refik erduran tiyatro eserleri / Ahmet Refik Erduran Hayatı ve Eserleri | ŞİİRLER | ESA

Refik Erduran Tiyatro Eserleri

refik erduran tiyatro eserleri

Refik Erduran tiyatrolarında şahıs kadrosu

Tezimizde Türk Cumhuriyeti'nin Tiyatro yazarlarından biri olan Refik Erduran'ın hayatı çeşitli yönleriyle tanıtılmaya çalışılmış, basılmış ve basılmamış tiyatro eserlerin özeti ve şahıs kadrosu hakkında bilgiler verilmiştir. Çalışmamızın girişinde tiyatronun doğuşundan kısa birşekilde bahsedildikten sonra Cumhuriyet Dönemi Türk Tiyatrosu'nun günümüze kadar olan gelişimi hatlarıyla sunulmuştur. Çalışmamız üç bölümden oluşmaktadır. Birinci Bölümde Refik Erduran'ın "Hayatı" çeşitli yönleriyle ortaya konmuştur. İkinci Bölümde "Eserleri" başlığı altında Erduran'ın basılan ve basılmayan eserleri kronojik şekilde sıralanmıştır. Üçüncü Bölümde ise "Basılmış Tiyatro Eserlerinin Şahıs Kadrosu" ve "Basılmamış Tiyatro Eserlerinin Şahıs Kadrosu" iki başlık altında ayrılan yazarın toplam on sekiz oyununun eserlerin özeti ve şahıs kadrosu ele alınmıştır. Refik Erduran ve eserleriyle ilgili elde ettiğimiz bilgileri "Sonuçta" beyan ettik. Ayrıca çalışmamızı hazırlarken müracaat ettiğimiz eserler "Kaynakça" da sunulmuştur. Tezimiz "Ekler" ve "Dizin" kısımlarıyla tamamlanmıştıseafoodplus.info our thesis, the life of Rafik Erduran, one of the playwrights of Turkish Republic has been tried to be introduced in various aspects, information about the published and unpublished summary of the plays and casting has been provided. After a brief mention of the birth of the theater in the introduction of our study, the development of Republican Turkish theater until today has been presented with the main lines. Our study consists of three parts. In the first section, Rafik Erduran's "Life" has been demonstrated in various aspects. In the second section, the published and unpublished works of Erduran have been listed chronologically under the heading of "His Works." In the third section, the summary and casting of the writer's total eighteen plays under two headings of "Casting of the Published Theatre Plays" and "Casting of the Unpublished Theatre Plays" have been discussed. We have declared the information obtained about the Rafik Erduran and his works in "Conclusion." Also, works we applied in preparing our work have been presented in "References." Our thesis has been completed with "Attachments" and "Index" sections.
kaynağı değiştir]

Refik Erduran, ilk romanı Yağmur Duası adlı eserdir. Bu roman, yılında yayımlandığında 9 günde 50 bin satışla bir rekor kırdı. İkinci romanı Er Oyunu, Milliyet gazetesinde dizi olarak yayımlanmaya başladı ancak birinci bölümden sonra 12 Eylül Darbesi nedeniyle dizi yarım kaldı. Erduran, 'te yayımladığı romanlarla yazarlığa devam etti. Domuz, Neşe'nin Şarkıları, Er Oyunu ve Kavşak adlı dört roman yayımladı. Ayrıca Sabiha Sertel'i anlattığı Sabiha adlı öykü kitabını; İblisler, Azizler, Kadınlar adlı anı kitabını yayımladı.

ITI Başkanlığı[değiştir

Oyun yazarı ve gazeteci Refik Erduran, 13 Şubat 'de İstanbul'da dünyaya geldi. Kökleri Karamanoğulları'na dayanan Hüseyin Ahmet Bey ile Refika Hanım'ın oğludur. Çocukluk yılları Üsküdar'da bir yalıda geçti. İlkokulu, Nilüfer Hatun İlkokulu, ortaöğrenimini ise Robert Kolejinde okudu. 'de tiyatro tarihi ve dram bölümünde yüksek lisans eğitimi için Cornell Üniversitesine gitti.

Refik Erduran, yurt dışındayken Nazım Hikmet'in cezaevinde hastalandığını duyunca Türkiye'ye döner. Nazım Hikmet'i hapishaneden kaçırma planları yapar. Af yasası çıkınca Nazım Hikmet serbest bırakıldığı için buna gerek kalmaz.  Nazım Hikmet 'de yeniden askere çağrılır. Bunun için Nazım, yurt dışına kaçma hazırlıkları yapar. Hikmet'in yurt dışına kaçırılmasına aracılık eder. Kendisi de askere gider. Askerliğini Kore Savaşı sırasında Türk Tugayı'nda yedek subay olarak yapar.

Refik Erduran, Kore Savaşı'ndan sonra 'te Haldun Sel ile Çağlayan Yayınevi'ni kurarak yayımcılık faaliyetlerine başlar. "İnce Memed" eserini ilk yayımlayan yayınevi olur. Kendi eseri olan "Yağmur Duası" kitabı da bu yayınevi tarafından basılır ve çok satanlar arasında yer alır.

Muhsin Ertuğrul'un yönlendirmesiyle tiyatroya yöneldi. Profesyonel anlamda ilk oyunu olan "Deli"yi 'de yazdı. Oyun, İstanbul Şehir Tiyatroları'nda oynandı ve bundan sonra peş peşe oyunlar kaleme aldı. Özellikle "Bir Kilo Namus" ve "Cengiz Han'ın Bisikleti" oyunlarıyla ün yaptı. Devlet tiyatroları, İstanbul Şehir Tiyatroları, Dormen Tiyatrosu, Ali Poyrazoğlu Tiyatrosu, Yunus Emre Tiyatrosu, Tiyatro İstanbul tarafından otuzdan fazla oyunu sahnelendi. Yurt içinde ve dışında çeşitli tiyatro senaryoları yazdı. Metamorfoz (Başkalaşım) adlı tiyatrosu TRT tarafından 'de filme uyarlandı.

Refik Erduran, tiyatroculuğunun yanı sıra gazetecilikte de ün yaptı. 'te Milliyet gazetesinde köşe yazarlığına başlayıp 'e kadar bu görevini sürdürdü. Daha sonra Güneş ve Meydan gazetelerinde gazeteciliğe devam etti. 'te Türkiye Gazeteciler Cemiyeti'nin "En Başarılı Köşe Yazarı Ödülü'nü" aldı. 'de ABD'ye gitti. Kaliforniya'ya yerleşip Milliyet gazetesindeki gazetecilik faaliyetlerine burada devam etti. Refik Erduran, bir film şirketi kurarak çeşitli TV dizilerini yönetti. 'larda çeşitli TV programlarında yapımcı ve sunucu olarak görev yaptı. 

Refik Erduran, 'te Bosna'ya giderek Sırp faşistlere karşı direniş gösteren askeri birliğe katıldı. Gördüklerini Milliyet gazetesinde bir dizi şeklinde yayımladı. Bir BM örgütü olan Uluslararası Tiyatro Enstitüsü Türkiye Merkezi'nin başkanlığını 'dan beri yürüten Refik Erduran, 'da Helsinki'de düzenlenen Dünya Kongresi'nde Uluslararası Yazarlar Komitesi Başkanlığı'na seçildi. Dört kez evlenen sanatçının bu evliliklerden dört çocuğu oldu.

Edebi Kişiliği

 

  • Günümüzün önemli tiyatro yazarlarındandır.
  • Bireyden çevreye ve topluma doğru genişleyen oyunlarıyla öne çıkar.
  • Oyun yazarı ve tiyatro eleştirmenidir. Vodvil ve güldürü tarzındaki oyunlarıyla bilinir. Toplumsal bozukluklar, kurum ve kişilerin eleştirisini eserlerinde konu edinir. Toplumu düzeltmeyi amaçladığı bu eleştirilerinde bazen komik yanları ön plana çıkarır. 
  • Televizyon ve sinema senaryoları da yazan Erduran, bunları ülkemizde ve yurt dışında yayımlama imkânı bulur
  • Gazete yazarlığı yapar.
  • Oyunlarında toplumsal bozuklukları başarıyla işleyip ahlaki değerlere ayrı bir önem atfeder.
  • Çeşitli dergilerde mizah yazıları ve fıkralar kaleme alır.
  • "Yağmur Duası" ve "Er Oyunu" başta olmak üzere birçok roman kaleme alır. Romanlarında genellikle köy hayatından bahseder.
  • Sonraki zamanlarda filme de dönüştürülen "Metamorfoz" senaryosunda Atatürk'ün toplumsal başarısını konu edinir. Kısa sürede toplumu yeniden yapılandırılmasına dikkatleri çeker.
  • Tiyatro alanında gerek yurt içi gerekse yurt dışında birçok ödüle layık görülür.

 

Eserleri

Oyun

Karayar Köprüsü

Cengiz Han'ın Bisikleti

Büyük Jüstinyen

Uçurtmanın Zinciri

İkinci Baskı

Deli

Bir Kilo Namus

İp Oyunu

Kartal Pençesi

Turp Suyu

Kelepçe

Canavar Cafer

Anı

Gülerek

Ayrıca bakınız

Cumhuriyet Dönemi Türk Edebiyatı

Öz (Saf) Şiir Anlayışını Sürdüren Şiir

Necip Fazıl Kısakürek ()

Ahmet Hamdi Tanpınar ()

Asaf Halet Çelebi ()

Ahmet Muhip Dıranas ()

Cahit Sıtkı Tarancı ()

Yedi Meşaleciler

Ziya Osman Saba ()

Yaşar Nabi Nayır ()

Cevdet Kudret Solok ()

Vasfi Mahir Kocatürk ()

Sabri Esat Siyavuşgil ()

Muammer Lütfi Bahşi ()

Kenan Hulusi Koray ()

Serbest Nazım ve Toplumcu Gerçekçi Şiir

Nazım Hikmet Ran ()

Rıfat Ilgaz ()

Ercüment Behzat Lav ()

Hasan İzettin Dinamo ()

Milli Edebiyat Zevk ve Anlayışını Sürdüren Şiir (Memleketçiler)

Ahmet Kutsi Tecer ()

Ömer Bedrettin Uşaklı ()

Kemalettin Kamu ()

Halide Nusret Zorlutuna ()

Şükufe Nihal Başar ()

Necmettin Halil Onan ()

Ali Mümtaz Arolat ()

Arif Nihat Asya ()

Orhan Şaik Gökyay  ()

Zeki Ömer Defne ()

Behçet Kemal Çağlar ()

Hüseyin Nihal Atsız ()

Birinci Yeni (Garipçiler)

Orhan Veli Kanık ()

Oktay Rıfat Horozcu ()

Melih Cevdet Anday ()

Garip Dışında Yeniliği Sürdüren Şairler

Fazıl Hüsnü Dağlarca ()

Behçet Necatigil ()

Cahit Külebi ()

Bedri Rahmi Eyüboğlu ( )

Hilmi Yavuz ( )

Sabahattin Kudret Aksal ()

Cahit Zarifoğlu ()

Ceyhun Atuf Kansu ()

Sedat Umran ()

Ümit Yaşar Oğuzcan ()

Dilaver Cebeci ()

Gülten Akın ()

Ahmet Arif ()

Hasan Hüseyin Korkmazgil ()

Özdemir Asaf ()

Neyzen Tevfik Kolaylı ()

Enis Batur ()

Kemal Özer ()

Maviciler

Attila İlhan ()

Ahmet Oktay ()

Hisarcılar

Mehmet Çınarlı ()

İlhan Geçer ()

Bekir Sıtkı Erdoğan ()

Yavuz Bülent Bakiler ()

İkinci Yeni Şiiri

Cemal Süreya ()

Ece Ayhan ()

Edip Cansever ()

Sezai Karakoç ()

İlhan Berk ()

Turgut Uyar ()

Ülkü Tamer ()

Sonrası (İkinci Yeni Sonrası) Toplumcu Şiir

Ataol Behramoğlu ()

Refik Durbaş ()

Nihat Behram ()

Süreyya Berfe ()

İsmet Özel ()

Sonrası Türk Şiiri

Hüseyin Atlansoy ()

Haydar Ergülen ()

Murathan Mungan ()

Sunay Akın ()

Küçük İskender ()

Cumhuriyet Döneminde Halk Şiiri

Âşık Veysel Şatıroğlu ()

Âşık Murat Çobanoğlu ()

Âşık Mahzuni Şerif ()

Âşık Şeref Taşlıova ()

Âşık Feymani ()

Abdürrahim Karakoç ()

Cumhuriyet Dönemi Türk Edebiyatında Anlatmaya Bağlı Metinler (Hikâye-Roman)

Emine Işınsu Öksüz ()

Sevinç Çokum ()

Cevat Şakir Kabaağaçlı (Halikarnas Balıkçısı) ()

Mithat Cemal Kuntay ()

Aka Gündüz ()

Nahit Sıtkı Örik ()

Dursun Akçam ()

Mahmut Makal ()

Abbas Sayar ()

Sabahattin Ali ()

Mahmut Yesari ()

Kemal Bilbaşar ()

Kemal Tahir ()

Fakir Baykurt  ()

Sadri Ertem ()

Talip Apaydın ()

Zeyyat Selimoğlu ()

Faik Baysal ()

Yaşar Kemal ()

Orhan Kemal ()

Necati Cumali ()

Aziz Nesin ()

Samim Kocagöz ()

Orhan Hançerlioğlu ()

Tarık Dursun ()

Peyami Safa ()

Abdülhak Şinasi Hisar ()

Tarık Buğra ()

Samiha Ayverdi ()

Mustafa Kutlu ()

Sait Faik Abasıyanık ()

Haldun Taner ()

Bahaeddin Özkişi ()

Vüs'at Orhan Bener ()

Bilge Karasu ()

Rasim Özdenören ()

Yusuf Atılgan ()

Füruzan ()

Ferit Edgü ()

Orhan Pamuk ()

Adalet Ağaoğlu ()

Oğuz Atay ()

Selim İleri ()

Nezihe Meriç ()

Oktay Akbal ()

Pınar Kür ()

Ayşe Kulin ()

Tomris Uyar ()

Latife Tekin ()

Elif Şafak ()

Buket Uzuner ()

Tahsin Yücel ()

İnci Aral ()

Nazlı Eray ()

Ayla Kutlu ()

Oya Baydar ()

Nedim Gürsel ()

Leyla Erbil ()

Cumhuriyet Dönemi Türk Edebiyatında Göstermeye Bağlı Metinler (Tiyatro)

Muhsin Ertuğrul ()

Cevat Fehmi Başkut ()

Recep Bilginer ()

Turan Oflazoğlu ()

Orhan Asena ()

Turgut Özakman ()

Güngör Dilmen Kalyoncu ()

Cumhuriyet Dönemi Türk Edebiyatında Öğretici Metinler

Nurullah Ataç ()

Suut Kemal Yetkin ()

Sabahattin Eyüboğlu ()

Mehmet Kaplan ()

Salah Birsel ()

Cemil Meriç ()

Pertev Naili Boratav ()

Eflatun Cem Güney ()

Şevket Süreyya Aydemir ()

Şevket Rado ()

İskender Pala ()

Nihat Sami Banarlı ()

Asım Bezirci ()

İsmail Habip Sevük ()

Ayrıca bakınız

Cumhuriyet Dönemi Türk Edebiyatı Test 1

Cumhuriyet Dönemi Türk Edebiyatı Test 2

Cumhuriyet Dönemi Türk Edebiyatı Test 3

Cumhuriyet Dönemi Türk Edebiyatı Test 4

Cumhuriyet Dönemi Türk Edebiyatı Test 5

Cumhuriyet Dönemi Türk Edebiyatı Test 6

Cumhuriyet Dönemi Türk Edebiyatı Test 7

Cumhuriyet Dönemi Türk Edebiyatı Test 8

Cumhuriyet Dönemi Türk Edebiyatı Test 9

Cumhuriyet Dönemi Türk Edebiyatı Test 10

Cumhuriyet Dönemi Türk Edebiyatı Test 11

Cumhuriyet Dönemi Türk Edebiyatı Test 12

Cumhuriyet Dönemi Türk Edebiyatı Test 13

Cumhuriyet Dönemi Türk Edebiyatı Test 14

Cumhuriyet Dönemi Türk Edebiyatı Test 15

Ana Sayfa

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir