şeyh bedrettin hangi padişah / I. Mehmed - Vikipedi

Şeyh Bedrettin Hangi Padişah

şeyh bedrettin hangi padişah

Bu yazımızda Şeyh Bedreddin kimdir? Şeyh Bedreddin Ayaklanması nedenleri nelerdir? Şeyh Bedreddin Ayaklanması sonuçları nelerdir? Şeyh Bedreddin Ayaklanması önemi ve özellikleri nelerdir? Şeyh Bedreddin Ayaklanması nasıl gerçekleşmiştir? Olaylar nasıl gelişmiştir. Şeyh Bedreddin Ayaklanmasını organize eden liderlerin açık ve gizli amaçları neler olabilir? sorularını yanıtladık.

Bu Yazının İçindeki Başlıklar:

Şeyh Bedreddin Kimdir?

Şeyh Bedreddin, Edirne yakınlarında, bugünün Yunanistan topraklarında bulunan Simavna kasabasında yılında doğmuştur. Babasının mesleği Samona (Simavna)’nın kadısı ve kale komutanı olmakla beraber, annesi ise Dimetoka Kalesi Rum Beyi’nin kızı olarak bilinip sonradan Müslüman olan Melek Hatundu. Asıl adı Bedreddin Mahmud olan Şeyh Bedreddin, ilk olarak babasının yanında eğitime başlamıştır ve ardından Şahidi adlı bir hocadan ders almaya başlamıştır. Şeyh Bedreddin bir süre sonra Karaman ve Germiyan Beyliklerinin topraklarına yolculuk eder. Gittiği yerlerde ününü yaymaya başlamıştır ve ardından Aydın’a gider. Burada en önemli müritlerinden biri olan Börüklüce Mustafa ile tanışır. Ardından da Edirne’ gelerek yerleşmeye verir burada da ününü salmaya devam eder. Osmanlı tahtını kardeşleri ile paylaşarak saltanat süren Musa Çelebi’nin takdirini kazanan Şeyh Bedreddin, yılında kazaskerliğe tayin edilmiştir. Fakat Musa Çelebi’nin tahtı kaybetmesi sonucu ve Çelebi Mehmet’in Osmanlı tahtını ele geçirmesi üzerine bu görevinden azledilerek akçe maaşla İznik’te göz hapsine alınmıştır.

Şeyh Bedreddin Olayı Nedir?

yılında gerçekleşen Ankara Savaşı sonucunda Osmanlı Devleti Fetret Devri&#;ne girerek Osmanlı Devleti için çok da iyi sayılmayan bir döneme girmiştir. Daha sonrasında Yıldırım Beyazıt’ın çocuklarından biri olan Musa Çelebi payitaht olarak Edirne’nin başına geçmiştir ve yaptığı ilk işi Şeyh Bedreddin’i kazaskerliğe atamak olmuştur. Kısa bir süre sonra ise Musa Çelebi’yi yenerek yeni payitaht olan Çelebi Mehmet, Şeyh Bedreddin’i kazaskerlikten alarak İznik’e göndermiştir. Kazaskerlikten alınmasına rağmen sanatına saygı duyulduğu için büyük bir miktarda maaşa bağlanmıştır.

Bu gelişmeler sonucunda Şeyh Bedreddin, yakın arkadaşları olan Torlak Kemal ve Börüklüce Mustafa ile iletişime geçmiştir. Torlak Kemal, Börüklüce Mustafa ve Şeyh Bedreddin isyan çıkarmaya karar verirler ve Torlak Kemal Kütahya’da ve Börüklüce Mustafa ise Aydın civarında Şeyh Bedreddin için isyan çıkarırlar. yılında Şeyh Bedreddin İznik’ten kaçarak Deliorman civarında Osmanlı Hükümetine karşı olan insanları toplayarak büyük bir ordu kurmuştur. İsyanı bastırmak için Mehmet Çelebi, Beyazıt Paşa görevlendirmiştir. Beyazıt Paşa’nın ordusu Şeyh Bedreddin’in ordusunu yenerek isyanı bastırmıştır. İsyan bastırıldıktan sonra Şeyh Bedreddin yargılanmıştır ve yargılanma sonucunda Şeyh Bedreddin’e idam cezası verilerek öldürülmüştür.

Şeyh Bedreddin İsyanı Amacı Nedir?

Şeyh Bedreddin Ayaklanmasını organize eden liderlerin açık ve gizli amaçları neler olabilir? sorusunu yanıtlayalım. Ayaklanmalardaki liderlerin genel özelliklerine bakıldığında seyri ne olursa olsun topladıkları insanların ne yaptıklarından ziyade, ayaklanmaların ve isyanların başındaki liderlerin açık ve gizli amaçları olduğu görülmüştür. Bu liderler, yaşadıkları dönemdeki siyasi, ekonomi ya da askeri sıkıntıları kullanarak kendi menfaatlerine göre hareket etmişlerdir. Şeyh Bedreddin Ayaklanmasına bakıldığında ise Osmanlı Devleti’nde yaşanan siyasi, ekonomi ve askeri sıkıntılar sonucunda çıkmıştır. Şeyh Bedreddin, Torlak Kemal ve Börüklüce Mustafa liderlerinin amaçlarına bakıldığında ise halkın içinde bulunduğu sıkıntılardan kurtaracaklarını söylerler ve eşitlikçi bir düşüncenin hakim olacağı yeni bir toplumsal düzen kuracaklarını vaat ederek büyük bir topluluk kurmuşlardır. Bu topluluk ile birlikte de Osmanlı Devleti’nin iktidarını ele geçirmek için kullanmışlardır. Şeyh Bedreddin ve arkadaşlarının bir diğer amacı ise fikirlerini halka yaymaktır. Bu fikri ise toplumu yalan söyleyerek yeni bir düzen kuracaklarını ya da eserlerini yayarak yeni bir fikir anlayışı oluşturmaktır.

Şeyh Bedreddin Olayı Nedenleri Nelerdir?

Şeyh Bedreddin Ayaklanması, Şeyh Bedreddin ve Osmanlı Devleti olmak üzere iki ayrı açıdan incelenebilir. Şeyh Bedrettin’e göre Şeyh Bedreddin Ayaklanmasının çıkma nedeni Şeyh Bedreddin’in kazaskerlikten alınmasıdır. Çelebi Mehmet tarafından kazaskerlikten alınan Şeyh Bedreddin, kendisine büyük bir miktarda maaş bağlanmıştır ve İznik’e yerleşme kararı alınmıştır. Bu durumdan dolayı İznik’e yerleşmek zorunda kalan Şeyh Bedreddin, burada yakın dostları ile beraber olmuştur. Bu kişiler Torlak Kemal ve Börklüce Mustafa’dır. Şeyh Bedreddin, Torlak Kemal ve Börklüce Mustafa İznik çevrelerinde büyük bir saygınlık kazanmıştırlar ve her geçen gün de bu saygınlık artmaktadır.

Şeyh Bedreddin ve arkadaşları, her geçen gün kat kat artan bu kudreti Çelebi Mehmet tarafından yönetilen Osmanlı hükümdarlığını ele geçirmek için kullanmaya karar verirler. Osmanlı Devleti’ne göre Şeyh Bedreddin Ayaklanmasının bastırılmaya çalışılması nedeni ise hükümdarlığın tehlikeye girmesidir. Ankara Savaşı’ndan sonra otorite boşluğu oluşmuştur ve büyük bir siyasi kriz meydana gelmiştir. Bu fırsatı Şeyh Bedreddin ve arkadaşları kullanmayı karar verirler ve “Şeyhlikten şahlığa geçmek” adlı planı gerçek hayat geçirmeye karar verirler fakat Çelebi Mehmet tarafından aylık bin akçe ile İznik’e gönderilmiştir. Bir süre sonra ise Şeyh Bedreddin Hac ziyareti bahanesiyle İznik’ten kaçmıştır.

Şeyh Bedreddin Olayı Sonuçları Nelerdir?

Şeyh Bedreddin Ayaklanması ilk olarak Karadeniz taraflarında ortaya çıkmıştır. Ardından Silistire, Dobluca ve Deliorman bölgelerine yayılmıştır ve bu bölgeler isyanın merkezi halini almıştır. Şeyh Bedreddin ve arkadaşları Osmanlı hükümetine küskün olan birtakım insanları toplayarak yaklaşık beş bin kişilik ordu kurmuşlardır. Beş bin kişilik ordu kurulduktan sonra isyanın ilk alevlendiği yer olan Karaburun Adasında (Aydın) çok sayıda insan öldürülmüştür. Börüklüce Mustafa önderliğinde gelişen Aydın isyanı, isyanı durdurmak ve yok etmek için gönderilen Saruhan Bey tarafından yönetilen küçük bir orduyu yenmeyi başarır ancak Çelebi Mehmet’in oğlu olan Murad Bey tarafından yönetilen bir ordu ile savaşırlar ve Murad Bey’in ordusuna karşı yenik düşerler.

Sonunda isyan bastırılır ve Börüklüce Mustafa Murad Bey tarafından çarmığa gerilir. Bu olayın yaşanmasının sebebi ise Osmanlı hükümeti tarafından Bedreddin Ayaklanması gayri müslüm bir olay olarak görülmüştür. İnsanlara ibret olması amacıyla gayri müslüm kültürlerine göre ceza verilmiştir. Ayrıca Torlak Kemal tarafından düzenlene diğer isyan da kolayca bastırılır ve Torlak Kemal isyancılar ile birlikte öldürülür. Bütün isyanın çıkma sebebini yaratan ve yöneten kişi olan Şeyh Bedreddin Kadı olan Mevlana Haydar tarafından idam cezası verilmiştir. Ardından Şeyh Bedreddin’in cesedi bir dükkanın önünden alınarak toprağa verilmiştir.

Şeyh Bedreddin Olayı Önemi ve Özellikleri Nelerdir?

Şeyh Bedreddin Ayaklanmasının en önemli özelliklerinden biri olan Şeyh Bedreddin’in kazaskerliğine Osmanlı Hükümeti’nin başına geçmek için bütün kardeşlerini yenen Çelebi Mehmet tarafından son verilmesidir. yılında Şeyh Bedreddin’in kazaskerliği Çelebi Mehmet tarafından sonlandırılmıştır ve Çelebi Mehmet tarafından İznik’e gönderilmiştir. Bunun sonucunda ise Şeyh Bedreddin ve arkadaşları olan Torlak Kemal ve Börüklüce Mustafa ile birlikte isyan başlatma kararı almışlardır.

Bir diğer önemli özellik ise Şeyh Bedreddin ve arkadaşları olan Torlak Kemal ve Börüklüce Mustafa ayrı yerlerde ayaklanma çıkarmalarıdır. Torlak Kemal, Şeyh Bedreddin ve Börüklüce Mustafa ayrı yerlerde isyan çıkartarak hem Osmanlı Hükümetinin işini zorlaştırmıştır hem de isyanın büyümesi daha da kolaylaştırılmıştır. Ancak Torlak Kemal ve Börüklüce Mustafa isyanlarının bastırılması ardından Şeyh Bedreddin’in etrafında bulunan insanların terk etmesi sonucunda yalnız kalması ve bu yalnızlık sonucunda yakalanması daha da kolaylaşmıştır. Ardından yakalanarak Çelebi Mehmet’e götürülmüştür ve idam cezası sonucunda öldürülmüştür.

Şeyh Bedreddin Ayaklanmasını önemli kılan bilgiler sırasıyla şu şekildedir: Ayaklanmadan sonra Şeyh Bedreddin’in eserlerinin basılması ve çoğaltılması, bazı eserlerinin korunması ve Şeyh Bedreddin’in en iyi eseri sayılan Varidat’ın günümüze kadar ulaşmasıdır.

kaynağı değiştir]

Ankara Savaşı'ndan önceki hayatı[değiştir

Şeyh Bedrettin isyanı ne zaman hangi padişah döneminde olmuştur?

İçindekiler:

  1. Şeyh Bedrettin isyanı ne zaman hangi padişah döneminde olmuştur?
  2. Şeyh Bedrettin dini nedir?
  3. Şeyh Bedrettin kimdir nerelidir?
  4. Şeyh Bedrettin Torlak Kemal Kimdir?
  5. Şeyh Bedrettin kim idam ettirdi?
  6. Baba Zünnun isyanı kimin zamanında?
  7. Şeyh Bedrettin ne zaman öldü?
  8. Şeyh Bedrettini kim öldürdü?
  9. Şeyh Bedreddin kimin eseri?
  10. Börklüce Mustafa nerede isyan etti?
  11. Şeyh Bedrettin isyanı hangi padişah döneminde olmuştur?
  12. Buharalı Şeyh Bedreddin kimdir?
  13. Baba Zünnun isyanı neden çıkmıştır?
  14. Canberdi Gazali isyanı hangi padişah döneminde?
  15. Şeyh Bedrettin nasıl idam edildi?
  16. Serez nereye bağlı?
  17. Şeyh Bedrettin isyanı neye karşı çıktı?
  18. Börklüce Mustafa ve Torlak Kemal Kimdir?
  19. Simavnalı Şeyh Bedrettin kimin eseri?
  20. Şeyh Bedrettin hocası kimdir?

Şeyh Bedrettin isyanı ne zaman hangi padişah döneminde olmuştur?

Mehmed Çelebi, İzmir ve Manisa üzerine kuvvet göndererek ayaklanmayı bastırdı. Yakalanan Şeyh Bedrettin, Serez Kadısı tarafından yargılanarak idam edildi ().

Şeyh Bedrettin dini nedir?

Şeyh Bedreddin Mahmud, Bedreddin Simâvî veya Simavnalı Bedreddin ( - 18 Aralık , Serez), İslâm tasavvufunun Vahdet-i Vücud okuluna mensup Osmanlı mutasavvıfı, filozofu ve kazaskeri. Şeyh Bedreddin İsyanı diye bilinen dini ve siyasi ayaklanmanın lideri.

Şeyh Bedrettin kimdir nerelidir?

Günümüzde Yunanistan topraklarında bulunan Simavna kasabasında doğmuştur. Kesin doğum tarihi bilinmemekle beraber çeşitli kaynaklarda , 13 olarak verilir. Şeyh Bedreddinilk tahsiline babasının yanında başladı. Daha sonraları Şahidi adlı bir hocadan ders aldı.

Şeyh Bedrettin Torlak Kemal Kimdir?

Kimliği. Simavnalı Şeyh Bedreddin'in isyancı müridi olan Torlak Kemal, Manisa'da Samuel adıyla doğmuş ve daha sonra Yahudilik'ten İslam'a geçip adını değiştirmiştir. “Torlak” kelimesi, “acemi”, “toy” ve “yeni dönme” anlamına gelmektedir. İslamiyete yeni geçmiş olmasından dolayı “Torlak” ismini aldığı düşünülmektedir.

Şeyh Bedrettin kim idam ettirdi?

Bayezid Paşa, bir tertiple Şeyh'i ele geçirip o sırada Serez'de bulunan Mehmet Çelebi'nin huzuruna götürür. Padişah, Şeyh'in işini bir bilim heyetine havale eder. Tartışma sonunda Mevlânâ Haydar Acemi'nin “Malı haram, kanı helal” fetvasıyla Şeyh Bedrettin, Serez'de asılarak idam edilir (8 M).

Baba Zünnun isyanı kimin zamanında?

Baba Zünnun İsyanı, Baba Zünnunadında bir Alevi, yılının Ağustos ayında, Bozok Sancak Beyi Mustafa Bey'in konağını basarak kuvvetleri ile isyanetti.

Şeyh Bedrettin ne zaman öldü?

Şeyh Bedreddin/Ölüm tarihi

Şeyh Bedrettini kim öldürdü?

Bayezid Paşa, bir tertiple Şeyh'i ele geçirip o sırada Serez'de bulunan Mehmet Çelebi'nin huzuruna götürür. Padişah, Şeyh'in işini bir bilim heyetine havale eder. Tartışma sonunda Mevlânâ Haydar Acemi'nin “Malı haram, kanı helal” fetvasıyla Şeyh Bedrettin, Serez'de asılarak idam edilir (8 M).

Şeyh Bedreddin kimin eseri?

Simavne Kadısı Oğlu Şeyh Bedreddin Destanı, Nâzım Hikmet'in yılında yayımlanan destanî şiiridir. Mehmed Çelebi'ye karşı ayaklanma hazırladıkları gerekçesiyle asılan Şeyh Bedreddin, Börklüce Mustafa ve Torlak Kemal'in hikâyesini anlatmaktadır.

Börklüce Mustafa nerede isyan etti?

Günümüzün komünist sistemini andıran bir sistem vaaz ederek, yıllarında Karaburun Yarımadası'nda etrafına topladığı Türkmen köylüler, Rum denizciler ve Yahudi tüccarlar ile toplanan fahiş vergilere ve yapılan haksızlıklara isyan etti.

Şeyh Bedrettin isyanı hangi padişah döneminde olmuştur?

yılında Şeyh Bedreddinde İznik'ten kaçarak Deliorman civarında etrafına topladığı büyük kalabalıkla Osmanlı Devleti'ne karşı isyan eder. Mehmed Çelebi isyanı bastırmak için Beyazit Paşa'yı görevlendirir. Beyazit Paşa isyanı çok kanlı bir şekilde bastırmış ve Şeyh Bedreddin'i de yakalamıştır.

Buharalı Şeyh Bedreddin kimdir?

Rivayete göre Osmanlı Padişahı Yıldırım Bayezıd Han'ın damadı Buharalı Şeyh Bedreddinaskeri ile savaş için bölgeye gelmiş ve savaş esnasında şehit düştüğü için burada gömülmüştür. Ayrıca şeyh Bedrettiniçin 'Horasan Eri' denirmiş. O Bursa şehrinde vefat eden ŞeyhMuhammed Buhari'nin halifesidir.

Baba Zünnun isyanı neden çıkmıştır?

Arazisini tespit ve vergilendirme konusunda kendisine haksızlık edildiği gerekçesiyle ayaklandı. yılının Ağustos ayında çevresine topladığı kuvvetlerle, Bozok sancakbeyi Mustafa Beyin konağını basan Baba Zünnun, Bozok kadısı Muslihiddin Efendi'yi öldürttü.

Canberdi Gazali isyanı hangi padişah döneminde?

Canberdi Gazâlî İsyanı, Osmanlı İmparatorluğu'na bağlı Şam Eyaleti'nin Beylerbeyi Canberdi Gazâlîtarafından yılında çıkarılan isyandır. Osmanlı PadişahıI. Selim dönemindekiŞam Beylerbeyi Canberdi Gazâlî, padişahınvefatının ardından çıkardığı isyanla Halep'e saldırdı.

Şeyh Bedrettin nasıl idam edildi?

Şeyh Bedrettin, İznik'ten gizlice İsfendiyar Beyi'nin yanına gitmiş ancak ondan umduğunu bulamayınca Zagra'ya geçmiş. Tartışma sonunda Mevlânâ Haydar Acemi'nin “Malı haram, kanı helal” fetvasıyla Şeyh Bedrettin, Serez'de asılarak idamedilir (8 M).

Serez nereye bağlı?

Serez(Yunanca: Σέρρες, Serres), Yunanistan'ın Orta Makedonya bölgesinde nüfusu olan bir şehir ve aynı adı taşıyan ilin (Nomos) merkezidir. Osmanlı Devleti döneminde Balkanlar'ın önemli merkezlerinden biriydi.

Şeyh Bedrettin isyanı neye karşı çıktı?

Öğrencisi Börklüce Mustafa şeyhinden etkilenerek devlete isyanetmiş, Şeyh Bedreddinmesuliyetten kaçarak İznik'i terk etmiştir. Anlatımın yaklaşımına baktığımızda önemli tarihçilerimizden biri olan Bitlisi'ye göre Şeyh Bedreddindini konulardaki derin ilmini bir istismar aracı olarak kullandığı gerekçesiyle suçludur.

Börklüce Mustafa ve Torlak Kemal Kimdir?

Torlak kemal, Şeyh Bedrettin'in, Börklüce Mustafa'dan sonra önder müritlerinden biridir. Manisa yöresinde, altı bin kişilik Alevilerden oluşan ordusuyla Osmanlılara direnir.

Simavnalı Şeyh Bedrettin kimin eseri?

Toplu Oyunları 3 / Simavnalı Şeyh Bedreddin-Atçalı Kel Mehmet-Tanrılar ve İnsanlar (Gılgameş) Türk oyun yazarlığında kuşağı içinde yer alan Orhan Asena, Türk tiyatrosuna kazandırdığı sayısız yapıt ile kendini sürekli yenilemiş ve aşabilmilmiş bir yazardır.

Şeyh Bedrettin hocası kimdir?

Babasından aldığı derslerle başladığı öğrenimi sırasında derslerine devam ettiği HocasıMolla Yusuf sayesinde fıkıh ilmiyle tanıştı. Hocasıölünce Bursa'ya gitti; astronomi ve matematik alanlarında büyük ünü olan ve Koca Efendi diye de bilinen Bursa Kadısı ŞeyhMahmut'tan İslami ilimler alanında dersler aldı.

Şeyh Bedrettin, Edirne yakınlarında bulunan, günümüzde Yunanistan sınırları içinde bulunan Simavna kasabasında dünyaya geldi. ile arasında doğduğu rivayet edilmektedir. Şeyh Bedrettin'in doğum yılı, çok sayıda kaynağa göre, torunu Halil B. İsmail Menakıbname’nin ifade ettiği olarak kabul etmektedir.

Annesinin adı Melek, babasının adı İsrail'dir. Babasının Selçuklu Sultanı II. İzzeddin Keykavus’un torunudur ve dönemin kadısıdır. Annesi ise Hristiyanlıktan dönme bir Müslüman'dır. Şeyh Bedrettin, Bedrettin Simavi, İbn Kadî-i Simavna ve Simavnalı Bedreddin olarak da tanınmaktadır. Bu isimler, babasının mesleğinden ötürü kendisine verilmiştir. 

Diğer yandan, bazı kaynaklara göre ise babası aslında kadı değil, Hacı İlbeyi’nin yanında Dimetoka ve çevresini fethe giden gazilerden biridir. Gazi kelimesinin zaman içinde kadı kelimesine dönüştüğü düşünülmektedir. 

EĞİTİM HAYATI

Şeyh Bedrettin, ilk tahsiline babasının yanında başladı. Daha sonra Şahidi Hoca'nın yanında eğitim gördü. Diğer yandan Mevlânâ Yûsuf’tan sarf ve nahiv okudu. Molla Yusuf'un teşviki ile fıkıh ilmi ile ilgilendi. Hocası öldükten sonra Edirne'ye taşındı. 

Edirne'de, astronomi ve matematik alanında uzmanlaşmış Koca Efendi'den dersler almaya başladı. Koca Efendi diye bilinen kişi aslında, dönemin Bursa Kadısı Şeyh Mahmut'tur. Musa Çelebi ile birlikte Koca Efendi'nin İslami ilimler eğitiminden geçti. 

Bir dönem sonra, Musa Çelebi ve amca oğlu Müeyyed ile Bursa'ya gitti. Bursa Kaplıcaları Medresesi’nde yine Koca Efendi’den dersler aldı. Bu üç arkadaş, Koca Efendi'nin yönlendirmesi ile Konya'ya taşındı. Konya'da, Mevlânâ Feyzullah’tan mantık ve astronomi dersleri aldı. 1 yıl boyunca burada kaldı. 

Şeyh Bedrettin, daha sonra, Müeyyed ile birlikte Şam'a gitti. Ancak burada uzun süre kalmadı çünkü veba salgını vardı. Ardından Kudüs'e geçtiler. Kudüs'te, Mescid-i Aksâ’da İbnü’l-Askalani’den hadis dersi aldı.

Daha sonra, bu ikili Kahire'ye gitti. Burada bir grup alimin içinde bulunduğu bir akşam yemeğine katıldı. Dönemin ünlü mantık ve kelâm âlimi Muhammed b. Mübârekşah el-Mantıkī tarafından çok beğendili ve daha sonra onun gözde öğrencisi oldu. 

Şeyh Bedrettin o dönemde,  Mübarek Şah'tan mantık ve felsefe dersleri aldı. Birlikte Hacca gittiler. Şeyh Bedrettin Mekke'den Medine'ye, ardından da Kahire'ye geçti.

MEMLUKLU ŞEHZADESİNE DERS VERDİ

Memluklu Sultanı Berkuk, saygı gösterdiği Ahlatlı Hüseyin'den (Dönemin Şeyhi) Bedrettin'in ismini duydu ve onu saraya davet etti. Bundan sonra Sultan Berkuk'un oğlu Ferec’e 3 yıl boyunca ders verdi. Bu dönemde fıkıh eserlerini yazdı. 

Sarayda, geleneksel ilmî sohbetlerden birinde Mısır'lı alimlerle, dini konularda tartıştı. Sultan Berkuk Şeyh Bedrettin'in bu tavır ve tutumlarından son derece memnundu. 

Sultan Berkuk, Şeyh Bedrettin'i cariyelerinden biri ile evlendirdi. Bu evliliğin ardından tasavvuf aleyhine olan düşüncelerinden arındı. 

Bir süre sonra bir hastalığa yakalanan Şeyh Bedrettin bu vesile ile Saraydan ayrıldı ve Tebriz'e gitti. Tebriz'de bazı alimler ile girdiği İslami tartışmalardan dolayı Sultan Timur'un dikkatini çekti. Bazı rivayetlere göre Timur, Şeyh Bedrettin'i kızı ile evlendirmek ve onu Şeyhülislam yapmak istedi. Ancak Şeyh Bedrettin Kahire'ye geri dönmek istedi. 

ŞEYH OLDU

Kahire'ye dönüş yapan Bedrettin, Şeyhi'nin vefat etmesinden sonra onun yerine geçti ve Şeyh unvanını aldı. Şeyh olduktan sonra şehirdeki birçok alim ile arası açılınca Edirne'ye gitmek üzere yola koyuldu. Bu yolculuk esnasında Dede Sultan diye anılan Börklüce Mustafa ve isyan hareketinin diğer bir ele başı olan Torlak Kemal ile tanıştı. Bu iki isim de Şeyh Bedrettin'in müritlerindendir. 

Bursa ve Gelibolu üzerinden giderek ailesinin yaşadığı şehir olan Edirne’ye yerleşti. Bu dönemde, kendisini ziyarete gelen müritleri ile tasavvufunu yaymaya başladı. 

SİYASİ HAYATI

Şeyh Bedrettin'in faaliyetlerini genişlettiği dönem, Osmanlı Devleti'nin parçalanıp şehzadelerin birbirleriyle mücadele ettiği döneme denk geldi. Musa Çelebi, Edirne'de hükümdarlığını ilan ettikten sonra, Şeyh Bedrettin'i kazasker olarak tayin etti. Böylece siyasi faaliyetleri başlamış oldu. 

Çelebi Mehmet, kardeşi Musa Çelebi'yi yenip Hükümdar olunca, Şeyh Bedrettin kazaskerlik görevinden alındı. Ardından İznik’e sürüldü ve göz hapsine alındı. Ayrıca ilminden ötürü kendisine maaş bağlandı.

ŞEYH BEDRETTİN İSYANI

İznik'e sürgün edilen Şeyh Bedrettin, siyasî ihtiraslarından dolayı bu durumu kabul edemedi. Aslında görünüşte tamamen dini ve tasavvufi kaygılar taşıdığı sanılsa da, gerçekte siyasi kaygıları da vardı. Bu kaygılar, onun siyasi anlamda harekete geçmesine sebebiyet verdi. 

Kısa süre içinde yoğun bir propaganda çalışmasına başladı. Çok sayıda müride sahip olan Şeyh Bedrettin bu sayıyı artırma faaliyetleri yürüttü. Propaganda çalışmaları kapsamında önceden tanıştığı Börklüce Mustafa’yı Aydın ve çevresi için görevlendirdi. Börklüce Mustafa görevini yerine getirdi ve çok sayıda sempatizan topladı. Torlak Kemal'i ise Manisa ve çevresi için görevlendirdi. Börklüce Mustafa ve Torlak Kemal Osmanlı idaresinden memnun olmayan vatandaşları etrafına topladı ve isyan başlattı. 

Bunu duyan Şeyh Bedrettin, göz hapsinde olmasına rağmen İznik’ten kaçtı ve Kastamonu’ya gitti. Kastamonu'da İsfendiyar Bey’e sığındı. Asıl amacı Tatar iline ulaşmak olan Şeyh Bedrettin istediği desteği bulamadı. Daha sonra, Sinop Limanı’ndan gizlice bir gemiye bindi ve Rumeli yakasına geçti. Sırasıyla, Zağra’ya, Silistre, Dobruca ve Deliorman’da hayatına devam etti. Bu bölgelerde destekçileri artmaya başladı. Böylece propaganda alanı gittikçe genişliyordu. 

Dönemin Padişahı Çelebi Mehmet, Şeyh Bedreddin ve müritleri üzerine kuvvetle kuvvetler gönderdi. Karaburun’da, Börklüce Mustafa, Manisa’da  ise Torlak Kemal ve kuvvetleri mağlup edildi ve isyan bastırıldı.

Şeyh Bedrettin de her ne kadar kaçmaya çalışsa da başarılı olamadı ve yakalandı. Yakalanan Şeyh Bedrettin Padişah'ın huzuruna çıkarıldı. 

ŞEYH BEDRETTİN'İN İDAMI

Çelebi Mehmet, İsyanlar bastırıldıktan sonra, yakalanarak karşısına getirilen Şeyh Bedrettin hakkında tek başına hüküm vermek istemedi. Çünkü suçunun yanı sıra aynı zamanda bir din alimiydi. 

Bunun üzerine Şeyh Bedrettin'i yargılamak ve değerlendirmek üzere bir heyet kuruldu. Bu heyet şeyhin faaliyetlerinin dini hükümleler ile uyuşmadığına ve idam edilmesine karar verdi. 

İdam haberini, heyet üyeleri arasında yer alan Mevlânâ Haydar Acemi açıkladı. Bu fetvanın ardından ’de Serez’de idam edildi. 

ŞEYH BEDRETTİN MASUM MUYDU?

Şeyh Bedrettin'in masumiyetini savunan bazı kaynaklar da var. Bir takım kaynaklar, "Şeyh Bedrettin'in bu isyanlarla ilgisinin olup olmadığı netlik kazanmadı" şeklinde yazılar yazmıştır. 

Türkiye Diyanet Vakfı İslam Ansiklopesi'nde yer alan bilgiye göre, Şeyh Bedrettin'in torunu Halil B. İsmail’in yazmış olduğu Menakıbname’de Şeyh temize çıkarmaktadır. Eserde, Şey Bedrettin'in başına gelenlerin asıl sebebinin Börklüce Mustafa, Torlak Kemal gibi yandaşlar olduğu ifade edilmektedir.

Diğer yandan Taşköprizade de onun masumiyetine inandığını dile getirmiştir. 

ŞEYH BEDRETTİN'İN MEZARI NEREDE?

’te Türkiye ile Yunanistan arasında yapılan nüfus mübadelesinde Türkiye’ye gelen göçmenler Şeyh Bedrettin'in kemiklerini İstanbul’a getirdi. Bir süre faklı yerlerde saklandı. 'de Sultan Mahmud’un Divanyolu’ndaki türbesinde defnedildi.

Öte yandan, Şeyh Bedreddin adına Edirne’de bir zaviye, Konya’da da bir mescit bulunmaktadır. 

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir