hamilelikte bebegin kilo almasi icin ne yapabilirim / Gebelikte bebeğe kilo aldırmak için neler yemeliyim ve nasıl beslenmeliyim?

Hamilelikte Bebegin Kilo Almasi Icin Ne Yapabilirim

hamilelikte bebegin kilo almasi icin ne yapabilirim

Herkese merhaba, bugün tüm anne adaylarını yakından ilgilendiren bir konudan bahsedeceğim ❤

Hepiniz bebeğinizin büyüme ve gelişmesini sağlıklı bir şekilde tamamlamak ve kendi sağlığınızı korumak için gebelik döneminde sağlıklı ve kaliteli beslenmeniz gerektiğini biliyorsunuz. 😊

Gebelik döneminde kilo alıyoruz ancak ne kadarı bebeğinize gidiyor? Gebelik döneminde iki kişilik mi yemeliyiz? Yediğiniz hangi besin bebeğinizin gelişimini destekliyor? Bebeğinizin gelişimini destekleyen besinler nelerdir? Gebelikte bebeğe nasıl kilo aldırılır? Gelin birlikte inceleyelim..

Gebelik döneminde beslenme önerileri konulu makalemizi inceleyebilirsiniz. Aşağıdaki bağlantıya tıklayın.

seafoodplus.info

Gebelik döneminde ne kadar kilo almanız gerektiğini merak ediyorsanız aşağıdaki bağlantıya tıklayın.

seafoodplus.info

Öncelikle;

Gebelik Döneminde Alınan Kilo Nereye Gider?

Doğumda bebeğinizin ağırlığının ortalama kg olduğunu düşünürsek;

  • Bebek; 4 kg
  • Plasenta; kg
  • Amniyotik sıvı; 1 kg
  • Göğüsler; kg
  • Uterus; 1 kg
  • Anne kan hacminde artış; kg
  • Yağ deposu; 3 veya daha fazla
  • Artan kas dokusu ve hücre içi sıvı; 2- kg

Toplam; kg civarındadır.

Gebelik Döneminde Bebeğe Kilo Aldıran ve Gelişimini Destekleyen Besinler

Hamilelikte Bebeğe Yarayan Besinler;

Siz henüz hamile olduğumuzun farkında bile değilken bebeğinizin en hızlı gelişim süreci tamamlanıyor. En önemli tuğlaları yavaş yavaş konulmaya başlıyor.

Özellikle beyin gelişimi.. Bu sebeple biz sürekli planlı gebeliklerin öneminden bahsediyoruz. Gebe kalmadan önce folik asit gibi takviyeler kullanmanızı öneriyoruz.

Gebelik döneminde sağlıklı beslenmek bebeğin sağlıklı gelişimi için çok önemlidir. Gebe olan bir kadının, normal bir kadının alması gereken kaloriye ek olarak ortalama kaloriye ihtiyacı vardır. Yani gebelik döneminde iki kişilik yemek yemek gerekmiyor.  😊

1 bardak süt, 1 meyve, 1 dilim ekmek ve 1 köfte kadar et ile kaloriyi sağlamış oluyoruz.

Siz nasıl beslenirseniz, bebeğiniz de o şekilde beslenecek.

 Bebek anneden beslenir.❤

Gelin şimdi birlikte bebeğinize kilo aldıracak ve özellikle beyin gelişimini destekleyecek besinlere bakalım;

Yumurta

Yumurta bizim anne sütünden sonra en kaliteli proteinimiz 😍Vitamin ve mineral deposu! Gebelik döneminde oldukça önemli bir yere sahip.

Yumurta, sağlıklı bir gebelik süreci geçirmek için gerekli olan lutein maddesini içeriyor. Yumurtanın içeriğinde 25 mcg folik asit bulunuyor.

Folik asit, bebekteki doğum kusurlarını, beyinsel hastalıklarının oluşmasını önler. Gebelik döneminde bebeğinizin iyi gelişmesi ve kilo alması için kahvaltılarınıza bir adet haşlanmış yumurta ekleyin

Eğer yumurtayı haşlama olarak tüketemiyorsanız 1 tatlı kaşığı yağ ile sebzeli bir omlet yapabilirsiniz. Böylece lif alımını artırmış olacak ve tokluk sürenizi uzatabileceksiniz.

Ispanak

Ispanak, bebeğinizin gelişmekten olan omurgasını korumaya destek olan demir, C vitamini ve folik asit içerir.

Ayrıca ıspanak anne adayının enfeksiyonlarla baş etmesine yardımcı olur.

Ispanak doğal folat kaynağıdır. Gebelik döneminde bebeğinizin iyi gelişmesi ve kilo alması için ıspanağı beslenme düzeninize ekleyin.

Meyve ve Sebzeler

Günlük beslenmenizdeki her öğününüze mutlaka sebze ve meyve eklemeye çalışın. Bu dönemde vitamin ve mineral içeriği yönünden yüksek besinlerden tüketmemiz ve bol lifli beslenmemiz çok önemli.

Tükettiğiniz her öğünün yanına bir tabak bol salata ekleyin

Ara öğünlerinizde 1 orta boy muz tüketin. Neden özellikle muz?

Muzun potasyum içeriği çok yüksek. Potasyum bebeğinizin kas ve iskelet sisteminin gelişimini destekliyor.

Gebelikte Bebeğin Gelişimi İçin Ne Tüketilmeli? Konulu videomuzu inceleyebilirsiniz.

Ceviz

Cevizin içeriğinde bulunan omega-3 yağ asitleri bebeğin göz ve beyin gelişimi destekler.

Cevizin 1 porsiyonu 2 adettir. (2 tam ceviz)

Gebelik döneminde düzenli tüketilen ceviz kan damarlarında oluşabilecek iltihapları azaltır.

Ceviz zengin protein ve lif içeriği sayesinde tokluk sürenizi uzatır, daha uzun süre tok kalmanızı sağlar. Ceviz bebeğinizin gelişimi için gerekli bakır mineralini içerir.

Süt ve Ürünleri

Anne adaylarımız bebeğine kilo aldırmak istiyor ve bebeğinin gelişimini desteklemek istiyorsa, günlük beslenmesinde süt ve süt ürünlerine mutlaka yer vermelidir.

Süt ve ürünleri özellikle kalsiyum açısından çok zengin. Kalsiyum da bebeğin gelişmekte olan kemikleri için çok önemlidir.

Ana öğünlerinizin yanında mutlaka 1 kase yoğurt ekleyin. Ara öğünlerinizde ise kefir gibi, sindirimizi kolaylaştıracak probiyotik içeriği yüksekbesinler tercih edin. Kefiri sade tüketemiyorsanız taze meyvelerle karıştırın ve blenderdan geçirin afiyetle tüketin. 😍

Gebelikte Bebeğin Kilo Alması ve Gelişmesi İçin Ne Yemeli?Kabak Çekirdeği 💚

Demir eksikliği gebelik döneminde sık rastlanan bir problemdir. Bu problemle başa çıkmanın yolu da demir içeriği yüksekbesinlerle beslenmekten geçiyor.

Kabak çekirdeği de  gramda mg demir içerir. Ayrıca çok güzel bir çinko deposudur.

Günlük beslenmenizde; sabah kahvaltınızda yulafınızın içerisine, ara öğünlerinizde veya ayran gibi içeceklerinize karıştırıp blenderdan geçirip rahatlıkla tüketebilirsiniz.

Gebelikte Bebeğin Kilo Alması ve Gelişmesi İçin Ne Yemeli?Et ve Et Ürünleri

Gebelik süreci ilerledikçe özellikle haftadan sonra proteini biraz daha artırmak gerekiyor. gram etten yaklaşık 20 gram kadar protein alıyoruz.

Et ve et ürünleri tam bir demir deposu. Bebeğinizin gelişimini destekliyor.

Balık bebeğinizin hem göz hem de beyin gelişimini destekler. Haftada iki gün mutlaka balık tüketin ancak dip balıkları olmamasına dikkat edin. Balıkta pişirme yöntemi olarak fırın veya ızgara tercih etmelisiniz.

Kilo kontrolü açısından kızartmayı önermiyoruz.

Bebeğinizin Anne Karnında İyi Gelişimi ve Kilo Alması İçin Yemeniz Gereken Diğer Besinler; ❤

Gebelik döneminde bazı anne adayları kilo alırım korkusuyla ekmeği, bulguru tamamen kesebiliyor. Özellikle gebelik döneminde ekmeğin içerisinden gelecek vitamin ve minerallere de vücudunuzun ihtiyacı var. Bu sebeple ekmeği tamamen kesmek yanlış. Dikkat etmemiz gereken nokta tam tahıl ürünleri tercih etmek..

Eğer öğününüzün yanında ekmek tüketmek istemiyorsanız yemek kaşığı bulgur pilavı tüketebilirsiniz.

1 dilim ekmek yemek kaşığı bulgur pilavına eş değerdir. 

Umarım bebeğinizi sağlıkla kucağınıza alırsınız 😊 Aklınıza takılan soruları yorum olarak bırakmayı ihmal etmeyin.

Sağlıkla kalın

Diyetisyen Beyza Uyan

intagram; seafoodplus.info

Bebeğinizin Zeka Gelişimi için Bunları Yiyin

Her anne-baba adayının en büyük isteği şüphesiz bebeklerinin sağlıklı bir şekilde dünyaya gelmesi. Bir yandan da akıllarda "Bebeğimin zeki olması elimde mi? Hamilelikte özel bir beslenme uygulamam gerekir mi?" şeklindeki o vazgeçilmez sorular olur ister istemez. Bu soruların yanıtlarını öğrenmeye çalışan anne baba adayları gerek doktorlarına danışır, gerekse internetten araştırma yoluna gidip doğru-yanlış, bilimselliği kanıtlanmış-kanıtlanmamış pek çok bilgiye uygulamaya çalışır. Hamilelikte bilinçsizce yapılan diyetler kimi zaman büyük tehlikelere yol açabilir. Peki "Hamilelikte bebeğin zekasını etkileyen faktörler nelerdir?" ve "Bebeğin zeki olması için hamilelikte nasıl beslenmeli, nelere dikkat edilmelidir?"


Zeka Nedir?

Zeka, soyut ya da somut nesneler arasındaki ilişkiyi kavrama, akıl yürütme, problem çözme, karmaşık fikirleri kavrama ve çabuk öğrenme gibi birçok işlevi içeren zihinsel bir kapasitedir. Zeka gelişimini etkileyen birçok faktör olduğundan, anne karnındaki bebeğin zeka gelişimi sadece beslenme, sadece genetik ya da sadece çevresel faktörlerle açıklanamaz.

Genetik faktörler

Genetik faktörler anne ve babadan gelen genlerin rastlantısal olarak birleşimiyle çocuğa geçmesiyle belirlenir. Özellikle akraba evliliklerinde görülen metabolik ve kalıtsal hastalıklar, bebeğin beyin ve sinir sistemini olumsuz etkileyebilir. Akraba evliliklerinin yüksek olduğu toplumlarda bu tür hastalıklar yüksektir.

Gebelikte Doğru Beslenme

Gebelikte doğru beslenme önemlidir. Gebelikte yetersiz beslenme, özellikle diyette vitamin A, D, E , B6, B12, folik asit, omega 3, demir, bakır, çinko, selenyum, iyot eksikliğinde bebekte öğrenme güçlüğü, geç konuşma, davranış problemleri, motor fonksiyonda gecikme ve düşük zeka durumları ortaya çıkabilir. Demir eksikliği veya bazı vitaminlerin eksikliği bunda rol oynayabilir. Gebelik başında yapılan bir takım testlerle annede kansızlık kolaylıkla tespit edilebilir ve tedavi yoluna gidilir. Koruyucu olarak da demir içeren besinlerin; et, yumurta sarısı, üzüm pekmezi gibi gıdaların diyette bulunması önerilir.

Çinko Önemli Rol Oynar

Çinko zihinsel gelişimde rol oynayan diğer önemli bir maddedir ve deniz ürünleri, et, karaciğer, fındık, ceviz, süt ile yumurta gibi gıdalarda bol bulunur.

Folik Asidi İhmal Etmeyin

B vitaminleri beyin gelişimi açısından önemlidir. Özellikle folik asit beyin ve sinir sistemi gelişiminde önemlidir ve eksikliği en çok görülen vitaminlerdendir. Besinler içinde en çok marul ve ıspanak gibi yeşil yapraklı bitkilerde, karaciğer, böbrek ve ette bulunur.

Bol Balık Yiyin

Beyin gelişimi üzerinde önemli yeri olan bir madde de DHA dediğimiz Dokosa Heksaenoik Asit’tir. DHA balıklardan alınabilir. Haftada iki kez balık tüketmek önerilir. Balık yağı dışında omega 3 yağ asidi öncülerini içeren besinler ceviz, badem, kenevir ve yağı, soya yağıdır.

Toksinlerden Uzak Kalın

Gebelerin toksinlerden uzak kalmaları önemlidir. Özellikle yüksek miktarda civa içeren ton balığı gibi besinlerden uzak kalmalıdır. Toksik maddelere maruz kalan, özellikle derin sularda yaşayan balıkları (tuna, somon, kılıç balığı vb) yiyen gebelerin kanlarında civa, kurşun, kadmiyum, tolüen gibi ağır metal seviyeleri yükselir ve fetüs beynine toksik etki oluşur. Ayrıca hava kirliliğinin fazla olduğu, egzoz dumanının fazla olduğu bölgelerde yaşayan hamilelerde de bu risk yüksektir. Zeka geriliği, davranış problemleri ve otizme yatkınlık artar.

Alkol ve Sigara Doğrudan Etkiler

Alkol ve sigaranın gelişmekte olan bebeğin zeka gelişimine olumsuz etkileri bilinir. Sigara içen kadınlarda, bebeğin vücuduna ve beynine giden kan azalır, beyin hücrelerinde harabiyet oluşur. Alkol bebeğin beyin hücrelerinde doğrudan hücre harabiyeti yapar ve dikkat eksikliği, davranış bozukluğu, sebep sonuç ilişkisi kuramama, motor fonksiyon bozukluğu oluşabilir. Aşırı alkol alımında kafatası küçüklüğü dolayısı ile zeka geriliği ortaya çıkar. Madde bağımlılığı olan gebelerde zeka geriliği, küçük kafa, davranış bozukluğu, sosyalleşme problemleri ortaya çıkar.

Stresten Uzak Durun

Stres, anne karnındaki bebeği olumsuz etkiler. Aşırı sıkıntı ve stres içindeki annelerde kanda kortizon hormon seviyesi yükselir ve bebekte beyin gelişimini etkileyebilir. Doğum sonrasında da çocuklarda dikkat azlığı, dil becerilerinde düşüklük, kaygı ve depresif bozukluk, hiperaktivite bozukluğu gibi durumlarla ilişkili olduğu düşünülür ve annenin stresten uzak kalması, anne karnındaki bebeğin ileriki yaşamında sağlıklı olması açısından önem kazanır.

Aşırı Kilo ve Hastalıklara Dikkat!

Gebelikte kızamıkçık, toksoplazma, CMV, herpes tip 2 gibi enfeksiyonlar fetusta beyin harabiyeti, görme problemleri, işitme kaybı, epilepsi ve zeka geriliğine yol açabilir. Annenin gebelik sırasında aşırı kilo alması halinde bebek de aşırı kilolu olabileceği gibi, düşük doğum ağırlıklı olma riski de vardır. Bebeğin iri olması durumunda doğumda zorluk ve beyinde zedelenme olabilir. Yetersiz kilo alımında bebekte gelişme geriliği ve düşük zeka ortaya çıkabilir. Gebelik sırasında annenin 13 kg üzerinde kilo almaması önerilir.

*Bu içeriğin geliştirilmesinde Tıbbi Direktörlük katkı sağlamıştır.
*Web sitemizdeki bilgiler kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemlerinizi doktorunuza danışmadan uygulamayınız. İçeriklerde Acıbadem Sağlık Grubu'nun tedavi edici sağlık hizmetlerine yönelik bilgiler yer almamaktadır.

RANDEVU AL  

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir