terleyip üşümek / Sürekli üşüyor ya da terliyorsanız sebebi bunlar olabilir! - Sağlık Haberleri

Terleyip Üşümek

terleyip üşümek

Grip mi yoksa Soğuk Algınlığı mı? Gerçekleri Öğrenin.

Ani semptomlar grip olduğunu gösteren bir ipucudur

Kendinizi iyi hissetmiyorsunuz.  Bitkinsiniz, öksürüyorsunuz ve burnunuz tıkalı. Bunun grip mi yoksa sadece bir soğuk algınlığı mı olduğunu nasıl anlarsınız?

Soğuk algınlığı, üst solunum sistemi bozan viral bir infeksiyon hastalığıdır. Ayrıca akut viral franjit, veya akut nezle olarak da bilinir. Grip ise virüs kaynaklı bir solunum yolu hastalığıdır. Hastalık, çok bulaşıcıdır ve genellikle enfekte olan bir kişinin öksürmesi, hapşırması, el teması yoluyla başkalarına geçer. Grip ve soğuk algınlığı belirtileri oldukça benzer olduğu için hastalığın soğuk algınlığı (nezle) mi yoksa grip mi olduğu kolay anlaşılamaz.

Genelde, grip belirtileri soğuk algınlığından daha erken ve daha yoğun hissedilir. Grip olan insanlar iki, üç hafta kendilerini yorgun ve bitkin hissederler. Gripte; ateş, titreme, soğuk terleme, kas ağrısı, baş ve boğaz ağrısı, burun tıkanıklığı ve akıntısı da sık görülür. Bu durumda mutlaka bir hekime muayene olmanız gerekmektedir. Doktorlar yaptıkları muayene sonucunda grip ve soğuk algınlığı ayrımını yapabilmektedir.

Grip ve soğuk algınlığı semptomları birbirine benzer ancak şiddetleri farklılık gösterir. Grip mi soğuk algınlığı mı geçirdiğinizi çabucak anlamak için enfeksiyon hastalıkları uzmanları GERÇEKLER sözünü düşünmenizi söylüyor.  Yani, ateş, ağrılar, üşüme, yorgunluk ve aniden başlama- tüm bu semptomlar grip olduğunu gösterir.

Aniden başlama anahtardır

“Lamba düğmesini açar gibi aniden ortaya çıkan semptomlar “ Üstünüze bir ton tuğla dökülmüş gibi aniden başlayan bir solunum hastalığı pekala grip olabilir.

Diğer başka semptomlar olmaksızın tıkalı bir burun, boğaz ağrısı ve ses kısıklığı grip göstergesidir. Yetişkinlerde, kusma,  gripten çok mide problemi işaretidir. (Grip, solunum yollarını etkiler, sindirim yollarını değil.)”

Geç olmadan yardım almak

“Grip semptomları taşıdığınızı hissederseniz en kısa zamanda doktorunuzla iletişim kurun. Özellikle gribe karşı etkili antiviral , reçetesi kullanmaya aday olabilirsiniz.

Antiviral ilaçlar, gribin etkilerini azaltabilir ve süresini kısaltabilir. En çok, ilk 48 saat içinde başlanırsa işe yarar.

Astım, kronik engelleyici akciğer hastalığı veya diğer solunum problemleriniz nedeniyle yüksek risk altındaysanız, antiviral ilaçlar sizin için daha hafif bir griple hastanede bakım gerektiren çok ciddi bir grip arasındaki fark demektir.

Korunma: En iyi ,

Uzmanlara göre, grip ve zatürree gibi grip komplikasyonlarına karşı en iyi korunma şekli grip aşısıdır. Aşı, en yüksek risk grubundaki 5 yaş altı çocuklar, yaşlılar, hamile kadınlar ve kronil akciğer problemi olanlar için kritik önem taşır.

Grip aşısının yan etkileri var mıdır?

Lokal ve genel yan etkileri bulunmaktadır. Aşı yerinde ağrı, sertlik, şişlik, morarma ve kızarma lokal olan yan seafoodplus.info çok ciddiye alınacak sorunlar değildir. Bu tür komplikasyonlara kolonyalı pamuk ile kompres uygulamak yeterlidir.

Aşıyı takip eden ilk günler içinde ateş, yaygın ağrılar, yorgunluk, terleme, genel ya da sistemik yan etkilerdir. Birkaç gün içerisinde kendiliğinden düzelir. Bazı duyarlı kişilerde ise şiddetli gribe benzer tablo oluşabilir, bu deneyimi yaşamış olanlara bir daha aşı yapılmaz.

Grip aşısı alerjiye de yol açabilir. Yumurta ya da adjuvan alerjisine bağlı olarak döküntü, ateş, nefes darlığı olabilir. Bu durumları yaşamış olanlara da bir daha aşı yapılmamalıdır.

GRİP VE SOĞUK ALGINLIĞI ARASINDAKİ 10 FARK NEDİR?

  1. Soğuk algınlığında ateş nadir, gripte ateş yüksek olup 38 derece veya üstüdür.
  2. Soğuk algınlığında boğaz ağrısı olurken gripte boğaz ağrısı sıklıkla görülmektedir.
  3. Soğuk algınlığında baş ağrısı nadir görülür gripte genel baş ağrısı görülür.
  4. Genel vücut ağrısı, kas ağrısı gibi şikayetler soğuk algınlığında az görülür, gripte daha sık görülür.
  5. Yorgunluk hissi soğuk algınlığında hafifken, gripte ağır yorgunluk görülmektedir.
  6. Burun tıkanıklığı soğuk algınlığında sık görülür, gripte burun tıkanıklığı sık değildir.
  7. Hapşırık soğuk algınlığında sıkça görülür gripte nadirdir.
  8. Soğuk algınlığında öksürük nadir , gripte genellikle öksürük görülür.
  9. Soğuk algınlığından kaynaklanan komplikasyonları sinüzit ve otit gibi nispeten hafif iken gripte zatürre ve bronşit gibi kimi zaman ölümcül de olabilen ciddi komplikasyonlar görülmektedir.
  10. Soğuk algınlığını önlemek için aşı yoktur, ancak grip aşı ile önlenebilmektedir.

Soğuk Soğuk Terleme Neden Olur? Soğuk Terlemek Hangi Hastalıkların Habercisidir?

Soğuk terleme genel olarak vücudun bir uyarısı olabilmektedir.

Soğuk Terleme Neden Olur?

 Soğuk terlemenin birçok sebebi olabilir. Genel olarak vücut bunu belirli panik anlarında yapmaktadır. Vücudun korku, panik, heyecan, şok veya nefes alamama gibi problemlerinde ter bezleri çalışarak kişinin o anda zor bir durumda olduğunu belli eder. Özellikle soğuk terleme tek başına bir rahatsızlık değildir. Ancak ilave olarak görülen sıkıntıların olması, kişinin bir hastalığın pençesinde olduğunu gösterebilir. Soğuk terlemek genel olarak panik anında veya aşırı stresli durumlarda kişilerin verdiği bir tepkidir. 

Soğuk Terlemek Hangi Hastalıkların Habercisidir?

 Soğuk terlemenin bilindiği en büyük durum şoktur. Genel olarak kişiler şoka girdiği zaman, tepkilerini soğuk terleyerek göstermektedir. Şok durumu kişinin organlarının işlevini durdurur organlar oksijen veya kan akışı sağlamaz. Uzun süreli şoklarda kişiler kalıcı hasar alabilir hatta bazı durumlarda bireyler hayatlarını kaybedebilir. Soğuk terlemenin diğer belirtileri ise şu şekildedir;

Aşırı bir şekilde solgun görünme.

Hızlı bir şekilde nefes alma ve verme işlemi yapmak.

Hasta hissetmek, sürekli kusmak ve bitkin bir durumda olmak.

Baş dönmesi, dengesizlik ve aşırı kaygı.

Soğuk terlemenin belli ettiği diğer hastalıklar ise şu şekildedir;

En bilinenlerden biri migren rahatsızlığıdır, migren rahatsızlığı içerisinde soğuk terleme bulunmaktadır kişiler ağrıyı çekmeden önce ve sonrasında bu durumu yaşayabilirler.

Enfeksiyon durumları genel olarak kişilerde soğuk terleme etkisi yapmaktadır, bunun sebebi kişinin vücudunun o anda bir savaş halinde olmasıdır.

Sepsis kana bakteri karışması durumudur, bu durumda kişinin bağışıklık sistemi zarar görür ve kişiler terleyerek belirli bir şekilde bu durumu yaşayabilirler.

Stres ve kaygıda kişilere soğuk terleme durumu yaşatabilir.

Soğuk terleme kalp krizi öncesinde görülen en belirgin belirtiler arasındadır.

Menopoz döneminde kadınların hormonlarının değişmesi yüzünden kişiler ani bir şekilde sıcak veya soğuk terleyebilir.

Hipoglisemi, diğer bir ismi ile düşük kan şekeri bulunan kişilerin kan şekeri normalden de daha fazla düştüğünde ani terleme durumuna maruz kalabilir.

Hipotansiyon hastalarının, tansiyonlarının düşmesi durumunda sürekli olarak soğuk terleme yaşayabilirler.

Soğuk terleme kalp çarpıntısı, depresyon, bipolar bozukluk, şizofreni ve benzeri birçok rahatsızlıkta görülmektedir.

Soğuk Terleme Neden Olur, Neyin Belirtisidir? Ani Soğuk Ter Basması Neyin Habercisidir?

İyi Yaşam

Soğuk Terleme Neden Olur, Neyin Belirtisidir? Ani Soğuk Ter Basması Neyin Habercisidir?

"Terleme sorunu, genel olarak kişinin vücudunun kendini rahatlatma ve serinletme yoludur. Özellikle de aşırı bir ısı ya da hareketten kaynaklı olarak da kişiler ani bir terleme ile karşı karşıya kalabilir. Bu gibi durumlarda yaşanan bu terlemeler bazı önemli hastalıkların da habercisi olabilir. Soğuk terleme neden olur, neyin belirtisidir sizler için derledik."

Soğuk terleme, genel olarak vücudun vermiş olduğu bir uyarı olabilir.

Soğuk Terleme Neden Olur?

Soğuk terlemenin pek çok farklı nedeni olabilir. Genel olarak vücut bunu bazı panik anlarında yapar. Vücudun panik, korku, heyecan, şok ya da nefes alamama gibi sorunlarına ter bezleri daha fazla çalışarak kişinin bu zor anlarda oldukça zor bir durumda olduğunu belli eder. Soğuk terleme tek başına bir rahatsızlık değildir. Ama ek olarak görülen sıkıntıların olması, kişinin bir hastalığının olduğunu gösterebilir.

Soğuk terlemek, genellikle panik anında ya da aşırı stresli durumlarda kişilerin vücudunun vermiş olduğu bir tepkidir. Soğuk terlemek, uzun süreli olursa dikkate alınması gereken ve ihmal etmeden uzman bir doktora başvurmanız gereken durumlar arasında yer alır.

Soğuk Terlemek Neyin Belirtisidir?

Soğuk terlemek, bazı önemli hastalıkların habercisi olabilir. Soğuk terlemek aslında bir tür şoktur. Genellikle kişiler şoka girdiği zaman, tepkilerini soğuk terleyerek gösterir. Şok durumu ise, kişinin organlarının diğer işlevini durdurur. Bunun sonucunda organlar oksijen ya da kan akışı sağlamaz.

Uzun süreli şoklarda ise kişiler kalıcı bir hasar alabilir. Hatta bazı durumlarda kişiler hayatlarını bile kaybedebilir. Soğuk terleme, genellikle aniden gelen bir rahatsızlıktır. Tek başına önemli bir rahatsızlık olmasa da soğuk terleme, önemli hastalıkların habercisi olabilir. Kadınlarda yaşanan menepoz evresi de soğuk terlemenin en yoğun yaşandığı anlar arasında yer alır.

Ani Soğuk Ter Basması Neyin Habercisidir?

Aniden soğuk ter basması, pek çok hastalığın habercisi olabilir. Soğuk terlemeye yol açan hastalıklar ise şu şunlardır;

  • Hipotansiyon hastalarının, tansiyonlarının düşmesi halinde sürekli bir şekilde soğuk terleme yaşayabilirler.
  • Soğuk terleme depresyon, kalp çarpıntısı, şizofreni, bipolar bozukluk ve benzeri pek çok rahatsızlıkta görülebilir.
  • Soğuk terlemeye yol açan en bilinen hastalıklar arasında migren rahatsızlığıdır. Migren rahatsızlığı belirtileri arasında soğuk terleme de yer alır. Kişiler migren ağrısı çekmeden önce ve sonrasında bu durumu yaşayabilirler.
  • Enfeksiyon durumları genellikle kişilerde soğuk terleme etkisi yapar. Bunun nedeni de kişinin vücudunun o anda bir savaş halinde içine girmesidir.
  • Sepsis, kana bakteri karışması durumuna denir. Bu durumda ise, kişinin bağışıklık sistemi zarar görür ve kişiler terleyerek belirli bu soğuk bir şekilde terleyebilir.
  • Soğuk terleme kalp krizi öncesinde görülen en belirgin belirtiler arasında yer alır.
  • Stres ve kaygı içinde olan kişilere soğuk terleme durumu yaşanabilir.
  • Menopoz döneminde kadınların hormonlarının hızlı bir şekilde değişmesi nedeni ile kişiler ani bir şekilde sıcak ya da soğuk terleyebilir.
  • Hipoglisemi, diğer bir adı ile de düşük kan şekeri bulunan kişilerin kan şekeri normalden çok daha fazla düştüğü zaman ani bir terlemeye maruz kalabilir.
  • Beslenme tarzınız da terlemeye neden olabilir.

Terlemenin Nedeni Olabilecek Hastalıklar

  • Akciğer rahatsızlıkları
  • Çocuklarda C ve D vitamini eksiklikleri
  • Ateş ve enfeksiyonlar
  • Diyabet
  • Düşük kan şekeri yani hipoglisemi
  • Tüberküloz
  • Hipertiroidi yani tiroid bezinin normalden fazla çalışması
  • Bazı kanser türleri
  • Kalp hastalıkları
  • Tiroit hormonu, ağrı kesici, morfin, ateş düşürücü ya da antidepresan gibi bazı ilaç türleri
  • Kompleks bölgesel ağrı sendromu da soğuk terlemeye neden olabilen hastalıklar arasında yer alır.
False

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir