karadeniz kıyı balıkçılığı / Karadenizde kıyıdan veya tekne ile olta balıkçılığı | BALIK AVI

Karadeniz Kıyı Balıkçılığı

karadeniz kıyı balıkçılığı

Batı Karadeniz&#;de kıyı balıkçılığı başladı

- Balıkçı Sadık Kara : - "Hiç beklemediğimiz şekilde çinekop bolluğu var. Ayrıca istavrit, mezgit, barbun devam ediyor. Sarı kanat ve lüfer de mevcut tezgahta. Balıkçılık olarak iyi durumdaydık, daha da iyiye gidiyor diyebiliriz"

Batı Karadeniz&#;de kıyı balıkçılığı başladı

Batı Karadeniz&#;de kıyı balıkçılığı başladı

Batı Karadeniz&#;de kıyı balıkçılığı başladı

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri seafoodplus.info editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

ANASAYFAYA DÖNMEK İÇİN TIKLAYINIZ

Olta Seti

Olta takımları balık tutmak için kullanılan temel materyaller arasında yer alır. Olta genel ifadeyle iğne, gövde ve yardımcı malzemelerden oluşur. Bu düzenek balık tutma amacıyla özel olarak geliştirilen bir düzenektir. Oltalarda misinanın ucuna takılı kancalar ve bunlar için özel tasarlanmış yemler bulunur.

Balık tutmak bazı bireyler için sadece hobi amaçlı yapılan bir etkinlik olsa da bu faaliyetle geçimini sağlayan pek çok kişi vardır. Bu da olta malzemeleri setlerini zaman içerisinde daha profesyonel ve kapsamlı hâle getirir. Hatta bir spor olarak da yapılan bu faaliyetler; başlangıç, LRF, light spin, spin, jig, surf ve tekne balıkçılığı olarak farklı çeşitlere ayrılır. Her balık tutma tekniği için hazırlanacak olta malzemeleri seti farklılık gösterir.

Her Kesime Uygun Olta Seti Çeşitleri ve Özellikleri

Her Kesime Uygun Olta Seti Çeşitleri ve Özellikleri

Olta çeşitleri, avlanma şekline göre değişiklik arz eder. Bu önemli aracı kullanım alanlarına bağlı olarak sınıflandırmak da mümkündür. Avlanma şekli bakımından spin olta setleri, sık tercih edilen ürünler arasındadır. Spin olta setleri, hem tatlı suda hem de denizde kullanılabilir.

Spin balıkçılık genellikle at-çek şeklinde yapılan ve incecik kamışlardan yararlanılan bir avlanma türüdür. Spin oltaların ucunda genellikle silikon materyalden yapılmış maket balıklar bulunur. Söz konusu bu düzenek suya atıldıktan sonra fazla beklemeden yüzdürülerek geri toplanır. Avlanma verimi yüksek olan bu olta genellikle İstanbul ve çevresinde kullanılır. Fakat spin oltalardan Karadeniz ve Akdeniz bölgelerinde de verimli bir şekilde yararlanmak mümkündür.

Surf olta seti ise ülke genelinde kullanılan ekipman türlerindendir. Özel bir kamış kullanılarak yapılan bu avlanma, hafif ve ince kamışlarla gerçekleştirilir. Surf oltaların kamışları ilk bakışta diğer materyallerden farklı görünmez. Fakat uzunlukları ve olta ucuna bağlanan yemler bu ekipmanı diğerlerinden ayırır.

Surf avlanma tekniği yemi olabildiğince uzak mesafeye atmak amacı taşır. Bu nedenle surf olta çeşitleri ağır yemleri taşıyabilecek özelliktedir. Surf olta iğne seti de bu düzeneğin ucuna takılacak ağır yemleri taşımak için özel olarak dizayn edilir. Makaralı olta seti arasında yer alan bu mekanizma, farklı boyutlara sahiptir.

LRF olta seti de hafif kaya balıkçılığı adı verilen ve özellikle Japonya&#;da yapılan bir avlanma biçimidir. Bu olta seti ülkemizde bazı bölgelerde tercih edilir. Bilhassa balıkçılık malzemelerinin dayanıklılığının artması, farklı boyutlarda kamışların üretilmesi ve misinaların aynı doğrultuda incelmesi avlanma tekniklerinde de çeşitlilik katar.

LRF balıkçılığında kullanılan hazır olta kamış setleri son derece minimalist tasarlanmış hafif yapıdadır. Bu yüzden söz konusu avlanma tekniğinde küçük oltaların kullanılır. LRF balıkçılığı göl kenarları, taşlıklar, limanlar, kayalıklar ve sahillerde yapılabilir. Bu avlanma düzeneğinde kamış, olta ve yem kıyıya yaklaşan balıkların dikkatini çekmek için kullanılır.

Olta setlerini büyüklüklerine, kullanım alanlarına ve avcıların profesyonellik durumuna göre gruplandırmak mümkündür. Çünkü oltanın türüne göre düzenekte kullanılan aparatlar da farklılık gösterir. Örneğin deniz veya tekne balıkçılığında kullanılan olta rat, yem ve kamış bakımından diğerlerinden ayrılır. Tekne balıkçılığında kısa olta seçenekleri düşünülürken deniz için daha uzun kamışlar kullanılır. Çünkü teknelerde güvenlik ve hareket kabiliyeti de ön planda tutulur.

Başlangıç Seviyesi İçin Uygun Olta Setleri Nelerdir?

Başlangıç Seviyesi İçin Uygun Olta Setleri Nelerdir?

Keyifli avcılık türleri arasında yer alan olta balıkçılığı günlük hayatın temposundan uzaklaşmak isteyen kişilerin dikkatini çeker. Özellikle deniz kenarı ve tatlı sulara yakın noktalarda yaşayanlar bu aktivite ile stres atabilir. Oltayı fırlatmak, onu uzun süre elde tutarak beklemek, kullanıcılara sabırlı olmayı öğretir. Olta balıkçılığı, bu işi profesyonel yapan bireylere özgü değildir. Dinlenmek için ve hobi amaçlı olta balıkçılığını gerçekleştiren birçok insan vardır. Amatör olarak kabul edilebilecek balık tutmayı hobi amaçlı yapan bireyler kendilerine uygun oltayı seçerek bu aktiviteden alacakları keyfi doruk noktasına çıkarabilir.

Başlangıç seviyesinde balık avlama işlemini gerçekleştirecek kişilerin genellikle kıyıdan tutmayı tercih ettiği söylenebilir. Bu nedenle söz konusu bireylerin kolay taşınabilen hafif ve sağlam amatör olta seti kullanmaları faydalı olur. Amatör olta setlerinin içerisinde makinenin yanı sıra misina, vurgun çapari, armut kurşun, yem gibi ekipmanlar bulunur.

Amatör avcılar daha iyi sonuç elde etmek için oltayı kullanacakları yere göre boyu uzun ve yapısı esnek olan düzenekleri tercih edebilir. Amatör olta setleri kıyıdaki balıklara rahatlıkla ulaşabilmenize olanak sağlar. Bu olta takımları ayarlanabilen makaraları ile sizlere daha zahmetsiz bir şekilde balık tutmayı öğretir.

Olta setleri içerisinde bulunan misina çeşitleri de kopma ve yıpranma gibi sorunlarla karşılaşmanıza engel olur. Kalitesine göre sınıflara ayrılan bu misinalar farklı kalınlıklarda üretilir. Balık olta setinde yer alan kaliteli bir misina yüksek ağırlığa sahip canlıları dahi kolayca çekebilmenize olanak sağlar. Bu anlamda yeni başlayanlar kıyı olta takımı seti olarak tabir edilen hafif ekipmanları tercih edebilir. Pek çok balık avlama tekniğinde amatörlere uygun ekipmanlar bulabilmek mümkündür. Tekne olta seti çeşitleri de yeni başlayan kullanıcılar için idealdir.

Başlangıç seviyesindeki avcıların doğru ekipmanları kullanmaları kadar uygun teknikleri öğrenmeleri de önem arz eder. Çünkü balık avlama nerede yapılırsa yapılsın yüksek dikkat ve konsantrasyon gerektiren hassas bir aktivitedir. Uygun ekipmanlarla başlayacağınız balıkçılık öğrenme tekniği bu hobiye hızlıca adapte olmanızı sağlar. Dalga sesleri, denizin maviliği ve ruhu okşayan atmosferin yanı sıra bereketli bir av da bu keyifli hobiden alacağınız zevki arttırır.

Profesyoneller İçin Olta Seti Çeşitleri Nelerdir?

Profesyoneller İçin Olta Seti Çeşitleri Nelerdir?

Profesyoneller için daha kapsamlı özelliklere sahip olta çeşitleri bulunur. Çünkü profesyoneller, avlanacakları bölgeye, bu alanda bulunan balık çeşidine, suyun yapısına ve balıkçılık türüne göre değişiklik gösteren pek çok olta setine sahiptir. Bu nedenle profesyoneller için dizayn edilen orta setlerinin içerisinde tüm bu unsurlar göz önünde bulundurularak farklı aparatlar yer alır.

Profesyonel olta seti; değişik ebatlarda kamış, makara, misina çeşitleri, yem türleri, farklı boyutlarda kanca ve daha pek çok parçadan oluşur. Deniz oltası olarak tabir edilen bu profesyonel düzenekler özellikle kanca ve yem özelliği bakımından çeşitlilik gösterir. Kıyıya yakın balıkların tutulacağı oltalarda daha hafif yem çeşitleri kullanılır. Derin bölgelerdeki avlanmalar için özellikle karbon olta seti denilen ekipmanlar tercih edilebilir. Bu anlamda ağır yemler tekne balıkçılığı yapacak profesyoneller için idealdir.

Profesyonellerin kullandığı olta setlerinde kamış özellikleri de birbirinden farklıdır. Bu yüzden balığın türüne göre profesyoneller; kalın, ince, esnek ya da sabit kamış türlerini tercih edebilir. Teknik bakımdan daha kapsamlı bir avlanmayı sağlayan bu olta setleri çıkarılıp takılabilen farklı kamışlarla senkronize edilebilir. Fakat bazı avlanma tekniklerinde tamamen başka tasarıma sahip oltalara ihtiyaç duyulabilir. Hatta profesyoneller, olta setlerinin yanı sıra ağ ve benzeri ekipmanları da balık avcılığında kullanır.

Bir olta setini profesyonel kılan onun avlanılacak bölgeye ve balığın türüne özel şekilde tasarlanmasıdır. Sadece denizde avlanmak ya da kıyı kesimlerde balık tutmak için tasarlanan oltaların her birinin kendine özgü olmasının sebebi budur. Profesyonel balık avcıları da tüm bu faktörleri göz önünde bulundurarak kendi aktiviteleri için uygun olta setini tercih ederler. Söz konusu ürünler amatör, profesyonel ve çocuk olta setleri olarak farklı kategorilere ayrılır.

Birbirinden Farklı Modelleri ile Olta Setlerinin Kullanım Yerleri Nerelerdir?

Birbirinden Farklı Modelleri ile Olta Setlerinin Kullanım Yerleri Nerelerdir?

Olta setleri avlanma biçimine göre birbirinden farklı noktalarda kullanılabilir. Üç tarafı denizlerle çevrili olan Türkiye’de başlıca balıkçılık alanı denizlerdir. Bu nedenle olta setlerinin kullanım yerlerinden bahsederken öncelikle denizlere değinmek gerekir. Deniz oltaları, kamış büyüklükleri ve kullanılan yem çeşidine göre farklılık gösterir.

Derin alanlarda avcılık yapmak isteyen bireyler daha sağlam, esnek ve kısa kamışları tercih edebilir. Fakat deniz kıyısında avlanacaklar daha uzun ve esnek durabilen oltalarla başarılı bir avlanma gerçekleştirebilir. Özellikle surf kamış, kıyıya yaklaşan dalgaların kırılmaya başladığı noktalara ulaşabilmenizi sağlar. Bir deniz oltası sayılan suft düzeneklerde kamışlar 2 veya 3 parçadan oluşur. Surf kamışlar atış performansı ve uzun mesafelerde vuruş hassasiyeti göstermesi sayesinde deniz balıkçılığında sıklıkla tercih edilir.

Farklı olta çeşitlerinin kullanıldığı bir diğer alan ise tekne balıkçılığıdır. Bu olta takımları teknelerden balık avlamak için tercih edilir. Tekne avcılığında önemli olan kullanılan materyallerin sağlamlığı ve gücüdür. Tekne balıkçılığında trolling, seğirtme ve jigging adı verilen teknikler kullanılabilir. Tekne balıkçılığı yemli dip avcılığı olarak da adlandırılır.

Teknelerde kullanılan olta çeşitleri arasında çıkrık düzenekler bulunur. Çıkrık olta takımlarında kamışlar, makineler ve kalın misinalar kullanılır. Jink olta takımlarında ise bu tekniğe göre dizayn edilmiş ekipmanları görebilmek mümkündür. Tekne olta takımı alırken dikkat edilmesi gereken temel noktalardan biri söz konusu materyallerin sağlam ve güçlü olmasıdır.

Ülkemiz sınırları çevresinde bulunan denizler kadar iç kesimlerdeki tatlı suları ve dereleri ile bilinir. Bu nedenle balık avcılığı düzeneklerinden bahsederken dere oltası türlerine de değinmek gerekir. Dere oltaları da misina, kamış, yem, makine gibi aparatlardan oluşur. Dere oltaları avlanacak olan balığa göre farklı dizayn edilebilir. Örneğin alabalık dere avcılığında oldukça değerli kabul edilen bir balık türüdür. Derede avlanmak için alabalık olta seti kullanmak başarılı sonuçlar almanızı sağlayabilir.

Dere balıkçılığında sazan olta setinin de önemli bir yeri vardır. Tatlı sularda avlanan sazan balığı kendine özgü yemi ve kanca biçimi ile balıkçıların gözdeleri arasında yer alır. Sazan balığının avlanmasına uygun olan oltanın kamışı, misinası ve yemleri de diğerlerine göre farklılık gösterir. Bu doğrultuda avlayacağınız balığa uygun bir olta seti kullanmanız önerilir.

Sizin İçin Uygun Olta Seti Seçerken Nelere Dikkat Etmelisiniz?

Sizin İçin Uygun Olta Seti Seçerken Nelere Dikkat Etmelisiniz?

İster hobi amaçlı isterse profesyonel olarak balıkçılıkla ilgilenen bireyler, bu aktiviteden keyif alabilmek için doğru oltayı seçmelidir. Yanlış olta ile avlanmak bu aktiviteden keyif lalmayı zorlaştıran etkenler arasındadır. Bu sebeple bireylerin ilk olarak balık tutacakları alanı ve avlamak istedikleri balık türünü belirlemeleri gerekir. Çünkü balık oltaları tüm bu unsurlara bağlı olarak birbirinden farklı şekilde dizayn edilir.

Balıkçılık, ekipman türlerinin fazla olduğu avcılık alanları arasında yer alır. Farklı özellikteki olta setleri arasından seçim yaparken bireylerin bu düzenekleri nerede ve hangi balığı tutmak için kullanacaklarını göz önünde bulundurmaları önerilir. Ülkemizde özellikle tuzlu su balıkçılığı için dizayn edilmiş oltalar, söz konusu av grubunun türlerine göre farklılaşır. Çünkü oldukça geniş bir yaşam alanı olan denizlerde farklı büyüklüklerde yüzlerce balık çeşidi bulunur.

Genel anlamda tuzlu su balıkçılığı yaparken kullanılacak olta setlerinde yüksek kaydırma kapasitesine gerek duyulmaz. Çünkü tuzlu sularda balıkların büyüklüğü çok fazla olmadığından kaydırma kabiliyeti ikinci plana atılabilir. Fakat özellikle kayalıkların bulunduğu derin noktalarda avlanacak bireyler sağlam oltaları tercih etmelidir. Çünkü dayanıklı materyallerden üretilmeyen oltalar kayaya veya büyük balıklara takıldığında hasar görebilir. Bu anlamda bireyler özellikle denizde avlanacaklarsa çipura ve levrek olta seti gibi özel tasarlanmış ürünleri tercih edebilir.

Tatlı sularda yapılan avcılıklar dikkat gerektiren bir etkinliktir. Sazan avcılığı büyük boyutları ve yüksek ağırlıkları sayesinde verimli balıkçılık türleri arasında yer alır. Sazanlar son derece güçlü balıklar oldukları için makine kapasitesi fazla ve kamışı da dayanıklı olta takımlarını kullanmak şarttır. Başka bir tatlı su balığı olan yayın için de özel ekipmanlar kullanmak gerekir. Yayın olta seti de misina, isteğe bağlı olarak kamış, makara kanca ve yem çeşitlerinden oluşur.

Olta seti alırken dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta ise kamışlardır. Kamış seçerken de uzunluğa, sağlamlığa ve güce dikkat etmeniz önerilir. Kıyı balıkçılığı yapan bireylerin mümkün olduğunca uzun kamışları tercih etmeleri tavsiye edilir. Çünkü uzun kamışlar kıyı balıkçılığında avlanma alanını genişleterek verimliliği arttırır. Tekne balıkçılığı için ise hareket kabiliyetinizi artıracak kısa kamışları tercih etmeniz önem arz eder. Bu anlamda kamış, olta takımlarında kullanımı belirleyen bir parçadır.

Oltalarda kullanılan kamışların tasarımı da tüketicilerin dikkat etmesi gereken önemli noktalardır. Tek parça şekilde dizayn edilen kamışlar kullanım kolaylığı sağlamalarına rağmen taşıma bakımından yer sıkıntısı çekmenize sebep olabilir. Bu yüzden tek parça kamışları, geniş saklama alanı olan bireylerin tercih etmesi önerilir. Aynı şekilde balık tutulacak nokta yakın değilse ve oltayı uzun süre taşımak gerekiyorsa saklaması kolay ve katlanabilir modeller değerlendirilebilir.

Her Alanda İşlevsel Olta Setinin Fiyatları Nasıldır?

Her Alanda İşlevsel Olta Setinin Fiyatları Nasıldır?

Olta seti fiyatları sahip oldukları özelliklere göre farklı değer aralıklarındadır. Bu önemli avcılık ekipmanının fiyatı, kalitesine göre değişiklik gösterir. Olta çeşitlerinin fiyatını etkileyen önemli aktörlerden biri makinesidir. Olta seti seçerken de son derece dikkat edilmesi gereken bu aparat kamışın takıldığı ana bölümdür. Olta makinesi söz konusu düzeneğe, avlanma işlevini kazandıran mühim bir parçadır. Bu yüzden olta makinesinde kullanılan dişliler ve diğer ekipmanlar düzeneğin verimini doğrudan etkilediği için fiyat noktasında da dikkate alınır.

Başlangıç seviyesinde olan bireylerin nispeten daha uygun fiyatlarla tüketicilere sunulan mahmuzlu dişlileri tercih etmeleri uygun olabilir. Bunun yanı sıra profesyoneller de helezon dişli oltalar başta olmak üzere pek çok farklı modeli tercih edebilir. Olta seti fiyatlarını bu eğlenceli düzeneği oluşturan ek aparatlar da belirler. Örneğin olta porselen halka seti, yem takımı, kanca türleri ve misina çeşitleri bu düzeneğin fiyatında doğrudan etkilidir.

Olta fiyatları kullanım alanlarına, kamış kalitelerine hatta avlanılacak balığın türüne göre değişiklik gösterir. Bu noktada bütçenizi belirleyerek kendiniz için uygun özellikteki ürünleri tercih edebilirsiniz. Trendyol, balıkçılıkta kullanılan birbirinden farklı avlanma yöntemlerine özgü binlerce olta çeşidini tüketicilere sunar. Çevrim içi alışveriş platformu, kaliteli ekipmanlarla avantajlı fiyatı bir araya getirmeyi hedefler. Siz de keyif alabileceğiniz bu önemli etkinlik esnasında ihtiyaç duyacağınız tüm olta setlerini söz konusu platformda bulabilirsiniz. Dilediğiniz ekipmanı kısa sürede sipariş ederek ürününüzün kapınıza kadar güvenle gelmesini sağlayabilirsiniz.

Bakanlık duyurdu: Karadeniz kıyısında balık avı yasaklandı

İstanbul Boğazı'nın Karadeniz girişinde bir mayının tespit edilmesi sonrasında Karadeniz kıyılarında balık tutmak yasaklandı.

TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI'NDAN AÇIKLAMA

Tarım ve Orman Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Balıkçılarımız ve halkımızın can ve mal güvenliği için bugünden itibaren (26 Mart ) ikinci bir duyuruya kadar, Bulgaristan-Kefken arasındaki Karadeniz sularında, gün batımından gün doğumu süresince, küçük teknelerle yapılan olta avcılığı da dahil olmak üzere her türlü balık avcılığı durdurulmuştur" denildi.

AKAR: SAS TİMİMİZ TARAFINDAN ETKİSİZ HALE GETİRİLDİ

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "İnceleme sonucunda eski tip olduğu belirlenen mayın SAS timimiz tarafından etkisiz hale getirildi. Konuyla ilgili hem Rus hem Ukrayna makamlarıyla görüştük. Koordinasyonumuz devam ediyor. Deniz Kuvvetlerimizin yüzer ve uçar unsurları müteyakkız bir şekilde çalışmalarını sürdürüyor" ifadelerini kullandı.


Karadeniz&#;de bulunan balıkların avlanma zamanını sizler için hazırladık. Doğru zamanda ve doğru yerde doğru olta takımları ile avlanmak mümkün.

Kefal:  

Mart, Nisan, Mayıs, Eylül, Ekim Kasım, Aralık aylarında avlanır.

Kırlangıç;


Mart, Nisan, Mayıs, Haziran, Temmuz, Ağustos, Eylül, Ekim aylarında avlanır.

Kofana;

Ocak, Şubat, Mart, Eylül, Ekim Kasım, Aralık aylarında avlanır.

Barbunya;

Yılın her mevsiminde avlanabilir.

Eşkina;

Nisan, Mayıs, Haziran, Temmuz, Ağustos, Eylül, Ekim aylarında avlanır.

Hamsi;

Ocak, Şubat, Mart, Nisan, Ekim Kasım, Aralık aylarında avlanır.

İstavrit;

Yılın her mevsiminde avlanabilir.

Kalkan ;


Ocak, Şubat, Mart, Nisan, Mayıs, Kasım, Aralık aylarında avlanır.

Kolyoz;

Ocak, Şubat, Mart, Nisan, Mayıs, Eylül, Ekim Kasım, Aralık aylarında avlanır.

Levrek;

Şubat, Mart, Nisan, Mayıs, Haziran, Temmuz, Ağustos, Eylül, Ekim aylarında avlanır.

Minakop;

Şubat, Mart, Nisan, Mayıs, Haziran, Temmuz, Ağustos, Eylül aylarında avlanır.

Orkinos;

Şubat, Mart, Nisan, Mayıs, Eylül, Ekim Kasım aylarında avlanır.

Palamut;

Ocak, Şubat, Mart, Nisan, Ağustos, Eylül, Ekim, Kasım, Aralık aylarında avlanır.

Tekir;

Yılın her mevsiminde avlanabilir.

Tirsi;

Ocak, Şubat, Mart, Nisan, Mayıs, Eylül, Ekim Kasım, Aralık aylarında avlanır.

Torik;

Ocak, Şubat, Mart, Ekim Kasım, Aralık aylarında avlanır.

Lüfer;

Ocak, Şubat, Mart, Eylül, Ekim Kasım, Aralık aylarında avlanır.

Mezgit;

Ocak, Şubat, Mart, Temmuz, Ağustos, Eylül, Ekim Kasım, Aralık aylarında avlanır.

Uskumru;

Ocak, Şubat, Mart, Nisan, Mayıs, Eylül, Ekim Kasım, Aralık aylarında avlanır.

Zargana;

Haziran, Temmuz, Ağustos, Eylül, Ekim aylarında avlanır.


nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir