gül kakadu özellikleri / Halkbank Kültür ve Yaşam

Gül Kakadu Özellikleri

gül kakadu özellikleri

Neşeli ibikleri ve meraklı doğaları ile kakadular papağan ailesinin en tanınmış ve sevilen üyeleri arasındadır. Avustralya'da ve de kuzey ve güneydeki daha küçük ada ülkelerinde bulunuyorlar. Kakadular okaliptüs korularından çam ve yağmur ormanlarına kadar birçok ormanlık alanda yaşayabiliyor. Ayrıca çim tohumlarıyla beslenmek için dağlık alanların alt yamaçlarında, mangrovlarda ve açık arazilerde görülüyorlar. Kakaduları diğer papağan türlerinden farklı kılan belirgin özellikler var.

Kakadu Papağanı Özellikleri

  • Bilimsel adı: Cacatuidae
  • Ömrü: 30 – 60 yıl (Esaret altında + yıl)
  • Habitat: Endonezya, Avustralya, Yeni Gine
  • En uzun tür: Kırmızı kuyruklu siyah kakadu (65 cm boy)
  • En kısa tür: Solomon ve Filipin kakadusu (30 cm boy)
  • En ağır tür: Palmiye kakadusu (1 kg)
  • En hafif tür: Goffin ve Filipin kakadusu ( gr)
  • Korunma durumu: Beyaz kakadunun nesli tükenmekte
  • İlginç bilgi: Avustralya'da, illegal aktivite sırasında polisi gözleyen kişiye kakadu denir.
kırmızı kuyruklu siyah kakadu

Kakadular diğer papağanlardan sadece ihtiyaç duyduklarında kaldırdıkları ibikleri ile değil aynı zamanda çoğunlukla siyah veya beyaz renkte olmalarıyla da ayrılır (gri-pembe Galah gibi birkaç istisna hariç). Kuzenleri gibi rengarenk olmalarını engelleyen bu durum tüylerindeki Dyck dokusu yoksunluğundan kaynaklanır. Diğer papağanlarda bu doku ışığı yansıtma biçimine göre renk üretiyor. Kakadularda ayrıca yağ bezleri yoktur. Bunun yerine tüyleriyle toz üretirler. Toz nemli yağmur ormanlarında su geçirmezlik sağlar.

Papağanları diğer kuşlardan ayıran bir özellik olan zygodactyl ayaklar kakaduda da mevcut. Kakadular bu anlamda ayaklarını bizim ellerimizi kullandığımız gibi kullanabiliyor. Bu ayak yapısı ayrıca müthiş tırmanıcılar olmalarını sağlıyor. Tırmanma yeteneğine sahip olmak, sık ormanlarda yaşayan ve yuva yapan kuşlar için bir zorunluluk. Yoğun, yapraklı dallar arasında uçmak güçtür ve bu durum ana yiyecekleri olan meyve ve kuruyemişlere ulaşmalarını imkansızlaştırır. Ancak kakadular ağaç dallarına o kadar iyi tırmanabilir ki istedikleri her yiyeceğe kolayca ulaşabilirler. Bu kuşlar yiyeceklerini bir ayaklarıyla tutarken dengede durabilir.

Kakadu Papağanı Türleri

tüm türleri

21 kadar kakadu türü vardır. En popülerleri beyaz kakadu, palmiye kakadu ve Galah kakadu olarak sıralanıyor. Kakadular jimnastiği sever. Bazı türler birbirleriyle oynar. Havada manevralar yapar ya da tuhaf maskaralıklara girişirler, tünemiş durumdayken eğlenceli olduğu için baş aşağı sarkarlar. Bu faaliyetler kuşlara egzersiz sağlıyor ve de sosyal bağlarını güçlendiriyor. Yoğun yağmur ormanlarında görüş alanı kısıtlı olduğundan sesle iletişim önemlidir. Kakadular bu nedenle çok sesli hayvanlardır.

Doğada sadece birkaç hayvan alet kullanma beceresine sahiptir. Kakadular yalnızca alet kullanmaz ayrıca alet yapar. Dikkatlice seçtikleri bir dalı kırarak kendilerine yeni bir gereç üreten az sayıda canlı türünden biridir. Kakadu ardından bu çubuğu tek ayağıyla alır ve sırtını kaşır veya yuva yaptığı ağacın boş bir tarafına vurarak bu bölgenin kendisine ait olduğunu söyler. Kuşlar dünyasındaki bu eşsiz hareketin çiftler arasındaki bağı kuvvetlendirdiği düşünülüyor.

Beyaz Kakadu

beyaz kakadu palmiye dalında tünüyor

Şemsiye kakadu olarak da bilinen beyaz kakadular, beyaz tüyleri, siyah veya kahverengi / kırmızımsı gözleri, koyu gri bacakları ve gagaları olan büyük papağanlardır. “Şemsiye” ismi, geriye doğru kıvrılan geniş ibiğine işaret ediyor; kuşun tepesi şemsiye gibi açılır ve kapanır. Beyaz kakadunun tepesi yattığında neredeyse görünmez olur. Bu kakadu türünün kanatlarının ve kuyruğunun altında hafif limon renkli tüyler bulunuyor. Erkeklerin ve dişilerin her ikisi de gözlerinin etrafında soluk mavi bir bir halkaya sahip. Erkek beyaz kakadular koyu kahverengi ve dişiler ise kırmızı gözlüdür. Dişiler ayrıca erkeklerden daha küçük başa ve gagaya sahipler.

  • "Büyük kız kardeş" anlamına gelen "kakadu", Malay dilindeki "kakaktua" kelimesinden geliyor.
  • Yıkanmak isteyen beyaz kakadu ağaç tepelerindeki ıslak yapraklar arasında uçar veya yağmur sırasında baş aşağı sarkar.
  • Beyaz kakadu gibi türlerde tüylerin dökülmesi ince bir toz tabakası üretir. Toz, tüylerinin korunmasına ve temiz tutulmasına yardımcı oluyor. Ayrıca nemli yağmur ormanlarında su geçirmezlik sağlıyor.

Palmiye Kakadusu

palmiye kakadu ağaç dalında duruyor

Palmiye kakadusu veya Golyat kakadusu büyük siyah renkli bir papağandır. Tüm papağanlar arasında en büyük gagalardan birine sahipler. Devasa ibiklerinin yanında gagaları ile gözleri arasında kırmızı renkli tüysüz bir deri bulunuyor. Palmiye kakadusu heyecanlandığında veya alarm verdiğinde yanaklarındaki kırmızılık renk değiştiriyor. Stresliyken pembe/bej, heyecanlıyken sarı olur. 18 ay ve daha küçük palmiye kakadularında tüylerinin altı açık sarıdır. Gagalarının ucu ve gözlerinin çevresi ile beyazdır.

  • Palmiye kakadu Sümbül ara papağanından sonra en büyük gagaya sahip. Güçlü gagası çok sert kabuklu yiyecekleri kırmasını sağlar.
  • Papağan türleri arasında en sesli türlerden biridir.
  • Tünedikleri yere ayaklarıyla vurarak bölgeci olduklarını gösterirler.

Galah Kakadusu

galah kakadu dişisi ve pembemsi kırmızı renkli gözü

Galah, tüm kakadu türleri arasında şüphesiz en çekici olanı. Avustralya'nın geneline yayılmış durumdalar. Pembe ve gri rengiyle diğer kakadulardan kolayca ayırt edilir. Dişi ve erkek Galah göz renginden seçilebiliyor. Erkek koyu kahverengi ve dişi ise pembemsi kırmızı bir irise sahip. Diğer türlere göre daha kısa bir tepeye sahip. Beyaz kakadu ve palmiye kakadu tek yaşarken Galah 'e varan sürüler halinde görülür. Havada takla atmayı severler.

  • Galah, Avustralya'da "aptal" anlamına gelir; muhtemelen kuşun eğlenceli hareketleri yüzünden.
  • Galah uzun süre susuz kalabilme özelliğine sahiptir.
  • Tuzlu su içebiliyor ve Avustralya'nın kurutucu sıcağında yaşayabiliyor.

Kakadu Papağanı Habitatı

Beyaz kakadu Endonezya'daki Kuzey ve Orta Malaku adalarının yerlileriler. Ayrıca Obi ve Bisa adalarında yaşıyorlar ancak kuşların buraya kaçan evcil hayvanlar olduğu düşünülüyor. Bunun dışında Avustralya, Yeni Gine, Solomon Adaları ve Filipinler'de yaşayan türleri var. Yağmur ormanı, çalılıklar, okaliptüs korusu, orman, mangrov ve açık ovaları kullanır, zamanlarının çoğunu ağaç gölgesinde geçirirler.

Galah kakadu ise bazı çevre adalar dahil Avustralya'nın bütününde görülüyor. Diğer türlerden farklı olarak yoğun ormanları sevmiyorlar ve şehir hayatına daha fazla adapte olmuş durumdalar.

Palmiye kakadu bu kuşlar ağırlıkta Yeni Gine'de yaşıyor. Ayrıca Avustralya kuzeyindeki minik Cape York Yarımadası'ndalar. Endonezya'da ise Batı Papua, Sorong yakınındalar. Tünerken ve yuva yaparken yalnızca devasa ağaçları seçerler. Yağmurlu günlerde daldan baş aşağı sarkar ve kanatlarını açarak yıkanırlar.

Kakadu Papağanının Yuvası

sarı taçlı kakadu sülfür taçlı kakadu ağaç kovuğunda

Beyaz kakadu uzun ağaçların yanal açıklıklarını yuva olarak kullanır. Yuvaları çiftleşme sezonunun dışındayken diğer hayvanlar tarafından kullanılır.

Sadece Galah'lar yuvalarının girişindeki ağaç kabuğunu dışa doğru soyar ve yuvalarının tamamına yaprak sererler. Bunu yapan tek kakadu türüdür.

Palmiye kakadusu ise yuva yapmaya geldiğinde diğer türlerden ayrılır. Ağaçların tepesindeki üstü açık oyukları seçerler. Bu kuşlar yuvayı yaparken dalları alır ve parçalara ayırır, ardından ağaçtaki oyuğa bırakır. Bu dal parçaları yuvaya platform oluşturur ve yuva yağmur aldığında yumurtaların üstte kalmasını sağlar. En çok palmiye ağacı açıklıklarını kullanırlar.

Kakadu Papağanının Davranışı

Kakadular tipik olarak tek görülür ancak çiftler halinde yaşarlar. Zaman zaman küçük gruplara dahil olabilirler. Özellikle öğle vaktinden sonra sayıları 15 ila 50 arasında değişen sürüler meydana getirirler. Bu kuşlar asosyal olmasa da eşleri dışında başkalarıyla yakın bağ kurmazlar. Gündüzleri beslenen ve tipik olarak hareketsiz olan canlılardır. Yalnızca yiyecek aramak için uçtukları görülür. Beyaz kakadular birbirleriyle çeşitli ses ve jestlerle iletişim kuruyor. Bölgesinin kendisine ait olduğunu diğer kuşlara bildirmek isteyen beyaz kakadu bunu odun parçalarını kütüklere ve ağaçlara vurarak yapar. Kısık hisleme sesi çıkarabilir, gerektiğinde çok yüksek sesli de olabilirler.

Kakadu Papağanı Beslenme Biçimi

ayaklarıyla yemek yiyen kakadular

Beyaz kakadular tipik olarak durian, papaya, langsat ve rambutan gibi çeşitli fındık, tohum ve meyveleri yer. Ayrıca kum kertenkelesi (skink) ve cırcır böcekleri gibi büyük böcekleri de yerler. Tohum, meyve, kuruyemiş, dut, otlar, kökler, yaprak tomurcukları, yeşil sürgünler ve böcekler ana öğünleri arasında.

Kakadular yiyeceklerini yerken ayaklarını elleri gibi kullanır. Bu özelliklerine zygodactyl adı veriliyor ve diğer kuşlardan farklıdır. Yiyeceklerini kavramanın yanında zorlu dallara tırmanmalarını ve böylece güç yiyeceklere ulaşmalarını sağlar.

Kakadu Papağanının Üremesi

Kakadular monogam yani tek eşlidir; çiftleştikleri eşlerinin yanında ömür boyu kalırlar. Çiftleşme mevsiminde erkekler dişilerini çekmek için ibiklerini diker ve durmadan körükler. Çiftleşme mevsimi genellikle aralık ayından mart ayına kadardır. Çiftler yuva yapacak ağaç bulmak için sürülerini terk eder. Genellikle çok büyük, uzun boylu bir ağacın oyuğuna tek bir yuva yaparlar. Kakadu dişisi bazen üç olmak üzere genelde iki yumurta bırakır.

kakadu yuvası ve kakadu yumurtası

Erkekler ve dişiler yumurtaları birlikte kuluçkaya yatırır. Yumurtaların çatlaması genellikle 30 gün kadar sürer. Ebeveynler genellikle tek bir yavru yetiştirir. Yumurtadan çıkan ilk yavru sağlıklıysa onu büyütürler. Eğer civciv sağlıksız veya formsuzsa ikincisini yetiştirirler. Kakadu yavruları 3 aylıkken uçmayı öğrenir ancak yine de hafta daha ebeveynlerini izlerler. Yavru kendine bakma yeteneğine sahip olduğunda aile yeniden sürüye katılır. Kakadular türleri genelde altı yıl içinde çiftleşme olgunluğuna ulaşıyor.

Kakadu Papağanı Korunma Durumu

Molukan Kakadu

Kakaduların zekaları bazen başlarını belaya sokar. İnsanların yiyeceklerini almayı çabuk öğrenirler ve kuş evlerini yağmalamayı severler. Yiyecek kaynakları tükenirse ahşap zeminleri ve çatılardaki panelleri sökerler. Sokak lambalarındaki kauçuk contaları çıkardıkları görülmüştür. Beyaz kakadular ilk kez kükürt taçlı kakadu türünün TV dizisi Baretta'da rol almasıyla popüler oldu. Evcil hayvan olarak satılmak için yakalanmaya başlamaları vahşi doğadaki sayılarını dramatik şekilde azalttı. Öyle ki belirli Endonezya'nın bazı beyaz kakadu türleri bu nedenle yok olmuştur. Filipin kakadusu (Cacatua haematuropygia) ve sarı taçlı kakadu (Cacatua suphurea) türleri kritik risk altında.

Galah popülasyon itibariyle oldukça geniş ve şu anda soyu tükenme tehlikesi altında değil. Galah kakadu Avustralya'nın çoğu yerinde tarım faaliyetlerini sekteye uğratmasıyla biliniyor. Popülasyonları genel olarak artmakta.

Palmiye kakadusu habitat kaybı ile karşı karşıya. Kerestecilik ve mevsimsel yangınlar ana sebeplerden birkaçı. Bu faaliyetler ağaçlardaki yuvalarını yok ediyor. Sıra dışı görünümleri Yeni Gine'de evcil hayvan olarak yakalanmalarına neden oluyor. IUCN Kırmızı Listesi'ne göre popülasyonları ölçülmüş değil. Ancak dört Palmiye kakadusundan kadar Macgillivrayi türü olduğu biliniyor.

Sayıları azalıyor ancak şimdilik En Az Endişe Verici kategorisinde. Palmiye kakadusunun (Probosciger aterrimus) yuva yapmasına en uygun ağaçlar yaklaşık yaşında olanlardır. Ormanların yok edilmesi bu hayvanların habitatlarını da daraltıyor. Odunculuk, madencilik, çiftçilik ve diğer insani gelişim amaçlı çalışmalar Yeni Gine'de yaşayan palmiye kakadulara büyük zararlar verdi. Gen havuzunu aktif tutmak ve türün yok olmasını önlemek için kontrollü üreme gerçekleştiriliyor.

Tıpkı nesilleri tükenen türler arasında olan beyaz kakadu gibi diğer kakadular da ekolojik niş itibariyle meyve tohumlarının dağıtılmasında önemli bir role sahip. Bu hareket bitkilerin evrimi ve ekolojisini sağlıyor. Ayrıca yaptıkları yuvalar üreme mevsimi boyunca diğer hayvanlar tarafından da kullanılıyor.

Kakadu Papağanı Hakkında Diğer Bilgiler

  • Kakadunun ibiğinin veya tepesinin işlevi iletişimdir. Yükseltilmesi bir dizi farklı mesaja işaret eder: Eşine gösteriş yapmak, sürü üyelerini çağırmak, sürüsünü veya bölgesini savunmak, merak, heyecan, korku, sürpriz veya hayal kırıklığı ifade etmek bunlar arasında.
  • Bir kakaduya yaklaşırken tepesini yükseltmesi ısırma riskini gösterir. İndirmesi ise dostluk ve sakinlik belirtisidir.
  • Tüm kuşlarda olduğu gibi kakadu da iletişim için vücut dilini kullanıyor. Yüzlerindeki tüylerle gagalarını örttüklerinde agresif olmayan sıcakkanlı bir mesaj vermiş olurlar.

Benzer Yazılar

Gallah Kakadu Özellikleri

Galah kakadu ( Eolophus roseicapillus ), daha küçük kakadu türlerinden biridir ve şaşırtıcı renklere sahiptir. Göğsü parlak pembe, kanatlar açık gri ve tepe kısmı beyazımsı pembedir. Gaga ve ayaklar kemik rengindedir. Bu kuş, Avustralya'da vahşi doğada çok yaygındır. Avustralyalılar bu kakadulara pembe ve gri galahlar diyor.

Gallah kakadu, Avustralya'nın tüm kıtasında doğal olarak bulunur. Çok fazladırlar ve açık alanlarda büyük gruplar halinde görülebilirler. Avusturya’da yaşayan İnsanlarında etkisiyle daha fazla ürediler. Çünkü çiftçilerin yetiştirdiği mahsulleri yiyorlar ve sığırların su içme havuzlarından / kuyularından faydalanıyorlar.

Bu tür daha çok açık tarlalarda görülür ve bu alandaki ağaçlarda uyur. Ormanlarda yaşamazlar.

Galah kakadu, en çok beyaz kakadu türleri ve korelalarla ilgilidir, ancak hepsiyle uzaktan akrabadır.

Bir Galah kakadu, eğer ona uygun bakım ve barınma sağlarsanız, evcil hayvan olarak bakabileceğiniz güzel bir kuştur.

Çok büyük bir kafes sağlarsanız onlara güzel bir ortam verebilirsiniz. Tüm kakadu türleri gibi, bu kuşlar da çok yüksek sesle çığlık atabilirler, ancak pratikte bunu diğer kakadu türleri kadar sık yapmazlar. Çoğu Galah kakadu çok sevimli kuşlar olmayabilir (örneğin Şemsiye (umbrella) kakadunun aksine  ), ancak elbette bireysel farklılıklar vardır. Bir Galah kakadusu çok eğlenceli ve biraz hiperaktiftir. Arkadaş olarak başka bir kakadu ile gerçekten iyi anlaşır.

FacebookTwitterWhatsappLinkedinPinterest

Galah Kakadu

Galah Kakadu Papağanı (Eolophus Roseicapillus)

Kakadu türleri arasında en ufak grup da yer almasına rağmen renkleri ile en gösterişli olanlardan bir tanesidir. Türüne mensup birçoklarının aksine Galah Kakadular daha çok monogam(Tek Eşli) yaşayanlardır.

Ebatları yaklaşık 35 cm&#;dir. Yaşam Süreleri yaklaşık 40 &#; 45 yıl olarak tespit edilmiştir.

Galah Kakadu(Gül Kakadu) Sesi &#; Ötüşü

Yaşam Alanları ve Vahşi Hayatta Yaşam Tarzları

Avusturalya bölgesinde yaşayan bir türdür. Bu bölgeye güneydoğu kısmına yakın bazı adalarda da görülürler. Güneybatı kesimlerinde rastlanılanlar ise daha çok asimile olmuş gruplardır. Tüm Avusturalya&#;ya yayılmış olan bu tür ormanlık alanlarda olduğu gibi, açık alanlarda hatta bahçe  ve park alanlarında da görülebilirler. Bulundukları ortama kolay uyum sağlayabilme özelliğiyle bölgenin en sık bulunan  ve görünen kakadu türleri arasında yer alırlar. Galah kakadularına büyük gruplar, yada sürüler halinde rast gelmek hiçte şaşırılacak bir durum değildir. Sürüler halinde bir yerden başka bir yere geçişlerinde veya ekin alanlarını istila ettikler için bölge halkı tarafından pek de seafoodplus.infoım Ziraat alanlarına büyük ölçüde zarara uğrattıkları için tarımcıların bu konuda ne kadar avlanma yasağını çiğnesede Avusturalya hükümeti Papağan Avları konusunda titiz bir şekilde ağır cezalar verilmektedir. Hükümet bu tür papağanın avlanılması,yakalanması,ihraç edip satılmasına da yasak getirmiştir. Hükümet bu türü koruma altına alarak neslinin devam etmesini seafoodplus.inforalya hükümetinin bu tutumundan dolayı Avrupa&#;da Galah kakadu besleyeninin çok az olduğu da apaçık ortadadır.

Galah Gül Kakadu Papağanlarından Görünüm

galah kakadu satılıkgalah kakadu fiyatgül kakadu özellikleriGül Kakadu Papağanı

Doğal Beslenme Alışkanlıkları

Çeşitli tohum ve çekirdeklerden, bölgeye has meyve ve böğürtlengillerden ve ara ara da bazı böcek ve bunlara ait larvalardan(yumurtalardan) beslenmektedirler.

Doğal Yaşam da Üremeleri

Yüksek ağaç kovuklarında yada ölü ağaçlarda, daha çok açık su alanlarına yakın bölgelere yerleşirler. Bu seçimi yaparken de daha çok okaliptüs ağaçlarını tercih ederler. Kovuğun altından büyük ağaç kabukları koparırlar ve bu sayede özellikle yılanları yuvalarından uzak tutarlar. yuva girişi yerden yaklaşık 20 metre yükseklikte olur. Her iki ebeveyn de yuva içini kuluçka öncesi yapraklarla düzenlerler.

Yumurta sayısı 2 ile 5 yumurtadan oluşur.

Kuluçka Süresi

Yaklaşık 30 gün sürer ve bu sürede hem erkek hem de dişi dönüşümlü olarak kuluçkaya yatarlar. Kafes ortamında bu süre 20 &#; 23 gün civarında olur. Yavrular 7 &#; 8 haftalık olduklarında uçmaya başlasalar da bunu takip eden 6 hafta daha anne ve babaya bağımlı olarak yuva da kalırlar.

Bu türde yavru bakımı sürecinde dikkat çekici olan bir özellik de, yavrularını &#;Okul&#; tabir edebileceğimiz bir yerde toplamalarıdır. Daha yeni uçma özelliğini kazanmış yavruların başında belli bir kaç tane erişkin dururken, anne ve babalarda rahatça yem arayışına çıkarlar.

Galah Kakadu Evcil Olarak Bakımları

Genel olarak uyumlu oldukları ve bulundukları ortama kısa sürede uyum sağlayabildikleri söylenmektedir.

Galah Kakadu (Eolophus Roseicapillus)Galah Kakadu (Eolophus Roseicapillus)Galah Kakadu (Eolophus Roseicapillus)Galah Kakadu (Eolophus Roseicapillus)

AYNI DİLİ KONUŞMAYA EN YAKIN OLDUĞUMUZ CANLILAR

Güçlü hafızaları sayesinde insanlardan duydukları bazı kelimeleri tekrar edebilen, aynı dili konuşmaya en yakın olduğumuz canlılar tabii ki papağanlardır. Konuşma yetenekleri ve aldırmaz görünen tavırlarıyla hayvanlar âleminin en ilginç üyeleri de onlardır. Bu renkli canlıların bazı türlerini ve genel özelliklerini görmek için sayfayı kaydırmaya devam edebilirsiniz.

Papağanların insanlar gibi ses telleri bulunmaz, onlardan duyduğumuz kelimeler kuşlara özgü bir formda olan östaki borularından çıkar. Papağanların genetik olan taklit yetenekleri eğitildikleri zaman çok daha belirginleşir. Ve çenesi en düşük papağan hangisi diye sorarsanız, size hemen gri papağan olarak da bilinen jako’yu gösterebiliriz.

Endonezya’ya özgü olan lori de taklit yeteneği oldukça iyi olan bir kuştur hatta lakabı da “geveze”dir. Lori dâhil olmak üzere papağanların genel olarak iki beslenme şekli bulunur: Biri tohum ve çekirdek ağırlıklı, diğeri ise meyve ve sebze ağırlıklı beslenmedir. Fakat bazı türler salyangoz, böcek gibi hayvansal besinler de alabilmektedir.

Papağan dünyasına ait bilgilerden biri de eşlerin birbirine bağlı olduğudur. Uçarken de genellikle çift olarak ya da gruplar halinde hareket ederler. Fotoğrafını gördüğünüz çift ise anavatanı Orta ve Güney Amerika olan macaw’lardır. Aslında bu türün yeşil kanat, mavi göğüs, mavi baş diye isimlendirilen çeşitleri vardır ama en çok bilineni kırmızı macaw’dır.

Avustralya’ya özgü kakadugiller ise oldukça geniş bir ailedir ve en ünlü üyeleri galah kakadulardır. İsimlerini Aborjin dilinden alan galahlar ülkemizde gül kakadu diye de bilinir ve göğüsleri kırmızı/roze rengindedir. Doğada yaşayan diğer papağanlar gibi bu kakadular da ağaç kavuklarında ve ağaç tepelerinde yaşarlar.

Adını, palmiyeyi andıran tepe tüylerinden alan bu kakadu ise oldukça iri yapılı ve en iri gagalı papağandır. Ve daha ilginç özelliği ise yüzündeki kırmızı bölgenin heyecanlandığı zaman mavi renge dönüşmesidir. Palmiye kakadular da ailenin diğer türleri gibi farklı sesler çıkarabilir, çok iyi ıslık çalabilir ve büyük çığlıklar atabilirler.

Bir diğer kakadu türü corella ise düz beyaz tüyleriyle oldukça sade bir görünüme sahiptir. Buna karşılık evde beslendiğinde en çok ilgi isteyen papağan türlerinden biridir. Oyun oynamayı çok seven corella beklediği ilgiyi görmediğinde huysuz tavırlar sergileyebilir. Bu nedenle bulunduğu alanın oyuncaklarla donatılması tavsiye edilmektedir.

Fotoğrafta gördüğünüz papağanlar, adı üstünde, kafaları bir şahini andırdığı için ülkemizde de şahin başlı papağan olarak bilinirler. Anavatanı Güney Amerika olan şahin başlılar, boyun kısmına kadar uzanan mavi ve kırmızı renkteki tüylerini tehlike hissettikleri anda dikleştirirler. Son derece sosyal olan bu türün ortalama yaşam süresi 40 yıldır.

Ortalama yaşam süreleri 30 yıl olan eklektus papağanları ise Güney Pasifik’e özgü bir türdür. Sosyal, meraklı ve uyum sağlama yeteneği gelişmiş olan bu papağanlar iyi eğitildikleri takdirde evlerde nispeten kolay bakılabilen türlerdendir. Elbette diğer papağanlar gibi yaşam alanlarının geniş tutulması ve beslenmeleri konusunda oldukça titiz olunması gerekmektedir.

  okunma

akin aksoy

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir