yetenek haritası / Yeteneklerinin Farkında Mısın? 10 Dakikalık Test ile Yetenek Haritanı Çıkartıyoruz!

Yetenek Haritası

yetenek haritası

&#;ğrencinin yetenek haritası &#;ıkarılıyor

Haberin Devamı

Sevinç Eğitim Kurumları, ilkelerinden ve eğitim anlayışından ödün vermeden kendi açtığı yeni kurumların yanı sıra kurduğu franchising sistemiyle büyümeye devam ediyor. Kurum, franchising sistemiyle sadece “tabela” olarak markasının kullanım hakkını vermekle kalmıyor, tüm eğitim-öğretim sistemini ve yan hizmetleriyle ilgili bilgi ve deneyimini paylaşıyor; belirlenen standartların ve sistemlerin tüm kampüslerde birebir uygulanmasını sağlıyor.

Sınavlara hazırlıkta deneyimli kolej

Öğrenci özelinde gelişim odaklı eğitim sunan ve onları çok yönlü ve başarılı bireyler olarak yetiştirmeyi hedefleyen kolejde Bireysel Gelişim Eğitim Modeli (BİGEM) uygulanıyor. Bu modelle gözlem ve veriye dayalı tanıma-geliştirme-takip sistemiyle öğrenciyi tanıyıp farklılıklarını keşfetmek, bireye uygun program sunmak ve mentor öğretmenin gerçekleştirdiği danışmanlık ve takip sistemiyle öğrencinin sürekli gelişimini sağlamak amaçlanıyor.

Haberin Devamı

Kolejde Türk ve yabancı öğretmenlerle öğrencilere 3 yaşından itibaren İngilizce eğitimi veriliyor; 5 yaşından itibaren de ikinci yabancı dil olarak Almanca, Fransızca, İspanyolca ve kodlama öğretiliyor.

Öğrencilerin yetenek ve ilgilerini erken yaşta fark etmelerini sağlamak amacıyla, tüm öğrencilerin Yetenek Haritası’nı çıkaran kolej, sanat, spor, bilim, teknoloji, sosyal sorumluluk, girişimcilik, felsefe gibi birçok alanda seçenek sunarak anaokulu ile ilkokul öğrencilerine yönelik Yetenek ve İlgi Akademisi dersleri veriyor. Lise ve üniversite sınavlarına hazırlık konusunda da deneyimli olan Sevinç Eğitim Kurumları, MEB’in eğitim programıyla eş zamanlı, 8., ve sınıflara yönelik Sınava Hazırlık Programı yürütüyor.  Google Okulu olan kolejde, sınıflardaki akıllı tahta ve öğrencilerin tabletlerinde yer alan Dijital Eğitim Mobil Uygulamalari ile tüm içeriklere cihaz bağımsız olarak interaktif erişim sağlanıyor.

Yetenek haritası nedir?

Marmara Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Oktay Aydın, yaklaşık yedi yıldır “Yetenek Haritası ve Akademisi Projesi” üzerinde çalışıyor. Ülkemizde eğitim sisteminin en önemli sorunlarından birinin, çocuklarının yeteneklerini keşfetmek ve geliştirmekle ilgili olduğu düşünülürse, projenin son derece ilgi çekici olduğu görülüyor. Projenin mimarı Dr. Oktay Aydın “Yetenek Haritası ve Akademisi Projesi”ni anlattı.


Bir ülkenin geleceği, eğitim alanında gösterdiği başarıyla yakından ilişkilidir. Bu nedenle, eğitim sisteminin hangi profile uygun insan yetiştireceğinin çok iyi tanımlanması gerekir. Bu anlamda, insana verdiğimiz değer ve yüklediğimiz anlam, olumlu ya da olumsuz bütün sektörlerde karşılığını bulacaktır. Bu kapsamda, ülkemizdeki duruma baktığımızda aşağıdaki sorunlarla karşılaştığımızı görüyoruz:


Bu ve benzeri sorunlar bize göstermektedir ki insan yetiştirme politikalarımız beklenen sonuçları vermemiştir. Yeteneklerine değer verilmeyen, yetenekleri doğrultusunda bir gelecek ve kariyer planlaması yapılmayan bireylerin hem kendi mutlulukları hem de ülkelerine yaptıkları katkıların yetersiz olması doğaldır. Öyle anlaşılıyor ki, eğitim sistemimizde odak noktamızı ve yöntemlerimizi gözden geçirmemiz gerekiyor. İşte tam da bu noktada, yeteneklerin keşfedilmesi ve geliştirilmesi kritik bir öneme ve önceliğe sahip oluyor. “Yetenek Haritası ve Akademisi Projesi” bu temel gerekçelerle geliştirilmiş olup eğitim sistemindeki temel bir sorunun çözümüne katkı sağlamayı amaçlamıştır.


Proje, benim yaklaşık yedi yıldır üzerinde çalıştığım bir projedir. Ben, eğitim kurumlarıyla sürekli iç içe olmuş ve sorunlara yakından şahit olmuş birisiyim. 28 yıllık akademik hayatımda gördüğüm kadarıyla eğitim sistemimiz, ne yazık ki, çocukların doğalarını ve yeteneklerini keşfetme ve geliştirme konusunda son derece yetersizdir. Sistem, adeta ulusal sınavlarla pedagojik gerçekler arasına sıkışıp kalmış durumdadır. Öyle ki sistemde, tüm öğrenciler müfredatın öngördüğü kapsam ve içerikte aynı şeyleri öğrenip sınava tabi tutulmaktadır. Bu sorun nasıl çözülebilir diye düşününce, yetenek odaklı bir eğitim ihtiyacını daha iyi anladım. Bunun üstüne, “Yetenek Haritası ve Akademisi Projesi”ni geliştirdim. Proje, özü itibariyle, anaokulundan liseye kadar tüm öğrencilerin yetenek analizlerinin yapılması ve baskın yetenek alanlarına uygun eğitim imkanlarının sunulması üzerine kuruludur. Proje üç aşamalıdır:


A Modülü: Yetenek Haritası

B Modülü: Yetenek Akademisi

C Modülü: Yetenek Özgeçmişi


A Modülü: Yetenek Haritası aşamasında, çocukların sekiz temel yetenek alanı ile ilgili baskınlık sıralaması yapılır. Bunun için dört ayrı form kullanılmakta ve sayfalık raporlar sunulmaktadır:


1- MIT Anaokulu Formu

2- MIT İlkokul Formu

3- MIT Ortaokul Formu

4- MIT Lise Formu


B Modülü: Yetenek Akademisi aşaması, okuldan okula farklı şekilde uygulanabilmektedir. Kıraç Eğitim Kurumları’nda yapılan uygulamada, “yetenek odaklı eğitim” anlayışıyla hareket edilmektedir. Buna göre, tüm öğrencilerin, yetenek haritaları çıkarılmakta, ailelere bu konuda bilgilendirme ve yönlendirmeler yapılmaktadır. Bu aşamadan sonra okul müfredatında yapılan düzenlemelerle tüm öğrencilerin “yetenek dersleri”ne girmesi sağlanmakta; ayrıca, baskın yetenek alanlarına göre “yetenek kulüpleri”ne yönlendirilmektedir. Böylece, tüm öğrenciler, hem testlerle hem de süreç içinde sürekli izlenmekte ve yeteneklerine yönelik düzenli olarak eğitim almaktadırlar.


C Modülü: Yetenek Ürünleri aşamasında da, öğrencilere “Yetenek Sertifikası” verilmektedir. Ayrıca, yaptıkları çalışmalar ve geliştirdikleri ürünlerden oluşan “Yetenek Özgeçmiş Dosyası” hazırlamaları sağlanmaktadır.


Proje, üç yıllık uygulama sürecinde oldukça büyük ilgi gördü ve yayılmaya başlandı. Birçok medya organında da ilgi gören proje ile şu ana kadar yaklaşık bin kişilik bir hedef kitleye ulaşıldı. Sürekli büyümeye devam eden projenin şu ana kadar uygulandığı kurumlar ise:


GÖRSEL SANATLAR

GÖRSEL SANATLAR

Sevinç Koleji Görsel Sanatlar bölümü olarak temel hedefimiz, öğrencilerimizin hayal gücünü kullanarak, duygu ve düşüncelerini sanat yoluyla ifade edebilmeleri, Dünya’da ve Türkiye’de kabul görmüş sanatçıları ve eserleri tanımaları, değer vermeleri ve sanata karşı duyarlı olmalarıdır. Geleneksel ve çağdaş malzemeler kullanılarak, gerekli teknik bilgi, beceri ve uygulamaya yönelik, iki boyutlu, üç boyutlu çalışmalar, sanat eseri inceleme ve yorumlama çalışmaları okullarımızdaki tam donanımlı resim atölyelerimizde gerçekleştirilir.

 

Her seviyedeki öğrencimiz için Yetenek Haritası testi uygulandıktan sonra görsel sanatlar alanında yetenekli oldukları keşfedilen öğrencilerimiz; Anaokulu ve İlkokul kademelerinde Yetenek ve İlgi Akademisine, Ortaokul ve Lise kademelerinde Kulüplerde ilgili branşlara yönlendirilir.     

 

Tüm bu çalışmalar sonrasında ortaya çıkan ürünler, her yıl Aralık ayında gerçekleştirilen İyilik Karnavalında öğrencilerimiz tarafından satışa sunularak, STK’lara bağış yapılır. Yurt içi ve yurt dışında çeşitli yarışmalara katılan öğrencilerimiz, aldıkları ödüllerle Kurumumuzu gururlandırırlar.

1 T.C. BAKIRKÖY KAYMAKAMLIĞI İLÇE MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ MÜDÜRLÜĞÜ YETENEK HARİTASI PROJESİ HAZİRAN BAKIRKÖY - İSTANBUL

2 YETENEK HARİTASI PROJESİ KOMİSYONLARI VE ÜYELERİ PROJE KOORDİNATÖRÜ HÜSEYİN ŞAHİN (BAKIRKÖY RAM) İLKOKUL KOMİSYONU ORTA OKUL KOMİSYONU LİSE KOMİSYONU AYLİN DEMİR (Başkan) ÖZDEN AKDOĞAN(Başkan) BURCU F. KILINÇ (Başkan) MELTEM TİBET USTA BİRSEN MEREV BERRİN BAĞDATLI ŞULE TÜRK HATİCE SEVİNÇ AKYOLLU AYŞEN TANSEL ÖZOBUT ÖNER AKKAN SERPİL SEVGEN MELİKE USLU NURAN YILMAZ PELİN KEÇECİ BURCU BULGU KAYA CEREN BİNİCİ 2

3 İÇİNDEKİLER Yetenek Haritası Projesi. 10 Uygulanan Testler 19 Yetenek Testleri Uygulanan İlçe Geneli Okul ve Öğrenci Sayıları 20 Yetenek Haritası Projesi İlçe Geneli Uygulama Sonucu İstatistikleri. 21 Liselerin Uygulama Sonuçları Bakırköy İlçesi Liseleri İlçe Geneli Yetenek Haritası. 23 Bakırköy İlçesi Liseleri Yetenek Haritası 24 TYT 9 11 Uygulanan Liseler Proje Kapsamındaki Liselerin Uygulama Sonucu Genel İstatistikleri. 26 Lise TYT Sonuçları Hakkında Genel Öneriler.. 27 Bakırköy İlçesi Liseleri Genel Uygulama Sonuçları. 28 Yetenek Haritası Projesi TYT Sonuçlarının Genel Yorumu ve Öneriler 41 Ortaokulların Uygulama Sonuçları Bakırköy İlçesi Ortaokulları İlçe Geneli Yetenek Haritası. 43 Bakırköy İlçesi Ortaokulları Yetenek Haritası TYT 6 8 Uygulanan Ortaokullar Proje Kapsamındaki Ortaokulların Uygulama Sonucu Genel İstatistikleri TYT 6 8 Uygulama Sonuçları Hakkında Genel Öneriler 47 Bakırköy İlçesi Ortaokulları Genel Uygulama Sonuçları

4 İlkokulların Uygulama Sonuçları Bakırköy İlçesi İlkokulları Yetenek Haritası. 62 TKT 7 11 Uygulanan İlkokullar. 63 Proje Kapsamındaki İlkokulların Uygulama Sonucu Genel İstatistikleri Bakırköy İlçesi İlkokulları Yetenek Haritası Sonuçları Yetenek Haritası İlkokul Kademesi Uygulama Sonuçlarının Yorumu ve Öneriler

5 5

6 YETENEK HARİTASI PROJESİ PROJENİN TARİHİ : Öğretim Yılı PROJENİN TEMASI: ÖĞRENCİLERİN YETENEK ALANLARI, OKUL, ALAN VEBÖLÜM SEÇMELERİ (KİŞİSEL VE MESLEKİ REHBERLİK) PROJENİN ALT BAŞLIKLARI >İLKOKUL seafoodplus.info ÖĞRENCİLERİ >ORTAOKUL seafoodplus.info ÖĞRENCİLERİ >LİSE seafoodplus.info ÖĞRENCİLERİ PROJENİN TÜRÜ : TEMEL YETENEKLER TESTLERİNİN( TYT) UYGULANMASI PROJENİN KONUSU /AÇIKLAMASI: ÖĞRENCİLERİN,, OKULLARIN VE BAKIRKÖY İLÇESİNİN YETENEK HARİTALARININ ÇIKARILMASI UYGULAMA KAPSAMI : Bakırköy İlçesindeki İlkokul, Ortaokul ve Liseler PROJE ORTAKLARI : >Bakırköy Kaymakamlığı >Bakırköy İlçe MEM >Bakırköy RAM >İlkokul, Ortaokul ve Liselerin Rehberlik Servisleri PROJE SORUMLULARI VE GÖREV İlkokullar, ortaokullar ve liselerde görev yapıp da, Temel Yetenek Testlerinin eğitimini almış ya da bu öğretim yılı bu eğitimlere alınacak olan okul rehberlik servislerinde görevli psikolojik danışman/rehberlik alanı uzmanları. HEDEF KİTLE >Öğrenciler >Anne-Babalar >Öğretmenler 6

7 PROJE İLETİŞİM : Bakırköy RAM SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK Bakırköy RAM ın koordinesinde Bakırköy ilçesindeki İlkokul 4., Ortaokul 7. ve Liselerdeki 9.sınıf öğrencilerine her yıl sınıf/yaş düzeylerine uygun olarak geliştirilmiş Temel Yetenekler Testlerinin uygulanması. Uygulamanın sonraki süreçte ilçedeki tüm öğrencilere, sonra İstanbul ilindeki her yaş ve kademedeki okulların öğrencilerine, daha sonra ise Türkiye genelindeki tüm öğrenci, okul ve il yetenek haritalarının çıkarılması PROJENİN GEREKÇELERİ / AMAÇLARI >İlkokul 4. Sınıf, ortaokul 7.sınıf ve lise 9.sınıf öğrencilerinin bir üst kademedeki okula geçişleri veya alan / bölüm seçimleri öncesinde yetenek haritalarını çıkarmak, >Öğrencilerin kendilerini tanımalarını; ilgi, yetenek ve değer alanlarına ilişkin olarak bilgilenmelerini ve farkındalık kazanmalarını sağlamak, >Öğrencilerin yönelecekleri üst öğrenim alanının yeteneklerine uygun olması yönünde bilinç geliştirmelerine imkan vermek, >Velilerin çocuklarını tanımalarını; ilgi, yetenek ve değer alanlarına ilişkin olarak bilgilenmelerini ve farkındalık kazanmalarını sağlamak. çocuklarının üst kademedeki okul ve alan/ bölüm tercihlerinde kendi ilgi, yetenek ve değer alanlarına uygun tercihler yapmalarını desteklemelerinin anlamı ve önemi hususunda bilgilenmelerini ve farkındalık kazanmalarını sağlamak, >Yüksek yetenekli olan öğrencileri belirleyerek, onlara yönelik zenginleştirilmiş programlar ve özel uygulamalar planlanmasına fırsat oluşturarak, sırasıyla öğrencinin, okulun ve ilçenin akademik başarısının artırılmasına imkan oluşturmak, 7

8 >Öğrencilerin yapacakları okul, alan ve bölüm seçimlerinin uygulanan TYT sonuçları ile tutarlı olup olmadığına ilişkin verilere ulaşmak, >Öğrencilere ve velilerine yönelik mesleki rehberlik çalışmaları için etkin ve uygulanabilir bir model oluşturmak, >Pilot uygulama olarak «İlçe Yetenek Haritası» nı çıkardıktan sonra sırasıyla; * İstanbul İlçeleri Yetenek Haritasını, * İstanbul İli Yetenek Haritasını, * 7 Coğrafi Bölgenin Yetenek Haritalarını Ve *Türkiye Yetenek Haritasını, çıkarmak Çıkarılan haritaların yorum ve değerlendirme sonuçlarına göre gerek müfredattan, öğretmen yetiştirme politikalarına ve eğitim önceliklerine, gerekse okullarda rehberlik ve psikolojik danışmanlık çalışmalarına kadar eğitim sistemiyle alakalı farklı konularda yenilik ve iyileştirmeler yapılmasına katkı sağlanması amaçlanmaktadır. 8

9 PROJE UYGULAMA PLANI >Uygulanacak Temel Yetenek Testleri ve yapılacak çalışmalar için gerekli onayların alınması >Temel Yetenek /Kabiliyet Testlerinin uygulama sonuçlarının optik olarak değerlendirilmesi için gerekli yazılımların yaptırılarak, TYT ve TYT için ayrı ayrı optik formların geliştirilmesi. Böylece test sonuçlarının değerlendirmesini kolaylaştırarak, her öğrenciye, her okula özel olacak şekilde yetenek haritalarının çıkarılması. >Her okul kademesi için ayrı ayrı olmak üzere İlçe Yetenek Haritalarının çıkarılması için gerekli tedbirlerin alınması, *Bakırköy ilçesindeki tüm resmi ve özel okulların rehberlik servislerindeki psikolojik danışman/rehberlik kadrolu meslek uzmanlarının okul kademelerine göre listelerinin oluşturulması ve psikolojik danışmanların hangi temel yetenek testlerinin eğitimini almış olduklarının tespit edilmesi, > Bu öğretim yılına mahsus olmak üzere ilkokullarda 4. sınıfların, ortaokullarda 7.sınıfların, liselerde ise 9.sınıfların şube sayıları ile bu şubelerdeki toplam öğrenci sayılarının tespit edilmesi, > Uygulama yapılacak her okula bir Okul Kodu, her uygulayıcı psikolojik danışman/rehber öğretmene ise bir Uygulayıcı Kodu verilmesi ve bu kodların ilgili kişilere iletilmesi, >İlkokul, ortaokul ve liselerde ilgili temel yetenek testini uygulayacak olan psikolojik danışmanların belirlenmesi ve yapılacak bir toplantı ile uygulamanın amaçları ve uygulama basamakları hakkında bilgilendirilmeleri. Bu toplantı da ayrıca, *Her kademe için ilgili okulların rehberlik servislerindeki psikolojik danışman/ rehberlik kadrolu meslek uzmanlarından gönüllülük esasına göre her kademe için ayrı ayrı olmak üzere, Yetenek Testleri Uygulama Komisyonlarının oluşturması, * Uygulama takviminin/planının ilgililere duyurulması, 9

10Uygulanacak Olan Temel Yetenek Testinin Sonuçları Doğrultusunda; >Her öğrenciye ilgili okuldaki TYT uygulayıcısı tarafından bireysel rehberlik ve psikolojik danışma yapılacak, >TYT uygulanan sınıflara en az birer seanslık grup rehberliği yapılacak, >Öğretmenler, TYT uygulamaları ve uygulama sonuçları hakkında bireysel ve/veya grup halinde bilgilendirilecektir. >Velilere bireysel ve/veya gruplar halinde gerekli bilgilendirme ve rehberlik yapılacak. 10

11 İhtiyaç olduğu düşünülen öğrencilerin velilerine, çocuklarına uygulanan TYT sonuçları, yorum ve önerilerle birlikte yazılı olarak da iletilecektir. >Temel Yetenek Testi uygulanıp, sonuçları hakkında öğrenciye, sınıfa, öğretmenlere ve velilere yönelik çalışmalar tamamlandıktan sonra uygulamaların sonuçları doğrultusunda; a)öğrenciye özel olarak oluşturulan, velisi de bilgilendirilen; «TYT Uygulama Sonuç Raporunun bir nüshası öğrenci bireysel dosyasına konularak muhafaza edilebilecek, b)okul Yetenek Haritası hazırlanarak, her okula özel olacak şekilde, Okul Yetenek Haritası, Yapılan Çalışmalar ve TYT Uygulama Raporu hazırlanacak ve bu raporun bir nüshası sistem üzerinden hem de ilgili komisyonlara iletilecektir. Okul raporlarında; *Okul Yetenek Haritası, *Uygulanan kız, erkek ve toplam öğrenci sayısı, *Uygulanan sınıf sayısı, *Bireysel bilgilendirme, rehberlik yapılan öğrenci sayısı, *Yapılan sınıf grup çalışması ve genel katılımcı öğrencilerin toplam sayısı, *Bilgilendirme yapılan öğretmen sayısı, *Bireysel Bilgilendirme ve Rehberlik Yapılan Veli Toplamı, *Velilere yönelik grup çalışması veya genel veli bilgilendirme toplantısı ve katılımcı velilerin sayısına ve varsa yapılan diğer çalışmalara yer verilecektir. >Hazırlanan, Okul Yetenek Haritaları ve TYT Uygulama Raporları RAM da proje koordinatörünün başkanlığında ilgili okul komisyonları tarafından değerlendirilerek; *İlkokul komisyonu tarafından yorum ve önerileri de içerecek şekilde, «İlkokul Öğrencilerinin Yetenek Haritaları, Yapılan Çalışmalar ve TYT Uygulama Raporu, 11

12 *Ortaokul komisyonu tarafından yorum ve önerileri de içerecek şekilde; Ortaokul Öğrencilerinin Yetenek Haritaları, Yapılan Çalışmalar ve TYT Uygulama Raporu, *Lise komisyonu tarafından yorum ve önerileri de içerecek şekilde; Lise Öğrencilerinin Yetenek Haritaları, Yapılan Çalışmalar ve TYT Uygulama Raporu haline getirilecektir. >RAM da proje koordinatörünün başkanlığında ilgili komisyon üyelerinin katılımları ile İlçe Yetenek Haritası ve TYT Uygulama Komisyonları toplanarak farklı okul kademeleri için ayrı ayrı hazırladıkları Okul Yetenek Haritaları ve Uygulama Raporlarını derleyerek,; * İlçe Yetenek Haritası Raporunu hazırlayacak, *Yapılan çalışmalar ve projenin uygulama sonuçları bir kitapçığa dönüştürülmek üzere proje koordinatörü tarafından gereği için RAM Müdürlüğüne teslim edilecektir 12

14 ÖRNEK: OKUL VE UYGULAYICI KODLARI 14

15 UYGULANAN TESTLER I - TEMEL KABİLİYETLER TESTİ 7 11 ALT TESTLER YETENEK KELİMELER TESTİ RESİMLER TESTİ YER KAVRAMI TESTİ KELİME GRUPLAMASI TESTİ RESİM GRUPLAMASI TESTİ AYIRDETME TESTİ HESAP TESTİ DİL DİL ŞEKİL-UZAY AKIL YÜRÜTME AKIL YÜRÜTME AYIRDETME SAYISAL TOPLAM TEST PUANI:. GENEL: II - TEMEL YETENEKLER TESTİ / TYT(6 8) YETENEK ALANLARI ( 5 ALT TEST ) DİL YETENEĞİ (Dil Kelime Gruplaması ve Dil Kelime Hazinesi) AKIL YÜRÜTME YETENEĞİ (Sayı Dizileri ve Harf Dizileri) SAYI YETENEĞİ (Sayısal) GENEL YETENEK II - TEMEL YETENEKLER TESTİ / TYT(9 11) YETENEK ALANLARI ( 4 ALT TEST ) DİL YETENEĞİ (Dil Kelime Gruplaması ve Dil Kelime Hazinesi) AKIL YÜRÜTME YETENEĞİ (Akıl Yürütme9 SAYI YETENEĞİ (Sayısal) GENEL YETNEK 15

16 YETENEK TESTİ UYGULANAN İLÇE GENELİ OKUL VE ÖĞRENCİ SAYILARI YETENEK TESTİ UYGULANAN ; >LİSE ÖĞRENCİLERİNİN TOPLAMI : >ORTAOKUL ÖĞRENCİLERİNİN TOPLAMI: >İLKOKUL ÖĞRENCİLERİNİN TOPLAMI : YETENEK TESTİ UYGULANAN İLÇE GENELİ ÖĞRENCİ TOPLAMI:

17

18 LİSELERİN UYGULAMA SONUÇLARI BAKIRKÖY İLÇESİ LİSELERİN İLÇE GENELİ YETENEK HARİTASI 18

19 19

20 BAKIRKÖY İLÇESİ LİSELERİN YETENEK HARİTASI 20

21 TYT 9 11 UYGULANAN LİSELER RESMİ LİSELER Öğrenci Sayısı 1-Ataköy Anadolu Lisesi Bakırköy Anadolu Lisesi Gürlek Nakipoğlu Anadolu Lisesi Florya Tevfik Ercan Anadolu Lisesi 98 5-Yahya Kemal Beyatlı Anadolu Lisesi 77 6-Yeşilköy Anadolu Lisesi 85 7-Yeşilköy Yıl Anadolu Lisesi Sabri Çalışkan Çok Programlı Anadolu Lisesi Bakırköy Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Bakırköy Yıl Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Kartaltepe Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Nüket Ercan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ÖZEL LİSELER Öğrenci Sayısı 1-Özel İstek Bilge Kağan Anadolu Lisesi Özel Florya Anadolu Lisesi 27 3-MEV Koleji 61 4-Özel Mektebim Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Yetenek Testi Uygulanan Lise Öğrencilerinin Genel Toplamı:

22 PROJE KAPSAMINDAKİ LİSELERİN UYGULAMA SONUCU GENEL İSTATİSTİKLERİ UYGULAMA YAPILAN OKULLAR: BAKIRKY İLÇESİNDEKİ 16 LİSE (ORTAÖĞRETİM KURUMU) Yetenek haritası projesi kapsamında Bakırköy İlçesindeki16 lisenin(ortaöğretim Kurumunun) 9. Sınıf öğrencilerine uygulanan Temel Yetenekler Testi (TYT ) sonuçlarının yorumu, öğrenci, veli ve öğretmenlere yönelik yapılan çalışmalar ile sonuçlar hakkındaki önerileri aşağıda verilmiştir. Bireysel Bilgilendirme ve Rehberlik Yapılan Öğrenci Sayısı Erkek Kız Toplam Sınıf ve/veya Grup Rehberlik Çalışmaları Sınıf Rehberliği ve Katılan Öğrenci Toplamı Grup Rehberliği ve Katılan Öğrenci Toplamı Velilere yönelik yapılan Çalışmalar Bireysel Görüşülen Annelerin Toplamı Bireysel Görüşülen Babaların Toplamı Birlikte Görüşülen Anne-Babaların Toplamı Yapılan Grup Çalışması ve Katılımcı Anne-Babaların Toplamı (Anneler: Babalar:Toplam: Yapılan Genel Veli Semineri vs ve Katılımcı Velilerin Toplamları Öğretmenlere Yönelik Çalışmalar TOPLAM Bilgilendirilen öğretmen sayısı : (Toplu : Bireysel: ) NOT: Ataköy Cumhuriyet Anadolu Lisesi ve Hasan Polatkan Anadolu Lisesinde uygulayıcı olmadığı için uygulama yapılamamıştır. 22

23 LİSE TYT SONUÇLARI HAKKINDA GENEL ÖNERİLER Eğitim sisteminde, yaparak -yaşayarak öğrenme modellerine uygun ders ve aktivitelerle yer verilmesi. Çocukların özerkleşmesi için ailelere yönelik farkındalık eğitimlerinin verilmesi. Dil yeteneğini geliştirmeye yönelik; okullarda kitap okumayı özendirici projeler üretilebilir. Sözcük oyunlarıyla ilgili kulüpler kurulup oyun ve yarışmalar düzenlenebilir. Sayısal alanla ilgili yeteneğin gelişmesine yönelik; matematik dersinin öğrencilere oyunlarla sevdirilmesi sağlanabilir. Matematiğin daha işlevsel hale getirilmesi ve hayata dair bağlantısının kurulması sağlanabilir. Problem çözme ve muhakeme alanına ilişkin yeteneğin gelişmesine yönelik; derslerin işlenmesinde ve müfredatta yaparak ve yaşayarak öğrenme modellerinin işlevsel hale getirilmesi, problem çözme becerilerinin ders konuları içinde de ele alınması sağlanabilir. Öğrencilerin farklı düşünme becerilerini geliştirecek etkinlikleri okul programına dahil edilmelidir. Yetenek alanlarının geliştirilmesi için sunulan öneriler aydınlatıcı ancak yetenek alanları ile ilişkilendirilen meslekler her alan için aynı ve yetersiz Okulda kitap okuma saatleri planlanabilir. Öğrencilerin iletişim becerilerini geliştirmek için münazara yarışmaları düzenlenebilir. Tüm derslerde konular, gündelik yaşamla ilişkilendirilerek anlatılmalıdır. Özellikle öğrencilerin dil yeteneği ve akıl yürütme yeteneği düzeylerini yükseltmeye yönelik olarak bulmaca, sudoku, tangram yapma, labirent, satranç ve mangala gibi oyunlar oynanabilir. Polisiye roman vb. kitaplar okunabilir. Öğrencilerin ayırt etmesini düzeylerini arttıracak ders içi etkinlikler (münazara, tartışma, beyin fırtınası, hız ve beceriye yönelik çeşitli oyunlar) yapılabilir. 23

24 BAKIRKÖY İLÇESİ LİSELERİ İlçe Geneli Uygulama Sonuçları Bakırköy Kaymakamlığı ve İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü olurlarıyla, Bakırköy Rehberlik ve Araştırma Merkezi adına Hüseyin ŞAHİN koordinatörlüğünde yürütmekte olduğumuz YETENEK HARİTASI PROJESİ kapsamında öğrencilerinizin yetenek alanlarına yönelik alt başlıklarda yapılan değerlendirmelerin sonuç ve grafik dağılımı aşağıdaki gibidir. TKT 9 11 Uygulanan Toplam Lise Sayısı : 16 Resmi Anadolu Lisesi : 7 Resmi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi : 4 Resmi Çok Programlı Lise : 1 Özel lise/kolej : 4 TKT 9 11 Uygulanan Toplam Öğrenci Sayısı: Kız : Erkek: Her Bir Yetenek Alanında aşağıdaki kriterlere göre bir yetenek sınıflandırılması yapılmaktadır. OLDUKÇA YÜKSEK DÜZEYDE (ortalamanın oldukça üzerinde bir yetenek seviyesi) * YÜKSEK DÜZEYDE (ortalamanın üzerinde bir yetenek seviyesi) ORTALAMA DÜZEYDE (ortalamaya yakın bir yetenek seviyesi) GELİŞTİRİLMELİ (Daha fazla zaman ayrılarak geliştirilebilecek yetenek seviyesi ) ÖNCELİKLİ OLARAK GELİŞTİRİLMELİ ( Ek takviye gereken yetenek seviyesi) 24

25 Genel yetenek alanında öğrencilerin dağılım bilgileri: YÜKSEK DÜZEYDE: Okul öğrencilerinin %6,6 sının, %75 % aralığında bir puan elde ederek Yüksek Düzeyde Bir Genel Yeteneğe sahip oldukları tespit edilmiştir. Bu sonuç testte ölçülen dil, akıl yürütme ve sayısal yeteneklere bir bütün olarak sahip olma düzeyidir. ORTALAMA DÜZEYDE: Okul öğrencilerinin % 54,8 sının, %50 %75 aralığında bir puan elde ederek Ortalama Düzeyde Bir Genel Yeteneğe sahip oldukları tespit edilmiştir. Bu sonuç testte ölçülen dil, akıl yürütme ve sayısal yeteneklere bir bütün olarak sahip olma düzeyidir. GELİŞTİRİLMELİ: Okul öğrencilerinin % 35 sının, % aralığında bir puan elde ederek Geliştirilmesi Gereken Bir Genel Yeteneğe sahip oldukları tespit edilmiştir. Bu sonuç testte ölçülen dil, akıl yürütme ve sayısal yeteneklere bir bütün olarak sahip olma düzeyidir. ÖNCELİKLİ OLARAK GELİŞTİRİLMELİ: Okul öğrencilerinin %15,2 sının, %25 in altında bir puan elde ederek Öncelikli Olarak Geliştirilmesi Gereken Bir Genel Yeteneğe sahip oldukları tespit edilmiştir. Bu sonuç testte ölçülen dil, akıl yürütme ve sayısal yeteneklere bir bütün olarak sahip olma düzeyidir. 25

26 Genel yetenek alanında öğrencilerin dağılım grafikleri: 26

27 İlçe Geneli Sayısal Yeteneği Öğrencilerin Dağılım Bilgileri: YÜKSEK DÜZEYDE: Okul öğrencilerinin %19,8 sının, %75 95 aralığında bir puan elde ederek Yüksek Düzeyde Bir Genel Yeteneğe sahip oldukları tespit edilmiştir. Bu sonuç testte ölçülen dil, akıl yürütme ve sayısal yeteneklere bir bütün olarak sahip olma düzeyidir. ORTALAMA DÜZEYDE: Okul öğrencilerinin % 38,6 sının, %50 74 aralığında bir puan elde ederek Ortalama Düzeyde Bir Genel Yeteneğe sahip oldukları tespit edilmiştir. Bu sonuç testte ölçülen dil, akıl yürütme ve sayısal yeteneklere bir bütün olarak sahip olma düzeyidir. GELİŞTİRİLMELİ: Okul öğrencilerinin % 21,8 sının, % aralığında bir puan elde ederek Ortalama Düzeyin Altında ve Geliştirilmesi Gereken Bir Genel Yeteneğe sahip oldukları tespit edilmiştir. Bu sonuç testte ölçülen dil, akıl yürütme ve sayısal yeteneklere bir bütün olarak sahip olma düzeyidir. ÖNCELİKLİ OLARAK GELİŞTİRİLMELİ: Okul öğrencilerinin % 19,8 sının, %25 in altında bir puan elde ederek Öncelikli Olarak Geliştirilmesi Gereken Bir Genel Yeteneğe sahip oldukları tespit edilmiştir. Bu sonuç testte ölçülen dil, akıl yürütme ve sayısal yeteneklere bir bütün olarak sahip olma düzeyidir. 27

28 İlçe Geneli Sayısal Yeteneği Değerlendirme Sonuç Grafiği: 28

29 İlçe Geneli Akıl Yürütme Yeteneği Öğrencilerin Dağılım Bilgileri: YÜKSEK DÜZEYDE: Okul öğrencilerinin %0 sının, %75 95 aralığında bir puan elde ederek Yüksek Düzeyde Bir Genel Yeteneğe sahip oldukları tespit edilmiştir. Bu sonuç testte ölçülen dil, akıl yürütme ve sayısal yeteneklere bir bütün olarak sahip olma düzeyidir. ORTALAMA DÜZEYDE: Okul öğrencilerinin % 10,7 sının, %50 74 aralığında bir puan elde ederek Ortalama Düzeyde Bir Genel Yeteneğe sahip oldukları tespit edilmiştir. Bu sonuç testte ölçülen dil, akıl yürütme ve sayısal yeteneklere bir bütün olarak sahip olma düzeyidir. GELİŞTİRİLMELİ: Okul öğrencilerinin % 59,9 sının, % aralığında bir puan elde ederek Ortalama Düzeyin Altında ve Geliştirilmesi Gereken Bir Genel Yeteneğe sahip oldukları tespit edilmiştir. Bu sonuç testte ölçülen dil, akıl yürütme ve sayısal yeteneklere bir bütün olarak sahip olma düzeyidir. ÖNCELİKLİ OLARAK GELİŞTİRİLMELİ: Okul öğrencilerinin % 29,4 sının, %25 in altında bir puan elde ederek Öncelikli Olarak Geliştirilmesi Gereken Bir Genel Yeteneğe sahip oldukları tespit edilmiştir. Bu sonuç testte ölçülen dil, akıl yürütme ve sayısal yeteneklere bir bütün olarak sahip olma düzeyidir. 29

30 İlçe Geneli Akıl Yürütme Yeteneği Öğrencilerin Dağılım Grafikleri: 30

31 İlçe Geneli Dil Yeteneği Öğrencilerin Dağılım Bilgileri: YÜKSEK DÜZEYDE: Okul öğrencilerinin %2,5 sının, %75 95 aralığında bir puan elde ederek Yüksek Düzeyde Bir Genel Yeteneğe sahip oldukları tespit edilmiştir. Bu sonuç testte ölçülen dil, akıl yürütme ve sayısal yeteneklere bir bütün olarak sahip olma düzeyidir. ORTALAMA DÜZEYDE: Okul öğrencilerinin % 37,6 sının, %50 74 aralığında bir puan elde ederek Ortalama Düzeyde Bir Genel Yeteneğe sahip oldukları tespit edilmiştir. Bu sonuç testte ölçülen dil, akıl yürütme ve sayısal yeteneklere bir bütün olarak sahip olma düzeyidir. GELİŞTİRİLMELİ: Okul öğrencilerinin %44,7 sının, % aralığında bir puan elde ederek Ortalama Düzeyin Altında ve Geliştirilmesi Gereken Bir Genel Yeteneğe sahip oldukları tespit edilmiştir. Bu sonuç testte ölçülen dil, akıl yürütme ve sayısal yeteneklere bir bütün olarak sahip olma düzeyidir. ÖNCELİKLİ OLARAK GELİŞTİRİLMELİ: Okul öğrencilerinin % 4,7 sının, %25 in altında bir puan elde ederek Öncelikli Olarak Geliştirilmesi Gereken Bir Genel Yeteneğe sahip oldukları tespit edilmiştir. Bu sonuç testte ölçülen dil, akıl yürütme ve sayısal yeteneklere bir bütün olarak sahip olma düzeyidir. 31

32 32

33 YETENEK HARİTASI PROJESİ TYT SONUÇLARININ GENEL YORUMU VE ÖNERİLER Lise düzeyinde 15 okuldan Sınıf şubesinden öğrenciye TYT testi uygulanmıştır. Sayısal yetenek alanında öğrenci sonuçlarının yüksek düzey ve öncelikli geliştirilmeli alanlarının birbirlerine paralellik gösterdiği görülmüştür. Bu durum genel popülâsyona uygun eğilim göstermektedir. Bu da bizlere Bakırköy ilçesinde dengeli bir dağılım olduğunu göstermiştir. Akıl yürütme yeteneği alanında öncelikli olarak geliştirilmeli ve geliştirmeli oranının %90 lar da olması öğrencilerin akıl yürütme, muhakeme ve sorun çözüm alanlarında beceri sahibi olmadıklarını göstermektedir. Bu süreçte öğrencilerin baş etme yeteneklerinin düşük olmasından dolayı hayata dair direnç ve dayanıklılıklarının az olduğu ve psikolojik sorunlara daha çok yatkınlık gösterdikleri söylenebilir. Dil yeteneği alanında geliştirilmeli oranın yüksek olması, öğrencilerin genellikle sözel derslerinin başarılı olmasına rağmen bu alanı geliştirici gazete, dergi, kitap vb. okumadıklarını göstermektedir. Bunun sebebi iletişim araçlarının çok fazla ve amacı dışında kullanılması olabilir. Ayrıca anne babaların çocuklarıyla eskisi kadar çok sözel iletişime geçmemelerinin etkili olabileceği düşünülmektedir. SONUÇLAR HAKKINDA GENEL ÖNERİLER - Okullarda kitap okumayı özendirici projeler üretilebilir. - Sözcük oyunları ile ilgili kulüpler kurulabilir. - Dil becerisini geliştirmeye yönelik oyunlar, yarışmalar düzenlenebilir. - Sayısal alanla ilgili önyargıların kırılması, oyunlarla matematik dersinin öğrencilere sevdirilmesi sağlanabilir. - Matematik dersinin daha işlevsel hale getirilerek hayatla bağlantılı öğretilmesi yapılandırılabilir. - Yaşama dair problem çözme becerilerinin ders konuları içinde ele alınması ve tüm sınıf seviyelerinde yer alması sağlanabilir. - Derslerin işlenmesinde ve müfredatta öğrenciyi yaparak yaşayarak öğrenme modelleriyle daha çok işlevsel hale getirmek öğrencinin sorun çözme becerisini arttırabilir. Ayrıca bu şekilde öğrencinin öğrenme davranışının da kalıcılığının artacağı düşünülmektedir. 33

34 ORTAOKULLARIN İLÇE GENELİ UYGULAMA SONUÇLARI 34

35 BAKIRKÖY İLÇESİ ORTAOKUL İLÇE GENELİ YETENEK HARİTASI BAKIRKÖY İLÇESİ ORTAOKUL YETENEK HARİTASI 35

36 36

37 TYT 6 8 UYGULANAN ORTAOKULLAR OKUL ADI ÖĞRENCİ SAYISI Yıl Ataköy Ortaokulu Ataköy Atatürk Ortaokulu Aybars Ak Ortaokulu Bakırköy Cumhuriyet Ortaokulu Emlak Kredi Bankası Ortaokulu Halil Bedii Yönetgen Ortaokulu İbni Sina Ortaokulu 70 8-İncirlik Ahmet Hamdi Tanpınar Ortaokulu 82 9-Bakırköy Osmaniye Nuri Pakdil Ortaokulu Özel Dadyan Ortaokulu Yeşilköy Ermeni Ortaokulu

38 PROJE KAPSAMINDAKİ ORTAOKULLARIN UYGULAMA SONUCU GENEL İSTATİSTİKLERİ Uygulama Kapsamındaki Okullar: BAKIRKÖY İLÇESİ ORTAOKULLARI Yetenek haritası projesi kapsamında okulumuz 7. Sınıf öğrencilerine uygulanan Temel Yetenekler Testi 6 8 (TYT ) sonuçlarının yorumu, öğrenci, veli ve öğretmenlere yönelik yapılan çalışmalar ile sonuçlar hakkındaki önerilerimiz aşağıda verilmiştir. Bireysel Bilgilendirme ve Rehberlik Yapılan Öğrenci Sayısı Erkek Kız Toplam Sınıf ve/veya Grup Rehberlik Çalışmaları Sınıf Rehberliği ve Katılan Öğrenci Toplamı Grup Rehberliği ve Katılan Öğrenci Toplamı Velilere yönelik yapılan Çalışmalar Bireysel Görüşülen Annelerin Toplamı Bireysel Görüşülen Babaların Toplamı Birlikte Görüşülen Anne-Babaların Toplamı Yapılan Grup Çalışması ve Katılımcı Anne-Babaların Toplamı (Anneler: Babalar: 69 ) Yapılan Genel Veli Semineri vs ve Katılımcı Velilerin Toplamları TOPLAM: Öğretmenlere Yönelik Çalışmalar Bilgilendirilen öğretmen sayısı : (Toplu : Bireysel: 68 ) 38

39 TYT 6 8 UYGULAMA SONUÇLARI HAKKINDA GENEL ÖNERİLER Eğitim sisteminde, yaparak -yaşayarak öğrenme modellerine uygun ders ve aktivitelerle yer verilmesi. Çocukların özerkleşmesi için ailelere yönelik farkındalık eğitimlerinin verilmesi. Dil yeteneğini geliştirmeye yönelik; okullarda kitap okumayı özendirici projeler üretilebilir. Sözcük oyunlarıyla ilgili kulüpler kurulup oyun ve yarışmalar düzenlenebilir. Sayısal alanla ilgili yeteneğin gelişmesine yönelik; matematik dersinin öğrencilere oyunlarla sevdirilmesi sağlanabilir. Matematiğin daha işlevsel hale getirilmesi ve hayata dair bağlantısının kurulması sağlanabilir. Problem çözme ve muhakeme alanına ilişkin yeteneğin gelişmesine yönelik; derslerin işlenmesinde ve müfredatta yaparak ve yaşayarak öğrenme modellerinin işlevsel hale getirilmesi, problem çözme becerilerinin ders konuları içinde de ele alınması sağlanabilir. Öğrencilerin farklı düşünme becerilerini geliştirecek etkinlikleri okul programına dahil edilmelidir. Yetenek alanlarının geliştirilmesi için sunulan öneriler aydınlatıcı ancak yetenek alanları ile ilişkilendirilen meslekler her alan için aynı ve yetersiz Okulda kitap okuma saatleri planlanabilir. Öğrencilerin iletişim becerilerini geliştirmek için münazara yarışmaları düzenlenebilir. Tüm derslerde konular, gündelik yaşamla ilişkilendirilerek anlatılmalıdır. Özellikle öğrencilerin dil yeteneği ve akıl yürütme yeteneği düzeylerini yükseltmeye yönelik olarak bulmaca, sudoku, tangram yapma, labirent, satranç ve mangala gibi oyunlar oynanabilir. Polisiye roman vb. kitaplar okunabilir. Öğrencilerin ayırt etmesini düzeylerini arttıracak ders içi etkinlikler (münazara, tartışma, beyin fırtınası, hız ve beceriye yönelik çeşitli oyunlar) yapılabilir. 39

40 Bakırköy İlçesi Ortaokullar Genel Uygulama Sonuçları Bakırköy Kaymakamlığı ve İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü olurlarıyla Bakırköy Rehberlik ve Araştırma Merkezi adına Hüseyin ŞAHİN koordinatörlüğünde yürütmekte olduğumuz YETENEK HARİTASI PROJESİ kapsamında öğrencilerinizin yetenek alanlarına yönelik alt başlıklarda yapılan değerlendirmelerin sonuç ve grafik dağılımı aşağıdaki gibidir. TYT Uygulanan Toplam Ortaokulu Sayısı: 11 TYT Uygulanan Toplam Öğrenci Sayısı: Kız: Erkek: Her Bir Yetenek Alanında aşağıdaki kriterlere göre bir yetenek sınıflandırılması yapılmaktadır. OLDUKÇA YÜKSEK DÜZEYDE (ortalamanın oldukça üzerinde bir yetenek seviyesi) * YÜKSEK DÜZEYDE (ortalamanın üzerinde bir yetenek seviyesi) ORTALAMA DÜZEYDE (ortalamaya yakın bir yetenek seviyesi) GELİŞTİRİLMELİ (Daha fazla zaman ayrılarak geliştirilebilecek yetenek seviyesi ) ÖNCELİKLİ OLARAK GELİŞTİRİLMELİ ( Ek takviye gereken yetenek seviyesi) 40

41 Genel yetenek alanında öğrencilerin dağılım bilgileri: ÇOK YÜKSEK DÜZEYDE: Okul öğrencilerinin %3,2 sının, %97 % aralığında bir puan elde ederek Yüksek Düzeyde Bir Genel Yeteneğe sahip oldukları tespit edilmiştir. Bu sonuç testte ölçülen dil, akıl yürütme ve sayısal yeteneklere bir bütün olarak sahip olma düzeyidir. YÜKSEK DÜZEYDE: Okul öğrencilerinin %23,9 sının, %90 %97 aralığında bir puan elde ederek Yüksek Düzeyde Bir Genel Yeteneğe sahip oldukları tespit edilmiştir. Bu sonuç testte ölçülen dil, akıl yürütme ve sayısal yeteneklere bir bütün olarak sahip olma düzeyidir. ORTALAMA DÜZEYDE: Okul öğrencilerinin % 56,5 sının, %50 %90 aralığında bir puan elde ederek Ortalama Düzeyde Bir Genel Yeteneğe sahip oldukları tespit edilmiştir. Bu sonuç testte ölçülen dil, akıl yürütme ve sayısal yeteneklere bir bütün olarak sahip olma düzeyidir. GELİŞTİRİLMELİ: Okul öğrencilerinin % 12,3 sının, % aralığında bir puan elde ederek Ortalama Düzeyin Altında ve Geliştirilmesi Gereken Bir Genel Yeteneğe sahip oldukları tespit edilmiştir. Bu sonuç testte ölçülen dil, akıl yürütme ve sayısal yeteneklere bir bütün olarak sahip olma düzeyidir. ÖNCELİKLİ OLARAK GELİŞTİRİLMELİ: Okul öğrencilerinin % 4,1 sının, %25 in altında bir puan elde ederek Öncelikli Olarak Geliştirilmesi Gereken Bir Genel Yeteneğe sahip oldukları tespit edilmiştir. Bu sonuç testte ölçülen dil, akıl yürütme ve sayısal yeteneklere bir bütün olarak sahip olma düzeyidir. 41

42 Genel yetenek alanında öğrencilerin dağılım grafikleri: 42

43 43

44 İlçe Geneli Sayısal Yeteneği Öğrencilerin Dağılım Bilgileri: ÇOK YÜKSEK DÜZEYDE: Okul öğrencilerinin %21,5 sının, %97 % aralığında bir puan elde ederek Yüksek Düzeyde Bir Genel Yeteneğe sahip oldukları tespit edilmiştir. Bu sonuç testte ölçülen dil, akıl yürütme ve sayısal yeteneklere bir bütün olarak sahip olma düzeyidir. YÜKSEK DÜZEYDE: Okul öğrencilerinin %21,2 sının, %75 95 aralığında bir puan elde ederek Yüksek Düzeyde Bir Genel Yeteneğe sahip oldukları tespit edilmiştir. Bu sonuç testte ölçülen dil, akıl yürütme ve sayısal yeteneklere bir bütün olarak sahip olma düzeyidir. ORTALAMA DÜZEYDE: Okul öğrencilerinin % 43,4 sının, %50 74 aralığında bir puan elde ederek Ortalama Düzeyde Bir Genel Yeteneğe sahip oldukları tespit edilmiştir. Bu sonuç testte ölçülen dil, akıl yürütme ve sayısal yeteneklere bir bütün olarak sahip olma düzeyidir. GELİŞTİRİLMELİ: Okul öğrencilerinin % 9,1 sının, % aralığında bir puan elde ederek Ortalama Düzeyin Altında ve Geliştirilmesi Gereken Bir Genel Yeteneğe sahip oldukları tespit edilmiştir. Bu sonuç testte ölçülen dil, akıl yürütme ve sayısal yeteneklere bir bütün olarak sahip olma düzeyidir. ÖNCELİKLİ OLARAK GELİŞTİRİLMELİ: Okul öğrencilerinin % 4,8 sının, %25 in altında bir puan elde ederek Öncelikli Olarak Geliştirilmesi Gereken Bir Genel Yeteneğe sahip oldukları tespit edilmiştir. Bu sonuç testte ölçülen dil, akıl yürütme ve sayısal yeteneklere bir bütün olarak sahip olma düzeyidir. 44

45 İlçe Geneli Sayısal Yeteneği Değerlendirme Sonuç Grafiği: 45

46 46

47 İlçe Geneli Akıl Yürütme Yeteneği Öğrencilerin Dağılım Bilgileri: ÇOK YÜKSEK DÜZEYDE: Okul öğrencilerinin %15,1 sının, %97 % aralığında bir puan elde ederek Yüksek Düzeyde Bir Genel Yeteneğe sahip oldukları tespit edilmiştir. Bu sonuç testte ölçülen dil, akıl yürütme ve sayısal yeteneklere bir bütün olarak sahip olma düzeyidir. YÜKSEK DÜZEYDE: Okul öğrencilerinin %20,1 sının, %75 95 aralığında bir puan elde ederek Yüksek Düzeyde Bir Genel Yeteneğe sahip oldukları tespit edilmiştir. Bu sonuç testte ölçülen dil, akıl yürütme ve sayısal yeteneklere bir bütün olarak sahip olma düzeyidir. ORTALAMA DÜZEYDE: Okul öğrencilerinin % 49,8 sının, %50 74 aralığında bir puan elde ederek Ortalama Düzeyde Bir Genel Yeteneğe sahip oldukları tespit edilmiştir. Bu sonuç testte ölçülen dil, akıl yürütme ve sayısal yeteneklere bir bütün olarak sahip olma düzeyidir. GELİŞTİRİLMELİ: Okul öğrencilerinin % 8,7 sının, % aralığında bir puan elde ederek Ortalama Düzeyin Altında ve Geliştirilmesi Gereken Bir Genel Yeteneğe sahip oldukları tespit edilmiştir. Bu sonuç testte ölçülen dil, akıl yürütme ve sayısal yeteneklere bir bütün olarak sahip olma düzeyidir. ÖNCELİKLİ OLARAK GELİŞTİRİLMELİ: Okul öğrencilerinin % 6,2 sının, %25 in altında bir puan elde ederek Öncelikli Olarak Geliştirilmesi Gereken Bir Genel Yeteneğe sahip oldukları tespit edilmiştir. Bu sonuç testte ölçülen dil, akıl yürütme ve sayısal yeteneklere bir bütün olarak sahip olma düzeyidir. 47

48 İlçe Geneli Akıl Yürütme Yeteneği Öğrencilerin Dağılım Grafikleri: 48

49 49

50 İlçe Geneli Dil Yeteneği Öğrencilerin Dağılım Bilgileri: ÇOK YÜKSEK DÜZEYDE: Okul öğrencilerinin %0 sının, %97 % aralığında bir puan elde ederek Yüksek Düzeyde Bir Genel Yeteneğe sahip oldukları tespit edilmiştir. Bu sonuç testte ölçülen dil, akıl yürütme ve sayısal yeteneklere bir bütün olarak sahip olma düzeyidir. YÜKSEK DÜZEYDE: Okul öğrencilerinin %7,2 sının, %75 95 aralığında bir puan elde ederek Yüksek Düzeyde Bir Genel Yeteneğe sahip oldukları tespit edilmiştir. Bu sonuç testte ölçülen dil, akıl yürütme ve sayısal yeteneklere bir bütün olarak sahip olma düzeyidir. ORTALAMA DÜZEYDE: Okul öğrencilerinin % 69,2 sının, %50 74 aralığında bir puan elde ederek Ortalama Düzeyde Bir Genel Yeteneğe sahip oldukları tespit edilmiştir. Bu sonuç testte ölçülen dil, akıl yürütme ve sayısal yeteneklere bir bütün olarak sahip olma düzeyidir. GELİŞTİRİLMELİ: Okul öğrencilerinin % 17,2 sının, % aralığında bir puan elde ederek Ortalama Düzeyin Altında ve Geliştirilmesi Gereken Bir Genel Yeteneğe sahip oldukları tespit edilmiştir. Bu sonuç testte ölçülen dil, akıl yürütme ve sayısal yeteneklere bir bütün olarak sahip olma düzeyidir. ÖNCELİKLİ OLARAK GELİŞTİRİLMELİ: Okul öğrencilerinin % 6,1 sının, %25 in altında bir puan elde ederek Öncelikli Olarak Geliştirilmesi Gereken Bir Genel Yeteneğe sahip oldukları tespit edilmiştir. Bu sonuç testte ölçülen dil, akıl yürütme ve sayısal yeteneklere bir bütün olarak sahip olma düzeyidir. 50

51 İlçe Geneli Dil Yeteneği Öğrencilerin Dağılım Grafikleri: 51

52 52

53 İLKOKULLARIN UYGULAMA SONUÇLARI 53

54 54

55 TKT UYGULANAN İLKOKULLAR YIL ATAKÖY İLKOKULU 2-PİLOT CENGİZ TOPEL İLKOKLU 3-HAMDİAKVERDİ İLKOKULU 4-ZEYNEP BEDİA İLKOKULU 5-BEHRAM AĞA İLKOKULU 6-HALİL VEDAT FIRATLI İLOKULU 7-MEDENİBERK İLKOKULU 8-ATAKÖY İLOKULU 9-MUHİTTİN ÜSTÜNDAĞ İLKOKULU MİMARSİNAN İLKOKI YEŞİLKÖY ERMENİ 55

56 PROJE KAPSAMINDAKİ İLKOKULLARIN UYGULAMA SONUCU GENEL İSTATİSTİKLERİ UYGULAMA YAPILAN OKULLAR: BAKIRKY İLÇESİNDEKİ 11 İLKOKUL Yetenek haritası projesi kapsamında Bakırköy İlçesindeki 11 İLKOKULUN 4. Sınıf öğrencilerine uygulanan Temel Kabiliyetler Testi 7 11 (TKT ) sonuçlarının yorumu, öğrenci, veli ve öğretmenlere yönelik yapılan çalışmalar ile sonuçlar hakkındaki önerileri aşağıda verilmiştir. Bireysel Bilgilendirme ve Rehberlik Yapılan Öğrenci Sayısı Erkek Kız Toplam Sınıf ve/veya Grup Rehberlik Çalışmaları Sınıf Rehberliği ve Katılan Öğrenci Toplamı Grup Rehberliği ve Katılan Öğrenci Toplamı Velilere yönelik yapılan Çalışmalar Bireysel Görüşülen Annelerin Toplamı Bireysel Görüşülen Babaların Toplamı Birlikte Görüşülen Anne-Babaların Toplamı Yapılan Grup Çalışması ve Katılımcı Anne-Babaların Toplamı (Anneler: Babalar: 53 Toplam : ) Yapılan Genel Veli Semineri vs ve Katılımcı Velilerin Toplamları. TOPLAM: Öğretmenlere Yönelik Çalışmalar Bilgilendirilen öğretmen sayısı : 38 (Toplu : 38 Bireysel: 38 ) 56

57 80 BAKIRKÖY İLÇESİ İLKOKULLARI YETENEK HARİTASI SONUÇLARI BAKIRKÖY İLÇESİ İLKOKUL YETENEK HARİTASI SONUÇLARI DİL ŞEKİL-UZAY AKIL YÜRÜTME AYIRT ETME SAYISAL GENEL 57

58 YETENEK HARİTASI İLKOKUL KADEMESİ UYGULAMA SONUÇLARININ YORUMU VE ÖNERİLER Yetenek Haritası Projesi kapsamında Bakırköy ilçesinde 11 İlkokulda 4. Sınıf öğrencilerine uygulanan Temel Kabiliyetler Testi sonuçlarına göre Dil Yeteneği: %51, Şekil-Uzay Yeteneği :%68, Akıl Yürütme Yeteneğinin %72, Ayırt etme Yeteneğinin %68, Sayısal Yeteneğin %55 ve Genel Yeteneğin %61 olduğu belirlenmiştir.. Dil Yeteneği; ortalama değerlerde olup dil yeteneğini geliştirici çalışmalar yapmaları yararlı olacaktır. Şekil Uzay Yeteneği; Bu yetenek şekiller arasındaki benzerlik ve farklılıkları şekillerdeki değişmenin temelindeki ilkeyi algılayabilme, düzlem üzerinde dizilmiş bir cismi üç boyutlu görebilme gücünü ifade eder. Öğrencilerimizin Görsel Algısının iyi seviyede olduğu görülmektedir. Öğrencilerin bu yetenek alanında geliştirici çalışmalar yapmaları Matematik ve Geometri derslerinde başarılarının artmasını sağlayacaktır. Akıl Yürütme Yeteneği; Akıl yürütme becerisi, öğretim programlarında öğrencilere kazandırılması gerektiği belirtilen temel düşünme becerilerinden biridir. Akıl yürütmenin, eldeki verilerden yola çıkarak mantıklı genellemelerde ve çıkarımlarda bulunma süreci olduğu söylenebilir. Sözel ve sayısal alanlarda öğrencilerin başarılarını arttırmak amacıyla Akıl Yürütme Becerisini Geliştirici çalışmalar yapılması yararlı olacaktır. Sözel akıl yürütme becerisi, bireyin sözcükler ya da cümleleri anlaması, öğelerine ayırması ve bunlar arasında mantıksal ilişkiler kurması gibi zihinsel etkinlikleri göstermesidir. Bu alanda becerilerini geliştirmek amacıyla okuma çalışmaları yararlı olacaktıseafoodplus.infoısal akıl yürütme becerisi, matematiksel sembol ve kavramları uygulayarak gerçek yaşam problemlerini çözme, karar verirken sayı ve sembolleri, ölçüleri, oranları, sayılar ya da cümleler arasındaki ilişkileri kullanma becerisidir. Bu alanda matematik derslerinde daha fazla problem ve işlem yapmalarının yararlı olacağı düşünülmektedir Ayırt Etme Yeteneği; akla uygun bir biçimde davranma yeteneği olarak tanımlanabilir. İlçe genelinde ortalama değerlerdedir ve bu alanda yapacakları etkinlikler bu yeteneğin gelişimine faydalı olacaktır. Sayısal Yetenek; sayılarla ifade edilen problemleri çözebilme ve sayılarla akıl yürütebilme gücünü ifade eder. Sayısal yetenek bütün temel bilimlerde, tıp, veterinerlik gibi sağlık bilimlerinde ve mühendislik alanlarında başarı için gerekli bir yetenektir. Öğrencilerimizin 58

59 sayısal yetenek alanında geliştirici çalışmalar yapmalarının başarılarını arttırmak adına yararlı olacaktır. Genel Yetenek; ilçe genelinde ortalama değer ile sonuçlanmıştır. Tüm alanlarda yapılacak çalışmaların genel yetenek alanını da olumlu etkileyeceği düşülmektedir. 59

60üzerinde açıklamalarda, eleştirilerde bulunmasını ve yargıya varabilmesini teşvik etme, Metinde, hikayede, görüntüde gösterilen durumun sonuçlarının çocuklar tarafından sıralanmasını isteyip metindeki durumdan az sonra ya da gelecekte olabilecekleri tahmin ettirme, Gördüğü, yaşadığı olaylar üzerinde duygu ve düşüncelerini anlattırma, Resimler hakkında konuşturma, 60

61 Akıl Yürütme Yeteneği İçin Öneriler Belli bir kurala göre sıralanmış sayı ve harf örüntülerini devam ettirmesini isteme, Çocuğu soru sormaya teşvik etme, Düşünme becerilerini geliştirecek sorular sorma, Düşünme becerilerini geliştiren setlerin kullanılması, Çocuğun soruları karşısında hemen cevap vermeme; Sence nasıl? Sen olsan ne yapardın? Bir düşün bakalım. gibi yönergelerle sorunun cevabını onun bulmasını destekleme, Parçalardan yeni bir bütün oluşturabilme becerilerini geliştirmek için puzzle çalışmaları yapma, Matematik ve mantık problemleri çözme, Sudoku, satranç, mangala, labirent, bulmaca çözme gibi oyunlar oynama, Neden-sonuç ilişkisini geliştirmeye yönelik egzersizler yapma, (Örneğin yarım kalan hikayeyi tamamlama, çizgi ve şekil tamamlama vb.) Örnek olaylar verilerek çözüm yolları üzerine fikir yürütme, Çocuğun yaş seviyesine uygun zihinsel aktivitesini yükseltecek oyunlar oynama, Sınıf içerisinde tartışma ortamı oluşturarak çocukların beyin fırtınası yapmasını sağlama, Düşünme becerilerini geliştirmek için bilgi istemekten ziyade çocuğun çıkarımda bulunmasını sağlayan sorular sorma, (Örneğin, İstanbul u fetheden padişahın ismi nedir, gibi bir soru çocuktan bilgi isteyen ve bir çıkarımda bulunmayı gerektirmeyen bir sorudur. Ama Fatih eğer İstanbul un surlarını yıkabilecek güçte toplar döktürmeseydi savaşın sonucu ne olurdu gibi bir soru, hem cevabı kesin olmayan hem de çıkarımda bulunmayı gerektiren bir sorudur.) Kare, kalp, daire, oval tangram, kare piramit, üçgen piramit oluşturma, Anagramı verilen kelimeleri bulma, (Örneğin; Y P T A A P A (çiçek) PAPATYA) 61

62 Sayısal Yeteneği İçin Öneriler Seviyesine uygun olarak yapabileceklerinden başlamak kaydıyla zihinden toplama, çıkarma, çarpma, bölme gibi işlemleri yapabileceği zihin egzersizleri yaptırma ve çocuğun da bu konuda sizi test etmesine fırsat tanıma. Matematik oyunları, strateji oyunları oynama Sudoku, Kendoku gibi rakamlarla ilgili oyunlar oynama, Matematik problemleri oluşturmasını isteme, Hafızayı ve dikkati geliştirmeye yönelik kelime- şekil- sayı vs. oyunları oynama, Belleği geliştirici ve dikkat becerisini destekleyici materyalleri araştırma, kullanma, Birlikte hafızayı güçlendirecek oyunlar üretmek ve dikkati karşılıklı test etme, Problem çözümüne yönelik farklı çözüm yolları bulmaya yönlendirme, Diyagram gibi geometrik şekiller içeren oyunlar oynama, Analitik düşünmeyi geliştirmeye yönelik etkinlikler gerçekleştirme, Günlük yaşamdan elde edilmiş verileri matematiksel ifadeler haline getirebilme, Ardışık rakamlarla işlem yaptırma, (Ardışık olarak verilen sayı ve sözcük kümelerini tekrar etmek , araba-toprak-masa-deniz gibi. Giderek sayı ve sözcük sayısı artırılarak uygulama devam ettirilebilir.) Geometrik cisim ve şekillerin özelliklerini bilip bunları problem çözümlerinde kullanma, Geometrik cisim ve şekiller arasındaki ilişkileri belirleme ve çıkarımlarda bulunma, Geometrik cisim ve şekillerden, yeni cisim ve şekiller elde etme, bunlarla süslemeler yapma, Geometrik cisim ve şekilleri oluşturma, elle veya çizim araçlarını kullanarak bunların görüntülerini çizme, Matematiksel dili matematiğin kendi içinde, farklı disiplinlerde ve yaşantısında uygun ve etkili bir biçimde kullanma, Somut model, şekil, resim, grafik, tablo, sembol vb. farklı temsil biçimlerini kullanarak matematiksel düşünceleri ifade etme, Günlük hayatta kullanılan problemlere yer verme; araştırmaya,düşünceye sevk eden eğlenceli ilginç bilmece,bulmaca ve zeka oyunları gibi ödevler verme, İşlem kavramları ve bu işlemlerin tekniklerini öğretirken, ezber yerine, bunların anlamları üzerinde durma; işlemlerin tekniklerini açıklayıcı ders materyali, kavram ve algoritmalar, pekişinceye kadar çocukarın görebilecekleri mekanlarda bulundurma, Tersine çevirme işlemleri gerçekleştirme, (Örneğin, sözcükleri, verilen sayıları, işlemleri, olayları, hareketleri vb. tersine çevirin. Mesala araba sözcüğünü ya da sayılarını tersten okumasını isteyin. Çocuğunuzla 20 den geriye doğru 2 şer say 56 dan geriye 7 şer say Labirenti sondan başa doğru çizerek tamamla gibi alıştırmalar yapabilirsiniz.) 62

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir