bu vajinal akıntıların vajinal hijyen, cinsel ilişki ve gebe kalma üzerine olumlu etkileri vardır. Berrak renkte, sıvı yumurta akı kıvamında, kaşıntının veya kötü kokunun eşlik etmediği akıntı akıntılar fizyolojik yani doğal akıntılardır. Bu tür akıntılar tüm kadınlarda olmaktadır. Ancak bazı kadınlarda bu akıntılar, normalden fazla olabilmekte ve bu kadınlar sık sık günlük ped değiştirmek zorunda kalırlar. Bu fizyolojik akıntılar adet bitiminde az miktarda başlayıp, yumurta çatlamasının gerçekleştiği adetin orta kısmında artmakta ve adet kanaması ile son bulmaktadır. Adet ortasında, yumurta çatlaması sırasında meydana gelen artmış fizyolojik akıntı, cinsel ilişkiyi kolaylaştırmakta ve spermin yumurtayı dölleyebilmesi için, spermin transportunu kolaylaştırmaktadır.

Adet döneminin hemen bitiminde veya adet başlangıcından hemen önce kokulu, kahverengi veya pas renginde vajinal akıntılar olabilmektedir. Bu vajinal akıntıların en sık nedeni vajende az miktarda birikmiş adet kanıdır ve bu durum bazen kokuya da neden olabilmektedir.

Vajinal akıntınızın kıvamı-görüntüsü peynir kesiği veya çökelek tarzında ise veya vajinal akıntınıza kötü koku, kahverengi renk ve köpük tarzı akıntılar eşlik ediyorsa jinekoloğunuza başvurmanızı öneririm.  Ayrıca son yıllarda ülkemizde sezaryen sayısının artması ile sezaryen skar yerinde adet kanı biriken (istmosel) kadın sayısı artmaktadır. İstmoselhastalığı adet bitmesine rağmen lekelenme şeklinde kanama veya akıntılara neden olabilmektedir. Özellikle sezaryen olan ve adet sonrası lekelenme şeklinde vajinal kanama veya akıntısı olan kadınlarda bu durumda göz önünde bulundurulmalıdır. (İstmosel sayfamıza buradanulaşabilirsiniz.)

Fizyolojik olmayan akıntılar

Fizyolojik olmayan akıntılar, belirli bir sebep ışığında ortaya çıkan akıntılardır. Bu durum, enfeksiyöz yâda kanser gibi diğer durumlar ışığında ortaya çıkabilmektedir. Genellikle fizyolojik olmayan akıntılar arasında vajinit ya da servisit vardır.

  1. Vajinada olağan dışı akıntı
  2. Dış genital bölgenin şişmesi ve ödem toplaması
  3. Kaşıntı ve tahriş öyküsü
  4. Disparoni yani cinsel ilişki esnasında acı hissetmek
  5. Nadir yâda sürekli olan vajinal kanamalar
  6. Kasıklarda ve alt karında ağrıya eşlik eden vajinal akıntılar da daha ciddi enfeksiyonların habercisi olabilir.

Fizyolojik (doğal) olmayan akıntıların sebepleri nelerdir?

 Vajina kaynaklı sebepler:

Rahim ağzı (servikse) kaynaklı sebepler:

  • Aktif veya kronik servisit
  • Rahim ağzı kanseri akıntısı
  • Gonore, klamidya gibi cinsel ilişkiyle geçen hastalıklar
  • Servikal polip, miyom gibi servikal lezyonlar

Vajinal Akıntının En Sık Görülen Sebepleri Nelerdir?

Enfeksiyona bağlı olan vajinal akıntı en sık;

  • Bakteriyel vajinozis
  • Mantar enfeksiyonu
  • Trikomonas enfeksiyonu nedeniyle olmaktadır.

Yukarıda bahsettiğim durumlar dışında cinsel yolla bulaşabilen gonore, klamidya gibi enfeksiyon ajanları da vajinal akıntıya neden olabilmektedir.

Bu en sık görülen bakteriyel vajinozis ve mantar enfeksiyonu cinsel aktif olmayan kadınlarda da olabilmektedir. Bu enfeksiyonların neden olduğu akıntılar daha çok vajinal floranın bozulmasına bağlı gelişmektedir. Vajinal florayı da stres, uzun yolculuk, yeme değişikleri, hızlı kilo alma veya verme, vajenin içini yıkama, vajinal temizlik için kimyasal kullanımı, antibiyotik kullanımı bozabilmektedir.

Bu durumlar dışında menopoz döneminde atrofiye bağlı olarak da vajinal kaşıntı, kuruluk veya akıntı olabilmektedir. Ancak bu dönemde meydana gelen bu şikayetler daha dikkate alınmalı ve altta yatan ciddi olabilecek kanser gibi hastalıklar ekarte edilmelidir.

Vajinal Akıntı Tipleri Nelerdir?

Vajinal akıntı tiplerinin belirlenmesi hem tanının daha net konulabilmesi hem de tedavinin eksiksiz bir şekilde yapılabilmesi için çok önemli bir ayrıntıdır. Vajinal akıntının genellikle birkaç farklı tipi vardır. Bu tipler genellikle renk ve tutarlılıklarına göre kategorize edilirler ki zira bazı akıntı türleri normal olarak değerlendirilir.

Beyaz

Vajinadan gelen beyaz akıntı genellikle menstrüel siklusla ilgilidir. Adet dönemlerinin başında yâda sonunda bir miktar beyaz akıntının gelmesi normal iken kaşıntılı beyaz akıntı, tedavi gerektirebilmektedir. Zira, maya, mantar enfeksiyonu belirtileri arasında da kaşıntı, süzme peynir benzeri kıvamda beyazlık vardır.

Berrak ve sulu

Ayın herhangi bir zamanında görülebilen berrak ve sulu akıntılar, normal olarak değerlendirilebilir.

Açık ve esnek

Açık renkli ve esneyebilen vajinal akıntılar, mukuslu ise yumurtlama esnasında olduğunuza işaret eder, tedavi gerektirmez.

Kahverengi ya da kanlı

Adet döneminin başında ya da sonunda görülebilen kahverengi yâda kanlı akıntılar normal olarak kabul edilebilirler. Ancak, bu lekelenmeler erken bir gebeliğin de işaretçisi olabilir. Son zamanlarda korunmasız ilişkiye bağlı olarak yerleşme kanaması da olabilir. Bu nedenle, adet dönemi dışındaki tüm kahverengi ya da kanlı akıntılar için mutlaka doktora başvurun. Zira, rahim ağzı kanserinin bilinen belirtileri arasında kanlı akıntılar vardır. Buna ek olarak fibroidler yâda diğer anormal büyümelerde yine kanamaya sebep olabilirler. Tüm bu durumları ekarte etmek içinpap smear testi, pelvik muayene gereklidir.

Sarı veya yeşil

Balık kokusu gibi bir koku yayan sarı yâda yeşil akıntılar enfeksiyonu işaret edebilir. Genellikle sarı, yeşil ve köpüklü akıntı şikâyeti ile gelen hastalarda akıntı genellikle trikomonas enfeksiyonuna bağlı görülür. Trikomonas enfeksiyonunda, gonore ve klamidyaya bağlı enfeksiyonlarda partner tedavisi de gerekmektedir.

Özellikle cinsel ilişki sonrası olan kanlı vajinal akıntılar ciddiye alınmalıdır. Bu durum rahim ağzı kanserinin ilk belirtisi olabilir.

Sağlıkla kalın..

Doç. Dr. H. Onur Topçu
Kadın Hastalıkları & Doğum-Tüp Bebek ve İleri Derece Jinekolojik Endoskopi Uzmanı

 


HASTA YORUMLARI

Onur hoca sürecin en başından ameliyat sonrasına kadar her aşamada çok destekçi ve cesaretlendirici oldu. Sürecin tüm detaylarını eksiksiz ve net bir şekilde anlatarak bizi en iyi ve doğru şekilde bilgilendirdi. Onur hocama çok teşekkür ediyor ve kesinlikle bu alanda bir doktor arayışında olanlara t avsiye ediyorum.

Arz*** A***

Kadınların bitmek bilmeyen sorunu

Kadınların büyük bir bölümü vajinal akıntı probleminden şikayetçi. Vajinal akıntıların, mantar hastalığından tümörlere kadar geniş bir hastalık yelpazesinin belirtisi olabileceğine dikkat çeken Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Yasemin Çakar Kement, normal vajinal akıntının özelliklerini şöyle özetledi: “Normal vajina akıntısı ya fark edilemez ya da çamaşırda hafif bir renk değişikliğine neden olur. Renksiz, kokusuz, beyaz kimi zaman yumurta akı kıvamında bir akıntıdır. Miktarı ve şekli çeşitli faktörlere bağlı olarak farklılıklar gösterir, adet döngüsünün belli dönemlerinde niteliği değişir. Yumurtlama öncesi artmaya başlar, yumurtlama sırasında doruk noktasına ulaşır ve bir sonraki adete kadar giderek azalır.”

Normal vajen florasında en fazla bulunan bakterinin laktobasiller olduğunu belirten Dr. Kement, “Laktobasillerin sayıca azaldığı pek çok durumda vajinal enfeksiyonlar oluşur. Örneğin antibiyotik kullanımı sonucunda vajinal mantar oluşmasının nedeni de budur” dedi. Kement, vajinal akıntıların eşlik ettiği hastalıklar hakkında şu bilgileri verdi:

“Vajinanın iltihabına vajinit ve serviks denilen rahim ağzının iltihabına servisit denmektedir. Vajinitteki akıntı daha bol miktardadır, kötü, rahatsız edici kokusu olabilir ve koyu kıvamlıdır. Bazen süt kesiği kıvamında olabildiği gibi bazen de köpüklü ve bol sarı-yeşil renktedir. Serviksin iltihapları ise anormal vajinal akıntılar yanında, kendilerini kasık ve bel ağrıları ile belli eder. Bunun dışında üreme organları ile ilgili kanseröz tümörler, vajinal tampon kullanımı, vajinayı irrite eden diğer maddelerin kullanımı (parfümler, sabunlar, vajinal duş alımı, alerjik bünyelerde vajinal fitiller gibi) da akıntı şikayeti yapabilir.

KAŞINTI DA VARSA MANTAR İHTİMALİ YÜKSEK
Akıntı mantar enfeksiyonunda, süt kesiği görünümündedir ve yoğun kaşıntı eşlik eder, bakteriyel vajinozda akıntı gri-beyaz yapışkandır ve balık kokuludur, trikomoniyazisde ise köpüklü sarı yeşil renkte ve çok kötü kokuludur. Chlamydia ve gonore servisitinde akıntı pürülandır. Akıntı kanlı, et suyu renginde ise akla kadın organları kanserleri gelmelidir.

“AKINTIYI CİDDİYE ALIN”
Enfeksiyonun rahim ağzından rahim içi ve tüplere yayılması ile pelvik enfeksiyon oluşur. Bulantı, kusma, yüksek ateş, karında şiddetli ağrı ve hassasiyet, apse oluşumu durumlarında hastanın hastaneye yatırılarak tedavi edilmesi gerekir. Pelvik enfeksiyonu hafif olanlarda ayaktan antibiyotik tedavisi uygulanarak hasta takip edilir. Tedavide gecikme, enfeksiyonun ileri düzeyde olması tüplerde yapışıklık ve tıkanmaya neden olarak infertilite, ektopik gebelik ve kronik ağrı gibi ciddi komplikasyonlara sebep olabilir.”

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Yasemin Çakar Kement, akıntı deyip geçmemek, fizyolojik akıntı dışındaki tüm akıntı durumlarında beklemeden bir jinekoloğa başvurmak gerektiğinin altını çizdi.

Kadınlar düzenli olarak her ay adet kanaması görürler. Adet süresi kişiden kişiye değişmekle birlikte gün arasındadır. Ancak bazı kadınlarda adet düzensizlikleri, adet öncesi ya da sonrası kahverengi lekelenme görülebilir. Adet dışı bu kanamalar normal midir, kahverengi akıntı ya da lekelenme kaç gün sürer? Bu konular kadınlar tarafından sıklıkla sorulan ve araştırılan konulardır. Bu makalemizde bu konularda sizleri aydınlatmaya çalışacağız.

Adet Dışı Kahverengi Akıntı Nedir?

Adet gören kadınlarda adet öncesinde ya da sonrasında görülen tüm kanamalar adet dışı kanamalardır. Adet dışında görülen kanamalar her zaman bir anormalliği göstermez. Pekçok kadında yapılan muayenelerinde patolojik bir bulgu tesbit edilmez veya neden bulunamaz. Kanamanın süresi ve miktarına göre yaklaşım hastadan hastaya değişecektir.

Kahverengi Akıntı Nedenleri Nelerdir?

Adet kanaması yumurtlama sonrası gebe kalmayan kadınlarda rahim içinin dökülmesine bağlı olarak oluşur. İlk leke şeklinde kanamayla birlikte kan vajende birikir ve havayla temas edince kahverengi bir hal alır. Endometrium denilen rahim iç zarının dökülmesinin artmasıyla kanama yoğunlaşır ve normal adet kanamasına döner. Bazı durumlarda pembe ya da siyah akıntı şeklinde de kanamalar olabilir.

Adet olmam gerekirken kahverengi akıntı geldi diyenlerde adet dışı lekelenmenin en önemli nedenlerinden biri de elbette tesbit edilemeyen gebelik durumudur. Bazen yumurtlama kanaması ya da yerleşme kanaması adı verilen implantasyon kanaması adet öncesi lekelenmeye neden olur. Ancak bu durumlarda hasta henüz hamilelikten şüphelenmez. Adet gecikmesi olunca hasta hamile olabileceğinden şüphelenerek gebelik testi yapar ve bu sayede gebe olduğunu anlar.

Bazı durumlarda kahverengi akıntı normal olarak kabul edilebilir:

  • Doğum kontrol haplarının kullanımı sırasında ilk 3 ay içinde olan lekelenme ya da ara kanama normal olarak kabul edilir. 3 aydan donra düzelmesi beklenir. Düzelmeyecek olursa mutlaka bir kadın doğum uzmanına muayene olunuz.
  • Spiral ya da rahim içi araç kullanımı sırasında ilk 3 aylık dönemde ara kanama, lekelenme ya da kahverengi akıntı normal olarak kabul edilir.
  • Yumurtlama kanaması adı verilen kanamada yumurtama dönemindeki hormonla değişikliklere bağlı olarak genellikle çok az miktarda leke şeklinde olmaktadır. Genellikle adettten 1 hafta sonra veya adetten 10 gün önce kahverengi akıntı şeklinde belirti olabilir.
  • Yerleşme kanaması, adet gününe yakın dönemde embriyonun rahim içine gömülmesine bağlı olarak bazı kadınlarda görülebilir. Her gebe kalanda yerleşme kanaması görülmeyebilir. Adetten 7 veya 10 gün önce kahverengi akıntı yerleşme kanaması belirtisi olabilir.
  • Jinekolojik muayene sırasında smear testi, hpv testi ya da yapılan diğer testler esnasında rahim ağzındaki hafif zedelenmeye bağlı olarak lekelenme olabilir.

Bazı durumlarda ise ara kanama ya da kahverengi akıntı anormal olarak kabul edilir:

Bunların dışında pekçok jinekolojik problemlerde de ara kanama ya da adet dışı kahverengi akıntı görülebilir. Mutlaka bir jinekoloğa görünmelisiniz.

Adet Öncesi Kahverengi Akıntı Kaç Gün Sürer?

Adet öncesi kahverengi akıntı genellikle gün sürer ve daha sonra normal adet kanaması başlar. Ancak bazı durumlarda bu akıntı ya da lekelenme daha uzun sürer. Özellikle polikistik over sendromu olanlarda, hormonal bozukluğu olanlarda ya da rahim içi kalınlaşması olanlarda adet öncesindeki bu lekelenme ya da akıntı daha fazla sürebilir. Lekelenme uzun süren bu kadınlarda adet kanaması da daha uzun sürmektedir. Hatta bazılarında adet bitiminde de lekelenme daha uzun sürebilir. Bu kadınlarda mutlaka adet bitiminde ultrason ile rahim ve yumurtalıklar ile rahim iç zarının kalınlığının ölçülmesi oldukça önemlidir.

Bakirelerde Kahverengi Akıntı Nedenleri Nelerdir?

Bakirelerde de kahverengi akıntılar görülebilir. Bekarlardaki ara kanamanın nedeni genellikle hormonal bozukluklardır. Özellikle bakirelerde hormonal düzensizliklere bağlı olarak rahim iç zarında kalınlaşma meydana gelebilir. Polikistik over sendromu da bakirelerde sık olarak görülen bir hastalıktır. Genç kadınlarda genital kanserler çok sık görülmez. Bu nedenler genç ve bekar kadınlarda kahverengi akıntı ya da lekelenmelerin olduğu durumlarda çok tedirgin olmamalı ancak ihmal de etmemelidir.

Kahverengi Lekelenme Adet Başlangıcı Sayılır mı?

Adet başlangıcında görülen kahverengi lekelenmeler adetten sayılmaz. Özellikle aşılama tedavisi ya da tüp bebek tedavisi yapılacak kadınlarda adetin gününde tedavi başlanmaktadır. Bu nedenle adet başlangıcını net olarak belirlemek oldukça önemlidir. Adet gününü belirlerken öncesinde görülen lekelenmeler adet başlangıç olarak sayılmaz. Kanamanın arttığı ilk gün adet başlangıcı olarak değerlendirilir.

İlişkiden Sonra Gelen Kahverengi Akıntı Neden Olur?

Cinsel ilişkiden sonra oluşan kahverengi akıntı genellikle vajinal enfeksiyonlara bağlıdır. Bunun yanında rahim ağzında yara olanlarda ya da servikal polip adı verilen rahim ağzında polipoid yapı olanlarda da ilişki sonrası lekelenme ya da ara kanama oluşabilir.

Kahverengi Kanama Hamilelik Belirtisi midir?

Kahverengi akıntı elbette hamileliğin çok erken bir belirtisi olabilir. Yumurtanın döllenmesinden sonra oluşan embriyonun rahim içine yerleşmesine bağlı olarak leke şeklinde ya da ara kanama olabilir. Adete yakın dönemde ya da adet gecikmesi olan kadınlarda yapılan gebelik testi ile bu kanamanın gebeliğe bağlı olup olmadığı rahatlıkla tesbit edilebilir.

Kahverengi Akıntı Tehlikeli midir?

Kahverengi renkte olan kanamalar genellikle tehlikeli değildir. Ancak bazı durumlarda tehlikeli olabilecek durumlar oluşabilir. Rahim içi kalınlaşması, dış gebelik, düşük yapma gibi durumlarda bazen en kısa sürede muayene, test ve takiplerinin yapılması önemlidir. Yine tehlikeli gibi görünmese bile bazen kahverengi akıntılar özellikle rahim ağzı kanseri ya da rahim kanserinin belirtisi olabilir. Bu nedenle böyle durumlarda mutlaka bir kadın doğum uzmanına görünmeyi ihmal etmeyiniz.

Adet Dışı Ara Ara Lekelenme Neden OlurAdet dışı kahverengi akıntıAdet olmadım kahverengi akıntım var hamilemiyimAdet olmam gerekirken kahverengi akıntı geldiAdet Öncesi Kahverengi AkıntıAdet sonrası kahverengi akıntıAdete 10 gün kala kahverengi akıntıAdetten 1 hafta sonra kahverengi akıntıAdetten Önce Kahverengi Akıntı Kaç Gün SürerBakirelerde kahverengi akıntı nedenleriÇikolata kisti kahverengi akıntı yaparmıKahverengi adet kanaması tehlikeli miKahverengi akıntıKahverengi akıntı ve kasık ağrısıKahverengi akıntıdan kaç gün sonra adet olurVajinadan siyah akıntı gelmesiYumurtlama döneminde kahverengi akıntı

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir