uçuk çıkması nasıl engellenir / Uçuk neden çıkar ve nasıl geçer? Uçuğa ne iyi gelir? - Sağlık Haberleri

Uçuk Çıkması Nasıl Engellenir

uçuk çıkması nasıl engellenir

U&#;uk nasıl ge&#;er? U&#;uk i&#;in doğal &#;&#;z&#;mler neler?

UÇUK İÇİN DOĞAL ÇÖZÜMLER

1. Süt: Süt tedavisi uçuk yeni çıkmaya başladığında çok işinize yarar. Bu yararlı besin uçuğun iyileşmesini hızlandırır. Bir pamuğu süte batırın ve doğrudan uçuğun üzerine uygulayın. 

2. Nane yağı: İçindeki antiviral bileşenler sayesinde uçuğu geçirmede etkilidir. Uçuk çıkacağını anladığınızda bir ya da iki damla nane yağını kulak çubuğuna damlatın ve o bölgeye sürün.

3. Domates ve aloe vera: İçeriğindeki bileşenler cildimize çok yararlıdır. Uçuklu bölgeye domates suyu ve aloe vera uygulamak uçuğun hızlı bir şekilde kurumasına yardımcı olur.

4. Siyah çay: Uçuğun üzerine bir siyah çay poşeti koyun ve birkaç dakika boyunca tutun. Bu, ağrıyı azaltacak ve kabarıklığın iyileşmesine yardımcı olacaktır.

5.Soğuk kompres uygulaması: Soğuk ve nemli bir bez uçuklu bölgedeki kızarıklığı azaltabilir. Kabuklanmayı gidermeye yardımcı olur ve iyileşmeyi hızlandırır. Eğer uçuğunuz varsa ağrıyı hafifletmek için bu yöntemi deneyebilirsiniz.

6. Sarımsak: Sarımsak mikrop öldürücü özelliği ile birçok tedavide kullanılabilir. Bir diş sarımsağı yarıya kesip doğrudan uçuğun üzerine yerleştirerek uçuğun geçmesini hızlandırabilirsiniz. Uçuk geçinceye kadar her gün tekrar edebilirsiniz.

7. Bal ve sirke: Bal ve sirke antiviral özellik taşır. Bir yemek kaşığı balı biraz sirkeyle karıştırıp pamuk yardımıyla uçuğun üzerine uygulayın. Bal ve sirke uçuğun iyileşmesine yardımcı olacaktır.

8. Diş macunu: Uçuğa diş macunu uygulamak etkili tedavi yöntemlerinden biridir. Çok kesin bir tedavi yöntemi olmasa da iltihabı kurutur. Diş macunundan bir miktar alıp uçuklu bölgeye sürüp bir süre beklemeniz yeterli olacaktır.

9. Misket limonu: Misket limonu da anti bakteriyel ve antiviral özellikler taşır. Günde kez uçuğun üzerine bir kaç damla damlatarak kullanabilirsiniz.

Bu yöntemler halk arasında sıklıkla kullanılıyor ama uygulamadan önce bir uzmana danışmanızda fayda olduğunu hatırlatalım.

False

U&#;uğa ne iyi gelir? U&#;uk nasıl ge&#;er? U&#;uğa s&#;r&#;lecek şeyler, iyi gelen kurutan bitkiler ve &#;&#;z&#;mler

Uçuk çeşitli nedenlere bağlı olarak ortaya çıkabilmektedir. Kimi zaman stresli bir hayat sonucu ortaya çıkan uçuk kimi zaman ise bazı hastalıkların yan etkisi olarak ortaya çıkmaktadır. Uçuğa yönelik bitkisel çözüm yolları bulunmaktadır. Bu bitkisel çözümleri deneyerek uçuk problemlerinizden kurtulabilirsiniz. Peki, uçuğa ne iyi gelir? Uçuk nasıl geçer? Uçuğa sürülecek şeyler, iyi gelen kurutan bitkiler ve çözümler nelerdir? İşte uçuğu bitkisel çözümlerle giderecek öneriler. Son aylarda uçuk problemi yaşayan kişiler arama motorlarında uçuğun bitkisel çözüm yollarını araştırmaktadırlar.

Uçuğa ne iyi gelir?

Aloevera: Aloevera uçuğa iyi gelen mucizevi bitkilerden biridir. Aloevera her derde deva olarak bilinen bir doğal bitkidir. Dolayısıyla aloevera bitkisinin yağı ile birlikte uçuk çıkan bölgenize sürerek uçuğun kısa sürede geçtiğine şahit olacaksınız. Aloevera cilde oldukça iyi gelen mucizevi bitkilerden biridir. Doğal bir antioksidan olan aloevera yağı uçuk tedavisinde uzmanlar tarafından önerilen bir doğal bitkidir. Sahip olduğu enzimler ve mineraller ile uçuğa neden olan enfeksiyonların ortadan kalkmasını sağlar.

Portakal: C vitamini içeren gıdalar uçuğu geçirir. Dolayısıyla c vitamini bakımından bol olan portakal tüketmek uçuğu geçirmeniz için önemlidir. Bol bol portakal tüketerek uçuk şikayetlerinizden kurtulabilirsiniz. Uçuğa oldukça iyi gelen portakalı günde 1 defa tüketerek uçuk yaralarını engelleyebilirsiniz.

Zeytinyağı: C vitaminin uçuğa iyi geldiği gibi E vitamini içeren gıdalar da aynı şekilde uçuğa iyi gelmektedir. E vitamini denilince akla ilk gelen doğal gıdalardan birisi de zeytinyağıdır. Zeytinyağı E vitamini bakımından oldukça zengin bir gıda olduğundan dolayı uçuk tedavilerinde kullanılır. Zeytinyağını uçuk çıkan bölgeye pamuk yardımı ile sürerek uçuğu geçirebilirsiniz. Zeytinyağının organik olması da bu noktada önemlidir. Bu yöntemi ise istediğiniz kadar uygulayabilirsiniz.

Yoğurt: Probiyotik bakımından zengin olan gıdalar uçuk tedavisinde kullanılmaktadır. Yoğurt uçuğa oldukça iyi gelen gıdalar arasında yer almaktadır. Yoğurdu direkt olarak uçuk yarasına sürerek uçuğun geçmesini sağlayabilirsiniz. Yoğurt aynı zamanda sindirim sisteminin neden olduğu uçuklara yönelik de kullanılır. Yoğurt sindirime iyi geldiğinden dolayı uçuk tedavisinde etkili olarak kullanılmaktadır.

Uçuk nasıl geçer?

Uçuğa neden olan faktörlere yönelik bitkisel tedavi seçenekleri ile uçuklardan kurtulmak mümkün. Doğal yollarla uçuğu tedavi edebileceğiniz gibi uçuğun tekrardan çıkmasını da yine bu bitkisel ve doğal yöntemlerle engelleyebilirsiniz.

Süt: Uçuğu geçiren ve mutlaka tüketilmesi gereken doğal gıdalar arasında yer alan süt oldukça yararlı bir gıdadır. Özellikle uçuk yeni çıkmaya başladığı zaman sütü uçuk bölgesine sürmeniz uçuğu geçirecektir. Sütü pamuk yardımı ile uçuğa sürebilirsiniz. Bu uygulamayı günde istediğiniz kadar yapabilirsiniz. Uçuğun çıkmasını engelleyecek olan süt uçuk yarasını ve acısını da kısa sürede geçirecektir.

Siyah Çay: Gündelik hayatta hemen hemen her gün tükettiğimiz vazgeçilmez içeceğimiz olan çay uçuk tedavisinde de kullanılmaktadır. Siyah çay uçuk ağrısını da giderecektir. Siyah çayı uçuğa siyah poşet çayı uçuğun üzerine koyarak yapabilirsiniz.

Nane Yağı: Nane yağı ile birlikte uçuk yarasını doğal yollardan iyileştirebilirsiniz. Nane yağı doğal antiviraldir. Uçuğa neden olan viral etmenleri ortadan kaldırır. Özellikle uçuk yeni çıkıyorsa nane yağı ile uçuğu çıkmadan iyileştirebilmek mümkün. Nane yağı uçuğun acısını da dindirecektir. En etkili bitkisel çözümlerden biri olan nane yağını uçuk tedavisinde kullanılması doktorlar tarafından da önerilmektedir.

Sarımsak: Sarımsak her derde doğal çaredir. Dolayısıyla eğer uçuk şikayetleriniz varsa mutlaka tercih etmeniz gereken doğal gıdalar arasında sarımsak yer alıyor. Sarımsağı ezerek püre haline getirebilir ve bu şekilde uçuk yarasını iyileştirebilirsiniz. Sarımsak doğal bir mikrop öldürücüdür. Uçuğa neden olan mikropların ortadan kalkmasını sağlar.

Uçuğa sürülecek şeyler, iyi gelen kurutan bitkiler ve çözümler

Misket Limonu: Misket limonunu uçuğa sürerek uçuğu geçirebilirsiniz. Misket limonu anti bakteriyel özelliği olan bir doğal gıdadır. Dolayısıyla misket limonu uçuğa sürerek doğal bir çözüm tercih etmiş olursunuz. Günde defa misket limonunu uçuk yarasına sürerek uçuktan kurtulmak mümkün. Ayrıca misket limonu bundan sonra da uçuğun çıkmasını da engelleyecektir. Misket limonunu uçuk yeni ortaya çıkarken de uygulayabilirsiniz. En etkili doğal çözümlerden biri olan misket limonu uçuk yaralarında önerilen doğal tedavilerden biridir.

Domates: Domates ile de uçuğunuzu doğal bir şekilde tedavi edebilirsiniz. Domates suyu ve domates özünü uçuğunuza sürerek uçuk yaranızı tedavi edebilirsiniz. Domates içerdiği bileşenler ile birlikte cilde oldukça iyi gelmektedir. Domates uçuğun hızlı bir şekilde kurumasını sağlar. Domates kürünü günde istediğiniz kadar uygulayabilirsiniz.

Bal: Bal insan sağlığını olumlu yönde etkileyen tam anlamıyla bir şifa deposu olan gıdadır. Bal uçuğun neden olduğu mikropları söküp atar. Pamuk yardımı ile balı uçuk yarasına sürebilirsiniz. Bu şekilde uçuğun iyileşmesini hızlandırabilirsiniz. Dilerseniz balı sirke ile de karıştırarak bu karışım ile uçuk yarasının hızlı bir şekilde kurumasını sağlayabilirsiniz.

Sirke: Sirke doğal bir anti bakteriyeldir. Bakterilerin neden olduğu uçuk yaraları sirke ile iyileşmektedir. Sirkeyi uçuğa pamuk ile birlikte ilave edebilirsiniz. Oldukça etkili çözümler arasında yer alan sirke ile uçuk acılarından da kurtulabilirsiniz. Sirke tedavisini günde 2 defa uygulayabilirsiniz. Bu şekilde uçuk yarasını hızlı bir şekilde kurutabilirsiniz. Sirke ile uyguladığınız bu tedavi yöntemi ile uçuğu 2 günde iyileştirebilirsiniz. Ayrıca eğer uçuk yeni çıkıyorsa yine sirke ilave ederek de tedavi edebilirsiniz.

Uçuk neden çıkar ve nasıl geçer? Uçuğa ne iyi gelir?

UÇUK NEDİR?

Uçuk, dudak ve çevresinde görülen yaygın bir viral cilt enfeksiyonudur. "Uçuk neden olur?" sorusunun cevabı özetle herpes simpleks isimli virüstür. Bu virüs dudaklarda, diş etlerinde, dilde, ağzınızın çatısında ve yanak iç kısımlarında ağrılı yaralara neden olur. Ayrıca daha nadir olarak ateş ve kas ağrıları gibi şikayetlere yol açabilir.

Herpes simpleks virüsü sadece insanları etkiler. Ağız içi yaraları en çok yaş arası çocuklarda görülse de her yaştan insanı etkileyebilir.

İnsanlar, enfekte tükürük, mukoza veya deriye dokunarak uçuk virüsünü kaparlar. Oldukça bulaşıcı olduğundan, çoğu insan yetişkinlikten önce virüsle enfekte olmuştur. 

DUDAKTA UÇUK NEDEN ÇIKAR?

Uçuğa neden olan herpes simpleks virüsü enfeksiyon için daha çok dudak ve ağız çevresindeki bölgeleri tercih eder. Bununla birlikte belirtiler her zaman bu alanla sınırlı değildir.

Bazı bireylerde, üst dudaklar ve burun arasındaki filtrum adı verilen üçgenimsi bölgede, burun içinde veya dışında, çene, boyun veya yanakta da uçuk oluşabilir.

Bağışıklık sistemi zayıf olan, organ nakli geçirmiş bireylerde ya da kanser hastalarında gözde de uçuk oluşabilir. Bu oldukça tehlikeli bir durumdur ve körlüğe kadar gidebilir.

UÇUK NASIL GEÇER?

Uçuk tedavisi, çeşitleri episodik ve supresif olarak uygulanır. Episodik tedavi; akut ataklarda uygulanır, supresif tedavi ise sık uçuk geçiren kişilerde hem atak süresini kısaltmak, hem de atakları önlemek için 1 yıla kadar, düşük dozda yapılır. Kullanılan ilaçlar krem ve hap formunda olabilmektedir. 

Öncül semptomlar hakkında bilgi sahibi olduktan sonra, erken müdahale, aktif bir uçuğun daha hızlı iyileşmesine yardımcı olabilir. Birçok insan için dudağın karıncalanması, uçuğun ortaya çıkabileceğinin ilk işaretidir.

UÇUĞA NE İYİ GELİR?

Antiviral, antimikrobiyal ve bağışıklık güçlendirici bileşikler, genellikle uçuğun tedavisinde faydalıdır. Bazıları virüsün yayılmasını sınırlamaya yardımcı olur. Diğerleri ise enfeksiyonun tekrarlama olasılığını azaltır veya ağrı ve rahatsızlığı hafifletir.

Her yöntem her bireyde işe yaramayabilir. Fakat çeşitli doğal ürünler şikâyetleri azaltmak ve gelecekteki alevlenmeleri önlemek için tercih edilebilir. Uçuğa iyi gelen doğal ürünler ve yiyeceklerden bazıları şunları içerir:

Probiyotikler: Yoğurt, elma sirkesi, lahana turşusu gibi probiyotik yiyecekler bağışıklık sistemini doğal olarak güçlendirir. Düzenli olarak tüketilirse uçuk çıkması önlenebilir.

E vitamini açısından zengin besinler: E Vitamini cildi rahatlatarak uçuk kaynaklı ağrı ve rahatsızlığın giderilmesine yardımcı olabilir. Antioksidan özelliği ile hasar görmüş cildi onarır ve iltihaplanmayı azaltır. Badem, ıspanak, tatlı patates, avokado, ayçiçeği çekirdeği ve zeytinyağı E vitamini açısından zengindir.

Yüksek C vitamini içeren besinler: C vitamini vücudu istilacılara karşı korumaya yardımcı olan beyaz kan hücrelerinin sayısını artırır. Bağışıklığı güçlendirmek, cilt sağlığını geliştirmek ve uçuğun iyileşmesini hızlandırmak C vitamini açısından zengin gıdalar tüketilebilir. Portakal, kırmızı biber, yeşil biber, lahana, brüksel lahanası, brokoli, çilek, greyfurt ve kivi bol miktarda C vitamini içerir.

Çinko: Çinko, inflamasyonu azaltmak ve bağışıklığı güçlendirmek için gerekli olan önemli bir eser mineraldir. Alternatif tıp tedavileri alanında yayınlanan bir çalışmada, çinko oksit kreminin oral herpes enfeksiyonu için etkili bir tedavi olduğu tespit edilmiştir. Çinko oksit içeren kremler ve çinko takviyeleri uçuğa iyi gelir.

Aloe vera jeli: Aloe vera jeli, uçuk yaraları gibi cilt koşullarını tedavi etmek için kullanılabilir. Aloe vera, antioksidan vitaminler, enzimler, mineraller, yağ asitleri ve enfeksiyonların önlenmesine yardımcı olan çeşitli hormonlar içerir.

UÇUĞU NE GEÇİRİR?

Uçuk virüsünün uyku halinden aktif hale geçmesiyle henüz yaralar ortaya çıkmadan önce dudak ve çevresinde kaşıntı, uyuşukluk, yanma gibi ön işaretler ortaya çıkar. Bu işaretler hissedilir hissedilmez ilgili bölgeye bazı doğal ürünler sürüldüğünde kabarcıklı yaralar ortaya çıkmadan uçuk geçebilir. Bu amaçla aşağıdakiler denenebilir:

Sarımsak: Sarımsak ezilerek kaşınan bölgeye bir gün boyunca defa sürülür.

Bal ve arı sütü: Bal arı sütü ile karıştırılarak defa kaşınan bölgeye sürülür.

Vanilya yağı veya özü: Kaşıntı ve karıncalanma hissi duyulduğu anda vanilya yağı veya özü sürülür.

Tüm önlemlere rağmen şiddetli uçuk şikayetiniz varsa ve sık sık tekrar ediyorsa bir sağlık kuruluşuna başvurmakta fayda vardır. 

NTV’yi sosyal medyadan takip edin

TwitterFacebook

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır