6 aylık bebek için tarifler / +6 Aylık Bebek Muhallebisi ve Mama Tarifleri - Nefis Yemek Tarifleri - Sayfa 4

6 Aylık Bebek Için Tarifler

6 aylık bebek için tarifler

Aylık Bebeklere Yemek Tarifleri

Merhaba Güzel Dostlarım,

Artık bebeğiniz 4 aylık oldu ve bazı meyve ve sebzeleri tadabilir. Normalde çoğu anne yeni şeyler tattırmak için seafoodplus.infoını bekler ancak bence 4 aylık bebeklerde bir şeyleri tatmak için uygun bir aydır.

aylık bebeklerin hangi meyve ve sebzeleri yiyebildiğine dair tablo aşağıdadır. Tabii 4 aylık bebeğinize bir şeyler tattırmadan önce doktorunuzla görüşmeniz sizin için daha uygun olacaktır.

Aylık Bebek Hangi Tahıl Yemeklerini Yiyebilir?

  1. Pirinç unu muhallebisi : Bebeğinizin ilk yemeği olmaya aday ve kolayca yutabilir.
    Eğer tarifi merak ediyorsanız Bebekler İçin Pirinç Unu Muhallebisi yazımı okumanızı tavsiye ederim.

Aylık Bebek Hangi Sebze Yemeklerini Yiyebilir?

aylık bebekler için aşağıdaki sebzeleri yedirebilirsiniz.

  1. Patates Püresi: Bebeklerin yemekten çok hoşlanacağı ve muhallebi gibi çabuk yutulabilen en kolay tariflerden biride patates püresidir. Eğer tarifi merak ediyorsanız Bebekler İçin Patates Püresi Tarifi yazımı okumanızı tavsiye ederim.
  2. Havuç Püresi: Çocukların gözlerine iyi gelecek olan havuç püresi bu aylarda en sık tüketilmesi gereken sebzelerdendir. Eğer tarifi merak ediyorsanız Bebekler İçin Havuç Püresiyazımı okumanızı tavsiye ederim.
  3. Kabak Püresi: Havuç gibi göz sağlığını koruyan aynı zamanda bağışıklığı arttıran kabak püresi biraz zeytinyağı ile bebeklerin hoşuna gidecektir.
    Eğer tarifi merak ediyorsanız Çocuklar İçin Kabak Püresi Tarifi yazımı okumanızı tavsiye ederim.

Aylık Bebek Hangi Meyveleri Yiyebilir?

Aşağıda yazacağım meyvelerin püre hallerini bebeğinize yedirebilirsiniz. Ancak bir meyveyi tattırdıktan sonra bir gün bekleyin ki alerjik bir durum varsa ortaya çıksın. Tabii ki hepsini püre haline getirerek yedireceksiniz.

  • Muz,
  • Avokado,
  • Armut,
  • Erik,
  • Elma,
  • Şeftali,
  • Nektari,

Eğer meyveleri nasıl püre yapacağınızı merak ediyorsanız Meyve Püresi Tarifi yazımı okumanızı tavsiye ederim.

Aylık Bebeklere Yemek Tarifleri yazımı okudunuz. Bunların dışında sizin bebeğinize tattırdığınız meyve ve sebzeler varsa yoruma yazabilirsiniz. Bende bu şekilde diğer anneleri bilgilendirmek için yazıya eklerim.

Keyifli günler dilerim.

Bildiğimiz üzere bebekler ilk altı ay sadece anne sütü ile beslenmektedir. Altı ay sonrasında anne sütünün yanında bebeğe ek gıdalar da verilmeye başlanabilir. Ancak bu ek gıdaların bazı özelliklere sahip olması gerekir. Bebekler için kolay yenilebilecek, kolay sindirilebilecek, katı halde olmayan ve genellikle mama şeklinde karşımıza çıkan yiyecekler altı aylık bebekler için uygundur. Altı aydan sonra bebeklere verilecek olan yiyecekler uygun kıvama ve bebekler için yeterli besin değerine sahip olmalıdır.

YouTube video

6 Aylık Bebek Beslenmesinde Gıdaların Önemi

Bebek doğduktan sonra genelde altı aylık olana kadar sadece anne sütü ile beslenir. Altıncı aydan itibaren ise yavaş yavaş yarı katı gıdaların verilmesine geçilir. Altıncı ay oldukça kritiktir. Çünkü bebeğin beslenme alışkanlıklarının doğru şekilde kurulmaya başlandığı aydır. Anne sütünden alınan kalori bebeğin kalori ihtiyacının tamamını karşılayamaz hale gelir. Bu sebepten ötürü günlük uyku saatleri artmaya başlar. Tam bu zamanlarda verilecek katı gıdaların temel görevi anne sütünü destekleyici olacak şekildedir. Yani takviye gıda olarak adlandırılırlar ve bir yaşına gelene kadar takviye olarak verilmeye devam ederler.

Takviye gıda uygulamasına geçişin doğru zamanda yapılması bebeğin sağlığı açısından çok büyük önem taşımaktadır. Erken başlanması da geç başlanması da bebeğin ömür boyu çekeceği bazı sıkıntıların ortaya çıkmasına sebep olabilir.

Katı Gıdaların Bebeklere Erken Verilmesi Durumunda Oluşabilecek Problemler Nelerdir?

Katı Gıdaların Bebeklere Erken Verilmesi Durumunda Oluşabilecek Problemler Nelerdir?

Anne sütüne ek olarak verilen katı gıdaların erken verildiği bebeklerde:

  • Çeşitli etmenlere karşı alerjiler gelişir,
  • Anne sütünden gelen saf minerallerden yoksun kalındığı için mineral ve vitamin eksiklikleri ile karşılaşılır,
  • Zamanından önce gelen katı gıdadan dolayı mide ve bağırsak fonksiyonlarında sorunlar ortaya çıkar. Bu duruma bağlı olarak da genellikle ishal gelişir.
  • Eğer anne sütüne takviye olması için verilen gıdaların olması gerekenden daha geç verilmesi gibi bir durum ortaya çıkarsa: Kalori eksikliğinden dolayı bebekte halsizlik gelişir,
  • Mineral ve vitamin eksikliğine bağlı olarak fiziki ve zihni gelişim sorunları ortaya çıkar,
  • Mide ve bağırsak fonksiyonlarında bozulmalar görülür. Erken verilmesinin aksine bu sefer kabızlık gelişimi görülür,
  • Motor fonksiyon olarak gelişen çiğneme ve yutmada zorlanmalar baş gösterir.

Bebek bir yaşını doldurana kadar anne sütü ana besin kaynağıdır. Bebek ihtiyaçlarının yüzde seksenini anne sütünden karşılamaya devam eder. Bu durumda anne sütünün ana öğün olarak konumlandırılması gerekir. Yardımcı gıdalar ise diyet programındaymış gibi ara öğün olarak konumlandırılır. Bu şekilde bebek hem katı gıda tüketimini öğrenir hem de fiziki gelişimini sorunsuz olarak sürdürmeye devam eder. Altıncı ayına gelen bebeklerin günde üç ana üç de ara öğünü vardır.

6 Aylık Bebek Kilosu

6 Aylık Bebek Kilosu Nasıl Olmalıdır?

6 aylık bebek gelişimi için cinsiyete göre gelişim tablosu şöyledir; kız bebekte olması gereken kilo gram ile gram arasında değişirken aynı tablo erkek bebekler için gram ile gram aralığında kabul edilir. Aynı şekilde 6 aylık bebek için boy uzunluğu için taban ölçüsü kız bebeklerde 59 cm tavan ise 72 cm olarak belirlenirken erkek bebeklerde bu ölçü 60 cm ile 73 cm aralığında kabul edilir. Bazı uzmanlara göre ise 6 aylık bebek kilosu, doğumda sahip olduğu kilonun 2 katına denk gelecek şekilde olmalıdır.

6 aylık bebeklerde yukarıda belirtilen kriter aralığında olmaması, daha düşük ya da daha yüksek kiloya sahip olması durumunda onu takip eden doktor tarafından çevresel faktörler değerlendirilir. Uzman doktor, gerekli olduğu takdirde beslenme şekli ve düzeni ile ilgili tavsiyelerde bulunarak bazı gıda takviyeleri önerebilir.

6 Aylık Bebek Beslenmesi Nasıl Olmalıdır?

6 Aylık Bebek Beslenmesi Nasıl Sağlanmalıdır?

Altı aydan sonra başlanan ek gıdalar anne sütü ile birlikte tüketilmelidir. Bebek en azından sekiz aya kadar anne sütünü de almaya devam etmelidir. Bunun yanı sıra bebeğin beslenmesi için uygun, tüketimi ve sindirimi kolay ek gıdalar ya da mamalar tercih edilmeli. Doktora danışarak bilgi almakta bu konu için önemli bir ayrıntı. Doktor size en doğru besinleri veya mamaları önerecektir. Ayrı olarak bebeğinizin beslenme programına uygun olarak gıdalara başlamanız en doğrusu olacaktır. Örneğin sabah uyandığında anne sütü verildiyse kahvaltıda ya da öğleden sonraki öğünde ek gıdalara başvurulabilir.

6 Aylık Bebeklerde Beslenme Sıklığı Ne Olmalıdır?

6 Aylık Bebeklerde Beslenme Sıklığı Ne Olmalıdır?

Birçok kaynakta ek gıda, geçiş dönemi, ek beslenme ya da takviye beslenme olarak adlandırılan bu kritik süreçte 6 aylık bebeğin mide kapasitesi yaklaşık olarak ml ile ml arası değişmektedir. Eğer bebek bu aya kadar anne sütü ile beslenmeyi sürdürüyorsa bu düzen 3 öğün anne sütü olarak devam ettirilirken ara öğünlerde de 3 öğün ek gıda konulabilir. Eğer 6 aylık bebek anne sütü almıyor ise bunun yerine yine 2 ya da 3 öğün mama konulabilir. Toplam olarak öğün sayısı arası olmalıdır.

Bu beslenme sürecindeki zaman aralıkları ise bebeğin midesini rahatsız etmemek adına kontrol altında tutulmalıdır. Yaklaşık olarak ya da 3 saatte bir olan beslenme düzeni, 6 aylık bebek için sindirimi rahat bir denge sağlayacaktır.

Instagram Takip

6 Aylık Bebeğin Tüketmemesi Gereken Besinler Nelerdir?

  • Tuz; Özellikle 6 aylık bebeklerin verilen farklı gıdaları sevmesi için ebeveynler tarafından gıdalara tuz eklenebiliyor. Fakat bu çok yanlış bir yöntem. İhtiyacı olan 1 gram gibi düşük bir miktardaki tuzu zaten doğal besinlerden ve anne sütünden karşılayan bebekler için tuz en zararlı besinler arasında yer alıyor.
  • Şeker; Halihazırda yetişkin bir insan için zararları saymakla bitmeyen şeker elbette 6 aylık bebekler içinde çok zararlı bir besin. Zaten tüketmiş olduğu meyve ve pirinç yemeklerinden gerekli şekeri alan 1 yaşında çocukların şeker içeren gıdaları tüketmesi ileriki yaşlarda karşılaşacakları organ hasarlarına yol açmakta.
  • Kuruyemişler; Dışarıdan bakıldığında herkes tarafından zengin bir enerji kaynağı gibi görünen kuruyemişler, uzmanların ebeveynleri en çok uyardıkları besinler arasında geliyor. Hem boğulma riskini arttıran hem de 1 yaşından küçük bebeklerde alerjik reaksiyonlara yol açan bu besinler kesinlikle 6 aylık bebeklerde tüketilmemesi gereken maddelerden biri.
  • Aynı zamanda içinde virüs bulundurma tehlikesi sebebiyle sakatat, demir eksikliği gibi ciddi problemlere yol açan kafein bazlı çay ya da kahve gibi içecekler, içerdiği fazla kimyasallar nedeniyle işlenmiş etler de 6 aylık bebeklerin tüketmemesi gereken besinler arasında yer almakta.

6 Aylık Bebek Hangi Meyveleri Tüketebilir?

6 Aylık Bebek Hangi Meyveleri Tüketebilir?

6 aylık bebek elbette henüz yutma refleksine tam olarak sahip olmadığı için taneli ya da sert meyveleri tüketemez. Bu meyvelerden alması gereken vitaminleri verebilmek adına meyve püreleri ya da doğal meyve suları annelerin imdadına yetişen yiyecekler arasındadır.

Özellikle doğru mevsimde kullanılarak yapılan elma püresi, muz püresi, şeftali püresi ya da armut püresi 6 aylık bebeklerin genellikle severek yediği meyveler arasında yer almaktadır. Bu meyveleri sade olarak verebileceğiniz gibi birbirleri ile karıştırarak da bebeğinize sunabilirsiniz.

Yukarıda sayılanlara ek olarak avokado, erik, çilek gibi bir çok meyve hoşaf ya da haşlanmış şekilde 6 aylık bebeklere verilebilir. Meyve kullanımında en çok dikkat edilmesi gereken kriterler arasında meyvenin doğru mevsimde kullanılması, iyi yıkanması ve olgunlaşmış olması bulunmakta. Mevsim dışında verilen meyveler içerisinde barındırdıkları GDO sebebiyle bebek gelişimine olumsuz etki yaparken aynı şekilde az yıkanmış meyveler de 6 aylık bebek vücuduna zararlı bakterilerin girmesine yol açabilir.

6 Aylık Bebek Hangi Sebzeleri Yiyebilir

6 Aylık Bebek Hangi Sebzeleri Yiyebilir?

6 aylık bebek beslenmesinde hayvansal besinlerin olduğu kadar bitkisel besin kaynaklarına da ihtiyaç duyulur. Mevsiminde tüketilen sebzeler ise ek gıdaya geçiş sürecinde anneler için büyük kolaylık sağlayan besinler arasındadır.

Farklı tatlarla yeni tanışan 6 aylık bebekler özellikle sebze çorbalarını severek tüketirler. Burada önemli olan nokta bebeğin verdiği reaksiyonları takip ederek sebzeleri onun seveceği türden sunmaktır. Örneğin kimi bebek sebze püresi yemekten hoşlanırken bir diğeri sebze çorbasını severek tüketebilir.

6 aylık bebek için tüketilebilecek sebzelerin başında patates, havuç ve kabak gelmektedir. Bunlara ek olarak arada bir çeşit olsun diye balkabağı ve bezelye gibi daha spesifik lezzetlere sahip olan sebzeler de denenebilir. Bu sebzeleri haşlayarak çorbalara dahil etmek hassas tatlarını azaltarak bebeklerinizin tepkisini çekmeyecektir.

Hangi Çorbaları Tüketebilir?

6 Aylık Bebek Hangi Çorbaları Tüketebilir?

Bir çok ebeveyn çocukların farklı tatları sevmemesi nedeniyle bu süreçte zorlansa da 6 aylık bebek için beslenme çeşitliliğinde fikir oluşturması açısından hazırlayabileceğiniz çorbaları şu şekilde örneklendirebiliriz;

  • İçerisinde patates, havuç, kabak, taze fasulye ve bezelye gibi en yararlı sebzeleri bulundurarak karışık sebze çorbası,
  • Doğal bir antibiyotik olan soğanın tadını yumuşatarak patates, havuç ve yine en zengin sebzelerin başında gelen brokoliyi içinde bulunduran brokoli çorbası,
  • Mevsiminde tüketildiğinde hem lezzet olarak hem de besin değeri olarak bebeğinizi doyuracak olan balkabağı çorbası 6 aylık bebekler için en yararlı sebzeleri kullanarak pişirebileceğiniz çorba seçenekleri arasında bulunmaktadır.

6 Aylık Bebek Kahvaltısı

6 Aylık Bebek Kahvaltısı Nasıl Olmalıdır?

Bebeğinizin midesinin uyanmasına sebep olan kahvaltı ne kadar besleyici ve güzel olur ise onu takip eden öğünlerde bebeğinizin iştahı da o kadar açık olacaktır.

Eğer 6 aylık bebek, beslenme alışkanlığında BLW gibi hem eğlenceli hem de öğretici bir yöntemi kullanabiliyorsa buna olanak sağlayan menüler oluşturulmalıdır. Örneğin bu usül bir beslenme için tabağına 1 kibrit kutusu tuzsuz peynir, yarım yumurta sarısı, buğday unu ile pişirdiğin bir krep koyabilirsin. Böylece her yiyeceği eliyle kolayca tutabilir.

Eğer BLW yöntemini deneyip başarısız olanlardan ya da bebeğinin doymayacağını düşünen annelerdenseniz taze sebze ve meyveleri dahil ederek 6 aylık bebek için hem lezzetli hem de doyurucu bir mama kahvaltısı hazırlamak mümkün. Bu mama tarifi için ezmesi en kolay olan meyvelerden muzu, tatlandırmak için pekmezi, hayvansal gıdalardan eksik kalmaması için lor ya da labne çeşit peyniri ve tamamlayıcı olarak da anne sütünü ekleyebilirsin. Böylece bebeğin çiğnemesi çok daha kolay bir besin ile kahvaltısını zevkle yiyecektir.

6 Aylık Bebek Kaç Kilo Olmalıdır?

Her annenin merak ettiği bebeğin kilo gelişimi ve beslenmesi, kontrol altında tutulması gereken önemli detaylar arasında yer alır. Özellikle 6 aya ulaşan bebeklerde kilo alt ve üst sınırı oldukça önemlidir. Altı aylık bebek kilosu kız bebeklerde kilo alt sınırı gram üst sınır ise gramdır. Erkek bebeklerde ise bu sayı alt sınır için gram ve üst sınır için gram olarak belirtilmiştir.

6 Aylık Bebeklerde Ek Gıda

6 Aylık Bebek Ek Gıda Tarifleri

6 Aylık Bebekler Ek Gıdalar Olarak Neler Tüketilmelidir?

Altı aylık bir bebek henüz ek gıda alımına yeni başlayacağı için seçilecek besinler konusunda titiz olmak önemli. Öncelikle doktor tavsiyelerine ve daha sonra kendi araştırmalarınıza göre bir beslenme programı belirleyebilirsiniz. 6 Aylık bebek ek gıda olarak tüketebileceği besinlerden bazıları aşağıdadır.

  • Yoğurt

    Ek gıda olarak bebeklere gönül rahatlığı ile verilebilecek ilk besindir belki de yoğurt. Hem sindirimi kolaylaştırır hem de uyku düzeni sağlar. Uyku problemi yaşayan bebeklere de iyi geldiği gözlemlenmektedir.

  • Sebze Çorbaları

    Belki de bebeğe besin değeri açısından zengin, gönül rahatlığı ile yedirebileceğiniz en güzel besin çorbalardır. Baharat, tuz ve benzeri eklemeler yapmadan bebeğinize güzel bir sebze çorbası hazırlayıp yedirebilirsiniz. Çorbanın içerisine havuç, patates, brokoli gibi birçok sebze ekleyebilir çorbayı lif ve vitamin açısından zenginleştirebilirsiniz.

  • Hazır ya da Evde Hazırlanmış Mamalar

    Mamalar da altı aydan sonra bebek için önemli besinlerdendir. Ancak doğrusunu seçerek almak önemli bir konu. Eğer hazır alma taraftarı değilseniz de yine sebzelerle ya da meyvelerle bebeğiniz için uygun bir mama hazırlayabilirsiniz.

6 Aylık Bebek Ek Gıdaya Geç Başlamanın Zararları Nelerdir?

  • Gelişim tablosunun olması gerektiği gibi gitmesi için yaşına uygun bir beslenmeye ihtiyaç duyan 6 aylık bebekler gerekli besinleri alamadıkları zaman doğal olarak gelişim geriliği yaşarlar. Bu gelişim gerilikleri yeterli kiloya ya da boy uzunluğuna sahip olamamak gibi fiziksel gerilikler olabilir.
  • Aynı zamanda vücuda alınan besinlerin zeka üzerindeki etkileri göz önünde bulundurulduğunda ek gıdaya geç başlayan bebeklelerin zihinsel gelişimleri de etkilenir.
  • 6 ayın sonunda anne sütünde mevcut olan demir ve çinko gibi değerler düşüşe geçmeye başlar. Bu nedenle yalnızca anne sütü ile beslenen 6 aylık bebek aynı beslenmesine rağmen anne sütünden aslında bir önceki ay kadar faydalanamamaktadır. Bu da bebeklerde demir eksikliğine yol açar.
  • Aynı zamanda ek gıdaya geçiş serüveninin besinlerden bağımsız olarak fiziksel ve zihinsel artıları da bulunmaktadır. Ağız yapısı gelişiminde çiğneme ve yutma yetileri takviye gıdalara geç başlayan çocuklarda geç oluşur ve bu da ileride sahip olacağı beslenme alışkanlığını etkiler. Yeni tatlar ile zamanında buluşmayan 6 aylık bebekler sonrasında bunları reddeder ve beslenme düzensizliği ile karşı karşıya kalır.

Bebeğim Ek Gıdayı Reddediyor

Bebeğim Ek Gıdayı Reddediyor, Ne Yapabilirim?

En az 6 ay anne sütü ile beslenen bebeklerde ek gıdaya geçiş süreci bebekler için olduğu kadar anne babalar için de yeni ve zorlu bir süreçtir. Daha öncesinde hiç denenmeyen lezzetleri bebeğe olması gerektiği gibi sunmak, hangi besinlerin daha yararlı olduğuna karar vermek bazen ebeveynleri yorsada, bu süreçte en zorlu etmen şüphesiz ki ek gıdayı reddeden bebeklerdir. Şimdiye dek yalnızca anne sütü ile beslenen 6 aylık bebek için de farklı tatlara alışmak sanıldığı kadar kolay olmayabilir.

  • Ek gıdayı reddeden bebekler için akla ilk gelen yöntem BLW yöntemidir. Özellikle etrafı tanıma ve merak olarak en üst düzeyde olan 6 aylık bebek için kahvaltıyı BLW denilen yani bebek tarafından serbest beslenme şekli ile gerçekleştirebilirsiniz. Böylece bebeğiniz yiyecekleri istediği şekilde kendisi yiyebilir, merak ettiği her yiyeceği mutlaka ağzına götürerek tadına bakabilir.
  • Bebeğin gelişim düzeyinin korunması için önemli görünen bu süreçte ebeveynlerin sabırları azalsa da en çok yapılan hatalar arasında bebek ile inatlaşmak gelmektedir. 6 aylık bebek artık sizi ve tepkilerinizi tanıdığı için göstermiş olduğunuz reaksiyonlar doğrultusunda yemekleri reddetme alışkanlığı oluşturabilir. Bu sebeple sabırlı ve anlayışlı olmak temel şarttır.
  • Aynı zamanda bebeğin ağzında farklı bir his bırakan metal kaşık yerine anne ya da babanın elleri ile yedirme seçeneği denenebilir. Hala emmekte olan bebek için parmak emmek, kaşıkla beslenmekten çok daha tanıdık bir yöntemdir. Böylece geçiş süreci hafifleyebilir.
  • 6 aylık bebek için sevdiği ürünlerin keşfedilmesi, keşfetme sürecinde her ürünün tadımlık olarak sunularak ısrara düşülmemesi, sevdiği ürünleri sık vererek damak zevkini oluşturmakta yardımcı olmak gibi yöntemler de bebeğin ek gıdayı kabul etmesinde yardımcı olabilir. Bebeğiniz er ya da geç ek gıdaya geçecektir. Endişelerinizi bir kenara bırakıp sürece odaklanmak yapılacak en doğru harekettir.

6 Aylık Bebeklerde Ek Gıdalara Nasıl Başlanır?

Anne sütüne ek olarak katı gıdanın verileceği ilk gün çok önemlidir. Bir porsiyon katı gıdanın tamamının bir anda verilmemesi gerekir. Belirlenen miktarın bir kaşık kadarı anne sütü ile karıştırılarak verilmelidir. Tanıdığı bir tat ile karşılaşan bebeğin katı gıdalara alışması böylece daha kolay olacaktır. Ayrıca katı gıdanın verilmesi sırasında teşvik edici olunması oldukça önemlidir.

Altı aylık bebeklerin yiyebilecekleri şeyler genelde yarı katı yarı sıvı forma sahiptir. Bağırsak ve mide fonksiyonlarının çok gelişmemiş olmasına ek olarak dişlerinin de olmamasından dolayı böyle bir katı gıda takviyesi yapılmaktadır. Ayrıca alınan besinlerin bebeğin ihtiyaçlarına uygun olması gerekir.

İlk katı beslemede genelde bir çay kaşığı kadar verilmelidir. Sonrasında ise yavaş yavaş artırılmalı ancak üç – dört çay kaşığını geçmemelidir. Bir yaştan itibaren ise daha katı besinler yardımıyla süreç devam ettirilmelidir. Genelde bebekler bir buçuk ile iki yaşları arasında sütten tamamen kesilmektedir. Bu sürecin sonuna kadar püre, yoğurt takviyesi sürekli olarak yapılmalıdır. Birinci yaşa kadar inek ve keçi sütü tavsiye edilmez.

Özel Durumu Olan Bebeklerde Ek Gıdaya Geçiş Dönemi Nasıl Olmalı?

6 ay süreci bebeğin doğumu itibari ile başlamış gibi gözükse de örneğin prematüre bebeklerde bu süreç farklı ilerler. Ek gıdaya başlamak için 6 aylık bebeğin çiğneme ve yutma reflekslerinin yeteri kadar gelişmiş olması gerekmektedir. Prematüre bebeklerde bu gelişim biraz daha geriden gelebileceği için ilk kontrol edilmesi gereken faktör budur.

Eğer 6 aylık bebekte emme ve yutma refleksi tam gelişmiş ise ek gıdaya taze sıkılmış meyve suları ile başlanabilir. Sürecin başında 1 ya da 2 yemek kaşığı ile tadımlık verilen besinler yavaş yavaş arttırılarak normal tempoya ayarlanır.

Aynı zamanda bu süreçte meyve püreleri kullanılabileceği gibi haşlanmış sebze püreleri de menülere eklenebilir. Hazır olan 6 aylık bebeklerde 7 ya da 8. ay bitiminde ev yapımı yoğurt ya da bebe bisküvisi ile hazırlanan besleyici tahıl mamaları hazırlanabilir. Bebeğin alıştığı bu besinlerde et ya süt ürünleri arttırılarak süreç desteklenmelidir.

Bebeğin gelişiminde herhangi bir soruna rastlanmamış, emme ve yutma reflekslerini kontrol edebilir durumda ise ek gıdalara başlanabilir. Ek gıdalara öncelikle taze hazırlanmış meyve suları ve meyve püreleri ile başlanmalıdır. İlk başlarda yemek kaşığı ile vermeye başladığınız bu ek gıdaları yaklaşık 1 hafta sonunda 1 kaseye çıkarabilirsiniz. Meyve püresinin yanı sıra haşlanmış havuç, kabak ve taze fasulye pürelerini hafta içinde dönüşümlü olarak verebilirsiniz.

6 Aylık Bebekler İçin Hazırlanabilecek Ek Gıda Tarifleri

Tarif 1

Malzemeler

  • 1 çay bardağı yoğurt
  • 1 tatlı kaşığı pirinç
  • 2 çay kaşığı yumurta sarısı
  • 1 çay kaşığı un (tavsiye tam buğday unu)
  • 1,5 çay bardağı su
  • Varsa kemik ya da et suyu
  • 1 çimdik tuz
  • 1 tatlı kaşığı yağ (zeytinyağı ya da tereyağı)
  • Kuru nane

Hazırlanışı

Öncelikle malzemeleri rahatça karıştırabileceğiniz derin bir kaba su, yoğurt ve yumurtayı ekledikten sonra mikser yardımı ile bunların hepsini çırpın. Su tamamı ya da yarısı kadarı yerine et, tavuk ya da kemik suyu da kullanılabilir. Ardından uygun bir tencere alıp yıkanmış pirinçler ile birlikte hazırlamış olduğunuz suyu karıştırarak pişirmeye başlayın. Kaynayana kadar karıştırmayı unutmayın. Daha sonra ayrı bir tavada kavurduğunuz naneyi de çorbaya ilave edin. Çorba bebek için uygun sıcaklığa geldiğinde gönül rahatlığıyla yedirebilirsiniz.

Tarif 2

Malzemeler

  • Bir muzun yarısı
  • Bir armudun yarısı
  • Bir kivinin yarısı
  • 3 adet hurma
  • 3 adet kuru kayısı
  • 1 yemek kaşığı yoğurt

Hazırlanışı

Öncelikle kuru kayısı ve hurmaları haşlayarak kabuklarını soyun. Daha sonra bunları bir kaba alıp üzerine kivi, muz ve armudu ilave edin. Hepsini bir kaba toparladıktan sonra yoğurdu da ekleyip blender yardımı ile mama kıvamını alana kadar iyice ezin. Tarifimiz bu şekilde hazır olacaktır. Bebeğinize gönül rahatlığı ile yedirebilirsiniz.

Tarif 3

Malzemeler

  • 1 adet ufak kereviz
  • 1 yemek kaşığı irmik
  • 1 adet küçük havuç
  • 1 adet patates
  • 2 tablet et suyu (ev yapımı olmalı)
  • 2 su bardağı su
  • Zeytinyağı

Hazırlanışı

Öncelikle bütün sebzeleri güzelce yıkayıp, soyup doğradıktan sonra haşlayın. Yumuşayıncaya dek pişirin. Ardından bütün sebzeleri bir kaba alıp zeytinyağını ekleyerek ezin. Ezerken blender kullanmak daha kolay olacaktır. Soğuduktan sonra bebeğinize rahatlıkla yedirebilirsiniz.

Tarif 4

Malzemeler

  • 1 su bardağı su
  • 2 yemek kaşığı pirinç unu
  • 1 yemek kaşığı yulaf tozu
  • Bir elmanın dörtte biri
  • 1 tutam tarçın

Hazırlanışı

Öncelikle tencereye suyu koyup içerisine pirinç ile yulaf tozunu ekleyin. Renkleri hafif koyulaşıncaya dek bu karışımı pişirin. Yeterince piştikten sonra ateşten alıp soğumaya bırakın. Ardından hazırladığınız elmayı (rendelemek gerekiyor) muhallebinin içerisine karıştırın. Son olarak tarçını da ekleyerek muhallebiyi karıştırın. Bu işlemden sonra muhallebi yenmeye hazır hale gelecektir. İster hemen ister daha sonra bebeğinize yedirebilirsiniz.

Patates ve Brokolili Bebek Yemeği

Malzemeler

  • 4 baş brokoli
  • 1 küçük boy havuç
  • 1 küçük boy soğan
  • 1 küçük boy patates
  • 1 tatlı kaşığı zeytinyağı
  • 1 tatlı kaşığı buğday unu

Hazırlanışı

Derin bir tencere içerisine tüm sebzeleri koyup alabildiğince su ekleyerek kaynatın. Üzerine 1 tatlı kaşığı buğday unu ilave edin.
Kaynanamasının ardından blenderdan geçirerek çatalla ezip tabağa alın.

Sebzeli Çorba Tarifi

Malzemeler

  • 1 adet küçük boy havuç
  • 1 kabağın yarısı
  • 1 adet küçük boy patates
  • 1 yemek kaşığı irmik
  • 1 tatlı kaşığı zeytinyağı

Hazırlanışı

  • Tüm sebzeleri kabuklarını soyarak bol suda yıkayın ve küçük parçalar halinde dilimleyin.
  • Derin bir tencere içerisine sebzelerinizi ekleyerek üzerini geçecek kadar su ilave edin ve tüm sebzeler yumuşayana kadar kaynatın.
  • Yumuşaması ardından irmik ve zeytinyağını ekleyerek karıştırın.
  • Tüm malzemeleri blenderdan geçirerek soğumaya bırakın.

Su ve Anne Sütü ile Yapılmış Muhallebi

Malzemeler

  • 1 su bardağı su
  • Yarım su bardağı anne sütü
  • 2 yemek kaşığı irmik
  • 1 çay kaşığı tereyağı
  • 1 adet muz

Hazırlanışı

  • Bir tencere içerisine 1 su bardağı su, 2 yemek kaşığı irmik ve 1 çay kaşığı tereyağı ekleyerek 2 dakika pişirin ve ocaktan alın.
  • Derin bir kap içerisine karışımı ekleyin. Üzerine 1 adet muz ekleyerek çatalla iyice ezin ve dinlenmeye bırakın.
  • Muhallebi ılık kıvama geldiğinde anne sütünü ekleyin ve soğumaya bırakın.

Instagram Takip

Uzm. Diyetisyen Tuğba Yaprak

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir