toprağa basmanın faydaları / Toprağa çıplak ayakla basmanın faydası

Toprağa Basmanın Faydaları

toprağa basmanın faydaları

En son ne zaman çıplak ayakla toprakta yürüdünüz? Neden kumlara uzanma şansını eriştiğiniz bir tatilden döndükten sonra kendinizi yenilenmiş hissedersiniz? Büyüklerimizin toprağa bas negatif enerjini atarsın sözü ne kadar doğru dersiniz? Toprağa basmanın gerçekten de büyük faydaları var. Bu konu üzerine yapılan araştırmalar da insanda arada bir ayakkabılarını çıkarıp parklarda yalın ayak gezme isteği uyandırıyor. 

Dünyanın yüzeyinde bol miktarda eksi yüklü iyon bulunur. Toprakla doğrudan temas edilen durumlarda yüzeydeki elektronlar bedeninize geçer ve dünya ile aynı potansiyel elektrikle yüklenmenizi sağlar. Bu da faydalı elektrofizyolojik ve psikolojik değişiklikler yaratarak sağlık durumunuzu daha iyi hale getirir. 

Toprağın bu özelliği oldukça faydalıdır ve elektromanyetik kirlilik olarak adlandırılan, bedende oluşan yüklenmeyi azaltır. Ayrıca bu aktivitenin acıyı azaltma, uykuyu iyileştirme, enfeksiyonları yavaşlatma, stres seviyesini azaltma ve parasempatik sistemleri (nabız, kandaki oksijen seviyesi, solunum ve kan akışı) iyileştirme özelliği de bulunur. 

Toprağa Basmanın Faydaları

walkingingrass

Osteoporoz 

Kemiklerde incelme ve kırılganlığın artması olarak adlandırabileceğimiz bu hastalıkta kemik mineralleri bozulur, kemik yoğunluğu azalır ve mikro yapısında bozulmalar meydana gelir. Toprağa temas halinde ise vücuttaki elektrolit ve mineral dengesinde gözle görülür değişiklikler yaşanıyor. Magnezyum, potasyum, sodyum, inorganik fosfor, iyonize kalsiyum ve demir seviyeleri olumlu yönde etkileniyor. Ayrıca böbreklerden fosfor ve kalsiyum sızmasına karşı da oldukça etkili olan bu yöntem sayesinde idrarda ya da kanda bulunan fosfor ve kalsiyum miktarı düzenleniyor. Normal şartlar altında bu maddelerin eksikliği de osteoporoz ile ilişkilendiriliyor. 

Stres

Bir başka çalışmada ise 60 sağlıklı katılımcı üzerinde toprağa basmanın ve topraklama yapmanın etkileri incelendi. Katılımcıların ayaklarına iletken bantlar yerleştiren araştırmacılar, bu kişilerin vücudunda olan elektrik akışını inceledi. İlk grup 56 dakika boyunca topraklama yaparken ikinci grup ise 28 dakika boyunca toprağa temas etmedikten sonra kalan 28 dakikada topraklama yaptı. Yapılan inceleme sonucunda araştırmacılar, ikinci gruptaki katılımcıların toprağa bastıkları anda beyinlerinin sol yarısından ciddi anlamda elektromanyetik yük boşalımı yaşadığını gözlemledi. Uzmanlar bu durumu toprağın stresi alma etkisi olarak açıkladı. 

Enfeksiyon

Araştırmalara göre toprağa basmak enfeksiyonlara da iyi geliyor. Enfeksiyonlar genelde vücutta bir dokudaki elektron eksikliği ile tetikleniyor. Vücudumuz hasta olduğunu ya da saldırı altında olduğunu düşündüğünde reaktif oksijen ürünlerini yaralanmanın olduğu bölgeye gönderiyor. Böylece bölgede iltihap ile vücudu korumayı ve iyileştirmeyi amaçlıyor. Bu olduğunda bölgeye bazı radikal kimyasallar da geliyor ve kızarıklık, ateş ve şişmeye neden oluyor. Toprakta serbest halde dolaşan elektronlar ise vücudumuza geçtiklerinde bu radikal kimyasalları durdurarak yaşlanmayı yavaşlatıyor ve enfeksiyonları azaltıyor. 

Çıplak Ayak İle Toprağa Basma Durumunda Oluşan Nasırların Bile Aslında Bir Anlamı Var

Yeni araştırmalar, ayak nasırlarının – çıplak ayakla yürürken doğal olarak oluşan kalınlaşmış deri – ayakları korumak ve belki de ayakkabıların başaramayacağı bir biçimde rahat yürüyüş sağlamak için evrimleştiğini ortaya koydu. Araştırmaya göre, ayak nasırları, ayakkabılardan farklı olarak hassasiyet veya yürüyüşten ödün vermeden koruma sağlar. Daha sağlıklı olduğunu düşünsek de aksine, ayakkabılar ayaktaki hassasiyeti azaltır ve darbelerin ayaktan bacağın yukarısındaki eklemlere aktarılma şeklini değiştirir.

toprağa basmanın faydaları

Sonuçta biz insanlar yaklaşık yıldır çoğunlukla yalın ayak yürüdük. Şu ana dek keşfedilen en eski ayakkabı yaklaşık yıl öncesine ait. Sonuç olarak biz insanlar çıplak ayakla toprağa basacak biçimde geliştik. Bu nedenle de araştırmacılar, çıplak ayakla yürümenin uzun vadede sağlığımıza fayda sağlayabileceğini düşünüyor. En kısa zamanda ayakkabılarınızı çıkartmanın tadını yaşamanız dileğimizle…


Göz atmak isterseniz


Kaynaklar ve ileri okumalar:

YolveMacera

Bilime Göre Çıplak Ayakla Toprak Üzerinde Yürüdüğümüzde Vücudumuza Neler Oluyor?

Toprakta çıplak ayakla gezmenin iyi bir şey olduğu, stresi azalttığı ve vücuttaki elektriği aldığı söylenir. Teknik olarak çıplak ayakla toprakta gezmek gayet etkili ve bedava bir stres atma ve arınma yöntemidir. Kronik hastalıklara iyi geldiği ve yaşlanmayı geciktirdiği de söylenir. 

Toprakla temas etmenin gerçekten de insan sağlığına çok büyük faydası var. Bu konu üzerine yapılan araştırmalar da insanda arada bir ayakkabılarını çıkarıp parklarda yalın ayak gezme isteği uyandırıyor. 

Toprak insan sağlığına faydalıdır

toprağa temas etmek

Dünyanın yüzeyinde bol miktarda eksi yüklü iyon bulunur. Toprakla doğrudan temas edilen durumlarda yüzeydeki elektronlar bedeninize geçer ve dünya ile aynı potansiyel elektrikle yüklenmenizi sağlar. Bu da faydalı elektrofizyolojik ve psikolojik değişiklikler yaratarak sağlık durumunuzu daha iyi hale getirir. 

Toprağın bu özelliği oldukça faydalıdır ve kirli elektrik ya da elektromanyetik kirlilik olarak adlandırılan, bedende oluşan yüklenmeyi azaltır. Ayrıca bu aktivitenin acıyı azaltma, uykuyu iyileştirme, enfeksiyonları yavaşlatma, stres seviyesini azaltma ve parasempatik sistemleri (nabız, kandaki oksijen seviyesi, solunum ve kan akışı) iyileştirme özelliği bulunur. 

Uyku sırasında toprakla temas etmenin osteoporoza da iyi geldiği ortaya çıktı. Kemiklerde incelme ve kırılganlığın artması olarak adlandırabileceğimiz bu hastalıkta kemik mineralleri bozulur, kemik yoğunluğu azalır ve mikro yapısında bozulmalar meydana gelir. Toprağa temas halinde ise vücuttaki elektrolit ve mineral dengesinde gözle görülür değişiklikler yaşanıyor. Magnezyum, potasyum, sodyum, inorganik fosfor, iyonize kalsiyum ve demir seviyeleri olumlu yönde etkileniyor. 

Ayrıca böbreklerden fosfor ve kalsiyum sızmasına karşı da oldukça etkili olan bu yöntem sayesinde idrarda ya da kanda bulunan fosfor ve kalsiyum miktarı düzenleniyor. Normal şartlar altında bu maddelerin eksikliği de osteoporoz ile ilişkilendiriliyor. 

Toprağa çıplak ayakla basmak strese karşı etkili

stres

Bir başka çalışmada ise 60 sağlıklı katılımcı üzerinde toprağa basmanın ve topraklama yapmanın etkileri incelendi. Katılımcıların ayaklarına iletken bantlar yerleştiren araştırmacılar, bu kişilerin vücudunda olan elektrik akışını inceledi. İlk grup 56 dakika boyunca topraklama yaparken ikinci grup ise 28 dakika boyunca toprağa temas etmedikten sonra kalan 28 dakikada topraklama yaptı. 

Yapılan inceleme sonucunda araştırmacılar, ikinci gruptaki katılımcıların toprağa bastıkları anda beyinlerinin sol yarısından ciddi anlamda elektromanyetik yük boşalımı yaşadığını gözlemledi. Uzmanlar bu durumu toprağın stresi alma etkisi olarak açıkladı. 

Toprağa temas etmek enfeksiyonlara da iyi geliyor

çıplak ayakla toprağa basmak

Araştırmalara göre toprağa basmak enfeksiyonlara da iyi geliyor. Enfeksiyonlar genelde vücutta bir dokudaki elektron eksikliği ile tetikleniyor. Vücudumuz hasta olduğunu ya da saldırı altında olduğunu düşündüğünde reaktif oksijen ürünlerini yaralanmanın olduğu bölgeye gönderiyor. Böylece bölgede iltihap ile vücudu korumayı ve iyileştirmeyi amaçlıyor. Bu olduğunda bölgeye bazı radikal kimyasallar da geliyor ve kızarıklık, ateş ve şişmeye neden oluyor. 

Toprakta serbest halde dolaşan elektronlar ise vücudumuza geçtiklerinde bu radikal kimyasalları durdurarak yaşlanmayı yavaşlatıyor ve enfeksiyonları azaltıyor. 

Toprağa temas etmenin ve toprakla zaman geçirmenin iyi bir şey olduğunu ve insan sağlığına iyi geldiğini söyleyenler bilime göre de haklı durumda bulunuyor. 

Kaynak : monash.pw

Toprağa &#;ıplak ayakla basmanın faydası

"Toprağa çıplak ayakla basmak elektriği alır" diyen Filiz, bahsi geçen elektiriği şöyle anlatıyor: 

"Yaşam, bir enerji alışverişidir. Bu alışveriş metabolik aktivite ile sağlanır. Metabolik aktivite, bir dizi hücresel faaliyetler neticesi açığa çıkan enerji kullanımıdır. Bu faaliyetlerin tümü elektrikseldir. Kalbin çalışması esnasında etrafa yaydığı elektrik enerjisinin elektrokardiyografi ile kaydı, buna son derece yalın bir örnektir. Söz konusu enerji bir taraftan üretilir, diğer taraftan tüketilir. Yaşam dengesi dediğimiz de işte budur. Bu bağlamda, üretilen elektriğin tüketilenle dengelenmesi gerekir."


Vücuttaki Elektrik Dengelenmezse Ne Olur?

Toprağa çıplak ayakla basmanın faydası

Aşırı elektrik yükünün hücresel faaliyetlerin aksamasına yol açacağını söyleyen Filiz, açıklamalarına şu sözlerle devam ediyor:

"Bu aksama yorgunluğa neden olur. Söz konusu yorgunluk hem bedensel hem de ruhsal niteliktedir. İnsanların giderek doğadan kopması ve toprakla bağlantısını daha fazla kesmesi, bu sorunu tetikleyen öncelikli nedenlerdir. Bu şekilde biriken elektriksel yük, hastalıklara zemin oluşturmuştur. 

Plajda kumlar üzerinde çıplak ayakla dolaşmanın hazzını hangimiz bilmez? Bu hazzın asıl nedeni, vücudumuzda biriken elektrik yükünü çıplak ayaklarımızla toprağa boşaltmaktır. Yani bir çeşit topraklanmaktır. Bu esnada doğayla bir olduğunu hissetmek de ayrı bir avantajdır."


Elektrik Yükünü Azaltmak için Ne Yapmalı?

Toprağa çıplak ayakla basmanın faydası

"elektrik yükünü azaltmak için anti statik tabanlı ayakkabılar rahatlık sağlayabilir. Evde yalınayak dinlenmek son derece rahatlatıcıdır.  Çıplak ayakla yürümeye gelince, uygun hijyenik koşullarda kısa süreli yürüyüşlerin elektrik yükünü atmak için yararlı olacaktır."

False

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır