regl olurken kan pıhtısı / Regl Kanında Pıhtılaşma — döngü by beije

Regl Olurken Kan Pıhtısı

regl olurken kan pıhtısı

Adet Dönemi̇ni̇zdeki̇ Kan Pıhtıları Ne Anlama Geli̇yorlar?

Milyonlarca Kadın, tek bir soru “Adet Kanı neden pıhtılaşıyor? Bu pıhtılaşma normal mi? 

Özellikle Peddon alırken “Bende pıhtılaşma çok oluyor, pıhtılaşmayı hissedecek miyim? Pıhtılaşma Peddon’un üstünde mi kalıcak? “ gibi sorular çokça geliyor…

Biz de sizler için oturduk, araştırdık ve bir yazı hazırladık…

Keyifle okuyunuz, faydalanınız…

Ergenlik döneminden başlayarak menopoz dönemine kadar her ay düzenli olarak gerçekleşen vajinal kanamalar; regl, âdet kanaması ya da menstrüasyon olarak tanımlanır.

Her 21 ila 35 günde bir kez gerçekleşen regl döneminde uterus ya da halk arasında bilinen adıyla rahim, kendini yenileyerek gebeliğe hazırlanır. Gebeliğin oluşmadığı durumlarda ise rahmin içinde bulunan dokunun (rahim astarı)  bir kısmı dökülür ve vajinal yoldan dışarı atılır.

Bu sırada rahim kasılmaları olabilir ve bu normaldir. Bu kasılmalar ayrıca rahimi besleyen ve adet kanamasının hızını düzenleyen kan damarları üzerinde bir basınç etkisi sağlamaya yardımcı olabilir.

Rahimin normal fonksiyonlarına veya kasılmalarına müdahale eden herhangi bir müdahale kan pıhtılarına neden olabilir.

Tüm dönem boyunca normal adet kan miktarı 2,7 sıvı onstan (80 mililitre) azdır ve normal adet kan pıhtıları 1 inç (2,5 santimetre) veya daha az olur,

Pıhtılar her ay ortaya çıkıyorsa ve 1 inçten büyükse, jinekolojik veya kanama bozukluğuna işaret edebilir. Bunu yaşarsanız, renklerini, boyutlarını, miktarlarını ve tutarlılıklarını not edin ve bu bilgileri sağlık uzmanınızla paylaşın.

Adet kan pıhtıları normal mi?

Pıhtılar genellikle yoğun bir regl döneminin ilk günlerinde ortaya çıkar. Aksi takdirde, bazı jinekolojik rahatsızlıkları gösterebilirler:

  • Polipler veya endometriyal hiperplazi
  • Rahim miyomları
  • Adenomyozis (rahim içi astarın anormal büyümesi ve rahim duvarlarının içinde dökülmesi)

Pıhtılaşma bazen kanser ve kanama bozuklukları ile ilişkilidir.

Pıhtılar vücutta bir soruna işaret edebilir ve tüm bu koşullar gebe kalma yeteneğini etkileyebilir. 

Bu nedenle, düzenli olarak anormal pıhtılar yaşıyorsanız, sağlık uzmanınıza danışın.

Adet pıhtılarının ne zaman normal veya anormal olarak kabul edilmesi gerektiğini bilmek önemlidir. 

Adet döneminiz boyunca kan pıhtıları ara sıra oluyorsa, bu normaldir. 

Adet pıhtılarının hayati tehlike oluşturmadığını da unutmayın. 

Kan pıhtı renginiz kırmızıdan siyaha döndüyse korkmayın, bu normaldir.

Kullandığınız hijyen ürünlerinin içerisindeki kimyasallar pıhtılaşmanın artmasına neden olabilir, dikkatli olmakta fayda var.

Hamile veya hamilelik şüpheniz var ise kan pıhtıları düşük gebelik olasılığı doğurabilir. Bu gibi durumlarda en kısa sürede doktorunuzu ziyaret etmeniz gereklidir.

Normal olmayan büyüklükte pıhtılar fark ettiyseniz, yine doktorunuza görünmenizde fayda var.

Normal pıhtılar:

  • 1 inçten küçük
  • Ara sıra, genellikle adetinizin başlangıcında meydana gelir.

Anormal kan pıhtıları:

  • Çeyrekten büyüktür
  • Sık sık meydana gelir

Yoğun regl ve adet pıhtıları yaşarsanız bu semptomlara dikkat edin:

  • Önemli karın ağrısı
  • Büyüyen pıhtılar
  • Anemi (Anemi belirtileri : nefes darlığı, baş dönmesi, baygınlık, yorgunluk bulunur)

Sonuç olarak, Kan pıhtıları üreme sistemimizin normal bir parçasıdır. 

Endişe verici görünseler de, daha büyük pıhtılar bile düzenli olarak meydana gelmedikçe endişe kaynağı değildir.

Düzenli olarak büyük kan pıhtıları, aşırı kan kaybı olan dönemler veya başka endişe verici belirtiler fark ederseniz, doğru teşhis ve etkili tedavi için doktorunuzu ziyaret edebilirsiniz.

Sağlıklı günler <3

REFERANSLAR

Regl Döneminde Pıhtılaşma

Regl pıhtıları, genellikle menstrüel kanamanın daha yoğun olduğu ilk birkaç günde görülebilen, jöle benzeri bir yapıya sahip, yoğun kıvamdaki yapılardır. Regl döneminde bu pıhtılarla karşılaşman genellikle normal olsa da pıhtının sıklığı ve boyutuna bağlı olarak bazı rahatsızlıkların belirtisi de olabilir.

Genel Bakış

Pıhtı, vücudun savunma mekanizmasının bir parçası olan kalın ve jöle benzeri bir dokuya sahip ve yüksek miktarda kan kaybını engelleyen bir yapıdır. Regl pıhtıları, genellikle kanamanın yoğun olduğu, menstrüasyonun ilk günlerinde kümeler, parçalar ve yoğun kıvamda daha sık görülebilir. Regl pıhtıları, çoğu zaman normal olmakla birlikte, kimi zaman yapıları ve sıklıklarına göre, bazı rahatsızlıkların belirtisi olabilirler.

Neden Olur?

Menstrüasyon döneminde rahim astarı (endometriyum) dökülürken, rahmin dibinde birikerek, rahim ağzının büzülmesini ve içindekileri dışarı atmasını bekler. Bu kalınlaşmış kan ve dokunun parçalanmasına yardımcı olmak için, vücudumuz antikoagülan (pıhtılaşmayı önleyen madde) üreterek, daha kolay bir akış sağlamaya çalışır. Kan, antikoagülanlardan daha hızlı hareket ettiğinde, pıhtılar oluşabilir.

Nasıl Görünebilir?

Regl pıhtıları akış yoğun olduğunda oluştuğu için, genellikle reglin en ağır olduğu ilk 2 gün daha sık görülebilir. Reglin sonuna doğru, regl kanı daha koyu ve kahverengi görünmeye başlayabilir. Pıhtılar:

  • Parlak renkli veya daha koyu kırmızı olabilir

  • Daha büyük boyutlu ve siyah görünebilir

  • Ara sıra meydana gelen ve cm’den büyük olmayan pıhtılar genellikle normaldir.

Pıhtı Oluşumunu Etkileyen Faktörler Nelerdir?

Bazı regl dönemlerinde pıhtılaşma olmadan hafif bir kanama görürken, daha sonraki regllerde pıhtı içeren yoğun bir kanama yaşayabilirsin. Döngüden döngüye değişiklikler olması doğaldır; bu değişimler, beslenme ve yaşam tarzı gibi faktörlerdeki farklılıklara bağlı olabilir.

Fiziksel ve hormonal faktörler, regli etkileyebilir ve yoğun bir akış oluşturabilir. Yoğun kanama da pıhtı oluşumunu artırabilir. Rahmi büyüten ve tıkayan koşullar, rahim duvarına fazladan baskı uygulayabilir veya rahmin kasılma yeteneğini etkileyebilir. Böyle durumlarda, pıhtılaşma ihtimali artabilir.

Anormal Pıhtılaşmanın Olası Sebepleri:

Doktora Başvurman Gerekebilecek Durumlar

  • Üst üste regl dönemlerinde büyük pıhtılarla karşılaşıyorsan,

  • Bu pıhtılar, cm’den büyükse,

  • Tampon ya da pedini saatte bir gibi kısa aralıklarla değiştirmek zorunda kaldığın, ağır kanamalar yaşıyorsan,

  • Hamile olmana rağmen pıhtılaşma yaşayıp, düşük şüphesi ile karşı karşıyaysan.

Bu gibi durumlarda, pıhtılaşmanın ardında yatan başka bir hastalık ya da tedavi gerektiren durum yatıyor olabilir. Doktorunun yapacağı tetkikler ile doğrur teşhisi öğrenip, uygun tedaviyi görebilirsin. 

Adet kanında pıhtı neden olur?

Adet döneminde kanda pıhtılaşma görülmesi genellikle kadınlar tarafından normal karşılanan bir durumdur. Kanda meydana gelen pıhtının rengi kahverengi veya açık kırmızı şeklindedir. Adet kanamasında meydana gelen bu oluşumun belirli nedenleri bulunmaktadır.

İşte adet döneminde pıhtı neden olur, sorusunun cevabı…

Kansızlık ve demir eksikliği
Demir eksikliği ve kansızlık bu dönemlerin oldukça sorunlu geçmesine neden olur. adet döneminde baş ağrısı, adet kanında meydana gelen kan pıhtılaşması demir eksikliğinin bir sonucu olarak ortaya çıkabilir. Dolayısıyla adet döneminde kanda pıhtılaşma aynı zamanda da baş ağrısı sorunu yaşıyorsanız tıbbi bir yardım alarak demir eksikliğinizi ölçtürmenizi tavsiye ediyoruz.

Gebelik sonucunda genişleyen rahim
Gebelik döneminde aşırı genişleyen rahim daha sonra eski haline dönemez. bu durumun sonucunda gebelik sonrasında meydana gelen adet kanamalarında pıhtı görülmesi oldukça normal bir durum olarak karşılanır. Ancak pıhtılaşma çok fazla oluyorsa doktor ilaç kullanımını tavsiye edebilir.

Menopoz
Kadınlarda menopoz döneminin meydana gelmesi kadınlık hormonlarının değişmesi sonucunda oluşmaktadır. Bir kadının bütün üreme yıllarında östrojen ve progesteron arasındaki hassas bir denge korunur. Bu denge, menopoz sırasında sağlanamaz ve uterus duvarında kalınlaşmasına yol açar. Bu kalınlaşma kadınların kan pıhtılaşması gelişimine katkı sağlar.

Kullanılan ilaçlar ve yan etkileri
Herhangi bir hastalık için kullanılan bazı ilaçlar hormonal değişikliklere ve dengesizliklere sebebiyet verebilir. Aynı zamanda kadınların hormonla alakalı kullanması gerektiği ilaçlar rahim duvarının kalınlaşmasına sebebiyet verebilir. bu durumun sonucunda adet kanında pıhtılaşma görülebilir.

Miyomlar nedeniyle meydana gelen pıhtılaşma
Adet kanmasındaki yoğunluk, adet kanında meydana gelen kan pıhtısı rahimde ve yumurtalıklarda oluşmuş olan miyomlar nedeniyle meydana gelebilir. Ayrıca
adet döneminiz ağır ve yoğun geçiyorsa, bu durum yine miyomdan kaynaklanıyor olabilir. Muhakkak uzman bir hekime başvurulması gerekmektedir.

Rahimde meydana gelen polipler
Rahimde meydana gelen polip oluşumlar cinsel ilişkinin ağrılı geçmesine, adet kanında pıhtı oluşmasına neden olan en önemli etkenlerdendir. Verdiğimiz şikâyetlerden en az birine sahipseniz, bir uzman doktora görünmenizi tavsiye ederiz. Ancak uzman doktorla görüşürken rahim ultrasonu haricinde, rahim filmi çektirmeniz gerebilir. Aksi takdirde polip oluşumunu anlamanız biraz zaman alacaktır.

Adenomyozis veya Endometriozis
Bu iki durum, rahim astarından başka bir yerde uterus dokusunun büyümesi anlamına gelmektedir. Endometrioziste uterus dokusu, uterusun dışında, oysa ki adenomiyoziste ise doku rahim kasının içinde gelişir. Anormal kanama ve kan pıhtısının görüldüğü anormallikler bu iki koşuldan dolayı ortaya çıkabilir.


Adet döneminde gecikme
Adet döneminde gecikme yaşanması pıhtı sorunun diğer nedenleri arasında yer almaktadır. Adet döneminiz bir süre geciktiyse daha sonrasında oluşan kanamalarda pıhtı atması gayet sık karşılaşılan bir durumdur.

Kilo alıp verme
Yaşadığınız ani kilo değişimleri varsa bu durumda da adet kanınızda pıhtı meydana gelebilir. şunu da muhakkak unutmamak gerekir; kilonuzda meydana gelen değişiklikler hormonal nedenlerden dolayı ortaya çıkabilmektedir.

Adet dönemini sancılı ve sıkıntılı bir şekilde geçiriyorsanız doktor kontrolünde bitkisel tedavi yöntemleri de deneyebilirsiniz. işte adet döneminizde meydana gelen sıkıntılarınıza alternatif tedavi yöntemleri…


Bel Ağrısına İyi Gelen Doğal Çözümler



Adet Döneminde Büyük Kan Pıhtısı Gelmesi Neden Olur?

Regl döneminde kanamayla birlikte ortaya çıkan pıhtılar endişe verici gibi görünse de çoğu zaman normal kabul edilir. Aslında, çoğu kadın hayatının bir döneminde bu durumu deneyimler ve kafaya takmaya gerek yoktur. Bununla birlikte, büyük kan pıhtılarının gelmesi bazen bir şeylerin yanlış gittiğine dair bir işaret olabilir.

Makaleye Genel Bakış

Adet Dönemindeki Pıhtıların Ne Olduğunu Anlamak

Adet döneminde pıhtı gelmesi özellikle yoğun kanaması olan kadınlar arasında yaygındır. Ancak, çoğu kadın bu durumu damarlarındaki kanın pıhtılaşması gibi düşünerek panik yapıyor. Gerçek şu ki, adet pıhtıları tehlikeli değildir ve bunun için endişelenmeniz gerekmez. Peki ama bu pıhtılar tam olarak nedir?

Menopoza girmeyen her doğurgan kadın 28 ila 35 günde bir endometrium denilen rahim astarını döker. Astar döküldüğünde kan, mukus ve doku parçacıklarıyla karışarak rahim ağzından dışarı atılır. Bu esnada vücut çok fazla kan kaybını önlemek için plazma (kanın sıvı kısmı) ve trombositlerin (pıhtı oluşturmak üzere birbirine bağlanan küçük kan hücreleri) bir kombinasyonunu kullanarak kan pıhtılarını meydana getirir.

Adet kanına rahim astarının doku parçalarının karışması, pıhtı görünümlü hücre yığınlarını ortaya çıkarır. Ancak bunlar hem endometriyal hücrelerin hem de kan pıhtılarının bir karışımı da olabilir.

Adet kanamasındaki normal kabul edilen pıhtılar genellikle bozuk paradan daha küçüktür, parlak veya koyu kırmızı renktedir, ara sıra ve adetinizin yoğun olarak sürdüğü ilk günlerde ortaya çıkar.

Adetliyken Büyük Parça Şeklinde Kan Pıhtısı Gelmesinin Olası Nedenleri

Normal pıhtıların aksine, sık sık gelen ve büyük parça şeklindeki pıhtılar bazen bir şeylerin yolunda gitmediğinin göstergesi olabilir. Menoraji, normalden daha ağır seyreden adet kanaması olarak tanımlanır. Pedi iki saatte bir veya daha erken değiştirecek kadar yoğun kanama olması, adetin 7 günden uzun sürmesi, büyük kan pıhtıları, demir eksikliği anemisi, şiddetli adet ağrıları ve tükenmişlik hissi gibi durumlar menoraji belirtileridir.

Adet kanamanız yoğun olduğunda, kan pıhtıları daha büyük olma eğilimindedir çünkü uterusta daha fazla miktarda kan bulunur. Ek olarak, kan pıhtılarının geçebilmesi için serviksin genişlemesi gerekir. Bu durum, şiddetli adetiniz olduğunda ve büyük pıhtı geldiğinde neden karın krampları yaşadığınızı nispeten açıklar.

Adetliyken gelen büyük parça şeklindeki kan pıhtısının ve yoğun kanamanın birden fazla nedeni olabilir ve çoğu durumda kolayca tedavi edilebilir. İşte, adet döneminde büyük kan pıhtısı gelmesine neden olabilecek olası etkenler&#;

Rahim tıkanıklıkları

Polipler ve miyomlar gibi büyümeler rahme ve onun astarına yerleşebilir, tıkanıklığa neden olabilir. Bu olduğunda, adetiniz normalden daha geçebilir ve büyük pıhtılar görebilirsiniz. Rahim tıkanıklığına neden olan etkenler, polipler, miyomlar, tümörler, adenomiyoz ve endometriozisdir.

Hormon dengesizlikleri

Sağlıklı bir adet döngüsü için östrojen ve progesteron dengesinin olması şarttır. Bu hormonların dengesizliği adet kanamanızın şiddetini etkileyebilir ve dolayısıyla büyük kan pıhtılarına neden olabilir. Hormon dengesizliğine neden olabilecek yaygın faktörler, menopoz öncesi dönem olan perimenopoz döneminde olmak, stresli bir yaşam sürdürmek, ani kilo kaybetmek ve aşırı egzersiz yapmaktır.

Doğum kontrol yöntemleri

Yakın zaman önce yeni bir doğum kontrol yöntemine başladıysanız ve adet dönemlerinde büyük kan pıhtıları geçiriyorsanız, kullandığınız yöntem bu sürece katkıda bulunan bir faktör olabilir. Halk arasında spiral olarak bilinen rahim içi araçlar (RİA) adet kanama miktarını %75&#;e varan oranla azaltmasıyla bilinir. Ancak, bu durum her kadında aynı seyretmez. Bazı kadınlar rahip içi araç sonrasında normalden daha ağır adet dönemi geçirmeye başlayabilir ve büyük pıhtılarla karşılaşabilir.

Ayrıca, antikoagülanlar (kan incelticiler) gibi bazı ilaçlar anormal adet kanamasına katkıda bulunabilir. Adetliyken büyük kan pıhtıları görüyorsanız, aldığınız ilaçların prospektüsünü okuyarak yan etkileri hakkında bilgi edinin. Adet kanamasıyla ilgili bir yan etkisi varsa bu durumu doktorunuzla konuşarak başka bir ilaç reçetelemesini isteyin.

Düşük yapmak

Kulağa şaşırtıcı gelse de dünya genelindeki tüm gebeliklerin yarıya yakını düşükle sonuçlanıyor ve aslında bu vakaların büyük çoğunluğu kadınlar hamile olduklarının farkında olmadan gerçekleşiyor. Bunun nedeni, gebeliğin ilk aşamalarında, düşük veya dış gebelik olduğunda çoğu zaman büyük bir adet pıhtısı ile karıştırılabilmesidir. Düşük yapmak, şiddetli kramplar ve normalden daha büyük kan pıhtılara da yol açabilir.

Büyük kan pıhtısının diğer nedenleri

Adetliyken gelen büyük kan pıhtısının daha az yaygın olan diğer nedenleri, tiroit sorunları, Von Willebrand hastalığı, polikistik over sendromu, pelvik inflamatuar hastalık ve rahim ağzındaki kanserlerdir.

Ne Zaman Doktora Gitmeliyim?

Adet döneminizin özellikle ilk günlerindeki yoğun kanama olduğu zamanlarda küçük kan pıhtıları görüyorsanız bunun için endişelenmeniz gerekmez. Ancak, kan pıhtıları bozuk paradan daha büyükse, bunu sık sık görüyorsanız ve uzun süren ağır adet döneminiz varsa doktora görünmeniz en iyisidir. Büyük pıhtıların nedeni altta yatan bir sağlık sorunundan kaynaklanıyorsa, doktorunuz ilaç tedavisini veya cerrahi müdahale önerebilir.

Son olarak, adet döneminde büyük kan pıhtıları genellikle yoğun adet kanamasıyla karakterize olduğunu bilmek önemlidir. Yoğun adet kanamasının en büyük risklerinden biri ise demir eksikliği anemisidir. Menoraji olan kadınların %60&#;ından fazlasının demir eksikliği olduğu bilinmektedir. Demir eksikliğiniz olduğunda, yorgun, halsiz, bitkin hissedebilir, cilt renginiz soluklaşabilir, nefes darlığı ve baş ağrısı gibi şikayetleriniz olabilir. Doktorunuz kan testi sonrası gerekli görürse demir takviyeleri reçeteleyebilir veya bazı besinlere öncelik vermenizi tavsiye edebilir.

Adet Döneminde Pıhtılaşmış Kan Gelmesi Normal mi?Adetliyken Kan PıhtısıPıhtılaşmış Adet Kanı

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir